THE TIMES
Folyik a Balaton lerablása: A magyar tenger lassan már nem az országé!
A Balaton lassan már nem az országé – fogalmazott a hírklkikk.hu-nak adott interjújában Dr.Lengyel Róbert, Siófok független polgármestere. Azt is elmondta: ha a pártok megegyeznek a személyében, újra nekivág a feladatnak, de csakis függetlenként, és az általa jelölt csapattal. Az elmúlt öt évet magányos harcosként küzdötte végig a fideszes többségû testülettel szemben, ennek ellenére talpon maradat, és a város is fejlõdött.

Igaz nem úgy és nem annyira, ha megroppan a dereka és beáll a kormánypárt mögé. A Fidesz oligarchái így is szemet vetettek a Balatonra. Legújabban a hajózási társaságot, a Bahart-ot vette lényegében birtokba az állam, ami nem lenne baj, ám ha a jólfizetõ, nagy nyereséget hozó kikötõket átjátsszák magánkézbe – és erre vannak jelek -, akkor már beszélhetünk csúnya üzletekrõl.

Ezt olvasta már? Bajban vannak: Megrázó erejû politikai taposóaknára lépett a Fidesz!


- Öt évvel ezelõtt váratlanul ért mindenkit, hogy megnyerte a választásokat… Most ingatja a fejét, amivel azt jelzi, hogy az ön számára nem volt váratlan…

- Kétharmaddal nyertem.

- Mégis, meglepetés volt a sikere, fõként annak tükrében, hogy szinte nem is volt kampányeszköze. Most viszont, öt év elteltével már nem egyéni harcosként indul, hanem az ellenzéki pártok közös jelöltjeként. Mi az, ami megváltozott öt év alatt, hogy az ellenzéki pártok beálltak ön mögé?

- Elõször is: soha sehol nem tettem olyan nyilatkozatot, akár arról, hogy indulnék, akár arról, hogy nem indulnék az õszi választásokon. Tudom, hogy a sajtóban jelentek meg ezzel kapcsolatos hírek, csak hát ezek egyike sem tõlem származott. Én azt mondtam az elsõ pillanattól kezdve és hangsúlyozom most is, hogy az indulásomnak vannak feltételei. Nem zárkózom el attól, hogy egy újabb ciklusba beleálljak, de ehhez meg kell egyeznie az öt siófoki ellenzéki pártnak , vagyis a Jobbiknak, az LMP-nek, a DK-nak, az MSZP-nek és a Momentumnak. Van Mi hazánk is, de velük semmiféle közösséget nem vállalok. Ha és amennyiben õk meg tudnak állapodni abban, hogy egy közös jelöltet, és annak képviselõ-jelöltjeit tudják támogatni, akkor teljesül az egyik feltétel. Ebbõl pedig következik a másik feltételem: még egy olyan ciklust nem szabad elkezdeni, ahol én magányos harcosként küzdök; csapattal kell felállni. Mind a nyolc választási körzetben saját jelöltet kell állítani. Csak függetlenként vagyok hajlandó elindulni, pártbefolyások nélkül, az általam kiválasztott jelöltekkel. Ahhoz ugyanis nem kívánok asszisztálni, hogy pártkatonákkal legyen feltöltve a testület, olyanokkal a pártok kéréseire figyelnek és nem a város érdekeire.

- Az eddigi hírek arra engedtek következtetni, hogy már megvan az egyezség az ön személyében, viszont amit most mond az ellenkezõjét sugallja, mintha elakadtak volna a pártok közötti tárgyalások….

- Nem. Én úgy tudom, hogy az ellenzéki pártok jelen pillanatban is egyeztetnek, és ha az egyezség megköttetik, akkor tudunk csak továbblépni.

- Nyilván vannak információi arról, hogy hol tartanak a tárgyalások…

- Úgy tudom, hogy rövid idõn belül megszületik a megegyezés. Az nem történhet meg itt kicsiben, ami megtörtént tavaly áprilisban, nagyban. Vagyis hogy az ellenzéki pártok civakodásának az legyen az eredménye, hogy a Fidesz kétharmaddal nyer. Lássuk be, ha a gyõzelem nem is, de a kétharmad egy-két pártnak a töketlenkedésén múlott. Ha a pártok nem képesek tanulni a saját hibáikból, akkor nagyon nagy a baj, és nem is méltóak arra, hogy akár városi szinten labdába rúgjanak.

- Ezek szerint lát erre utaló vészjeleket Siófokon is?

- Nem, Siófokon pont hogy nem látok. Itt, úgy láttam, az elmúlt hónapokban kifejezetten konstruktívan mûködött együtt az ellenzék.

- Tud más jelöltrõl, mint ön?

- Ezen a ponton érzem a saját felelõsségem súlyát; ne vegye senki nagyképûségnek, de azt gondolom, hogy amennyiben én nem indulok el az idei választásokon, akkor nagyjából borítékolni lehet, hogy fideszes polgármestere lesz Siófoknak. Megismétlem: ez az, ami óriási terhet rak rám. A tavalyi országgyûlési választásoknál, itt Siófokon a Fidesz kisebbségbe szorult, de végül mégis a Fidesz jelöltje nyert, mert az ellenzéki szavazók szanaszét szavaztak. Így aztán hiába akart a siófoki többség megszabadulni a Fidesztõl, a megosztottság az ellenkezõjét eredményezte. Ez nem fordulhat elõ még egyszer.

- Azt mondta az imént, hogy nem akar még egyszer magányos farkasként indulni. Ez mit jelentett az elmúlt öt évben,

- 9-3-at.

- A testületi szavazásokon mindig így nyert a Fidesz?

- Igen. Ha a saját akaratomat akartam keresztülvinni és a Fidesszel nem tudtam elõzetesen megállapodni, akkor 9-3-ra leszavaztak. Minden alkalommal. Öt éve azért nem tudtam ütõképes csapatot összeállítani, mert nem hittek a gyõzelmemben. De, ha mégis hitt valaki, akkor meg a következményektõl félt; mi lesz vele, ha mégis veszítek…Tudja, nem volt annak jó üzenete, ha bárki fel akarta volna venni a harcot a helyi hatalommal, különösen a polgármesterrel szemben. Õ akkor már ötödik ciklus óta uralta a várost. Féltek az emberek.

- Ha a 9-3-as arány rendre érvényesült, akkor ez azt is jelenti, hogy az elmúlt öt évben nem tudta elérni, hogy Siófok fejlõdjön?

- Ez azért nincs így. Siófok nagyjából tízmilliárdos költségvetéssel bíró város, ennek egy jelentõs része fejlesztésekre ment, és ez meg is látszik a városon. Ugyanakkor nyertünk néhány pályázatot is, bár igaz, ha nekem megroppant volna a derekam és beállok a Fidesz mögé, akkor több fejlesztési forrás érkezett volna kívülrõl. Az viszont nem én lennék. Összességében tehát állítom, hogy Siófok fejlõdött, de persze egy olyan testülettel, amelyet nem a háttérbõl irányítanak és manipulálnak, és a rendelkezésre álló források átgondoltabb költésével még több beruházást lehetett volna Siófokon megvalósítani.

- Mi a legnagyobb gond most a városban?

- Arra gondol, hogy mi hiányzik Siófokon?

- Igen.

- A leginkább az elkerülõ út hiánya irritálja a lakosságot. Nyáron, akik igyekeznének elkerülni Siófokot, de nem akarnak pályamatricát vásárolni, azok kénytelenek keresztülhajtani rajta, így aztán az amúgy is túlzsúfolt utak szinte járhatatlanokká válnak. Ilyenkor lényegében meghal a város, legalább is közlekedési szempontból mindenképpen.

- Kaptak erre kormányzati ígértet? Mármint arra, hogy megépül az elkerülõ út?

- Hogyne, 2014 elõtt több ígéret is volt rá. Olyannyira, hogy a 2014-es választási kampányban már azt jelentette be a Fidesz, hogy a pénz is megvan rá, aztán a választás után, miután én lettem a polgármester, kiállt a Fidesz országgyûlési képviselõje és közölte a nyilvánossággal, hogy az a forrás, amely fedezte volna az út költségeit, már nincs meg.

- Annak dacára, hogy Orbán Viktor megígérte.

- Orbán Viktor egyebet is ígért; ígért a városnak – a választási idõszakban – egy új városházát. Nem lett abból sem semmi. Megjegyzem: írtam a miniszterelnöknek 2015-ben egy levelet, amelyben emlékeztettem erre az ígéretére, és kérdeztem: várhatják-e a siófokiak, hogy valóság lesz az ígéretbõl, de sajnos a miniszterelnök nem méltatott válaszra.

- Mit ígért még Orbán Viktor?

- Õ konkrétan csak az új városházat, az utat a Fidesz. Más konkrét ígéretrõl nem tudok. Ezért írtam a levélben csak a városházáról. Hozzáteszem: ha én levelet írok a kormányfõnek, az nem Lengyel Róbert magánlevele, hanem a siófoki emberek levele. Huszonötezer ember levele. Ennyi embernek nem válaszolt Orbán Viktor.

- Amúgy méltónak tartja Siófokot arra, hogy a Balaton fõvárosának nevezzék?

- Ó igen, persze. Nem kérdés. Még akkor is, ha a Balaton fõvárosa cím valójában Keszthelyt illeti meg, Siófok a nyár fõvárosa. De az nem elvitatható, hogy a Balaton és annak környékének legjelentõsebb települése Siófok.

- Mégis úgy tûnik, mintha Füred több pénzt kapna…

- Én is hallom ezeket a híreket, de tessék elmenni Füredre, majd utána Siófokra, nézzenek körül mindkét településen, és rájönnek: nincs nekünk szégyellnivalónk. Tény, hogy Fürednek fideszes polgármestere van, erõs fideszes, és ez nyilván a külsõ források tekintetében mindenképpen elõnyt jelent a számára, de mi nyugodtan lehetünk büszkék a saját városunkra.

- Ön beszélt erõs fideszes polgármesterrõl, és ennek abból a szempontból is van jelent
õsége, hogy mostanság egyre több jel utal arra, hogy a kormánypárt és a hozzá köthetõ oligarchák mintha le akarnák rabolni a Balatont. Látja ön ennek a nyomait?

- Látom. Egyet is értek az állítással. Olyan emberek, olyan befektetõk jelentek meg az elmúlt években a Balaton környékén – nem az északi, vagy a déli parton, hanem körbe a tó mentén -, akik korábban nem nagyon voltak jelen. Azt hiszem ráéreztek a Balaton ízére, ráéreztek, hogy a Balaton egy óriási kincs, a lehetõségek tárháza. És sajnos olyan országban élünk, hogy a nemzeti kincseinket próbálják lerabolni, és – úgy látom – ez alól a Balaton sem lesz kivétel. Az a rengeteg szálloda, területek felvásárlása, a hatalmas ingatlanbefektetések… Siófokon is egyre másra nõttek ki a közvetlen parti apartman- házak, fõleg budapesti ingatlanmágnások befektetései. Volt egy erõtlen kísérletem arra, hogy a közvetlen balatoni panorámával rendelkezõ lakások, házak tulajdonosaitól magasabb ingatlanadót szedjek be, mint például a vasút melletti házak lakóitól, de a Fidesz leszavazta a javaslatomat. Ez a plusz adóteher egyébként a siófoki lakosságot gyakorlatilag nem is érintette volna, mivel 99 százalékban nem a helyiek ingatlanjairól van szó, de olyan sok Fideszhez közel álló ember érintett ebben a történetben, hogy lényegében tárgyalás nélkül lesöpörték az ötletet. Ez a javaslatcsomag egyébként nyolcvan millió plusz bevételt jelentett volna, amit a Balaton-part fejlesztésére szerettem volna fordítani, de hát falakba ütköztem.

- Milyen konkrét jelei vannak a Balaton lerablásának? Tudunk a kikötõi terjeszkedés szándékáról, a szállodákról, a balatoni hajózásról. Ezek mind Fidesz oligarchák kezébe kerülnének?

- Én is elsõsorban a sajtóból tájékozódom, de biztos vagyok benne, hogy ezek az ügyletek politikai háttér, a politikán keresztül érkezõ pénzek nélkül nehezen mennének. Ami egyébként a balatoni hajózást illeti, a Bahart régóta önkormányzati tulajdonban van. Annak idején az állam adta át a részvényeit ingyen az önkormányzatoknak. Nekik az elmúlt években tõkeemelést kellett volna végrehajtaniuk, de nem hajtották végre. Tavaly év végén a kormány az asztalra csapott: ha nem hajtják – hajtjuk – végre a tõkeemelést, annak következményei lesznek. Ez a közlés bennünket különösen markánsan érintett, hiszen negyvennégy százalék tulajdonrészünk volt a cégben. Számomra teljesen világossá vált, hogy a Bahart az állam célkeresztjébe került. Vagy így, vagy úgy, de az állam vinni fogja. Ebben a helyzetben azt a döntést kellett meghozni, hogy a Siófokra esõ 770 milliós tõkeemelési kötelezettségtõl szabaduljunk meg, mégpedig azért, mert könnyen elõállhat az a helyzet, hogy végrehajtjuk a tõkeemelést, majd az állam újabb forrásokat pumpál a Bahartba, és még ez a kis tõkeemelési részünk is felhígul és elmegy a semmibe. Kijelenthetem, hogy ebben az ügyben kényszerpályán voltak az önkormányzatok, és a kényszerhelyzetbõl fakadóan be is adták a derekukat. Hozzáteszem, hogy Siófokon kívül nem is nagyon volt hajlandóság a tõkeemelésre. Mi évrõl-évre beterveztük a költségvetésünkbe, most is így tettünk, de mások már semmiképp nem akartak invesztálni a Bahartba, tehát ilyen értelemben egyértelmûvé vált, hogy a Bahart elesett. Egyébkén az államosítással önmagában nincs semmi bajom, sõt. Az önkormányzatok nem voltak jó gazdái a balatoni hajózásnak, a nyereséget kivették a cégbõl, fejlesztésre pedig semmit nem fordítottak.

- A fejlesztés itt a kikötõket, a hajóállományt jelenti?

- Igen. A kompok például már teljesen elöregedtek, van olyan, amelyet hamarosan cserélni kellene, és itt milliárdokról beszélünk. Ekkora összegekkel pedig az önkormányzatok nem rendelkeznek, ilyen tõkeerõvel csak az állam rendelkezik. Ha tehát egy tisztességes országról beszélnénk, akkor az állami szerepvállalás nem okozna semmilyen problémát. De mi most Magyarországon élünk, 2019-ben, ezért aztán hadd legyek egy kicsit szkeptikus. Igyekszem úgy felfogni, hogy az állami szándék most kivételesen jó, egyben marad a Bahart, és nem arról szól a történet, hogy a sikeres üzletágakat átjátsszák magánkézbe. Gondolok itt elsõsorban a kikötõkre. Az világi jó üzlet, az ugyanis megvan. Ott csak évrõl-évre be kell szedni a kikötõi bérleti díjat.

- Ezek szerint azért él a gyanúperrel, hogy ez megtörténik?

- Hát igen. Hogy a fenébe élnék. Magyarországon vagyunk.

- De konkrét jeleket is lát?

- Azokat talán nem, ha csak nem annak tekintem, hogy a felügyeletet a Bahart felett a Rogán-féle minisztérium látja el, márpedig – minden tiszteletem mellett is, ha valahol Rogán úr megjelenik, ott sok jóval nem számolhat az ország.

- A propaganda minisztériumnak mi köze a hajózáshoz?

- Az állami turisztikai ügynökségen keresztül. De nem akarom most ezt a történetet túlgondolni, ha ugyanis az a cél, hogy a céget ténylegesen talpra állítsák, akkor nincs az ügylettel semmi bajom. De, ha a legnagyobb forgalmú kikötõket szép lassan át akarják adni magánzóknak, nos akkor ott már komoly fenntartásaim vannak.

- Mi van a szállodákkal?

- Balaton-szerte folynak a vásárlások. Ezekhez olyan mennyiségû pénzre van szükség, amennyivel Magyarországon csak nagyon meghatározott kör rendelkezik.

- Mészáros Lõrinc jelen van Siófokon?

- Vele soha nem találkoztam, de tény, hogy cégein keresztül a lába már itt van Siófokon; ahogy hallottam szállodákban, kempingben.

- Az létezik, hogy polgármesterként ezekrõl a dolgokról nem tud?

- Most erre mit mondjak? Akkora céghálója van például Mészáros Lõrincnek, hogy én nem fogon nézegetni a cégnyilvántartásban, hogy valamelyik cég köthetõ-e hozzá. Nem nyomozgatok utána, csak, mint jelenséget konstatálom, hogy a Balaton már szép lassan nem az országé.

- Mennyit öregedett öt év alatt?

- Épp a napokban mondták, hogy jó pár évet letagadtatok. A sport, a mozgás lendít túl a napi stresszen. Bevallom, magam sem gondoltam volna, hogy ennyi mindent kibírok.

- Ha történetesen úgy dönt, hogy nem indul a választáson, rendõrnek sem megy már vissza?

- Nem gondolnám, hogy ebben a rendszerben nekem rendõrnek kellene lennem. Egy tisztességes országban még el is gondolkodnék rajta.

- Egy tisztességes országban biztosan nekivágna egy újabb polgármesteri ciklusnak, nem?

- De, de.

- Azt érzékelem önön, hogy ez a magányos harcos szerep egy önnel, és hogy nem fél kimondani a véleményét. Vagyis talán nem elég taktikus…

- Lehet. Vagy nem vagyok eléggé politikus. De ez vagyok én. Az, hogy van a városban respektem, elfogadottságom, mondjuk azt, népszerûségem, az annak köszönhetõ, hogy így fogadtak el az emberek. Lehetnék bólogató Jancsi; mi problémám lenne akkor, ha a választások után, gumiderékkal együttmûködök a jelenlegi hatalommal? Akkor elkerülhettem volna azokat a helyzeteket, amelyek már-már megalázóak. Például 2016-ban az év végi jutalmamat nullára redukálta a fideszes többség. A korábbi polgármesternek az ilyenek szinte a járandóságai közé tartoztak, az én munkámat nullára értékelték. De engem pénzzel nem lehet megvásárolni, de kísérletet tenni rá sem lehet. Én rendõrtiszt voltam sokáig, hozzászoktam ahhoz, hogy annyiból élek, amennyit hivatalosan keresek. Most is így vagyok. Elsõként tettem ki a vagyonnyilatkozatomat, nincsenek titkaim. Meg lehet nézni, hogy mennyit gyarapodott négy és fél év alatt a magánvagyonom.

- Mennyit?

- Nagyjából annyit, hogy a ciklus végéig eljutok odáig, hogy a két és félmilliós lakáshitelemet letörlesztem. Ugyanaz az autóm van, egy Suzuki Vitara. Egyébként, amikor négy éve megvettem, a fideszesek lefényképezték, és szétterítették, hogy én máris egy luxusterepjáróval közlekedem. Egy kétkerék meghajtású Suzuki Vitaráról beszélünk. Ezen felül van még egy 29 éves Suzuki terepjáróm, ezzel járok horgászni, vadászni, és van egy másfél szobás lakásom. A feleségem az egészségügyben dolgozik, szinte minimálbérért. Ilyen szempontból tehát foghatatlan vagyok. És az elsõ ember, aki engem megpróbál megvesztegetni, az irodámból nem megy ki a két lábán, a rendõrök viszik el. Nem is próbálkoznak ilyennel.

- Biztos benne, hogy evilágra való?

- Hogy fogalmazott Tétényi Éva? Vagy a jövõ vagyok, vagy rendszerhiba. Én még ebben a mocskos világban is abban hiszek, hogy hosszabb távon a tisztesség, még a politikai tisztesség is kifizetõdõ. Próbálom megmutatni, hogy ennek a munkának az ellátásához nem feltétlenül szükséges, hogy valaki tíz-húsz, vagy harminc százalékos legyen egy idõ után.

Szerzõ: Németh Péter

Forrás: < href="http://hirhatar.com/" target="blank">Hírhatár
Ezt olvassák mások:
Kubu egy pacsit osztogató, imádni való kutyus! Szeretõ gazdiját keresi Mérai gyepin!
A Gyepmesteri Telep Méra facebook posztját változtatás nélkül közöljük:

"KUBU ...
Rogán exfelesége lehet a teniszszövetség egyik vezetője
Új rekord: 9 hónap alatt készült el egy 40 méteres hídszakasz Bicske és Mány között
Folyik a Balaton lerablása: A magyar tenger lassan már nem az országé!
A Balaton lassan már nem az országé – fogalmazott a hírklkikk.hu-nak adott interjújában Dr.Lengyel Róbert, Siófok független polgármestere. Azt is elmondta: ha a pártok megegyeznek a személyében, újra nekivág a feladatnak, de csakis függetlenként, és az általa jelölt csapattal. Az elmúlt öt évet magányos harcosként küzdötte végig a fideszes többségû testülettel szemben, ennek ellenére talpon maradat, és a város is fejlõdött.

Igaz nem úgy és nem annyira, ha megroppan a dereka és beáll a kormánypárt mögé. A Fidesz oligarchái így is szemet vetettek a Balatonra. Legújabban a hajózási társaságot, a Bahart-ot vette lényegében birtokba az állam, ami nem lenne baj, ám ha a jólfizetõ, nagy nyereséget hozó kikötõket átjátsszák magánkézbe – és erre vannak jelek -, akkor már beszélhetünk csúnya üzletekrõl.

Ezt olvasta már? Bajban vannak: Megrázó erejû politikai taposóaknára lépett a Fidesz!


- Öt évvel ezelõtt váratlanul ért mindenkit, hogy megnyerte a választásokat… Most ingatja a fejét, amivel azt jelzi, hogy az ön számára nem volt váratlan…

- Kétharmaddal nyertem.

- Mégis, meglepetés volt a sikere, fõként annak tükrében, hogy szinte nem is volt kampányeszköze. Most viszont, öt év elteltével már nem egyéni harcosként indul, hanem az ellenzéki pártok közös jelöltjeként. Mi az, ami megváltozott öt év alatt, hogy az ellenzéki pártok beálltak ön mögé?

- Elõször is: soha sehol nem tettem olyan nyilatkozatot, akár arról, hogy indulnék, akár arról, hogy nem indulnék az õszi választásokon. Tudom, hogy a sajtóban jelentek meg ezzel kapcsolatos hírek, csak hát ezek egyike sem tõlem származott. Én azt mondtam az elsõ pillanattól kezdve és hangsúlyozom most is, hogy az indulásomnak vannak feltételei. Nem zárkózom el attól, hogy egy újabb ciklusba beleálljak, de ehhez meg kell egyeznie az öt siófoki ellenzéki pártnak , vagyis a Jobbiknak, az LMP-nek, a DK-nak, az MSZP-nek és a Momentumnak. Van Mi hazánk is, de velük semmiféle közösséget nem vállalok. Ha és amennyiben õk meg tudnak állapodni abban, hogy egy közös jelöltet, és annak képviselõ-jelöltjeit tudják támogatni, akkor teljesül az egyik feltétel. Ebbõl pedig következik a másik feltételem: még egy olyan ciklust nem szabad elkezdeni, ahol én magányos harcosként küzdök; csapattal kell felállni. Mind a nyolc választási körzetben saját jelöltet kell állítani. Csak függetlenként vagyok hajlandó elindulni, pártbefolyások nélkül, az általam kiválasztott jelöltekkel. Ahhoz ugyanis nem kívánok asszisztálni, hogy pártkatonákkal legyen feltöltve a testület, olyanokkal a pártok kéréseire figyelnek és nem a város érdekeire.

- Az eddigi hírek arra engedtek következtetni, hogy már megvan az egyezség az ön személyében, viszont amit most mond az ellenkezõjét sugallja, mintha elakadtak volna a pártok közötti tárgyalások….

- Nem. Én úgy tudom, hogy az ellenzéki pártok jelen pillanatban is egyeztetnek, és ha az egyezség megköttetik, akkor tudunk csak továbblépni.

- Nyilván vannak információi arról, hogy hol tartanak a tárgyalások…

- Úgy tudom, hogy rövid idõn belül megszületik a megegyezés. Az nem történhet meg itt kicsiben, ami megtörtént tavaly áprilisban, nagyban. Vagyis hogy az ellenzéki pártok civakodásának az legyen az eredménye, hogy a Fidesz kétharmaddal nyer. Lássuk be, ha a gyõzelem nem is, de a kétharmad egy-két pártnak a töketlenkedésén múlott. Ha a pártok nem képesek tanulni a saját hibáikból, akkor nagyon nagy a baj, és nem is méltóak arra, hogy akár városi szinten labdába rúgjanak.

- Ezek szerint lát erre utaló vészjeleket Siófokon is?

- Nem, Siófokon pont hogy nem látok. Itt, úgy láttam, az elmúlt hónapokban kifejezetten konstruktívan mûködött együtt az ellenzék.

- Tud más jelöltrõl, mint ön?

- Ezen a ponton érzem a saját felelõsségem súlyát; ne vegye senki nagyképûségnek, de azt gondolom, hogy amennyiben én nem indulok el az idei választásokon, akkor nagyjából borítékolni lehet, hogy fideszes polgármestere lesz Siófoknak. Megismétlem: ez az, ami óriási terhet rak rám. A tavalyi országgyûlési választásoknál, itt Siófokon a Fidesz kisebbségbe szorult, de végül mégis a Fidesz jelöltje nyert, mert az ellenzéki szavazók szanaszét szavaztak. Így aztán hiába akart a siófoki többség megszabadulni a Fidesztõl, a megosztottság az ellenkezõjét eredményezte. Ez nem fordulhat elõ még egyszer.

- Azt mondta az imént, hogy nem akar még egyszer magányos farkasként indulni. Ez mit jelentett az elmúlt öt évben,

- 9-3-at.

- A testületi szavazásokon mindig így nyert a Fidesz?

- Igen. Ha a saját akaratomat akartam keresztülvinni és a Fidesszel nem tudtam elõzetesen megállapodni, akkor 9-3-ra leszavaztak. Minden alkalommal. Öt éve azért nem tudtam ütõképes csapatot összeállítani, mert nem hittek a gyõzelmemben. De, ha mégis hitt valaki, akkor meg a következményektõl félt; mi lesz vele, ha mégis veszítek…Tudja, nem volt annak jó üzenete, ha bárki fel akarta volna venni a harcot a helyi hatalommal, különösen a polgármesterrel szemben. Õ akkor már ötödik ciklus óta uralta a várost. Féltek az emberek.

- Ha a 9-3-as arány rendre érvényesült, akkor ez azt is jelenti, hogy az elmúlt öt évben nem tudta elérni, hogy Siófok fejlõdjön?

- Ez azért nincs így. Siófok nagyjából tízmilliárdos költségvetéssel bíró város, ennek egy jelentõs része fejlesztésekre ment, és ez meg is látszik a városon. Ugyanakkor nyertünk néhány pályázatot is, bár igaz, ha nekem megroppant volna a derekam és beállok a Fidesz mögé, akkor több fejlesztési forrás érkezett volna kívülrõl. Az viszont nem én lennék. Összességében tehát állítom, hogy Siófok fejlõdött, de persze egy olyan testülettel, amelyet nem a háttérbõl irányítanak és manipulálnak, és a rendelkezésre álló források átgondoltabb költésével még több beruházást lehetett volna Siófokon megvalósítani.

- Mi a legnagyobb gond most a városban?

- Arra gondol, hogy mi hiányzik Siófokon?

- Igen.

- A leginkább az elkerülõ út hiánya irritálja a lakosságot. Nyáron, akik igyekeznének elkerülni Siófokot, de nem akarnak pályamatricát vásárolni, azok kénytelenek keresztülhajtani rajta, így aztán az amúgy is túlzsúfolt utak szinte járhatatlanokká válnak. Ilyenkor lényegében meghal a város, legalább is közlekedési szempontból mindenképpen.

- Kaptak erre kormányzati ígértet? Mármint arra, hogy megépül az elkerülõ út?

- Hogyne, 2014 elõtt több ígéret is volt rá. Olyannyira, hogy a 2014-es választási kampányban már azt jelentette be a Fidesz, hogy a pénz is megvan rá, aztán a választás után, miután én lettem a polgármester, kiállt a Fidesz országgyûlési képviselõje és közölte a nyilvánossággal, hogy az a forrás, amely fedezte volna az út költségeit, már nincs meg.

- Annak dacára, hogy Orbán Viktor megígérte.

- Orbán Viktor egyebet is ígért; ígért a városnak – a választási idõszakban – egy új városházát. Nem lett abból sem semmi. Megjegyzem: írtam a miniszterelnöknek 2015-ben egy levelet, amelyben emlékeztettem erre az ígéretére, és kérdeztem: várhatják-e a siófokiak, hogy valóság lesz az ígéretbõl, de sajnos a miniszterelnök nem méltatott válaszra.

- Mit ígért még Orbán Viktor?

- Õ konkrétan csak az új városházat, az utat a Fidesz. Más konkrét ígéretrõl nem tudok. Ezért írtam a levélben csak a városházáról. Hozzáteszem: ha én levelet írok a kormányfõnek, az nem Lengyel Róbert magánlevele, hanem a siófoki emberek levele. Huszonötezer ember levele. Ennyi embernek nem válaszolt Orbán Viktor.

- Amúgy méltónak tartja Siófokot arra, hogy a Balaton fõvárosának nevezzék?

- Ó igen, persze. Nem kérdés. Még akkor is, ha a Balaton fõvárosa cím valójában Keszthelyt illeti meg, Siófok a nyár fõvárosa. De az nem elvitatható, hogy a Balaton és annak környékének legjelentõsebb települése Siófok.

- Mégis úgy tûnik, mintha Füred több pénzt kapna…

- Én is hallom ezeket a híreket, de tessék elmenni Füredre, majd utána Siófokra, nézzenek körül mindkét településen, és rájönnek: nincs nekünk szégyellnivalónk. Tény, hogy Fürednek fideszes polgármestere van, erõs fideszes, és ez nyilván a külsõ források tekintetében mindenképpen elõnyt jelent a számára, de mi nyugodtan lehetünk büszkék a saját városunkra.

- Ön beszélt erõs fideszes polgármesterrõl, és ennek abból a szempontból is van jelent
õsége, hogy mostanság egyre több jel utal arra, hogy a kormánypárt és a hozzá köthetõ oligarchák mintha le akarnák rabolni a Balatont. Látja ön ennek a nyomait?

- Látom. Egyet is értek az állítással. Olyan emberek, olyan befektetõk jelentek meg az elmúlt években a Balaton környékén – nem az északi, vagy a déli parton, hanem körbe a tó mentén -, akik korábban nem nagyon voltak jelen. Azt hiszem ráéreztek a Balaton ízére, ráéreztek, hogy a Balaton egy óriási kincs, a lehetõségek tárháza. És sajnos olyan országban élünk, hogy a nemzeti kincseinket próbálják lerabolni, és – úgy látom – ez alól a Balaton sem lesz kivétel. Az a rengeteg szálloda, területek felvásárlása, a hatalmas ingatlanbefektetések… Siófokon is egyre másra nõttek ki a közvetlen parti apartman- házak, fõleg budapesti ingatlanmágnások befektetései. Volt egy erõtlen kísérletem arra, hogy a közvetlen balatoni panorámával rendelkezõ lakások, házak tulajdonosaitól magasabb ingatlanadót szedjek be, mint például a vasút melletti házak lakóitól, de a Fidesz leszavazta a javaslatomat. Ez a plusz adóteher egyébként a siófoki lakosságot gyakorlatilag nem is érintette volna, mivel 99 százalékban nem a helyiek ingatlanjairól van szó, de olyan sok Fideszhez közel álló ember érintett ebben a történetben, hogy lényegében tárgyalás nélkül lesöpörték az ötletet. Ez a javaslatcsomag egyébként nyolcvan millió plusz bevételt jelentett volna, amit a Balaton-part fejlesztésére szerettem volna fordítani, de hát falakba ütköztem.

- Milyen konkrét jelei vannak a Balaton lerablásának? Tudunk a kikötõi terjeszkedés szándékáról, a szállodákról, a balatoni hajózásról. Ezek mind Fidesz oligarchák kezébe kerülnének?

- Én is elsõsorban a sajtóból tájékozódom, de biztos vagyok benne, hogy ezek az ügyletek politikai háttér, a politikán keresztül érkezõ pénzek nélkül nehezen mennének. Ami egyébként a balatoni hajózást illeti, a Bahart régóta önkormányzati tulajdonban van. Annak idején az állam adta át a részvényeit ingyen az önkormányzatoknak. Nekik az elmúlt években tõkeemelést kellett volna végrehajtaniuk, de nem hajtották végre. Tavaly év végén a kormány az asztalra csapott: ha nem hajtják – hajtjuk – végre a tõkeemelést, annak következményei lesznek. Ez a közlés bennünket különösen markánsan érintett, hiszen negyvennégy százalék tulajdonrészünk volt a cégben. Számomra teljesen világossá vált, hogy a Bahart az állam célkeresztjébe került. Vagy így, vagy úgy, de az állam vinni fogja. Ebben a helyzetben azt a döntést kellett meghozni, hogy a Siófokra esõ 770 milliós tõkeemelési kötelezettségtõl szabaduljunk meg, mégpedig azért, mert könnyen elõállhat az a helyzet, hogy végrehajtjuk a tõkeemelést, majd az állam újabb forrásokat pumpál a Bahartba, és még ez a kis tõkeemelési részünk is felhígul és elmegy a semmibe. Kijelenthetem, hogy ebben az ügyben kényszerpályán voltak az önkormányzatok, és a kényszerhelyzetbõl fakadóan be is adták a derekukat. Hozzáteszem, hogy Siófokon kívül nem is nagyon volt hajlandóság a tõkeemelésre. Mi évrõl-évre beterveztük a költségvetésünkbe, most is így tettünk, de mások már semmiképp nem akartak invesztálni a Bahartba, tehát ilyen értelemben egyértelmûvé vált, hogy a Bahart elesett. Egyébkén az államosítással önmagában nincs semmi bajom, sõt. Az önkormányzatok nem voltak jó gazdái a balatoni hajózásnak, a nyereséget kivették a cégbõl, fejlesztésre pedig semmit nem fordítottak.

- A fejlesztés itt a kikötõket, a hajóállományt jelenti?

- Igen. A kompok például már teljesen elöregedtek, van olyan, amelyet hamarosan cserélni kellene, és itt milliárdokról beszélünk. Ekkora összegekkel pedig az önkormányzatok nem rendelkeznek, ilyen tõkeerõvel csak az állam rendelkezik. Ha tehát egy tisztességes országról beszélnénk, akkor az állami szerepvállalás nem okozna semmilyen problémát. De mi most Magyarországon élünk, 2019-ben, ezért aztán hadd legyek egy kicsit szkeptikus. Igyekszem úgy felfogni, hogy az állami szándék most kivételesen jó, egyben marad a Bahart, és nem arról szól a történet, hogy a sikeres üzletágakat átjátsszák magánkézbe. Gondolok itt elsõsorban a kikötõkre. Az világi jó üzlet, az ugyanis megvan. Ott csak évrõl-évre be kell szedni a kikötõi bérleti díjat.

- Ezek szerint azért él a gyanúperrel, hogy ez megtörténik?

- Hát igen. Hogy a fenébe élnék. Magyarországon vagyunk.

- De konkrét jeleket is lát?

- Azokat talán nem, ha csak nem annak tekintem, hogy a felügyeletet a Bahart felett a Rogán-féle minisztérium látja el, márpedig – minden tiszteletem mellett is, ha valahol Rogán úr megjelenik, ott sok jóval nem számolhat az ország.

- A propaganda minisztériumnak mi köze a hajózáshoz?

- Az állami turisztikai ügynökségen keresztül. De nem akarom most ezt a történetet túlgondolni, ha ugyanis az a cél, hogy a céget ténylegesen talpra állítsák, akkor nincs az ügylettel semmi bajom. De, ha a legnagyobb forgalmú kikötõket szép lassan át akarják adni magánzóknak, nos akkor ott már komoly fenntartásaim vannak.

- Mi van a szállodákkal?

- Balaton-szerte folynak a vásárlások. Ezekhez olyan mennyiségû pénzre van szükség, amennyivel Magyarországon csak nagyon meghatározott kör rendelkezik.

- Mészáros Lõrinc jelen van Siófokon?

- Vele soha nem találkoztam, de tény, hogy cégein keresztül a lába már itt van Siófokon; ahogy hallottam szállodákban, kempingben.

- Az létezik, hogy polgármesterként ezekrõl a dolgokról nem tud?

- Most erre mit mondjak? Akkora céghálója van például Mészáros Lõrincnek, hogy én nem fogon nézegetni a cégnyilvántartásban, hogy valamelyik cég köthetõ-e hozzá. Nem nyomozgatok utána, csak, mint jelenséget konstatálom, hogy a Balaton már szép lassan nem az országé.

- Mennyit öregedett öt év alatt?

- Épp a napokban mondták, hogy jó pár évet letagadtatok. A sport, a mozgás lendít túl a napi stresszen. Bevallom, magam sem gondoltam volna, hogy ennyi mindent kibírok.

- Ha történetesen úgy dönt, hogy nem indul a választáson, rendõrnek sem megy már vissza?

- Nem gondolnám, hogy ebben a rendszerben nekem rendõrnek kellene lennem. Egy tisztességes országban még el is gondolkodnék rajta.

- Egy tisztességes országban biztosan nekivágna egy újabb polgármesteri ciklusnak, nem?

- De, de.

- Azt érzékelem önön, hogy ez a magányos harcos szerep egy önnel, és hogy nem fél kimondani a véleményét. Vagyis talán nem elég taktikus…

- Lehet. Vagy nem vagyok eléggé politikus. De ez vagyok én. Az, hogy van a városban respektem, elfogadottságom, mondjuk azt, népszerûségem, az annak köszönhetõ, hogy így fogadtak el az emberek. Lehetnék bólogató Jancsi; mi problémám lenne akkor, ha a választások után, gumiderékkal együttmûködök a jelenlegi hatalommal? Akkor elkerülhettem volna azokat a helyzeteket, amelyek már-már megalázóak. Például 2016-ban az év végi jutalmamat nullára redukálta a fideszes többség. A korábbi polgármesternek az ilyenek szinte a járandóságai közé tartoztak, az én munkámat nullára értékelték. De engem pénzzel nem lehet megvásárolni, de kísérletet tenni rá sem lehet. Én rendõrtiszt voltam sokáig, hozzászoktam ahhoz, hogy annyiból élek, amennyit hivatalosan keresek. Most is így vagyok. Elsõként tettem ki a vagyonnyilatkozatomat, nincsenek titkaim. Meg lehet nézni, hogy mennyit gyarapodott négy és fél év alatt a magánvagyonom.

- Mennyit?

- Nagyjából annyit, hogy a ciklus végéig eljutok odáig, hogy a két és félmilliós lakáshitelemet letörlesztem. Ugyanaz az autóm van, egy Suzuki Vitara. Egyébként, amikor négy éve megvettem, a fideszesek lefényképezték, és szétterítették, hogy én máris egy luxusterepjáróval közlekedem. Egy kétkerék meghajtású Suzuki Vitaráról beszélünk. Ezen felül van még egy 29 éves Suzuki terepjáróm, ezzel járok horgászni, vadászni, és van egy másfél szobás lakásom. A feleségem az egészségügyben dolgozik, szinte minimálbérért. Ilyen szempontból tehát foghatatlan vagyok. És az elsõ ember, aki engem megpróbál megvesztegetni, az irodámból nem megy ki a két lábán, a rendõrök viszik el. Nem is próbálkoznak ilyennel.

- Biztos benne, hogy evilágra való?

- Hogy fogalmazott Tétényi Éva? Vagy a jövõ vagyok, vagy rendszerhiba. Én még ebben a mocskos világban is abban hiszek, hogy hosszabb távon a tisztesség, még a politikai tisztesség is kifizetõdõ. Próbálom megmutatni, hogy ennek a munkának az ellátásához nem feltétlenül szükséges, hogy valaki tíz-húsz, vagy harminc százalékos legyen egy idõ után.

Szerzõ: Németh Péter

Forrás: < href="http://hirhatar.com/" target="blank">Hírhatár
„Teret ad az önkénynek” Orbánék új felhatalmazása
A kormány szerint a járvány második hullámakor nem lesz szükség újra a rendkívüli jogrend kihirdetésére, de ha a parlament elfogadja a ves...
Bizottságot kap a nyakába Kövér László
Bizottságot kap a nyakába Kövér László, az Európa Tanács (ET) Miniszteri Bizottsága figyeli majd, hogy az Országgyűlés miként változtat ...
Varga Judit: Magyarországon biztosított a jogállam
Gyorsan bebizonyosodott, hogy a Magyarország elleni jogállamisággal, veszélyhelyzettel kapcsolatos hazai és nemzetközi rágalomhadjárat alaptal...
Még nincs is itt Orbán születésnapja, de Szikoráék már pezsgővel köszöntötték (videó)
Pezsgővel köszöntötték fel Szikora Róberték a miniszterelnököt - szúrta ki a Hvg. Tették ezt egy videóban, ahol Szikora Róbert előadóm...
Orbánék benyújtották a 2021-es költségvetés tervezetét: Jön 2021-ben a hadigazdálkodás
Dráguló állam, csökkenő egészségügyi-, stagnáló oktatási-, és növekvő nyugdíjkiadások, az önkormányzatok ellehetetlenítése, megugr...
Mészáros és a haverok soha nem kaszáltak még olyan sok állami pénzt, mint koronavírus idején
Szerdára virradóra tette közzé a CRCB (Corruption Research Center Budapest) legfrissebb jelentését, amelyben 2005 januárjától 2020 április v...
Megvannak az adatok: 24 ezer beteget is hazaküldhettek Kásler utasítására
A koronavírusos betegek fogadására kialakított 32 917 kórházi ágy döntő részén korábban betegápolás folyt – írja Szél Bernadett kö...
Szakértő: Kásler egy senki az egészségügy átvilágításában
Kásler Miklós azt mondta, hogy kivételesen néminemű alapja van azoknak a híreknek, hogy Pintér Sándor végzi az egészségügy átvilágítás...
Semjén benyújtotta: Nagy felhatalmazása lesz a kormánynak
Jön az “egészségügyi válsághelyzet”: ezt hivatalosan Müller Cecília javasolhatja. De a kormány meglepően széles felhatalmazást kap, re...
Kovács Zoltán: Sok magyar a koronavírus-törvény miatt van életben
Az idő és az eredmények bizonyították, hogy a koronavírus elleni védekezésről szóló törvény Magyarország érdekeit szolgálta, sok magya...
Zártkapus meccsen szurkolt Szijjártó Dzsudzsákkal
„Aranylábú diplomatáink, hát belógtatok a lurkókkal egy zárt kapus focimeccsre?” Csak a Kispest! Ezzel tette egyértelművé maga S...
Tartósan elveszi a kormány az önkormányzatok egyik legfontosabb bevételét
A járvány elleni védekezés alapjába megy a gépjárműadóból várt teljes 87 milliárd forint, az önkormányzatok nem tarthatják meg a bevét...
Strasbourg: A házelnök megsértette a sajtószabadságot, amikor újságírókat tiltott ki a parlamentből
Ítéletet hozott a strasbourgi székhelyű Ember Jogok Európai Bírósága (EJEB): az Országgyűlés elnöke megsértette hat magyar újságíró s...
Teljes kudarc a kormány 4,6 milliárd Ft-os tiszai luxushajó-programja
Nem indul biztatóan az összesen 4,6 milliárd forint közpénzből útnak indított állami nyaralóhajó-program: a tavaly és az idén beszerzett ...
Kiakadt a Magyar Orvosi Kamara Káslerre, kőkeményen visszavágtak a miniszternek
Az Orvosi Kamara felszólította a döntéshozókat és minisztereket – „akik az egész nemzet szolgálatára kaptak felhatalmazást” –: váll...
Szijjártó: Európa egyik legjobban teljesítő gazdasága a magyar
A magyar gazdaság szereplőinek új világgazdasági versenyben kell helyt állniuk a koronavírus-járvány után - jelentette ki Szijjártó Péter...
Újabb felmérés: Elégedettek a magyarok a kormány döntéseivel
A felmérések szerint elégedett a magyar társdalom a koronavírus-járvány idején bevezetett kormányzati intézkedésekkel - mondta Nagy Dániel...
A Mészáros család 232 millióért tervezte meg az új felcsúti iskolát
Azt nem tudni, hogy mennyibe fog kerülni a beruházás, de az Orbán Viktor miniszterelnök falujába tervezett új iskolának csak a tervei több sz...
Az orvosi kamarával nem egyeztettek a háziorvosi ellátás államosításáról
"A mai nap híradós kérdésre elmondtam, hogy a Pintér miniszter úrral folytatott megbeszéléseken nem merült fel a háziorvosi rendszer államo...
Kásler szerint az orvosok tehetnek róla, hogy az ő utasításai miatt hazaküldték a betegeket
Kásler Miklós az Emberi Erőforrások Minisztériumának PR-akciójában indult álinterjúsorozata, a Miniszteri percek második epizódjában a le...
Kásler utasítására hétfőtől csak Pintér engedélyezheti a kórházak magánszerződéseit
Hétfőtől részleges szerződéskötési tilalmat rendelt el a magánszolgáltatókkal az állami fenntartású fekvőbeteg-intézményekben Kásler...
Nem lesz több dudálós tüntetés: eddig úgy 5 millióra büntették a résztvevőket
Nem szerveznek újabb dudálós tüntetést a Lánchídhoz a kórházi ágyak kiürítése miatt, jelentette be Facebook-oldalán Hadházy Ákos a 444...
Halász: A kormány segít az embereknek megtartani a fizetésüket, biztosítani a családjuk megélhetését
A baloldali önkormányzatokban kirúgások, fizetéscsökkenések, megszorítások követik egymást - mondta Halász János, a Fidesz-frakció szóv...
"A kormány 10 éve befagyasztotta a családi pótlékot és a nyugdíjminimumot!"
A párt közösségi oldalán azt írja, a Fidesz-kormány 10 éve befagyasztotta a családi pótlékot, a nyugdíjminimumot, az anyasági támogatás...
Tállai: A magyar lakosságot jó pénzügyi helyzetben találta a vírus
Az operatív törzs aktuális sajtótájékoztatóján Tállai András a magyar lakosság gazdasági helyzetéről és a hitelmoratórium tapasztalata...
Közel 300 milliós támogatást kapott a kormánytól Matolcsy fiának cége
Magyarország megakadályozta a koronavírus elszabadulását, így mostantól a munkahelyvédelem a válságkezelés új feladata, mondta a külügym...
Bárkinél lekapcsolhatja az internetet az állam
Július 1-től kétszer kilencven napra a titkosszolgálatok saját hatáskörben elrendelhetik egyes online szolgáltatások felfüggesztését. Ves...
Tiborcz 2,3 milliárd Ft osztalékkal gazdagodott, 1 milliárdért vette meg Mészáros szállodáját
Jelentős profit jött össze 2019-ben Tiborcz István, a miniszterelnök vejének fő cégénél, a BDPST Zrt.-nél: a 4,8 milliárd forint adózott ...
25,7 milliárdot ad két sportcsarnokra és határon túli programokra Orbán
A szerda esti Magyar Közlönyből derült ki, hogy a Modern Városok Program keretében 11,28 milliárd forintot különítettek el a szegedi kézila...
Németh Szilárd: Azért nincs migráns az országban mert védjük a határokat
Járványügyi veszélye is lenne a határőrizeti rendszer feladásának - hangsúlyozta a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára szerda...
DK: Az Orbán-kormány a legnagyobb bajban árulta el és szúrta hátba a magyarokat
A Demokratikus Koalíció közleményében ma arról beszélt, hogy a kormány 36 milliárdot költ határon túli gazdasági támogatásokra, miközb...
Kormánytag: A koronavírus járvány elleni védekezés a kormány sikertörténete
Pintér Sándor belügyminiszter a "logisztikai" felelőse lehet az egészségügynek, egy államilag központosított készletgazdálkodás terén ő...
Orbánék döntöttek: 25 milliárd Ft megy két kézilabdacsarnokra
Varga Mihály pénzügyminiszternek gondoskodnia kell a szegedi kézilabdacsarnokra 11,3 milliárd, a tatabányai multifunkciós csarnokra pedig 13,4 ...
Új futballstadiont ígért Pécsnek Orbán Viktor
Fontos és sikeres egyeztetés zajlott kedden a Parlamentben. Hargitai János, Baranya országgyűlési képviselője árulta el a Pécsi Újságnak, ...
Várja a honvédség a munkanélkülieket bruttó 161 ezer Ft-ért
Nem kell fizikai szintfelmérőt teljesíteniük, hanem egy „sima” orvosi alkalmassági vizsgálat és erkölcsi bizonyítvány birtokában már m...
A gazdaságvédelmi pénzek tizedét tüntette el a kormány
Két nap alatt 166 milliárd forint ment el a gazdaságvédelmi alapól vitatható célokra. A kormány a válság elején hozott intézkedéssel lé...
150 milliárdot ad a kormány turisztikai fejlesztésekre
A magyarországi szálláshelyek teljes körű felújítását célzó program utolsó szakaszára, valamint további turisztikai fejlesztésekre úja...
Kásler: Soha nem hangzott el olyan utasítás, hogy ágyakat kell kiüríteni
A Demokrata közölt interjút Kásler Miklóssal. Ebben úgy fogalmazott, hogy soha nem hangzott el olyan utasítás, hogy ágyakat ki kell üríteni...
Két hét alatt több mint 330 milliót költött el óriásplakátokra a kormány
Május első felében 336 millió forintot költött a kormány a gazdaságvédelmi akciótervet reklámozó óriásplakátokra – derült ki Csárdi...
Megszavazták: 10 évre titkosította a Parlament a Budapest-Belgrád vasútvonal részleteit
A parlament kedden elfogadta, hogy a kulturális dolgozók a jövőben nem lesznek közalkalmazottak. Híradónk a döntés után megtudta: A Közgyű...
Megszavazták: Személyes adatokhoz is hozzáférhet a Nemzetbiztonsági Szolgálat
Az Országgyűlés 156 igen, 38 nem szavazattal jóváhagyta az egyes törvényeknek a polgárok biztonságát erősítő módosítását, amelyben t...
Negyedmillió magyar kérte, de a kormány visszavonta a műanyagtörvényt
Az Európai Unió 2021-től betiltja az olyan könnyen és olcsón helyettesíthető, egyszer használatos műanyagokat mint például a műanyag fül...
László Imre 100 milliós számlát küldött a kormánynak
A DK azt mondja, hogy csökkent a COVID-osztályokon dolgozók bére. A párt szerint viszont nem csökkenteni, hanem megduplázni kellene az egészs...
Kásler: Olyan személyek gyilkosoznak le, akiket vagy akik családtagjait gyógyítottam az onkológián
A miniszter a Demokratának adott interjúban elmondta, hogy szerinte az ellenzék csak azért támadja, mert komoly érdeksérelmeket okozó átalak...
"Az Orbán-kormány haláltánca"
Egy településtől csak akkor lehet elvenni területet, ha azt a lakosság helyi népszavazáson jóváhagyta – indokolja Bajor Tibor egyetemi okta...
Szomorú jövőkép: újabb elvándorlási hullámmal számolhat Magyarország
Bár a tendencia javul, a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint évente még mindig mintegy húszezer magyar dönt úgy, hogy külföldön fog...
Mindent tudni fognak: Semjén törvényjavaslata lényegében minden személyes adatunkat tálcán kínálhatja fel a Nemzetbiztonsági Szakszolgálatnak
Egy kormánypárti törvényjavaslat felhatalmazná a Nemzetbiztonsági Szakszolgálatot arra, hogy egy Magyarországot érő kibertámadás elhárít...
Der Standard: Orbán a parlamenti szavazások révén bontotta le a demokráciát
A bécsi Der Standard röviden kommentárjálta a hétvégi bejelentéssel kapcsolatban, hogy Budapesten is újraindult az élet, és hogy a magyar ve...
Apasztja a járvány az ápolói béreket: Az egy órára jutó nettó bérük az 1000 Ft-ot sem éri el
Apasztja a járvány az ápolói béreket - írja a Népszava. A lap szerint sok egészségügyi dolgozónak csökkent a fizetése a járvány elleni ...
Orbán aláírta a kormányhatározatot: Új sportcsarnokra ad pénzt a kormány Székesfehérváron
A hétfő esti Magyar Közlöny egyik kormányhatározatából kiderül, hogy a kabinet a gazdaságvédelmi akcióterv keretében – összhangban a M...
36,5 milliárdot ad a kormány a határon túli gazdaságfejlesztésre
A hétfői Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat alapján jelentős pénzeket, összesen 83 milliárd forintot mozgatott át a kabinet a ga...
Czutor Zoltán agyonveréséről filozofál Bayer Zsolt
Ismét remek elmélkedést tett közzé blogján Bayer Zsolt. A lovagkereszttel is kitüntetett publicistát most éppen az háborította fel, hogy a...
Még 82 milliárdot kap a gazdaságvédelmi alapból Mészáros a Budapest-Belgrád vasútvonal fejlesztésére
Még 82 129 847 503 forintot csoportosítanak át a Budapest-Belgrád vasútvonal fejlesztésére az idei költségvetésben, eredetileg ezt a pénzt ...
A fideszes polgármester jelentette fel rémhírterjesztésért a gyulai férfit
Múlthét szerdán közel tucatnyi rendőr tartott házkutatást rémhírterjesztés gyanúja miatt a Momentum tagjaként ismert ellenzéki hangadón...
MSZP: százezrek veszítik el a munkájukat a járvány miatt, az augusztus 20-i tűzijáték költségén inkább rajtuk kéne segíteni
A koronavírus-járvány következményeinek enyhítésére és szociális támogatásokra fordítsa a kormány inkább a nagyszabású augusztus 20-i...
Die Presse: Orbán tudatosan kiaknázza az unió gyengeségeit
Már megint Orbán Viktor nevet a végén, mivel tudatosan kiaknázza az unió gyengeségeit. Erre figyelmeztet Közép-Európa egyik legjobb amerikai...
Koncz Zsuzsa: Már elég régóta ilyen korban élünk, csak épp a hajnali letartóztatások hiányoztak
Lehetséges, hogy újra olyan korban élünk, amikor a jelbeszédnek kell dominálnia? És itt most utalok azokra az emberekre, akiket a héten elvitt...
Ferge Zsuzsa: Az embertelenség a rendszer lényege
A Széchenyi-díjas szociológus, a Magyar Tudományos Akadémia tagja egész életében a hazai szegénység felszámolásáért küzdött. Társadal...
Rémhírterjesztésért feljelenti saját magát Bencsik János független képviselő
Bencsik János független országgyűlési képviselő a közelmúltban jelentkezett egy Facebook-videóval, amelyen egy egészségügyi dolgozóval b...
Orbán ennek nem fog örülni: A néppárti vezető azt javasolja, központilag osszák el az uniós helyreállítási támogatásokat
Az Európai Számvevőszék, az Európai Bizottság és az Európai Parlament közvetlen ellenőrzése alá kell vonni a koronavírus-járvány gazdas...
Orbán Viktor felhatalmazta: Pintér világítja át az egészségügyet
Megszaporodott az egészségügyi szakemberek látogatása a belügyminiszternél az elmúlt hetekben. Pintér Sándor a közelmúltban fogadta a Magy...
Szegedi aneszteziológus: a központilag beszerzett lélegeztetőgépek alkalmatlanok a koronavírus kezelésére
Egy Facebook-posztban most névvel is vállalja Lovas András szegedi aneszteziológus és intenzív terápiás orvos, hogy a koronavírus elleni véd...
Ujhelyi István: Ebből óriási balhé lesz a Fideszben
A szocialista EP-képviselő nyílt levelében azt írja, hogy a Fidesz EP-képviselői is megszavazták a héten azt a parlamenti jelentést, amely ...
Orbán átvette Jézus helyét drMáriás festményén
Feltűnik körülötte Mága Zoltán, Mészáros Lőrinc, Recep Tayyip Erdogan és Donald Trump is. Az utolsó vacsora a járvány megállítása el...
A felcsúti akadémia a járvány idején is kapott plusz kétszázmilliót közpénzből
Egy december közepi törvénymódosítással élve a felcsúti focialapítvány az önrészt megspórolva száz százalékban TAO-támogatásból, va...
Orbán: 100 ezer fő mehet a közfoglalkoztatásba, a fiatalokat várja a honvédség
Csipkelődős hangulatban ébredt péntek reggel Orbán Viktor miniszterelnök, legalábbis szokásos rádióinterjújában Karácsony Gergely főpolg...
Pénzt vesz el a kormány az önkormányzatoktól, közben atlétikai stadionra és kézilabdára is milliárdok mennek el
Mint a Magyar Közlönyből megtudhattuk, a Nemzeti Atlétikai Központ megvalósításához szükséges bontási, megszüntetési és ahhoz kapcsoló...
Míg másokat kivéreztet, közben 1,2 milliárdot szór szét a kormány több baráti településnek
A kormány segít a bajban, főleg, ha a szövetségeikről van. szó. Ez derül ki abból a parlamenti levelezésből, amit Tordai Bence, a Párbesz...
Orbán elment az országból
Orbán Viktor Belgrádba utazott, ahol a reptéren, az érkezéséről videó is készült. A felvételen őt kivéve még a díszsorfalban álló ka...
300 milliót ad a kormány a határon túli kézilabdasportra
A csütörtöki Magyar Közlönyben jelentek meg az új támogatási számok. Ebből kiderült, a kormány 1 998 039 107 forintot különít el a Nem...
Magyar György: A hatalom azt akarja elérni, hogy itt senki se merje kinyitni a száját
Öt rendőr vonult ki két autóval – rémhírterjesztés miatt – Gyulán, egy mozgássérült emberhez, aki egy Facebook bejegyzéshez fűzött k...
Tízmilliós támogatást kapnak az NB I-es klubok
A Magyar Labdarúgó-szövetség besegít a focicsapatoknak a koronavírus-tesztelés költségeinek előteremtésébe. Az MLSZ május elején dönt...
Drónvideó Mészáros bicskei magántaváról és nyaralójáról
Mészáros Lőrinc egyik cége 2014-ben vette meg a Bicske melletti területet. „A Felcsút melletti kisvárosban Erőmű-tóként ismert vízfelül...
Új módot talált a kormány az önkormányzatok kisemmizésére
Minden öt milliárd forint feletti beruházás területét és adóbevételeit elvonhatja a településektől a kormány egy törvényjavaslat szerin...
ÁSZ-elnök: Tegyenek félre pénzt a családok
Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke szerint a 2021-es költségvetésnek három szempontot kell követnie: célra tartás, rugalmasság és tart...
„Teret ad az önkénynek” Orbánék új felhatalmazása
  
Bizottságot kap a nyakába Kövér László
  
Varga Judit: Magyarországon biztosított a jogállam
  
Még nincs is itt Orbán születésnapja, de Szikoráék már pezsgővel köszöntötték (videó)
  
Orbánék benyújtották a 2021-es költségvetés tervezetét: Jön 2021-ben a hadigazdálkodás
  
Mészáros és a haverok soha nem kaszáltak még olyan sok állami pénzt, mint koronavírus idején
  
Megvannak az adatok: 24 ezer beteget is hazaküldhettek Kásler utasítására
  
Szakértő: Kásler egy senki az egészségügy átvilágításában
  
Semjén benyújtotta: Nagy felhatalmazása lesz a kormánynak
  
Kovács Zoltán: Sok magyar a koronavírus-törvény miatt van életben
  
Zártkapus meccsen szurkolt Szijjártó Dzsudzsákkal
  
Tartósan elveszi a kormány az önkormányzatok egyik legfontosabb bevételét
  
Strasbourg: A házelnök megsértette a sajtószabadságot, amikor újságírókat tiltott ki a parlamentből
  
Teljes kudarc a kormány 4,6 milliárd Ft-os tiszai luxushajó-programja
  
Kiakadt a Magyar Orvosi Kamara Káslerre, kőkeményen visszavágtak a miniszternek
  
Szijjártó: Európa egyik legjobban teljesítő gazdasága a magyar
  
Újabb felmérés: Elégedettek a magyarok a kormány döntéseivel
  
A Mészáros család 232 millióért tervezte meg az új felcsúti iskolát
  
Az orvosi kamarával nem egyeztettek a háziorvosi ellátás államosításáról
  
Kásler szerint az orvosok tehetnek róla, hogy az ő utasításai miatt hazaküldték a betegeket
  
Kásler utasítására hétfőtől csak Pintér engedélyezheti a kórházak magánszerződéseit
  
Nem lesz több dudálós tüntetés: eddig úgy 5 millióra büntették a résztvevőket
  
Halász: A kormány segít az embereknek megtartani a fizetésüket, biztosítani a családjuk megélhetését
  
"A kormány 10 éve befagyasztotta a családi pótlékot és a nyugdíjminimumot!"
  
Tállai: A magyar lakosságot jó pénzügyi helyzetben találta a vírus
  
Közel 300 milliós támogatást kapott a kormánytól Matolcsy fiának cége
  
Bárkinél lekapcsolhatja az internetet az állam
  
Tiborcz 2,3 milliárd Ft osztalékkal gazdagodott, 1 milliárdért vette meg Mészáros szállodáját
  
25,7 milliárdot ad két sportcsarnokra és határon túli programokra Orbán
  
Németh Szilárd: Azért nincs migráns az országban mert védjük a határokat
  
DK: Az Orbán-kormány a legnagyobb bajban árulta el és szúrta hátba a magyarokat
  
Kormánytag: A koronavírus járvány elleni védekezés a kormány sikertörténete
  
Orbánék döntöttek: 25 milliárd Ft megy két kézilabdacsarnokra
  
Új futballstadiont ígért Pécsnek Orbán Viktor
  
Várja a honvédség a munkanélkülieket bruttó 161 ezer Ft-ért
  
A gazdaságvédelmi pénzek tizedét tüntette el a kormány
  
150 milliárdot ad a kormány turisztikai fejlesztésekre
  
Kásler: Soha nem hangzott el olyan utasítás, hogy ágyakat kell kiüríteni
  
Két hét alatt több mint 330 milliót költött el óriásplakátokra a kormány
  
Megszavazták: 10 évre titkosította a Parlament a Budapest-Belgrád vasútvonal részleteit
  
Megszavazták: Személyes adatokhoz is hozzáférhet a Nemzetbiztonsági Szolgálat
  
Negyedmillió magyar kérte, de a kormány visszavonta a műanyagtörvényt
  
László Imre 100 milliós számlát küldött a kormánynak
  
Kásler: Olyan személyek gyilkosoznak le, akiket vagy akik családtagjait gyógyítottam az onkológián
  
"Az Orbán-kormány haláltánca"
  
Szomorú jövőkép: újabb elvándorlási hullámmal számolhat Magyarország
  
Mindent tudni fognak: Semjén törvényjavaslata lényegében minden személyes adatunkat tálcán kínálhatja fel a Nemzetbiztonsági Szakszolgálatnak
  
Der Standard: Orbán a parlamenti szavazások révén bontotta le a demokráciát
  
Apasztja a járvány az ápolói béreket: Az egy órára jutó nettó bérük az 1000 Ft-ot sem éri el
  
Orbán aláírta a kormányhatározatot: Új sportcsarnokra ad pénzt a kormány Székesfehérváron
  
36,5 milliárdot ad a kormány a határon túli gazdaságfejlesztésre
  
Czutor Zoltán agyonveréséről filozofál Bayer Zsolt
  
Még 82 milliárdot kap a gazdaságvédelmi alapból Mészáros a Budapest-Belgrád vasútvonal fejlesztésére
  
A fideszes polgármester jelentette fel rémhírterjesztésért a gyulai férfit
  
MSZP: százezrek veszítik el a munkájukat a járvány miatt, az augusztus 20-i tűzijáték költségén inkább rajtuk kéne segíteni
  
Die Presse: Orbán tudatosan kiaknázza az unió gyengeségeit
  
Koncz Zsuzsa: Már elég régóta ilyen korban élünk, csak épp a hajnali letartóztatások hiányoztak
  
Ferge Zsuzsa: Az embertelenség a rendszer lényege
  
Rémhírterjesztésért feljelenti saját magát Bencsik János független képviselő
  
Orbán ennek nem fog örülni: A néppárti vezető azt javasolja, központilag osszák el az uniós helyreállítási támogatásokat
  
Orbán Viktor felhatalmazta: Pintér világítja át az egészségügyet
  
Szegedi aneszteziológus: a központilag beszerzett lélegeztetőgépek alkalmatlanok a koronavírus kezelésére
  
Ujhelyi István: Ebből óriási balhé lesz a Fideszben
  
Orbán átvette Jézus helyét drMáriás festményén
  
A felcsúti akadémia a járvány idején is kapott plusz kétszázmilliót közpénzből
  
Orbán: 100 ezer fő mehet a közfoglalkoztatásba, a fiatalokat várja a honvédség
  
Pénzt vesz el a kormány az önkormányzatoktól, közben atlétikai stadionra és kézilabdára is milliárdok mennek el
  
Míg másokat kivéreztet, közben 1,2 milliárdot szór szét a kormány több baráti településnek
  
Orbán elment az országból
  
300 milliót ad a kormány a határon túli kézilabdasportra
  
Magyar György: A hatalom azt akarja elérni, hogy itt senki se merje kinyitni a száját
  
Tízmilliós támogatást kapnak az NB I-es klubok
  
Drónvideó Mészáros bicskei magántaváról és nyaralójáról
  
Új módot talált a kormány az önkormányzatok kisemmizésére
  
ÁSZ-elnök: Tegyenek félre pénzt a családok
  
THE TIMES IMPRESSZUM