Budapest     2021-04-11   Csatlakozz hozzánk facebookon
Rengetegen kiakadtak - Sportcsarnok készül a Dunakanyarban – ha kell, ha nem 


Több száz lakos tiltakozott a Nagymaroson tervezett kosárcsarnok miatt. A kormány zászlajára tűzött, vélt genderháborúba beleálló polgármester folyamatban lévő ügyre hivatkozva nem nyilatkozik, és a helyi újságban is letiltatott cikkeket.

Nem csak a kormány szélsőséges nézeteit, államigazgatási gyakorlatait is osztja Heinczinger Balázs, Nagymaros polgármestere. A független polgármester a 2019-es választásokon nyerte el a városvezetői széket, országos ismertségre pedig 2021. március 15-e után tett szert.

A szabadságharc emlékére elmondott beszédét a YouTube-ra is feltöltötték, Heinczinger értelmezésében március 15-e azt üzeni, hogy foglalkozzunk többet a gyerekeinkkel, meséljünk nekik a történelmünkről, nézzünk velük régi filmeket. Ugyanakkor vigyázni kell, mert nem lehet akármilyen az a film: a polgármester szerint

csak olyat lehet, amiben még nem afrikaiak az európai királyok, és nem választanak minduntalan saját nemükből párt maguknak a főhősök sem.

Heinczinger szerint ma is szabadságért folyik a harc, csak a módszerek változtak, és családnak állítják be a legfurcsább dolgokat. „Fel sem lehet sorolni, hányféle nemet találtak már ki, pedig olyanból csak kettő van: a férfi meg a nő.”
„Úgy döntöttem, hogy csak akkor kerülhetnek közzétételre…”

Heinczinger polgármestersége során a legtöbb vitát nem annyira nyilatkozatai, hanem a Helyi Építési Szabályzat (HÉSZ), az egyéb településrendezési eszközök tervezett módosításai, illetve azokkal összefüggésben egy kosárlabdacsarnok tervezett felépítése váltotta ki. Pedig ezek az ügyek még az előző önkormányzati vezetés idején indultak el.

Maguknál az ügyeknél talán még több felháborodást vált ki, hogy sok nagymarosi úgy érzi, a polgármester nemhogy nem foglalkozik a lakók véleményével, tájékoztatni sem tájékoztatja őket. Kritikusai szerint a helyzet csak rosszabb lett a veszélyhelyzet kihirdetése óta – a veszélyhelyzet alatt ugyanis a polgármesterek egy személyben gyakorolják a közgyűlések jogait is.

Az biztos, hogy Heinczinger Balázs a nagymarosi önkormányzat újságjában kerek-perec megírta: „Havilapunkhoz egyre több különféle kérdést és véleményt megfogalmazó írás érkezik, ahogy a helyi Polgármesteri Hivatal fontos kapacitásait is lekötik az úgynevezett »civil közérdekű adatigénylések« sora, mivel több lakosunk élénken érdeklődni kezdett a közügyek iránt. […]

Úgy döntöttem, hogy a jövőben az újsághoz beérkező írások csak akkor kerülhetnek közzétételre, amikor az azokban megfogalmazott kérdésekre adott válaszok is.

Itt azért érdemes megjegyezni, hogy a szerkesztőségek laptulajdonosoktól való függetlenségének jogszabályi követelménye az önkormányzati kiadványokra is vonatkozik. És ezzel nehezen fér össze, ha a polgármester feketén-fehéren deklarálja, milyen döntéseket hozott a megjelenő cikkekkel kapcsolatban. Még ha a gyakorlatban a nagymarosi újság nem kivétel, hanem inkább a jellemző működés példája.

Miért pont ott, és mi lesz, ha megépül?

Az ellentétek elsődleges forrása, hogy az önkormányzat, illetve az önkormányzat által támogatott Cédrus Művelődési és Sport Egyesület kosárlabdacsarnokot kívánnak építeni egy dunaparti területen. A terület azonban közpark minősítésű, így nagyon alacsony a beépíthetősége, sportcsarnokot pedig egyáltalán nem lehet ott elhelyezni. Vagyis az építkezéshez módosítani kellene a terület besorolását, legalábbis azt a részét, ahol az építmény állna.

Az önkormányzat egy füst alatt több más helyen is módosítaná az építési szabályzatot és egyéb településrendezési eszközöket. Mivel a módosítások természetvédelmi övezeteket is érintenek, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság (DINPI) is érintett, amely még 2020 közepén több ponton kifogásának adott hangot a javaslatok miatt. A DINPI olyan problémákat talált, hogy a terveken egyes helyeken pontatlanul vannak a területek jelölve, továbbá egyes ökológiai területek besorolásának változtatása is aggasztotta a nemzeti parkot.

A helyiek egy nem elhanyagolható részét (az aláírásgyűjtéseken több száz szignó jött össze) aggasztja, hogy az önkormányzat, illetve a Cédrus közparkban építkezne, nem értik, miért pont ott akarják felhúzni a csarnokot, és nem máshol, hiszen akad a településen rozsdaövezet is, ráadásul a központhoz közelebb. Kíváncsiak lennének egyebek mellett arra is, ki és miből fogja finanszírozni a működést.

Ráadásul állítólag a polgármester szeretné, ha az önkormányzat valahogy el tudná adni a területet az egyesületnek – erre jelenleg jogilag nincs lehetőség, a kormány ugyanis azzal a feltétellel adta át pár évvel ezelőtt, hogy nem lehet továbbadni.

Heinczinger Balázs polgármester a hvg.hu-nak

nem kívánt nyilatkozni, arra hivatkozva, hogy folyamatban lévő ügyről van szó, amiről csak akkor akar beszélni, ha lezárult.

Fontos hangsúlyozni, hogy a sportcsarnok még az előző önkormányzati vezetés projektje, az engedélyezési terveket is ők készíttették. A Cédrus pedig nem valami kirakategyesület, 20 éve létezik, és van köze a kosárlabdához, 50 igazolt játékossal rendelkező kosárlabda szakosztálya van. 2017-ben pedig átvették az általános iskola U16-os fiú csapatát – a csapat versenyeztetésének költségeihez járul hozzá az önkormányzat.

Nagymaros lehetne az aktív kikapcsolódás központja

A tervezett kosárlabdacsarnok jó helyen lenne a kijelölt területen a Felsőmezőn, sőt ott lenne a legjobb helye – mondja a hvg.hu-nak Petrovics László, aki a 2019-es országgyűlési választásokig vezette Nagymarost, és aki elkezdte a csarnok előkészítését.

A sportcsarnok nem csak Nagymarosnak épülne, Verőcétől Ipolydamásdig a környező települések lakói számára is könnyen elérhető lenne. A csarnok pedig csak az első lépés lenne, további fejlesztésekkel Nagymaros lehetne a sportos, aktív turizmus központja a Dunakanyarban.

Petrovics László mind a csarnok tervéről, mind Nagymaros dunakanyarbeli szerepéről egyeztetett Rétvári Bencével, aki akkoriban az Emmi államtitkára volt, illetve Guller Zoltánnal, a turisztikai ügynökség vezetőjével,

és az elképzelést pozitívan fogadták.

A Cédrus csak a tao-támogatás miatt jött be a képbe

A terület közpark, nem lehet eladni, a kormány ezzel a feltétellel adta az önkormányzat birtokába. Soha nem is volt szó arról, hogy az egyesület megkapná a területet. Az épület valóban a Cédrus birtokába kerülne, de a terület nem.

Igaz, hogy a terület jelenleg részben Natura2000 besorolású. De csak azért, mert ott valaha a folyó volt – mondja Petrovics László. Voltaképpen az erőműrehabilitáció során feltöltött folyópartról van szó, valójában a Natura2000-es besorolásnak semmi alapja nincs. Az önkormányzat már régebben jelezte a hatóságnak, hogy ki kellene venni, ezt akkor el is fogadták – állítja Petrovics László.

Az eredeti elképzelés szerint maga az önkormányzat épített volna sportcsarnokot, de tao-támogatást csak egyesületek vehetnek igénybe. Ezért döntött úgy az önkormányzat, hogy a projektet átadja a Cédrusnak, a 30 százalékos (300 millió forintos) önrészt azonban beleteszi. A helyzet azóta annyit változott, hogy most már a sportfejlesztések költségének 100 százalékára igénybe lehet venni tao-támogatást, így az önkormányzatnak nem kell állnia az önrészt sem.
Forrás: hvg
Ez is érdekelhet:
                             
Ezek érdekelték olvasóinkat leginkább
Duda Ernő: Ennek nem lesz vége, míg mindenkit be nem oltunk
Elhunyt a Magyar Televíziózás nagy ikonja - egy ország gyászol
Újabb magyar politikus halt meg a vírusban
Újabb magyar politikus halt meg a vírusban
A koronavírus nem csillapodik, tovább szedi áldozatait, mi pedig újra barátot gyászolunk. Elhunyt Kerezsán László, pilisi DK-s önkormányzati képviselő, a DK választókerületi alelnöke....
  
Nemzetközi botrány: egyértelműen Orbánt teszik felelőssé a riporterét ért közmédiás támadás miatt
Tegnap írtuk meg, hogy a közmédia teljesen kiakadt azon, hogy a Profil nevű osztrák hetilap munkatársa, Franziska Tschinderle kérdéseket merészelt küldeni a Fidesz EP-frakciójának a formá...
  
Siralmas a helyzet az egészségügyben? egy szemészorvos kitálalt az RTL-nek
A szemészorvos szerint rengeteg a beteg a kórházakban, és nagyon kiszámíthatatlan a koronavírus. Siralmasnak nevezte a helyzetet a kórházi Covid-osztályokon az RTL Híradónak nyilatkozó s...
  
Duda Ernő virológus szerint kényszeríteni kell, ha valaki nem akarja beoltatni magát
Duda Ernő virológus professzor szerint, ha csak a járványügyi adatokat vesszük figyelembe, semmilyen nyitás mellett nem szólnak egészségügyi érvek. A professzor a Népszavának mesélt a ...
  
Nemzetközi botrány: A cseh külügy letiltotta az Orbánt kritizáló videót, amit filmesek készítettek
Az Öregfiúk című filmet, amit Ondřej Provazník és Martin Dušek készített, április 15-én mutatják be a Budapesten, de online megrendezendő Cseh Filmkarneválon. A készítők a filmhez fo...
  
Kásler Miklós: Az egészségügy jelen pillanatig sem omlott össze
Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere szerint a magyar egészségügyi ellátórendszer a jelen pillanatig sem omlott össze, és minden valószínűség szerint ebben a rendkívüli hel...
  
G7: Először került Mészáros-vagyon nyíltan az Orbán-családhoz, rögtön hatmilliárd forintnyi
20,59 százalékos részesedést szerzett az Appeninn Nyrt-ben a Tiborcz István minősített többségi tulajdonában álló BDPST Zrt., derült ki egy tőzsdei bejelentésből. Az eladó a Mészáro...
  
Betelt a pohár Berki rajongóinál? - Tapintható a feszültség a posztjai alatt
Bármennyire igyekszik hozni Berki Krisztián a life coach-ok hangulatát a napi minimum egy kötelező Coelho szintű megmondással, ha átlagot vonnánk az Instagram posztjai alatt hagyott kommentek...
  
Van, akinek ez tényleg az utolsó mondata - Zacher Gábor elárulta, mit kérdeznek tőle legtöbbször a betegek
Hosszabb beszélgetés készült Zacher Gáborral, aki márciusban nem csak 380 órát dolgozott, de azt is elárulta, hogy miért tartja felelőtlenségnek Orbán Viktor azon korábbi kijelentését,...
  
Hollik: ha a baloldalon múlna, sokkal rosszabb lenne a helyzet, mint jelenleg - fényévekre tartanánk
A baloldal vakcinaellenes kampányt folytat, ezt bizonyítja egy, a parlamenthez benyújtott határozati javaslat is, amelyet valamennyi baloldali párt aláírt - közölte a Fidesz kommunikációs i...
  
Zacher: Kivettük belőle a csövet, és mondtuk neki, hogy jó reggelt, eltelt két hét
Meg kell mondani a betegnek, hogy mi van, nem lehet félrebeszélni az állapotáról, amikor lélegeztetőre kötik – vallja a toxikológus. Zacher Gábor szerint ideje véget vetni a félrebeszél...
  
Kásler: Nagyon jó benyomásokat kaptam, ugyanis a kórházi kapacitások nem merültek ki a mostani, harmadik hullám legnehezebb időszakában sem
Nagyon nagy eredménynek gondolom azt, hogy az oltási kedv a lakosság körében folyamatosan nő – mondta az Életközelben újabb adásában Kásler Miklós miniszter, hozzátéve azt is, hogy Ma...
  
Medgyessy szerint a DK hibát követett el
Az MSZP EP-képviselője, Ujhelyi István Medgyessy Péter egykori miniszterelnökkel készített beszélgetést. Ebben Medgyesssy elmondja, hogy októberben ő és a felesége is koronavírusos lett,...
  
Duda Ernő: Ennek nem lesz vége, míg mindenkit be nem oltunk
A szerdán, 2,5 millió beoltott után megkezdett nyitásnak nincsenek járványügyi alapjai, ez politikai döntés volt, és olyan értelemben mindenképp okos, hogy szükséges volt ahhoz, hogy a k...
  
Nemzetközi botrány: A cseh külügy letiltotta az Orbánt kritizáló videót, amit filmesek készítettek
Az Öregfiúk című filmet, amit Ondřej Provazník és Martin Dušek készített, április 15-én mutatják be a Budapesten, de online megrendezendő Cseh Filmkarneválon. A készítők a filmhez fo...
  
Kikapcsolták az áramot a házában, mécseseket lopott, most elképesztő nyomozás van ellene
Valaki bejelentést tett a rendőrségen amiatt, hogy több elektromos mécses is eltűnt a füzesabonyi temetőből. A rendőrök elfogtak egy gyanúsítottat, akit pénteken hallgattak ki. A 48 év...
  
Zacher szerint felelőtlen ígéret volt Orbán Viktortól, hogy mindenkit megmentenek...
Ő maga sem ígéri a betegeknek, mielőtt lélegeztetőgépre teszi őket, hogy biztosan meg fognak gyógyulni, mert ez felelőtlenség lenne, márpedig felelőtlen ígéret volt az Orbán Viktor ré...
  
Újabb magyar politikus halt meg a vírusban
A koronavírus nem csillapodik, tovább szedi áldozatait, mi pedig újra barátot gyászolunk. Elhunyt Kerezsán László, pilisi DK-s önkormányzati képviselő, a DK választókerületi alelnöke....
  
Kisgyerekeim vannak, nem tudnám megoldani! - nagy bajban vannak az Ózdiak, már a második gyár jelenti be a távozását
Egy év alatt a második nagy gyár jelenti be távozását Ózdról. A dolgozók tanácstalanok, a polgármester a település jövőjét félti, a kormány segítséget ígér. A Johnson Electric t...
  
Bajba kerülhetsz! - íme a táblázat, mire számíts a hitelmoratóriummal kapcsolatban
Jelentős összeggel, akár több, mint 10 százalékkal is megnövelheti a hitel teljes visszafizetendő összegét, ha az adós a moratórium teljes időszaka alatt felfüggesztette a hiteltörleszt...
  
Ittasan vezetett, elvették a jogsiját, de két óra múlva ismét részegen ült volán mögé
Szombathelyen adott sok munkát a rendőröknek egy ittas férfi. Még február 15-én történt az eset, amikor egy sofőr tolatás közben nekiment egy parkoló járműnek. A rendőri intézkedés...
  
Elhunyt a Magyar Televíziózás nagy ikonja - egy ország gyászol
A Magyar Televízió nagy korszakának egyik termékeny rendezője 89 éves volt. Számos hazafias témájú történelmi tévéfilm fűződik a nevéhez. Elhunyt Hajdufy Miklós televíziós filmre...
  
Varga szerint a magyar gazdaság visszaállhat korábbi dinamikus, és stabil növekedési pályájára
Az átoltottság növekedésével, az oltási lendület folytatásával hamarosan meg lehet nyitni a még zárva levő helyeket, a magyar gazdaság visszaállhat korábbi dinamikus, és stabil növeke...
  
Bakondi az M1-en több mint 20 ezer migránsról és több száz embercsempészről beszélt
A jó idő beálltával és a járványhelyzet javulásával Európa-szerte, köztük a balkáni útvonalon ismételten "fellendülés" várható az illegális migrációban - mondta a miniszterelnök...
  
Vámos Miklós: Demeter Szilárd egy nyikhaj, egy nagyon ostoba ember
Ha valaki antiszemita, akkor rögtön jelentkezem, hogy én zsidó vagyok. Ez egy ősi reflexem (…) Nem a zsidók miatt háborodom föl. Ha a cigányokat szidják, akkor cigány vagyok, ha a románo...
  
Bejelentés: Több tízezer forintnyi bónuszt kaphat, aki hamarabb hagyja ott a közmunkát
Április közepén ismét elindítja a kormány a Közfoglalkoztatásból a versenyszférába program, aminek célja, hogy a közmunkások mielőbb elhelyezkedjenek a versenyszférában. Hogy ezt moti...
  
Félnek a magyarok: különösen kevés az érdeklődő a külföldi nyaralások iránt
Magyarország — Óvatosan készülnek az idei nyárra a magyarok. Az Utazási Irodák Szövetségének adatai szerint idén március végéig csak harmadannyian érdeklődtek, illetve foglaltak nyar...
  
Életmentő lehetett az injekció Gyurcsány Ferenc számára
Budapest — Pár napja még gyújtó erejű, vehemens beszéddel osztotta ki a kormányt a parlamentben a koronavírus-járvány kezelése miatt, másnap este viszont a győri kórházban szorult kez...
  
Szombat: több ezer fertőzöttet találtak itthon, elhunyt 245 beteg
Folyamatosan zajlik az oltás, a beoltottak száma 2 760 938 fő, közülük 1 171 475 fő már a második oltását is megkapta. 8053 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta öss...
  
Varga Judit aggódik a szólásszabadság miatt
Varga Judit aggódik a Facebookért. Az igazságügyi miniszter a Facebook-oldalán osztotta meg aggályait követőivel azzal kapcsolatban, hogy a Facebook elkezdte korlátozni a politikai tartalmak...
  
THE HUNGARIAN TIMES Impresszum / Sütik
2021-04-11 Magyarország, Budapest
  The Times
Rengetegen kiakadtak - Sportcsarnok készül a Dunakanyarban – ha kell, ha nem


Több száz lakos tiltakozott a Nagymaroson tervezett kosárcsarnok miatt. A kormány zászlajára tűzött, vélt genderháborúba beleálló polgármester folyamatban lévő ügyre hivatkozva nem nyilatkozik, és a helyi újságban is letiltatott cikkeket.

Nem csak a kormány szélsőséges nézeteit, államigazgatási gyakorlatait is osztja Heinczinger Balázs, Nagymaros polgármestere. A független polgármester a 2019-es választásokon nyerte el a városvezetői széket, országos ismertségre pedig 2021. március 15-e után tett szert.

A szabadságharc emlékére elmondott beszédét a YouTube-ra is feltöltötték, Heinczinger értelmezésében március 15-e azt üzeni, hogy foglalkozzunk többet a gyerekeinkkel, meséljünk nekik a történelmünkről, nézzünk velük régi filmeket. Ugyanakkor vigyázni kell, mert nem lehet akármilyen az a film: a polgármester szerint

csak olyat lehet, amiben még nem afrikaiak az európai királyok, és nem választanak minduntalan saját nemükből párt maguknak a főhősök sem.

Heinczinger szerint ma is szabadságért folyik a harc, csak a módszerek változtak, és családnak állítják be a legfurcsább dolgokat. „Fel sem lehet sorolni, hányféle nemet találtak már ki, pedig olyanból csak kettő van: a férfi meg a nő.”
„Úgy döntöttem, hogy csak akkor kerülhetnek közzétételre…”

Heinczinger polgármestersége során a legtöbb vitát nem annyira nyilatkozatai, hanem a Helyi Építési Szabályzat (HÉSZ), az egyéb településrendezési eszközök tervezett módosításai, illetve azokkal összefüggésben egy kosárlabdacsarnok tervezett felépítése váltotta ki. Pedig ezek az ügyek még az előző önkormányzati vezetés idején indultak el.

Maguknál az ügyeknél talán még több felháborodást vált ki, hogy sok nagymarosi úgy érzi, a polgármester nemhogy nem foglalkozik a lakók véleményével, tájékoztatni sem tájékoztatja őket. Kritikusai szerint a helyzet csak rosszabb lett a veszélyhelyzet kihirdetése óta – a veszélyhelyzet alatt ugyanis a polgármesterek egy személyben gyakorolják a közgyűlések jogait is.

Az biztos, hogy Heinczinger Balázs a nagymarosi önkormányzat újságjában kerek-perec megírta: „Havilapunkhoz egyre több különféle kérdést és véleményt megfogalmazó írás érkezik, ahogy a helyi Polgármesteri Hivatal fontos kapacitásait is lekötik az úgynevezett »civil közérdekű adatigénylések« sora, mivel több lakosunk élénken érdeklődni kezdett a közügyek iránt. […]

Úgy döntöttem, hogy a jövőben az újsághoz beérkező írások csak akkor kerülhetnek közzétételre, amikor az azokban megfogalmazott kérdésekre adott válaszok is.

Itt azért érdemes megjegyezni, hogy a szerkesztőségek laptulajdonosoktól való függetlenségének jogszabályi követelménye az önkormányzati kiadványokra is vonatkozik. És ezzel nehezen fér össze, ha a polgármester feketén-fehéren deklarálja, milyen döntéseket hozott a megjelenő cikkekkel kapcsolatban. Még ha a gyakorlatban a nagymarosi újság nem kivétel, hanem inkább a jellemző működés példája.

Miért pont ott, és mi lesz, ha megépül?

Az ellentétek elsődleges forrása, hogy az önkormányzat, illetve az önkormányzat által támogatott Cédrus Művelődési és Sport Egyesület kosárlabdacsarnokot kívánnak építeni egy dunaparti területen. A terület azonban közpark minősítésű, így nagyon alacsony a beépíthetősége, sportcsarnokot pedig egyáltalán nem lehet ott elhelyezni. Vagyis az építkezéshez módosítani kellene a terület besorolását, legalábbis azt a részét, ahol az építmény állna.

Az önkormányzat egy füst alatt több más helyen is módosítaná az építési szabályzatot és egyéb településrendezési eszközöket. Mivel a módosítások természetvédelmi övezeteket is érintenek, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság (DINPI) is érintett, amely még 2020 közepén több ponton kifogásának adott hangot a javaslatok miatt. A DINPI olyan problémákat talált, hogy a terveken egyes helyeken pontatlanul vannak a területek jelölve, továbbá egyes ökológiai területek besorolásának változtatása is aggasztotta a nemzeti parkot.

A helyiek egy nem elhanyagolható részét (az aláírásgyűjtéseken több száz szignó jött össze) aggasztja, hogy az önkormányzat, illetve a Cédrus közparkban építkezne, nem értik, miért pont ott akarják felhúzni a csarnokot, és nem máshol, hiszen akad a településen rozsdaövezet is, ráadásul a központhoz közelebb. Kíváncsiak lennének egyebek mellett arra is, ki és miből fogja finanszírozni a működést.

Ráadásul állítólag a polgármester szeretné, ha az önkormányzat valahogy el tudná adni a területet az egyesületnek – erre jelenleg jogilag nincs lehetőség, a kormány ugyanis azzal a feltétellel adta át pár évvel ezelőtt, hogy nem lehet továbbadni.

Heinczinger Balázs polgármester a hvg.hu-nak

nem kívánt nyilatkozni, arra hivatkozva, hogy folyamatban lévő ügyről van szó, amiről csak akkor akar beszélni, ha lezárult.

Fontos hangsúlyozni, hogy a sportcsarnok még az előző önkormányzati vezetés projektje, az engedélyezési terveket is ők készíttették. A Cédrus pedig nem valami kirakategyesület, 20 éve létezik, és van köze a kosárlabdához, 50 igazolt játékossal rendelkező kosárlabda szakosztálya van. 2017-ben pedig átvették az általános iskola U16-os fiú csapatát – a csapat versenyeztetésének költségeihez járul hozzá az önkormányzat.

Nagymaros lehetne az aktív kikapcsolódás központja

A tervezett kosárlabdacsarnok jó helyen lenne a kijelölt területen a Felsőmezőn, sőt ott lenne a legjobb helye – mondja a hvg.hu-nak Petrovics László, aki a 2019-es országgyűlési választásokig vezette Nagymarost, és aki elkezdte a csarnok előkészítését.

A sportcsarnok nem csak Nagymarosnak épülne, Verőcétől Ipolydamásdig a környező települések lakói számára is könnyen elérhető lenne. A csarnok pedig csak az első lépés lenne, további fejlesztésekkel Nagymaros lehetne a sportos, aktív turizmus központja a Dunakanyarban.

Petrovics László mind a csarnok tervéről, mind Nagymaros dunakanyarbeli szerepéről egyeztetett Rétvári Bencével, aki akkoriban az Emmi államtitkára volt, illetve Guller Zoltánnal, a turisztikai ügynökség vezetőjével,

és az elképzelést pozitívan fogadták.

A Cédrus csak a tao-támogatás miatt jött be a képbe

A terület közpark, nem lehet eladni, a kormány ezzel a feltétellel adta az önkormányzat birtokába. Soha nem is volt szó arról, hogy az egyesület megkapná a területet. Az épület valóban a Cédrus birtokába kerülne, de a terület nem.

Igaz, hogy a terület jelenleg részben Natura2000 besorolású. De csak azért, mert ott valaha a folyó volt – mondja Petrovics László. Voltaképpen az erőműrehabilitáció során feltöltött folyópartról van szó, valójában a Natura2000-es besorolásnak semmi alapja nincs. Az önkormányzat már régebben jelezte a hatóságnak, hogy ki kellene venni, ezt akkor el is fogadták – állítja Petrovics László.

Az eredeti elképzelés szerint maga az önkormányzat épített volna sportcsarnokot, de tao-támogatást csak egyesületek vehetnek igénybe. Ezért döntött úgy az önkormányzat, hogy a projektet átadja a Cédrusnak, a 30 százalékos (300 millió forintos) önrészt azonban beleteszi. A helyzet azóta annyit változott, hogy most már a sportfejlesztések költségének 100 százalékára igénybe lehet venni tao-támogatást, így az önkormányzatnak nem kell állnia az önrészt sem.
Forrás: hvg
Duda Ernő: Ennek nem lesz vége, míg mindenkit be nem oltunk
Elhunyt a Magyar Televíziózás nagy ikonja - egy ország gyászol
Újabb magyar politikus halt meg a vírusban
Duda Ernő virológus szerint kényszeríteni kell, ha valaki nem akarja beoltatni magát
Újabb magyar politikus halt meg a vírusban
Nemzetközi botrány: egyértelműen Orbánt teszik felelőssé a riporterét ért közmédiás támadás miatt
Siralmas a helyzet az egészségügyben? egy szemészorvos kitálalt az RTL-nek
Duda Ernő virológus szerint kényszeríteni kell, ha valaki nem akarja beoltatni magát
Nemzetközi botrány: A cseh külügy letiltotta az Orbánt kritizáló videót, amit filmesek készítettek
Kásler Miklós: Az egészségügy jelen pillanatig sem omlott össze
G7: Először került Mészáros-vagyon nyíltan az Orbán-családhoz, rögtön hatmilliárd forintnyi
Betelt a pohár Berki rajongóinál? - Tapintható a feszültség a posztjai alatt
Van, akinek ez tényleg az utolsó mondata - Zacher Gábor elárulta, mit kérdeznek tőle legtöbbször a betegek
Hollik: ha a baloldalon múlna, sokkal rosszabb lenne a helyzet, mint jelenleg - fényévekre tartanánk
Zacher: Kivettük belőle a csövet, és mondtuk neki, hogy jó reggelt, eltelt két hét
Kásler: Nagyon jó benyomásokat kaptam, ugyanis a kórházi kapacitások nem merültek ki a mostani, harmadik hullám legnehezebb időszakában sem
Medgyessy szerint a DK hibát követett el
Duda Ernő: Ennek nem lesz vége, míg mindenkit be nem oltunk
Nemzetközi botrány: A cseh külügy letiltotta az Orbánt kritizáló videót, amit filmesek készítettek
Kikapcsolták az áramot a házában, mécseseket lopott, most elképesztő nyomozás van ellene
Zacher szerint felelőtlen ígéret volt Orbán Viktortól, hogy mindenkit megmentenek...
Újabb magyar politikus halt meg a vírusban
Kisgyerekeim vannak, nem tudnám megoldani! - nagy bajban vannak az Ózdiak, már a második gyár jelenti be a távozását
Bajba kerülhetsz! - íme a táblázat, mire számíts a hitelmoratóriummal kapcsolatban
Ittasan vezetett, elvették a jogsiját, de két óra múlva ismét részegen ült volán mögé
Elhunyt a Magyar Televíziózás nagy ikonja - egy ország gyászol
Varga szerint a magyar gazdaság visszaállhat korábbi dinamikus, és stabil növekedési pályájára
Bakondi az M1-en több mint 20 ezer migránsról és több száz embercsempészről beszélt
Vámos Miklós: Demeter Szilárd egy nyikhaj, egy nagyon ostoba ember
Bejelentés: Több tízezer forintnyi bónuszt kaphat, aki hamarabb hagyja ott a közmunkát
Félnek a magyarok: különösen kevés az érdeklődő a külföldi nyaralások iránt
Életmentő lehetett az injekció Gyurcsány Ferenc számára
Szombat: több ezer fertőzöttet találtak itthon, elhunyt 245 beteg
Varga Judit aggódik a szólásszabadság miatt
Rajtaütöttek a zsaruk egy gyömörei férfin: a neten akart megvenni egy gyereket
Kiszivárgott egy hangfelvétel: Fekete Dávid inkább börtönbe menne, mint hogy visszaadja a pénzt a károsultaknak
Ukrán-orosz háború? - amerikai hadihajók tartanak a Fekete-tengerre
KSH: négyszeresére nőtt az oltási hajlandóság
Németországban a beoltottak nagyobb szabadságra számíthatnak
Fülöp herceg halála: Nem egyszerű az öröklés kérdése
Nemzetközi botrány: egyértelműen Orbánt teszik felelőssé a riporterét ért közmédiás támadás miatt
Azt figyeli a világ, hogy mire megy ki a nagy orosz mozgósítás
Számos alkalommal bírálta Putyint, most már biztos, hogy nem öngyilkosság volt a halála
Börtönbe csukják a nőt, aki ráköhögött egy rákbetegre
Kisgyerekeim vannak, nem tudnám megoldani! - nagy bajban vannak az Ózdiak, már a második gyár jelenti be a távozását
Bajba kerülhetsz! - íme a táblázat, mire számíts a hitelmoratóriummal kapcsolatban