Budapest     2021-01-26   Csatlakozz hozzánk facebookon
Hétpecsétes titokként őrzi a kormány a kórházi járványadatokat 
A kormány alapvető adatokat nem tesz közzé a járvánnyal kapcsolatban, kórházankénti, területi bontásról szó sincs.

A minisztérium által létrehozott szakmai kollégium levélben szólítja fel az orvosokat, hogy csak a kormánynak szolgáltassanak adatot.

A Népegészségügyi Központ közérdekű adatkérésre azt állítja, nincs tudomása a kért számokról.

Gulyás Gergely miniszter közben azzal büszkélkedik, hogy európai szinten is naprakész a magyar adatszolgáltatási rendszer.

De elárult egy eddig soha nem közölt számot: éppen 961 fertőzött van intenzíven.

Egy hajszálon múlt, hogy valamivel jobban megismerhessük, milyen körülmények közt zajlik a koronavírusos betegek intenzív osztályos ellátása. Molnár Zsolt, a pécsi Transzlációs Medicina Intézet munkatársa hét nagy kórházból gyűjtött be adatokat. Arra volt kíváncsi,

milyen a betegek és intenzíves orvosok aránya,

a betegek és szakápolók aránya,

az intenzíves betegek hány százaléka van lélegeztetőgépen,

milyen a halálozási arány,

van-e elég gyorsteszt,

van-e dedikált vérgázgép.

Úgy tervezte, szerda este el is mondja a Transzlációs Medicina Alapítvány online rendezvényén, mire jutott. Csakhogy néhány napja ő is megkapta az Emberi Erőforrások Minisztériuma által létrehozott Egészségügyi Szakmai Kollégium felhívását arról, nehogy az intenzív terápiás orvosok a kormányon kívül bárkinek is adatot szolgáltassanak. A levél alapján ide tartoznak a halálozási és betegforgalmi számok, illetve a humánerőforrás-helyzet is. Egy nem pontosított eljárásrendre hivatkoztak.

Molnár két jogászt is megkért, nézzenek utána, tiltja-e bármilyen jogszabály, hogy megosszák a személyes adatokat nem tartalmazó, összesített számokat. Semmit sem találtak. Végül eljutott hozzá Kásler Miklós miniszter szeptember 18-i levele, amiben arra kérte a kórházakat, tartsák be a „tavaszi hullám alatt működtetett kommunikációs rendet”. Előírta, hogy minden sajtómegjelenést és sajtónyilvános eseményen való részvételhez kérjenek engedélyt az ügyeleti központtól.

De mit takar a tavaszi kommunikációs rend? Erre Kásler március 29-i, szintén Molnár által idézett levele ad választ, amiben azt írta,

„[a] koronavírus-fertőzéssel összefüggő - Magyarország egyes közigazgatási egységei, valamint egyes egészségügyi szolgáltatók szerint bontott - statisztikai adatok közérdekű adatigénylés keretében nem adhatók ki”.Nem világos, miért, de azzal indokolta, hogy ha kiadnák, beazonosíthatók lennének a betegek.

Molnár szerint a szakmai kollégium jobban tette volna, ha inkább megkéri a minisztert, oldja fel a szabad információáramlást korlátozó intézkedéseket, és segítse az intenzív osztályok közti kommunikációt. Lovas András koronavírusos betegeket ellátó intenzíves orvos szerdán írt arról az Átlátszón, hogy alapvető adatok ismerete nélkül csak sötétben tapogatózunk, és a sikeres védekezés mindössze üres frázis marad. „(...) a kapacitások optimális kiszervezése is lehetetlen, súlyos etikai helyzetet teremtve. (...) A hiányzó adatok nélkül nemzetközi viszonylatban sem tudjuk értékelni teljesítményünket.”

Az internetre költözött kormányinfóra is küldtünk kérdést a szakmai kollégium leveléről. Kíváncsiak voltunk, miért kell visszatartani a betegek, elhunytak és dolgozók számának adatait. Gulyás Gergely miniszter azt mondta: „Nem kell visszatartani, hiszen most mondtam el ezeket az adatokat.” De nem mondta el.

Az RTL hasonló kérdésére Gulyás azt mondta, „minden szakmai szervezet minden rendelkezésére álló adatot nyugodtan megoszthat a nyilvánossággal”.

„A kormány a kezdet kezdetétől azt tartotta fontosnak hogy alaposan, napi rendszerességgel őszinte adatokat közüljünk. (...) Összességében szerintem büszkén mondhatjuk, hogy a magyar adatszolgáltatási rendszer, összehasonlítva Európa többi államának adatszolgáltatási rendszerével, a legnaprakészebbek közé tartozik.”Nemcsak a Molnár által elért hét, hanem az összes kórház adatait ismernünk kellene. Az orvos-beteg és az ápoló-beteg arány kulcsfontosságú a koronavírusos betegek ellátásában. Jelentős részben azon múlik a túlélésük, van-e elég képzett szakember, aki figyelni tud rájuk, észreveszi, ha romlik az állapotuk, és az intenzíves ellátásban használt eszközöket is képes kezelni.

Ehhez képest Magyarországon azt sem közlik naponta, egyáltalán mennyi koronavírusos beteg fekszik intenzív osztályon. Mostanáig háromszor próbáltunk választ kapni a kormányinfón, ahová előre el kell küldeni a kérdéseket, így visszakérdezni sincs lehetőség. Először fel sem olvasták ezt a kérdést, másodszor pedig bemondták a lélegeztetőn levők számát, ami amúgy is nyilvános. A két adat nem fedi egymást, sőt, külföldön és itthon is egyre inkább igyekeznek csak akkor gépre tenni a betegeket, ha már elkerülhetetlen.

Ezen a héten is feltettük a kérdést, külön kiemeltük, hogy nem a lélegeztetőn levők számára vagyunk kíváncsiak.

Ezúttal Gulyás elárulta, hogy „ha jól emlékszik” 961-en vannak. Többek közt az intenzív osztályon levők számát is próbáltuk közérdekű adatigénylésben megtudni a Nemzeti Népegészségügyi Központtól (NNK). November 9-én küldtük be az adatkérést. Ha teljesítették volna, egyetlen napról lennének számaink, de legalább látnánk, milyen állapotban fordult rá az egészségügyi rendszer a járvány legkeményebb heteire, hónapjaira.

Miután szerdán jeleztük, hogy lejárt a tizenöt napos határidő, mégsem reagáltak, néhány órán belül küldtek egy levelet Müller Cecília aláírásával, amiben az NNK az állítja,

egyetlen kérdésünkre sem tudják a választ. Az intenzív osztályon ápolt betegek mellett ilyen az intenzíves fertőzöttek halálozási aránya, a nem koronás intenzíves betegek száma, az ápoló-beteg arány a covidos osztályokon, és így tovább. Egyetlen kivétel volt, nem mintha arra választ kaptunk volna: az idősotthonokban élő aktív fertőzöttek számáról azt írták, nem kötelesek nyilvántartani. Ehelyett figyelmünkbe ajánlották a koronavirus.gov.hu oldalt, amin a kevés adatot is nehezen átlátható formában teszik közzé.

Az adatkérést elküldtük az Emberi Erőforrások Minisztériumának is, de tőlük ennyi választ sem kaptunk, hiába járt le a határidő. Csütörtökön aztán megjelent a kormányrendelet, ami 15 helyett 45 napos válaszadási kötelezettséget ír elő közérdekű adatkérések esetén.

Korábban Hadházy Ákos független képviselő is lepattant Müller Cecíliáról és a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőről, amikor kórházankénti adatokat próbált megtudni. Azt állították, nem rendelkeznek az adatokkal. Megkérdeztük Gulyás Gergelytől, melyik intézménynek van erről tudomása.

„Most áll fel a kórházfőigazgatóság. Abban bízunk, hogy a nyilvántartás szempontjából is még pontosabb és naprakészebb adatokkal fogunk rendelkezni. De természetesen a kórházaknak van egyedi jelentéstételi kötelezettsége. Ezeket az adatokat összegeztük eddig is. És ezt mindig minden esetben nyilvánosságra is hoztuk.”

Oroszországban is túlzás lenne

Ilyen körülmények közt végül Molnár Zsolt sem árulta el szerda este, hogy milyen visszajelzéseket kapott a kórházakból. Megkérdezte viszont külföldi orvos ismerőseit, náluk is hasonló-e a helyzet.

Orosz kollégája azt írta, szakmai fórumokon korlátozások nélkül beszélhetnek halálozási és más adatokról, nyilvános szaklapokban is írhatnak róla. Szlovéniában naponta bárki megtalálja, akár angolul is, mennyi a pozitív tesztek aránya, a kórházban, intenzíven és lélegeztetőn levők száma. Vagyis csupa olyan adatot közölnek, ami nálunk vagy titkos, vagy számolgatással kell utánajárni, és saját grafikonokkal átláthatóvá tenni. Horvátországban sincs semmilyen korlátozás.

Oroszországban október vége óta kell minisztériumi engedélyt kérniük a kórházi dolgozóknak, ha megszólalnának a sajtóban, korábban nem volt ilyen korlátozás. Az orvos elmondása szerint a közösségi médiában azért terjednek a hírek, és nem tud róla, hogy bárkit retorzió ért volna. Szlovéniában a kórházvezetésnek kell engedélyt adnia a nyilatkozatokhoz, Horvátországban pedig az igazgató és helyettesei korlátozás nélkül tájékoztathatják a nyilvánosságot az állapotokról.

Csehországban kórházanként változik a helyzet, van, ahol csak az igazgató beszélhet nyilvánosan, máshol lazább a szabályozás. A krakkói intenzív osztály vezetője, aki Molnár leírása szerint valóságos covid-celeb lett Lengyelországban, csak annyit válaszolt: nincs semmilyen korlátozás.

Ez alapján nemhogy Szlovéniához vagy Csehországhoz, de Lengyelországhoz és Oroszországhoz képest is erősebben fogja a kormány az orvosokat. A csütörtöki kormányinfón egyébként a kilenc kérdésünkből négyet fel sem olvastak, viszont felolvastak a nevünk alatt többet, amiket nem is mi küldtünk be.

Forrás: 444
Ez is érdekelhet:
                             
Ezek érdekelték olvasóinkat leginkább
Orbán: A baloldali megszorító politika helyett másfajta válságkezelést választottunk
Előkerült a videó az M0-s autóúton történt hihetetlen jelenetről
Varga Judit keményen üzent portugál EU-s elnökségnek
Fidesz: a védőoltás önkéntes, senkit nem kényszerítenek sem a védőoltásra, sem egy oltóanyag elfogadására
A Fidesz – Magyar Polgári Szövetség reagálása Arató Gergely (DK) nyilatkozatáraGyurcsány és a baloldal fejezze be a csúsztatást, a kamuzást és az oltás elleni hangolást! Állításukk...
  
Kovács : minden eszközzel segítik a vendéglátósokat, hiszen ők is több kedvező intézkedést vehetnek igénybe
A kormány is szeretné, ha a vendéglátóhelyek mielőbb újranyithatnának, de minden a vakcinán múlik, vagyis attól függ a nyitás időpontja és üteme, hogy az ország milyen gyorsan tud vak...
  
Kezdeményezzenek Gyurcsányék Brüsszelben vizsgálóbizottságot, hiszen az unióban megbukott a vakcinabeszerzés
A Fidesz parlamenti frakcióvezetője azt javasolja, "kezdeményezzenek Gyurcsányék Brüsszelben vizsgálóbizottságot", hiszen az unióban megbukott a vakcinabeszerzés.Kocsis Máté hétfőn a k...
  
Fontos: valami történik Horvátországban
A belügyminiszter szerint ez még nem a nagy enyhítések időszaka.A kedvező járványügyi trendek alapján Horvátország enyhíthet a koronavírus-járvány megfékezésére hozott egyes korlát...
  
Miért vásárol egy magyar cégtől repülőket Nigéria hadserege?
Százszor olcsóbb azoknak a légcsavaros repülőgépeknek az óránkénti üzemeltetése, amiket a nigériai légierő vásárolt egy magyar cégtől, mint egy harci helikopteré.Megállapodott a ni...
  
Müller Cecília: Megkezdődhet a 60 év felettiek, illetve a 89 évnél idősebbek beoltása Magyarországon
A tárca szerint mivel a szakemberek egészséges embereket látogatnak meg, nem kell speciális védőöltözetet viselniük.Megkezdődhet a 60 év felettiek, illetve a 89 évnél idősebbek beoltás...
  
Emmi: Védőruha nélkül mennek oltani az idősekhez
A tárca szerint mivel a szakemberek egészséges embereket látogatnak meg, nem kell speciális védőöltözetet viselniük.Megkezdődhet a 60 év felettiek, illetve a 89 évnél idősebbek beoltás...
  
Óriási számok: A Brüsszelben terjeszkedő Fidesz-alapítvány költségvetése akkora, mint a nagy EU-s pártcsaládoké
A HVG írta meg, hogy szeptemberben a Fidesz pártalapítványa, a Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítvány (SZPMA) 2,274 millió euróért (több mint 800 millió forint) megvett egy bel...
  
Eldőlt - Szijjártó nem vár Brüsszelre - mutatjuk a részleteket
Az Európai Bizottság javaslata szerint a különösen fertőzött területekről érkezőknek a negatív teszt birtokában is karanténba kell vonulniuk. A magyar külügyminiszter szerint pedig Mag...
  
Kásler szerint Mátyás király csontjainak összerakása segíthet átvészelni a járványt
Mátyás király csontjainak összerakásáról beszélt a Magyar Nemzetnek adott interjújában Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, aki az egészségügyért is felelős. Az egyik k...
  
Óriási készültség: Fegyveres rablás Székesfehérváron
Információink szerint több TEK-es autó tűnt fel szirénázva a megyeszékhely utcáin. Egy felsővárosi autóalkatrészeket árusító üzletet raboltak ki hétfőn reggel Székesfehérváron. A...
  
Felejtsd el a csoda edzőket, csodaszereket - 45 kilót fogyott ez a férfi, pofon egyszerű volt
Ez a férfi megtalálta a megfelelő megoldást arra, hogy hatékonyan, és fokozatosan szabaduljon meg plusz kilóitól.Sok ember vágyakozik a fogyásra, karcsúsodásra, de kevesen vannak, akik té...
  
A vendéglátósok türelmét kéri az operatív törzs
Csak akkor lehet fokozatosan enyhíteni a vendéglátóhelyekre vonatkozó jelenlegi korlátozásokat, ha megfelelő mennyiségű oltóanyag érkezik Magyarországra és a magyar emberek széleskörű...
  
Müller Cecília: a második oltás beadását követően azért nagyobb fájdalmak is jelentkezhetnek
A magyar járványügyi adatok kedvezően alakulnak a jogkövető állampolgárok és a járványvédelmi intézkedések betartása miatt – mondta Müller Cecília, országos tisztifőorvos. Elsőso...
  
Óriási botrány: Felmondása megírására kényszerítettek egy magyar nőt
Három nő ellen vádat emeltek Zalában, mert addig nem engedték távozni egy kolléganőjüket, amíg meg nem írta a felmondását – tájékoztatta a Zala Megyei Főügyészség szóvivője az M...
  
Szlávik az oltóanyagokról: Nem szabad fanyalogni
Ugyanolyan elv alapján működik az orosz Szputnyik V vakcina, mint az AstraZeneca oltóanyaga – mondta a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa hétfőn a Kossuth rádió Jó reggelt, ...
  
Egy magyar rendőr és családja kér segítséget - nagyon szegény körülmények között élnek
Egy rendőrcsalád nagyon szegény és gondterhelt körülmények között él, most a Facebookon kérnek segítséget:"Kedves Zsaruellátó!Sokat gondolkodtam rajta, hogy írjak vagy ne írjak de miv...
  
Orbán: A baloldali megszorító politika helyett másfajta válságkezelést választottunk
Emberéletek múlnak a vakcinán, és minden élet számít, ezért fontos, hogy minél több vakcina legyen Magyarországon - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magya...
  
Orbán: A baloldali megszorító politika helyett másfajta válságkezelést választottunk
Emberéletek múlnak a vakcinán, és minden élet számít, ezért fontos, hogy minél több vakcina legyen Magyarországon - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magya...
  
Egy 21 éves nő többször megrúgta és szidalmazta az ellátására érkező mentőszolgálat tagját
Többször megrúgta és szidalmazta az ellátására érkező mentőszolgálat tagját a 21 éves ludányhalászi nő. A Szécsényi Rendőrkapitányság közfeladatot ellátó személy elleni erősz...
  
Ilyen történetet sem hallani mindennap: önbíráskodás, kabát ügy és egy bezúzott Opel Astra
Az oroszlányi nyomozók őrizetbe vették azt a férfit, aki az ismerősét megfenyegette és tőle vélelmezett pénzt követelt.A gyanú szerint a 44 éves férfi 2021. január 23-án este egyik is...
  
Migráns alagutat találtak a rendőrök, sőt 25 migránst el is fogtak
A Szeged Határrendészeti Kirendeltség járőrei terepkutatás során alagutat fedeztek fel Ásotthalom külterületén – közölte a Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság.A police.hu ...
  
Előkerült a videó az M0-s autóúton történt hihetetlen jelenetről
Nagyobb baj is lehetett volna abból a manőverből, amit egy sofőr az M0-s autóúton végrehajtott, és amelyet egy Tesla oldalsó kamerája rögzített, majd eljuttatta a felvételt a bpiutosok.hu...
  
Varga Judit keményen üzent portugál EU-s elnökségnek
Fontos elvárásunk a portugál EU-s elnökséggel kapcsolatban, hogy becsületes közvetítők legyenek, hajtsák végre a költségvetési megállapodást és ne engedjenek a jogállamisági mechani...
  
Csak novemberben 117 ezer ember munkáját biztosították a járványügyi intézkedések
Mintegy 117 ezer turizmusban, szabadidő-ágazatban dolgozó munkájának megtartását segítette az adóelengedés tavaly novemberben - tájékoztatta az MTI-t Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium...
  
A magyarokat keresik az uniós országok, hogy megtudják, kivel kell beszélni a keleti vakcinák ügyében
Magyarországnak nemzeti érdeke a koronavírus elleni oltás menetének felgyorsítása - fogalmazott a külgazdasági és külügyminiszter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorábanSzi...
  
Na végre: az emberek úgy érzik, pénzügyi helyzetük javul
A GKI konjunktúraindexe januárban érezhetően emelkedett. A járvány kezdete óta legmagasabb értékét érte el, de áprilisi zuhanásának még így is csak alig több mint felét dolgozta le.A...
  
A nagykanizsai 15 milliárdos sportcsarnokra tényleg nem lehet rosszat mondani - azt persze nem tudni ki használja majd
A városban jelenleg sincs profi elsőosztályú teremsport, ahogy azt sem tudni, mennyibe fog kerülni az aréna üzemeltetése az önkormányzatnak.Százmilliós nagyságú tételre tippeli az épü...
  
Magyar autópályán egy német autóban, egy osztrák és egy orosz férfi melletük nyolc szír utas
A rendőrök az M6-os autópályán ellenőriztek egy osztrák rendszámú autót, melyben nyolc illegális migráns és két embercsempész utazott.Mint arról korábban beszámoltunk, az M6-os autó...
  
Óriási havazás jön, de nyugalom aki elakad üljön át egy másik autóba!
Na jó ezzel nem szabad viccelni, hiszen sokan rekedtek a hóban abban a bizonyos pár napban, de most ismét óriási havazással riogatnak minket.Alapvetően tudjuk, hogy tél van, csak hóra nem sz...
  
THE HUNGARIAN TIMES Impresszum / Sütik
TheTimes
Hétpecsétes titokként őrzi a kormány a kórházi járványadatokat
A kormány alapvető adatokat nem tesz közzé a járvánnyal kapcsolatban, kórházankénti, területi bontásról szó sincs.

A minisztérium által létrehozott szakmai kollégium levélben szólítja fel az orvosokat, hogy csak a kormánynak szolgáltassanak adatot.

A Népegészségügyi Központ közérdekű adatkérésre azt állítja, nincs tudomása a kért számokról.

Gulyás Gergely miniszter közben azzal büszkélkedik, hogy európai szinten is naprakész a magyar adatszolgáltatási rendszer.

De elárult egy eddig soha nem közölt számot: éppen 961 fertőzött van intenzíven.

Egy hajszálon múlt, hogy valamivel jobban megismerhessük, milyen körülmények közt zajlik a koronavírusos betegek intenzív osztályos ellátása. Molnár Zsolt, a pécsi Transzlációs Medicina Intézet munkatársa hét nagy kórházból gyűjtött be adatokat. Arra volt kíváncsi,

milyen a betegek és intenzíves orvosok aránya,

a betegek és szakápolók aránya,

az intenzíves betegek hány százaléka van lélegeztetőgépen,

milyen a halálozási arány,

van-e elég gyorsteszt,

van-e dedikált vérgázgép.

Úgy tervezte, szerda este el is mondja a Transzlációs Medicina Alapítvány online rendezvényén, mire jutott. Csakhogy néhány napja ő is megkapta az Emberi Erőforrások Minisztériuma által létrehozott Egészségügyi Szakmai Kollégium felhívását arról, nehogy az intenzív terápiás orvosok a kormányon kívül bárkinek is adatot szolgáltassanak. A levél alapján ide tartoznak a halálozási és betegforgalmi számok, illetve a humánerőforrás-helyzet is. Egy nem pontosított eljárásrendre hivatkoztak.

Molnár két jogászt is megkért, nézzenek utána, tiltja-e bármilyen jogszabály, hogy megosszák a személyes adatokat nem tartalmazó, összesített számokat. Semmit sem találtak. Végül eljutott hozzá Kásler Miklós miniszter szeptember 18-i levele, amiben arra kérte a kórházakat, tartsák be a „tavaszi hullám alatt működtetett kommunikációs rendet”. Előírta, hogy minden sajtómegjelenést és sajtónyilvános eseményen való részvételhez kérjenek engedélyt az ügyeleti központtól.

De mit takar a tavaszi kommunikációs rend? Erre Kásler március 29-i, szintén Molnár által idézett levele ad választ, amiben azt írta,

„[a] koronavírus-fertőzéssel összefüggő - Magyarország egyes közigazgatási egységei, valamint egyes egészségügyi szolgáltatók szerint bontott - statisztikai adatok közérdekű adatigénylés keretében nem adhatók ki”.Nem világos, miért, de azzal indokolta, hogy ha kiadnák, beazonosíthatók lennének a betegek.

Molnár szerint a szakmai kollégium jobban tette volna, ha inkább megkéri a minisztert, oldja fel a szabad információáramlást korlátozó intézkedéseket, és segítse az intenzív osztályok közti kommunikációt. Lovas András koronavírusos betegeket ellátó intenzíves orvos szerdán írt arról az Átlátszón, hogy alapvető adatok ismerete nélkül csak sötétben tapogatózunk, és a sikeres védekezés mindössze üres frázis marad. „(...) a kapacitások optimális kiszervezése is lehetetlen, súlyos etikai helyzetet teremtve. (...) A hiányzó adatok nélkül nemzetközi viszonylatban sem tudjuk értékelni teljesítményünket.”

Az internetre költözött kormányinfóra is küldtünk kérdést a szakmai kollégium leveléről. Kíváncsiak voltunk, miért kell visszatartani a betegek, elhunytak és dolgozók számának adatait. Gulyás Gergely miniszter azt mondta: „Nem kell visszatartani, hiszen most mondtam el ezeket az adatokat.” De nem mondta el.

Az RTL hasonló kérdésére Gulyás azt mondta, „minden szakmai szervezet minden rendelkezésére álló adatot nyugodtan megoszthat a nyilvánossággal”.

„A kormány a kezdet kezdetétől azt tartotta fontosnak hogy alaposan, napi rendszerességgel őszinte adatokat közüljünk. (...) Összességében szerintem büszkén mondhatjuk, hogy a magyar adatszolgáltatási rendszer, összehasonlítva Európa többi államának adatszolgáltatási rendszerével, a legnaprakészebbek közé tartozik.”Nemcsak a Molnár által elért hét, hanem az összes kórház adatait ismernünk kellene. Az orvos-beteg és az ápoló-beteg arány kulcsfontosságú a koronavírusos betegek ellátásában. Jelentős részben azon múlik a túlélésük, van-e elég képzett szakember, aki figyelni tud rájuk, észreveszi, ha romlik az állapotuk, és az intenzíves ellátásban használt eszközöket is képes kezelni.

Ehhez képest Magyarországon azt sem közlik naponta, egyáltalán mennyi koronavírusos beteg fekszik intenzív osztályon. Mostanáig háromszor próbáltunk választ kapni a kormányinfón, ahová előre el kell küldeni a kérdéseket, így visszakérdezni sincs lehetőség. Először fel sem olvasták ezt a kérdést, másodszor pedig bemondták a lélegeztetőn levők számát, ami amúgy is nyilvános. A két adat nem fedi egymást, sőt, külföldön és itthon is egyre inkább igyekeznek csak akkor gépre tenni a betegeket, ha már elkerülhetetlen.

Ezen a héten is feltettük a kérdést, külön kiemeltük, hogy nem a lélegeztetőn levők számára vagyunk kíváncsiak.

Ezúttal Gulyás elárulta, hogy „ha jól emlékszik” 961-en vannak. Többek közt az intenzív osztályon levők számát is próbáltuk közérdekű adatigénylésben megtudni a Nemzeti Népegészségügyi Központtól (NNK). November 9-én küldtük be az adatkérést. Ha teljesítették volna, egyetlen napról lennének számaink, de legalább látnánk, milyen állapotban fordult rá az egészségügyi rendszer a járvány legkeményebb heteire, hónapjaira.

Miután szerdán jeleztük, hogy lejárt a tizenöt napos határidő, mégsem reagáltak, néhány órán belül küldtek egy levelet Müller Cecília aláírásával, amiben az NNK az állítja,

egyetlen kérdésünkre sem tudják a választ. Az intenzív osztályon ápolt betegek mellett ilyen az intenzíves fertőzöttek halálozási aránya, a nem koronás intenzíves betegek száma, az ápoló-beteg arány a covidos osztályokon, és így tovább. Egyetlen kivétel volt, nem mintha arra választ kaptunk volna: az idősotthonokban élő aktív fertőzöttek számáról azt írták, nem kötelesek nyilvántartani. Ehelyett figyelmünkbe ajánlották a koronavirus.gov.hu oldalt, amin a kevés adatot is nehezen átlátható formában teszik közzé.

Az adatkérést elküldtük az Emberi Erőforrások Minisztériumának is, de tőlük ennyi választ sem kaptunk, hiába járt le a határidő. Csütörtökön aztán megjelent a kormányrendelet, ami 15 helyett 45 napos válaszadási kötelezettséget ír elő közérdekű adatkérések esetén.

Korábban Hadházy Ákos független képviselő is lepattant Müller Cecíliáról és a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőről, amikor kórházankénti adatokat próbált megtudni. Azt állították, nem rendelkeznek az adatokkal. Megkérdeztük Gulyás Gergelytől, melyik intézménynek van erről tudomása.

„Most áll fel a kórházfőigazgatóság. Abban bízunk, hogy a nyilvántartás szempontjából is még pontosabb és naprakészebb adatokkal fogunk rendelkezni. De természetesen a kórházaknak van egyedi jelentéstételi kötelezettsége. Ezeket az adatokat összegeztük eddig is. És ezt mindig minden esetben nyilvánosságra is hoztuk.”

Oroszországban is túlzás lenne

Ilyen körülmények közt végül Molnár Zsolt sem árulta el szerda este, hogy milyen visszajelzéseket kapott a kórházakból. Megkérdezte viszont külföldi orvos ismerőseit, náluk is hasonló-e a helyzet.

Orosz kollégája azt írta, szakmai fórumokon korlátozások nélkül beszélhetnek halálozási és más adatokról, nyilvános szaklapokban is írhatnak róla. Szlovéniában naponta bárki megtalálja, akár angolul is, mennyi a pozitív tesztek aránya, a kórházban, intenzíven és lélegeztetőn levők száma. Vagyis csupa olyan adatot közölnek, ami nálunk vagy titkos, vagy számolgatással kell utánajárni, és saját grafikonokkal átláthatóvá tenni. Horvátországban sincs semmilyen korlátozás.

Oroszországban október vége óta kell minisztériumi engedélyt kérniük a kórházi dolgozóknak, ha megszólalnának a sajtóban, korábban nem volt ilyen korlátozás. Az orvos elmondása szerint a közösségi médiában azért terjednek a hírek, és nem tud róla, hogy bárkit retorzió ért volna. Szlovéniában a kórházvezetésnek kell engedélyt adnia a nyilatkozatokhoz, Horvátországban pedig az igazgató és helyettesei korlátozás nélkül tájékoztathatják a nyilvánosságot az állapotokról.

Csehországban kórházanként változik a helyzet, van, ahol csak az igazgató beszélhet nyilvánosan, máshol lazább a szabályozás. A krakkói intenzív osztály vezetője, aki Molnár leírása szerint valóságos covid-celeb lett Lengyelországban, csak annyit válaszolt: nincs semmilyen korlátozás.

Ez alapján nemhogy Szlovéniához vagy Csehországhoz, de Lengyelországhoz és Oroszországhoz képest is erősebben fogja a kormány az orvosokat. A csütörtöki kormányinfón egyébként a kilenc kérdésünkből négyet fel sem olvastak, viszont felolvastak a nevünk alatt többet, amiket nem is mi küldtünk be.

Forrás: 444
Orbán: A baloldali megszorító politika helyett másfajta válságkezelést választottunk
Előkerült a videó az M0-s autóúton történt hihetetlen jelenetről
Varga Judit keményen üzent portugál EU-s elnökségnek
Megszületett a megállapodás a minimálbérről - hivatalos mennyi lesz
Fidesz: a védőoltás önkéntes, senkit nem kényszerítenek sem a védőoltásra, sem egy oltóanyag elfogadására
Kovács : minden eszközzel segítik a vendéglátósokat, hiszen ők is több kedvező intézkedést vehetnek igénybe
Kezdeményezzenek Gyurcsányék Brüsszelben vizsgálóbizottságot, hiszen az unióban megbukott a vakcinabeszerzés
Fontos: valami történik Horvátországban
Miért vásárol egy magyar cégtől repülőket Nigéria hadserege?
Müller Cecília: Megkezdődhet a 60 év felettiek, illetve a 89 évnél idősebbek beoltása Magyarországon
Emmi: Védőruha nélkül mennek oltani az idősekhez
Óriási számok: A Brüsszelben terjeszkedő Fidesz-alapítvány költségvetése akkora, mint a nagy EU-s pártcsaládoké
Eldőlt - Szijjártó nem vár Brüsszelre - mutatjuk a részleteket
Kásler szerint Mátyás király csontjainak összerakása segíthet átvészelni a járványt
Óriási készültség: Fegyveres rablás Székesfehérváron
Felejtsd el a csoda edzőket, csodaszereket - 45 kilót fogyott ez a férfi, pofon egyszerű volt
A vendéglátósok türelmét kéri az operatív törzs
Müller Cecília: a második oltás beadását követően azért nagyobb fájdalmak is jelentkezhetnek
Óriási botrány: Felmondása megírására kényszerítettek egy magyar nőt
Szlávik az oltóanyagokról: Nem szabad fanyalogni
Egy magyar rendőr és családja kér segítséget - nagyon szegény körülmények között élnek
Orbán: A baloldali megszorító politika helyett másfajta válságkezelést választottunk
Orbán: A baloldali megszorító politika helyett másfajta válságkezelést választottunk
Egy 21 éves nő többször megrúgta és szidalmazta az ellátására érkező mentőszolgálat tagját
Ilyen történetet sem hallani mindennap: önbíráskodás, kabát ügy és egy bezúzott Opel Astra
Migráns alagutat találtak a rendőrök, sőt 25 migránst el is fogtak
Előkerült a videó az M0-s autóúton történt hihetetlen jelenetről
Varga Judit keményen üzent portugál EU-s elnökségnek
Csak novemberben 117 ezer ember munkáját biztosították a járványügyi intézkedések
A magyarokat keresik az uniós országok, hogy megtudják, kivel kell beszélni a keleti vakcinák ügyében
Na végre: az emberek úgy érzik, pénzügyi helyzetük javul
A nagykanizsai 15 milliárdos sportcsarnokra tényleg nem lehet rosszat mondani - azt persze nem tudni ki használja majd
Magyar autópályán egy német autóban, egy osztrák és egy orosz férfi melletük nyolc szír utas
Óriási havazás jön, de nyugalom aki elakad üljön át egy másik autóba!
Elképesztő: Összeomlott Lajcsi felesége a razziától
A Vatikán eddigi legnagyobb botránya egy eurószázmilliókkal zsonglőrködő bíboros miatt
Elképesztő képek érkeztek a nemrég felfedezett migráns alagútról
Kiderült, mikortól vezethetik be a vakcinaútlevelet
Kiderült miért rohanták le nyomozók Lagzi Lajcsi házát
Óriási botrány: a Parlament lerohanásával fenyegetőzött egy magyar férfi
Nemzetközi botrány: Obama üzenete, Trump veszített, de Orbán még nem
Müller Cecília válaszolt: Kiderült, mikortól lehet kötelezővé tenni a védőoltást
Különös kormányrendelet jelent meg péntek este - a veszélyhelyzetben hozott rendelete eltérhet a törvénytől
Óriási botrány: Palkovics benyújtotta lemondását, Orbán visszaszólt, hogy ezt felejtse el
A görögök merész dolgot javasoltak az EU-nak - érinti a nyári vakációt
Újabb szintre lépett a családtámogatás és az otthonteremtés