Budapest     2021-03-08   Csatlakozz hozzánk facebookon
Nemzetközi botrány: “Hallo, Herr Diktator“ címmel készített Orbánról dokumentumfilmet egy német-francia csatorna 
„Helló, diktátor” – Jean-Claude Juncker öt évvel ezelőtti mondatával kezdődik az a dokumentumfilm Orbán Viktor és az Európai Unió kapcsolatáról, amit nemrég mutattak be a német-francia Arte csatornán. Bár Juncker egy tavalyi interjúban arról beszélt, hogy csak poénkodott, és igazából tiszteli a magyar miniszterelnököt, Michael Weich „Hallo, Herr Diktator” című dokumentumfilmje nagyon is komolyan vette az idézetet.

Orbánt a film az Unió „kvázi-diktátorának” nevezi, akinek senki nem állhat az útjába– és ha nem vigyáznak az európai vezetők, a jövőben „Orbán Viktorok” vehetik át a kontinens irányítását.

Hármat előre, kettőt hátraMár hatalomra kerülése után, 2010-től kezdve konfliktusos volt Orbán kapcsolata a különböző európai intézményekkel, többek között az Európai Bizottsággal is. Viviane Reding 2010 és 2014 között volt a Bizottság alelnöke, amikor szót emelt például az új alkotmány és az új médiatörvény ellen – emiatt gyakran támadta itthon is a kormánypárti média különböző összeesküvés-elméletekkel.

Reding szerint a 2011-ben aláírt alaptörvény jelentős, megdöbbentő és példátlan visszalépés volt a jogállamiság szempontjából: „Korábban senki sem tudta volna ezt elképzelni.” Az uniós intézményeknek viszont nem voltak meg az eszközei a kormány elleni fellépéshez – Martin Schulz szerint viszont nem is nagyon akartak mit kezdeni az uniós vezetők a magyar miniszterelnökkel.

„Olyanokat, mint Orbán Viktor, nem lehet megállítani szép szavakkal” – mondta Schulz, aki 2012-től 2017-ig volt az Európai Parlament elnöke. Szerinte Orbán mindig kiválóan alkalmazta a „hármat előre, kettőt hátra”-módszert, és így mindig egy-egy lépéssel tovább tudta növelni mozgásterét.

„Orbán a politikai szürkezónákban érzi a legjobban magát, ahol azt csinál, amit csak akar – de mindig hagy egy kiskaput magának, amin keresztül egy-egy problémás jogszabály esetén mondhatja azt az uniós vezetőknek, hogy »ezt igazából nem is úgy értettük«, »nem ez volt a szándékunk vele«”– mondta Schulz, aki szerint fontos lépés volt a Sargentini-jelentés megszavazása, mert a jelentésben egyértelműen leírták: Magyarországon sérül az uniós jog, és sérülnek az uniós alapelvek is.

Lépésről lépésre a diktatúra feléTöbbek között a média szabadságának leépüléséről is beszámolt a film, amiben megszólalt Arató András, a Klubrádió ügyvezetője, és Lukács Csaba, a Magyar Hang újságírója is. Arató szerint a Médiatanács politikai okok miatt nem hosszabbította meg a Klubrádió szerződését a 92,9-es budapesti frekvenciára, ezért kell most pályázaton újra megszerezniük azt – az erről szóló döntéseiket viszont nem is kell nagyon megindokolniuk, hiszen általában formai okokra hivatkoznak.

Lukács Csaba pedig a Magyar Nemzet megszüntetéséről, és a Magyar Hang elindulásáról beszélt a filmben.

„Minket nem börtönöznek be, mint az újságírókat Törökországban, és nem is végeznek ki minket, mint Oroszországban. Azt írhatunk, amit akarunk, de gazdasági és politikai nyomás alatt vagyunk”– mondta Lukács, utalva arra, hogy a Magyar Hangban (az egészoldalas kormányhirdetéseket futtató Népszavával ellentétben) egyáltalán nem hirdet az állam, a lap nyomtatását pedig egyetlen magyarországi nyomda sem vállalta, ezért Szlovákiában nyomják azt. Lukács szerint komoly probléma, hogy a kormány nem hajlandó válaszolni a sajtó kérdéseire – erről mi is írtunk korábban –, és szerinte Magyarország ugyan „ma nem diktatúra, de lépésről lépésre afelé haladunk”.

Ilyenek Minszkben történnek, nem az UnióbanSzintén fontos uniós alapelvnek számít az egyetemek szabadsága is: szó volt a filmben a Színház- és Filmművészeti Egyetem körül zajló eseményekről, és részletesen foglalkoztak a Közép-Európai Egyetem elüldözésével is. Fodor Éva, az egyetem professzora szerint megdöbbentő volt, ahogy elbántak a CEU-val, hiszen korábban nem utalt semmi jel arra, hogy a kormánynak baja lenne az egyetemmel: „20-25 éve működtünk teljesen legálisan az országban, az Oktatási Hivatal mindig akkreditálta a tevékenységünket, és soha nem érkezett panasz a munkánkra.”

Michael Ignatieff, a CEU elnöke pedig arról beszélt, hogy az 1930-as évek óta nem volt példa arra, hogy elüldözzenek egy egyetemet egy európai országból. „Az egészben a legijesztőbb, hogy az európai vezetők semmit nem tettek ez ellen. Semmit. Ne értsen félre, jól vagyok, és a CEU is köszöni, jól van. Ez nem rólunk szól, hanem az egyetemek szabadságáról Európában.

Ilyenek Minszkben történnek, nem pedig annak az Európai Uniónak az egyik tagországában, ami értéknek tartja az akadémiai szabadságot, az emberi jogokat, és még sok mást. Feldühít, de nem a CEU miatt, mert a CEU túléli ezt is. De amit ez elmond Európáról, az nyugtalanító és lesújtó”– mondja Ignatieff. „Több európai vezető is meglátogatta a CEU-t ebben az időszakban, és mondták, hogy »együttéreznek a helyzetünk iránt, mi is tiszteljük az akadémiai szabadságot«. Meg sem tudnám számolni, hány ilyen találkozónk volt, de egy sem vezetett semmire” – tette hozzá a rektor.

Szerinte a legszomorúbb a helyzetben az, hogy ha valaki a CEU-n akar tanulni, annak el kell hagynia Budapestet, mert „nem dolgozhat szabadon a hazájában”. Bár az Európai Bíróság októberben kimondta, hogy uniós jogot sért a lex CEU, szerinte az ítélet elkésett: „Ahogy az angol mondja, a megkésett igazság az megtagadott igazság – bár ebben nem hiszek, mert a jog uralmának győzelme mindig jót jelent. De a valóság az, hogy Orbán győzött: mi már elköltöztünk Budapestről, és ez elkeserít minket.”

Vő, papa, jóbarátOrbán politikai győzelmei mellett a filmben szó van a miniszterelnök környezetének meggazdagodásáról is: „Sehol nincs olyan kiterjedt hálózata a korrupciónak az EU-ban, mint Magyarországon, ez a rendszer pedig a kormányból, és az uniós forrásokat elosztó ügynökségből áll” – mondta a filmben Hadházy Ákos, aki elkísérte a stábot Felcsútra is. Utóbbi nemcsak a miniszterelnök, de az elmúlt tíz évben látványosan meggazdagodott gázszerelő, Mészáros Lőrinc otthona is, akinek cégei sorra nyerik a közbeszerzéseket – és aki gyakran bízza meg a munkálatok jelentős részével Orbán Viktor apjának, id. Orbán Győzőnek a cégét, a Dolomitot is.

„Így kerül a német polgárok pénze az uniós projekteken keresztül először Mészároshoz, majd Orbán apjához és Orbán családjához”– mondta a független országgyűlési képviselő. Több közbeszerzésen is kiemelkedően szerepelt a miniszterelnök családja az apján kívül vején, Tiborcz Istvánon keresztül is. Azonban hiába vizsgálta az Európai Unió csalás elleni hivatala, az OLAF az egykor Tiborcz tulajdonába tartozó Elios ügyeit, csak a magyar ügyészség járhat el az ügyben – Polt Péter legfőbb ügyész szerint pedig nem is minden korrupció, amit annak érzünk.

„Az EU-nak fel kéne fognia végre, hogy Orbán és bandája bűnözők, és így kellene őket kezelni” – mondta erről Magyar Bálint, az SZDSZ egykori politikusa, aki maffiaállamnak nevezte Orbán Viktor rendszerét. Szintén keményebb uniós fellépést várt a filmben Hadházy mellett megszólaló német zöldpárti EP-képviselő, Daniel Freund is.

Martin Schulz szerint viszont hiába indult a Sargentini-jelentés megszavazása után eljárás Magyarország ellen a hetes cikkely ügyében, az erről szóló eljárás innentől már az Európai Tanács állam- és kormányfőin múlik. 2017-ben Lengyelország ellen indult hasonló eljárás – ott Orbán élt a vétójával, így valószínűleg ha Magyarország ügyében tárgyalnának, a varsói kormány is megvétózná a hetes cikkely alkalmazását. „Amíg ez a helyzet, addig azt csinál, amit akar. És ő ezt pontosan tudja.”

Schreck beköltözött az Unióba„Ez egy olyan színjáték, amiben a díszlet demokratikus, de a szereplők nem demokraták” – mondta a filmben Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere, aki szerint a magyar belpolitikai konfliktusokat a magyar választóknak és a hazai ellenzéknek kell megoldania, és ő maga is dolgozik azon, hogy ez megtörténjen.

Viszont az Európai Uniónak is meg kell erősítenie a saját immunrendszerét ezekkel a kihívásokkal szemben, mert ha a tagállamok azt látják, hogy egyes vezetők úgy rombolhatják a közösséget, hogy közben a maguk számára osztják ki az uniós forrásokat, akkor ebből egy destruktív tendencia is kialakulhat, „és Orbán Viktorok fognak felnőni az Európai Unióban”, mondta Karácsony.

Iványi Gábor, akit a civil szervezetek elleni fellépések kapcsán látogattak meg az Oltalom Karitatív Egyesület hajléktalanszállóján, szintén keményebb fellépést várna el az uniós vezetőktől: „Az EU-nak egyértelművé kéne tennie, hogy nem vállal közösséget szalonnácikkal, szalonrasszistákkal, akik most az intézkedéseikkel egy csomó ember életét lehetetlenítik el” – mondta a metodista lelkész, aki szerint a kormány tevékenysége „a kereszténység meggyalázása”:

„A keresztény az azt jelenti, hogy »mint Krisztus«. A politikai kereszténységnek Magyarországon semmi köze a Bibliához. Embertelen – ez nem keresztény, hanem minden szinten, minden módon embertelen.”A filmben a hazai szereplők mellett megszólaltak külföldi újságírók is: a német Die Zeit brüsszeli tudósítója, Ulrich Ladurner szerint Orbánnal egy rém (németül: Schreck) költözött be az Európai Unió addig békés közösségébe, ami csak most ismeri fel igazán, milyen veszélyt jelent a magyar kormányfő az Unióra: „Ez egy politikai harc, ami még hosszú évekig eltarthat – és még csak most vagyunk az elején.” Paul Lendvai bécsi újságíró pedig vezérdemokráciának nevezte Orbán rendszerét – utóbbiról írt új könyvében Körösényi András politikai elemző is, aki nemrég adott a Telexnek interjút az autoriter hatalomgyakorlás és a demokratikus felhatalmazás keveredéséről.

Nem maradt ki a filmből a magyar kormány reakciója sem: Kovács Zoltán nemzetközi szóvivő elmondta mindazt, amit a kormányzat ilyenkor el szokott mondani – például hogy „mindenki tudja, hogy Magyarországon a médiaszabályozással minden rendben van”, „Soros György magát tette politikai szereplővé”, és „nálunk szabadabb a sajtó, mint bárhol Európában” – viszont egy mondatát érdemes külön kiemelni, amit Jean-Claude Juncker diktátorozására utalva mondott:

„Ha [Orbánt] diktátornak nevezik – nem bánjuk, együtt tudunk élni ezzel.”

Forrás: telex
Ez is érdekelhet:
                             
Ezek érdekelték olvasóinkat leginkább
Egy német tévé döbbenetes magyar szegénységről készített videót - itt tartunk
Orbán kommentet olvasott be: valamiből meg kell élni. A feleségem fodrász, egyre nehezebb
8:40-kor már kilométeres sor állt a soroksári IKEA előtt
Kezdődik: a Fidesz felszólítja a főváros vezetését
A budapesti Fidesz felszólítja a főváros vezetését, hogy fizesse vissza a vendéglátósoknak a tőlük iparűzési adóelőlegként elvett pénzt, amelyet a koronavírus-járvány miatt a korm...
  
Így köszöntötte Orbán a hölgyeket
Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke Facebook-oldalán köszöntötte a nőket.Orbán Viktor hétfőn a nemzetközi nőnap alkalmából a Facebook-oldalán köszöntötte a hölgyeket.A rövi...
  
Szijjártó Péter elment Japánba, hogy megmondja, Brüsszellel baj van
Két súlyos, egyértelműen a szervezett bűnözéshez kapcsolódó biztonsági kihívással néz szembe a világ, az illegális migrációval és a növekvő drogfogyasztással, és Brüsszel egyik ...
  
15 év után emeltek vádat a férfi ellen, aki szentesi otthonából hurcolta el volt élettársát
A vád szerint az 57 éves vádlott a fiatal édesanyát annak szentesi otthonából hurcolta el, megölte, majd a nő holttestét a Tiszába rejtette - olvasható az ügyészség közleményében.A v...
  
600 milliárdnál is többet költött az Orbán kormány a menekültválság kezelésére és terrorellenes intézkedésekre
Miközben a Népszava cikke szerint már 2017-ben sem teljesültek a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet elrendeléséhez szükséges feltételek, vagyis, hogy egy hónap átlagában a napi ...
  
Óriási botrány: 260 milliót sikkasztott az OTP egyik régióvezetője
F. Balázst 2007-ben fiatalon, 30 évesen nevezték ki az OTP Bank dél-dunántúli fiók igazgató­jának, 14 évvel később pedig már 260 millió elsikkasztásáért emelt az ügyészség vádat ...
  
A tatai polgármester karanténból, egyedül hozhat a luxusszállodának kedvező döntést
A veszélyhelyzetet kihasználva ismét egyedül, saját hatáskörében készül döntést hozni Tata fideszes polgármestere egy olyan kérdésben, ami a várost megosztó, komoly tiltakozást kivá...
  
1800 forintos cigaretta verte ki a biztosítékot a dohányosoknál
Várhatóan rövidesen emelkedni fog a dohánycikkek ára Magyarországon. Jelzésértékű, hogy a kétlépcsős jövedékiadó-emelés első, januári szakaszához közeledve a trafikok már decembe...
  
Huszonhét lélegeztetőgép érkezik Magyarországról Szlovákiába
Magyarellenes garnitúra uralja a szlovák külügyet, ezért szó sincs az állampolgársági törvény módosításáról – közölte az Index pozsonyi forrása. A héten az Orbán-kormány egymil...
  
Elképesztő hány forintba kerül egy euró
A péntek estinél csak egy kicsit áll jobban a magyar fizetőeszköz.Egy euró hétfő reggel hétkor 367,00 forintba került, ez minimálisan kevesebb a péntek esti szintnél: akkor az árfolyama ...
  
Orbánék távozásáról cikkez a Washington Post
Orbán Viktor messzire vitte Magyarországot a demokráciától, de most az európai szövetségesek ellene fordulnak, azaz az EU a jelek szerint már nem lesz olyan kényelmes fészek a feltörekvő ...
  
Szijjártó szerint brüsszel nem lép fel megfelelően a drogfogyasztás ellen
Két súlyos, egyértelműen a szervezett bűnözéshez kapcsolódó biztonsági kihívással néz szembe a világ, az illegális migrációval és a növekvő drogfogyasztással, és Brüsszel egyik ...
  
Tállai szerint a Gyurcsány-kormány egyáltalán nem segített az adósoknak
A 2008-2009-es gazdasági összeomlás után megtapasztalhatta Magyarország, milyen következményekkel jár egy hitelválság, a kormány tavaly azért vezetett be hitelmoratóriumot, hogy hasonló ...
  
Szomorú hétköznapok jönnek: Vajna Tímea szakított szerelmével
Noha Andy Vajna (†74) iránt érzett szerelme talán soha nem múlik, úgy tűnt, Vajna Tímea (38) mégis újra megtalálhatja a boldogságot.Egykori férje jóbarátja, Zoltán kezdetben csak véd...
  
Ezt vágta felesége fejéhez Gáspár Győző - Hogy merte megtenni vele?
Ez minden nőnél kiveri a biztosítékot.Erősen indít a LifeTV-n ma este kezdődő új celebreality, a Van életünk. A Berkiék, a Gáspárék vagy éppen Alekoszék életébe bepillantó műsorba...
  
Horror kislángon: A szomszédhoz is megpróbált betörni a férfi, aki húsért ölhetett meg két idős embert
A 26 éves K. Károly vasárnap hajnalban tört be Kislángon a 70 év feletti házaspárhoz. Tudta, hogy előző nap disznóvágás volt náluk, és a húst a ház melletti kis sufniban tárolják - ...
  
Szijjártó szerint két komoly probléma van: az illegális migráció és a drogfogyasztás
Két súlyos, egyértelműen a szervezett bűnözéshez kapcsolódó biztonsági kihívással néz szembe a világ a külügyminiszter szerint. az illegális migrációval, és a növekvő drog...
  
Rengeteget keresett a maszkbizniszen, lemond a CDU-s képviselő
Lemondásra kényszerült a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) képviselője, miután kiderült, hogy cége rengeteg pénzt keresett maszkbeszerzéssel. Nikolas Löbel vasárnap jelentette be, ho...
  
Pár év alatt 639 milliárdot költött a kormány a menekültválságra és terrorügyekre
A menekültválságra és a terrorellenes intézkedésekre 639 milliárd forintot számolt el a kormány 2015-től 2020-ig – derül ki a Népszava az évenkénti zárszámadási törvények, a közp...
  
Szinte szabadon jöhetnek az ukrán állampolgárok Magyarországra a határ közelében élők szerint
Szinte szabadon jöhetnek az ukrán állampolgárok Magyarországra - ezt mondják a határ közelében élők. Ha igazolják, hogy üzleti céllal érkeznek, akkor mindenféle korlátozás nélkül b...
  
Varga Judit szerint magyarország nem bírál egyetlen tagállamot sem, de elvárjuk, hogy minket se támadjanak
A nemzeti jogrendszer és a jogi kultúra alapos ismerete nélkül lehetetlen jogállamisági vitákat folytatni - írta Varga Judit igazságügyi miniszter Facebook-oldalán vasárnap annak kapcsán,...
  
Vona szerint ez a politikus lehet Orbán Viktor kihívója 2022-ben
Vona szerint nehéz lesz az ellenzéknek vidéken győzni, és ma még mindig inkább a Fideszt tartja a 2022-es választás esélyesének, nem az ellenzéket.Nemrég beszélt lapunknak Vona Gábor az...
  
Tilos a meccsre járás, mégis nézők előtt fociznak - fotók
Akadtak nézők, akik megkülönböztető mellényt kaptak, ezáltal rendezőnek tűntek. Micsoda felelőtlenség! A koronavírus-járvány idehaza is szedi áldozatait (naponta 100-150 ember hal m...
  
Kiderült: mekkora állami támogatást kap Hosszú Katinka párja
Bekerült az állami támogatást kapó trénerek közé a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka (31) szerelme, Gelencsér Máté (34).Érdekesség, hogy az úszó párja világszintű edzői t...
  
Egymással harcolnak a koncertekért a zenekarok
Pattanásig feszült helyzetbe kerültek a magyar zenészek, előadók, hiszen többségüknek egy éve nincs munkája a járvány miatt. Ám nemcsak a bizonytalanság okoz nézeteltéréseket, hanem ...
  
Tetten ért betörő végezhetett brutálisan a kislángi házaspárral
Vasárnap délelőtt a Telex is megírta, hogy kettős gyilkosság történt a Fejér megyei Kislángon, ahol egy nő és egy férfi holttestét találták meg egy családi ház udvarában. A tettest ...
  
Nacsa szerint Jakab Péternek Auschwitzban tréfálkozó sofőrje, több bérelt irodája és közel két és fél millió forintos fizetése van
A baloldal a kormány és nem a vírus ellen harcol, amiből a Jobbik is bőven kiveszi a részét - mondta a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) frakciószóvivője vasárnap, az MTI-hez eljuttatot...
  
Müller Cecília intézményelhagyási és -látogatási tilalmat rendelt el
A gyermekvédelmi intézményekben intézményelhagyási és látogatási tilalom lép életbe.Az Emmi szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleménye szerint a kormány 2021. március 4-én bejelent...
  
Kásler orvos-miniszterként arra kért minden magyar embert, hogy tartsa be a járványügyi szabályokat
A járványügyi védekezés legnehezebb hetei jönnek, fegyelmezettnek kell maradni - erről írt Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere Facebook-bejegyzésében vasárnap.A járványüg...
  
Orbán: A következő két hét nehéz lesz, de senkit sem hagyunk az út szélén
„Valóban, a következő két hét nehéz lesz, hiszen az eddig nyitvatartó több üzletet is be kell zárnunk, és a szolgáltatások is szünetelnek majd” - állapította meg Orbán Viktor mini...
  
THE HUNGARIAN TIMES Impresszum / Sütik
2021-03-08 Magyarország, Budapest
  The Times
Nemzetközi botrány: “Hallo, Herr Diktator“ címmel készített Orbánról dokumentumfilmet egy német-francia csatorna
„Helló, diktátor” – Jean-Claude Juncker öt évvel ezelőtti mondatával kezdődik az a dokumentumfilm Orbán Viktor és az Európai Unió kapcsolatáról, amit nemrég mutattak be a német-francia Arte csatornán. Bár Juncker egy tavalyi interjúban arról beszélt, hogy csak poénkodott, és igazából tiszteli a magyar miniszterelnököt, Michael Weich „Hallo, Herr Diktator” című dokumentumfilmje nagyon is komolyan vette az idézetet.

Orbánt a film az Unió „kvázi-diktátorának” nevezi, akinek senki nem állhat az útjába– és ha nem vigyáznak az európai vezetők, a jövőben „Orbán Viktorok” vehetik át a kontinens irányítását.

Hármat előre, kettőt hátraMár hatalomra kerülése után, 2010-től kezdve konfliktusos volt Orbán kapcsolata a különböző európai intézményekkel, többek között az Európai Bizottsággal is. Viviane Reding 2010 és 2014 között volt a Bizottság alelnöke, amikor szót emelt például az új alkotmány és az új médiatörvény ellen – emiatt gyakran támadta itthon is a kormánypárti média különböző összeesküvés-elméletekkel.

Reding szerint a 2011-ben aláírt alaptörvény jelentős, megdöbbentő és példátlan visszalépés volt a jogállamiság szempontjából: „Korábban senki sem tudta volna ezt elképzelni.” Az uniós intézményeknek viszont nem voltak meg az eszközei a kormány elleni fellépéshez – Martin Schulz szerint viszont nem is nagyon akartak mit kezdeni az uniós vezetők a magyar miniszterelnökkel.

„Olyanokat, mint Orbán Viktor, nem lehet megállítani szép szavakkal” – mondta Schulz, aki 2012-től 2017-ig volt az Európai Parlament elnöke. Szerinte Orbán mindig kiválóan alkalmazta a „hármat előre, kettőt hátra”-módszert, és így mindig egy-egy lépéssel tovább tudta növelni mozgásterét.

„Orbán a politikai szürkezónákban érzi a legjobban magát, ahol azt csinál, amit csak akar – de mindig hagy egy kiskaput magának, amin keresztül egy-egy problémás jogszabály esetén mondhatja azt az uniós vezetőknek, hogy »ezt igazából nem is úgy értettük«, »nem ez volt a szándékunk vele«”– mondta Schulz, aki szerint fontos lépés volt a Sargentini-jelentés megszavazása, mert a jelentésben egyértelműen leírták: Magyarországon sérül az uniós jog, és sérülnek az uniós alapelvek is.

Lépésről lépésre a diktatúra feléTöbbek között a média szabadságának leépüléséről is beszámolt a film, amiben megszólalt Arató András, a Klubrádió ügyvezetője, és Lukács Csaba, a Magyar Hang újságírója is. Arató szerint a Médiatanács politikai okok miatt nem hosszabbította meg a Klubrádió szerződését a 92,9-es budapesti frekvenciára, ezért kell most pályázaton újra megszerezniük azt – az erről szóló döntéseiket viszont nem is kell nagyon megindokolniuk, hiszen általában formai okokra hivatkoznak.

Lukács Csaba pedig a Magyar Nemzet megszüntetéséről, és a Magyar Hang elindulásáról beszélt a filmben.

„Minket nem börtönöznek be, mint az újságírókat Törökországban, és nem is végeznek ki minket, mint Oroszországban. Azt írhatunk, amit akarunk, de gazdasági és politikai nyomás alatt vagyunk”– mondta Lukács, utalva arra, hogy a Magyar Hangban (az egészoldalas kormányhirdetéseket futtató Népszavával ellentétben) egyáltalán nem hirdet az állam, a lap nyomtatását pedig egyetlen magyarországi nyomda sem vállalta, ezért Szlovákiában nyomják azt. Lukács szerint komoly probléma, hogy a kormány nem hajlandó válaszolni a sajtó kérdéseire – erről mi is írtunk korábban –, és szerinte Magyarország ugyan „ma nem diktatúra, de lépésről lépésre afelé haladunk”.

Ilyenek Minszkben történnek, nem az UnióbanSzintén fontos uniós alapelvnek számít az egyetemek szabadsága is: szó volt a filmben a Színház- és Filmművészeti Egyetem körül zajló eseményekről, és részletesen foglalkoztak a Közép-Európai Egyetem elüldözésével is. Fodor Éva, az egyetem professzora szerint megdöbbentő volt, ahogy elbántak a CEU-val, hiszen korábban nem utalt semmi jel arra, hogy a kormánynak baja lenne az egyetemmel: „20-25 éve működtünk teljesen legálisan az országban, az Oktatási Hivatal mindig akkreditálta a tevékenységünket, és soha nem érkezett panasz a munkánkra.”

Michael Ignatieff, a CEU elnöke pedig arról beszélt, hogy az 1930-as évek óta nem volt példa arra, hogy elüldözzenek egy egyetemet egy európai országból. „Az egészben a legijesztőbb, hogy az európai vezetők semmit nem tettek ez ellen. Semmit. Ne értsen félre, jól vagyok, és a CEU is köszöni, jól van. Ez nem rólunk szól, hanem az egyetemek szabadságáról Európában.

Ilyenek Minszkben történnek, nem pedig annak az Európai Uniónak az egyik tagországában, ami értéknek tartja az akadémiai szabadságot, az emberi jogokat, és még sok mást. Feldühít, de nem a CEU miatt, mert a CEU túléli ezt is. De amit ez elmond Európáról, az nyugtalanító és lesújtó”– mondja Ignatieff. „Több európai vezető is meglátogatta a CEU-t ebben az időszakban, és mondták, hogy »együttéreznek a helyzetünk iránt, mi is tiszteljük az akadémiai szabadságot«. Meg sem tudnám számolni, hány ilyen találkozónk volt, de egy sem vezetett semmire” – tette hozzá a rektor.

Szerinte a legszomorúbb a helyzetben az, hogy ha valaki a CEU-n akar tanulni, annak el kell hagynia Budapestet, mert „nem dolgozhat szabadon a hazájában”. Bár az Európai Bíróság októberben kimondta, hogy uniós jogot sért a lex CEU, szerinte az ítélet elkésett: „Ahogy az angol mondja, a megkésett igazság az megtagadott igazság – bár ebben nem hiszek, mert a jog uralmának győzelme mindig jót jelent. De a valóság az, hogy Orbán győzött: mi már elköltöztünk Budapestről, és ez elkeserít minket.”

Vő, papa, jóbarátOrbán politikai győzelmei mellett a filmben szó van a miniszterelnök környezetének meggazdagodásáról is: „Sehol nincs olyan kiterjedt hálózata a korrupciónak az EU-ban, mint Magyarországon, ez a rendszer pedig a kormányból, és az uniós forrásokat elosztó ügynökségből áll” – mondta a filmben Hadházy Ákos, aki elkísérte a stábot Felcsútra is. Utóbbi nemcsak a miniszterelnök, de az elmúlt tíz évben látványosan meggazdagodott gázszerelő, Mészáros Lőrinc otthona is, akinek cégei sorra nyerik a közbeszerzéseket – és aki gyakran bízza meg a munkálatok jelentős részével Orbán Viktor apjának, id. Orbán Győzőnek a cégét, a Dolomitot is.

„Így kerül a német polgárok pénze az uniós projekteken keresztül először Mészároshoz, majd Orbán apjához és Orbán családjához”– mondta a független országgyűlési képviselő. Több közbeszerzésen is kiemelkedően szerepelt a miniszterelnök családja az apján kívül vején, Tiborcz Istvánon keresztül is. Azonban hiába vizsgálta az Európai Unió csalás elleni hivatala, az OLAF az egykor Tiborcz tulajdonába tartozó Elios ügyeit, csak a magyar ügyészség járhat el az ügyben – Polt Péter legfőbb ügyész szerint pedig nem is minden korrupció, amit annak érzünk.

„Az EU-nak fel kéne fognia végre, hogy Orbán és bandája bűnözők, és így kellene őket kezelni” – mondta erről Magyar Bálint, az SZDSZ egykori politikusa, aki maffiaállamnak nevezte Orbán Viktor rendszerét. Szintén keményebb uniós fellépést várt a filmben Hadházy mellett megszólaló német zöldpárti EP-képviselő, Daniel Freund is.

Martin Schulz szerint viszont hiába indult a Sargentini-jelentés megszavazása után eljárás Magyarország ellen a hetes cikkely ügyében, az erről szóló eljárás innentől már az Európai Tanács állam- és kormányfőin múlik. 2017-ben Lengyelország ellen indult hasonló eljárás – ott Orbán élt a vétójával, így valószínűleg ha Magyarország ügyében tárgyalnának, a varsói kormány is megvétózná a hetes cikkely alkalmazását. „Amíg ez a helyzet, addig azt csinál, amit akar. És ő ezt pontosan tudja.”

Schreck beköltözött az Unióba„Ez egy olyan színjáték, amiben a díszlet demokratikus, de a szereplők nem demokraták” – mondta a filmben Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere, aki szerint a magyar belpolitikai konfliktusokat a magyar választóknak és a hazai ellenzéknek kell megoldania, és ő maga is dolgozik azon, hogy ez megtörténjen.

Viszont az Európai Uniónak is meg kell erősítenie a saját immunrendszerét ezekkel a kihívásokkal szemben, mert ha a tagállamok azt látják, hogy egyes vezetők úgy rombolhatják a közösséget, hogy közben a maguk számára osztják ki az uniós forrásokat, akkor ebből egy destruktív tendencia is kialakulhat, „és Orbán Viktorok fognak felnőni az Európai Unióban”, mondta Karácsony.

Iványi Gábor, akit a civil szervezetek elleni fellépések kapcsán látogattak meg az Oltalom Karitatív Egyesület hajléktalanszállóján, szintén keményebb fellépést várna el az uniós vezetőktől: „Az EU-nak egyértelművé kéne tennie, hogy nem vállal közösséget szalonnácikkal, szalonrasszistákkal, akik most az intézkedéseikkel egy csomó ember életét lehetetlenítik el” – mondta a metodista lelkész, aki szerint a kormány tevékenysége „a kereszténység meggyalázása”:

„A keresztény az azt jelenti, hogy »mint Krisztus«. A politikai kereszténységnek Magyarországon semmi köze a Bibliához. Embertelen – ez nem keresztény, hanem minden szinten, minden módon embertelen.”A filmben a hazai szereplők mellett megszólaltak külföldi újságírók is: a német Die Zeit brüsszeli tudósítója, Ulrich Ladurner szerint Orbánnal egy rém (németül: Schreck) költözött be az Európai Unió addig békés közösségébe, ami csak most ismeri fel igazán, milyen veszélyt jelent a magyar kormányfő az Unióra: „Ez egy politikai harc, ami még hosszú évekig eltarthat – és még csak most vagyunk az elején.” Paul Lendvai bécsi újságíró pedig vezérdemokráciának nevezte Orbán rendszerét – utóbbiról írt új könyvében Körösényi András politikai elemző is, aki nemrég adott a Telexnek interjút az autoriter hatalomgyakorlás és a demokratikus felhatalmazás keveredéséről.

Nem maradt ki a filmből a magyar kormány reakciója sem: Kovács Zoltán nemzetközi szóvivő elmondta mindazt, amit a kormányzat ilyenkor el szokott mondani – például hogy „mindenki tudja, hogy Magyarországon a médiaszabályozással minden rendben van”, „Soros György magát tette politikai szereplővé”, és „nálunk szabadabb a sajtó, mint bárhol Európában” – viszont egy mondatát érdemes külön kiemelni, amit Jean-Claude Juncker diktátorozására utalva mondott:

„Ha [Orbánt] diktátornak nevezik – nem bánjuk, együtt tudunk élni ezzel.”

Forrás: telex
Egy német tévé döbbenetes magyar szegénységről készített videót - itt tartunk
Orbán kommentet olvasott be: valamiből meg kell élni. A feleségem fodrász, egyre nehezebb
8:40-kor már kilométeres sor állt a soroksári IKEA előtt
Kiderült hány millióra büntették Gődényt a februári tüntetés miatt
Kezdődik: a Fidesz felszólítja a főváros vezetését
Így köszöntötte Orbán a hölgyeket
Szijjártó Péter elment Japánba, hogy megmondja, Brüsszellel baj van
15 év után emeltek vádat a férfi ellen, aki szentesi otthonából hurcolta el volt élettársát
600 milliárdnál is többet költött az Orbán kormány a menekültválság kezelésére és terrorellenes intézkedésekre
Óriási botrány: 260 milliót sikkasztott az OTP egyik régióvezetője
A tatai polgármester karanténból, egyedül hozhat a luxusszállodának kedvező döntést
1800 forintos cigaretta verte ki a biztosítékot a dohányosoknál
Huszonhét lélegeztetőgép érkezik Magyarországról Szlovákiába
Elképesztő hány forintba kerül egy euró
Orbánék távozásáról cikkez a Washington Post
Szijjártó szerint brüsszel nem lép fel megfelelően a drogfogyasztás ellen
Tállai szerint a Gyurcsány-kormány egyáltalán nem segített az adósoknak
Szomorú hétköznapok jönnek: Vajna Tímea szakított szerelmével
Ezt vágta felesége fejéhez Gáspár Győző - Hogy merte megtenni vele?
Horror kislángon: A szomszédhoz is megpróbált betörni a férfi, aki húsért ölhetett meg két idős embert
Szijjártó szerint két komoly probléma van: az illegális migráció és a drogfogyasztás
Rengeteget keresett a maszkbizniszen, lemond a CDU-s képviselő
Pár év alatt 639 milliárdot költött a kormány a menekültválságra és terrorügyekre
Szinte szabadon jöhetnek az ukrán állampolgárok Magyarországra a határ közelében élők szerint
Varga Judit szerint magyarország nem bírál egyetlen tagállamot sem, de elvárjuk, hogy minket se támadjanak
Vona szerint ez a politikus lehet Orbán Viktor kihívója 2022-ben
Tilos a meccsre járás, mégis nézők előtt fociznak - fotók
Kiderült: mekkora állami támogatást kap Hosszú Katinka párja
Egymással harcolnak a koncertekért a zenekarok
Tetten ért betörő végezhetett brutálisan a kislángi házaspárral
Nacsa szerint Jakab Péternek Auschwitzban tréfálkozó sofőrje, több bérelt irodája és közel két és fél millió forintos fizetése van
Müller Cecília intézményelhagyási és -látogatási tilalmat rendelt el
Kásler orvos-miniszterként arra kért minden magyar embert, hogy tartsa be a járványügyi szabályokat
Orbán: A következő két hét nehéz lesz, de senkit sem hagyunk az út szélén
Nemzetközi botrány: Weber szerint Orbán egyik eszköze az állandó ellenségkép gyártás
Gyurcsány nekiment Orbánnak: Az, hogy ilyet csinál Magyarország kormánya az közös szégyenünk
Ha egy ellenzéki városvezetés pénzt akar a kormánytól, akkor ne kritizálja
Mezei futóversenyt rendeztek Szombathelyen
Egy német tévé döbbenetes magyar szegénységről készített videót - itt tartunk
8:40-kor már kilométeres sor állt a soroksári IKEA előtt
Orbán kommentet olvasott be: valamiből meg kell élni. A feleségem fodrász, egyre nehezebb
Kocsis szerint a bal oldal sunyi kettős beszéddel elbizonytalanítja a magyarokat
Istenes Bence megmutatta vagány új autóját
Müller Cecília: Heroikus küzdelmet folytatunk
Durván megérzi majd a tárcád ha megszeged a védelmi intézkedéseket - mutatjuk mennyire
Gulyás szerint Magyarország nem először játszott úttörő szerepet