THE TIMES
Feliratkozás hírlevélre
Elrabolták Orbán terepjáróját!
Recept: Elkészítése erősen ajánlott! Isteni rakott csirke 1 óra alatt!
Elrabolták Orbán terepjáróját!
Húsz éve, 1999-ben volt Orbán Viktor miniszterelnökségének első teljes éve. Ennek apropóján Orbán99 címmel indítottunk sorozatot, amelyben azokat a sztorikat elevenítjük fel, amelyek érdekesek napra pontosan két évtized távlatából is. Akár azért, mert jól rímelnek jelenlegi eseményekre, akár azért, mert támpontot adhatnak Orbán Viktor mostani döntéseihez és motivációihoz, vagy szimplán azért, mert ha most történnének, még ma is simán az újságok címlapjára kerülnének. Korábbi cikkeink közül itt válogathat.

Csöndes, nyugodt arcát mutatja csütörtök délelőtt a kis utca a II. kerület külső részén. Vegyes a kép: régi, düledező, ősfákkal körbenőtt kis épületek és parkosított kertben álló, mostanában épült drága házak váltják egymást. Csak a régi lakók emlékezhetnek arra, hogy húsz évvel ezelőtt olyan bűncselekmény történt itt, amely miatt az egész ország rájuk figyelt.

1999. május 7-én, péntek este Orbán Viktor miniszterelnöknek és feleségének, Lévai Anikónak esti programja volt, úgyhogy bébiszittert hívtak a három gyerekhez, Ráhelhez, Gáspárhoz és Sárához. Egy őrezred által használt autót, egy Toyota RAV4-est küldtek érte az említett utcába, hogy azzal hozzák el őt dolgozni.

Az autót az akkori – a rendőrség által egyébként tagadott – sajtóhírek szerint általában Lévai Anikó testőrnője, Lekli Zsuzsanna, 23 éves kormányőr használta, de olykor Lévai, sőt nagy ritkán Orbán Viktor is a volánjához ült. A Magyar Nemzet úgy fogalmazott, hogy az „Orbán Viktor miniszterelnök használatába adott” terepjáró. Aznap viszont a testőrnő egyedül ment vele.

Amikor a Toyota este hétkor megállt a ház előtt, egy 25 éves üllői fiatalember, S. Tamás Attila ugrott oda az autóhoz, és a sofőrnőt szabályosan kiráncigálta a kocsiból. S.-nek azonban fogalma sem volt, kivel áll szemben, úgyhogy meglepetésként érte, hogy amikor elhajtani készült, akkor a kormányőr közelről célzott lövéseket adott le rá. S. annak ellenére, hogy több golyó is eltalálta, végül mégis elhajtott az autóval.

A fegyveres rablás hírére Lévai Anikó saját – nem szolgálati – autóján azonnal a helyszínre ment.

Ugrunk egyet a jelenbe. A kis utcában a kapuját javítgatja egy középkorú férfi. „Emlékszünk, hogyne emlékeznénk, de nem sokat tudok mondani, mi is a sajtóból tudtunk meg mindent. Elvitték az autót, de rálőttek a rablóra, ennyi” – mondta. Annyit azért elárul, hogy utána nem volt nagy rendőri készültség, talán ha egyszer végigmentek másnap az utcán. Ő úgy tudja (és az én előzetes nyomozásom is arra jutott), hogy az egykori bébiszitter még mindig abban a bizonyos házban él, de „ne várja, hogy tárt karokkal fogadja önt”.

Odamegyünk, csöngetnünk sem kell, éppen jön ki egy hölgy. „Már nem laknak itt” – zárja rögtön udvariasan rövidre a dolgot, amikor említem neki, hogy minek a 20. évfordulója miatt keresem. Biztos nem laknak itt? – kérdezek vissza, és az egyébként szelíd arckifejezését látva meg merek esküdni rá, hogy a „tudom, hogy ő tudja, hogy én tudom, hogy ő tudja” játékot játsszuk éppen. De nem akarom forszírozni a dolgot, elvégre húsz év telt el, és a hölgy sosem volt közszereplő.

Szóval húsz évvel ezelőtt a rendőrség szinte percekkel a rablótámadás után egymillió forintos nyomravezetői díjat ajánlott fel az autóért. Nem véletlenül: a járműben speciális híradástechnika volt, és elég kínos lett volna a kormányőrségnek, ha az illetéktelen kezekbe kerül.

Néhány órával a támadás után a GVP-081 rendszámú Toyotát meg is látta egy taxis a Hűvösvölgyi út 96. garázslejárójában, és jelentette a hatóságoknak. Aznap éjjel nyolc órán át hallgatták ki, mert biztosra akart menni a rendőrség, hogy nem játszott össze a rablóval. A cégét, a Tele5-öt két nemzetbiztonsági ember kereste fel ugyanabban az időben, Pintér Sándor belügyminiszter pedig az autó szemléjén vett részt.

Végül kiderült, hogy a taxis tényleg ártatlan, így pár nap múlva a BRFK-n át is vette a jutalmat, de a neve nyilvánosságra hozatalához sem járult hozzá. Annyit viszont elmondott, hogy egy fuvar végeztével indult megszokott állomáshelyére, amikor az URH-n meghallotta a díjat. Miután egyik kollégája beszólt, hogy a terepjárót a környéken látta elszáguldani, ő mindenhová benézve hajtott a Hűvösvölgyi úton, így látta meg. Ezt jelentette a diszpécsernek, aki értesítette a rendőröket.

A támadás másnapján, szombat délután S. bekopogott egy ügyvédhez, majd a vele való konzultáció után feladta magát a rendőrségen. A rendőrség nyilatkozata szerint ha nem adja fel magát, akkor is elkapják, mert a testőrnő leírása alapján beazonosították őt, és már figyelték a lakását. Az ügyvéd, az 1990 és 1994 között MDF-es képviselőként is dolgozó Balás István azt nyilatkozta, hogy a számára addig ismeretlen S. telefonon jelentkezett, azt mondta, hogy sürgős ügyről van szó, így fél óra múlva az ügyvédi irodában találkoztak.

- Egy 23 éves, mint megtudtam, 55 kilogramm súlyú, nem iskolázatlan, jól szituált családból származó fiatalemberről van szó – mondta Balás. Megbeszélték, hogy bemennek a rendőrségre. Ott egy rövid meghallgatás után S.-t kórházba szállították, és megműtötték. Négy golyó érte. „Az egyik lövés a bal csuklóját zúzta szét, a másik a bal felkarcsontját törte el, a harmadik seb a lapocka környékén található, és egy negyedik is a testébe fúródott” – mondta az ügyvéd. A bordája és a kulcscsontja is eltört.

S. pár nap múlva vallomást tett. Hogy pontosan mi történt, arról eltért az ő vallomása és a testőrnő beszámolója. S. azt állította, hogy nem volt nála fegyver (később kiderült, ez hazugság, gázfegyverrel hadonászott), a kormányőr nem mondta neki, hogy ő rendőr, még csak nem is ellenkezett, amikor kiszedte az autóból őt, aztán a következő pillanatban már lőtt (erről is kiderült később, hogy hazugság, lentebb még lesz erről szó). S. ügyvédje – az azóta elhunyt Balás István – szerint a kormányőr fegyverhasználata jogtalan volt, sőt, a nő egyenesen megölni akarta védencét, amikor a felsőtestére célzott. Balás szerint elég lett volna az autó kerekeit kilőni, esetleg lábra célozni.

A rendőrség nevében Szabó Ferenc dandártábornok pár nap múlva azt közölte, hogy az addigi vizsgálatok szerint jogszerű volt a fegyverhasználat, a hadnagy a lövések előtt felfedte kilétét és figyelmeztető lövést is leadott. Szabó arra a kérdésre nem válaszolt, hogy az önvédelmi sportokban is jeleskedő biztonsági tiszt miért nem próbálta meg fegyverhasználat helyett más módon megakadályozni a terepjáró elrablását. Egy amatőr fotós felvételein egyébként az látszott, hogy hat lyuk van a sofőr ajtajának üvegén, egy golyó pedig az ajtóoszlopba fúródott.

A végleges vizsgálatok is a kormányőr verzióját támasztották alá, úgyhogy Pintér Sándor belügyminiszter „határozott fellépéséért” soron kívül főhadnaggyá léptette elő. Kiderült a vizsgálatból, hogy S. Tamás a támadás közelében egy elhagyott területen eldobta a fegyverét, felhívta szüleit, akik hazavitték, és megpróbálták ellátni a sebeit. Közben S. a lakására hívta két barátját is, elmondta nekik, mi történt, és megkérte őket, hogy tüntessék el a fegyvert. Ők meg is találták a riasztópisztolyt, amelyet gyorsan odaadtak egy ismeretlennek.

Első fokon 2000. január 5-én kezdődött el a tárgyalás. S. szinte mindent elismert, azt mondta, „hirtelen ötlettől vezérelve” akarta megszerezni az autót. Amellett viszont továbbra is kitartott, hogy fogalma sem volt róla, hogy kire és milyen autóra támad, a rendőrnő pedig nem figyelmeztette őt a lövések előtt. Emellett egy ellen-szakértőivélemény beadásával vitatta azt a szakértői véleményt is, hogy a terepjáró 6 millió forintnál többet ért. Ez azért volt fontos, mert ennyi volt a különösen nagy értékű rablás határa, így ez éveket jelentett a büntetésben. A két barátját bűnpártolással vádolták meg a hatóságok.

Kiderült az is, hogy ő rabolta ki nem sokkal a toyotás rablás előtt, 1999. április 6-án az Üllői út 115/B alatti BÁV-fiókot. Figyelmeztető lövés után mindenkit a földre kényszerített, majd a pénzzel elmenekült. Két napra rá egy ajándéknagykert is kirabolt. A két rablással 130+390 ezer forintot szerzett. A kórházban levett ujjlenyomatai buktatták le, ezek után be is vallotta a rablásokat. A tárgyaláson tisztázódott az is, hogy a kormányőrt Lévai Anikó küldte a bébiszitterért, azaz a nőt hivatalos személyként, hivatalos eljárás alatt érte a támadás.

S.-t 2000 februárjában, első fokon nyolc év fegyházbüntetésre és nyolc év közügyektől való eltiltásra ítélték különösen nagy értékre elkövetett fegyveres rablásért. A két barátját bűnpártolás miatt két év próbaidőre bocsátották, az indokolás szerint az ítéletben számításba vették azt is, hogy akkoriban elszaporodtak a rablások, illetve az autóba „beugrásos” technika. S. fellebbezett, de nem járt jól: a másodfok 2001 májusában szigorított az ítéleten, kilenc és fél év fegyházra súlyosbították a börtönbüntetést, a nyolc év közügyektől való eltiltáson nem módosítottak.

A bíróság nyomatékosította: az ítéletben nincs jelentősége, hogy a terepjáró Orbán Viktor és családja használatában volt.

Forrás: Index
Aggódhat a miniszterelnök: Nyomozást indíthatnak Orbán ellen Ausztriában!
Ilyen vicces fantomképet még tuti nem láttál! (fotó)
Gálvölgyi János kiakadt a Fideszre! Súlyos mondatok hangzottak el!
Oltva, chippelve szerető gazdit keres ez a gyönyörű kutyus!
Hiába derült ki, hogy hazudnak, úgy nyomják továbbra is a Fideszben, mintha mi sem történt volna!
Súlyos baleset: Lerepült az útról be a fák közé és a tetején állt meg!
Recept: A mai ebéd a szokásosnál is gyorsabban készül! Sajtos-sonkás csirkeszelet alig 35 perc alatt!
Bajban a miniszterelnök: Magával ránthatja Orbánt az osztrák kormány bukása!
Vicces bűnügyek: Azt ígérte a bűnöző, hogy feladja magát, ha eléri a rendőrség posztja az 1000 megosztást!
82 gyereket ítélt halálra az Orbán-kormány! (videó)
Segíts egy megosztással: Gazdit keres Lady! Egyetlen dolgot kér és az a szeretet!
Ezzel a döntésével végleg taccsra vágja a Fidesz Budapest közlekedését! (videó)
Jogosítvány nélkül, a forgalommal szemben menekült a zsaruk elől a Volkswagenes!
Recept: Egy igazi 30 perces csoda! Kókuszos-foltos kocka bögrésen!
Bajban Mészáros: Zárolhatják a vagyonát!
Látnod kell: Michael Jacksonra táncol Britney Spears! (videó)
Van miből: 2,5 milliárdot költenek Orbánék a kárpátaljai magyarok bérkiegészítésére!
Minden megosztás számít: S.O.S. segítségre van szüksége ennek a cicának!
Stadionra, sportcsarnokra telik, de az iskola udvarának térkövezésére a szülőktől kértek pénzt!
Brutális baleset: Darabokra szakadt a BMW!
Recept: A széle a legfinomabb! Ha nem hiszed, kóstold meg!
Visszavágott az európai parlament: Orbán képe is plakátra került! (fotó)
Először jön Magyarországra a The Jacksons!
Magyar dolgozók arcul csapása: 3000 török migráns behozatalát támogatja a Fidesz 12 milliárddal!
Nem ismerős valakinek? Sátoraljaújhelyen az Ipartelep utcában kóborolt ez a kislány!
Letiltotta a facebook a fideszes propagandalapokat!
(18+ fotók) Fának csapódott a BMW, a sofőr rögtön szörnyethalt!
Recept: Így készül a házi leveles tészta! Ne vedd többé a boltit!
Szankciók: Beutazási tilalmat és vagyonbefagyasztást fontolgat Mészáros ellen az USA!
Ezt látnod kell: Brutál vicces fotó készült egy ejtőernyőző srácról!
Nincs kegyelem, kell a vár Orbánéknak! Egy penészes laktanyába költöztetik a Széchenyi-könyvtárat!
Minden megosztás számít: Egy forgalmas útszakaszon szabadultak meg ettől két kutyustól!
Kövér: Az a magyar ember, aki nem a Fideszre szavaz, az hazaáruló...
Tesztvezetés közben pattant meg az autótolvaj a 2 millió eurós Ferrarival!
Recept: Ebből a tésztából készül az igazi kókuszkocka! A legfinomabb!
Még Trumpnak is ciki volt Orbán washingtoni mutatványa!
Vicces bűnügyek: Ezen a rabláson még a sokat látott rendőrök is jót nevettek!
Úgy felhúzta az embereket Orbán válasza, hogy összedobták a pénzt a kilakoltatásra váró családnak!
Vajon lesz neki gazdija, aki megszépíti öreg napjait?
A bedőlés előtt Matolcsy mindkét fia kimentette a cégét a családi bankból!
Ha meglátod, lehidalsz! Nem mindennapi képekkel akarja eladni a magyar pár a KIA-ját!

thehungariantimes.hu

valamit mindenki tud de mindent senki sem
Elfogatóparancsot adtak ki Orbán Viktor barátja ellen!
Sokkoló felvétel készült egy vasúti átjárónál Óbudán! (videó)
Recept: Elkészítése erősen ajánlott! Isteni rakott csirke 1 óra alatt!
Videón a Fidesz-imádó püspök, amint a gyűlölködő beszédében politizál! (videó)
Madonnának ez a véleménye a Michael Jackson botrányról!
Durván alpári vicc terjed a facebookon Orbánról, de mégis minden benne van! (fotó)
Segíts Ladynek, ennek a gyönyörű kuvasz leányzónak szerető gazdát találni!
Orbán fél a felelősségre vonástól! (videó)
Szokatlan párost igazoltattak a rendőrök a Mercedes volánja mögött! (videó)
Recept: Nincs még bevált franciakrémes recepted? Most lesz!
Erre nem számítottak: Köztörvényes bűnözőként jelent meg Tiborcz és Mészáros az MTVA-ban! (videó)
Így tüntettek Pesten a Michael Jackson rajongók a sztár ártatlansága mellett! (videó)
Kiderült, ki az úr az országban: Tiborczék miatt megváltoztatták a parkolási rendet egy budai utcában!
Nézd ezt a tekintetet! Ugye nem kell örökre a rácsok mögött élnie és neki is lesz egy szerető gazdija!
Nagyon keményen megküldte Orbánt egy budapesti édesanya! Elszakadt nála a cérna!
Rendszámtábla nélkül száguldozott a Lamborghinivel!
Recept: Pikk pakk elkészül és a vendégek imádni fogják!
Amit Orbánék csinálnak, azt 75 évvel ezelőtt fasizmusnak nevezték...
Olyan részeg, hogy a saját tükörképével áll le vitatkozni! (videó)
4 millióra nőtt a Fidesz-káder ÁSZ-elnök fizetése!
Gazdit keres ez a csodaszép szobatiszta, chippelt, oltott tacskó kislány!
Köszönjük! Orbán beismerő vallomást tett!
Videóra vették, ahogy szétrobban egy kamion kereke az M3-ason!
Recept: Süss egészséges kekszet mindössze három alapanyagból!
Orbán vérszemet kapott: Módosítani akarja az alkotmányt!
Jótékonysági koncerttel akarnak segíteni Michael Jackson fogadott fiának!
Itt a vége: "Orbán vagy magától lép ki, vagy kizárjuk...!"
Még mindig nincs rá semmi megoldás, kérlek segítsetek! Legalább egy megosztással!
A Fidesz ukránokkal, törökökkel szorítja le a magyarok bérét! (videó)
Durva baleset: Lerepült az útról a BMW!
Recept: Ehhez a browniehoz mindössze 3 alapanyagra van szükség!
Ezért undorodik Orbántól Európa!
Vicces bűnügyek: Vígjátékba illő jelenetet vitt véghez a pancser rablópáros!
Tiborcz jogásznak hívatja magát, pedig csak érettségije van!

thehungariantimes.hu

valamit mindenki tud de mindent senki sem
impresszum