Budapest     2021-04-12   Csatlakozz hozzánk facebookon
A tatai polgármester karanténból, egyedül hozhat a luxusszállodának kedvező döntést 
A veszélyhelyzetet kihasználva ismét egyedül, saját hatáskörében készül döntést hozni Tata fideszes polgármestere egy olyan kérdésben, ami a várost megosztó, komoly tiltakozást kiváltó luxsusszálloda-beruházás ügyét érinti.

Az Avalon szállodaépítési tervei ellen több mint egy éve tiltakoznak olyan tataiak, akik féltik azt a természetvédelmi és műemlékvédelmi környezetet, ahol a cég építkezne.

Az ügy kulcsa, hogy hiába tulajdonosa a beruházó annak a területnek, ahová a luxusszállodáját elképzelte, a telekre jelenleg nem építhet. Építeni ugyanis csak úgynevezett „építési telekre” lehet, ennek több jogszabályi kritériuma is van, melyeknek azért nem felel meg az adott ingatlan, mert

részben nem beépítésre szánt területen fekszik,

nem az építési szabályoknak megfelelően kialakított,

és nem lehet közterületről gépjárművel megfelelő módon megközelíteni.

A szálloda ellen tiltakozók ez utóbbi feltétel miatt szeretnék népszavazással elérni azt, hogy az Avalon telkével szomszédos telken gépjármű-közlekedésre alkalmas út ne is épülhessen és az ott már meglévő utat se lehessen kiszélesíteni. Ha nem lenne épp veszélyhelyzet érvényben a koronavírus miatt, akkor ezt a népszavazást már valószínűleg ki is írták volna.

Amikor a világjárvány miatt épp az eddigi legszigorúbb korlátozások életbelépésére készül az ország, a tatai polgármester koronavírus-fertőzöttként, karanténban az otthonából folytatja a munkát.

Michl József még nem gyógyult meg, de egy friss előterjesztése alapján arra készül, hogy az Avalon telkével szomszédos telket közterületté minősítse. (A szóban forgó telek egyébként természetvédelmi területen, az úgynevezett Ramsari övezetben fekszik, a szabályozási tervalapján pedig jelenleg olyan közparknak minősül, ami védett zöldterület.) Ez az átminősítés azért fontos, mert megteremti a most még hiányzó közterületi kapcsolatot az Avalon telke számára.

Bár a polgármester az előterjesztést hétvégén elküldte véleményezésre a képviselőtestület tagjainak, Dr. Popovics Judit tatai képviselő szerint ez nem sokat jelent.

„Amióta a veszélyhelyzet van, arra se méltat a polgármester, hogy reagáljon azokra a kérdésekre és felvetésekre, amelyeket az ilyen véleményezések során hozzá intézek. Sőt, hiába kértem, nem ismerhetem meg, hogy hogyan reagál a többi képviselő egy-egy ügyben.”

Popovics szerint egyébként törvénytelen, hogy egyedül döntene a telek közterületté nyilvánításáról a polgármester, ezért az ellenzéki pártok által támogatott képviselő a Facebookon bejelentette, hogy jogi eljárást indít az ügyben.

Be sem jelentették, máris komoly tiltakozást váltott ki

A tatai polgármester nem először hozhat egyedül döntést az Avalon luxusszállodáját érintő ügyben. Tavaly tavasszal, amikor a járványügyi korlátozások miatt nem lehetett tüntetni és az akkori népszavazási kezdeményezés is megakadt, Michl József saját hatáskörben úgy határozott, hogy kiemelt fejlesztési helyszínként kezeli az Avalon kérésére a tópart érintett részét.

A Hell Energy érdekeltségébe tartozó Avalon csak ennek a döntésnek a nyilvánosságra kerülése után, tavaly májusban jelentette be hivatalosan, hogy a tatai Öreg tó partján tervezi felhúzni a következő, 120 szobás luxusszállodáját. Bár a polgármester szerette volna titokban tartani, hogy már márciusban titkos megbeszélést szervezett a beruházóval, így is hónapokkal korábban értesültek az emberek a luxusszálloda terveiről. Civilek, ellenzéki pártok és ellenzéki képviselők már februárban aláírásgyűjtéssel és népszavazási kezdeményezéssel is megpróbálták megakadályozni a tó körüli nagyberuházásokat.

A szállodaberuházás terveinek hivatalos ismertetése után a tópart jelenlegi állapotát féltő és védő helyi civilek Stop Avalon Tata néven online szerveződtek többezer fős közösséggé.

Az ügy országos érdeklődést váltott ki, a tervezett szálloda ellen pedig műemlékvédelmi és természetvédelmi szervezetek is felszólaltak. Nyáron aztán – amikor a járványhelyzet ezt lehetővé tette – több tüntetést és tiltakozási akciót is megszerveztek a tataiak. A tiltakozások hatására az Avalon júliusban már az „eredeti terveknél kisebb” szállodát ígért. November elején pedig új látványterveket mutattak be, azt hangsúlyozva, hogy csökkentették a szálloda magasságát, 120 helyett csak 95 szobát alakítanának ki, és az épület zöldfelületeit igazi fűvel telepítenék be. A Stop Avalon Tata csoportot ugyanakkor az új tervek sem győzték meg.

A tiltakozók szerint a beruházó továbbra sem vette figyelembe az érvényes szabályozást, az új terveken szereplő épület pedig „úgy akar a környezetbe illeszkedni, hogy csak imitálja a természetet”.

A Stop Avalon kitartott amellett, hogy a szálloda megépítése és üzemeltetése „indokolatlanul nagy természeti-környezetei terhelést jelentene” az új formában is, továbbá ekkor is felhívták arra a figyelmet, hogy szerintük továbbra is problémás maradt a tervezett szálloda megközelíthetősége.

Hogy áll a népszavazás ügye?

Augusztusban két olyan népszavazási kérdést is jóváhagyott a Helyi Választási Bizottság, amelyekkel akár ellehetetleníthetnék a helyiek az Öreg-tó partjára tervezett szálloda megépítését. Októberben aztán egy harmadik kérdés is zöld utat kapott, a tiltakozók pedig elkezdték gyűjteni az aláírásokat a tatai Öreg-tó partjára tervezett szállodaépítést megakadályozó népszavazás kiírásához.

Már csak hat nap lett volna hátra a határidőig, és a Stop Avalon Tata szerint bőven összegyűlt annyi aláírás, amennyi a népszavazás kiíráshoz szükséges, amikor a kormány a koronavírus miatt ismét kihirdette a veszélyhelyzetet.

A veszélyhelyzet kihirdetése miatt az összes időközi választást, népszavazást és az azokhoz kapcsolódó folyamatokat, határidőket törölték.

A Nemzeti Választási Iroda novemberi állásfoglalása alapján először úgy tűnt, az addig összegyűlt aláírásokat meg kell semmisíteni. Később kormány által kihirdetett különleges jogrendről szóló törvénybe bekerült egy módosítás, amely lehetővé teszi az aláírások megőrzését, illetve az aláírásgyűjtés folytatását a veszélyhelyzet megszűnése után.

Tisztázatlan kérdések

Michl előterjesztése önmagában még nem oldaná meg teljes mértékben azt a megközelíthetőségi problémát, amely az Avalon tervezett beruházásának az egyik legfontos jogi akadálya jelenleg. Ugyanakkor, ha a döntés megszületik, akkor az Avalon egy lépéssel közelebb kerülne ahhoz, hogy építési telekké válhasson.

A Stop Avalon értelmezése szerint „világos, hogy az Avalon mit nyerne” a közpark közterületté minősítésével, az viszont nem tisztázott hogy a tataiak mit nyernének ezzel a veszélyhelyzetben. A szállodaépítés ellenzői nyilvános Facebook-posztban most arról is kérdezik a fideszes városvezetőt, hogy:

Mekkora értéknövekedéssel jár az átminősítés az Avalon területére és a tulajdonos hogyan ellentételezi azt a városnak?

Az út létesítésére vonatkozó népszavazási kérdést érinti-e a döntés?

Michl Józsefet mi is megkerestük a Telex kérdéseivel, többek között arról is érdeklődtünk nála: tudja-e cáfolni, hogy a beruházónak, vagyis az Avalonnak kedvezne a döntése. Azt is megkérdeztük, hogy miért sürgős annyira az Avalon telkével szomszédos területnek a közterületté minősítése, hogy ezzel most, a veszélyhelyzet idején betegen is foglalkozik. Arra is kíváncsiak voltunk, hogy a folyamatban lévő népszavazási kezdeményezésre való tekintettel nem várhatna-e ez az ügy, illetve, hogy mit válaszolna azoknak a tataiaknak, akik most úgy érzik, hogy a népszavazási kezdeményezést támogató többezer helyi akaratát semmibe véve döntene egyszemélyben. Az írásban feltett kérdéseinkre azonban cikkünk megjelenéséig nem érkezett válasz.

Forrás: HU
Ez is érdekelhet:
                             
Ezek érdekelték olvasóinkat leginkább
Gyász: elhunyt a magyar színház világ közismert alakja
Ha ezt Orbán meglátja - nem akármivel viccelődik egy osztrák lap
Feljelentést tettek a rendőrségen, amiért Tiborcz István turai kastélyszállójába hétvégén is érkeztek vendégek
Az év fogása: lakásmaffia tagjaira csaptak le - Amikor behozták hozzám az idős Erzsike nénit, felemás harisnyában, rögtön feltűnt, hogy valami nem stimmel
Semmit nem észlelt a sértettek szellemi leépüléséből, illetve személyiségzavarából, ezért nem hibázott – ezt állította az egyik, a lakások megszerzésében eljáró ügyvéd a nyomoz...
  
Érheti-e retorzió a szülőt, ha fél a vírus miatt iskolába engedni gyermekét?
A veszélyeztetett gyermek igazgatói engedéllyel otthon maradhat, de mi van azokkal, akiket a szülők egyéb okból nem mernek iskolába engedni? Az örömtől a rémületig terjedő érzéseket v...
  
Kiderült miért nem megy el Fülöp herceg temetésére Meghan Markle
Noha úgy tudni, különleges kötelék fűzte Meghan Markle-t a múlt pénteken elhunyt Fülöp edinburgh-i herceghez, annak temetésén a várandós sussexi hercegné mégsem lesz ott, mert nem szer...
  
A Semjénről készült kamu vadászati kép nagyon durva hullámokat vert
A magyar internet fanatikusan Fidesz-gyűlölő csoportjaiban a hétvégén terjedni kezdett egy, még a műfajhoz képest is paródiaként ható grafika. Ezen Semjén Zsolt vadász-politikus láthat...
  
Zsigmond Barna Pál (Fidesz): A BAL OLDAL HAGYJA ABBA!!!....
A baloldal hagyja abba az emberek félrevezetését az oltásokkal kapcsolatban! - mondta Zsigmond Barna Pál a parlamentben. Zsigmond Barna Pál (Fidesz) a kormány járványkezelését és a magyar...
  
Tiborczék reagáltak a feljelentésre - nem is akármit
Hadházy Ákos független parlamenti képviselő feljelentést tett a rendőrségen amiatt, hogy Tiborcz István turai kastélyszállójába hétvégén is érkeztek vendégek. A hír után a Tiborcz...
  
Szentkirályi Alexandra szerint Magyarország oltásbajnok, a többi ország a hátunkat nézi
Magyarország oltásbajnok, az Európai Unió más országai "a hátunkat nézik" - fogalmazott a kormányszóvivő a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában hétfő reggel. Sz...
  
Ukrán elnök: bármikor támadhat az orosz hadsereg,
„Tudjuk, hogy készen állnak, de mi is készen állunk, mert a saját földünkön vagyunk” – mondta az ukrán elnök a lövészárkokban járva CNN által ma bemutatott felvételein. Volodimi...
  
Szeptembertől katolikus szemléletű történelem- és irodalomkönyvet is választhatnak az iskolák
Szeptembertől katolikus történelem- és irodalomtankönyvekből is tanulhatnak a gimnáziumok, szakgimnáziumok és technikumok 9. és 10. évfolyamos tanulói – közölte a Magyar Katolikus Püs...
  
A magyar államnak eddig 500 millió forintba került a Türk Tanács budapesti irodája
Az azeri hírügynökség jelentése alapján írta meg a 24.hu, hogy Sztáray Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikáért felelős államtitkára a hétvégén részt v...
  
A magyar külügy közös médiaplatformot javasolt a Türk Tanács országainak
Az azeri hírügynökség jelentése alapján írta meg a 24.hu, hogy Sztáray Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikáért felelős államtitkára a hétvégén részt v...
  
Nagy Feró: ha a Fidesz szimpatikusabb, mint a többi, akkor rögtön én vagyok a rendszer se**nyalója??...
Nagy Feró, a Beatrice és az Ős-Bikini frontembere március 15-én kapott Kossuth-díjat. Az énekes-zeneszerző szerint a kitüntetésében az is szerepet játszhatott, hogy bizonyos társadalmi k...
  
Nagy Feró: Valójában liberális vagyok, ezt soha nem tagadtam meg
Nagy Feró, a Beatrice és az Ős-Bikini frontembere március 15-én kapott Kossuth-díjat. Az énekes-zeneszerző szerint a kitüntetésében az is szerepet játszhatott, hogy bizonyos társadalmi k...
  
Kétszáz méteres sor áll oltásért a Városmajor utcában
Több száz ember próbálja magát beoltatni a klinikán. Hatalmas tömeg alakult ki hétfőn Budapesten a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika oltópontja előtt. A kollégánk úgy sac...
  
Akit vasárnap beoltanak, hogy lesz hétfőre védett? - nekiestek Orbánnak a parlamentben
A járványkezelésről, az iskolai nyitásról, a kínai Fudan Egyetem tervezett budapesti campusáról esett a legtöbb szó a parlament aktuális ülésének negyedik, befejező napján. Az alapha...
  
Szijjártó bejelentés: Magyarország és az Amerikai Egyesült Államok gazdasági kapcsolatainak még szorosabbra fűzése történik
Az autóipari vállalatok egyre több mérnöki, fejlesztési és szolgáltatási funkciót telepítenek Magyarországra - mondta Szijjártó Péter hétfőn Biatorbágyon a Ford új logisztikai közp...
  
Sokkolta a világot ami a párizsi oltóközpontnál történt
Lövöldözés volt egy párizsi kórháznál hétfő délután, a támadásban egy ember meghalt, egy másik pedig megsebesült, az elkövető motorral elmenekült a helyszínről - közölték rend...
  
Merkely: 5 millió embert kell beoltani, hogy a járvány ne térjen vissza szeptemberben
A Semmelweis Egyetem rektora szerint a hivatalosan nem igazolt esetekkel együtt minimum 2 millióan megfertőződtek Magyarországon. A koronavírus-járványt kizárólag oltással lehet legyőzni,...
  
Zsigmond Barna Pál (Fidesz): A BAL OLDAL HAGYJA ABBA!!!....
A baloldal hagyja abba az emberek félrevezetését az oltásokkal kapcsolatban! - mondta Zsigmond Barna Pál a parlamentben. Zsigmond Barna Pál (Fidesz) a kormány járványkezelését és a magyar...
  
Szentkirályi Alexandra szerint Magyarország oltásbajnok, a többi ország a hátunkat nézi
Magyarország oltásbajnok, az Európai Unió más országai "a hátunkat nézik" - fogalmazott a kormányszóvivő a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában hétfő reggel. Sz...
  
Bűnöző magyarok: Operatív törzs: kerti partira és zenekari próbára csapott le a rendőrség a hétvégén
Több helyre is ki kellett vonulniuk a rendőröknek az elmúlt napokban, mert az emberek nem tartották be a védelmi intézkedéseket. Egy fővárosi helyszínen 22-en voltak egy kerti partin, Zalae...
  
Itthon: Feljelentést tettek a kínai vakcina beszerzése miatt
Átláthatatlan a közvetítő cég tulajdonosi háttere, ezért nem lehetne közpénzt adni nekik – állítja Tényi István. Hűtlen kezelés gyanújával tett bejelentést Tényi István a Kész...
  
Ciki: Egy éber fideszes önkormányzati képviselő leleplezte, hogy a II. kerületi önkormányzat szemetet gyűjtött
"Lakossági bejelentést kaptam, miszerint a hidegkúti régi temető környékét egyesek ismét szemétlerakónak használják" - írta négy órája a Facebookon Gór Csaba, a II. kerületi önkorm...
  
20 centi hó hullhat kedden ma délutánig tart a tavasz
Hétfő délutánig tart a tavasz, markáns hidegfronttal érkezik ismét a tél, derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből. Beborul, a szél északnyugatira fordul és mege...
  
Hosszan nyilatkozott ma reggel az ATV-ben egy férfi az állára csúszott szemellenzőben, szabadon hagyott arccal, találd ki a foglalkozását!
Ünneppé tudott varázsolni az ATV egy sima reggeli interjút azzal, hogy Nékám Kristóf allergológus-immunológus már eleve úgy kezdett válaszolgatni a műsorvezető Szöllősi Györgyi kérd...
  
Ha ezt Orbán meglátja - nem akármivel viccelődik egy osztrák lap
„Ezúton szeretnék bocsánatot kérni azért az óriási sérelemért, amelyet Franziska Tschinderle kolléganőm Orbán Viktornak okozott” - ezzel a felütéssel kezdi a Profilban megjelent szat...
  
Baj van: Kamerák előtt törtek rá pokoli fájdalmak Győzikére
Gáspár Bea és Győzike kereszttestvére, Zoli közösen töltött káposztát főzött a LifeTV Van életünk című műsorában. Éppen csak elkészült az étel, Győzike még forrón megevett eg...
  
Gyász: elhunyt a magyar színház világ közismert alakja
Életének 47. évében elhunyt Látó Richárd a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház korábbi zenei vezetője. A karmester halálát koronavírus okozhatta a Hírklikk információi szerint...
  
Rétvári szerint a bal oldal európai politikai stílust is lejárató kijelentéseket tesz
Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára úgy látja, hogy a baloldalt a koronavírus-járvány harmadik hullámában is csak a pozícióharc, a hat...
  
Baj van: a tavalyinál is drágább lesz idén nyáron a Balaton
Budapestre viszont megéri majd utazni, ha megfelelő rendezvények és kulturális programok lesznek. A TÁRKI végzett kutatást a magyarok utazási kedvéről. Egy felmérés szerint a magyarok 7...
  
THE HUNGARIAN TIMES Impresszum / Sütik
2021-04-12 Magyarország, Budapest
  The Times
A tatai polgármester karanténból, egyedül hozhat a luxusszállodának kedvező döntést
A veszélyhelyzetet kihasználva ismét egyedül, saját hatáskörében készül döntést hozni Tata fideszes polgármestere egy olyan kérdésben, ami a várost megosztó, komoly tiltakozást kiváltó luxsusszálloda-beruházás ügyét érinti.

Az Avalon szállodaépítési tervei ellen több mint egy éve tiltakoznak olyan tataiak, akik féltik azt a természetvédelmi és műemlékvédelmi környezetet, ahol a cég építkezne.

Az ügy kulcsa, hogy hiába tulajdonosa a beruházó annak a területnek, ahová a luxusszállodáját elképzelte, a telekre jelenleg nem építhet. Építeni ugyanis csak úgynevezett „építési telekre” lehet, ennek több jogszabályi kritériuma is van, melyeknek azért nem felel meg az adott ingatlan, mert

részben nem beépítésre szánt területen fekszik,

nem az építési szabályoknak megfelelően kialakított,

és nem lehet közterületről gépjárművel megfelelő módon megközelíteni.

A szálloda ellen tiltakozók ez utóbbi feltétel miatt szeretnék népszavazással elérni azt, hogy az Avalon telkével szomszédos telken gépjármű-közlekedésre alkalmas út ne is épülhessen és az ott már meglévő utat se lehessen kiszélesíteni. Ha nem lenne épp veszélyhelyzet érvényben a koronavírus miatt, akkor ezt a népszavazást már valószínűleg ki is írták volna.

Amikor a világjárvány miatt épp az eddigi legszigorúbb korlátozások életbelépésére készül az ország, a tatai polgármester koronavírus-fertőzöttként, karanténban az otthonából folytatja a munkát.

Michl József még nem gyógyult meg, de egy friss előterjesztése alapján arra készül, hogy az Avalon telkével szomszédos telket közterületté minősítse. (A szóban forgó telek egyébként természetvédelmi területen, az úgynevezett Ramsari övezetben fekszik, a szabályozási tervalapján pedig jelenleg olyan közparknak minősül, ami védett zöldterület.) Ez az átminősítés azért fontos, mert megteremti a most még hiányzó közterületi kapcsolatot az Avalon telke számára.

Bár a polgármester az előterjesztést hétvégén elküldte véleményezésre a képviselőtestület tagjainak, Dr. Popovics Judit tatai képviselő szerint ez nem sokat jelent.

„Amióta a veszélyhelyzet van, arra se méltat a polgármester, hogy reagáljon azokra a kérdésekre és felvetésekre, amelyeket az ilyen véleményezések során hozzá intézek. Sőt, hiába kértem, nem ismerhetem meg, hogy hogyan reagál a többi képviselő egy-egy ügyben.”

Popovics szerint egyébként törvénytelen, hogy egyedül döntene a telek közterületté nyilvánításáról a polgármester, ezért az ellenzéki pártok által támogatott képviselő a Facebookon bejelentette, hogy jogi eljárást indít az ügyben.

Be sem jelentették, máris komoly tiltakozást váltott ki

A tatai polgármester nem először hozhat egyedül döntést az Avalon luxusszállodáját érintő ügyben. Tavaly tavasszal, amikor a járványügyi korlátozások miatt nem lehetett tüntetni és az akkori népszavazási kezdeményezés is megakadt, Michl József saját hatáskörben úgy határozott, hogy kiemelt fejlesztési helyszínként kezeli az Avalon kérésére a tópart érintett részét.

A Hell Energy érdekeltségébe tartozó Avalon csak ennek a döntésnek a nyilvánosságra kerülése után, tavaly májusban jelentette be hivatalosan, hogy a tatai Öreg tó partján tervezi felhúzni a következő, 120 szobás luxusszállodáját. Bár a polgármester szerette volna titokban tartani, hogy már márciusban titkos megbeszélést szervezett a beruházóval, így is hónapokkal korábban értesültek az emberek a luxusszálloda terveiről. Civilek, ellenzéki pártok és ellenzéki képviselők már februárban aláírásgyűjtéssel és népszavazási kezdeményezéssel is megpróbálták megakadályozni a tó körüli nagyberuházásokat.

A szállodaberuházás terveinek hivatalos ismertetése után a tópart jelenlegi állapotát féltő és védő helyi civilek Stop Avalon Tata néven online szerveződtek többezer fős közösséggé.

Az ügy országos érdeklődést váltott ki, a tervezett szálloda ellen pedig műemlékvédelmi és természetvédelmi szervezetek is felszólaltak. Nyáron aztán – amikor a járványhelyzet ezt lehetővé tette – több tüntetést és tiltakozási akciót is megszerveztek a tataiak. A tiltakozások hatására az Avalon júliusban már az „eredeti terveknél kisebb” szállodát ígért. November elején pedig új látványterveket mutattak be, azt hangsúlyozva, hogy csökkentették a szálloda magasságát, 120 helyett csak 95 szobát alakítanának ki, és az épület zöldfelületeit igazi fűvel telepítenék be. A Stop Avalon Tata csoportot ugyanakkor az új tervek sem győzték meg.

A tiltakozók szerint a beruházó továbbra sem vette figyelembe az érvényes szabályozást, az új terveken szereplő épület pedig „úgy akar a környezetbe illeszkedni, hogy csak imitálja a természetet”.

A Stop Avalon kitartott amellett, hogy a szálloda megépítése és üzemeltetése „indokolatlanul nagy természeti-környezetei terhelést jelentene” az új formában is, továbbá ekkor is felhívták arra a figyelmet, hogy szerintük továbbra is problémás maradt a tervezett szálloda megközelíthetősége.

Hogy áll a népszavazás ügye?

Augusztusban két olyan népszavazási kérdést is jóváhagyott a Helyi Választási Bizottság, amelyekkel akár ellehetetleníthetnék a helyiek az Öreg-tó partjára tervezett szálloda megépítését. Októberben aztán egy harmadik kérdés is zöld utat kapott, a tiltakozók pedig elkezdték gyűjteni az aláírásokat a tatai Öreg-tó partjára tervezett szállodaépítést megakadályozó népszavazás kiírásához.

Már csak hat nap lett volna hátra a határidőig, és a Stop Avalon Tata szerint bőven összegyűlt annyi aláírás, amennyi a népszavazás kiíráshoz szükséges, amikor a kormány a koronavírus miatt ismét kihirdette a veszélyhelyzetet.

A veszélyhelyzet kihirdetése miatt az összes időközi választást, népszavazást és az azokhoz kapcsolódó folyamatokat, határidőket törölték.

A Nemzeti Választási Iroda novemberi állásfoglalása alapján először úgy tűnt, az addig összegyűlt aláírásokat meg kell semmisíteni. Később kormány által kihirdetett különleges jogrendről szóló törvénybe bekerült egy módosítás, amely lehetővé teszi az aláírások megőrzését, illetve az aláírásgyűjtés folytatását a veszélyhelyzet megszűnése után.

Tisztázatlan kérdések

Michl előterjesztése önmagában még nem oldaná meg teljes mértékben azt a megközelíthetőségi problémát, amely az Avalon tervezett beruházásának az egyik legfontos jogi akadálya jelenleg. Ugyanakkor, ha a döntés megszületik, akkor az Avalon egy lépéssel közelebb kerülne ahhoz, hogy építési telekké válhasson.

A Stop Avalon értelmezése szerint „világos, hogy az Avalon mit nyerne” a közpark közterületté minősítésével, az viszont nem tisztázott hogy a tataiak mit nyernének ezzel a veszélyhelyzetben. A szállodaépítés ellenzői nyilvános Facebook-posztban most arról is kérdezik a fideszes városvezetőt, hogy:

Mekkora értéknövekedéssel jár az átminősítés az Avalon területére és a tulajdonos hogyan ellentételezi azt a városnak?

Az út létesítésére vonatkozó népszavazási kérdést érinti-e a döntés?

Michl Józsefet mi is megkerestük a Telex kérdéseivel, többek között arról is érdeklődtünk nála: tudja-e cáfolni, hogy a beruházónak, vagyis az Avalonnak kedvezne a döntése. Azt is megkérdeztük, hogy miért sürgős annyira az Avalon telkével szomszédos területnek a közterületté minősítése, hogy ezzel most, a veszélyhelyzet idején betegen is foglalkozik. Arra is kíváncsiak voltunk, hogy a folyamatban lévő népszavazási kezdeményezésre való tekintettel nem várhatna-e ez az ügy, illetve, hogy mit válaszolna azoknak a tataiaknak, akik most úgy érzik, hogy a népszavazási kezdeményezést támogató többezer helyi akaratát semmibe véve döntene egyszemélyben. Az írásban feltett kérdéseinkre azonban cikkünk megjelenéséig nem érkezett válasz.

Forrás: HU
Gyász: elhunyt a magyar színház világ közismert alakja
Ha ezt Orbán meglátja - nem akármivel viccelődik egy osztrák lap
Feljelentést tettek a rendőrségen, amiért Tiborcz István turai kastélyszállójába hétvégén is érkeztek vendégek
2,1 milliárd forinttal támogatja a kormány a Bosch új vecsési központját
Az év fogása: lakásmaffia tagjaira csaptak le - Amikor behozták hozzám az idős Erzsike nénit, felemás harisnyában, rögtön feltűnt, hogy valami nem stimmel
Érheti-e retorzió a szülőt, ha fél a vírus miatt iskolába engedni gyermekét?
Kiderült miért nem megy el Fülöp herceg temetésére Meghan Markle
A Semjénről készült kamu vadászati kép nagyon durva hullámokat vert
Zsigmond Barna Pál (Fidesz): A BAL OLDAL HAGYJA ABBA!!!....
Tiborczék reagáltak a feljelentésre - nem is akármit
Szentkirályi Alexandra szerint Magyarország oltásbajnok, a többi ország a hátunkat nézi
Ukrán elnök: bármikor támadhat az orosz hadsereg,
Szeptembertől katolikus szemléletű történelem- és irodalomkönyvet is választhatnak az iskolák
A magyar államnak eddig 500 millió forintba került a Türk Tanács budapesti irodája
A magyar külügy közös médiaplatformot javasolt a Türk Tanács országainak
Nagy Feró: ha a Fidesz szimpatikusabb, mint a többi, akkor rögtön én vagyok a rendszer se**nyalója??...
Nagy Feró: Valójában liberális vagyok, ezt soha nem tagadtam meg
Kétszáz méteres sor áll oltásért a Városmajor utcában
Akit vasárnap beoltanak, hogy lesz hétfőre védett? - nekiestek Orbánnak a parlamentben
Szijjártó bejelentés: Magyarország és az Amerikai Egyesült Államok gazdasági kapcsolatainak még szorosabbra fűzése történik
Sokkolta a világot ami a párizsi oltóközpontnál történt
Merkely: 5 millió embert kell beoltani, hogy a járvány ne térjen vissza szeptemberben
Zsigmond Barna Pál (Fidesz): A BAL OLDAL HAGYJA ABBA!!!....
Szentkirályi Alexandra szerint Magyarország oltásbajnok, a többi ország a hátunkat nézi
Bűnöző magyarok: Operatív törzs: kerti partira és zenekari próbára csapott le a rendőrség a hétvégén
Itthon: Feljelentést tettek a kínai vakcina beszerzése miatt
Ciki: Egy éber fideszes önkormányzati képviselő leleplezte, hogy a II. kerületi önkormányzat szemetet gyűjtött
20 centi hó hullhat kedden ma délutánig tart a tavasz
Hosszan nyilatkozott ma reggel az ATV-ben egy férfi az állára csúszott szemellenzőben, szabadon hagyott arccal, találd ki a foglalkozását!
Ha ezt Orbán meglátja - nem akármivel viccelődik egy osztrák lap
Baj van: Kamerák előtt törtek rá pokoli fájdalmak Győzikére
Gyász: elhunyt a magyar színház világ közismert alakja
Rétvári szerint a bal oldal európai politikai stílust is lejárató kijelentéseket tesz
Baj van: a tavalyinál is drágább lesz idén nyáron a Balaton
Kisemmizte nevelőapja a 164 milliós vagyonából a lebénult magyar fiút
Óriási fordulat következhet VV Fanni ügyében, előkerülhet a holttest
Már csecsemők is kerülnek kórházba itthon
Feljelentést tettek a rendőrségen, amiért Tiborcz István turai kastélyszállójába hétvégén is érkeztek vendégek
Közel 300 új áldozata van a járványnak itthon
Publicus: A Fidesz-szavazók negyede nem elégedett a kormány gazdasági intézkedéseivel
Ha ezt Orbán meglátja - nem akármivel viccelődik egy osztrák lap
Baj van: Kamerák előtt törtek rá pokoli fájdalmak Győzikére
Gyász: elhunyt a magyar színház világ közismert alakja
Rétvári szerint a bal oldal európai politikai stílust is lejárató kijelentéseket tesz
Baj van: a tavalyinál is drágább lesz idén nyáron a Balaton
Kisemmizte nevelőapja a 164 milliós vagyonából a lebénult magyar fiút