Kezdőlap   Budapest     2020-08-14   Csatlakozz hozzánk facebookon
Deficites Érd költségvetése Mészáros családi cégének milliárdos megbízásai miatt! 
Rendkívüli válságintézkedések bevezetésre készült az új érdi városvezetés, ám a szavazók tiltakozása meghátrálásra kényszerítette. Ezzel együtt 1,2 milliárd forintot hiányolnak a város kasszájából, illetve azt mondják, ami van, azt Mészáros Lõrincék családi cégének kell majd utalni.

November elsõ hetében megkezdi az új érdi városvezetés a korábbi önkormányzat és a száz százalékos helyhatósági tulajdonban álló cégek átvilágítását – jelentette be a Facebookon november 5-én, nem sokkal az alakuló közgyûlés elõtt Érd új polgármestere, az ellenzéki szövetség jelöltje.

Csõzik László, a 44 éves ügyvéd-politikus ugyanakkor közölte, hogy visszavonja az önkormányzati mûködési szabályzat módosításának azt a pontját, amellyel kizárólagos döntési jogkört akart szerezni magának a következõ testületi ülésig a száz százalékos önkormányzati cégek ügyeiben.

Az új városvezetõ, aki a kétezres évek elején az SZDSZ-ben kezdte a politikai pályafutását, a Facebookon ezzel indokolta a döntést: “akik rám szavaztak, egy demokratára adták voksukat”.

Csõzik az Átlátszónak nyilatkozva visszautasította, hogy a zugló botrány közrejátszott jogkör-átruházási javaslat visszavonásában. Elismerte, hogy a frakciójukban komoly vitát folytattak le a rendkívüli intézkedés szükségességérõl. Azt is érzékelte, hogy sok szavazójuk értetlenkedve fogadta a javaslatot. Ekkor változtatta meg a tervét.

A fideszes propagandamédia arra nem tért ki, hogy a számos jogkört magához ragadni akaró zuglói Horváth Csabával ellentétben Csõzik mindössze egy tárgykörben kért volna kizárólagos felhatalmazást a közgyûléstõl két testületi ülés között.

A visszavont javaslat egészen pontosan a következõ hatáskört adta volna át a polgármesternek: “az önkormányzat egyszemélyes gazdasági társaságával kapcsolatban azon döntések, amelyeket a Polgári Törvénykönyvrõl szóló törvény, illetve alapító okirat a társaság legfõbb szervének hatáskörébe utal”.

Azt is Csõzik szemére vetették, hogy az ellenzéki szövetség elsõ számú választási programpontja az átláthatóság elvének érvényre juttatása volt, a visszavont javaslat pedig éppen ezzel ellentétes hatással járt volna.

A kormánymédia megtalálta annak az okát is, hogy Csõzik miért akarja magához ragadni ezt a döntési jogkört: privatizálni akar. A Fidesz által gerjesztett privatizációs riogatásokat egy körülmény mindenképp erõsítheti: az érdi városházán ugyanis üres a kassza kiadási oldala, pontosabban Csõzik szerint a kasszából 1,2 milliárd forint hiányzik. A privatizációs felvetést viszont Csõzik az Átlátszónak így kommentálta: “marhaság.”

Az új polgármester elõdje, T. Mészáros András jelenlétében aláírta a város átadás-átvételi okmányait. Utóbbi nem sokkal késõbb posztolta is a Facebookon a dokumentumokat azzal a megjegyzéssel, hogy “soha nem volt még ilyen kedvezõ helyzetben Érd: 40,5 milliárd forint fejlesztésekre fordítható forrás és mintegy 500 millió forint mûködésre fordítandó keret van a város kasszájában.”

Csõzikék az átadás-átvétel után nézték át alaposan a papírokat. “Több mint egymilliárd, egész pontosan ezerkétszáz millió forint hiányzik az elõdöm által megnevezett összegbõl” – mondta a városvezetõ egy interjúban.

A T. Mészáros által felemlegetett negyvenmilliárdról pedig megjegyezte: “ezt az összeget azonban közvetlenül nem az érdi intézményekre hagyta T. Mészáros, hanem a településen tevékenykedõ állandó és leválthatatlan kivitelezõjére, a Fejér B.Á.L.-ra. Vagyis ezt a pénzt is Mészáros Lõrinc költheti majd el.”

Sokan azt feltételezték, hogy Csõzik azért akar teljhatalmat szerezni a városi cégek ügyeiben, mert minél gyorsabban leválthassa a T. Mészáros-adminisztráció alatt mûködõ menedzsmentet. Az új polgármester ugyanakkor az Átlátszónak azt mondta, hogy az 1,2 milliárdos költségvetési lyuk következményei indokolták volna a halaszthatatlan intézkedések megtételét.

“Mit csinálunk ilyenkor? Nekiállunk válságmenedzselni” – mondta Csõzik az Átlátszónak. A városi cégek bevonásával egy olyan intézkedéstervet akartak összeállítani, amivel csillapítani tudják az esetleges pénzügyi krach hatásait. A csõd akkor következhet be, ha az állam nem pótolja a város büdzséjének kiadási oldalán keletkezett 1,2 milliárdos hiányt.

Csõzik nem kevesebbet állít, hogy az elõzõ, fideszes polgármester gyakorlatilag elrejtette a hiányt az átadás-átvételi iratokban. “A hiányt pedig eldugták, a költségvetés egyetlen sorába annyit írtak, hogy mûködési célú támogatás. Csak épp nem tudjuk, hogy honnan érkezik majd.”

Csõzik a már idézett interjúban elmondta, hogy az elõzõ városvezetés kétmilliárd forintos kormánytámogatást tervezett a költségvetésébe, de ebbõl csak hétszázmillió forint érkezett meg. “Birtokomban van ugyanis a levél, amelyben a Pénzügyminisztérium államtitkára október 8-án, a választások elõtt határozottan elutasít minden további támogatást” – nyilatkozta az új városvezetõ.

“Ha egyedül maradunk, és nem segít a kormány, akkor fájdalmas döntéseket kell majd meghoznunk” – mondta az Átlátszónak Csõzik, aki szerint a belátható jövõben az 1,2 milliárdos hiány nem veszélyezteti az önkormányzat és intézményeinek mûködését.

A váratlan gyõzelem alighanem nehéz helyzetbe hozta az új városvezetést. Nagyon sok a tisztázatlan kérdés. A közgyûlést a törvényi határidõ utolsó napján tartották meg. Nem sokkal elõtte került fel a város honlapjára a közgyûlés napirendjérõl szóló részletes elõterjesztés. Csõzik az utolsó pillanatokban hozta nyilvánosságra az alpolgármester-jelöltek és a tanácsnok nevét.

A kampányban nem volt olyan komolyan vehetõ, az országos médiában megjelent elemzés, amely fikarcnyi esélyt adott volna Érden az ellenzéki összefogás gyõzelmére. A Pest megyei várost nem sorolták a csatatér települések közé. Szeptember közepén olyan, ellenzéki megrendelésre készült közvéleménykutatás adatai szivárogtak ki, amely fej-fej melletti küzdelmet mért.

T. Mészáros András 2006 óta volt a hetvenezer lelket számláló Pest megyei város polgármestere. Az önkormányzati választási kampányban egy volt sportvezetõ pénzmosással, korrupcióval vádolta:

Kihívója, Csõzik László, aki korábban a helyi fideszes pártelnök alpolgármestere volt 2006 után, elõre közölte: ha veszít, akkor felhagy a politikai karrierrel.

Helyi értékelések szerint Csõzik és az ellenzéki koalíció elsöprõ vereséget mért Érden a Fideszre október 13-án. 2014-ben a Fidesz minden egyéni választókerületet megnyert a megyei jogú városban. 2019-ben mindössze két körzetben gyõztek. Csõzik közel 50 százalékos (12 ezer 288 szavazat) eredménnyel verte a helyi Fidesz elnökét, aki 40,61 százalékot ért el. Az ellenzéki koalíció kényelmes többséget szerzett az érdi önkormányzat közgyûlésében.

A 45,48 százalékos részvétel kiemelkedõnek minõsíthetõ, 2014-ben ez a szám 34 százalék volt a folyamatosan növekvõ népességû városban. A relatív rekordot a 2006-os év jelenti, amikor T. Mészáros elõször nyerte el a polgármesteri széket közel 49 százalékos részvétel mellett szocialista ellenfelével és a harmadik helyre szorult, akkor az SZDSZ színeiben indult Csõzikkel szemben.

A meggyõzõ végeredmény és a részvételi adatok alapján levonható a következtetés: az érdiek leváltó hangulatban várták október 13-át, miközben ezt a szavazói attitûdöt egyetlen közvéleménykutató cég sem érzékelte.

Az adófizetõ állampolgárok pénzébõl mûködtetett helyi média teljes erõvel kiszolgálta a Fidesz kampányigényeit. Ennek ellenére nem túlzás azt állítani, hogy a Fidesz érdi propagandagépezetének totális kommunikációs kudarca vezetett a 2019 õszén bekövetkezett történelmi bukáshoz. Ám azt sem lehet letagadni, hogy országos tendenciák, így a Borkai-botrány hullámverései is elérték Érdet.

Ráadásul Csõzikék gyõzelmét jócskán megalapozta az az ígéretük, hogy minden érdi háztartásnak visszafizetnek 250 ezer forint csatornapénzt – az elszámolás alatt álló csatornatársulat átlagosan 13 ezer forintot tud visszafizetni.

Kis Zoltán

Forrás: Átlátszó
Ez is érdekelhet:
                             
Ezek érdekelték olvasóinkat leginkább
Horror Désen: Férgek lepték el a koronavírusos kisfiú testét, meghalt
Tiltakoznak: Elegük lett a balatonakarattyaiaknak Ördög Nóráék kisboltjából
Korózs: Százezer nyugdíjas már nem éri meg a nyugdíjkiegészítést
Hallgat a magyar kormány Lukasenka véres újraválasztásáról
Miközben az Európai Unió több politikusa is megkérdőjelezi a fehérorosz elnökválasztás tisztaságát (amit hivatalosan 80 százalékos eredménnyel az országot 26 éve irányító diktátor...
  
Szijjártó párbeszéden alapuló EU-s döntéseket szeretne
Míg több uniós állam kormánya is keményen ítélte el a belorusz elnökválasztást és az azt követő fejleményeket, mielőbbi határozott fellépését sürgetve, addig a magyar kormány né...
  
Megsérülhetett egy észak-koreai nukleáris létesítmény
A nagy esőzések során sérülhetett meg a nukleáris épület Egy műholdkép alapján azt lehet látni, hogy megsérülhetett Észak-Koreában egy nukleáris létesítmény Az áradó Kuryong-foly...
  
Letartóztatták a püspököt, mert fertőtlenítőszer ivására buzdította az embereket
A 62 éves férfinek még Donald Trumpot is sikerült meggyőznie arról, hogy az általa ajánlott gyógymód hatásos lehet A fiaival együtt letartóztatták Mark Grenon önjelölt püspököt A fl...
  
Bukhatod a táppénzt, ha házi karanténba kerülsz külföldi utazás miatt
Új rendelet jelent meg a sárga- és piros listás országok kapcsán a Magyar Közlönyben „Az a biztosított, aki részére magánútlevéllel, valamint egyéb úti okmánnyal végrehajtott nem h...
  
Leállt a Paksi Atomerőmű 4. blokkja
A blokk biztonsága nincs veszélyeztetve a szakemberek szerint A Paksi Atomerőmű 4 blokkját 2020 augusztus 13-án 3 óra 45 perckor automatikus védelmi jel leállította - közölte az Országos ...
  
Mészáros Lőrincék félmilliárdos gyümölcsöse a megszólalásig hasonlít egy medencés nyaralóhoz
Mészáros Lőrinc egykori gázszerelő, egykori felcsúti polgármester, sikeres vállalkozó, Orbán Viktor miniszterelnök barátja, vásárolt a feleségével egy ingatlant Tihany újgazdag körö...
  
Magyarország eddigi legnagyobb védelmi beszerzési szerződését köti meg az Egyesült Államokkal
A kormány elköteleződött amellett, hogy amerikai levegő-levegő rakétákkal szerelt norvég légvédelmi rendszert szerez be Épp akkor, amikor az amerikai külügyminiszter látványosan mellő...
  
Pápai fertőzés - a Hit Gyülekezete-találkozók is rátehettek egy lapáttal
Szerda délelőtt már 43 fertőzöttről tudtak, és több mint 170 embert helyeztek karantén alá Pápán, ahol a fertőzéseket egy helyi vallási közösség tagjaihoz vezetik vissza A Hit Gyüle...
  
A Fidelitas sem írta alá a fehérorosz erőszakot elítélő nyilatkozatot
Már 51 fiatal kereszténydemokrata politikus támogatja az EPP ifjúsági szervezetének a közleményét, ami elítéli a fehérorosz erőszakot, a Fidelitas és az IKSZ viszont nem írta alá Az Eu...
  
A 110. napon kapott segítséget az államtól egy állását vesztő magyar
"Felkopott volna az állunk, ha engem is kirúgtak volna" – mondta az érintett barátnője A 24hu ismerteti egy budapesti pék kálváriáját, aki április 17-én elveszítette az állását, de m...
  
Németország bajban: Három hónapja nem volt ilyen sok új fertőzött
Világszerte nem lassul a koronavírus-járvány terjedése, szerda estére az igazolt fertőzöttek száma megközelítette a 20,4 milliót, a haláleseteké meghaladta 743 ezret, a gyógyultaké ped...
  
Megerősítették egy előállított tüntető halálát Fehéroroszországban
A fehérorosz hatóságok megerősítették szerdán egy tüntető halálát, akit az Aljakszandr Lukasenka elnök újraválasztása elleni demonstráción állítottak elő Ő a második elismert hal...
  
Ócsai devizahiteles telep: háromszoros lakbéremeléstől rettegnek
2019 január 1 óta az önkormányzat az új gazda az ócsai devizahiteles lakótelepen, amit az állam építtetett, hogy olcsó, stabil lakhatással segítse a devizahitel-károsultakat Az ...
  
Alakul a lista, kiket támogat a kormány
Határozottan kezd körvonalazódni, hogy kik azok a zenekarok, akik az elmaradt fesztiválok helyett raktárkoncerteket adhatnak Lobenwein Norbert, a VOLT és a Strand Fesztivál főszervezője szeri...
  
Friderikusz Sándor kiakadt és perel
Az elmúlt napokban cikkek jelentek meg több lapban is Friderikusz Sándorról, egyebek mellett arról, hogy eladja itthoni ingatlanait, mert New Yorkba költözik, de volt olyan is, ahol azt írták...
  
Milliárdosok borászatát is közpénz-milliókkal támogatja az Orbán-kormány
Néhány millió forint vissza nem térítendő állami támogatás nem csak a szerényebb lehetőséggel bíró kisvállalkozóknak jön jól, hanem az ország leggazdagabb emberei is előszerettel k...
  
Orbán döntött: egymilliárd dollárért vesz légvédelmi rakétarendszert az Egyesült Államoktól
Az Egyesült Államoktól vesz légvédelmi rakétarendszert a Magyar Honvédség - a mintegy egymilliárd dolláros beszerzésről szóló szándéknyilatkozatot Benkő Tibor honvédelmi miniszter é...
  
525 millióért vettek Mészáros Lőrincék medencés nyaralónak látszó gyümölcsöst Tihanyban
Vélhetően nincs még egy olyan nemzeti park a világon, melynek területén annyi luxusnyaralónak látszó gazdasági épület lenne, mint Tihany egyik páratlan panorámát kínáló területén, ...
  
Kezdeményezték a megvádolt Simonka György kizárását a pártból
A Magyar Narancs információi szerint Simonka György parlamenti képviselő pártbeli kizárását kezdeményezte Ruck Márton medgyesegyházi fideszes csoportelnök, mert szerinte árt a Fidesz jó...
  
Hatósági házi karanténba került az újfehértói polgármester
Néhány napja hatósági házi karanténba került egy újfehértói önkormányzati helyiségben rendezett magánrendezvény összes résztvevője, miután az eseményen részt vett egy igazolt koro...
  
Csak negatív PCR-teszttel kezdhetik meg a tanévet a Semmelweis Egyetem elsőévesei
Vegyes tervekkel készülnek a nagy magyarországi egyetemek az ősszel kezdődő tanévre: a Semmelweis Egyetem például negatív PCR-tesztet kér minden elsőévestől, az ELTE pedig hibrid oktatá...
  
Breaking - Négy Fradi-pólós vírustesztje pozitív lett
A címvédő FTC-Telekom Waterpolo együttesénél a szerda reggeli koronavírus-tesztelés során négy játékos pozitív mintát produkált, ezért a Magyar Vízilabda Szövetség úgy döntött, h...
  
Vonatgázolás! - Sürgősen vérre van szüksége a biciklis fiúnak
Sürgősen vérre van szüksége annak a fiatalnak, akit a balatonszemesi átjáróban gázolt el egy vonat Intenzív osztályon ápolják az a fiatal fiút, akit 3 hete gázolt el a Keszthelyről a D...
  
Megszólalt Ördög Nóra: mindenki támadja őket
Ördög Nóráék balatonakarattyai kisboltja hatalmas forgalmat bonyolít A kicsi utca, ahol a bolt található most tele van parkoló autóval A környék lakói nyílt levelet írtak, amely után k...
  
Tragédia: 60 fokos autóban hagyták a 3 éves gyereküket
A szörnyű tragédia körülményei egyelőre tisztázatlanok, ugyanis a szülők igen ellentmondásos történetet adtak elő a rendőröknek hároméves kisfiuk kínkeserves haláláról A 21 éves...
  
170 milliós beszerzés egy forintot sikerült az MNB-nek lealkudnia
A jegybank forintcímletekben ki sem fejezhető összeget spórolt a magyar adófizetőknek A négy, közelmúltban megrendelt grandiózus szobor után ezúttal 17 Bak Imre festményt szerez be a jegy...
  
Fejenként 150 ezer forintos gyorssegély - mutatjuk kik kaphatják meg
A programot a Magyarországi Kommunikációs Ügynökségek Szövetsége (MAKSZ) gondozza Egy, az iparágra szakosodott álláskereső oldalt is létrehoztak A koronavírus-járvány miatt állás né...
  
Vidnyánszky megszerezte az irányítást az SZFE fölött
Bár sem az intézmény, sem Vidnyánszky Attila nem tájékoztatta róla a nyilvánosságot, az Átlátszó felületén benyújtott közérdekű adatigénylés során kiderült, hogy Vidnyánszky...
  
Lezárták a szentendrei belváros egy részét - sehol a felújításra ígért állami forrás
Napok óta nem látogatható Szentendre egyik legszebb belvárosi tere, a Templom tér, mert a városvezetés szerint balesetveszélyessé váltak az oda vezető utak - írja a 24hu A Templomdomb műe...
  
THE HUNGARIAN TIMES Impresszum / Sütik
Deficites Érd költségvetése Mészáros családi cégének milliárdos megbízásai miatt!
Rendkívüli válságintézkedések bevezetésre készült az új érdi városvezetés, ám a szavazók tiltakozása meghátrálásra kényszerítette. Ezzel együtt 1,2 milliárd forintot hiányolnak a város kasszájából, illetve azt mondják, ami van, azt Mészáros Lõrincék családi cégének kell majd utalni.

November elsõ hetében megkezdi az új érdi városvezetés a korábbi önkormányzat és a száz százalékos helyhatósági tulajdonban álló cégek átvilágítását – jelentette be a Facebookon november 5-én, nem sokkal az alakuló közgyûlés elõtt Érd új polgármestere, az ellenzéki szövetség jelöltje.

Csõzik László, a 44 éves ügyvéd-politikus ugyanakkor közölte, hogy visszavonja az önkormányzati mûködési szabályzat módosításának azt a pontját, amellyel kizárólagos döntési jogkört akart szerezni magának a következõ testületi ülésig a száz százalékos önkormányzati cégek ügyeiben.

Az új városvezetõ, aki a kétezres évek elején az SZDSZ-ben kezdte a politikai pályafutását, a Facebookon ezzel indokolta a döntést: “akik rám szavaztak, egy demokratára adták voksukat”.

Csõzik az Átlátszónak nyilatkozva visszautasította, hogy a zugló botrány közrejátszott jogkör-átruházási javaslat visszavonásában. Elismerte, hogy a frakciójukban komoly vitát folytattak le a rendkívüli intézkedés szükségességérõl. Azt is érzékelte, hogy sok szavazójuk értetlenkedve fogadta a javaslatot. Ekkor változtatta meg a tervét.

A fideszes propagandamédia arra nem tért ki, hogy a számos jogkört magához ragadni akaró zuglói Horváth Csabával ellentétben Csõzik mindössze egy tárgykörben kért volna kizárólagos felhatalmazást a közgyûléstõl két testületi ülés között.

A visszavont javaslat egészen pontosan a következõ hatáskört adta volna át a polgármesternek: “az önkormányzat egyszemélyes gazdasági társaságával kapcsolatban azon döntések, amelyeket a Polgári Törvénykönyvrõl szóló törvény, illetve alapító okirat a társaság legfõbb szervének hatáskörébe utal”.

Azt is Csõzik szemére vetették, hogy az ellenzéki szövetség elsõ számú választási programpontja az átláthatóság elvének érvényre juttatása volt, a visszavont javaslat pedig éppen ezzel ellentétes hatással járt volna.

A kormánymédia megtalálta annak az okát is, hogy Csõzik miért akarja magához ragadni ezt a döntési jogkört: privatizálni akar. A Fidesz által gerjesztett privatizációs riogatásokat egy körülmény mindenképp erõsítheti: az érdi városházán ugyanis üres a kassza kiadási oldala, pontosabban Csõzik szerint a kasszából 1,2 milliárd forint hiányzik. A privatizációs felvetést viszont Csõzik az Átlátszónak így kommentálta: “marhaság.”

Az új polgármester elõdje, T. Mészáros András jelenlétében aláírta a város átadás-átvételi okmányait. Utóbbi nem sokkal késõbb posztolta is a Facebookon a dokumentumokat azzal a megjegyzéssel, hogy “soha nem volt még ilyen kedvezõ helyzetben Érd: 40,5 milliárd forint fejlesztésekre fordítható forrás és mintegy 500 millió forint mûködésre fordítandó keret van a város kasszájában.”

Csõzikék az átadás-átvétel után nézték át alaposan a papírokat. “Több mint egymilliárd, egész pontosan ezerkétszáz millió forint hiányzik az elõdöm által megnevezett összegbõl” – mondta a városvezetõ egy interjúban.

A T. Mészáros által felemlegetett negyvenmilliárdról pedig megjegyezte: “ezt az összeget azonban közvetlenül nem az érdi intézményekre hagyta T. Mészáros, hanem a településen tevékenykedõ állandó és leválthatatlan kivitelezõjére, a Fejér B.Á.L.-ra. Vagyis ezt a pénzt is Mészáros Lõrinc költheti majd el.”

Sokan azt feltételezték, hogy Csõzik azért akar teljhatalmat szerezni a városi cégek ügyeiben, mert minél gyorsabban leválthassa a T. Mészáros-adminisztráció alatt mûködõ menedzsmentet. Az új polgármester ugyanakkor az Átlátszónak azt mondta, hogy az 1,2 milliárdos költségvetési lyuk következményei indokolták volna a halaszthatatlan intézkedések megtételét.

“Mit csinálunk ilyenkor? Nekiállunk válságmenedzselni” – mondta Csõzik az Átlátszónak. A városi cégek bevonásával egy olyan intézkedéstervet akartak összeállítani, amivel csillapítani tudják az esetleges pénzügyi krach hatásait. A csõd akkor következhet be, ha az állam nem pótolja a város büdzséjének kiadási oldalán keletkezett 1,2 milliárdos hiányt.

Csõzik nem kevesebbet állít, hogy az elõzõ, fideszes polgármester gyakorlatilag elrejtette a hiányt az átadás-átvételi iratokban. “A hiányt pedig eldugták, a költségvetés egyetlen sorába annyit írtak, hogy mûködési célú támogatás. Csak épp nem tudjuk, hogy honnan érkezik majd.”

Csõzik a már idézett interjúban elmondta, hogy az elõzõ városvezetés kétmilliárd forintos kormánytámogatást tervezett a költségvetésébe, de ebbõl csak hétszázmillió forint érkezett meg. “Birtokomban van ugyanis a levél, amelyben a Pénzügyminisztérium államtitkára október 8-án, a választások elõtt határozottan elutasít minden további támogatást” – nyilatkozta az új városvezetõ.

“Ha egyedül maradunk, és nem segít a kormány, akkor fájdalmas döntéseket kell majd meghoznunk” – mondta az Átlátszónak Csõzik, aki szerint a belátható jövõben az 1,2 milliárdos hiány nem veszélyezteti az önkormányzat és intézményeinek mûködését.

A váratlan gyõzelem alighanem nehéz helyzetbe hozta az új városvezetést. Nagyon sok a tisztázatlan kérdés. A közgyûlést a törvényi határidõ utolsó napján tartották meg. Nem sokkal elõtte került fel a város honlapjára a közgyûlés napirendjérõl szóló részletes elõterjesztés. Csõzik az utolsó pillanatokban hozta nyilvánosságra az alpolgármester-jelöltek és a tanácsnok nevét.

A kampányban nem volt olyan komolyan vehetõ, az országos médiában megjelent elemzés, amely fikarcnyi esélyt adott volna Érden az ellenzéki összefogás gyõzelmére. A Pest megyei várost nem sorolták a csatatér települések közé. Szeptember közepén olyan, ellenzéki megrendelésre készült közvéleménykutatás adatai szivárogtak ki, amely fej-fej melletti küzdelmet mért.

T. Mészáros András 2006 óta volt a hetvenezer lelket számláló Pest megyei város polgármestere. Az önkormányzati választási kampányban egy volt sportvezetõ pénzmosással, korrupcióval vádolta:

Kihívója, Csõzik László, aki korábban a helyi fideszes pártelnök alpolgármestere volt 2006 után, elõre közölte: ha veszít, akkor felhagy a politikai karrierrel.

Helyi értékelések szerint Csõzik és az ellenzéki koalíció elsöprõ vereséget mért Érden a Fideszre október 13-án. 2014-ben a Fidesz minden egyéni választókerületet megnyert a megyei jogú városban. 2019-ben mindössze két körzetben gyõztek. Csõzik közel 50 százalékos (12 ezer 288 szavazat) eredménnyel verte a helyi Fidesz elnökét, aki 40,61 százalékot ért el. Az ellenzéki koalíció kényelmes többséget szerzett az érdi önkormányzat közgyûlésében.

A 45,48 százalékos részvétel kiemelkedõnek minõsíthetõ, 2014-ben ez a szám 34 százalék volt a folyamatosan növekvõ népességû városban. A relatív rekordot a 2006-os év jelenti, amikor T. Mészáros elõször nyerte el a polgármesteri széket közel 49 százalékos részvétel mellett szocialista ellenfelével és a harmadik helyre szorult, akkor az SZDSZ színeiben indult Csõzikkel szemben.

A meggyõzõ végeredmény és a részvételi adatok alapján levonható a következtetés: az érdiek leváltó hangulatban várták október 13-át, miközben ezt a szavazói attitûdöt egyetlen közvéleménykutató cég sem érzékelte.

Az adófizetõ állampolgárok pénzébõl mûködtetett helyi média teljes erõvel kiszolgálta a Fidesz kampányigényeit. Ennek ellenére nem túlzás azt állítani, hogy a Fidesz érdi propagandagépezetének totális kommunikációs kudarca vezetett a 2019 õszén bekövetkezett történelmi bukáshoz. Ám azt sem lehet letagadni, hogy országos tendenciák, így a Borkai-botrány hullámverései is elérték Érdet.

Ráadásul Csõzikék gyõzelmét jócskán megalapozta az az ígéretük, hogy minden érdi háztartásnak visszafizetnek 250 ezer forint csatornapénzt – az elszámolás alatt álló csatornatársulat átlagosan 13 ezer forintot tud visszafizetni.

Kis Zoltán

Forrás: Átlátszó
Horror Désen: Férgek lepték el a koronavírusos kisfiú testét, meghalt
Tiltakoznak: Elegük lett a balatonakarattyaiaknak Ördög Nóráék kisboltjából
Korózs: Százezer nyugdíjas már nem éri meg a nyugdíjkiegészítést
A kormány saját hatáskörben elvette a táppénzt a külföldön nyaralt karanténosoktól
Hallgat a magyar kormány Lukasenka véres újraválasztásáról
Szijjártó párbeszéden alapuló EU-s döntéseket szeretne
Megsérülhetett egy észak-koreai nukleáris létesítmény
Letartóztatták a püspököt, mert fertőtlenítőszer ivására buzdította az embereket
Bukhatod a táppénzt, ha házi karanténba kerülsz külföldi utazás miatt
Leállt a Paksi Atomerőmű 4. blokkja
Mészáros Lőrincék félmilliárdos gyümölcsöse a megszólalásig hasonlít egy medencés nyaralóhoz
Magyarország eddigi legnagyobb védelmi beszerzési szerződését köti meg az Egyesült Államokkal
Pápai fertőzés - a Hit Gyülekezete-találkozók is rátehettek egy lapáttal
A Fidelitas sem írta alá a fehérorosz erőszakot elítélő nyilatkozatot
A 110. napon kapott segítséget az államtól egy állását vesztő magyar
Németország bajban: Három hónapja nem volt ilyen sok új fertőzött
Megerősítették egy előállított tüntető halálát Fehéroroszországban
Ócsai devizahiteles telep: háromszoros lakbéremeléstől rettegnek
Alakul a lista, kiket támogat a kormány
Friderikusz Sándor kiakadt és perel
Milliárdosok borászatát is közpénz-milliókkal támogatja az Orbán-kormány
Orbán döntött: egymilliárd dollárért vesz légvédelmi rakétarendszert az Egyesült Államoktól
525 millióért vettek Mészáros Lőrincék medencés nyaralónak látszó gyümölcsöst Tihanyban
Kezdeményezték a megvádolt Simonka György kizárását a pártból
Hatósági házi karanténba került az újfehértói polgármester
Csak negatív PCR-teszttel kezdhetik meg a tanévet a Semmelweis Egyetem elsőévesei
Breaking - Négy Fradi-pólós vírustesztje pozitív lett
Vonatgázolás! - Sürgősen vérre van szüksége a biciklis fiúnak
Megszólalt Ördög Nóra: mindenki támadja őket
Tragédia: 60 fokos autóban hagyták a 3 éves gyereküket
170 milliós beszerzés egy forintot sikerült az MNB-nek lealkudnia
Fejenként 150 ezer forintos gyorssegély - mutatjuk kik kaphatják meg
Vidnyánszky megszerezte az irányítást az SZFE fölött
Lezárták a szentendrei belváros egy részét - sehol a felújításra ígért állami forrás
Gyurcsány "tíz főbűnéről" világosítja fel a fiatalokat a Fidelitas
Korózs: Százezer nyugdíjas már nem éri meg a nyugdíjkiegészítést
Horror Désen: Férgek lepték el a koronavírusos kisfiú testét, meghalt
Újabb 11 honvédelmi sportközpont építését tervezi a kormány 550 millió forintból
Nem jönnek a kormány által megígért milliárdok
Talpra magyar, hí a haza! - Biztos megélhetés, kiszámítható életpálya
Tiltakoznak: Elegük lett a balatonakarattyaiaknak Ördög Nóráék kisboltjából
Bakondi aggódik: nőtt a migránstömeg miatti fertőzési veszély
Pétfürdő retteg: Ha az felrobbanna, nemcsak nekünk lenne annyi
Novák Katalin: Magyarországon érdemes tanulni, dolgozni és családot alapítani is
Mit dolgozik Orbán minisztere, hogy havi hatmilliót keres?
Egy fűnyíró férfit szúrtak hátba - magyar valóság