THE TIMES
Feliratkozás hírlevélre
THE TIMES
Legolvasottabb hír:Ezért iszogatott Lázár Tiborcz Istvánnal
Ezt tette Orbán pár év alatt Magyarországgal
Magyarország az EU első lator állama? - teszi fel a kérdést a brit NewStatesman hetilap riportere, aki megjárta Budapestet és Felcsútot, hogy kimerítő összefoglalót írjon arról a hosszú útról, amelyen járva "Orbán Viktor hátra hagyta a szabadságot".

Diák aktivistaként Orbán segítette Magyarországot abban, hogy megszabaduljon a kommunizmustól, miniszterelnökként az "illiberális demokrácia" szabályai szerint játszik és magasztalja Donald Trump amerikai, illetve Vlagyimir Putyin orosz államfőt. Ezzel az alcímmel indítja magyarországi riportját a londoni NewStatesman hetilapban Martin Fletcher.

Ezt követően egy rövid budapesti látkép következik, amit a riporter szembeállít Felcsúttal, ahol a miniszterelnök felnőtt és ma is vidéki háza van. A brit újságíró bemutatja olvasóinak az Orbán Viktor háza mellé épített Pancho Arénát, amelyet olyan cégadományokból húztak fel, amelyeket a kormány által kezdeményezett törvény értelmében leírhattak az adójukból.

Idéz egy ellenzéki politikust, aki szerint a stadion az Orbán-rendszer a korruptságának és megalomániának szimbóluma. Nem marad ki a bemutatóból az uniós pénzből épített, kihasználatlan kisvasút sem.

Fletcher beszámol róla, hogyan vált Mészáros Lőrinc, Orbán gyerekkori barátja gázszerelőből az ország ötödik leggazdagabb emberévé. (Mészáros 120 milliárd forint becsült vagyonnal az 5. a Napi.hu kiadásában megjelenő A 100 leggazdagabb kiadvány listáján.) Mint írja Felcsút polgármesterének jelentős ingatlana van a faluban, amely körül drága autóflotta parkol.

A brit riporter ugyanakkor munkahelyén próbált szóba elegyedni az üzletemberrel. Mészáros Lőrinc éppen a WC-ből jött kifelé, amikor megszólította. Miután kiderült, hogy újságíró, azt a választ kapta fennhangon: "Tűnjön el innen! Mit keres itt? Ez magánterület. Távozzon azonnal! Semmit sem mondok magának" - fejezte be a nagyvállalkozó, majd magára csapta az ajtót.

Első ránézésre Magyarország olyan, mint egy megszokott EU- és NATO-tagállam, egy normál demokrácia, ahol vannak választások és az emberek tüntethetnek az utcán. Ugyanakkor azok, akik "Viktátornak" tartják Orbánt, felhívják a figyelmet arra, hogy kormányzása egyre autokratikusabb és korruptabb.

A bírálók szerint - számos esetben uniós forrásból finanszírozott - állami megrendelésekkel jutalmazza a hozzá hű oligarchákat és igyekszik elhallgattatni a független médiát. Az elvileg a végrehajtó és a törvényhozó hatalomtól független intézményeket lojális támogatóival tölti fel. Félresöpri az eltérő véleményeket és becsmérli ellenfeleit.

A NewStatesman riportere ezután hosszú bekezdéseken át ismerteti Orbán Viktor politikai életútját a kezdetektől 2010 utáni kormányzása számos vitatott ügyéig. Az utóbbiak között megjelenik a Szabadság téri háborús emlékmű, amely csupán áldozatnak állítja be Magyarországot, illetve vele szemben a civilek élő emlékműve, amely megmutatja, hogy ez történelemhamisítás.

A cikk emlékeztet a miniszterelnök 2014-es tusnádfürdői beszédére, amelyben a nyugati dogmákkal való szakításra szólította fel az embereket, példának állítva eléjük Kínát, Oroszországot és Törökországot mint sikeres modelleket. Felidézi a berlini Democracy Reporting civil szervezet számítását, amely szerint négyszáz állami közbeszerzést nyertek a Fideszhez közeli oligarchák 1,8 milliárd dollár (mai árfolyamon nagyjából 460 milliárd forint) értékben.

A portál olvasója megtudhatja, hogyan ért dicstelen véget az ellenzéki Népszabadság, amelynek kiadója a lap megszűnése után kisvártatva Mészáros tulajdonába került. A demokrácia és a diktatúra közti átmenet szürke zónájában élünk - adja közre a Fidesz-alapító Hegedűs István, az Európa Társaság elnöke véleményét.

Miután visszaérkezett Londonba, Fletcher telefonon beszélt Kovács Zoltánnal, akit Orbán szóvivőjeként mutat be. Kovács hangsúlyozta, hogy a miniszterelnök pragmatikus kapcsolatban van Putyin elnökkel, mivel Magyarország erősen függ az Oroszországból érkező energiahordozóktól. Visszautasította a kormányfőt érő korrupciós vádakat.

Szerinte az ellenzék szisztematikusan igyekszik lejáratni a kormányt és a civil szervezetek többsége elsősorban politikai szereplőként tevékenykedik.

A brit újságíró megemlíti a Momentum Mozgalom feltűnését, amely kísértetiesen emlékeztet Orbán Viktor ifjúkori rebelliójára az autokratikus rendszerrel szemben. Egy dolog azonban, hogy az ifjú magyarok tüntethetnek a kozmopolita fővárosban, a másik a vidék idősebb, konzervatív, provinciális szavazóbázisa.

Az utóbbiak körében Orbán sokkal népszerűbb, mint amilyen Kádár kommunista rezsimje valaha volt. Ez lehet az egyik titka, hogy 2014-ben meggyőző többséggel újraválasztották.

A gazdaság stabilitása, illetve Orbán szemérmetlen nacionalizmusa, nyers beszédmódja és arcátlan Brüsszel-ellenessége jó rezonál abban a társadalomban, amely sokszor megszégyenült a 20. században. A Fidesz 20-30 százalékkal vezeti a népszerűségi listákat, az ellenzék szétaprózott, biztosnak látszik, hogy Orbán negyedszer is kormányfői megbízást kap a jövő évi választásokon.

Ugyanakkor Brüsszelben, 1100 kilométerrel odébb egyre nagyobb aggodalmat kelt, hogy Orbán lebontja Magyarország nagy nehezen kivívott demokráciáját. Az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárásokat indít, az Európai Néppárt pedig megfedte a Fideszt.

Csakhogy Orbán tudja, meddig feszítheti a húrt. Tudja, hogy a nehézségekkel küzdő EU nem akarja érvényesíteni Magyarországgal szemben az uniós szavazati jog megvonásával járó szankciót - az európai alapszerződés 7. cikkelyét -, mert az tovább taszítaná az országot Oroszország felé.

Eközben az uniós pénz szépen folyik Magyarországra, segítve Orbánt abban, hogy megerősítse a gazdaságot, focistadionokat építsen és jutalmazza kedvenc oligarcháit. Az EU finanszírozza az Európa első "irányított demokráciáját" - mondta a NewStatesman újságírójának egy Magyarországon élő, pikírt brit. A pénz Brüsszelből jön, majd a Fidesz zsebébe megy. És ez a folyamat egyre gyorsabb - vélte.

Forrás: Napi.hu
Oszd meg a hírt ismerőseiddel is!
Megosztom a facebookon
Még több hír
Íme az Orbán-terv eredménye: 324 orvos kért bizonyítványt külföldi munkavégzéshez
Az idei első fél évben 324 orvos, 78 fogorvos, 327 egészségügyi szakdolgozó és 19 gyógyszerész kért ...
Megszólalt annak a 11 éves kisfiúnak az anyja, akit el akart szöktetni a békési tanár
Mint ismeretes, két hete a ferihegyi repülőtéren kapták el azt a békési tanárt, aki Londonba akarta ...
Élő adásban esett neki a Tvrtkonak a Viszkis
Az ATV kedd reggeli műsorában a Viszkis című filmről beszélgettek, amikor a tévés szembesítette korá...
Kilenc embert mérgezett meg a klórgáz a nyíregyházi uszodában
Véletlenül hypót és kénsavat öntöttek össze, a tűzoltók mentették ki a sérülteket.

Kil...
Újra csatában a Jófogás: A Globálpiac lesz az új OLX?
Úgy tűnik, újabb csata vár a Jófogásra.

Időt, energiát és pénzt nem kímélve csatázot...
Már tízezreket hódított meg a megszűnt Iwiw-re hasonlító weboldal
A yourlike.hu weboldal bár teljesen új, mégis i...
Ezekkel a fotókkal búcsúzott Szabó Zsófi
Szabó Zsófi hamarosan életet ad első gyermekének, s bizony az utolsó napokat, heteket már pihenéssel...
Durva autót kapott ajándékba Ferenc pápa (fotó)
Új autóval bővült a vatikáni flotta, Ferenc pápa ajándékot kapott.

A L’Osservator...
Elképesztő történetet osztott meg Kádárról és Orbánról a blogger
Kádár-rendszer, a 60-as, 70-es, 80-as évek, az emberarcú szocializmus, a legvidámabb barakk. Elréved...
Havazással és erős széllel indulhat a hét
Az éjszakai órákban az érkező front hatására megnövekszik a felhőzet és egyre több helyen várható cs...
Íme az kaposvári Richárd utolsó üzenete, aki a 9. emeletről ugrott a halálba
Egy­ér­telmű idé­ze­tet osz­tott meg ha­lála előtt pár órá­val a férfi. Sem kisfia, sem párja el­ves...
Öngyilkos lett egy katona Szolnokon – a minisztérium hallgat
Lőgyakorlat közben saját fegyverét fordította maga ellen egy szentesi katona múlt kedden Szolnokon &...
Megrázó videó: Kamera rögzítette, ahogy a BMW letarolja a várakozókkal teli buszmegállót
Szerencsére ritkán látni olyan súlyos balesetet, mint ami a múlt hét közepén történt a lengyelország...
Kb. 1 millióba fog kerülni Vasvári Vivien jakuzzis, házimozis luxusszülése
Vasvávi Vivien, akit valószínűleg a Feleségek Luxuskivitelben című, viasatos tévéműsorból ismernek, ...
Párton belüli árulás Orbán ellen
A Fidesz politikai elemzői nem tétlenkednek még a párt óriásinak tűnő fölényét védő, biztos bástyák ...
Életfogytiglant is kaphat a Teréz körúti robbantó
A Teréz körúti robbantás gyanúsítottját, P. Lászlót várhatóan előre kitervelten, aljas célból, több ...
Borzalom Veszprém megyében: Szippantós autóval hozták felszínre egy nemesgörzsönyi asszony maradványait
Megölte, feldarabolta majd elégette felesége holttestét egy nemesgörzsönyi férfi.

Egy 4...
Durva: Akkorára nőttek a 12 éves fiú mellei, mint egy 18 éves lánynak
Mellkisebbítő műtéten esett át egy 12 éves kisfiú, akinek akkorára nőttek a mellei, mint egy 18 éves...
Elfelejtette, hol parkolt, 20 évvel később találták meg az autót
Egy férfi még 1997-ben Frankfurtban bejelentette a rendőrségen, hogy ellopták az autóját, de a kocsi...