Budapest     2021-03-02   Csatlakozz hozzánk facebookon
Orbán óriási nyomást helyezett a magyar hatóságra - mutatjuk miért 
„Kínai vakcina van, tömegesen is tudunk szerezni. Ezek a csatornák meg vannak nyitva. Már csak az kell, hogy a magyar egészségügyi hatóság azt mondja, hogy ez rendben van” - közölte Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth Rádióban.

Azután kanyarodott rá a kínai vakcinára, hogy bár közölte, nem akar Brüsszelre mutogatni a lassú vakcinabeszerzés miatt, a közös EU-s beszerzést kárhoztatta.

A miniszterelnök üzenete elég egyszerűen leírható. Ha a magyar hatóságok gyorsan engedélyezik a kínai vakcinát, és azzal hajlandóak beoltatni magukat a magyarok, akkor „talán már jóval nyár előtt is visszakaphatjuk az életünket”. Ha az általa egyszerűen csak brüsszelinek nevezett (a közös uniós beszerzésből érkező, és az EU gyógyszerügynöksége által jóváhagyott) nyugati oltóanyagokban bízunk, akkor csak nyár végéig, ősz elejéig végeznek annyi ember beoltásával, hogy feloldhatóak legyen a korlátozások.

Az eddig EU-s engedélyt kapott Pfizer és Moderna gyártási kapacitása szűkös. (Egyelőre ötvenezer ember beoltására alkalmas mennyiség érkezik hetente Magyarországra.) Változást a brit AstraZeneca engedélye hozhat, várhatóan január 29-én kapja meg ez az oltóanyag az uniós ideiglenes engedélyt, ami után indulhatnak a szállítások, de itt sem azonnal jön sok vakcina. Orbán korábban azt mondta, hogy a közös EU-s közös beszerzésből áprilisban jöhet tömeges mennyiség. Erről most nem beszélt.

Azokkal a gyártókkal, akikkel nem kötött szerződés közös beszerzésre az EU, a tagállomok külön is tárgyalhatnak. Itt jött a képbe az orosz és a kínai lehetőség. Bár az oroszt nagyon futtatták Orbánék, látványosan érkezett először pár darab, majd hatezer oltóanyag, de kiderült, hogy az oroszoknak komoly gyártási kapacitási problémáik vannak, saját piacra sem elég egyelőre a kísérleti harmadik fázisban lévő oltóanyaguk.

Így előzött be a sokáig konkrétan meg sem nevezett kínai vakcina. Az tegnap a kormányinfón Gulyás Gergely szavaiból derült ki, hogy a kínai vakcinák közül a Sinopharméról van szó. Ez jobb, mintha a szintén kínai Sinovac lenne, aminek a hatékonysága a brazil klinikai kísérletek harmadik fázisa során alig lépte át az 50 százalékot. Ami amúgy egy hagyományos influenza oltás esetében nem is lenne rossz eredmény, de a Pfizer-BioNTech és a Moderna eddig 90 százalék feletti eredményről számolt be, a koronavírus elleni vakcináknál így ez lett a mérce.

A magyar kormány által kiszemelt Sinopharm hatékonyságáról eltérő adatok vannak. Kínában egy sürgősségi program keretében egymillió embert oltottak be vele ősszel a klinika kísérletek harmadik fázizásának befejezése előtt. Nem számoltak be különösebb mellékhatásokról. Az év végén pedig engedélyt kapott a szer arra, hogy Kínában tömegesen is oltani lehessen vele.

A kínai hatóságok szerint az oltóanyag 79 százalékban hatékony. Ennél jobb, 86 százalékos hatékonyságról számoltak az Egyesült Arab Emírségekben. A Sinopharm klinikai kísérletének harmadik fázisát ugyanis nyáron az Egyesült Arab Emírségekben, Marokkóban és Peruban is elindították (Kínában már nem volt elég koronavírusos beteg). A kísérletek után az Emírségekben is megkezdték a lakosság tömeges oltását decemberben. Bahreinben és Egypitomban is engedélyezték a vakcinát.

A Sinopharm saját elemzése szerint a vakcina, ha a fertőződést nem is, a mérsékelt vagy súlyos megbetegedést 100 százalékban megakadályozza.

Peruban decemberben fel kellett függeszteni a kísérleteket, miután az egyik önkéntesnél neurológiai problémákat észleltek. Kivizsgálták az esetet, majd folytatódtak a kísérletek. Ilyen típusú felfüggesztések a klinikai tesztelések fáziásában nem szokatlanok, hasonló volt az AstraZenecánál is.

A kínai állam tulajdonában lévő Sinopharm oltóanyaga - legalábbis amit feltételezhetően a magyar kormány venne - úgynevezett első generációs vakcina. Vagyis szemben a teljesen új technológiájú Pfizer-BioNTech és a Moderna oltóanyaggal, ami a vírus genetikai kódját használja, a kínai oltóanyag inaktivált, teljes vírust tartalmaz. Ennek előnye, hogy a vakcina évtizedek óta ismert és kipróbált technolóviával készül. Ahogy az előnyei, úgy a hátrányai is rég ismertek: ezek előállításakor gyakran van szükség ún. adjuvánsra, amit az immunitás fokozásához használnak, mert magában a vakcina nem vált ki elég hangsúlyos választ. A legtöbb ilyen oltás esetén mellékhatást ezek az adjuvánsok válthatnak ki.

A kínaik szerint a vakcinájuknak nincs súlyos biztonsági kockázata, nem figyeltek meg súlyos mellékhatásokat.

Amit a világban hiányolnak a kínai vakcina esetében, az a kísérletek nyugatihoz hasonló dokumentációja. Ezek publikálását egyelőre csak ígérik a kínaiak.

Magyarországra Szijjártó Péter bejelentése szerint december 11-én érkezett meg a kínai vakcina dokumentációja az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézethez, amivel már „nekiláthatnak annak a vizsgálatnak, amelynek eredményeként eldönthetik, hogy engedélyt adnak-e a kínai oltóanyag magyarországi használatára”. Hogy pontosan mit küldtek el, azt nem tudni.

A magyarországi engedélyeztetés meglehetősen bonyolult, a dokumentáció mellett vizsgálni kell az oltóanyagot magát, illetve alaposan fel kell mérni a gyárat, az alapanyagokat, mindent. Normál esetben ez nem pár hetes munka.

Orbán Viktor ugyanakkor pénteken többször is utalt rá, hogy gyors választ vár a magyar hatóságtól arra, hogy használható-e a kínai vakcina. (Eddig a Pfizernél és a Modernánál is az EU-s engedélyre vártunk, nem indult külön engedélyeztetési eljárás, ugyanez a helyzet az AstraZeneca esetében.)

A miniszterelnök azt közölte, hogy „vizsgálatok vannak, most is vannak kint Pekingben embereink. Úgyhogy nagyon remélem, hogy néhány napon belül erre a kérdésre a magyar egészségügyi hatóságok egyértelmű választ tudnak adni”.

Orbán azt mondta, hogy a kínai vakcina volt az operatív törzs pénteki ülésének fő témája.

„Föltettem azt a kérdést, hogy mit is vizsgálunk igazából. Azt vizsgáljuk-e, hogy esetleg nagyobb kárt okozunk egy ilyen vakcinával, mint a baj, amit el akarunk hárítani. Mert a magyar emberek, én magam is, mindenki ettől fél, hogy hátha kapunk egy olyan ismeretlen oltást, amiből nagyobb baj lesz, mint amit az a betegség okozott, amit egyébként a vakcinával el akartunk kerülni. Az operatív törzsön pedig egyértelműen az hangzott el, hogy nincs ilyen kockázat. Ami annál is inkább logikus, hiszen tízmilliószám oltják már a saját népület a kínaiak és az oroszok is.

Akkor viszont az a kérdés, hogy mit csinálunk, mit csinál a hatóság. És a válasz az, hogy mindegy, hogy a meggyőződésünk szerint nincs már ilyen kockázat, mégis van egy protokoll, amin végig kell menni és az időt igényel. Csak közben meghal minden nap 100-110 ember. Úgyhogy én a hatóságokat arra kérem, hogy körültekintően, de a lehető leggyorsabban járjanak el, és mondjanak A-t vagy B-t, mert itt van több mint milliónyi kínai vakcina, amit holnap reggel, kicsit túlzok, néhány napon belül az emberek rendelkezésére tudnánk bocsájtani, csak nincs meg hozzá a hatósági papír” - mondta Orbán, lényegében arra hegyezve ki, hogy a hatóságok késlekedése emberéleteket jelent.

Orbán utalt arra, hogy választható lesz a vakcina (erre ugye nincs mód a regisztrációban, szemben például a szerbekkel), de azt jósolta, hogy lesz kevés „brüsszeli”, sok kínai és még nem tudjuk mennyi orosz vakcina. Mint mondta, az oltási terv következő ütemében a 60 év feletti krónikus beteget oltanák. Ők Orbán szavai szerint 1,7 millióan vannak, „ennyi kínai vakcinánk tulajdonképpen lenne is, és akkor őket meg tudjuk menteni vagy ki tudjuk menteni a kockázatból”.

A miniszterelnök szerint ha lenne vakcina, kényelmes tempóban egy hétvége alatt be tudnák most oltani azokat, akik regisztráltak. Erre számolta ki azt, hogy ha a magyarok elfogadják a kínai vakcinát, már jóval a nyár előtt feloldhatják a korlátozásokat.

„De ez attól függ, hogy mennyi vakcinát tudunk szerezni, és a hatóságaink milyen gyorsan futnak végig kellő körültekintéssel az előírt biztonsági protokollokon” - helyezett nyomást még egyszer a hatóságokra
Forrás: 444
Ez is érdekelhet:
                             
Ezek érdekelték olvasóinkat leginkább
Óriási botrány: budapesti kaszinóban készítettek titkos felvételeket
Óriási botrány: nem akárminek nevezték Orbánt a tévében a kamerák előtt
Nem akármit állít egy szlovák politikus Szijjártóval kapcsolatban
Hollik szerint Gyurcsány semmit nem tanult az őszödi beszédből
Gyurcsány Ferenc hétfői Facebook-bejegyzése azt bizonyítja, hogy semmit nem tanult az őszödi beszédből és számára semmi sem drága, még az emberélet sem - mondta a Fidesz kommunikációs...
  
A strasbourgi bíróság lépett: jogellenesen éheztették a menedékkérőket, Magyarország megsértette a kínzás tilalmát is
Jogellenesen tartották fogva az Iránból menekülő R. R.-t, állapotos afgán feleségét és három kisgyermeküket a röszkei tranzitzónában, állapította meg az Emberi Jogok Európai Bírós...
  
Menczer Tamás: Mindent mondtak rólunk, azt mondták, hogy emberkísérletet hajtunk végre, épp csak nem neveztek bennünket tömeggyilkosnak
Egész Európa a kínai és az orosz vakcinára vár, ezekért állnak sorba, miközben Magyarországra már mindkét oltóanyagból érkezett - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium táj...
  
Mi történhetett? - Elmaradt a csengeri örökösnő reggeli tárgyalása
A Mátészalkai Járásbíróság működésével kapcsolatos ok miatt elmaradt P. Mária kedd reggeli tárgyalása. A különösen nagy, 778 millió forintos kárt okozó, üzletszerűen elkövetett ...
  
Kásler szerint négy területen is előrelépett a magyar egészségügy
Négy területen is fontos állomásokhoz érkezett a magyar egészségügy az utóbbi napokban – kezdi bejegyzését Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter a Facebook-oldalán. Bejegyzésébe...
  
Baukó Éva Alekoszról: Ő egy patkány, aki mindig csak kihasznált
Budapest — Barátokból ellenségek? Lassan ölre mennek a ValóVilág 4. évadának sztárjai, Nagy Alekosz (43) és Baukó Éva (38). Viharos kapcsolatukat ugyan többször tépázta vita, ám val...
  
Alekosz feljelenti és bíróság elé citálná Baukó Évát
Budapest — Barátokból ellenségek? Lassan ölre mennek a ValóVilág 4. évadának sztárjai, Nagy Alekosz (43) és Baukó Éva (38). Viharos kapcsolatukat ugyan többször tépázta vita, ám val...
  
Bakondi: Nagyon sok most a bevándorló
Idén eddig 13 900 határsértőt fogtak el Magyarország szerb, román és horvát határszakaszán és 161 ember ellen indult büntetőeljárás embercsempészet miatt - közölte a miniszterelnök ...
  
Figyelem! - mutatjuk hol és kik számíthatnak nagyobb valószínűséggel NAV ellenőrzésre
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal honlapján található ADÓtraffipax legfrissebb bejegyzései alapján kigyűjtöttük, hol és kik számíthatnak nagyobb valószínűséggel operatív ellenőrzésre ...
  
Te is tehetsz: Folytatódik a Nébih élelmiszerpazarlás elleni programja
Folytatódik a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) élelmiszerpazarlás elleni programja, a Maradék nélkül - közölte a hatóság hétfőn az MTI-vel.A közleményben felidézik,...
  
Bayer Zsolt 58 éves lett, elárulta hogyan ünnepelt
58 éves lett pénteken Bayer Zsolt. „Péntek, egy finom bor, torta, Család. Így telt a születésnapom.” számolt be közösségi oldalán a publicista. ...
  
Több mint 500 millióba kerül ha Győzike szomszédja szeretnél lenni
Több mint félmilliárd forintot kér Nógrádmegyeren található villájáért Gáspár Zsolti, aki Pesten, vagy Győrben kezdene új életet - már ha sikerül eladni a házát. A szomszédban egy...
  
Curtis üzent Tóth Gabinak: Inkább magával foglalkozzon
A Blikk és a Bors is hozott egy-egy sztorit Széki Attiláról, azaz Curtisről. Az utóbbi lap inkább arról ír, hogy a rappert mennyire viselte meg az elmúlt időszak, aki saját bevallása szer...
  
Jakab Péter: egy hiba volt, amivel Vona Gábor szembenézett, csak nem elég bátran
Jakab Péter nagyinterjúban fejtette ki, hogy nem számít a szélsőjobboldaliak szavazataira, és csupán a mi hazánkos közeg hathatott rá negatívan, amikor korábban még ő is zsidózott.Mint...
  
Jó ha tudod - Szigorodnak a fogyasztóvédelmi szabályok
Egyre jobban védik a fogyasztókat a júliustól ismét szigorodó gyártói és forgalmazói előírások. Júliustól tovább bővülnek a fogyasztóvédelmi jogosítványok: minden termékhez magy...
  
Nyugdíj 2021: a valaha volt legjobb szorzók jöhetnek
A valorizációs szorzók 9,7 százalékkal nőhetnek a 2021. évi nyugdíjmegállapítások esetén - figyelmeztet Farkas András nyugdíjszakértő. A 2021. január 1. és december 31. közötti meg...
  
Schobert Norbi könnyek közt: Nem tudok minden elhízott embert megmenteni
A gyászoló Schobert Norbi megható üzenettel, könnyes szemekkel búcsúzott attól a több mint 300 kilós férfitől, akinek megpróbált segíteni, de sajnos tegnap este meghalt.Schobert Norbi a...
  
Kövér László: lehet, hogy keresztények vagyunk, de balekok nem
A házelnök szerint a Fidesz jól áll a választási felkészüléssel.A 2022-es választási kampány piszkosabb lesz és aljasabb, mint valaha - ezt mondta Kövér László az InfoRádiónak adott...
  
Áder János előléptette a TEK főigazgatóját
Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatója vezérőrnagyból lett altábornagy, előléptetése március 15-i hatállyal lép életbe. Más vezető is magasabb rangot kapott: h...
  
Nem akármilyen kitüntetést adott Szijjártó a távozó orosz nagykövetnek
A Magyar Érdemrend középkeresztje csillaggal kitüntetést adományozta Szijjártó Péter Vlagyimir Nyikolajevics Szergejev távozó budapesti orosz nagykövetnek. Ennek apropóján a miniszter ar...
  
Bódi Sylvi aranykalászos gazda lett
A korábbi szupermodell a jelek szerint nem viccelt, hogy komolyan szeretne foglalkozni növénytermesztéssel és állattenyésztéssel.Ennek ékes bizonyítéka, hogy megszerezte az aranykalászos b...
  
Őstermelő lett Lázár János
Őstermelő lett Lázár János volt kancelláriaminiszter – vette észre a politikus vagyonnyilatkozatát áttekintve a Vásárhely24. A meglepő információra rá is kérdeztek a kormánypárti k...
  
Németh Szilárd bejelentése: Paralimpiai sportközpont létesül
A Csepel SC megújuló Béke téri sportkomplexumában jön létre, és nem csak parasportolók használhatják majd.A z elhatározást megörökítő márványtáblát leplezett le Szabó László, a...
  
Vajna Tímea már gazdagabb, mint Schmidt Mária
Új szereplők a top 10-ben, a leggazdagabb magyar sose volt még ennyire gazdag: érdekességek a Forbes ranglistájából. 479,4 milliárd forintos egyéni rekorddal lett 2020 leggazdagabb magyarja ...
  
Durva ígéret: A kormányváltás után Mészáros Lőrinc napokon belül előzetesbe kerülhet
„A korrupt maffiaállam lebontásának lépéseiről” - tett közzé programot a Momentum. Fekete-Győr András, a párt miniszterelnök-jelöltje azt mondta, az Új rendszerváltás programját l...
  
Külhoni magyar pártvezetőkkel egyeztetett Semjén Zsolt - kiemelten fontos az egységes Kárpát-medencében való gondolkodás
A külhoni magyar pártok vezetőivel tartott egyeztetést csütörtökön Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős állam...
  
Óriási botrány: nem akárminek nevezték Orbánt a tévében a kamerák előtt
Röviddel a kijelentés után viszont a műsorvezető kérdésére elismerte a DK alelnöke, hogy Magyarország tartja az uniós átlagot a beadott oltások számában.Az ATV Egyenes beszéd vendége ...
  
Gyurcsány most keményen beleszállt Orbánba: miért hinnénk el Orbánéknak, hogy...
Minimum érdekesnek nevezhető poszttal jelentkezett Gyurcsány Ferenc a Facebookon így hétfő délután. Orbán Viktor tegnap posztolta ki néhány fotóval, hogy megkapta a koronavírus elleni olt...
  
Mindenki erre figyel: már az OLAF és a rendőrség is vizsgálódik Keszthelyen
Rendőrségi és OLAF-vizsgálat is folyik keszthelyi uniós beruházások miatt, írja a 24. A cikk szerint a korábbi fideszes vezetés a városi beruházások nagy részét egyetlen cégre bízta, ...
  
Óriási botrány: budapesti kaszinóban készítettek titkos felvételeket
A maszkja a kabátjával együtt a kocsiban maradt, de „amúgy is csak vidékről jött fel gyorsan egyet pörgetni, aztán megy is” – mondja a Sofitel – Las Vegas Casino bejáratánál egy 30...
  
THE HUNGARIAN TIMES Impresszum / Sütik
2021-03-02 Magyarország, Budapest
  The Times
Orbán óriási nyomást helyezett a magyar hatóságra - mutatjuk miért
„Kínai vakcina van, tömegesen is tudunk szerezni. Ezek a csatornák meg vannak nyitva. Már csak az kell, hogy a magyar egészségügyi hatóság azt mondja, hogy ez rendben van” - közölte Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth Rádióban.

Azután kanyarodott rá a kínai vakcinára, hogy bár közölte, nem akar Brüsszelre mutogatni a lassú vakcinabeszerzés miatt, a közös EU-s beszerzést kárhoztatta.

A miniszterelnök üzenete elég egyszerűen leírható. Ha a magyar hatóságok gyorsan engedélyezik a kínai vakcinát, és azzal hajlandóak beoltatni magukat a magyarok, akkor „talán már jóval nyár előtt is visszakaphatjuk az életünket”. Ha az általa egyszerűen csak brüsszelinek nevezett (a közös uniós beszerzésből érkező, és az EU gyógyszerügynöksége által jóváhagyott) nyugati oltóanyagokban bízunk, akkor csak nyár végéig, ősz elejéig végeznek annyi ember beoltásával, hogy feloldhatóak legyen a korlátozások.

Az eddig EU-s engedélyt kapott Pfizer és Moderna gyártási kapacitása szűkös. (Egyelőre ötvenezer ember beoltására alkalmas mennyiség érkezik hetente Magyarországra.) Változást a brit AstraZeneca engedélye hozhat, várhatóan január 29-én kapja meg ez az oltóanyag az uniós ideiglenes engedélyt, ami után indulhatnak a szállítások, de itt sem azonnal jön sok vakcina. Orbán korábban azt mondta, hogy a közös EU-s közös beszerzésből áprilisban jöhet tömeges mennyiség. Erről most nem beszélt.

Azokkal a gyártókkal, akikkel nem kötött szerződés közös beszerzésre az EU, a tagállomok külön is tárgyalhatnak. Itt jött a képbe az orosz és a kínai lehetőség. Bár az oroszt nagyon futtatták Orbánék, látványosan érkezett először pár darab, majd hatezer oltóanyag, de kiderült, hogy az oroszoknak komoly gyártási kapacitási problémáik vannak, saját piacra sem elég egyelőre a kísérleti harmadik fázisban lévő oltóanyaguk.

Így előzött be a sokáig konkrétan meg sem nevezett kínai vakcina. Az tegnap a kormányinfón Gulyás Gergely szavaiból derült ki, hogy a kínai vakcinák közül a Sinopharméról van szó. Ez jobb, mintha a szintén kínai Sinovac lenne, aminek a hatékonysága a brazil klinikai kísérletek harmadik fázisa során alig lépte át az 50 százalékot. Ami amúgy egy hagyományos influenza oltás esetében nem is lenne rossz eredmény, de a Pfizer-BioNTech és a Moderna eddig 90 százalék feletti eredményről számolt be, a koronavírus elleni vakcináknál így ez lett a mérce.

A magyar kormány által kiszemelt Sinopharm hatékonyságáról eltérő adatok vannak. Kínában egy sürgősségi program keretében egymillió embert oltottak be vele ősszel a klinika kísérletek harmadik fázizásának befejezése előtt. Nem számoltak be különösebb mellékhatásokról. Az év végén pedig engedélyt kapott a szer arra, hogy Kínában tömegesen is oltani lehessen vele.

A kínai hatóságok szerint az oltóanyag 79 százalékban hatékony. Ennél jobb, 86 százalékos hatékonyságról számoltak az Egyesült Arab Emírségekben. A Sinopharm klinikai kísérletének harmadik fázisát ugyanis nyáron az Egyesült Arab Emírségekben, Marokkóban és Peruban is elindították (Kínában már nem volt elég koronavírusos beteg). A kísérletek után az Emírségekben is megkezdték a lakosság tömeges oltását decemberben. Bahreinben és Egypitomban is engedélyezték a vakcinát.

A Sinopharm saját elemzése szerint a vakcina, ha a fertőződést nem is, a mérsékelt vagy súlyos megbetegedést 100 százalékban megakadályozza.

Peruban decemberben fel kellett függeszteni a kísérleteket, miután az egyik önkéntesnél neurológiai problémákat észleltek. Kivizsgálták az esetet, majd folytatódtak a kísérletek. Ilyen típusú felfüggesztések a klinikai tesztelések fáziásában nem szokatlanok, hasonló volt az AstraZenecánál is.

A kínai állam tulajdonában lévő Sinopharm oltóanyaga - legalábbis amit feltételezhetően a magyar kormány venne - úgynevezett első generációs vakcina. Vagyis szemben a teljesen új technológiájú Pfizer-BioNTech és a Moderna oltóanyaggal, ami a vírus genetikai kódját használja, a kínai oltóanyag inaktivált, teljes vírust tartalmaz. Ennek előnye, hogy a vakcina évtizedek óta ismert és kipróbált technolóviával készül. Ahogy az előnyei, úgy a hátrányai is rég ismertek: ezek előállításakor gyakran van szükség ún. adjuvánsra, amit az immunitás fokozásához használnak, mert magában a vakcina nem vált ki elég hangsúlyos választ. A legtöbb ilyen oltás esetén mellékhatást ezek az adjuvánsok válthatnak ki.

A kínaik szerint a vakcinájuknak nincs súlyos biztonsági kockázata, nem figyeltek meg súlyos mellékhatásokat.

Amit a világban hiányolnak a kínai vakcina esetében, az a kísérletek nyugatihoz hasonló dokumentációja. Ezek publikálását egyelőre csak ígérik a kínaiak.

Magyarországra Szijjártó Péter bejelentése szerint december 11-én érkezett meg a kínai vakcina dokumentációja az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézethez, amivel már „nekiláthatnak annak a vizsgálatnak, amelynek eredményeként eldönthetik, hogy engedélyt adnak-e a kínai oltóanyag magyarországi használatára”. Hogy pontosan mit küldtek el, azt nem tudni.

A magyarországi engedélyeztetés meglehetősen bonyolult, a dokumentáció mellett vizsgálni kell az oltóanyagot magát, illetve alaposan fel kell mérni a gyárat, az alapanyagokat, mindent. Normál esetben ez nem pár hetes munka.

Orbán Viktor ugyanakkor pénteken többször is utalt rá, hogy gyors választ vár a magyar hatóságtól arra, hogy használható-e a kínai vakcina. (Eddig a Pfizernél és a Modernánál is az EU-s engedélyre vártunk, nem indult külön engedélyeztetési eljárás, ugyanez a helyzet az AstraZeneca esetében.)

A miniszterelnök azt közölte, hogy „vizsgálatok vannak, most is vannak kint Pekingben embereink. Úgyhogy nagyon remélem, hogy néhány napon belül erre a kérdésre a magyar egészségügyi hatóságok egyértelmű választ tudnak adni”.

Orbán azt mondta, hogy a kínai vakcina volt az operatív törzs pénteki ülésének fő témája.

„Föltettem azt a kérdést, hogy mit is vizsgálunk igazából. Azt vizsgáljuk-e, hogy esetleg nagyobb kárt okozunk egy ilyen vakcinával, mint a baj, amit el akarunk hárítani. Mert a magyar emberek, én magam is, mindenki ettől fél, hogy hátha kapunk egy olyan ismeretlen oltást, amiből nagyobb baj lesz, mint amit az a betegség okozott, amit egyébként a vakcinával el akartunk kerülni. Az operatív törzsön pedig egyértelműen az hangzott el, hogy nincs ilyen kockázat. Ami annál is inkább logikus, hiszen tízmilliószám oltják már a saját népület a kínaiak és az oroszok is.

Akkor viszont az a kérdés, hogy mit csinálunk, mit csinál a hatóság. És a válasz az, hogy mindegy, hogy a meggyőződésünk szerint nincs már ilyen kockázat, mégis van egy protokoll, amin végig kell menni és az időt igényel. Csak közben meghal minden nap 100-110 ember. Úgyhogy én a hatóságokat arra kérem, hogy körültekintően, de a lehető leggyorsabban járjanak el, és mondjanak A-t vagy B-t, mert itt van több mint milliónyi kínai vakcina, amit holnap reggel, kicsit túlzok, néhány napon belül az emberek rendelkezésére tudnánk bocsájtani, csak nincs meg hozzá a hatósági papír” - mondta Orbán, lényegében arra hegyezve ki, hogy a hatóságok késlekedése emberéleteket jelent.

Orbán utalt arra, hogy választható lesz a vakcina (erre ugye nincs mód a regisztrációban, szemben például a szerbekkel), de azt jósolta, hogy lesz kevés „brüsszeli”, sok kínai és még nem tudjuk mennyi orosz vakcina. Mint mondta, az oltási terv következő ütemében a 60 év feletti krónikus beteget oltanák. Ők Orbán szavai szerint 1,7 millióan vannak, „ennyi kínai vakcinánk tulajdonképpen lenne is, és akkor őket meg tudjuk menteni vagy ki tudjuk menteni a kockázatból”.

A miniszterelnök szerint ha lenne vakcina, kényelmes tempóban egy hétvége alatt be tudnák most oltani azokat, akik regisztráltak. Erre számolta ki azt, hogy ha a magyarok elfogadják a kínai vakcinát, már jóval a nyár előtt feloldhatják a korlátozásokat.

„De ez attól függ, hogy mennyi vakcinát tudunk szerezni, és a hatóságaink milyen gyorsan futnak végig kellő körültekintéssel az előírt biztonsági protokollokon” - helyezett nyomást még egyszer a hatóságokra
Forrás: 444
Óriási botrány: budapesti kaszinóban készítettek titkos felvételeket
Óriási botrány: nem akárminek nevezték Orbánt a tévében a kamerák előtt
Nem akármit állít egy szlovák politikus Szijjártóval kapcsolatban
Kósa állítja, hogy nem fogadott el pénzt - Elmaradt a csengeri örökösnő tárgyalása
Hollik szerint Gyurcsány semmit nem tanult az őszödi beszédből
A strasbourgi bíróság lépett: jogellenesen éheztették a menedékkérőket, Magyarország megsértette a kínzás tilalmát is
Menczer Tamás: Mindent mondtak rólunk, azt mondták, hogy emberkísérletet hajtunk végre, épp csak nem neveztek bennünket tömeggyilkosnak
Mi történhetett? - Elmaradt a csengeri örökösnő reggeli tárgyalása
Kásler szerint négy területen is előrelépett a magyar egészségügy
Baukó Éva Alekoszról: Ő egy patkány, aki mindig csak kihasznált
Alekosz feljelenti és bíróság elé citálná Baukó Évát
Bakondi: Nagyon sok most a bevándorló
Figyelem! - mutatjuk hol és kik számíthatnak nagyobb valószínűséggel NAV ellenőrzésre
Te is tehetsz: Folytatódik a Nébih élelmiszerpazarlás elleni programja
Bayer Zsolt 58 éves lett, elárulta hogyan ünnepelt
Több mint 500 millióba kerül ha Győzike szomszédja szeretnél lenni
Curtis üzent Tóth Gabinak: Inkább magával foglalkozzon
Jakab Péter: egy hiba volt, amivel Vona Gábor szembenézett, csak nem elég bátran
Jó ha tudod - Szigorodnak a fogyasztóvédelmi szabályok
Nyugdíj 2021: a valaha volt legjobb szorzók jöhetnek
Schobert Norbi könnyek közt: Nem tudok minden elhízott embert megmenteni
Kövér László: lehet, hogy keresztények vagyunk, de balekok nem
Áder János előléptette a TEK főigazgatóját
Nem akármilyen kitüntetést adott Szijjártó a távozó orosz nagykövetnek
Bódi Sylvi aranykalászos gazda lett
Őstermelő lett Lázár János
Németh Szilárd bejelentése: Paralimpiai sportközpont létesül
Vajna Tímea már gazdagabb, mint Schmidt Mária
Durva ígéret: A kormányváltás után Mészáros Lőrinc napokon belül előzetesbe kerülhet
Külhoni magyar pártvezetőkkel egyeztetett Semjén Zsolt - kiemelten fontos az egységes Kárpát-medencében való gondolkodás
Óriási botrány: nem akárminek nevezték Orbánt a tévében a kamerák előtt
Gyurcsány most keményen beleszállt Orbánba: miért hinnénk el Orbánéknak, hogy...
Mindenki erre figyel: már az OLAF és a rendőrség is vizsgálódik Keszthelyen
Óriási botrány: budapesti kaszinóban készítettek titkos felvételeket
Fidesz: A Gyurcsány-párt folytatja oltásellenes akcióját
Kovács szerint az ellenzék stratégiája, hogy minél rosszabb az ország számára, annál jobb nekik
Új rendelet: Több országból korlátozás nélkül be lehet lépni Magyarországra üzleti céllal
Elmenekült a fájó emlékek elől a negyedikről kizuhant Pannika keresztanyja
Durva fotókkal zsarolják Győzike lányát
Nagyon úgy fest, hogy a Néppárt vezetői meghajoltak Orbán előtt
Kiderült hány országból lehet korlátozás nélkül belépni Magyarországra
Születésnapi interjújában jelentette be Kásler, hogy újabb szigorítások jöhetnek
Több mint félmilliárdért vett képeket az MNB nem is akárkitől
Eljött a nap: kormánypárti polgármester jelentette fel a korábbi fideszes vezetést
A kormány egyeztetett az uniós országokkal az oltási igazolásról, majd itthon mást fogadott el
Eldőlt: 100 millió eurós Vajdasági fejlesztéseket támogat a magyar kormány