THE TIMES
Feliratkozás hírlevélre
Százmilliárdokba kerül nekünk Orbán új hobbija!
Recept: Nincs még bevált franciakrémes recepted? Most lesz!
Százmilliárdokba kerül nekünk Orbán új hobbija!
Miközben az egészségügy és az oktatás is akut pénzhiánnyal küzd, az Orbán-kormány több mint 200 milliárd forintot költ stadionokra. Kiderült, nem csak a baráti csapatok jártak jól a megalomániával, hanem a baráti vállalkozók is.

Orbán Viktor annak ellenére árasztja el az országot stadionokkal, hogy a Századvég - vs.hu által kiperelt - egyik 2013-as felmérésébõl kiderült, a válaszadók 56 százaléka nem, vagy egyáltalán nem értett egyet az építkezésekkel. Ugyanakkor érdemes megjegyezni, a kormányfõ kevés ígéretét tartotta be olyan precízen, mint azt, hogy a futballba „folyamatosan teszünk bele, sosem veszünk ki”. Az Átlátszó gyûjtésébõl kitûnik, hogy 2020-ig 32 helyszínen legalább 215,18 milliárd forint közpénzt fognak elkölteni a futballcsapatok stadionjaira, a beruházások összértéke 218,38 milliárdot tesz ki. Vagyis a tervezett futballstadionok 98,5 százalékig közpénzbõl fognak megvalósulni.

Az összeg csaknem 90 százaléka, 187,5 milliárd nyolc létesítményre összpontosult: a Puskás Stadionra, a Groupama Arénára (Budapest, FTC), a Haladás Stadionra (Szombathely), a Nagyerdei Stadionra (Debrecen), Sóstói Stadionra (Székesfehérvár, Videoton), DVTK Stadionra (Miskolc), Hidegkuti Stadionra (Budapest, MTK) és Bozsik Stadionra (Budapest, Honvéd). Ezekrõl külön-külön kormányhatározat is született, és a stadionfejlesztési programon kívül finanszírozzák õket, több esetben külön a célra létrehozott projektcégen keresztül. Az "alig" egymilliárdos költséggel felépült mezõkövesdi stadionról is külön határozott a kormány: itt a sietség volt az ok, ugyanis 2013 nyarán Tállai András NAV-elnök csapata feljutott az elsõ osztályba, és ehhez nem volt megfelelõ pályája.

Jól jártak a "földiek"

A többi beruházásra 26,54 milliárd forint jut. Ezekkel a kormányfõ körei is jól jártak, például sok esetben megbízást kapott az akkor még Orbán veje, Tiborcz István érdekeltségébe tartozó Elios Zrt. Õk többek közt Újpesten, Tatabányán, Dunaújvárosban és Ajkán is százmilliós nagyságrendben dolgoztak a stadionokon. Az Elios mellett a felcsúti székhelyú Pharaos 95. Kft. is sok létesítményen dolgozott: például Tiborczékkal közösen nyerték el a harmadosztályú Tatabánya stadionjának negyedmilliárdos munkálatait. 2012 óta egymilliárd felett van a megnyert közbeszerzéseik teljes összege. A futballbizniszben a cég 2008 óta van jelen, kezdetben Pápa és Hódmezõvásárhely adott megbízást mûfüves pályák építésére, 110 és 120 millióért - utóbbi polgármestere ekkor Lázár János volt.

A Pharaos tulajdonosa, Végh Gábor ajándékozta a felcsúti akadémiának a stadion mellett lévõ Puskás-szobrot is, együtt avatták Orbán Viktorral, akivel egyébként rendszeresen találkozik a lelátón. Emellett az üzletember 2014-ben 16 millió forintért többségi tulajdonos lett a másodosztályú zalaegerszegi labdarúgócsapatban. Ezt azzal indokolta, hogy korábban játékos volt, az edzõsködésbe is belekóstolt, most így szeretne tenni a magyar fociért. A Pharaos a felcsúti mellett Tállai Mezõkövesdjét is támogatta. Erre minden oka megvolt, hiszen ott is õk építették mûfüves pályát, a stadion gyepét és a lelátókat, emellett kaptak nem sportos megbízást is, 400 millióért egy környezetvédelmi rekonstrukciós munkát.

Összehordta a szél...

Az új arénával rendelkezõ csapatok közül sok kötõdik a Fideszhez. Felcsútot nem kell magyarázni, Orbán kedvenc falujának csapata csaknem négymilliárdért kapott 3600 férõhelyes stadiont, emellett pedig számos egyéb, futballal kapcsolatos fejlesztés is zajlott az 1800 lakosú településen. A kivitelezõk között megtalálhattuk Mészáros Lõrinc polgármester cégét is. A csapat az idén kiesett az elsõ osztályból.


A debreceni aréna terveit Kósa Lajos már a 2010-es önkormányzati választási kampányban is bedobta, Orbán Viktor pedig már 2009-ben elõrevetítette, hogy a Fidesz választási gyõzelme esetén új stadion épül Debrecenben. A klub tulajdonosa Szima Gábor, aki Andy Vajna mellett szintén nyert kaszinókoncessziót Magyarországon. A 13,5 milliárdból épült stadiont 2014 májusában adták át. A létesítmény eleinte telt házzal mûködött, ám amint elszállt az újdonság varázsa, a 20 ezres stadionban átlagosan 3-4 ezren szurkolnak fordulónként.

Az eddig elkészült stadionok legnagyobbika a 2014 augusztusában átadott ferencvárosi Groupama Aréna. A Fradi elnöke 2011 óta Kubatov Gábor Fidesz-alelnök, s az õ regnálása alatt határozott a kormány az új, 22-23 ezer fõs arénáról. Erre a célra 2012-14-re összesen 18,71 milliárd forintot irányoztak elõ. 2013 októberében ezt még 800 millióval toldották meg. Az elmúlt két évben talán ha ötször teltek meg lelátók - elsõsorban a jövõ évi Eb-re kijutott válogatott meccsein -, a Fradi ugyanis háborúban áll saját szurkolói jelentõs részével az új stadionban kiépített biometrikus beléptetõ rendszer miatt.

Orbán nemrégiben avatta fel a szolnoki Tiszaligeti Stadiont, amelyre a stadionfejlesztési programból és TAO-ból összesen 2 milliárd forint közpénz jutott, az önerõvel együtt összesen 2,5 milliárdba került. A szolnoki beruházás annyiban tûnik ki a többi közül, hogy a másodosztályú klub élén a kegyvesztetté vált Simicska Lajos köréhez tartozó Nyerges Zsolt áll. A 3500 fõs stadion bekerült a fejlesztési programba, 400 millió forintos összeggel. Ezután indult meg a további építkezés, 2015-ben 1500 fõs fedett fõlelátót, és egy hasonlóan szép íves szerkezetû másik lelátót, valamint vendégszektort építettek. Ezt a munkát nyerte el nettó 372,9 millió forintért az ekkor már Garancsi István többségi tulajdonában lévõ Market Zrt. Egyébként a kormányfõvel szintén

Elúszott a stadion

Szemereyné Pataki Klaudia polgármester szerint 80 százalék, hogy nem valósul meg a tervezett stadionfejlesztés Kecskeméten. Eredetileg 800 millió forint, a legutóbbi állapot szerint 560 millió forint állami támogatás ment volna a jelenleg megyei I. osztályú csapat pályájára. Takács Valentina sajtófõnök azt mondta, a támogatási szerzõdés keretében 200 millió forintot már elutalt az állam a városnak; ebbõl körülbelül 60 millió forint ment el a tervek elkészíttetésére. A maradék 140 milliót vissza kell fizetni az államnak. Az akkor még az NB I.-ben vitézkedõ Kecskeméti TE vezetõi 2011-ben jelentették be, hogy TAO-s forrásokból 10-12 ezres teljesen fedett stadiont építenének. Mégsem marad stadionfejlesztés nélkül a környék: a harminc kilométerre fekvõ Tiszakécskén 1,5 milliárd forintot költenek a Duna Aszfalt Kft. nevét viselõ, szintén megyei I.-es futballcsapat otthonára.

Felcsútéhoz hasonlóan, meseszerûen nõtt a futballtámogatások összege Seszták Miklós fejlesztési miniszter 16 ezer lakosú városában, Kisvárdán: 2013-ban 33 millió, 2014-ben 135 millió, 2015-ben viszont akár 1,26 milliárd forintnyi TAO-pénzt kaphat a másodosztályba idén feljutott Várda Sport Egyesület - számolta ki a mfor.hu.
A jelenleg a másodosztályban játszó együttes 1,6 milliárd forintért stadiont is kap, és a klub a Szerencsejáték Zrt.-tõl is jut 15 millió támogatást. A miniszter szerint a stadion szeptemberi felavatásával egy idõben elindulhat a kisvárdai futballakadémia elsõ évfolyama, erre 490 millió forint támogatást ad a kormány a településnek.

Forrás: Népszava
Bajban a miniszterelnök: Magával ránthatja Orbánt az osztrák kormány bukása!
Vicces bűnügyek: Azt ígérte a bűnöző, hogy feladja magát, ha eléri a rendőrség posztja az 1000 megosztást!
82 gyereket ítélt halálra az Orbán-kormány! (videó)
Segíts egy megosztással: Gazdit keres Lady! Egyetlen dolgot kér és az a szeretet!
Ezzel a döntésével végleg taccsra vágja a Fidesz Budapest közlekedését! (videó)
Jogosítvány nélkül, a forgalommal szemben menekült a zsaruk elől a Volkswagenes!
Recept: Egy igazi 30 perces csoda! Kókuszos-foltos kocka bögrésen!
Bajban Mészáros: Zárolhatják a vagyonát!
Látnod kell: Michael Jacksonra táncol Britney Spears! (videó)
Van miből: 2,5 milliárdot költenek Orbánék a kárpátaljai magyarok bérkiegészítésére!
Minden megosztás számít: S.O.S. segítségre van szüksége ennek a cicának!
Stadionra, sportcsarnokra telik, de az iskola udvarának térkövezésére a szülőktől kértek pénzt!
Brutális baleset: Darabokra szakadt a BMW!
Recept: A széle a legfinomabb! Ha nem hiszed, kóstold meg!
Visszavágott az európai parlament: Orbán képe is plakátra került! (fotó)
Először jön Magyarországra a The Jacksons!
Magyar dolgozók arcul csapása: 3000 török migráns behozatalát támogatja a Fidesz 12 milliárddal!
Nem ismerős valakinek? Sátoraljaújhelyen az Ipartelep utcában kóborolt ez a kislány!
Letiltotta a facebook a fideszes propagandalapokat!
(18+ fotók) Fának csapódott a BMW, a sofőr rögtön szörnyethalt!
Recept: Így készül a házi leveles tészta! Ne vedd többé a boltit!
Szankciók: Beutazási tilalmat és vagyonbefagyasztást fontolgat Mészáros ellen az USA!
Ezt látnod kell: Brutál vicces fotó készült egy ejtőernyőző srácról!
Nincs kegyelem, kell a vár Orbánéknak! Egy penészes laktanyába költöztetik a Széchenyi-könyvtárat!
Minden megosztás számít: Egy forgalmas útszakaszon szabadultak meg ettől két kutyustól!
Kövér: Az a magyar ember, aki nem a Fideszre szavaz, az hazaáruló...
Tesztvezetés közben pattant meg az autótolvaj a 2 millió eurós Ferrarival!
Recept: Ebből a tésztából készül az igazi kókuszkocka! A legfinomabb!
Még Trumpnak is ciki volt Orbán washingtoni mutatványa!
Vicces bűnügyek: Ezen a rabláson még a sokat látott rendőrök is jót nevettek!
Úgy felhúzta az embereket Orbán válasza, hogy összedobták a pénzt a kilakoltatásra váró családnak!
Vajon lesz neki gazdija, aki megszépíti öreg napjait?
A bedőlés előtt Matolcsy mindkét fia kimentette a cégét a családi bankból!
Ha meglátod, lehidalsz! Nem mindennapi képekkel akarja eladni a magyar pár a KIA-ját!
Recept: Egyszerű, nagyszerű és nagyon finom!
Tiborcz tartja el a nincstelen Orbánt?
Gratulálunk! Lediplomázott Michael Jackson fia! (fotók)
Szánalmasan kevés időt szánt Trump Orbánra, alig 20 percet!
Az utcán találták kidobva ezt a pici kutyust! Segíts neki egy megosztással szerető gazdit találni!
Elfogatóparancsot adtak ki Orbán Viktor barátja ellen!
Sokkoló felvétel készült egy vasúti átjárónál Óbudán! (videó)

thehungariantimes.hu

valamit mindenki tud de mindent senki sem
Orbán fél a felelősségre vonástól! (videó)
Szokatlan párost igazoltattak a rendőrök a Mercedes volánja mögött! (videó)
Recept: Nincs még bevált franciakrémes recepted? Most lesz!
Erre nem számítottak: Köztörvényes bűnözőként jelent meg Tiborcz és Mészáros az MTVA-ban! (videó)
Így tüntettek Pesten a Michael Jackson rajongók a sztár ártatlansága mellett! (videó)
Kiderült, ki az úr az országban: Tiborczék miatt megváltoztatták a parkolási rendet egy budai utcában!
Nézd ezt a tekintetet! Ugye nem kell örökre a rácsok mögött élnie és neki is lesz egy szerető gazdija!
Nagyon keményen megküldte Orbánt egy budapesti édesanya! Elszakadt nála a cérna!
Rendszámtábla nélkül száguldozott a Lamborghinivel!
Recept: Pikk pakk elkészül és a vendégek imádni fogják!
Amit Orbánék csinálnak, azt 75 évvel ezelőtt fasizmusnak nevezték...
Olyan részeg, hogy a saját tükörképével áll le vitatkozni! (videó)
4 millióra nőtt a Fidesz-káder ÁSZ-elnök fizetése!
Gazdit keres ez a csodaszép szobatiszta, chippelt, oltott tacskó kislány!
Köszönjük! Orbán beismerő vallomást tett!
Videóra vették, ahogy szétrobban egy kamion kereke az M3-ason!
Recept: Süss egészséges kekszet mindössze három alapanyagból!
Orbán vérszemet kapott: Módosítani akarja az alkotmányt!
Jótékonysági koncerttel akarnak segíteni Michael Jackson fogadott fiának!
Itt a vége: "Orbán vagy magától lép ki, vagy kizárjuk...!"
Még mindig nincs rá semmi megoldás, kérlek segítsetek! Legalább egy megosztással!
A Fidesz ukránokkal, törökökkel szorítja le a magyarok bérét! (videó)
Durva baleset: Lerepült az útról a BMW!
Recept: Ehhez a browniehoz mindössze 3 alapanyagra van szükség!
Ezért undorodik Orbántól Európa!
Vicces bűnügyek: Vígjátékba illő jelenetet vitt véghez a pancser rablópáros!
Tiborcz jogásznak hívatja magát, pedig csak érettségije van!
Állatvédők! Akinek van ötlete, hogy mit lehet tenni ebben a helyzetben, kérjük írja meg a facebook poszt alatt!
Több tanú is állítja, köztük egy volt rendőr: "Tőlem vett Deutsch Tamás kokaint..."
Borzalmas baleset: Két kisgyermek meghalt, amikor egy autó az óvodások közé csapódott!
Recept: A család kedvence lesz! Készítsd el Te is ezt a karamellás-krémes álmot!
Elrabolták Orbán terepjáróját!
Vicces bűnügyek: Amikor a betörő és a házőrző találkozik! (videó)
Orbán visszakézből kapott egyet Webertől! Keményen megmondta a magáét a Fidesznek!

thehungariantimes.hu

valamit mindenki tud de mindent senki sem
impresszum