Budapest     2021-03-09   Csatlakozz hozzánk facebookon
A Vatikán eddigi legnagyobb botránya egy eurószázmilliókkal zsonglőrködő bíboros miatt 
Évek óta nyomoznak, de most robbant ki igazán a vatikáni kasszában félmilliárd eurós hézagot okozó bíboros botránya, aminek letartóztatások, kirúgások kövezik útját, és még nem látszik, hol lesz a vége. Ferenc pápa a megválasztása óta a transzparenciáról, mint elérendő célról beszél, bizottságokat vált le és hoz létre, a Vatikánban ennek ellenére újra és újra felüti a fejét egy-egy sikkasztási botrány. Mi ez az egész Becciu bíboros ügyével? Milyen változtatásokat hozott Ferenc pápa megválasztása? Kik figyelik a Vatikán pénzét?

„Ez az egész szürreális. Egészen tegnapig úgy éreztem, hogy a pápa barátja vagyok, a leghűségesebb végrehajtója”

- mondta lemondása napján szeptember végén a Vatikán egyik legnagyobb pénzügyi botrányának főszereplője, Giovanni Angelo Becciu bíboros. A koronavírus-járvány kellős közepén robbant a Becciu bíboros körüli félmilliárd eurós (kb. 182 milliárd forint) sikkasztási ügy, ami a Ferenc pápa alatt kiderülő botrányok közül az eddigi egyik legnagyobb dél-olaszországi maffiás szállal, londoni luxusingatlannal, Prada-táskával és egy újra felszínre kerülő pedofilváddal. Ferenc pápa megválasztása óta zászlajára tűzte a korrupció elleni küzdelmet, de a zűrös pénzügyeket eddig nem sikerült orvosolnia.

Casus Becciu

2019-ben közel félmilliárd euró eltűnése miatt indítottak belső vizsgálatot a Vatikánban. A vizsgálatok után felfüggesztették többek között a Vatikán kormányaként ismert szentszéki államtitkárság két vezető beosztású tagját, idén júniusban a vatikáni csendőrség őrizetbe vett, majd kilenc nap után elengedett egy olasz brókert, szeptember 24-én pedig lemondott Becciu bíboros, aki 2011 és 2018 között az államtitkárság harmadik számú vezetője volt. Lemondása után vatikáni és olasz ügyészségi vizsgálatok indultak, az MTI szerint október közepéig tíz Vatikánban dolgozó egyházi személy és olasz vállalkozó ellen. Azóta sorra kerültek elő az olasz lapokban a Becciuhoz köthető feltételezett visszaélések, hivatalosan vádemelés azonban még nem volt a férfi ellen.

A volt bíborosról az olasz lapok szerint kiderült, hogy korábban több olyan ügyletet is folytatott, amikben a szentszék nevében vásárolt ingatlanokat, valóban közel félmilliárd eurós hiányt okozva ezzel a kasszában.

Az egyik ilyen jelentős vásárlás egy londoni luxusépülethez kötődött, amit közel 160 millió euróért vettek meg, a banki hitelt pedig egy svájci számlára vették fel hozzá. Arra a svájci számlára, amin az úgynevezett Péter-filléreket, vagyis a világ minden részéből a Vatikánba érkező pénzadományokat tartják. 2019-ben Becciu neve egy másik ingatlan esetében is felmerült, amikor vatikáni hitelből felvásároltak egy kórházat. A csődbe ment római IDI kórházat 2015-ben vásárolta meg egy szervezet a vatikáni banktól kölcsönvett pénzzel, az európai szabályozásokat megsértve. Később Becciu többször is tagadta, hogy köze lenne az ügyhöz.

A bíboroshoz köthető tranzakciókról a Vatikán nyomozása során hamar nyilvánvalóvá vált, hogy azokat senki nem felügyelte. Ahogy olasz lapok szerint az is, hogy a szálak több brókeren és olasz üzletemberen át egészen a camorráig, a dél-olaszországi maffiáig elvezettek: a bíboros az egyik vatikáni szerződést állítólag olyan emberrel intéztette, aki több szálon is kötődött a nápolyi maffiához. Az olasz bűnszövetkezet megjelenése egyébként nem először jelentett problémát Ferenc pápa ideje alatt, az egyházfő nem sokkal Becciu lemondása előtt, szeptember közepén hívott össze konferenciát „Mária felszabadítása a maffiából” címmel, ahol tanácsadó szervezetet állított fel, hogy megakadályozzák, hogy a maffia és a tiltott bűnszervezetek visszaéljenek Szűz Mária képével.

Becciu egyre kibontakozó üzletei között előkerültek offshore számlák és átláthatatlan bizniszek is, köztük kiderült például, hogy a vatikáni kincstár egészét egy Enrico Crasso nevű, angolai olajbizniszekben érintett bankárra bízta. Crasso adóparadicsomokon és offshore számlákon át utaztatta a vatikáni pénzeket, amiknek egy része állítólag többször is Becciu bátyjának a cégénél landolt vissza nem térítendő segély formájában: egy 2015-ös tűz után Becciu bátyja például mind a vatikáni támogatást, mind a biztosító fedezetét zsebrevágta ugyanazért a kárért. A pénzek jelentős részét a Péter-fillérekhez hasonlóan eredetileg humanitárius célokra szánta az egyház.

Egy másik angolai bankáron keresztül kaphatott a Vatikán pénzéből Becciu másik testvére, Mario Becciu professzor is. A pszichológiát tanító férfi egy interjúban beszélt arról, hogy Becciu bíboros egyik barátjaként ismerte meg az angolai férfit, aki nagyra értékelte a sörgyártási ambícióit, ezért „úgy döntött, támogatni fogja a projektet, így szerződést kötöttünk”. Mario gyártotta ezután a Birra Pollicinát, egy olyan sört, ami a Reppublica szerint piaci forgalomba sem került.

A Becciu-ügy felgöngyölítése tehát még tart, de vallási és vatikáni szakértők – például a Cruxnownak nyilatkozó John Allen – is úgy érzékelték, Ferenc pápa mintha „türelmét vesztette volna a pénzmosás miatt”, amit szerintük legjobban

a Vatikánban ritkán látható szankció, a bizalomvesztés és pozícióból való elbocsátás mutatott.

Miután Becciut a pápa bizalmatlanság miatt megfosztotta bíborosi posztjától, és kitették a Szentek Ügyeinek Kongregációjának éléről, amit 2018 óta vezetett, a férfi másnap már ártatlanságáról beszélt sajtótájékoztatóján. Tagadta azt is, hogy családtagjaihoz juttatott volna pénzt vagy hogy a Vatikánba érkező adományoknak köze lett volna a londoni bizniszhez. Az ellene felhozott vádakat szürreálisnak nevezte, illetve azt is kijelentette, hogy „kész lesz perelni az állítások miatt”.


Egy árva eurót sem

Október közepén gyakorlati lépés is történt a Becciu-ügy nyomozásában, ahogy arról írtunk, letartóztatták a lemondott bíboros bizalmasát, Cecilia Marognát, aki ellen a Vatikán korábban az Interpolon keresztül adott ki nemzetközi elfogatóparancsot. Marogna a CNA információi szerint Becciu támogatásával közel 600 ezer eurót (kb. 219 millió forintot) forgathatott át egy általa alapított szlovéniai nonprofit vállalkozáson keresztül. Marogna hivatalosan humanitárius akciókra kapott pénzt a Vatikántól, a gyakorlatban azonban Prada- és Chanel-táskákra és egyéb luxuscikkekre költötte az összegeket. Marogna később azzal érvelt, ezeket mindössze az üzlet érdekében, „kooperációs kapcsolatok létrehozására” használták fel.

Lebukása után Marogna a helyi sajtónak azt mondta, Becciu „mindössze 500 ezer eurót fizetett” neki, azonban jogsértést ezzel szerinte egyikük sem követett el. Tagadta azokat az állításokat, hogy Becciu szeretője lenne, az olasz Corriere della Serának pedig úgy nyilatkozott, hogy ő csupán egy „politikai elemző és hírszerzési szakértő, akinek kiterjedt afrikai és közel-keleti kapcsolati hálója van”, és aki azt a feladatot kapta, hogy a Vatikán külföldön tartózkodó képviselőit védje. Marogna egyébként a sajtóban ugyanazzal a mondattal védekezett a vádak ellen, mint lemondása másnapján Becciu bíboros:

„Nem loptam egy árva eurót sem.”

A nőnek később a vatikáni ügyészség előtt kell majd sikkasztás vádjával felelnie. Gyanúsítják emellett több visszaéléssel, illetve bűnrészesként is a Becciu-ügyben.

Egy pedofilügy is újra előkerült

Becciu botrányának robbanása után új értelmet nyert az is, hogy a korábban pedofilbotrányba keveredett George Pell bíboros szeptember végén visszalátogatott a Vatikánba. Az olasz lapok szerint nem kizárt, hogy a pápa azért hívta vissza Pellt, hogy kikérje véleményét a Becciu-ügyben, hiszen a volt bíboros korábban Pell helyettese volt, folyamatos rivalizálásuk pedig újra felszínre került.

Ferenc pápa 2014-ben hozta létre a Pápai Gazdasági Titkárságot, melynek feladata a pénzügyi reformok végrehajtásának felügyelete, illetve a Vatikán gazdasági és igazgatási ügyeinek koordinálása lett. Emellett ki kellett dolgozniuk a Vatikán éves költségvetésének irányelveit, valamint egy új, pénzügyre vonatkozó gazdasági kézikönyvet, ami 2015-ben lépett életbe. Ennek a titkárságnak került először élére George Pell bíboros, helyettese pedig Becciu lett.
Pellnek később le kellett mondania, a Vatikán ugyanis menesztette őt, miután haza kellett térnie hazájába, Ausztráliába, hogy az ottani ügyészség elé álljon pedofília vádjával. Pell 13 hónapot töltött börtönben, 2018-ban ő volt a legmagasabb rangú egyházi személy, akit pedofília miatt elítéltek. A bíborost a melbourne-i esküdtszék és a fellebbviteli bíróság is bűnösnek találta az ügyben, 2020-ban azonban Ausztrália legfelsőbb bírósága hatályon kívül helyezte az addigi ítéleteket, és Pellt felmentették a vádak alól.

Miután Becciu ügye mentén az olasz sajtó újra vizsgálni kezdte Pell bíboros botrányát is, azzal gyanúsították meg Becciut, hogy korábban kenőpénzt fizetett egy ausztrál tanúnak Pell szexuális zaklatása ügyében, ezzel befolyásolva az ítéletet. A vádat Becciu kétszer is tagadta, illetve a Pellt perlő ausztrál felperes is elutasította, a bíboros ügyvédje viszont vizsgálóbizottságot kért a szál kivizsgálására.

A Vatileaks és kétezertizenhárom

Már Ferenc pápa megválasztása előtt, az elmúlt évtizedben is számos botrány rázta meg a Vatikánt és voltak, akik Becciu konkrét előképét is látták már egy másik bíboros bukásában. 2012 elején XVI. Benedek pápa komornyikja, Paolo Gabriele bizalmas vatikáni iratokat, köztük magánleveleket és belső jelentéseket szivárogtatott ki a sajtónak (az ebből kirobbanó botrány híresült el később Vatileaks néven). A dokumentumok egy része szexuális zaklatásokról és visszaélésekről, esetenként gyermekmolesztálási ügyekről szólt, míg másik részük az egyházi pazarlásra, a bíborosok közötti belháborúra és a vatikáni korrupcióra irányította a fókuszt.

A pápa 2012 áprilisában háromtagú bizottságot állított fel (három bíboros részvételével), és a Vatikánban belső vizsgálatok indultak. A nyomozások során például a Vatikán egyetlen bankjának nevezett IOR (Vallási Műveletek Intézete) elnöke, Ettore Gotti Tedeschi ellen pénzmosás gyanújával indítottak vizsgálatot, végül le kellett mondania.

A Vatileaks kirobbanása utáni évben aztán XVI. Benedek hatszáz év után az ötödik olyan egyházfő lett, aki lemondott pozíciójáról – hivatalosan egészségügyi állapotára hivatkozva. A sajtóban és a Vatikánban többen sejtették azt, hogy a lemondáshoz részben köze lehet a Vatileaksnek, a volt pápa a találgatásokat azonban cáfolta. Leköszönésével utolsó lépésként még titkosította a Vatileaks-dossziét, aminek tartalmáról így csak ő és a három bíboros tudhatott.

XVI. Benedeket lemondása után a jelenlegi egyházfő, Ferenc pápa követte. Ő megválasztása után új vizsgálóbizottságot állított fel az IOR működésének ellenőrzésére.

Nem sokkal később még egy pénzmosási botrány robbant a Vatikánban, a második legfontosabb pénzügyi intézmény, az egyházi ingatlanvagyont ellenőrző Apostoli Szék Vagyonkezelőségénél (Apsa). Nunzio Scarano püspököt, az Apsa tagját pénzmosással vádolták meg. Őt, illetve egy brókert és egy volt titkosszolgálati ügynököt le is tartóztattak, a római ügyészség szerint ugyanis a trió 2012-ben kb. 20 millió eurót próbált repülőn Svájcba csempészni. A Reppublicának Becciu ügyével összefüggésben egyébként több vatikáni forrás is azt mondta, hogy Becciu lépései nem voltak ismeretlenek az egyház előtt: Nunzio Scarano már bíborosként hasonló módszereket használt a pénzek átmosására.

Ferenc pápa Nunzio Scarano esetére válaszul újabb szakmai bizottságot hozott létre, ekkor már nyolc fővel. Elsősorban jogi és gazdasági szaktudásuk alapján választották ki a tagokat, feladatuk pedig az volt, hogy reformokat ajánljanak a Szentszék gazdasági és igazgatási struktúrájának javítására.

Botrányok és reformok

Akkor a pápa rendeletet is kiadott, melynek célja a pénzmosás elleni harc volt. 2014-ben a történet utórengéseként az egyházfő leváltotta a Vatikán Pénzügyi Információs Hatóság (AIF) szinte teljes körét, és új embereket nevezett ki (sajtóértesülések szerint egyébként az addigi tagok egymás közötti konfliktusa is oka volt a váltásnak). Az AIF élére a Szentszék jogi tanácsadója, Tommaso di Ruzza került, a pénzügyi információs hatóság feladatköre pedig továbbra is megmaradt: az IOR és a Vatikán nemzetközi pénzügyeit kellett felügyelnie.

Csakhogy 2020-ban aztán a Becciu-ügy vizsgálatának keretében Tommaso di Ruzzát is menesztette a pápa, ugyanis igazgatóként ő jegyezte aláírásával az államtitkárság minden pénzügyi lépését. Ferenc pápa az AIF egy részét is leváltotta, míg mások maguktól mondtak fel, mert nem értettek egyet azzal, hogy az egyházfő nem hosszabbította meg a mandátumát a szervezet addigi elnökének.

2020 májusában a pápai állam újabb reformokat hozott a pénzmosás megfékezésére. Mivel úgy vélték, az addig elfogadott pénzmosás elleni törvények nem voltak eredményesek, ezért létrejött az úgynevezett „Reform 2.0”. Miután a Pápai Gazdasági Titkárság éves jelentése alapján a vatikáni kasszában az akár 158 millió dollárnyit (kb. 49 milliárd forint) elérő hiány veszélye állt fent, Ferenc pápa több pénzügyi feladatot is átcsoportosított a titkárság kezébe. Ekkor derült ki az is, hogy a becslések szerint már akár félmilliárdra rúgó kasszahiány az említett londoni luxusingatlanhoz is köthető. Ekkor még két újítást vezettek be:

Június elején a pápa kiadott egy úgynevezett Motu proprio („a pápa saját kezdeményezése”) dokumentumot annak érdekében, hogy a Vatikán hatékonyabban kezelje az erőforrásokat és elősegítse az átláthatóságot: ennek tömör célja a Vatikán jelentése szerint a „racionalizálás, a gazdaságosság és az egyszerűsítés” volt.
Augusztusban pedig a Vatikáni Kormányzóság elrendelte, hogy a Vatikánhoz tartozó önkéntes szervezetek és jogi személyek számára kötelező a gyanús tevékenységek bejelentése a Pénzügyi Információs Hatóság felé.

A bíboros után

Becciu lemondására reagálva októberben a pápa öttagú felügyelőbizottságot is létrehozott a Szentszék és Vatikán Állam bizalmas gazdasági és pénzügyi tevékenységének ellenőrzésére, és az azokhoz köthető információk védelmére. A felügyelőbizottság megalapítását szorgalmazta már a júniusban hatályba lépett gazdasági szabályzat, a Motu proprio dokumentum is, a bíboros esete azonban újabb löketet adott neki.

A hirtelen fellépést indokolta az is, hogy az Európa Tanács Moneyval-csoportja, a pénzmosás és terrorizmus-finanszírozás elleni szakértői bizottsága szinte egy időben, szeptember 30-án érkezett a Vatikánba értékelni az ezeken a területeken tett intézkedéseket. A rutinellenőrzésnek számító látogatás 2012 óta az ötödik volt, a nemzetközi pénzügyi előírások betartását értékelte.

Ferenc pápa október 13-án foglalta össze a Moneyval látogatását, ami a Vatikán állítása szerint „konstruktív és együttműködő légkörben” zajlott. A Vatikán közleményében arról írt, hálásak a Moneyval munkájáért. A csoport látogatása után tartott ülésén a pápa azt mondta, új reformok kidolgozása is folyamatban van, az egyik következő lépés pedig a Moneyval értékelésének ismertetése és elfogadása lesz. Ez azonban még messze van, 2021-ben Strasbourgban üléseznek majd az üggyel kapcsolatban.
Forrás: telex
Ez is érdekelhet:
                             
Ezek érdekelték olvasóinkat leginkább
Elképesztő hány forintba kerül egy euró
Óriási botrány: 260 milliót sikkasztott az OTP egyik régióvezetője
Huszonhét lélegeztetőgép érkezik Magyarországról Szlovákiába
Óriási botrány: fegyházba rakatnák a Jobbik volt EP-képviselőjét
Súlyosításért fellebbezett a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség Kovács Béla, a Jobbik volt európai parlamenti képviselője ellen.Mint ismert, a Központi Nyomozó Főügyészség 2017 de...
  
Teljesen kiakadtak Alekoszra: jól nekiestek a kommentelők - nem éppen kedvesen beszélt a nőkről
Nem éppen szokványos bejegyzéssel, illetve nem is a legkedvesebb gondolatokkal jelentkezett nőnap alkalmából a közösségi oldalán Nagy Alekosz: az egykori valóságshow-hős durva, sőt, már...
  
Életveszélyes fenyegetéseket kaptak, félnek Evelin exétől - Gáspárék most léptek
Nógrádmegyer — Távoltartási végzést kért volt párja és családja miatt Gáspár Evelin (26). Mint megírtuk, az idősebb Gáspár lány és exe januárban szakítottak, ám a helyzet annyir...
  
Rettegésben él a család - Árammal védett erőd lett egy olaszliszkai borászat
Olaszliszka — Az egész községet megosztja egy, leginkább fogolytáborra hajazó épület, amelyet hatalmas betonkerítés és a tetejére szerelt elektromos huzal határol. A Dankó Pista utcáb...
  
Ha nem sikerül visszakapnom a pénzeimet, amik súlyos 100 milliók, akkor apát, lehet, hogy jó ideig nem látjátok - magyar média botrány:
Budapest — Nemcsak önmagát, de a családját, a gyermekeit is nagyon nehéz helyzetbe hozta Fekete Dávid (34). Az énekes maga ismerte el, hogy „súlyos százmilliókkal” tartozik, ám állí...
  
Beismerte borzalmas tettét a kislángi kettős gyilkos: - videón ahogy megmutatja a részleteket
Részletes beismerő vallomásban tárta fel tetteit a nyomozók előtt a kislángi kettős gyilkosság tettese. Mint a Blikk megírta, egy másfél kilós sonkáért ölt meg elképesztő kegyetle...
  
Kormányközeli figuráknak osztottak ígéretes üzleteket miközben dúl a járvány
Március 4-én csütörtökön az ország nagy része arra figyelt, a kormány hogyan kezeli az ismét súlyossá váló járványügyi helyzetet. Gulyás Gergely miniszterelnökségi miniszter ekkor ...
  
Váratlanul elutazik Orbán Viktor
Magyar-cseh-izraeli kormányfői csúcstalálkozót tartanak csütörtökön Jeruzsálemben, a fő téma a koronavírus-járvány elleni védekezés lesz. Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőn...
  
Valami történik a Paks II -vel - máig nem nyújtott be egyetlen gödörásási engedélykérelmet senki
Már vagy fél éve késik az új paksi atomblokkok alatti gödör engedélykérelme - írta meg a Népszava. Eközben a kormány szinte teljes egészében kifizette az orosz államnak a beruházásra...
  
Néhány magyar boltban már most is létszámkorlátot alkalmaznak
Magyarország — Már nemcsak ajánlott, hanem tegnap óta kötelező másfél méteres távolságot tartani egymástól az üzletekben, ez a passzus is bekerült a járványellenes kormányrendeletb...
  
Hollik a néphez szólt: senki ne hallgasson a baloldal politikai hangulatkeltésére
Már egymillióan kapták meg a koronavírus elleni oltást Magyarországon, az ország ezzel második az átoltottságban az Európai Unió országai között - közölte a Fidesz kommunikációs iga...
  
Óriási botrány a Balatonnál: Illegális nádirtáson ütöttek rajta
Illegálisan nádirtás történt Fonyód és Balatonfenyves között, derítette ki a hirbalaton.hu.A portálnak több olvasója is jelezte március 3-án, hogy a Huszka strandtól nem messze gyanús...
  
Vége: elhunyt a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja
Nyolcvanhat éves korában hétfőn Kolozsváron elhunyt Almási István Szabolcsi Bence-díjas népzenekutató, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagja.Almási István az erdélyi magyar n...
  
Micsoda teljesítmény: Zámbó Krisztián szerelme szétzúzott egy kocsit
Budapest — Lábbal zúzott szét egy autót Zámbó Krisztián (40) kedvese, Takács Zsuzsi. Zámbó Jimmy (†42) fiáról köztudott, hogy nem ismer határokat, ha szerelemről van szó, rajongás...
  
Áll a bál Velencén a hétvégi tömeg miatt
Úgy érzékelték a hétvégén, hogy nem tartották be a járványügyi előírásokat.A Velence Korzó üzemeltetése arra kérte a strandterületen található büfésektől, hogy a szigorított j...
  
Orbán bizakodó: A helyzet nem könnyű, de most már a célegyenesben vagyunk
A miniszterelnök nőnap alkalmából külön köszönetet mondott Müller Cecília országos tiszti főorvosnak.1 002 714 embert oltottak be eddig koronavírus ellen Magyarországon - közölte Orbá...
  
Újabb korrupció? - nem akármilyen Korrupciós ügyeket rendőrökhöz került a tatai Cifra-malom eladásának ügye
Az is kiderült, hogy az állam képviseletében nem a vagyonkezelő, hanem a Miniszterelnökség járt el. A Cifra-malom tavaly lett a magyar államé 159 millió forintért.A HVG írta meg, hogy kö...
  
Botrány: budapesti utasokat hagyott Londonban a Wizz Air
Nem kerültek sorra a check-in pultoknál az utasok, így a repülőtéren hagyták őket.Több utas is úgy maradt le a Wizz Air London-Luton és Budapest járatáról vasárnap esti járatáról, ho...
  
Óriási a népharag: Egyszerre két autó is a mentők helyére parkolt
cikket:Köszönjük!autóA sofőrök ráadásul a fertőtlenítő állásokat foglalták el, amivel fennakadást okoztak a Szegedi Mentesítési Zónában.Két "civil" autós is leparkolt a mentőaut...
  
Elképesztő látvány: Korrupt vizsgabiztosokat kaptak el egy Pest megyei műszaki állomáson
A vesztegetési pénz átvételekor tetten ért vizsgabiztosoktól megközelítőleg háromszázezer forint készpénz került elő.A budapesti regionális ügyészség indított eljárást egy Pest m...
  
Lemondott a maszkbizniszen saját cégét hizlaló képviselő
Egy maszkbeszerzésre vonatkozó visszaélés miatt hétfőn lemondott mandátumáról a német kormányzó CDU/CSU pártszövetség egyik szövetségi parlamenti (Bundestag) képviselője. A német p...
  
A katari futballválogatott a debreceni Nagyerdei Stadionba telepíti át három meccsét
A Katari Futballszövetség bejelentette, hogy válogattjuk tavasszal három mérkőzést a bécsi Generali Arena helyett a debreceni Nagyerdei Stadionban játszik majd.Katar 2022-ben a futball-világ...
  
Orbán: Elsősorban Müller Cecília országos tiszti főorvosnak mondok köszönetet, és kívánok sok erőt a munkájához
Megérkezett a délutáni gyorsjelentés, 1 002 714 honfitársunkat sikerült eddig beoltani. Ezzel messze az európai uniós átlag fölött vagyunk − jelentette ki Orbán Viktor a Vakcinainfó Ext...
  
Matolcsy szerint gyors és sikeres válságkezeléssel indítottuk
A jegybankelnök szerint a magyar gazdaság újraindítása nem csak annyit jelent, hogy kinyitnak azok, akik korábban bezártak.Milyen legyen az újraindítás? – teszi fel a kérdést legfrissebb...
  
Varga Judit: Nőnek lenni mindig bátor vállalkozás
Nőnek lenni a történelem során mindig bátor vállalkozás volt, akkor is, amikor a nők az egyenlő bérekért és a választójogért szálltak síkra és napjainkban is, amikor a választás sz...
  
Közölte Orbán, hogy eddig hány embert sikerült beoltani - elképesztő számok
Több mint egymillió embert sikerült eddig beoltani, ezzel Magyarország messze az uniós átlag felett van - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a Facebookon közzétett videoüzen...
  
Teljes a felháborodás: ismét nagyot emelkedik az üzemanyagok ára
Január óta 59 forinttal kell többet fizetni a 95-ös benzinért.Jelentősen emelkednek a hazai üzemanyagárak a héten, hiszen szerdától a benzin és a gázolaj átlaga is bruttó 6–6 forintta...
  
Óriási bejelentés - Magyarországra látogat Ferenc pápa
Szeptemberben jön Budapestre a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus záró szentmiséjére.Örömmel értesültünk róla, hogy a Szentatya bejelentette a döntését, miszerint az 52. Nemzetközi ...
  
Kiderült hány millióra büntették Gődényt a februári tüntetés miatt
A BRFK a 24.hu-nak adott válaszából kiderül, hogy „A Hősök terén tartott gyűléssel összefüggésben szervezés és tartás miatt egy fővel szemben 500-500 ezer forint közigazgatási b...
  
Kezdődik: a Fidesz felszólítja a főváros vezetését
A budapesti Fidesz felszólítja a főváros vezetését, hogy fizesse vissza a vendéglátósoknak a tőlük iparűzési adóelőlegként elvett pénzt, amelyet a koronavírus-járvány miatt a korm...
  
THE HUNGARIAN TIMES Impresszum / Sütik
2021-03-09 Magyarország, Budapest
  The Times
A Vatikán eddigi legnagyobb botránya egy eurószázmilliókkal zsonglőrködő bíboros miatt
Évek óta nyomoznak, de most robbant ki igazán a vatikáni kasszában félmilliárd eurós hézagot okozó bíboros botránya, aminek letartóztatások, kirúgások kövezik útját, és még nem látszik, hol lesz a vége. Ferenc pápa a megválasztása óta a transzparenciáról, mint elérendő célról beszél, bizottságokat vált le és hoz létre, a Vatikánban ennek ellenére újra és újra felüti a fejét egy-egy sikkasztási botrány. Mi ez az egész Becciu bíboros ügyével? Milyen változtatásokat hozott Ferenc pápa megválasztása? Kik figyelik a Vatikán pénzét?

„Ez az egész szürreális. Egészen tegnapig úgy éreztem, hogy a pápa barátja vagyok, a leghűségesebb végrehajtója”

- mondta lemondása napján szeptember végén a Vatikán egyik legnagyobb pénzügyi botrányának főszereplője, Giovanni Angelo Becciu bíboros. A koronavírus-járvány kellős közepén robbant a Becciu bíboros körüli félmilliárd eurós (kb. 182 milliárd forint) sikkasztási ügy, ami a Ferenc pápa alatt kiderülő botrányok közül az eddigi egyik legnagyobb dél-olaszországi maffiás szállal, londoni luxusingatlannal, Prada-táskával és egy újra felszínre kerülő pedofilváddal. Ferenc pápa megválasztása óta zászlajára tűzte a korrupció elleni küzdelmet, de a zűrös pénzügyeket eddig nem sikerült orvosolnia.

Casus Becciu

2019-ben közel félmilliárd euró eltűnése miatt indítottak belső vizsgálatot a Vatikánban. A vizsgálatok után felfüggesztették többek között a Vatikán kormányaként ismert szentszéki államtitkárság két vezető beosztású tagját, idén júniusban a vatikáni csendőrség őrizetbe vett, majd kilenc nap után elengedett egy olasz brókert, szeptember 24-én pedig lemondott Becciu bíboros, aki 2011 és 2018 között az államtitkárság harmadik számú vezetője volt. Lemondása után vatikáni és olasz ügyészségi vizsgálatok indultak, az MTI szerint október közepéig tíz Vatikánban dolgozó egyházi személy és olasz vállalkozó ellen. Azóta sorra kerültek elő az olasz lapokban a Becciuhoz köthető feltételezett visszaélések, hivatalosan vádemelés azonban még nem volt a férfi ellen.

A volt bíborosról az olasz lapok szerint kiderült, hogy korábban több olyan ügyletet is folytatott, amikben a szentszék nevében vásárolt ingatlanokat, valóban közel félmilliárd eurós hiányt okozva ezzel a kasszában.

Az egyik ilyen jelentős vásárlás egy londoni luxusépülethez kötődött, amit közel 160 millió euróért vettek meg, a banki hitelt pedig egy svájci számlára vették fel hozzá. Arra a svájci számlára, amin az úgynevezett Péter-filléreket, vagyis a világ minden részéből a Vatikánba érkező pénzadományokat tartják. 2019-ben Becciu neve egy másik ingatlan esetében is felmerült, amikor vatikáni hitelből felvásároltak egy kórházat. A csődbe ment római IDI kórházat 2015-ben vásárolta meg egy szervezet a vatikáni banktól kölcsönvett pénzzel, az európai szabályozásokat megsértve. Később Becciu többször is tagadta, hogy köze lenne az ügyhöz.

A bíboroshoz köthető tranzakciókról a Vatikán nyomozása során hamar nyilvánvalóvá vált, hogy azokat senki nem felügyelte. Ahogy olasz lapok szerint az is, hogy a szálak több brókeren és olasz üzletemberen át egészen a camorráig, a dél-olaszországi maffiáig elvezettek: a bíboros az egyik vatikáni szerződést állítólag olyan emberrel intéztette, aki több szálon is kötődött a nápolyi maffiához. Az olasz bűnszövetkezet megjelenése egyébként nem először jelentett problémát Ferenc pápa ideje alatt, az egyházfő nem sokkal Becciu lemondása előtt, szeptember közepén hívott össze konferenciát „Mária felszabadítása a maffiából” címmel, ahol tanácsadó szervezetet állított fel, hogy megakadályozzák, hogy a maffia és a tiltott bűnszervezetek visszaéljenek Szűz Mária képével.

Becciu egyre kibontakozó üzletei között előkerültek offshore számlák és átláthatatlan bizniszek is, köztük kiderült például, hogy a vatikáni kincstár egészét egy Enrico Crasso nevű, angolai olajbizniszekben érintett bankárra bízta. Crasso adóparadicsomokon és offshore számlákon át utaztatta a vatikáni pénzeket, amiknek egy része állítólag többször is Becciu bátyjának a cégénél landolt vissza nem térítendő segély formájában: egy 2015-ös tűz után Becciu bátyja például mind a vatikáni támogatást, mind a biztosító fedezetét zsebrevágta ugyanazért a kárért. A pénzek jelentős részét a Péter-fillérekhez hasonlóan eredetileg humanitárius célokra szánta az egyház.

Egy másik angolai bankáron keresztül kaphatott a Vatikán pénzéből Becciu másik testvére, Mario Becciu professzor is. A pszichológiát tanító férfi egy interjúban beszélt arról, hogy Becciu bíboros egyik barátjaként ismerte meg az angolai férfit, aki nagyra értékelte a sörgyártási ambícióit, ezért „úgy döntött, támogatni fogja a projektet, így szerződést kötöttünk”. Mario gyártotta ezután a Birra Pollicinát, egy olyan sört, ami a Reppublica szerint piaci forgalomba sem került.

A Becciu-ügy felgöngyölítése tehát még tart, de vallási és vatikáni szakértők – például a Cruxnownak nyilatkozó John Allen – is úgy érzékelték, Ferenc pápa mintha „türelmét vesztette volna a pénzmosás miatt”, amit szerintük legjobban

a Vatikánban ritkán látható szankció, a bizalomvesztés és pozícióból való elbocsátás mutatott.

Miután Becciut a pápa bizalmatlanság miatt megfosztotta bíborosi posztjától, és kitették a Szentek Ügyeinek Kongregációjának éléről, amit 2018 óta vezetett, a férfi másnap már ártatlanságáról beszélt sajtótájékoztatóján. Tagadta azt is, hogy családtagjaihoz juttatott volna pénzt vagy hogy a Vatikánba érkező adományoknak köze lett volna a londoni bizniszhez. Az ellene felhozott vádakat szürreálisnak nevezte, illetve azt is kijelentette, hogy „kész lesz perelni az állítások miatt”.


Egy árva eurót sem

Október közepén gyakorlati lépés is történt a Becciu-ügy nyomozásában, ahogy arról írtunk, letartóztatták a lemondott bíboros bizalmasát, Cecilia Marognát, aki ellen a Vatikán korábban az Interpolon keresztül adott ki nemzetközi elfogatóparancsot. Marogna a CNA információi szerint Becciu támogatásával közel 600 ezer eurót (kb. 219 millió forintot) forgathatott át egy általa alapított szlovéniai nonprofit vállalkozáson keresztül. Marogna hivatalosan humanitárius akciókra kapott pénzt a Vatikántól, a gyakorlatban azonban Prada- és Chanel-táskákra és egyéb luxuscikkekre költötte az összegeket. Marogna később azzal érvelt, ezeket mindössze az üzlet érdekében, „kooperációs kapcsolatok létrehozására” használták fel.

Lebukása után Marogna a helyi sajtónak azt mondta, Becciu „mindössze 500 ezer eurót fizetett” neki, azonban jogsértést ezzel szerinte egyikük sem követett el. Tagadta azokat az állításokat, hogy Becciu szeretője lenne, az olasz Corriere della Serának pedig úgy nyilatkozott, hogy ő csupán egy „politikai elemző és hírszerzési szakértő, akinek kiterjedt afrikai és közel-keleti kapcsolati hálója van”, és aki azt a feladatot kapta, hogy a Vatikán külföldön tartózkodó képviselőit védje. Marogna egyébként a sajtóban ugyanazzal a mondattal védekezett a vádak ellen, mint lemondása másnapján Becciu bíboros:

„Nem loptam egy árva eurót sem.”

A nőnek később a vatikáni ügyészség előtt kell majd sikkasztás vádjával felelnie. Gyanúsítják emellett több visszaéléssel, illetve bűnrészesként is a Becciu-ügyben.

Egy pedofilügy is újra előkerült

Becciu botrányának robbanása után új értelmet nyert az is, hogy a korábban pedofilbotrányba keveredett George Pell bíboros szeptember végén visszalátogatott a Vatikánba. Az olasz lapok szerint nem kizárt, hogy a pápa azért hívta vissza Pellt, hogy kikérje véleményét a Becciu-ügyben, hiszen a volt bíboros korábban Pell helyettese volt, folyamatos rivalizálásuk pedig újra felszínre került.

Ferenc pápa 2014-ben hozta létre a Pápai Gazdasági Titkárságot, melynek feladata a pénzügyi reformok végrehajtásának felügyelete, illetve a Vatikán gazdasági és igazgatási ügyeinek koordinálása lett. Emellett ki kellett dolgozniuk a Vatikán éves költségvetésének irányelveit, valamint egy új, pénzügyre vonatkozó gazdasági kézikönyvet, ami 2015-ben lépett életbe. Ennek a titkárságnak került először élére George Pell bíboros, helyettese pedig Becciu lett.
Pellnek később le kellett mondania, a Vatikán ugyanis menesztette őt, miután haza kellett térnie hazájába, Ausztráliába, hogy az ottani ügyészség elé álljon pedofília vádjával. Pell 13 hónapot töltött börtönben, 2018-ban ő volt a legmagasabb rangú egyházi személy, akit pedofília miatt elítéltek. A bíborost a melbourne-i esküdtszék és a fellebbviteli bíróság is bűnösnek találta az ügyben, 2020-ban azonban Ausztrália legfelsőbb bírósága hatályon kívül helyezte az addigi ítéleteket, és Pellt felmentették a vádak alól.

Miután Becciu ügye mentén az olasz sajtó újra vizsgálni kezdte Pell bíboros botrányát is, azzal gyanúsították meg Becciut, hogy korábban kenőpénzt fizetett egy ausztrál tanúnak Pell szexuális zaklatása ügyében, ezzel befolyásolva az ítéletet. A vádat Becciu kétszer is tagadta, illetve a Pellt perlő ausztrál felperes is elutasította, a bíboros ügyvédje viszont vizsgálóbizottságot kért a szál kivizsgálására.

A Vatileaks és kétezertizenhárom

Már Ferenc pápa megválasztása előtt, az elmúlt évtizedben is számos botrány rázta meg a Vatikánt és voltak, akik Becciu konkrét előképét is látták már egy másik bíboros bukásában. 2012 elején XVI. Benedek pápa komornyikja, Paolo Gabriele bizalmas vatikáni iratokat, köztük magánleveleket és belső jelentéseket szivárogtatott ki a sajtónak (az ebből kirobbanó botrány híresült el később Vatileaks néven). A dokumentumok egy része szexuális zaklatásokról és visszaélésekről, esetenként gyermekmolesztálási ügyekről szólt, míg másik részük az egyházi pazarlásra, a bíborosok közötti belháborúra és a vatikáni korrupcióra irányította a fókuszt.

A pápa 2012 áprilisában háromtagú bizottságot állított fel (három bíboros részvételével), és a Vatikánban belső vizsgálatok indultak. A nyomozások során például a Vatikán egyetlen bankjának nevezett IOR (Vallási Műveletek Intézete) elnöke, Ettore Gotti Tedeschi ellen pénzmosás gyanújával indítottak vizsgálatot, végül le kellett mondania.

A Vatileaks kirobbanása utáni évben aztán XVI. Benedek hatszáz év után az ötödik olyan egyházfő lett, aki lemondott pozíciójáról – hivatalosan egészségügyi állapotára hivatkozva. A sajtóban és a Vatikánban többen sejtették azt, hogy a lemondáshoz részben köze lehet a Vatileaksnek, a volt pápa a találgatásokat azonban cáfolta. Leköszönésével utolsó lépésként még titkosította a Vatileaks-dossziét, aminek tartalmáról így csak ő és a három bíboros tudhatott.

XVI. Benedeket lemondása után a jelenlegi egyházfő, Ferenc pápa követte. Ő megválasztása után új vizsgálóbizottságot állított fel az IOR működésének ellenőrzésére.

Nem sokkal később még egy pénzmosási botrány robbant a Vatikánban, a második legfontosabb pénzügyi intézmény, az egyházi ingatlanvagyont ellenőrző Apostoli Szék Vagyonkezelőségénél (Apsa). Nunzio Scarano püspököt, az Apsa tagját pénzmosással vádolták meg. Őt, illetve egy brókert és egy volt titkosszolgálati ügynököt le is tartóztattak, a római ügyészség szerint ugyanis a trió 2012-ben kb. 20 millió eurót próbált repülőn Svájcba csempészni. A Reppublicának Becciu ügyével összefüggésben egyébként több vatikáni forrás is azt mondta, hogy Becciu lépései nem voltak ismeretlenek az egyház előtt: Nunzio Scarano már bíborosként hasonló módszereket használt a pénzek átmosására.

Ferenc pápa Nunzio Scarano esetére válaszul újabb szakmai bizottságot hozott létre, ekkor már nyolc fővel. Elsősorban jogi és gazdasági szaktudásuk alapján választották ki a tagokat, feladatuk pedig az volt, hogy reformokat ajánljanak a Szentszék gazdasági és igazgatási struktúrájának javítására.

Botrányok és reformok

Akkor a pápa rendeletet is kiadott, melynek célja a pénzmosás elleni harc volt. 2014-ben a történet utórengéseként az egyházfő leváltotta a Vatikán Pénzügyi Információs Hatóság (AIF) szinte teljes körét, és új embereket nevezett ki (sajtóértesülések szerint egyébként az addigi tagok egymás közötti konfliktusa is oka volt a váltásnak). Az AIF élére a Szentszék jogi tanácsadója, Tommaso di Ruzza került, a pénzügyi információs hatóság feladatköre pedig továbbra is megmaradt: az IOR és a Vatikán nemzetközi pénzügyeit kellett felügyelnie.

Csakhogy 2020-ban aztán a Becciu-ügy vizsgálatának keretében Tommaso di Ruzzát is menesztette a pápa, ugyanis igazgatóként ő jegyezte aláírásával az államtitkárság minden pénzügyi lépését. Ferenc pápa az AIF egy részét is leváltotta, míg mások maguktól mondtak fel, mert nem értettek egyet azzal, hogy az egyházfő nem hosszabbította meg a mandátumát a szervezet addigi elnökének.

2020 májusában a pápai állam újabb reformokat hozott a pénzmosás megfékezésére. Mivel úgy vélték, az addig elfogadott pénzmosás elleni törvények nem voltak eredményesek, ezért létrejött az úgynevezett „Reform 2.0”. Miután a Pápai Gazdasági Titkárság éves jelentése alapján a vatikáni kasszában az akár 158 millió dollárnyit (kb. 49 milliárd forint) elérő hiány veszélye állt fent, Ferenc pápa több pénzügyi feladatot is átcsoportosított a titkárság kezébe. Ekkor derült ki az is, hogy a becslések szerint már akár félmilliárdra rúgó kasszahiány az említett londoni luxusingatlanhoz is köthető. Ekkor még két újítást vezettek be:

Június elején a pápa kiadott egy úgynevezett Motu proprio („a pápa saját kezdeményezése”) dokumentumot annak érdekében, hogy a Vatikán hatékonyabban kezelje az erőforrásokat és elősegítse az átláthatóságot: ennek tömör célja a Vatikán jelentése szerint a „racionalizálás, a gazdaságosság és az egyszerűsítés” volt.
Augusztusban pedig a Vatikáni Kormányzóság elrendelte, hogy a Vatikánhoz tartozó önkéntes szervezetek és jogi személyek számára kötelező a gyanús tevékenységek bejelentése a Pénzügyi Információs Hatóság felé.

A bíboros után

Becciu lemondására reagálva októberben a pápa öttagú felügyelőbizottságot is létrehozott a Szentszék és Vatikán Állam bizalmas gazdasági és pénzügyi tevékenységének ellenőrzésére, és az azokhoz köthető információk védelmére. A felügyelőbizottság megalapítását szorgalmazta már a júniusban hatályba lépett gazdasági szabályzat, a Motu proprio dokumentum is, a bíboros esete azonban újabb löketet adott neki.

A hirtelen fellépést indokolta az is, hogy az Európa Tanács Moneyval-csoportja, a pénzmosás és terrorizmus-finanszírozás elleni szakértői bizottsága szinte egy időben, szeptember 30-án érkezett a Vatikánba értékelni az ezeken a területeken tett intézkedéseket. A rutinellenőrzésnek számító látogatás 2012 óta az ötödik volt, a nemzetközi pénzügyi előírások betartását értékelte.

Ferenc pápa október 13-án foglalta össze a Moneyval látogatását, ami a Vatikán állítása szerint „konstruktív és együttműködő légkörben” zajlott. A Vatikán közleményében arról írt, hálásak a Moneyval munkájáért. A csoport látogatása után tartott ülésén a pápa azt mondta, új reformok kidolgozása is folyamatban van, az egyik következő lépés pedig a Moneyval értékelésének ismertetése és elfogadása lesz. Ez azonban még messze van, 2021-ben Strasbourgban üléseznek majd az üggyel kapcsolatban.
Forrás: telex
Elképesztő hány forintba kerül egy euró
Óriási botrány: 260 milliót sikkasztott az OTP egyik régióvezetője
Huszonhét lélegeztetőgép érkezik Magyarországról Szlovákiába
Szlávik János: Megtelt a kórház
Óriási botrány: fegyházba rakatnák a Jobbik volt EP-képviselőjét
Teljesen kiakadtak Alekoszra: jól nekiestek a kommentelők - nem éppen kedvesen beszélt a nőkről
Életveszélyes fenyegetéseket kaptak, félnek Evelin exétől - Gáspárék most léptek
Rettegésben él a család - Árammal védett erőd lett egy olaszliszkai borászat
Ha nem sikerül visszakapnom a pénzeimet, amik súlyos 100 milliók, akkor apát, lehet, hogy jó ideig nem látjátok - magyar média botrány:
Beismerte borzalmas tettét a kislángi kettős gyilkos: - videón ahogy megmutatja a részleteket
Kormányközeli figuráknak osztottak ígéretes üzleteket miközben dúl a járvány
Váratlanul elutazik Orbán Viktor
Valami történik a Paks II -vel - máig nem nyújtott be egyetlen gödörásási engedélykérelmet senki
Néhány magyar boltban már most is létszámkorlátot alkalmaznak
Hollik a néphez szólt: senki ne hallgasson a baloldal politikai hangulatkeltésére
Óriási botrány a Balatonnál: Illegális nádirtáson ütöttek rajta
Vége: elhunyt a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja
Micsoda teljesítmény: Zámbó Krisztián szerelme szétzúzott egy kocsit
Áll a bál Velencén a hétvégi tömeg miatt
Orbán bizakodó: A helyzet nem könnyű, de most már a célegyenesben vagyunk
Újabb korrupció? - nem akármilyen Korrupciós ügyeket rendőrökhöz került a tatai Cifra-malom eladásának ügye
Botrány: budapesti utasokat hagyott Londonban a Wizz Air
Óriási a népharag: Egyszerre két autó is a mentők helyére parkolt
Elképesztő látvány: Korrupt vizsgabiztosokat kaptak el egy Pest megyei műszaki állomáson
Lemondott a maszkbizniszen saját cégét hizlaló képviselő
A katari futballválogatott a debreceni Nagyerdei Stadionba telepíti át három meccsét
Orbán: Elsősorban Müller Cecília országos tiszti főorvosnak mondok köszönetet, és kívánok sok erőt a munkájához
Matolcsy szerint gyors és sikeres válságkezeléssel indítottuk
Varga Judit: Nőnek lenni mindig bátor vállalkozás
Közölte Orbán, hogy eddig hány embert sikerült beoltani - elképesztő számok
Teljes a felháborodás: ismét nagyot emelkedik az üzemanyagok ára
Óriási bejelentés - Magyarországra látogat Ferenc pápa
Kiderült hány millióra büntették Gődényt a februári tüntetés miatt
Kezdődik: a Fidesz felszólítja a főváros vezetését
Így köszöntötte Orbán a hölgyeket
Szijjártó Péter elment Japánba, hogy megmondja, Brüsszellel baj van
15 év után emeltek vádat a férfi ellen, aki szentesi otthonából hurcolta el volt élettársát
600 milliárdnál is többet költött az Orbán kormány a menekültválság kezelésére és terrorellenes intézkedésekre
Óriási botrány: 260 milliót sikkasztott az OTP egyik régióvezetője
A tatai polgármester karanténból, egyedül hozhat a luxusszállodának kedvező döntést
1800 forintos cigaretta verte ki a biztosítékot a dohányosoknál
Huszonhét lélegeztetőgép érkezik Magyarországról Szlovákiába
Elképesztő hány forintba kerül egy euró
Orbánék távozásáról cikkez a Washington Post
Szijjártó szerint brüsszel nem lép fel megfelelően a drogfogyasztás ellen
Tállai szerint a Gyurcsány-kormány egyáltalán nem segített az adósoknak