THE TIMES
Feliratkozás hírlevélre
Heller Ágnes lánya: megetetném Orbánnal a részvéttáviratot!
Ceglédi a facebookon fakadt ki: A 168 Óra megszűnt, többet egy sort sem írok bele...
Heller Ágnes lánya: megetetném Orbánnal a részvéttáviratot!
Hermann Zsuzsa, Heller Ágnes lánya, a mai napig sem tudja pontosan mi történhetett édesanyjával azon a tragikus délutánon a Balaton vizében. A Hírklikknek nyilatkozva elmondta, hogy a kormány, vagy Orbán Viktor részéről azóta sem kapott semmilyen részvéttáviratot, de jobb is így, mert bizony ő megetette volna vele a kormányfőt. Ehelyett Heller Ágnes emlékoldalán dolgozik, egybegyűjti a levelezéseit, fényképeit, kitüntetéseit, hogy aztán – támogatásokban reménykedve – létrehozhasson egy nagy archívumot, amelyben nem csak édesanyja, hanem a Budapesti Iskola filozófusainak hagyatékai is helyet kapnának. Kormányzati pénzben nem reménykedik, de ettől a kormánytól nem is fogadna el semmit.

- Mennyire sikerült feldolgozni tragédiát?

- Ezt ilyen hamar, sőt egyáltalán nem lehet feldolgozni. Ráadásul most az általa bérelt lakást kell kiürítenünk, mégpedig a hónap közepéig, így aztán különösen benne van az életem minden percében.


- Lehet-e már tudni, hogy pontosan mit történt?

- Nem lehet tudni. A rendőrség rögtön kizárta az idegenkezűséget, így tehát az csak valakinek a fantáziájában jelent meg.

- Volt egyáltalán ilyen?

- Igen, volt, aki azt híresztelte, hogy Orbán keze van a dologban. Nem. Azt mondják megfulladt, ezt viszont én szinte kizártnak tartom, mert tízszer jobban úszott nálam, és én is elég jól úszok. Talán megállt a szíve. Ez bármelyikünkkel, bármikor előfordulhat, pláne kilencven évesen. De szervi baja nem volt, kivizsgálták, infarktus nem volt…

- Teljes talány?

- Igen.

- Hogy érte utol önt a hír?

- Teljesen felfoghatatlan volt számomra. Radnóti Sándor telefonált először, ő mondta, hogy nagy a baj, Ági – az anyám – beúszott a Balatonba, és még nem úszott ki. Hirtelenjében eltoltam magamtól a problémát, nyilván nem akartam a legrosszabbra gondolni, azzal védekeztem, hogy ez csak hülyeség lehet, az anyám mindig órákat úszik, nyilván most is. Kérdeztem Sándortól, hogy mikor indult el, ekkor egyébként délután hat óra volt, mondta négykor. Ekkor már elkezdtem idegeskedni, aggódni és komolyan venni. Egy órát szokott a vízben tölteni, de kettőt azért nem. Ezzel együtt reménykedtem, mert még nem volt hír arról, hogy megtalálták volna. Fél órával később azonban már igen.

- Azért is váratlan, mert ő nagyon is vitális személyiség volt…

- Igen, elhitette mindenkivel, önmagával is, hogy örökké fog élni. Nemrég volt a kilencvenedik születésnapja, én szerveztem, százhúsz ember vett részt rajta. Éppen a képeket rendezgetem a Heller Ágnes internetes oldalon, amely már 2009 óta létezik, csak most átalakítottam emlékoldallá. Ebben rengeteg információ van róla; fotók, videók, levelek; 2009 ót minden, ami történt vele.

- Zokon vette, hogy a miniszterelnök nem küldött részvéttáviratot?

- Nem. Én megetettem volna vele őt. Örülök, és ő is örüljön, hogy nem küldött.

- Ilyen indulat van önben?

- Hát azok után, amiket ő művelt? Szóval egy ilyen távirat pimaszság, vagy legalább is képmutatás lett volna a részéről.

- Mire gondol, amikor azt mondja: amiket művelt vele…

- Például a 2011-es filozófus-perre. De úgy általában is: soha nem nyilatkozott róla pozitívan. De mondjuk ez legalább kölcsönös volt.

- Lehet, de ő mégis csak a magyar kormány feje, Heller Ágnes pedig egy kiemelkedő tudós volt…

- Hát igen.

- Említette, hogy átalakította Heller Ágnes emlékoldallá az egyébként működő oldalt. Milyen feladatai vannak ezzel összefüggésben?

- Az oldalt, annak idején, egy olasz hölgy indította, afféle rajongói oldalként. És mivel anyám nem használta a facebookot, engem kérdezett az illető hölgy, hogy mikor megy Rómába az édesanyám, és miután megválaszoltam, rögtön megtett az oldal kezelőjének, ahogy mondják adminnak. Mellesleg fogalmam sem volt akkor még, hogy mit jelent az, ha valaki admin, én is csak akkor mentem fel frissen a facebookra. Azóta belejöttem.

- Arra vagyok, voltam igazában kíváncsi, hogy van-e olyan küldetése, feladata, hogy feldolgozza Heller Ágnes munkásságát?

- Hajjaj. Először a levelezését szeretném rendbe tenni, nem könnyű feladat, mert dátum a legritkább esetben van a leveleken. Ebben Vajda Misu fog segíteni nekem, mivel sokszor az aláírásokat sem tudom kiolvasni, és ő azért inkább képben van, mint én. Utána a fotók következnek, albumokat fogok készíteni. Összességélben az a célom, hogy legyen az egészből egy archívum, de nem csak anyué, megkapjuk majd Márkus György hagyatékát is, az cél, hogy egy közös Budapesti Iskola archívum jöjjön létre. Most ugye lényegében megszüntették a Lukács-archívumot, már be van zárva, és nem dolgozik ott senki, szóval nagy szükség lenne egy ilyenre, de még csak a kezdeti stádiumban vagyunk. Én addig is mindent összegyűjtök, a kitüntetéseket, megpróbálom, ahogy említettem, rendszerezni a képeket, leveleket, és ha már tényleg lesz archívum, akkor átadni annak mindent.

- Ehhez azért pénz is kellene…

- Remélem, hogy lesznek támogatók.

- Esetleg pályázati pénzek? A kormányzattól biztos nem fog erre kapni.

- Nem, nem, biztos nem.

- Nem is kér?

- Ettől a kormánytól? Ugyan. Majd, ha váltás lesz, akkor esetleg igen.

- És, ha bekopogna ide Orbán Viktor azzal a céllal, hogy együtt hozzák létre az archívumot, akkor sem?

- Akkor sem. De nem fog bekopogni. Egyébként most Gábor György, anyu nagy barátja a Mazsihisztől próbál támogatást szerezni.

- Ez nem azt jelenti, hogy az archívum, és az édesanyja ügyét mintha kissé zsidó irányba vinné el, miközben azért Heller Ágnes egy egyetemes gondolkodó volt…

- Igen, de nekünk azon kellett töprengenünk, hogy melyik az az intézmény, amelyiket még nem vágott tönkre az Orbán-kormány. Tönkreteszik az egyetemeket, az akadémiát, itt nem marad semmi. Ha a zsidóknál is eredmény nélkül járunk, akkor el kell mennünk külföldre támogatókat keresni.

- Az ön tevékenységének jelentő részét most a múlt feldolgozása teszi ki?

- Igen.

- Filozófus szülők gyerekeként soha nem volt affinitása ehhez a pályához?

- Nem. Elég zűrös gyerekkorom volt, a szüleim elváltak, így ezt a rossz házasságot gyerekkoromban azonosítottam az értelmiségi léttel, ezért minden energiámmal azon voltam, hogy én ne az legyek.

- Azt olvastam önről, hogy internet-pszichológus…

- Most már nem, tizenhárom évig működtettem egy lelkisegély szolgálatot a neten. Aztán nem csak a neten működtünk, bár nem vagyok végzett pszichológus, csak asszisztens. Tizenhárom év után azonban bezártunk, mert támogatások nélkül nem tudtuk már működtetni.

- Egy ideje elég aktív közéleti életet is él, ha jól tudom…

- Igen, 2010 óta aktivista vagyok, sokmindent szervezek, csatlakoztunk egy nagy európai tüntetéshez tavaly októberben, azt én szervezetem, aztán a Lukács-szobornál…

- Azon az összeurópai tüntetésen sokat gúnyolódott a jobboldal, hogy alig volt ember…

- Igen, itt kevesen voltak, miközben Berlinben óriási tömegek. Nem hiszem, hogy az érdektelenség a szervezők kudarca…

- Ön szerint mi a baj Magyarországon?

- Hú, hát én ehhez kevés vagyok, én nem tudom. Anyu biztos tudná.

- Igen, nyilatkozott is a Hírklikknek a problémákról. Egyébként az édesanyjával készült interjúkat is feldolgozza?

- Ami fellelhető, azt igen.

- Önök mennyit politizáltak az édesanyjával?

- Előfordult. Együtt jártunk tüntetni, színházba.

- Van bármi az eddig átnézett hagyatékban, ami meglepte?

- Nem, nagyjából erre számítottam. Ami mégis váratlan volt számomra, hogy mindenből félelmetes mennyiség van. Ruhából, cipőből, kitüntetésből.

- Vannak-e feldolgozatlan jegyzetei, írásai, amelyeket még nem tudott, vagy akart publikálni?

- Vannak, persze. Leginkább füzetekben, kézzel írva, nem lesz könnyű feldolgozni őket. Remélem, hogy a Gábor Gyuri majd segít bennük. Anyunak rengeteg terve volt még, találtam például 2020-as vállalásokat, nyitott egyetemi előadásokat, utazási terveket. Egy pillanatnyi kétség sem volt benne a jövőt illetően, állítom, tökegészségesen halt meg. De így kell.

- Mennyire tudott felülemelkedni életében mindazon, ami Magyarországon történik?

- Ő mindenen felül tudott emelkedni. Olyan stabil énje volt, hogy bár megérintették a történések, de nem befolyásolta semmiben.

- Barátilag ki állt hozzá a legközelebb?

- A Márkus Gyuri, de hát ő is meghalt, Vajda Misu, a régi Budapesti Iskolások, aztán Gábor Gyuri, Bacsó Béla, Radnóti Sándor.

- És hogyan fogadja az ellenséges támadásokat?

- Igyekszem nem foglalkozni velük.

- Igen, de kikerülni sem lehet őket.

- Nem lehet, de azért próbálom kímélni magam.

- Mégis: ütésként hatnak a szélsőséges vélemények, vagy tudomásul veszi, hogy ilyen a világ.

- Ütésként hatnak, persze, hogy úgy hatnak. De ilyen a világ.

- Édesanyád hogyan kezelte ezeket?

- Őt egyáltalán nem érdekelte. Ő soha nem szorongott, miközben én például nagyon az vagyok.

- Ezért szerepel viszonylag keveset a nyilvánosság előtt?

- Igen, de azért igyekszem legyőzni, már beszédet is mondtam tüntetésen.

- Van önben olyan küldetés, hogy valamit át kell vennie Heller Ágnestől, a harcot a rendszer ellen például?

- Igen, persze. Valamit át kell vennem, tovább kell vinnem. Egy sor dolgot már át is vettem. Tudom, hogy tennem, tenni kell, csak azt kellene tudni, mit lehessen, hogy eredménye is legyen.

Forrás: Hírklikk
Orbán szerint ez a magyarok küldetése!
Úgy fotózkodtak a Fidesz új polgármester-jelöltjei Orbánnal, mint beiratkozó kisdiákok az évnyitón!
1270 millió forint közpénzzel segített ki egy kínai beruházást a kormány Kapuváron!
Egyre több fiatal magyar kényszerül a szüleivel lakni!
Újbudán személyes adatokért adják a 200 Ft-os LED izzókat a fideszes polgármester nevében!
A Rogán család kinőtte a luxusingatlanját, beköltöztek Sarka Katáék mellé egy villakomplexumba!
Tarlós: Mit orbánviktorozik? Menjen el az orvoshoz!
Emberi csontokat találtak Várpalotán egy hulladéktelepen!
Feltette az ételt főni, megölte vele az anyját a Nógrádi férfi!
Lázadás egy szekszárdi iskolában!
Vállalhatatlan nekik: “Véletlenül” lehagyták a brüsszeli néppárti csoportképről Trócsányit!
A Fidesz mostani húzásából akár nemzetközi botrány is lehet!
Közmunkásokkal hordatták ki a fideszes szórólapokat Komlón! (videó)
Orbán: Onnan lehet megismerni a korrupciótól szenvedő országokat, hogy nem fejlődnek, hiszen ellopják a pénzt!
Tragédia is lehetett volna: 700 méterre állt meg egymástól két szemben haladó vonat Pécel és Rákos között!
Itthon nincs pénz az egészségügyre, de Erdélyben orvoslakásokat épít a magyar kormány!
Orbán haverja építhet felhőkarcolót a Kopaszi-gátnál!
Hatalmas füst Budapest belvárosában: feketébe borult az ég!
Pár nap és fűthetünk: Fagyokra és hidegfrontra kell számítani!
Hivatali visszaélés miatt feljelentést tettek a roma vezetőnek 4 millióért eladott lakás ügyében!
Kemény fenyegetést kaptak a kormánytól azok a budapestiek, akik nem Tarlósra szavaznak! (videó)
Fegyelmi eljárás indul az M7-esen kő-papír-ollózó motoros rendőrök ellen!
Videón, ahogy a fideszes aláírásgyűjtő hazudik a rezsiutalványokról!
Kórházban fekszenek az idősotthon lakói: az a szállás sem épült meg, amire milliárdokat adott a kormány!
A Fidesz szerint a gyorsan emelkedő bérek miatt rúgnak ki 800 embert az Electroluxtól! (videó)
Juncker: Orbán Viktor nem európai vezető!
Több tízezer hitel került ismét veszélybe!
Elegük van: Hadat üzentek az utasok a MÁV-nak!
Polgárháborút emlegetett Kövér László Szegeden!
Olyan gyenge a Ft, hogy rohamra számítanak a pénzváltóknál!
Leleplező film: Seres Mária és férje több 100 millió Ft közpénzt vettek fel!
Tudja mi ez? Ez kérem Simonka György által 5 millió Ft-ból épített foci lelátó!
Elképesztően alacsony áron kapott lakást Farkas Flórián embere!
Jogsértés: A Mészáros család vacsoráin dől el, hogy ki melyik közbeszerzésen indul?
Uniós segítséggel fogott magánegészségügyi bizniszbe a fideszes polgármester embere!
Bakondi György: Nőtt a migrációs nyomás!
Idős asszony levele Orbánnak: Milyen jogon várja el az állam tőlem, hogy én előlegezzem meg helyettük a férjem idősotthoni díját?
Észak-koreai hackertámadás pusztította el az egyik állami szerv minden digitális adatát!
Nem csalás, hanem “fideszes sz@rkavarás”...
Minden nyugdíjas levelet kap Orbántól! (fotó)
Puzsér Róbert csak 3 millióért vállalna választási szellemi párbajt Berkivel szemben a tévében!

thehungariantimes.hu

valamit mindenki tud de mindent senki sem
Klausmann Viktort, a cégvezetéstől 5 évre eltiltott embert indít a Fidesz polgármester-jelöltként!
25 milliós ingatlant, 4 millióért játszott át a fideszes önkormányzat! Rendőrségi ügy lett belőle!
Ceglédi a facebookon fakadt ki: A 168 Óra megszűnt, többet egy sort sem írok bele...
Kivérzett a forint, nem tud talpra állni!
Orbán a magyarellenes Szlovák Nemzeti Párt elnökével együtt nézte a meccset!
Magyar Közút Zrt.: Azért van kátyú, mert sokat szemetelünk!
Pataky: Valahogy el kéne ezt az elb@szott 8 évet felejteni, kitörölni a történelemből... (videó)
Palkovics: A világ élvonalában jár Magyarország!
Orbán Viktor: Nem a szlovákok győztek, hanem mi akartunk kikapni...
A 168 Óra teljes szakmai vezetése távozik!
Teljes készültség a jászberényi Elektrolux gyárnál: Rendőrök és mentőautók!
Drágább lakást bérelni a VI. kerületben, mint Grazban, Ljubjanában vagy Drezdában!
Nagyszabású leépítés Jászberényben: 800 embert rúgnak ki a gyárból!
Figyelem! Ha telenoros, akkor készüljön, mert 2 napon keresztül rengeteg funkció elérhetetlen lesz!
Berki is felkerült a főpolgármester-jelöltek közé a szavazólapra, nem hiszi el, hány aláírást gyűjtött!
Titkos előterjesztést írt Kásler Miklós minisztériuma, ráccsal tartanák távol a hajléktalanokat a budapesti aluljáróktól!
Helyreállt a MÁV-nál az online és az automatás vonatjegyvásárlás!
Figyelem: Új néven hívogatja a választókat a rémhíreket terjesztő közvélemény-kutató!
Repülő csótányok lepték el Budapestet!
Íme a tudományos bizonyíték: Zsarolással és közmunkával szerzi a szavazatokat a Fidesz!
Százmilliókból építették a semmit Simonka falujában!
Bizarr jelenetsor: Kiröhögték a korrupció megszüntetéséről beszélő ellenzéki polgármesterjelöltet a fideszesek!
Varga Mihály a nőket és a nyugdíjasokat is a szalag mellé hajtaná robotolni!
Iszonyatosan féltik a hatalmukat: Most egy fideszes alpolgármester ugrott neki az ellenzéki aktivistának! (videó)
A diákok ételébe hullik a vakolat a kecskeméti iskolában!
Fideszes belharc tört ki a párt két legbefolyásosabb gazdasági embere között!
Már a Wall Street Journal is címlapon hozza Orbán félrevezető bevándorlás-ellenes politikáját!
M8-as építése: Mészáros teherautói miatt beteríti a szemét és a por Vasszentmihályt!
Egy pénztár sem volt nyitva a Keletiben, mert lebetegedett az éjszakás munkatárs! (videó)
Magyarország, itt félned, halnod kell...
Még be sem köszöntött a tél, de már ketten meghaltak kihűlésben Magyarországon!
Még a Fidesz szavazói is elutasítják a stadionépítéseket!
Bebörtönzött nyugdíjasoknak és a külföldön élőknek is jár a rezsiutalvány!
Egy motort és három autót gyújtott fel egy férfi Nyíregyházán! (videó)

thehungariantimes.hu

valamit mindenki tud de mindent senki sem
impresszum