THE TIMES
Fotókon a nyomorúságos körülmények az uniós pénzbõl felújított polgárdi fogyatékos otthonban!
A Fejér Megyei Integrált Szociális Intézmény (FMISZI) Polgárdi-Tekerespuszta telephelyén tapasztalható állapotok a teszetoszaság, érdektelenség és az egyént félresöprõ rendszerszemlélet sajátos képét rajzolják meg. Az intézmény energetikai korszerûsítése során elkövetett kivitelezési hibák miatt 21 emeleti szoba 82 lakója évek óta többekkel összeszorulva kénytelen élni, mert beázik a tetõ. A problémáról az illetékesek közül mindenki tud, de érdemben eddig alig történt valami a megoldásért.

Szilasi Zója öccse több éve Polgárdi-Tekerespuszta lakója. A fogyatékos személyek ápoló-gondozó otthonaként és rehabilitációs intézeteként mûködõ intézményben a weboldaluk szerint a nap 24 órájában biztosítják lakóik számára a megfelelõ, magas szintû ellátást.

Semmiképpen nem akarnánk bántani az ott dolgozókat, akik naponta küzdenek meg a nehéz helyzetekkel és a bürokráciával. De azt muszáj leszögezni, hogy a magas szintû ellátás nehezen értelmezhetõ annak tükrében, hogy évek óta lehetett hallani a telephely nehéz helyzetérõl, bár jobbára informális körökbõl, magánszemélyek adománygyûjtõ felhívásaiból.

Hivatalosan jobbára olyan képet alkothatott a külvilág, mintha Polgárdi-Tekerespusztán minden a legnagyobb rendben menne.

2019. elején azonban megjelent egy cikk a megyei napilapban arról, hogy a 182 lakót befogadó otthonban nem csak a beázások és áramszünetek miatt szenvednek az érintettek, de a nyilvánvalóan életveszélyes állapotokról még részletes dokumentáció is rendelkezésre áll. De errõl majd késõbb.

A Fejér Megyei Hírlap beszámolója szerint az épületegyüttes energetikai korszerûsítésének befejezése után a férfi pavilon teljes felsõ szintjén évekig folyamatosan beázásokkal küzdöttek.

„A KEOP pályázat 2015. decemberi készre jelentését követõen 2016. január 10-e óta vannak súlyos beázások mindkét felújított (férfi és nõi) pavilonban. A szegedi fõvállalkozó elismerte ugyan a kivitelezési hibákat és garanciában folyamatosan javítgatja is õket, de azért a víz az úr, így jelenleg is 21 háló van lezárva, ami 82 férõhelyet jelent – ez az intézmény teljes férõhely-kapacitásának egyharmada. Ahol villanyvezetéket is érint a beázás, ott az áramot is ki kellett köttetni” – írta a megyei lap.

A teljes felújítást, a tervezéstõl a pályáztatáson át a készre jelentésig a Szociális és Gyermekvédelmi Fõigazgatóság (SZGYF) országos központja bonyolította. Már a munkák legelejétõl lehetett tudni, hogy a KEOP nem finanszírozza majd a lapostetõk szakszerû vízelvezetését (a pályázati kiírásban csak a szigetelést kérték), és erre kiegészítõ forrása sincs a fenntartónak. Ezt figyelmen kívül hagyva a munkába mégis belekezdtek.

Szilasi Zója fiútestvére él évek óta az intézményben. Az asszony augusztus 1-jén írt kétségbeesett felhívást a Facebookra arról, hogy a beruházás befejezése után bekövetkezett hibákat négy éve kénytelenek tûrni az ott élõk.Mint írja, a szobákat kiürítették, a lakókat a megmaradt helyiségekbe összezsúfolták, csak a legszükségesebb holmijukat tudták kivinni a szobákból. Szilasi Zója testvére így például negyedik éve nem használhatja a saját kis televízióját. Mások még rosszabbul jártak: van, aki tornateremben alszik, másokat a nõi pavilonban tudtak elhelyezni.

“Én többször írtam a fenntartónak, de csak az ígéreteket kaptam. A helyi sajtóban megjelent cikk hatására, négy év elteltével a vállalkozó megszüntette ugyan a beázást, de azóta megint semmi nem történik. A szobák továbbra is lakhatatlanok, az áram kikapcsolva, a beteg emberek összezárva pár négyzetméteren. Természetesen az ellátás nem ingyenes: 109.000 Ft az önköltségi ár havonta. Meddig lesz ez az áldatlan körülmény? Kihez kell még segítségért fordulni? Én már tehetetlen vagyok! A gondozók is sorban mennek el, õk sem tudnak ilyen körülmények között dolgozni” – írta a panaszos.

A 120 millió forintos közbeszerzést 2015-ben a szegedi székhelyû Dél-Konstrukt Kft. nyerte el. Honlapján a cég az energetikai felújítások területén tízéves tapasztalatot hirdet azzal, hogy azon kevesek közé tartoznak, akik valóban generálkivitelezõként tudnak felújításokat végezni. Cégfilozófiát is megfogalmaztak:

„Sikerünk kulcsa, hogy a teljes kivitelezésnek mindössze egy felelõse van és az építkezés minden része külön-külön is maximális mûszaki tartalmat takar. Sokéves tapasztalattal rendelkezõ munkatársaink nagy biztonsággal és hozzáértéssel veszik le ügyfeleink válláról a terhet, a tervezéstõl a hatóságokkal való együttmûködésen át, egészen az átadásig.”

A 2018-at 4,5 milliárdos nettó árbevétellel záró Dél-Konstrukt önvallomását némiképp aláássa a nem felejtõ interneten talált korábbi negatív referencia. 2011-ben az állami tulajdonú Építésügyi Minõség-ellenõrzési Kft., amelyet elvileg a kókler kivitelezõk kiszûrésére hoztak létre, felfüggesztette a korábban MA-kategóriába sorolt, tehát 400 millión felüli beruházások elnyerésére is jogosult szegedi cég minõsítési eljárást, miután komoly hibát talált korábbi felújítási munkáiban.

A hibák gyors kijavítása után a kivitelezõt igen hamar ismét a legmagasabb minõsítésû társaságok között találjuk. A következõ években aztán a kistelepüléseken sorozatban nyerték el a pályázatokat, mint legolcsóbb ajánlattevõk.

A sajtóban – a panelfelújításra elnyerhetõ hatalmas pénzek nyomán – „nagy panelháborúnak” elkeresztelt folyamatot sok ki
rekesztett vállalkozás támadta, mondván: egyáltalán nem tisztult meg a piac, sõt. Épp csak a Fidesz-közeli, haveri cégeket engedik a húsos fazékhoz.

A szegedi cég 2017-ben szerez újabb ismertséget magának: a KEOP-tenderek után immár az energetikai megoldásokat az építésekben is megvalósító KEHOP-pályázatok nyertesei között is ott vannak. Az eddigi legmagasabb összegû közbeszerzési csomag (eredetileg 500 milliárd forintról lett volna szó) miatt egy ellenzéki politikus az Európai Csalás Elleni Hivatalhoz (OLAF) fordult, ennek következtében módosították a rendelkezésre álló keretösszeget a jóval szerényebb 200 milliárdra.

A Dél-Konstrukt friss ügyeivel az Átlátszó nemrég foglalkozott, mikor kiderült: az eredeti árhoz képest jóval drágábban, 4 milliárd forint helyett 16 milliárdért építi meg Csongrád megye székhelyének új sportuszodáját Tiborcz István üzlettársának a cége, a West Hungária Bau Kft. (WHB) a Dél-Konstrukt Zrt.-vel közösen:

De vissza a Fejér megyei végekre, Polgárdi-Tekerespusztára! Az itteni projektben a Dél-Konstrukt alvállalkozója a projektben a közbeszerzésre szintén pályázó nadapi Renesco Kft. lett.

Az utolsó beszámolója szerint 20 fõt foglalkoztató vállalkozás honlapján referenciaként szerepelteti a Polgárdiban elvégzett munkákat, csakhogy a képeket egy szakértõ is megnézte a megyei napilap megbízásából és jelentõs hiányosságokat tárt fel. Többek között olyan alapanyagokat használtak fel a tetõn, hogy azzal csak tovább nõtt a tócsák kialakulásának veszélye.

A kivitelezéssel kapcsolatos kérdéseinket mind a generálkivitelezõnek, mind az alvállalkozónak megküldtük. Azt kérdeztük, mi a meglátásuk a kialakult helyzetrõl, elismerik-e a felelõsségüket, terveznek-e javításokat még, illetve, hogy valós-e az a birtokunkba került információ, miszerint a két vállalkozás immár perben áll egymással az ügy kapcsán?

A Dél-Konstrukt ügyvezetése nem reagált, a Renesco ügyvezetõje, Juhász Sándor Péter azonban válaszolt:

„Cégünk valóban végzett munkálatot 2015. év végén Polgárdi-Tekerespusztán, aminek része volt tetõszigetelés is. 2016-ban több alkalommal végeztünk garanciális javításként munkálatokat, annak ellenére, hogy számunkra nem volt egyértelmû a beázások oka. 2016 októberében igazságügyi szakértõi vélemény is megerõsítette, hogy a probléma nem a mi kivitelezésünkbõl adódik. Cégünk adott munkára kötött szerzõdése és annak utóélete kapcsán üzleti titok miatt további információt nem tudunk adni. A lakók problémáit sajnáljuk, de nem gondoljuk, hogy ezeknek mi felelõsei lennénk. 2015-ben mi magunk is rengeteget tettünk az ott élõ lakók külsõ-belsõ lakókörnyezetének felújításáért, és ezzel életminõségük javításáért.”

Természetesen kerestem az ügyben a projektet megrendelõ fenntartót, ám az augusztus elején a fõigazgatóság több címére is elküldött kérdéseimre semmiféle választ nem kaptam.

Annyit sikerült megtudnom, hogy kérdéseimet áttették az EMMI-hez, amely azonban szintén hallgat azóta is. Informálisan annyi viszont eljutott hozzám, hogy középszinten, a megye vagy akár a járás illetékes kormányhivatali osztályánál, vagy pláne az intézmény közvetlen vezetõségénél ne is próbálkozzam, õk ugyanis le vannak tiltva bárminemû nyilatkozástól és információadásról.

Szintén szigorúan informálisan, nem a vezetõségtõl tudtam meg azt is, hogy Szilasi Zója facebookos posztjának hatására mintha valami mégis elindult volna:

néhány minisztériumi illetékes kiszállt a helyszínre, a kritizált tetõre is felmásztak, majd távozás elõtt kiabáltak egy sort az intézmény vezetõivel.

A Polgárdi-Tekerespusztai otthonban egyébként alsó hangon 100 milliós fejlesztést kellene végrehajtani a fennakadás-mentes mûködés érdekében, ám ezeket a fenntartó évek óta nem hajtatja végre, természetesen forráshiányra hivatkozva. A lakók hozzátartozói rendszeresen érdeklõdnek, mikor fordul már a helyzet jobbra, de semmiféle konkrét információt nem kapnak.

Az Átlátszónak továbbiakról is mesélt Szilasi Zója. A beázás és az ahhoz kapcsolódó anomáliák csak részei a problémahalmaznak. A lakók például alig jutnak például számítógép-használathoz, ráadásul a támogatásként kapott gép is tönkrement a beázásokban:

“Tagja vagyok a Gondnokok Érdekvédelmi Fórumának, amely elvileg az érintett emberek problémáit tárná fel. Rendszeresen jelezzük is ezeket a problémákat, de a fenntartó láthatóan nem szorgalmazza a megoldást, általában csak az hangzik el az ilyen fórumokon, hogy legyünk nyugodtak, türelmesek, már keresik a megfelelõ területet azoknak a kis házikóknak, amelyekbe majd ki lehet szervezni az ellátottakat a nagy létszámú tömegintézmények helyett. De valójában fogalmunk sincs, hol tart ez a folyamat.”

A polgárdi-tekerespusztai otthon lakói más, a többségi társadalom számára mindennapos és természetes infrastrukturális elemektõl is el vannak zárva. Volt saját kisbuszuk, amellyel a meglehetõsen nehezen megközelíthetõ intézménybõl be tudtak menni a négy kilométerre lévõ Polgárdiba ügyet intézni, vásárolni. Mikor ez tönkrement, nem volt pénz megjavíttatni, azóta gyalogolnak, vagy ha van rá pénzük, vonattal mennek.

Az intézmény állapota nem egyedi az országban. Ám ha egy megyében nincs másik hasonló jellegû, az sokaknak nagy gond. Mint egy érintett szülõ írja:

„Nagyon szomorú vagyok. Polgárdi-Tekeres az egyetlen megyei fenntartású szociális intézmény, ahová a fiam bekerülhetne a halálom után, mint súlyosan és halmozottan fogyatékos felnõtt ember. Mûködik még a megyében 4 állami fenntartású intézmény, de van amelyikben csak gyermeket, vagy csak idõst, vagy csak pszichiátriai beteget helyeznek el. Sokat jártunk itt látogatóban, de férjemmel sokszor beszélgettünk arról, hogy ide a fiunkat soha, semmilyen körülmények között nem helyeznénk el.”

Kocsis Noémi

Forrás: Átlátszó
Ezt olvassák mások:
Varga Judit: Magyarország igazságszolgáltatása Európa élvonalába tartozik!
A bírói függetlenség számunkra evidencia”, de 150 évvel ezelõtt nem volt az, a bírói ...
Novák: Igyekszünk segíteni és biztosítani azt, hogy tisztességes munkát vállalhassanak az emberek

KSH: Szabolcsban átlagosan 176 ezret, a fővárosban 317 ezret keresnek a magyarok
Fotókon a nyomorúságos körülmények az uniós pénzbõl felújított polgárdi fogyatékos otthonban!
A Fejér Megyei Integrált Szociális Intézmény (FMISZI) Polgárdi-Tekerespuszta telephelyén tapasztalható állapotok a teszetoszaság, érdektelenség és az egyént félresöprõ rendszerszemlélet sajátos képét rajzolják meg. Az intézmény energetikai korszerûsítése során elkövetett kivitelezési hibák miatt 21 emeleti szoba 82 lakója évek óta többekkel összeszorulva kénytelen élni, mert beázik a tetõ. A problémáról az illetékesek közül mindenki tud, de érdemben eddig alig történt valami a megoldásért.

Szilasi Zója öccse több éve Polgárdi-Tekerespuszta lakója. A fogyatékos személyek ápoló-gondozó otthonaként és rehabilitációs intézeteként mûködõ intézményben a weboldaluk szerint a nap 24 órájában biztosítják lakóik számára a megfelelõ, magas szintû ellátást.

Semmiképpen nem akarnánk bántani az ott dolgozókat, akik naponta küzdenek meg a nehéz helyzetekkel és a bürokráciával. De azt muszáj leszögezni, hogy a magas szintû ellátás nehezen értelmezhetõ annak tükrében, hogy évek óta lehetett hallani a telephely nehéz helyzetérõl, bár jobbára informális körökbõl, magánszemélyek adománygyûjtõ felhívásaiból.

Hivatalosan jobbára olyan képet alkothatott a külvilág, mintha Polgárdi-Tekerespusztán minden a legnagyobb rendben menne.

2019. elején azonban megjelent egy cikk a megyei napilapban arról, hogy a 182 lakót befogadó otthonban nem csak a beázások és áramszünetek miatt szenvednek az érintettek, de a nyilvánvalóan életveszélyes állapotokról még részletes dokumentáció is rendelkezésre áll. De errõl majd késõbb.

A Fejér Megyei Hírlap beszámolója szerint az épületegyüttes energetikai korszerûsítésének befejezése után a férfi pavilon teljes felsõ szintjén évekig folyamatosan beázásokkal küzdöttek.

„A KEOP pályázat 2015. decemberi készre jelentését követõen 2016. január 10-e óta vannak súlyos beázások mindkét felújított (férfi és nõi) pavilonban. A szegedi fõvállalkozó elismerte ugyan a kivitelezési hibákat és garanciában folyamatosan javítgatja is õket, de azért a víz az úr, így jelenleg is 21 háló van lezárva, ami 82 férõhelyet jelent – ez az intézmény teljes férõhely-kapacitásának egyharmada. Ahol villanyvezetéket is érint a beázás, ott az áramot is ki kellett köttetni” – írta a megyei lap.

A teljes felújítást, a tervezéstõl a pályáztatáson át a készre jelentésig a Szociális és Gyermekvédelmi Fõigazgatóság (SZGYF) országos központja bonyolította. Már a munkák legelejétõl lehetett tudni, hogy a KEOP nem finanszírozza majd a lapostetõk szakszerû vízelvezetését (a pályázati kiírásban csak a szigetelést kérték), és erre kiegészítõ forrása sincs a fenntartónak. Ezt figyelmen kívül hagyva a munkába mégis belekezdtek.

Szilasi Zója fiútestvére él évek óta az intézményben. Az asszony augusztus 1-jén írt kétségbeesett felhívást a Facebookra arról, hogy a beruházás befejezése után bekövetkezett hibákat négy éve kénytelenek tûrni az ott élõk.Mint írja, a szobákat kiürítették, a lakókat a megmaradt helyiségekbe összezsúfolták, csak a legszükségesebb holmijukat tudták kivinni a szobákból. Szilasi Zója testvére így például negyedik éve nem használhatja a saját kis televízióját. Mások még rosszabbul jártak: van, aki tornateremben alszik, másokat a nõi pavilonban tudtak elhelyezni.

“Én többször írtam a fenntartónak, de csak az ígéreteket kaptam. A helyi sajtóban megjelent cikk hatására, négy év elteltével a vállalkozó megszüntette ugyan a beázást, de azóta megint semmi nem történik. A szobák továbbra is lakhatatlanok, az áram kikapcsolva, a beteg emberek összezárva pár négyzetméteren. Természetesen az ellátás nem ingyenes: 109.000 Ft az önköltségi ár havonta. Meddig lesz ez az áldatlan körülmény? Kihez kell még segítségért fordulni? Én már tehetetlen vagyok! A gondozók is sorban mennek el, õk sem tudnak ilyen körülmények között dolgozni” – írta a panaszos.

A 120 millió forintos közbeszerzést 2015-ben a szegedi székhelyû Dél-Konstrukt Kft. nyerte el. Honlapján a cég az energetikai felújítások területén tízéves tapasztalatot hirdet azzal, hogy azon kevesek közé tartoznak, akik valóban generálkivitelezõként tudnak felújításokat végezni. Cégfilozófiát is megfogalmaztak:

„Sikerünk kulcsa, hogy a teljes kivitelezésnek mindössze egy felelõse van és az építkezés minden része külön-külön is maximális mûszaki tartalmat takar. Sokéves tapasztalattal rendelkezõ munkatársaink nagy biztonsággal és hozzáértéssel veszik le ügyfeleink válláról a terhet, a tervezéstõl a hatóságokkal való együttmûködésen át, egészen az átadásig.”

A 2018-at 4,5 milliárdos nettó árbevétellel záró Dél-Konstrukt önvallomását némiképp aláássa a nem felejtõ interneten talált korábbi negatív referencia. 2011-ben az állami tulajdonú Építésügyi Minõség-ellenõrzési Kft., amelyet elvileg a kókler kivitelezõk kiszûrésére hoztak létre, felfüggesztette a korábban MA-kategóriába sorolt, tehát 400 millión felüli beruházások elnyerésére is jogosult szegedi cég minõsítési eljárást, miután komoly hibát talált korábbi felújítási munkáiban.

A hibák gyors kijavítása után a kivitelezõt igen hamar ismét a legmagasabb minõsítésû társaságok között találjuk. A következõ években aztán a kistelepüléseken sorozatban nyerték el a pályázatokat, mint legolcsóbb ajánlattevõk.

A sajtóban – a panelfelújításra elnyerhetõ hatalmas pénzek nyomán – „nagy panelháborúnak” elkeresztelt folyamatot sok ki
rekesztett vállalkozás támadta, mondván: egyáltalán nem tisztult meg a piac, sõt. Épp csak a Fidesz-közeli, haveri cégeket engedik a húsos fazékhoz.

A szegedi cég 2017-ben szerez újabb ismertséget magának: a KEOP-tenderek után immár az energetikai megoldásokat az építésekben is megvalósító KEHOP-pályázatok nyertesei között is ott vannak. Az eddigi legmagasabb összegû közbeszerzési csomag (eredetileg 500 milliárd forintról lett volna szó) miatt egy ellenzéki politikus az Európai Csalás Elleni Hivatalhoz (OLAF) fordult, ennek következtében módosították a rendelkezésre álló keretösszeget a jóval szerényebb 200 milliárdra.

A Dél-Konstrukt friss ügyeivel az Átlátszó nemrég foglalkozott, mikor kiderült: az eredeti árhoz képest jóval drágábban, 4 milliárd forint helyett 16 milliárdért építi meg Csongrád megye székhelyének új sportuszodáját Tiborcz István üzlettársának a cége, a West Hungária Bau Kft. (WHB) a Dél-Konstrukt Zrt.-vel közösen:

De vissza a Fejér megyei végekre, Polgárdi-Tekerespusztára! Az itteni projektben a Dél-Konstrukt alvállalkozója a projektben a közbeszerzésre szintén pályázó nadapi Renesco Kft. lett.

Az utolsó beszámolója szerint 20 fõt foglalkoztató vállalkozás honlapján referenciaként szerepelteti a Polgárdiban elvégzett munkákat, csakhogy a képeket egy szakértõ is megnézte a megyei napilap megbízásából és jelentõs hiányosságokat tárt fel. Többek között olyan alapanyagokat használtak fel a tetõn, hogy azzal csak tovább nõtt a tócsák kialakulásának veszélye.

A kivitelezéssel kapcsolatos kérdéseinket mind a generálkivitelezõnek, mind az alvállalkozónak megküldtük. Azt kérdeztük, mi a meglátásuk a kialakult helyzetrõl, elismerik-e a felelõsségüket, terveznek-e javításokat még, illetve, hogy valós-e az a birtokunkba került információ, miszerint a két vállalkozás immár perben áll egymással az ügy kapcsán?

A Dél-Konstrukt ügyvezetése nem reagált, a Renesco ügyvezetõje, Juhász Sándor Péter azonban válaszolt:

„Cégünk valóban végzett munkálatot 2015. év végén Polgárdi-Tekerespusztán, aminek része volt tetõszigetelés is. 2016-ban több alkalommal végeztünk garanciális javításként munkálatokat, annak ellenére, hogy számunkra nem volt egyértelmû a beázások oka. 2016 októberében igazságügyi szakértõi vélemény is megerõsítette, hogy a probléma nem a mi kivitelezésünkbõl adódik. Cégünk adott munkára kötött szerzõdése és annak utóélete kapcsán üzleti titok miatt további információt nem tudunk adni. A lakók problémáit sajnáljuk, de nem gondoljuk, hogy ezeknek mi felelõsei lennénk. 2015-ben mi magunk is rengeteget tettünk az ott élõ lakók külsõ-belsõ lakókörnyezetének felújításáért, és ezzel életminõségük javításáért.”

Természetesen kerestem az ügyben a projektet megrendelõ fenntartót, ám az augusztus elején a fõigazgatóság több címére is elküldött kérdéseimre semmiféle választ nem kaptam.

Annyit sikerült megtudnom, hogy kérdéseimet áttették az EMMI-hez, amely azonban szintén hallgat azóta is. Informálisan annyi viszont eljutott hozzám, hogy középszinten, a megye vagy akár a járás illetékes kormányhivatali osztályánál, vagy pláne az intézmény közvetlen vezetõségénél ne is próbálkozzam, õk ugyanis le vannak tiltva bárminemû nyilatkozástól és információadásról.

Szintén szigorúan informálisan, nem a vezetõségtõl tudtam meg azt is, hogy Szilasi Zója facebookos posztjának hatására mintha valami mégis elindult volna:

néhány minisztériumi illetékes kiszállt a helyszínre, a kritizált tetõre is felmásztak, majd távozás elõtt kiabáltak egy sort az intézmény vezetõivel.

A Polgárdi-Tekerespusztai otthonban egyébként alsó hangon 100 milliós fejlesztést kellene végrehajtani a fennakadás-mentes mûködés érdekében, ám ezeket a fenntartó évek óta nem hajtatja végre, természetesen forráshiányra hivatkozva. A lakók hozzátartozói rendszeresen érdeklõdnek, mikor fordul már a helyzet jobbra, de semmiféle konkrét információt nem kapnak.

Az Átlátszónak továbbiakról is mesélt Szilasi Zója. A beázás és az ahhoz kapcsolódó anomáliák csak részei a problémahalmaznak. A lakók például alig jutnak például számítógép-használathoz, ráadásul a támogatásként kapott gép is tönkrement a beázásokban:

“Tagja vagyok a Gondnokok Érdekvédelmi Fórumának, amely elvileg az érintett emberek problémáit tárná fel. Rendszeresen jelezzük is ezeket a problémákat, de a fenntartó láthatóan nem szorgalmazza a megoldást, általában csak az hangzik el az ilyen fórumokon, hogy legyünk nyugodtak, türelmesek, már keresik a megfelelõ területet azoknak a kis házikóknak, amelyekbe majd ki lehet szervezni az ellátottakat a nagy létszámú tömegintézmények helyett. De valójában fogalmunk sincs, hol tart ez a folyamat.”

A polgárdi-tekerespusztai otthon lakói más, a többségi társadalom számára mindennapos és természetes infrastrukturális elemektõl is el vannak zárva. Volt saját kisbuszuk, amellyel a meglehetõsen nehezen megközelíthetõ intézménybõl be tudtak menni a négy kilométerre lévõ Polgárdiba ügyet intézni, vásárolni. Mikor ez tönkrement, nem volt pénz megjavíttatni, azóta gyalogolnak, vagy ha van rá pénzük, vonattal mennek.

Az intézmény állapota nem egyedi az országban. Ám ha egy megyében nincs másik hasonló jellegû, az sokaknak nagy gond. Mint egy érintett szülõ írja:

„Nagyon szomorú vagyok. Polgárdi-Tekeres az egyetlen megyei fenntartású szociális intézmény, ahová a fiam bekerülhetne a halálom után, mint súlyosan és halmozottan fogyatékos felnõtt ember. Mûködik még a megyében 4 állami fenntartású intézmény, de van amelyikben csak gyermeket, vagy csak idõst, vagy csak pszichiátriai beteget helyeznek el. Sokat jártunk itt látogatóban, de férjemmel sokszor beszélgettünk arról, hogy ide a fiunkat soha, semmilyen körülmények között nem helyeznénk el.”

Kocsis Noémi

Forrás: Átlátszó
Elhunyt Göncz Árpádné
A néhai köztársasági elnök felesége 97 évet élt. Elhunyt Göncz Árpádné, a néhai köztársasági elnök özvegye életének 97. évében ...
Megint kipakolt 161 milliárdot a kormány a gazdaságvédelmi alapból
161 milliárd forintot csoportosított át a költségvetésen belül egy határozattal a kormány tegnap este. A pénz legnagyobb részét, 154 milli...
Kövér László lenemzetárulózta az ellenzéket
A Magyar Nemzetben mutat utat a magyar nemzetnek a fideszes házelnök. Békülékenyebb az utódállamokkal, mint az EU-val és az ellenzékkel. A g...
Bakondi: Erősödik a tömeges, jogellenes határátlépés
A koronavírus-járvány előtti időszakra jellemző tömeges jogellenes határátlépés visszatért a korábbi, "aktív szakaszába" - közölte a ...
Szijjártó Péter: A kormány megvédi a munkahelyeket
Ha 2010-ben a legyengült magyar gazdaság le tudta győzni a nehézségeket, akkor most is jogosan bízhat ebben - erről beszélt a külgazdasági ...
Egyetlen határozattal 161 milliárd Ft-ot csoportosított át a kormány stadion- és vasútépítésre, turizmusra
161 milliárd forintot csoportosított át a költségvetésen belül egy határozattal a kormány. A pénz legnagyobb részét, 154 milliárd forinto...
Egyetlen év alatt 188 milliárdra növelte árbevételét Garancsi cége
A magát egy ízben Orbán Viktor kötélbarátjaként bemutató Garancsi István cége, a Market Zrt. 36 százalékkal növelte tovább az árbevéte...
Online szavazás: A felcsúti Puskás Akadémia Magyarország legutáltabb focicsapata
Online szavazással keresi a választ a sokakat izgató kérdésre a Hatharom.com: melyik klubot övezi a legnagyobb ellenszenv hazánkban? Az ...
Ungváry: A tájékozatlan választók döntenek, mert ők vannak többségben
Orbán Viktor ugyan most visszaadja a rendkívüli felhatalmazást, de csak azért, mert nincs rá szüksége. Nélküle is megcsinál mindent, amit a...
Gigantikus szobrokkal szórja meg Matolcsy György Budát
Monumentális, harcoló medve-bika szobrorra írt ki pályázatot a Magyar Nemzeti Bank MNB-Ingatlan Kft-je. A küzdők egy majdnem 10 méteres talapz...
"A közemberektől elvenné, a gazdag kivételezetteknek adná a kormány a Balatont"
A kormány téved abban, hogy a Balaton az éghajlatváltozásra és hatásaira fittyet hányva úgy fog viselkedni, ahogy azt ők szeretnék, mert a ...
Jelenleg Magyarországon az állam után Mészáros lehet a legnagyobb munkáltató
A Mészáros-csoport vállalatai összesen mintegy 25 ezer munkavállalót foglalkoztatnak. A Mészáros-csoport vállalatai közül egyedül a Wamsl...
Orbán azt akarja, hogy az Unió gazságosan ossza el a pénzt
Orbán Viktor miniszterelnök kedden videokonferencia keretében megbeszélést folytatott a V4-országok kormányfőivel, valamint Charles Michellel,...
Államtitkár: A Deák téren erőszakmentes kegyeleti megemlékezés zajlott
“A BRFK szerint a Deák téren a gyülekezési törvény hatálya alá tartozó esemény nem történt” múlt csütörtökön. Ott kegyeleti megem...
Matolcsy: Válság nincs, de átmenetileg megszűnik néhány százezer munkahely
Matolcsy György jegybankelnök megint megosztotta véleményét a Növekedés.hu-n, ahol rendszeresen publikál az MNB által támogatott rovatban. E...
Ujhelyi: Van egy valódi konzultáció, amit Orbánék megpróbálnak eltitkolni!
Ujhelyi István az MSZP Facebook-oldalán írt egy hosszabb posztot, amiben az Európai Bizottság konzultációjáról beszél. Ujhelyi István azt ...
Kis híján 18 milliárd Ft-tal támogatják a magyar adófizetők Mészáros szállodaláncát
Mészáros Lőrinc cégcsoportjára, Az Opus Global Nyrt. működésére a járvány okozta intézkedések jelentős, de nem kritikus hatással vannak...
Szabó Tímea: Egyedül Orbán Viktornak kell bocsánatot kérnie a magyaroktól
Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője napirend előtti felszólalásában elmondta, hogy a kormány a járványhelyzet alatt benyújtott egy ...
Megrovást kapott a Fradi-csatár, amiért pólóján megemlékezett George Floydról
A mezőkövesdi Berecz Zsombort három, míg az újpesti Andreias-Cristian Calcant két mérkőzésre tiltotta el a Magyar Labdarúgó Szövetség (ML...
A NER bevette a Balatont: mutatjuk a 42 óriásprojektet
A balatoni vitorláskikötők közelgő privatizációja előtt megnéztük, milyen érdekcsoportok mozdulhatnak rá az új tóparti lehetőségekre. ...
2,5 milliárdra becsülték, 9 milliárdba fog kerülni a Nyugati tetőszerkezetének felújítása
2,5 milliárdra becsülték, a valóságban 9 milliárdba fog kerülni. A nyílt tender uniós közbeszerzési közlönyben megjelent eredménye ért...
Gyönyörű köszöntéseket kapott Orbán a születésnapjára a fideszes képviselőktől
Miután megünnepelte saját kormányzásának 10 éves évfordulóját, máris jött a születésnapja: 57 éves lett Orbán Viktor, a köszöntések...
Tucatnyi rendőr jött a kutyapárt tagjaiért, mert kifestettek egy szellőzőaknát
Három járőrautóval érkeztek az egyenruhások, eljárás is indult a festegetés miatt. Egy készenlétis különítmény, több rendőr és lega...
Bárkit megállíthatnak a rendőrök: Fokozott rendőrségi ellenőrzés nyár végéig
Nem kell különösebb indok az igazoltatásra, mert bárhol, bárkit és jóformán bármiért ellenőrizhetnek a rendőrök a nyáron - derül...
Elrettentés: 1,2 millió Ft-os bírságot kapott a 71 éves nyugdíjas, mert dudálva tüntetett
A véleménynyilvánítás szabadsága „mindkét fél” érdeke; nemcsak a tüntetőké, hanem végül is a kormányé is. Levezeti a társadalomba...
Nincs senki az Origo postacímén: Köddé váltak a Fidesz-propaganda szerkesztőségei
Kézbesíthetetlenek a helyreigazítási kérelmek és az idézések. Lényegében eltűnt az az eddig is jelképes határvonal, ami elválasztotta a...
Mindjárt küldi Önnek a kormány a nemzeti konzultációt
A kormány véglegesítette a nemzeti konzultációs kérdőívet, a következő napokban pedig témakörönként bemutatja a kérdéseket. A kérdő...
Rengeteg új katonaiskolát építenek Orbánék
A tervek szerint 2030-ig 8-10 honvédközépiskola és kollégium, illetve honvédkollégium kezdi meg működését Magyarországon - közölte a Né...
Ujhelyi István: A kormány mindennel foglalkozik, csak a magyar emberekkel nem
A magyar kormány a cserbenhagyás költségvetését nyújtotta be, mert mindennel foglalkoznak, csak a magyar emberekkel nem - állítja Ujhelyi Ist...
KSH: 400 ezret keres egy átlagos magyar
Márciusban a bruttó átlagkereset 400 400 forint volt, 9,0 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. Az első negyedévben a bruttó és a...
5 milliárddal megdobta a kormány Áder János klímavédelmi alapítványát
A Demokratikus Koalíció annak kapcsán reagált honlapján, hogy kiderült, 5 milliárd forintot ad a kormány hálából Áder János alapítvány...
Tragikus műhiba a Szigetvári Kórházban: Sóoldat helyett fertőtlenítővel kezeltek egy nőt, válságos az állapota
Válságos állapotban kezelnek egy asszonyt Pécsett, mert a Szigetvári Kórházban a műtét előtt összecseréltek két üveget, ezért sóoldat ...
Dzsudzsákra nem vonatkoznak a járványügyi jogszabályok? A rendőrség hallgat a focista karanténszegéséről
A rendőrség egy hete nem árulja el, vizsgálják-e, hogy Dzsudzsák Balázs megsértette a hatósági házi karanténra vonatkozó szabályokat. A ...
"Csak szemfényvesztés a veszélyhelyzet megszüntetéséről szóló törvény"
Miután a kormány kedd éjjel benyújtotta a parlamentnek a veszélyhelyzet megszüntetéséről szóló javaslatot és a veszélyhelyzet megszűnés...
Gulyás Gergely: Sikeresen védekeztünk, ezért szüntethető meg a rendkívüli jogrend
A koronavírus-járvány elleni védekezés eredményes, sikeres volt, ezért lehet megszüntetni a rendkívüli jogrendet, az egészségügyben azonb...
Rogán exfelesége lehet a teniszszövetség egyik vezetője
Az elnöki posztra fideszes politikust keresnek, hogy eltüntesse a 3,8 milliárdos tartozást, de szerephez juthat a kabinetirodát vezető miniszte...
Új rekord: 9 hónap alatt készült el egy 40 méteres hídszakasz Bicske és Mány között
A „végre” és az „ideje volt” a két legjellemzőbb reakció a bicskei és mányi lakosok részéről arra, hogy visszakapták használatra a...
„Teret ad az önkénynek” Orbánék új felhatalmazása
A kormány szerint a járvány második hullámakor nem lesz szükség újra a rendkívüli jogrend kihirdetésére, de ha a parlament elfogadja a ves...
Bizottságot kap a nyakába Kövér László
Bizottságot kap a nyakába Kövér László, az Európa Tanács (ET) Miniszteri Bizottsága figyeli majd, hogy az Országgyűlés miként változtat ...
Varga Judit: Magyarországon biztosított a jogállam
Gyorsan bebizonyosodott, hogy a Magyarország elleni jogállamisággal, veszélyhelyzettel kapcsolatos hazai és nemzetközi rágalomhadjárat alaptal...
Még nincs is itt Orbán születésnapja, de Szikoráék már pezsgővel köszöntötték (videó)
Pezsgővel köszöntötték fel Szikora Róberték a miniszterelnököt - szúrta ki a Hvg. Tették ezt egy videóban, ahol Szikora Róbert előadóm...
Orbánék benyújtották a 2021-es költségvetés tervezetét: Jön 2021-ben a hadigazdálkodás
Dráguló állam, csökkenő egészségügyi-, stagnáló oktatási-, és növekvő nyugdíjkiadások, az önkormányzatok ellehetetlenítése, megugr...
Mészáros és a haverok soha nem kaszáltak még olyan sok állami pénzt, mint koronavírus idején
Szerdára virradóra tette közzé a CRCB (Corruption Research Center Budapest) legfrissebb jelentését, amelyben 2005 januárjától 2020 április v...
Megvannak az adatok: 24 ezer beteget is hazaküldhettek Kásler utasítására
A koronavírusos betegek fogadására kialakított 32 917 kórházi ágy döntő részén korábban betegápolás folyt – írja Szél Bernadett kö...
Szakértő: Kásler egy senki az egészségügy átvilágításában
Kásler Miklós azt mondta, hogy kivételesen néminemű alapja van azoknak a híreknek, hogy Pintér Sándor végzi az egészségügy átvilágítás...
Semjén benyújtotta: Nagy felhatalmazása lesz a kormánynak
Jön az “egészségügyi válsághelyzet”: ezt hivatalosan Müller Cecília javasolhatja. De a kormány meglepően széles felhatalmazást kap, re...
Kovács Zoltán: Sok magyar a koronavírus-törvény miatt van életben
Az idő és az eredmények bizonyították, hogy a koronavírus elleni védekezésről szóló törvény Magyarország érdekeit szolgálta, sok magya...
Zártkapus meccsen szurkolt Szijjártó Dzsudzsákkal
„Aranylábú diplomatáink, hát belógtatok a lurkókkal egy zárt kapus focimeccsre?” Csak a Kispest! Ezzel tette egyértelművé maga S...
Tartósan elveszi a kormány az önkormányzatok egyik legfontosabb bevételét
A járvány elleni védekezés alapjába megy a gépjárműadóból várt teljes 87 milliárd forint, az önkormányzatok nem tarthatják meg a bevét...
Strasbourg: A házelnök megsértette a sajtószabadságot, amikor újságírókat tiltott ki a parlamentből
Ítéletet hozott a strasbourgi székhelyű Ember Jogok Európai Bírósága (EJEB): az Országgyűlés elnöke megsértette hat magyar újságíró s...
Teljes kudarc a kormány 4,6 milliárd Ft-os tiszai luxushajó-programja
Nem indul biztatóan az összesen 4,6 milliárd forint közpénzből útnak indított állami nyaralóhajó-program: a tavaly és az idén beszerzett ...
Kiakadt a Magyar Orvosi Kamara Káslerre, kőkeményen visszavágtak a miniszternek
Az Orvosi Kamara felszólította a döntéshozókat és minisztereket – „akik az egész nemzet szolgálatára kaptak felhatalmazást” –: váll...
Szijjártó: Európa egyik legjobban teljesítő gazdasága a magyar
A magyar gazdaság szereplőinek új világgazdasági versenyben kell helyt állniuk a koronavírus-járvány után - jelentette ki Szijjártó Péter...
Újabb felmérés: Elégedettek a magyarok a kormány döntéseivel
A felmérések szerint elégedett a magyar társdalom a koronavírus-járvány idején bevezetett kormányzati intézkedésekkel - mondta Nagy Dániel...
A Mészáros család 232 millióért tervezte meg az új felcsúti iskolát
Azt nem tudni, hogy mennyibe fog kerülni a beruházás, de az Orbán Viktor miniszterelnök falujába tervezett új iskolának csak a tervei több sz...
Az orvosi kamarával nem egyeztettek a háziorvosi ellátás államosításáról
"A mai nap híradós kérdésre elmondtam, hogy a Pintér miniszter úrral folytatott megbeszéléseken nem merült fel a háziorvosi rendszer államo...
Kásler szerint az orvosok tehetnek róla, hogy az ő utasításai miatt hazaküldték a betegeket
Kásler Miklós az Emberi Erőforrások Minisztériumának PR-akciójában indult álinterjúsorozata, a Miniszteri percek második epizódjában a le...
Kásler utasítására hétfőtől csak Pintér engedélyezheti a kórházak magánszerződéseit
Hétfőtől részleges szerződéskötési tilalmat rendelt el a magánszolgáltatókkal az állami fenntartású fekvőbeteg-intézményekben Kásler...
Nem lesz több dudálós tüntetés: eddig úgy 5 millióra büntették a résztvevőket
Nem szerveznek újabb dudálós tüntetést a Lánchídhoz a kórházi ágyak kiürítése miatt, jelentette be Facebook-oldalán Hadházy Ákos a 444...
Halász: A kormány segít az embereknek megtartani a fizetésüket, biztosítani a családjuk megélhetését
A baloldali önkormányzatokban kirúgások, fizetéscsökkenések, megszorítások követik egymást - mondta Halász János, a Fidesz-frakció szóv...
"A kormány 10 éve befagyasztotta a családi pótlékot és a nyugdíjminimumot!"
A párt közösségi oldalán azt írja, a Fidesz-kormány 10 éve befagyasztotta a családi pótlékot, a nyugdíjminimumot, az anyasági támogatás...
Tállai: A magyar lakosságot jó pénzügyi helyzetben találta a vírus
Az operatív törzs aktuális sajtótájékoztatóján Tállai András a magyar lakosság gazdasági helyzetéről és a hitelmoratórium tapasztalata...
Közel 300 milliós támogatást kapott a kormánytól Matolcsy fiának cége
Magyarország megakadályozta a koronavírus elszabadulását, így mostantól a munkahelyvédelem a válságkezelés új feladata, mondta a külügym...
Bárkinél lekapcsolhatja az internetet az állam
Július 1-től kétszer kilencven napra a titkosszolgálatok saját hatáskörben elrendelhetik egyes online szolgáltatások felfüggesztését. Ves...
Tiborcz 2,3 milliárd Ft osztalékkal gazdagodott, 1 milliárdért vette meg Mészáros szállodáját
Jelentős profit jött össze 2019-ben Tiborcz István, a miniszterelnök vejének fő cégénél, a BDPST Zrt.-nél: a 4,8 milliárd forint adózott ...
25,7 milliárdot ad két sportcsarnokra és határon túli programokra Orbán
A szerda esti Magyar Közlönyből derült ki, hogy a Modern Városok Program keretében 11,28 milliárd forintot különítettek el a szegedi kézila...
Németh Szilárd: Azért nincs migráns az országban mert védjük a határokat
Járványügyi veszélye is lenne a határőrizeti rendszer feladásának - hangsúlyozta a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára szerda...
DK: Az Orbán-kormány a legnagyobb bajban árulta el és szúrta hátba a magyarokat
A Demokratikus Koalíció közleményében ma arról beszélt, hogy a kormány 36 milliárdot költ határon túli gazdasági támogatásokra, miközb...
Kormánytag: A koronavírus járvány elleni védekezés a kormány sikertörténete
Pintér Sándor belügyminiszter a "logisztikai" felelőse lehet az egészségügynek, egy államilag központosított készletgazdálkodás terén ő...
Orbánék döntöttek: 25 milliárd Ft megy két kézilabdacsarnokra
Varga Mihály pénzügyminiszternek gondoskodnia kell a szegedi kézilabdacsarnokra 11,3 milliárd, a tatabányai multifunkciós csarnokra pedig 13,4 ...
Új futballstadiont ígért Pécsnek Orbán Viktor
Fontos és sikeres egyeztetés zajlott kedden a Parlamentben. Hargitai János, Baranya országgyűlési képviselője árulta el a Pécsi Újságnak, ...
Várja a honvédség a munkanélkülieket bruttó 161 ezer Ft-ért
Nem kell fizikai szintfelmérőt teljesíteniük, hanem egy „sima” orvosi alkalmassági vizsgálat és erkölcsi bizonyítvány birtokában már m...
A gazdaságvédelmi pénzek tizedét tüntette el a kormány
Két nap alatt 166 milliárd forint ment el a gazdaságvédelmi alapól vitatható célokra. A kormány a válság elején hozott intézkedéssel lé...
150 milliárdot ad a kormány turisztikai fejlesztésekre
A magyarországi szálláshelyek teljes körű felújítását célzó program utolsó szakaszára, valamint további turisztikai fejlesztésekre úja...
Kásler: Soha nem hangzott el olyan utasítás, hogy ágyakat kell kiüríteni
A Demokrata közölt interjút Kásler Miklóssal. Ebben úgy fogalmazott, hogy soha nem hangzott el olyan utasítás, hogy ágyakat ki kell üríteni...
Elhunyt Göncz Árpádné
  
Megint kipakolt 161 milliárdot a kormány a gazdaságvédelmi alapból
  
Kövér László lenemzetárulózta az ellenzéket
  
Bakondi: Erősödik a tömeges, jogellenes határátlépés
  
Szijjártó Péter: A kormány megvédi a munkahelyeket
  
Egyetlen határozattal 161 milliárd Ft-ot csoportosított át a kormány stadion- és vasútépítésre, turizmusra
  
Egyetlen év alatt 188 milliárdra növelte árbevételét Garancsi cége
  
Online szavazás: A felcsúti Puskás Akadémia Magyarország legutáltabb focicsapata
  
Ungváry: A tájékozatlan választók döntenek, mert ők vannak többségben
  
Gigantikus szobrokkal szórja meg Matolcsy György Budát
  
"A közemberektől elvenné, a gazdag kivételezetteknek adná a kormány a Balatont"
  
Jelenleg Magyarországon az állam után Mészáros lehet a legnagyobb munkáltató
  
Orbán azt akarja, hogy az Unió gazságosan ossza el a pénzt
  
Államtitkár: A Deák téren erőszakmentes kegyeleti megemlékezés zajlott
  
Matolcsy: Válság nincs, de átmenetileg megszűnik néhány százezer munkahely
  
Ujhelyi: Van egy valódi konzultáció, amit Orbánék megpróbálnak eltitkolni!
  
Kis híján 18 milliárd Ft-tal támogatják a magyar adófizetők Mészáros szállodaláncát
  
Szabó Tímea: Egyedül Orbán Viktornak kell bocsánatot kérnie a magyaroktól
  
Megrovást kapott a Fradi-csatár, amiért pólóján megemlékezett George Floydról
  
A NER bevette a Balatont: mutatjuk a 42 óriásprojektet
  
2,5 milliárdra becsülték, 9 milliárdba fog kerülni a Nyugati tetőszerkezetének felújítása
  
Gyönyörű köszöntéseket kapott Orbán a születésnapjára a fideszes képviselőktől
  
Tucatnyi rendőr jött a kutyapárt tagjaiért, mert kifestettek egy szellőzőaknát
  
Bárkit megállíthatnak a rendőrök: Fokozott rendőrségi ellenőrzés nyár végéig
  
Elrettentés: 1,2 millió Ft-os bírságot kapott a 71 éves nyugdíjas, mert dudálva tüntetett
  
Nincs senki az Origo postacímén: Köddé váltak a Fidesz-propaganda szerkesztőségei
  
Mindjárt küldi Önnek a kormány a nemzeti konzultációt
  
Rengeteg új katonaiskolát építenek Orbánék
  
Ujhelyi István: A kormány mindennel foglalkozik, csak a magyar emberekkel nem
  
KSH: 400 ezret keres egy átlagos magyar
  
5 milliárddal megdobta a kormány Áder János klímavédelmi alapítványát
  
Tragikus műhiba a Szigetvári Kórházban: Sóoldat helyett fertőtlenítővel kezeltek egy nőt, válságos az állapota
  
Dzsudzsákra nem vonatkoznak a járványügyi jogszabályok? A rendőrség hallgat a focista karanténszegéséről
  
"Csak szemfényvesztés a veszélyhelyzet megszüntetéséről szóló törvény"
  
Gulyás Gergely: Sikeresen védekeztünk, ezért szüntethető meg a rendkívüli jogrend
  
Rogán exfelesége lehet a teniszszövetség egyik vezetője
  
Új rekord: 9 hónap alatt készült el egy 40 méteres hídszakasz Bicske és Mány között
  
„Teret ad az önkénynek” Orbánék új felhatalmazása
  
Bizottságot kap a nyakába Kövér László
  
Varga Judit: Magyarországon biztosított a jogállam
  
Még nincs is itt Orbán születésnapja, de Szikoráék már pezsgővel köszöntötték (videó)
  
Orbánék benyújtották a 2021-es költségvetés tervezetét: Jön 2021-ben a hadigazdálkodás
  
Mészáros és a haverok soha nem kaszáltak még olyan sok állami pénzt, mint koronavírus idején
  
Megvannak az adatok: 24 ezer beteget is hazaküldhettek Kásler utasítására
  
Szakértő: Kásler egy senki az egészségügy átvilágításában
  
Semjén benyújtotta: Nagy felhatalmazása lesz a kormánynak
  
Kovács Zoltán: Sok magyar a koronavírus-törvény miatt van életben
  
Zártkapus meccsen szurkolt Szijjártó Dzsudzsákkal
  
Tartósan elveszi a kormány az önkormányzatok egyik legfontosabb bevételét
  
Strasbourg: A házelnök megsértette a sajtószabadságot, amikor újságírókat tiltott ki a parlamentből
  
Teljes kudarc a kormány 4,6 milliárd Ft-os tiszai luxushajó-programja
  
Kiakadt a Magyar Orvosi Kamara Káslerre, kőkeményen visszavágtak a miniszternek
  
Szijjártó: Európa egyik legjobban teljesítő gazdasága a magyar
  
Újabb felmérés: Elégedettek a magyarok a kormány döntéseivel
  
A Mészáros család 232 millióért tervezte meg az új felcsúti iskolát
  
Az orvosi kamarával nem egyeztettek a háziorvosi ellátás államosításáról
  
Kásler szerint az orvosok tehetnek róla, hogy az ő utasításai miatt hazaküldték a betegeket
  
Kásler utasítására hétfőtől csak Pintér engedélyezheti a kórházak magánszerződéseit
  
Nem lesz több dudálós tüntetés: eddig úgy 5 millióra büntették a résztvevőket
  
Halász: A kormány segít az embereknek megtartani a fizetésüket, biztosítani a családjuk megélhetését
  
"A kormány 10 éve befagyasztotta a családi pótlékot és a nyugdíjminimumot!"
  
Tállai: A magyar lakosságot jó pénzügyi helyzetben találta a vírus
  
Közel 300 milliós támogatást kapott a kormánytól Matolcsy fiának cége
  
Bárkinél lekapcsolhatja az internetet az állam
  
Tiborcz 2,3 milliárd Ft osztalékkal gazdagodott, 1 milliárdért vette meg Mészáros szállodáját
  
25,7 milliárdot ad két sportcsarnokra és határon túli programokra Orbán
  
Németh Szilárd: Azért nincs migráns az országban mert védjük a határokat
  
DK: Az Orbán-kormány a legnagyobb bajban árulta el és szúrta hátba a magyarokat
  
Kormánytag: A koronavírus járvány elleni védekezés a kormány sikertörténete
  
Orbánék döntöttek: 25 milliárd Ft megy két kézilabdacsarnokra
  
Új futballstadiont ígért Pécsnek Orbán Viktor
  
Várja a honvédség a munkanélkülieket bruttó 161 ezer Ft-ért
  
A gazdaságvédelmi pénzek tizedét tüntette el a kormány
  
150 milliárdot ad a kormány turisztikai fejlesztésekre
  
Kásler: Soha nem hangzott el olyan utasítás, hogy ágyakat kell kiüríteni
  
THE TIMES IMPRESSZUM