THE TIMES
Feliratkozás hírlevélre
THE TIMES
Autókat sodort el a villámárvíz Szilvásváradon (videó)
Íme, amit az Orbán-kormány mindenképp el akar titkolni
A gazdasági minisztérium szerint az önkormányzati rendszer gazdálkodása annyira rendben van, hogy az ágazat nemhogy deficites, de egyenesen többletet termel. Ehhez képest évente 1500-1700 helyhatóságot kell kisegíteni egyszeri támogatással, hogy legalább a működésükre legyen pénz. Emellett mind több település vesz fel hitelt, hogy talpon tudjon maradni. Bajban vannak az állami apanázsban nem szűkölködő nagyok is, mint Pécs, Kaposvár vagy Debrecen. Akik viszont felelősséggel gazdálkodnak, azoknak olyan állami kampányötleteket és ígéreteket kell finanszírozniuk saját zsebből, mint például a meghatározott körben adandó ingyenes óvodai étkeztetés vagy a minimálbér megemelése. Miközben összeomlás előtt áll a részben államosított hulladékgazdálkodás, és a közoktatási ingatlanok állapota is drasztikusan romlik.

– A miniszterelnök eljött a településünkre. Az összes közmunkás szabadnapot kapott, s szépen felöltözve meg kellett jelennie az eseményen, mint ahogyan az önkormányzat dolgozóinak is. Még azt is megmondták nekik, hogy mit kiabáljanak, mit csinálhatnak – meséli egy vidéki település lakója. – A látogatás előtti napokban felcsicsáztunk mindent, virágok és rend lett, kis ékszerdobozzá alakult át a település. Volt szalagvágás, magyar kenyér, a gyerekek táncoltak, énekeltek, aztán hatalmas fogadást tartottak. Azon viccelődtünk, jó, hogy a látogatás előtti napon esett az eső, mert anélkül festhettük volna zöldre a füvet is.

– Különben mi a helyzet? – kérdezem.

– Különben szinte mindenki közmunkás, az önkormányzat, netán az állam foglalkoztatottja, vagy munkanélküli. Csináljuk, amit mondanak. Ahogy a polgármester is, ha jót akar magának meg a városnak.

Egy másik településen a közmunkások feladatul kapták, hogy ron­­gálják meg a kormányellenes pla­­ká­­to­­kat. Éjjel csinálták, amit tudtak, leszaggattak, ahol nem sikerült, lefestették az „Ők lopnak” szlogent. De hallhattunk az elmúlt időszakban fórumokról, amelyeken fotózták a jelenlévőket, leszedetett, kritikus hangvételű Facebook-posztokról, népszavazás előtti polgármesteri levelekről és sajátos kiegészítő állami támogatásokról. Az ilyet ugyan a Belügyminisztérium osztja ki pályázatok útján, de a szakmai listát és a kapott összegeket az országgyűlési képviselők politikai alapon alakítják annak tükrében, hogy ki a jó és ki a rossz polgármester. Olyan is megesett, hogy egy kapacitáshiány miatt el nem végzett feladatért dupla annyi büntetést szabott ki az Államkincstár egy önkormányzatra, mint amekkora a település egész éves költségvetése volt.

– A politikai erőtér által befolyásolt függőségi rendszer alakult ki az önkormányzati szektorban, ami megjelenik a mindennapokban és a finanszírozásban is. Ennek elsődleges célja, hogy az önkormányzatok és az emberek minél kiszolgáltatottabbak legyenek – mondja a 168 Órának Gémesi György, Gödöllő polgármestere (Gödöllői Lokálpatrióta Klub), a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke. A polgármesterek nem mernek nyíltan szembeszállni a kormányzattal, mert azért büntetés jár. Gödöllő például a nem kedveltek között van. Szinte felesleges elindulnia bármilyen állami vagy uniós pályázaton, úgysem nyer. Gémesi György szerint ez egy pillanatig sem gátolja meg őket, hogy pályázzanak, mert a lakosságnak meg akarják mutatni, hogy mindent megpróbálnak.

A renitensek közé tartozik Budaörs is. A város pert indított az állam ellen, s első körben, egy részítélet formájában meg is nyerte azt. A város azt sérelmezte, hogy miközben a kormányzat egyetlen fillért sem költött a település államosított iskoláira, szolidaritási hozzájárulás címszó alatt 2,1 milliárd forintot akar beszedni tőle az oktatás fenntartásáért. Országosan évi 21 milliárd forintot vesz el ilyen célra az állam az önkormányzatoktól. A részítélet szerint az állam jogalap nélkül gazdálkodott Budaörs saját bevételeivel.

Az ítélet után Wittinghoff Tamás polgármester (Budaörs Fejlődéséért Egyesület) azt mondta a 24.hu-nak, hogy a döntés mérföldkő a jogállamiság történetében, „mivel az alapkérdés az volt, felelősségre vonható-e az az állam, amely gátlástalanul próbál visszaélni a törvényalkotó hatalmával”.

Budaörs problémája nem egyedüli. Mi­­óta az állam átvette a közoktatási in­­téz­­ményeket, alig költ valamit az épületek amortizációjára. A helyhatóságok attól tartanak: amikor visszafordíthatatlanul lerohadnak az épületek, visszakapják őket, és a felújítás költségei a nyakukba szakadnak.

Komoly gondok vannak a már részben államosított hulladékgazdálkodással is. A gyakorlat szerint a szemétszállításért az önkormányzat felel, ám nem ő állapítja meg és szedi be az árát a lakosságtól. Sőt azt sem ő határozza meg, mennyit költhet a szolgáltatásra, mert a beszedett díjakból az állami többségi tulajdonú hulladékgazdálkodó cég oszt vissza neki. A pénz, amit a helyhatóságok kapnak, a szolgáltatók kifizetésére sem elegendő, az amortizációt pedig végképp nem fedezi. Ez a szisztéma szintén rontja az önkormányzatok költségvetési helyzetét.

Nem sokkal jobb ott sem a helyzet, ahol a kormányzat nem bánik szűkmarkúan az önkormányzattal. Pécsről 2016-os költségvetése májusi zárszámadásakor derült ki, hogy több mint hatmilliárd forint kötelezettsége húzódott át 2017-re, vagyis ekkora hiánnyal indította az évet.

Ebben van rosszul átgondolt hitelfelvétel, valamint nem reálisan kiszámított működési, városüzemeltetési kiadási tétel. Így aztán megszorítások vannak például a városi és megyei közművelődési intézményekben. Igaz, e téren is kaptak állami segítséget: Hoppál Péter, az Emmi kultúráért felelős államtitkára, történetesen éppen az egyik pécsi egyéni kerület országgyűlési képviselője a múlt héten írt alá egy támogatói szerződést, amelynek alapján a kormány idén 1,77 milliárd forintot nyújt a pécsi kulturális intézmények fenntartható működésének biztosítására, a Zsolnay Kulturális Negyed, a Kodály Központ és a Pannon Filharmonikusok támogatására.

A helyi politikában tehát ismét megjelentek a több esetben felelőtlen hitelfelvételek, a fenntarthatatlan fejlesztések, miközben a helyhatóságok többsége mindennapi pénzügyi, működési gondokkal küzd. Az önkormányzati szektor megint az adósságcsapda felé tart.

Mindez egy óriási adósságkonszolidáció után történik. Hiszen 2013-tól összességében 1369 milliárd forintnyi törlesztőrészletet vállalt át az állam 2082 önkormányzattól, amivel megszabadította őket a havi terhektől. Nem átmeneti likviditási problémák megoldásáról volt szó, hanem számos település esetében a tartós fizetésképtelenség megszüntetéséről. Emellett feladatátcsoportosítás is történt – a baj csak az, hogy az elvett feladatoknál 100-150 milliárd forinttal több pénz került ki a rendszerből.

Megkérdeztük a Nemzetgazdasági Minisztériumot, érzékeli-e az ismét megjelenő pénzügyi gondokat. A 168 Órának adott válaszból kiderül. az önkormányzati rendszerből minden évben érkeznek olyan jelzések a nemzetgazdasági vagy a belügyi tárcához, amelyekben az egyes települések működési nehéz­­ségeikről számolnak be. Azonban szerintük ez egyáltalán nem tekinthető általános problémának, a gondok inkább egy-egy váratlan bevételkiesés vagy kiadásnövekedés eredményeként jelentkezhetnek.

„Hangsúlyozzuk, hogy amióta a kormány átalakította az önkormányzatokra vonatkozó rendszerszintű szabályozást, a felelőtlen gazdálkodás egyáltalán nem jellemző a szektorra” – írták lapunknak, hozzátéve, az önkormányzatok pénzügyi tevékenységét mind az Állami Számvevőszék, mind pedig a Magyar Államkincstár folyamatosan ellenőrzi, olyan finanszírozási rendszer pedig nem létezik, amely valamennyi település szerteágazó feladatellátási módjához és egyéb helyi jellegzetességéhez tökéletesen alkalmazkodni tudna.

A tárca arra is emlékeztet, hogy a nehéz finanszírozási helyzetbe került települések az éves költségvetési törvény alapján rendkívüli támogatást igényelhetnek a Belügyminisztériumtól, amellyel a kormány biztosítja, hogy a kötelező feladatok ellátása sehol se kerüljön veszélybe. A költségvetési törvényben biztosított források mellett a kö­­zelmúltban számos, különböző általános és ágazati bérintézkedéshez (például a minimálbér és a garantált bérminimum emelése, illetve az emelkedő szociális ágazati és kulturális bérpótlék miatti többletkiadások) kapcsolódó kormánydöntés született, így ezekre a támogatásokra mindenképpen számíthatnak az érintett önkormányzatok nemcsak idén, hanem jövőre is.

Forrás: 168 Óra
Így nyelik le Orbánék a nyugdíjra szánt pénzeket
83 ezer pornográf felvételt találtak kisgyermekekről egy budapesti férfi lakásán (videó)
Halottat találtak egy dunaújvárosi tűzesetnél
Szörnyű baleset történt Újhartyánnál
Undorító szelfit tett közzé Ördög Nóra (fotó)
Hihetetlen, hogy ép bőrrel megúszta a részeg BMW-s (fotók)
Így reagált Gesztesi Károly Liptai Claudia üzenetére
Milliós luxusfizetéseket vesznek fel közpénzből a Fidesz amúgy is milliárdosai
Cipőfűzővel fojtotta meg Szandrát a szökött rab, megszólalt a lány édesanyja (videó)
Prostitúcióra kényszerítettek egy 15 éves lányt Ózdon
Bizonyítékokat találtak a Teréz körúti robbantó telefonján, életfogtaglant kaphat
Újabb csapás érte Szilágyi Istvánékat
Vajon mit csinál ez a teherautó-sofőr? (videó)
Ezt kapta szülinapjára Gáspár Evelin (fotó)
Ezt bármelyik humorista megirigyelné: Orbán beszéde a szeretetről (videó)
Balesetet okozott, faképnél hagyta súlyos sérüléseket szenvedett barátnőjét Szabolcs
Megvillantotta gyönyörű gyémántgyűrűjét Liptai Claudia (fotó)
Ittas autóst üldöztek a rendőrök Kecskeméten
Döbbenetes eredmény: Kiderült mi történt a megkötözve, felakasztva talált nagymegyeri nővel
Árokba borult egy kamion, félpályás útlezárás Maglódnál
22,5 milliós tartozás miatt zárolták Cicciolina nyugdíját
Kiosztották a Fideszt a Parlamentben: Ennyi bűnözőhöz még nem beszéltem (videó)
Durva verekedés egy budaörsi áruházban: Vujity Tvrtko vette videóra
Három magyar zuhant a folyóba Örményországban
Borzasztó állapotok a Keletinél: parkoló autók közé ürítenek az emberek (fotó)
Ittas vezetés miatt elvették László jogsiját, majd pár órával később megint
Megszólalt Növényi Norbert párja: Tönkretették az életünket...
Rendőrautóval ütköztek frontálisan
Ag­gód­nak a ba­rá­tok: Újra kórházba került Orbán Józsi
Most épp a hajléktalanokat gyűlöli a kormány
18+ Ledobta a ruháit egy nő a kőbányai buszmegállóban (fotók)
Hosszú, nyílt levélben reagált Kero Verebes István monológjára
Százötvennel érkezett a vihar, fák, villanyoszlopok dőltek az utakra (fotók, videó)
Halál a 8-as úton, aztán a vihar is lecsapott (videó)
Kigyulladt egy Balatonra tartó vonat mozdonya (fotó)
Most épp nem alvással, hanem olvasgatással töltötte az időt Oszter a bíróságon
Orbán beelőzte a betegeket egy budapesti kórház szakrendelőjében
Majdnem tragédiával végződött egy szülés Borsodban
Leszakad az ég Magyarországon, készülj fel
Dombóvári tragédia: Közös koporsóba kerül Mónika és kislánya, Hanna
Hódi Pamela és Berki Krisztián nem tudnak megegyezni lányukról

thehungariantimes.hu

valamit mindenki tud de mindent senki sem
Halálos baleset Bács-Kiskun megyében: buszra várókat gázolt a sofőr
Családi tragédia Dombóváron: megszólalt az egyetlen túlélő (videó)
Autókat sodort el a villámárvíz Szilvásváradon (videó)
Két életet követelt az éjszaka egy baleset az M3-ason
Hidat neveztek el Terence Hillről
Friss lista: ennyit adózik Orbán, Rogán és a többiek
Elkapták Oszvald Marika kirablóját (videó)
Gyilkosság Szabadbattyánban: A paradicsomlevesbe is mérget tett Éva
Tömegszerencsétlenség Debrecen belvárosában (videó)
Műrendőr riogatja az autósokat Kiskunmajsa közelében (videó)
Így menekült Robbie Williams a lángoló londoni hotelből (videó)
Az olvasók buktatták le Orbán fiát (fotó)
Három férfi vert agyon egy 81 éves nőt Borsodban
Titokban készült felvétel egy rendőri akcióról: eltört a megbilincselt beteg nő karja Kőbányán
Alattomos Wizz Air-es átverés terjed a neten
Huszonéves BMW-s okozott halálos balesetet az M0-son (fotók)
Döbbenetes: saját lakása rabolták ki Oszvald Marikát
Végre elkészült Liptai Claudia menyasszonyi ruhája (fotó)
Apja nyomdokaiban: Orbán Ráhelnek az lesz a divat, mint apjának a foci
Aggasztó: Járványszerűen terjed a kanyaró
Súlyos balesetnél szelfiző férfin háborog Olaszország
Brutális felvétel: menet közben gyulladt ki Bódi Csabi autója (videó)
9 millióval verte át diákjait a kecskeméti tanár
Egy doboz tejjel intézte el a közlekedési vitát a feldühödött sofőr (videó)
Felismerhetetlenné változott Johnny Depp (fotók)
Jancsó Miklós levele Orbánhoz: A síron túlról kapott keresetlen szavakat a miniszterelnök
Az egész ország elsőfokú riasztást kapott felhőszakadás miatt
Fordulat a Quaestor-ügyben: újabb milliárdos sikkasztásra derült fény
Németül tanul és külföldre menne a zuglói kokainos gázoló
Újabb részletek a Pécs közelében lezuhant repülőről
Péntektől már bírságolni fog az új mérőrendszer az utakon
Havas Henrik: Soha többé nem tévézek
Összeesett és meghalt a fideszes politikus
Sokkoló számítógépes játék készül: iskolásokat és a tanárokat kell benne gyilkolni

thehungariantimes.hu

valamit mindenki tud de mindent senki sem