THE TIMES
Feliratkozás hírlevélre
THE TIMES
Legolvasottabb hír:Megalázták Orbánt a németek? Durva szobrot csináltak róla (fotók)
Ezt tette Orbán pár év alatt Magyarországgal
Magyarország az EU első lator állama? - teszi fel a kérdést a brit NewStatesman hetilap riportere, aki megjárta Budapestet és Felcsútot, hogy kimerítő összefoglalót írjon arról a hosszú útról, amelyen járva "Orbán Viktor hátra hagyta a szabadságot".

Diák aktivistaként Orbán segítette Magyarországot abban, hogy megszabaduljon a kommunizmustól, miniszterelnökként az "illiberális demokrácia" szabályai szerint játszik és magasztalja Donald Trump amerikai, illetve Vlagyimir Putyin orosz államfőt. Ezzel az alcímmel indítja magyarországi riportját a londoni NewStatesman hetilapban Martin Fletcher.

Ezt követően egy rövid budapesti látkép következik, amit a riporter szembeállít Felcsúttal, ahol a miniszterelnök felnőtt és ma is vidéki háza van. A brit újságíró bemutatja olvasóinak az Orbán Viktor háza mellé épített Pancho Arénát, amelyet olyan cégadományokból húztak fel, amelyeket a kormány által kezdeményezett törvény értelmében leírhattak az adójukból.

Idéz egy ellenzéki politikust, aki szerint a stadion az Orbán-rendszer a korruptságának és megalomániának szimbóluma. Nem marad ki a bemutatóból az uniós pénzből épített, kihasználatlan kisvasút sem.

Fletcher beszámol róla, hogyan vált Mészáros Lőrinc, Orbán gyerekkori barátja gázszerelőből az ország ötödik leggazdagabb emberévé. (Mészáros 120 milliárd forint becsült vagyonnal az 5. a Napi.hu kiadásában megjelenő A 100 leggazdagabb kiadvány listáján.) Mint írja Felcsút polgármesterének jelentős ingatlana van a faluban, amely körül drága autóflotta parkol.

A brit riporter ugyanakkor munkahelyén próbált szóba elegyedni az üzletemberrel. Mészáros Lőrinc éppen a WC-ből jött kifelé, amikor megszólította. Miután kiderült, hogy újságíró, azt a választ kapta fennhangon: "Tűnjön el innen! Mit keres itt? Ez magánterület. Távozzon azonnal! Semmit sem mondok magának" - fejezte be a nagyvállalkozó, majd magára csapta az ajtót.

Első ránézésre Magyarország olyan, mint egy megszokott EU- és NATO-tagállam, egy normál demokrácia, ahol vannak választások és az emberek tüntethetnek az utcán. Ugyanakkor azok, akik "Viktátornak" tartják Orbánt, felhívják a figyelmet arra, hogy kormányzása egyre autokratikusabb és korruptabb.

A bírálók szerint - számos esetben uniós forrásból finanszírozott - állami megrendelésekkel jutalmazza a hozzá hű oligarchákat és igyekszik elhallgattatni a független médiát. Az elvileg a végrehajtó és a törvényhozó hatalomtól független intézményeket lojális támogatóival tölti fel. Félresöpri az eltérő véleményeket és becsmérli ellenfeleit.

A NewStatesman riportere ezután hosszú bekezdéseken át ismerteti Orbán Viktor politikai életútját a kezdetektől 2010 utáni kormányzása számos vitatott ügyéig. Az utóbbiak között megjelenik a Szabadság téri háborús emlékmű, amely csupán áldozatnak állítja be Magyarországot, illetve vele szemben a civilek élő emlékműve, amely megmutatja, hogy ez történelemhamisítás.

A cikk emlékeztet a miniszterelnök 2014-es tusnádfürdői beszédére, amelyben a nyugati dogmákkal való szakításra szólította fel az embereket, példának állítva eléjük Kínát, Oroszországot és Törökországot mint sikeres modelleket. Felidézi a berlini Democracy Reporting civil szervezet számítását, amely szerint négyszáz állami közbeszerzést nyertek a Fideszhez közeli oligarchák 1,8 milliárd dollár (mai árfolyamon nagyjából 460 milliárd forint) értékben.

A portál olvasója megtudhatja, hogyan ért dicstelen véget az ellenzéki Népszabadság, amelynek kiadója a lap megszűnése után kisvártatva Mészáros tulajdonába került. A demokrácia és a diktatúra közti átmenet szürke zónájában élünk - adja közre a Fidesz-alapító Hegedűs István, az Európa Társaság elnöke véleményét.

Miután visszaérkezett Londonba, Fletcher telefonon beszélt Kovács Zoltánnal, akit Orbán szóvivőjeként mutat be. Kovács hangsúlyozta, hogy a miniszterelnök pragmatikus kapcsolatban van Putyin elnökkel, mivel Magyarország erősen függ az Oroszországból érkező energiahordozóktól. Visszautasította a kormányfőt érő korrupciós vádakat.

Szerinte az ellenzék szisztematikusan igyekszik lejáratni a kormányt és a civil szervezetek többsége elsősorban politikai szereplőként tevékenykedik.

A brit újságíró megemlíti a Momentum Mozgalom feltűnését, amely kísértetiesen emlékeztet Orbán Viktor ifjúkori rebelliójára az autokratikus rendszerrel szemben. Egy dolog azonban, hogy az ifjú magyarok tüntethetnek a kozmopolita fővárosban, a másik a vidék idősebb, konzervatív, provinciális szavazóbázisa.

Az utóbbiak körében Orbán sokkal népszerűbb, mint amilyen Kádár kommunista rezsimje valaha volt. Ez lehet az egyik titka, hogy 2014-ben meggyőző többséggel újraválasztották.

A gazdaság stabilitása, illetve Orbán szemérmetlen nacionalizmusa, nyers beszédmódja és arcátlan Brüsszel-ellenessége jó rezonál abban a társadalomban, amely sokszor megszégyenült a 20. században. A Fidesz 20-30 százalékkal vezeti a népszerűségi listákat, az ellenzék szétaprózott, biztosnak látszik, hogy Orbán negyedszer is kormányfői megbízást kap a jövő évi választásokon.

Ugyanakkor Brüsszelben, 1100 kilométerrel odébb egyre nagyobb aggodalmat kelt, hogy Orbán lebontja Magyarország nagy nehezen kivívott demokráciáját. Az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárásokat indít, az Európai Néppárt pedig megfedte a Fideszt.

Csakhogy Orbán tudja, meddig feszítheti a húrt. Tudja, hogy a nehézségekkel küzdő EU nem akarja érvényesíteni Magyarországgal szemben az uniós szavazati jog megvonásával járó szankciót - az európai alapszerződés 7. cikkelyét -, mert az tovább taszítaná az országot Oroszország felé.

Eközben az uniós pénz szépen folyik Magyarországra, segítve Orbánt abban, hogy megerősítse a gazdaságot, focistadionokat építsen és jutalmazza kedvenc oligarcháit. Az EU finanszírozza az Európa első "irányított demokráciáját" - mondta a NewStatesman újságírójának egy Magyarországon élő, pikírt brit. A pénz Brüsszelből jön, majd a Fidesz zsebébe megy. És ez a folyamat egyre gyorsabb - vélte.

Forrás: Napi.hu
Oszd meg a hírt ismerőseiddel is!
Megosztom a facebookon
Még több hír
Olyan dolgot hoztak nyilvánosságra, amitől Orbán és a bandája nagyon nem lesz boldog
Van amiben élen járunk az unióban, és nem sajnos nincs mire büszkének lennünk, emiatt leginkább szég...
Szívszorító megemlékezést tartottak Lázár Bence emlékére a Szusza Ferenc Stadionnál (fotók)
Megemlékezést szervezett 19:30-tól az Újpest csapata Lázár Bence emlékére csütörtökön este.
<...
Nőt és gyereket vert a buszon a győri férfi
Előzetes letartóztatásba került győri férfi, aki a gyanú szerint rendszeresen bántalmazta élettársát...
Gyilkosság Debrecenben: Járókelők találtak rá a halott nőre
Női holttestet találtak a debreceni Nagyerdőben sétáló járókelők: az áldozatot hétfőn délután talált...
Újra csatában a Jófogás: A Globálpiac lesz az új OLX?
Úgy tűnik, újabb csata vár a Jófogásra.

Időt, energiát és pénzt nem kímélve csatázot...
Már tízezreket hódított meg a megszűnt Iwiw-re hasonlító weboldal
A yourlike.hu weboldal bár teljesen új, mégis i...
Íme az első kép Kulcsár Edina terhes pocakjáról (fotó)
Az utóbbi időben többször is megjelent a hír, miszerint Kulcsár Edina babát vár. A szépségkirálynő m...
Sokkoló videó: Ezért nem szabad a tilosban előzni
A sofőr nagy sebességgel ért a teherautó mellé, amikor megtörtént a baj.

A hazai utakon...
Kínos videó: Durván beégett Orbán fő propagandistája a HÍrTV-ben
Orbán fő propagandistája annyira beégett a HírTV-ben, hogy konyharuhával is alig lehetne megfogni. <...
Hosszú, súlyos betegség után 26 évesen elhunyt Lázár Bence
Elhunyt Lázár Bence, az Újpest labdarúgócsapatának korábbi játékosa. A 26 éves játékosnak fiatalon f...
Három nőt és egy kislányt ütött meg ököllel az utcán Debrecenben
A rendőrök elfogták a tettest, aki a járókelőket minden ok nélkül megütötte.

A Debrece...
Még nincs vége: Hat megyében okoz gondot a hófúvás
A Dunántúlon napközben 5-15 centiméteres friss hóréteg is kialakulhat.

Hat megyében ...
“Ébredj fel, apa! Segítség!” - Így kérlelte apját a 6 éves Dani a rommá tört Opelben
A mai napig rémálmok gyötrik azt a hatéves kisfiút, aki egy karambolban a roncsok között nézte végig...
Kiakadtak a rajongók Tolvai Reni fehérneműs képén (fotó)
Ismét a címlapokra posztolta magát.

Alig két hete A Dal után volt egy hatalmas botrány...
Te jó ég: Imalánc indult a facebookon Orbánért
Az Imalánc Magyarországért, Orbán Viktorért! nevű Facebook csoport bejelentette: április 8-ig minden...
Itt a videó: Józsefvárosi erőszakoskodót keres a rendőrség
Gőzerővel keresik a rendőrök azt a férfit, aki erőszakoskodott egy 20 év körüli lánnyal Józsefvárosb...
Megszólalt a szombathelyi iskola: hatszor lőtt fegyverével a diák
Ahogy korábban megírtunk, légpisztollyal lövöldözött egy diák a szombathelyi általánosban. Az iskola...
Iskolai lövöldözés: saját testével védte osztálytársait a 15 éves fiú, 4 lövés érte
Anthony Borges a floridai iskolai lövöldözés alatt öt golyót kapott, miközben saját testével igyekez...
Hatalmas pofont kapott az élettől a keménykedő autós (videó)
Kellemetlen vége lett az autópályán kirobbant veszekedésnek a BMW és a Ford vezetője között. Végül a...