THE TIMES
Feliratkozás hírlevélre
THE TIMES
Legolvasottabb hír:Brutálisan fényűző villát építtetett Dárdai a Balaton-partján (fotók)
Íme, amit az Orbán-kormány mindenképp el akar titkolni
A gazdasági minisztérium szerint az önkormányzati rendszer gazdálkodása annyira rendben van, hogy az ágazat nemhogy deficites, de egyenesen többletet termel. Ehhez képest évente 1500-1700 helyhatóságot kell kisegíteni egyszeri támogatással, hogy legalább a működésükre legyen pénz. Emellett mind több település vesz fel hitelt, hogy talpon tudjon maradni. Bajban vannak az állami apanázsban nem szűkölködő nagyok is, mint Pécs, Kaposvár vagy Debrecen. Akik viszont felelősséggel gazdálkodnak, azoknak olyan állami kampányötleteket és ígéreteket kell finanszírozniuk saját zsebből, mint például a meghatározott körben adandó ingyenes óvodai étkeztetés vagy a minimálbér megemelése. Miközben összeomlás előtt áll a részben államosított hulladékgazdálkodás, és a közoktatási ingatlanok állapota is drasztikusan romlik.

– A miniszterelnök eljött a településünkre. Az összes közmunkás szabadnapot kapott, s szépen felöltözve meg kellett jelennie az eseményen, mint ahogyan az önkormányzat dolgozóinak is. Még azt is megmondták nekik, hogy mit kiabáljanak, mit csinálhatnak – meséli egy vidéki település lakója. – A látogatás előtti napokban felcsicsáztunk mindent, virágok és rend lett, kis ékszerdobozzá alakult át a település. Volt szalagvágás, magyar kenyér, a gyerekek táncoltak, énekeltek, aztán hatalmas fogadást tartottak. Azon viccelődtünk, jó, hogy a látogatás előtti napon esett az eső, mert anélkül festhettük volna zöldre a füvet is.

– Különben mi a helyzet? – kérdezem.

– Különben szinte mindenki közmunkás, az önkormányzat, netán az állam foglalkoztatottja, vagy munkanélküli. Csináljuk, amit mondanak. Ahogy a polgármester is, ha jót akar magának meg a városnak.

Egy másik településen a közmunkások feladatul kapták, hogy ron­­gálják meg a kormányellenes pla­­ká­­to­­kat. Éjjel csinálták, amit tudtak, leszaggattak, ahol nem sikerült, lefestették az „Ők lopnak” szlogent. De hallhattunk az elmúlt időszakban fórumokról, amelyeken fotózták a jelenlévőket, leszedetett, kritikus hangvételű Facebook-posztokról, népszavazás előtti polgármesteri levelekről és sajátos kiegészítő állami támogatásokról. Az ilyet ugyan a Belügyminisztérium osztja ki pályázatok útján, de a szakmai listát és a kapott összegeket az országgyűlési képviselők politikai alapon alakítják annak tükrében, hogy ki a jó és ki a rossz polgármester. Olyan is megesett, hogy egy kapacitáshiány miatt el nem végzett feladatért dupla annyi büntetést szabott ki az Államkincstár egy önkormányzatra, mint amekkora a település egész éves költségvetése volt.

– A politikai erőtér által befolyásolt függőségi rendszer alakult ki az önkormányzati szektorban, ami megjelenik a mindennapokban és a finanszírozásban is. Ennek elsődleges célja, hogy az önkormányzatok és az emberek minél kiszolgáltatottabbak legyenek – mondja a 168 Órának Gémesi György, Gödöllő polgármestere (Gödöllői Lokálpatrióta Klub), a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke. A polgármesterek nem mernek nyíltan szembeszállni a kormányzattal, mert azért büntetés jár. Gödöllő például a nem kedveltek között van. Szinte felesleges elindulnia bármilyen állami vagy uniós pályázaton, úgysem nyer. Gémesi György szerint ez egy pillanatig sem gátolja meg őket, hogy pályázzanak, mert a lakosságnak meg akarják mutatni, hogy mindent megpróbálnak.

A renitensek közé tartozik Budaörs is. A város pert indított az állam ellen, s első körben, egy részítélet formájában meg is nyerte azt. A város azt sérelmezte, hogy miközben a kormányzat egyetlen fillért sem költött a település államosított iskoláira, szolidaritási hozzájárulás címszó alatt 2,1 milliárd forintot akar beszedni tőle az oktatás fenntartásáért. Országosan évi 21 milliárd forintot vesz el ilyen célra az állam az önkormányzatoktól. A részítélet szerint az állam jogalap nélkül gazdálkodott Budaörs saját bevételeivel.

Az ítélet után Wittinghoff Tamás polgármester (Budaörs Fejlődéséért Egyesület) azt mondta a 24.hu-nak, hogy a döntés mérföldkő a jogállamiság történetében, „mivel az alapkérdés az volt, felelősségre vonható-e az az állam, amely gátlástalanul próbál visszaélni a törvényalkotó hatalmával”.

Budaörs problémája nem egyedüli. Mi­­óta az állam átvette a közoktatási in­­téz­­ményeket, alig költ valamit az épületek amortizációjára. A helyhatóságok attól tartanak: amikor visszafordíthatatlanul lerohadnak az épületek, visszakapják őket, és a felújítás költségei a nyakukba szakadnak.

Komoly gondok vannak a már részben államosított hulladékgazdálkodással is. A gyakorlat szerint a szemétszállításért az önkormányzat felel, ám nem ő állapítja meg és szedi be az árát a lakosságtól. Sőt azt sem ő határozza meg, mennyit költhet a szolgáltatásra, mert a beszedett díjakból az állami többségi tulajdonú hulladékgazdálkodó cég oszt vissza neki. A pénz, amit a helyhatóságok kapnak, a szolgáltatók kifizetésére sem elegendő, az amortizációt pedig végképp nem fedezi. Ez a szisztéma szintén rontja az önkormányzatok költségvetési helyzetét.

Nem sokkal jobb ott sem a helyzet, ahol a kormányzat nem bánik szűkmarkúan az önkormányzattal. Pécsről 2016-os költségvetése májusi zárszámadásakor derült ki, hogy több mint hatmilliárd forint kötelezettsége húzódott át 2017-re, vagyis ekkora hiánnyal indította az évet.

Ebben van rosszul átgondolt hitelfelvétel, valamint nem reálisan kiszámított működési, városüzemeltetési kiadási tétel. Így aztán megszorítások vannak például a városi és megyei közművelődési intézményekben. Igaz, e téren is kaptak állami segítséget: Hoppál Péter, az Emmi kultúráért felelős államtitkára, történetesen éppen az egyik pécsi egyéni kerület országgyűlési képviselője a múlt héten írt alá egy támogatói szerződést, amelynek alapján a kormány idén 1,77 milliárd forintot nyújt a pécsi kulturális intézmények fenntartható működésének biztosítására, a Zsolnay Kulturális Negyed, a Kodály Központ és a Pannon Filharmonikusok támogatására.

A helyi politikában tehát ismét megjelentek a több esetben felelőtlen hitelfelvételek, a fenntarthatatlan fejlesztések, miközben a helyhatóságok többsége mindennapi pénzügyi, működési gondokkal küzd. Az önkormányzati szektor megint az adósságcsapda felé tart.

Mindez egy óriási adósságkonszolidáció után történik. Hiszen 2013-tól összességében 1369 milliárd forintnyi törlesztőrészletet vállalt át az állam 2082 önkormányzattól, amivel megszabadította őket a havi terhektől. Nem átmeneti likviditási problémák megoldásáról volt szó, hanem számos település esetében a tartós fizetésképtelenség megszüntetéséről. Emellett feladatátcsoportosítás is történt – a baj csak az, hogy az elvett feladatoknál 100-150 milliárd forinttal több pénz került ki a rendszerből.

Megkérdeztük a Nemzetgazdasági Minisztériumot, érzékeli-e az ismét megjelenő pénzügyi gondokat. A 168 Órának adott válaszból kiderül. az önkormányzati rendszerből minden évben érkeznek olyan jelzések a nemzetgazdasági vagy a belügyi tárcához, amelyekben az egyes települések működési nehéz­­ségeikről számolnak be. Azonban szerintük ez egyáltalán nem tekinthető általános problémának, a gondok inkább egy-egy váratlan bevételkiesés vagy kiadásnövekedés eredményeként jelentkezhetnek.

„Hangsúlyozzuk, hogy amióta a kormány átalakította az önkormányzatokra vonatkozó rendszerszintű szabályozást, a felelőtlen gazdálkodás egyáltalán nem jellemző a szektorra” – írták lapunknak, hozzátéve, az önkormányzatok pénzügyi tevékenységét mind az Állami Számvevőszék, mind pedig a Magyar Államkincstár folyamatosan ellenőrzi, olyan finanszírozási rendszer pedig nem létezik, amely valamennyi település szerteágazó feladatellátási módjához és egyéb helyi jellegzetességéhez tökéletesen alkalmazkodni tudna.

A tárca arra is emlékeztet, hogy a nehéz finanszírozási helyzetbe került települések az éves költségvetési törvény alapján rendkívüli támogatást igényelhetnek a Belügyminisztériumtól, amellyel a kormány biztosítja, hogy a kötelező feladatok ellátása sehol se kerüljön veszélybe. A költségvetési törvényben biztosított források mellett a kö­­zelmúltban számos, különböző általános és ágazati bérintézkedéshez (például a minimálbér és a garantált bérminimum emelése, illetve az emelkedő szociális ágazati és kulturális bérpótlék miatti többletkiadások) kapcsolódó kormánydöntés született, így ezekre a támogatásokra mindenképpen számíthatnak az érintett önkormányzatok nemcsak idén, hanem jövőre is.

Forrás: 168 Óra
Oszd meg a hírt ismerőseiddel is!
Megosztom a facebookon
Még több hír
Orbán bejelentette az új világrendet
Orbán Viktor miniszterelnök szerint a Nyugatnak együtt élnie kell azzal az új világhelyzettel, hogy ...
Brutális gyilkosság Pécsen: Szerelemféltés miatt baltával verte szét "riválisa" fejét
Emberölés miatt emelt vádat a Baranya Megyei Főügyészség egy pécsi férfi ellen, aki megölte volt bar...
Hatalmas bejelentést tett a Tesco Magyarországon
Eljuttatta a Tesco ma a társaságnál működő két munkavállalói érdekképviselethez, a Kereskedelmi Dolg...
Ez a magyarázat Lajcsi áramlopására
Lagzi Lajcsi elmagyarázta, miért nem volt gázszámlája, meg áramfogyasztása.

Mint ismert...
Újra csatában a Jófogás: A Globálpiac lesz az új OLX?
Úgy tűnik, újabb csata vár a Jófogásra.

Időt, energiát és pénzt nem kímélve csatázot...
Már tízezreket hódított meg a megszűnt Iwiw-re hasonlító weboldal
A yourlike.hu weboldal bár teljesen új, mégis i...
Ez a férfi elképesztő dolgot tesz a háza előtt parkoló autókkal (fotók)
Utazó autósok keserítik meg a reptér közelében élők életét azzal, hogy elfoglalják a szabad és legfő...
Döbbenetes átváltozás: Te sem fogsz ráismerni Gáspár Virágra (fotó)
Gáspár Virágból igazi nő lett! A Győzike show-ban megismert kislánynak már nyoma sincs, ő is kezd fe...
Kiderült Orbán szemkápráztató zöld ingének titka (fotók)
Orbán Viktor sokáig feledhetetelen fotója volt az alábbi 2012-ből. Ugye mindenki emlékszik rá:
A vonat rakományában bújtak meg a migránsok
Kelebiánál egy tehervonat rakományában megbújva próbált meg Magyarország területére bejutni két ille...
Ikertestvére mellett ölte meg magát a gazdagréti lány
Ugyanazon a napon, amikor a mosonmagyaróvári nő kiugrott az ablakon, egy 25 éves gazdagréti lány is ...
Egy budapesti villamosvezető merő szórakozásból eljátszotta, hogy elüt egy fél családot
A BKK vizsgálatot ígér.

Egy budapesti villamosvezető merő szórakozásból eljátszotta, ho...
Félelmetes vihart videóztak az autópályán (videó)
Hatalmas szupercellában haladtak az autósok a Belgrád–Újvidék autópályán, egészen félelmetes l...
Survivor: A játékosokat sokkolta a látvány (videó)
Mozgalmas volt a Survivor pénteki összefoglalója. A nyolc versenyzőnek röplabda versenyt kellett sze...
Vágó István kifejette, hogy gondolkozhatnak az Orbán-hívek
Vágó István Facebook-bejegyzésében megpróbálta elképzelni, hogyan gondolkozhatnak az Orbán-hitűek. <...
Szívszorító levélben kért segítséget egy 8 éves magyar kislány
Egy szivecskékkel telerajzolt borítékból másmilyen levél került elő, mint várták.

Egy 8...
Megkötözve találtak rá egy 11 éves kislányra
Kerékpáros figyelt fel a kétségbeesett kiáltozásra a német nagyváros melletti szőlőhegynél.
<...
Életveszélyes késelés az utcán Budapesten
A józsefvárosi rendőrök tíz percen belül elfogták azt a férfit, aki előzetes szóváltást követően egy...
Ennyi maradt a hihetetlen ritka Ferrariból
Ebből az olasz sportkocsiból csak pár száz darab készült, ezért egy darab megsemmisülése is komoly v...