THE TIMES
Feliratkozás hírlevélre
Százmilliárdokba kerül nekünk Orbán új hobbija!
A dédi mama krumplis fánkja! Gyermekkorunk kedvenc harapnivalója!
Százmilliárdokba kerül nekünk Orbán új hobbija!
Miközben az egészségügy és az oktatás is akut pénzhiánnyal küzd, az Orbán-kormány több mint 200 milliárd forintot költ stadionokra. Kiderült, nem csak a baráti csapatok jártak jól a megalomániával, hanem a baráti vállalkozók is.

Orbán Viktor annak ellenére árasztja el az országot stadionokkal, hogy a Századvég - vs.hu által kiperelt - egyik 2013-as felmérésébõl kiderült, a válaszadók 56 százaléka nem, vagy egyáltalán nem értett egyet az építkezésekkel. Ugyanakkor érdemes megjegyezni, a kormányfõ kevés ígéretét tartotta be olyan precízen, mint azt, hogy a futballba „folyamatosan teszünk bele, sosem veszünk ki”. Az Átlátszó gyûjtésébõl kitûnik, hogy 2020-ig 32 helyszínen legalább 215,18 milliárd forint közpénzt fognak elkölteni a futballcsapatok stadionjaira, a beruházások összértéke 218,38 milliárdot tesz ki. Vagyis a tervezett futballstadionok 98,5 százalékig közpénzbõl fognak megvalósulni.

Az összeg csaknem 90 százaléka, 187,5 milliárd nyolc létesítményre összpontosult: a Puskás Stadionra, a Groupama Arénára (Budapest, FTC), a Haladás Stadionra (Szombathely), a Nagyerdei Stadionra (Debrecen), Sóstói Stadionra (Székesfehérvár, Videoton), DVTK Stadionra (Miskolc), Hidegkuti Stadionra (Budapest, MTK) és Bozsik Stadionra (Budapest, Honvéd). Ezekrõl külön-külön kormányhatározat is született, és a stadionfejlesztési programon kívül finanszírozzák õket, több esetben külön a célra létrehozott projektcégen keresztül. Az "alig" egymilliárdos költséggel felépült mezõkövesdi stadionról is külön határozott a kormány: itt a sietség volt az ok, ugyanis 2013 nyarán Tállai András NAV-elnök csapata feljutott az elsõ osztályba, és ehhez nem volt megfelelõ pályája.

Jól jártak a "földiek"

A többi beruházásra 26,54 milliárd forint jut. Ezekkel a kormányfõ körei is jól jártak, például sok esetben megbízást kapott az akkor még Orbán veje, Tiborcz István érdekeltségébe tartozó Elios Zrt. Õk többek közt Újpesten, Tatabányán, Dunaújvárosban és Ajkán is százmilliós nagyságrendben dolgoztak a stadionokon. Az Elios mellett a felcsúti székhelyú Pharaos 95. Kft. is sok létesítményen dolgozott: például Tiborczékkal közösen nyerték el a harmadosztályú Tatabánya stadionjának negyedmilliárdos munkálatait. 2012 óta egymilliárd felett van a megnyert közbeszerzéseik teljes összege. A futballbizniszben a cég 2008 óta van jelen, kezdetben Pápa és Hódmezõvásárhely adott megbízást mûfüves pályák építésére, 110 és 120 millióért - utóbbi polgármestere ekkor Lázár János volt.

A Pharaos tulajdonosa, Végh Gábor ajándékozta a felcsúti akadémiának a stadion mellett lévõ Puskás-szobrot is, együtt avatták Orbán Viktorral, akivel egyébként rendszeresen találkozik a lelátón. Emellett az üzletember 2014-ben 16 millió forintért többségi tulajdonos lett a másodosztályú zalaegerszegi labdarúgócsapatban. Ezt azzal indokolta, hogy korábban játékos volt, az edzõsködésbe is belekóstolt, most így szeretne tenni a magyar fociért. A Pharaos a felcsúti mellett Tállai Mezõkövesdjét is támogatta. Erre minden oka megvolt, hiszen ott is õk építették mûfüves pályát, a stadion gyepét és a lelátókat, emellett kaptak nem sportos megbízást is, 400 millióért egy környezetvédelmi rekonstrukciós munkát.

Összehordta a szél...

Az új arénával rendelkezõ csapatok közül sok kötõdik a Fideszhez. Felcsútot nem kell magyarázni, Orbán kedvenc falujának csapata csaknem négymilliárdért kapott 3600 férõhelyes stadiont, emellett pedig számos egyéb, futballal kapcsolatos fejlesztés is zajlott az 1800 lakosú településen. A kivitelezõk között megtalálhattuk Mészáros Lõrinc polgármester cégét is. A csapat az idén kiesett az elsõ osztályból.


A debreceni aréna terveit Kósa Lajos már a 2010-es önkormányzati választási kampányban is bedobta, Orbán Viktor pedig már 2009-ben elõrevetítette, hogy a Fidesz választási gyõzelme esetén új stadion épül Debrecenben. A klub tulajdonosa Szima Gábor, aki Andy Vajna mellett szintén nyert kaszinókoncessziót Magyarországon. A 13,5 milliárdból épült stadiont 2014 májusában adták át. A létesítmény eleinte telt házzal mûködött, ám amint elszállt az újdonság varázsa, a 20 ezres stadionban átlagosan 3-4 ezren szurkolnak fordulónként.

Az eddig elkészült stadionok legnagyobbika a 2014 augusztusában átadott ferencvárosi Groupama Aréna. A Fradi elnöke 2011 óta Kubatov Gábor Fidesz-alelnök, s az õ regnálása alatt határozott a kormány az új, 22-23 ezer fõs arénáról. Erre a célra 2012-14-re összesen 18,71 milliárd forintot irányoztak elõ. 2013 októberében ezt még 800 millióval toldották meg. Az elmúlt két évben talán ha ötször teltek meg lelátók - elsõsorban a jövõ évi Eb-re kijutott válogatott meccsein -, a Fradi ugyanis háborúban áll saját szurkolói jelentõs részével az új stadionban kiépített biometrikus beléptetõ rendszer miatt.

Orbán nemrégiben avatta fel a szolnoki Tiszaligeti Stadiont, amelyre a stadionfejlesztési programból és TAO-ból összesen 2 milliárd forint közpénz jutott, az önerõvel együtt összesen 2,5 milliárdba került. A szolnoki beruházás annyiban tûnik ki a többi közül, hogy a másodosztályú klub élén a kegyvesztetté vált Simicska Lajos köréhez tartozó Nyerges Zsolt áll. A 3500 fõs stadion bekerült a fejlesztési programba, 400 millió forintos összeggel. Ezután indult meg a további építkezés, 2015-ben 1500 fõs fedett fõlelátót, és egy hasonlóan szép íves szerkezetû másik lelátót, valamint vendégszektort építettek. Ezt a munkát nyerte el nettó 372,9 millió forintért az ekkor már Garancsi István többségi tulajdonában lévõ Market Zrt. Egyébként a kormányfõvel szintén

Elúszott a stadion

Szemereyné Pataki Klaudia polgármester szerint 80 százalék, hogy nem valósul meg a tervezett stadionfejlesztés Kecskeméten. Eredetileg 800 millió forint, a legutóbbi állapot szerint 560 millió forint állami támogatás ment volna a jelenleg megyei I. osztályú csapat pályájára. Takács Valentina sajtófõnök azt mondta, a támogatási szerzõdés keretében 200 millió forintot már elutalt az állam a városnak; ebbõl körülbelül 60 millió forint ment el a tervek elkészíttetésére. A maradék 140 milliót vissza kell fizetni az államnak. Az akkor még az NB I.-ben vitézkedõ Kecskeméti TE vezetõi 2011-ben jelentették be, hogy TAO-s forrásokból 10-12 ezres teljesen fedett stadiont építenének. Mégsem marad stadionfejlesztés nélkül a környék: a harminc kilométerre fekvõ Tiszakécskén 1,5 milliárd forintot költenek a Duna Aszfalt Kft. nevét viselõ, szintén megyei I.-es futballcsapat otthonára.

Felcsútéhoz hasonlóan, meseszerûen nõtt a futballtámogatások összege Seszták Miklós fejlesztési miniszter 16 ezer lakosú városában, Kisvárdán: 2013-ban 33 millió, 2014-ben 135 millió, 2015-ben viszont akár 1,26 milliárd forintnyi TAO-pénzt kaphat a másodosztályba idén feljutott Várda Sport Egyesület - számolta ki a mfor.hu.
A jelenleg a másodosztályban játszó együttes 1,6 milliárd forintért stadiont is kap, és a klub a Szerencsejáték Zrt.-tõl is jut 15 millió támogatást. A miniszter szerint a stadion szeptemberi felavatásával egy idõben elindulhat a kisvárdai futballakadémia elsõ évfolyama, erre 490 millió forint támogatást ad a kormány a településnek.

Forrás: Népszava
Kiütéssel győztek: 287 százalékkal növekedett az országgyűlési képviselők fizetése!
Légy Te a gazdija: Egyre nehezebben viseli, hogy csak láncon van biztonságban a többi kutyus miatt!
Az Orbánéknak dolgozó ügyvédi iroda számláját is az adófizetők állják!
Vicces bűnügyek: Részegen beparkolt a budaörsi rendőrség udvarára!
Még több külföldi munkást engednének be Orbánék!
BMW vs. fal az autópályán! Vajon hová sietett ennyire? (videó)
Ez a legegyszerűbb és leggyorsabb pogi! Akár hétköznap délután is süthetsz egy adagot!
Orbán most már nyíltan viselkedik diktátorként! (videó)
Segíts Leilának egy megosztással, hogy végre ő is családhoz tudjon jutni!
Bicskanyitogató kijelentések: Matolcsy úgy gondolja, hogy az Önök pénze az ő pénzük!
Vicces bűnügyek: Dezső megszomjazott, 170 liter bort lopott!
Csak az első milliót ne kérdezzék, honnan van...
Kíváncsi vagy, mit művelt az autópályán ez az elmebeteg BMW-s? Nézd meg a videót!
Minden vendégem elkéri a receptjét!
400 milliós hiány: Újabb fideszes vezetésű város került csődközeli helyzetbe!
Segíts egy megosztással gazdit találni nekik: Ahol most vannak, ott nincs rájuk szükség!
A kis hamis: Palkovics majd’ 1 millát markolt fel havonta a semmire az MTA-tól!
Vicces bűnügyek: Meggyes pitét loptak, majd egy lakókocsi tetejére menekültek!
Nagy erőkkel terjed a videó, amin a Fidesz még Soros Györgyöt védő közleményeket írogatott!
Figyelem: Szinte kivédhetetlen módszerrel mér a rendőrség! (fotók)
Az ARANYGALUSKA nagybetűvel! Tökéletes, házi sodóval!
Elfogyott a türelmük a miskolci dolgozóknak is! Lincshangulat uralkodik!
Segíts Szerénkének, hogy ne a menhely legyen az otthona!
Washington Post: Orbán családpolitikája parasztvakítás!
István 40 évesen ment játék babát lopni!
Orbánék az egész országot átverték! Döbbenetes dolgokat derített ki a HVG!
Úgy nyomta neki a BMW-s, hogy lerepült a hídról!
4 hozzávalós krémes-kókuszos finomság 5 perc alatt!
Bajban vannak: Megrázó erejű politikai taposóaknára lépett a Fidesz!
Minden megosztás számít: Titi is csak egy szerető családra vágyik már régóta!
Fidesz támogatási programja: Ha mégsem jön a baba, lesz helyette hitel kamatostul, hitelbírálati díj és járulékos költség!
Rómeó betört egy jászkiséri házba és lenyúlta a család hintalovát!
Minden határon túlmennek: Demeter Márta elhunyt édesanyját sem kíméli a Fidesz!
Sikerült megcsinálni az eddigi legrondább 8-as BMW-t! (fotók)
Ebből mindig kell a dupla adag! Most sem lest másképp!
Úgy tűnik már alakul Orbán Ráhel kormánypozíciója!
Vicces bolti rablás, ami már a betörők kinézetével indul! (videó)
Mindenki, csecsemőtől aggastyánig, 1300 Ft-tal támogatja az Orbán-Tiborcz-család saját lábát!
Segíts egy megosztással gazdit vagy ideiglenes befogadót találni ennek a kis gyönyörűségnek!
A Fideszes Dunai Mónika kijelentésétől neked is égnek fog állni a hajad!
Az autóút mellett állt le szexelni az üzletember mégpedig a BMW-jével!

thehungariantimes.hu

valamit mindenki tud de mindent senki sem
Váratlan fejlemény: Olyanok tüntetnek Orbán ellen, akikre nagyon nem számított!
Ez a győri BMW-s se nagyon tesz a sztereotípiák ellen! (videó)
A dédi mama krumplis fánkja! Gyermekkorunk kedvenc harapnivalója!
A mi pénzünket költik arra, hogy nekünk hazudjanak...
Minden megosztás számít Nánának: Segíts neki, hogy végre boldog élete lehessen!
Most egy reklámcéget vásárolt a nyugdíjas óvónő Kósa mama!
Idézetek magyar rendőrségi jegyzőkönyvből: “Négyen voltak, három rendész és két németjuhász kutya.”
Volt bíró: látszott, hogy nem lesz büntetőeljárás az Elios-ügyből!
28 éves férfi halt meg Debrecennél: Ittas BMW-s okozta a balesetet! (videó)
20-25 perc alatt elkészül, a többi pedig a sütő dolga!
Mitől fél? Rettegve évértékel Orbán, fekete gyászkerítéssel körülvéve! (fotók)
S.O.S. Nagyon nagy bajban van az Olt-Alom Állatotthon!
Komoly veszély: Kiderült Orbánról, amit sokan már eddig tudtak vagy sejtettek! (videó)
10 másodperc alatt 3 ekkora bakit hogy követhet el egy rabló? (videó)
Kósa Lajos vagy Mészáros Lőrinc anyja lehet az MTA elnöke!
Megrázó helyszíni fotók: felismerhetetlenségig összetört a BMW, szörnyethalt a sofőr!
A család kedvence, szinte minden hétvégén megsütjük!
Továbbra is ezreket enged be a Fidesz az országba, csak egy kicsit másképp!
A The Jacksons is fellép idén nyáron Paloznakon!
Nem vicc: Egyetemi tanár lett Orbán Ráhel!
Minden megosztás számít: Kérjük segítsetek Leilának, hogy végre neki is legyen egy családja!
Félmillió szimpatizánst veszített a Fidesz három hónap alatt!
Horrorbaleset: Hat gyerekes apa és a barátnője haltak meg Székesfehérváron!
Sütöttél már idén képviselő fánkot? Mutatunk hozzá egy tuti receptet!
Orbán Viktor: Az erőim végén vagyok...
Nézzék csak: Náci karlendítés a Fidelitas videójában! (videó)
"Csak várok, hátha egyszer valakinek megesik a szíve rajtam!" - Segíts neki egy megosztással!
Új üzletbe fogott Kósa Lajos 83 éves anyja!
Pech: Valódi rendőrt próbált meg igazoltatni egy álrendőr!
Magyarország tényleg jobban teljesít: Hazánk az EU 3. legkorruptabb országává lépett elő!
Ilyen balesetet se nagyon látsz ma már!
Gyorsabb mint a pizzafutár! Bögrés pizza 30 perc alatt!
Kiderülhet, hogy a Fidesz nem is nyerte meg a választást!
"Mi is gazdisodni szeretnénk!" Segíts egy megosztással ennek a két csöppségnek megtalálni az álomgazdit!

thehungariantimes.hu

valamit mindenki tud de mindent senki sem