Budapest     2020-09-21   Csatlakozz hozzánk facebookon
Méregdrága sportcsarnokot épít Mészáros a XVII. kerületben, még a felcsúti Pancho Arénánál is többe kerül! 
Kedd este a XVII. kerületi önkormányzat lakossági tájékoztatót tartott a kerületben épülõ környezettudatos sport- és rendezvénycsarnokról. Rákosmente önkormányzatának két, már évtizedek óta megvalósulásra váró fõ fejlesztési projektje van:

a 2-es metró rákoskeresztúri szárnyvonalának kiépítése,
valamint egy új sportcsarnok felépítése a kerület központjában.
Egészen a múlt hétig úgy tûnt, hogy a különbözõ látványtervekbõl és a Magyar Közlönyben is megjelenõ kormányhatározatokból végül semmi sem lesz, azonban december 4-én a kerület fideszes polgármestere, Horváth Tamás váratlan bejelentést tett:

KÖRNYEZETTUDATOS SPORTCSARNOK FOG ÉPÜLNI A PESTI ÚTI FUTBALLPÁLYA HELYÉN.

„A külsõ megjelenésében is egyedi, környezettudatos, megújuló energiával mûködõ »zöld« épület szervesen illeszkedik majd abba a szabadidõs és rekreációs térbe, amelynek része az újjászületett Népkert és a Rákos-patak menti kerékpárút” – fogalmazott az önkormányzat közleménye. A polgármester a szerzõdés aláírásakor elmondta, hogy közel százezer ember nem nélkülözhet egy olyan, nagy befogadóképességû csarnokot, amely a sportesemények mellett kongresszusoknak, kiállításoknak és koncerteknek is helyet adhat.

A közbeszerzési eljárás eredményét idén júliusban hirdették ki, eszerint a nyertes Mészáros Lõrinc ZÁÉV Építõipari Zrt.-je lett, ami az Építõ- és épületkarbantartó Zrt.-vel együtt, összesen 8 milliárd forintból építheti fel a csarnokot.

A szavakat ezúttal tettek is követték, a pályán felvonultak a munkagépek, és már az elsõ kapavágás is megtörtént. Éppen ezért tûnt furcsának egy már eldöntött és épülõben lévõ beruházásról tájékoztatót tartani.

Közmeghallgatás 2.0

A leendõ sportcsarnokkal szemközt, a Pesti út másik oldalán lévõ Vigyázó Sándor Mûvelõdési Ház fórumterme 18 órakor már megtelt, nagyjából százan vehettek részt a tájékoztatón, amin Horváth Tamás polgármester mellett szinte valamennyi önkormányzati képviselõ is jelen volt. A ZÁÉV Építõipari Zrt.-t a kivitelezés vezetõje, Takács István képviselte. A tájékoztatót a polgármester nyitotta meg, és röviden összefoglalta a sportcsarnok tervezésének eddigi állomásait, kiemelve azt, hogy az önkormányzat már 1999-ben egyhangúlag támogatta a csarnok megépítését, mígnem húsz év alatt sikerült odáig eljutni, hogy történjen is valami.

EZ LESZ RÁKOSMENTE TÖRTÉNETÉNEK LEGNAGYOBB VOLUMENÛ BERUHÁZÁSA

– mondta Horváth, aki az építkezés részleteirõl is beszélt. A tervük az, hogy új sétányok építésével a sportcsarnok területét „egybefûzzék” a szomszédos, ligetes-fás Népkerttel, ami adott esetben néhány fa kivágásával is együtt járhat. A könnyebb megközelíthetõség érdekében egy új, lámpás gyalogátkelõhelyet fognak kialakítani a Pesti úton. Zárszóként elmondta, úgy gondolja, hogy egy ekkora kerületben helye van egy ilyen csarnoknak, ami reményei szerint nemcsak a sportot, hanem az egészséges életmódot is szolgálni fogja.

Az Óbuda Építész Stúdió egyik tervezõje arról beszélt, hogy milyen szempontokat kellett figyelembe venniük a munka során. A ZÁÉV Építõipari Zrt.-tõl a kivitelezést vezetõ Kovács István pedig a kivitelezés ütemét ismertette, a tervek szerint 545 munkanap alatt végeznek az építkezéssel, ebben az esetben 2021 márciusára el is készülhet a csarnok.

A közbeszerzés kiírása szerint a csarnok küzdõtere 47,65x44 méteres lesz, ami alkalmas kézilabda-, kosárlabda- és röplabdameccsek rendezésére is. A leendõ épület nettó belmagassága 10 méter, a teljes befogadóképessége pedig 1510 fõ lesz. Ebbõl 306 ülõhely a fix vasbeton lelátókon lesz, ami szükség esetén mobilelátókkal bõvíthetõ.

Stadion árából épül a sportcsarnok

Ezután kezdõdött a tájékoztató izgalmas része, amikor a megjelentek feltehették a kérdéseiket. Ettõl kezdve lényegében egy második közmeghallgatássá változott az este, hiszen néhány héttel korábban, november 21-én ugyanebben a teremben tartották az éves rendes közmeghallgatást is. A mûfaj sajátosságából adódóan ezek az események mindig a kritikákról, heves indulatokról szoktak szólni, amin fõként az elégedetlen lakosok szokták hallatni a hangjukat. Ezúttal sem volt ez másként.

Az elsõ kérdezõ rögtön kitért a legfontosabbra is: mennyibõl?

10,5 MILLIÁRD FORINT

– vágta rá egybõl határozottan Horváth Tamás, mire a terem felmorajlott a meghökkenéstõl, ami a további hangulatot is megalapozta. Összehasonlításképpen, a 3500 fõs felcsúti Pancho Aréna közel 4 milliárd forintból épült fel. A hátsó sorokból többen is be-bekiabáltak, kemény megjegyzéseket tettek a városvezetõknek. Volt, aki egyszerûen csak egy túlárazott tornateremnek titulálta az egészet, amire nagy taps tört ki a teremben. Fél óra után úgy tûnt, hogy az indulatok kezdenek elszabadulni, és kicsúszik az irányítás az est moderátorainak kezébõl, végül azonban sikerült normális keretek között tartani a tájékoztatót.

Úgy tûnt, ha a legtöbben nem is támogatják, de elfogadják, hogy a XVII. kerületnek szüksége van egy ilyen létesítményre. Sokan kifogásolták viszont a helyszínt, mondván, miért a kerület amúgy is zsúfolt és forgalmas részén kell felépíteni a csarnokot, miközben bõven akad beépítetlen terület a külsõ részeken.

Úgy érzem, a lehetõ legrosszabb döntést hoztam, amikor itt maradtam a XVII. kerületben

– mondta egy fiatal nõ, aki leginkább attól tart, hogy az építkezéssel együtt járó zaj miatt csökkenni fog a szomszédos lakótelepen lévõ lakásának értéke. Ebben több ott lakó is osztozott vele, akik szerint nem jó megoldás az, hogy az autósok csak a Kaszáló utca felõl fogják tudni megközelíteni a sportcsarnokot, amit a tervek szerint a lehetõ legmesszebb építenek fel a lakóházaktól.

Többen azt kifogásolták, hogy érzésük szerint nem tájékoztatták õket megfelelõen a sportcsarnokról, mire Horváth Tamás azt válaszolta: a kerületi újságban az elmúlt években huszonnyolcszor számoltak be a fejleményekrõl. Szerinte már korábban is jelezhették volna az önkormányzatnál, ha problémájuk lett volna a beruházással.

Ugyanakkor nemcsak a háborgók jelentek meg a tájékoztatón, hanem azok is – igaz, erõs kisebbségben –, akik örülnek az új sportcsarnok építésének. Egyikük szerint azért lesz ott jó helyen az épület, mert szinte az összes kerületi buszjárat megáll elõtte. Egy apa arról beszélt, hogy a fia futballedzése a hó miatt elmaradt a Pesti úti pályán, de ha majd kész lesz a sportcsarnok, akkor ott télen is tarthatnak benti edzéseket, és nem kell más-más kerületekbe szaladgálni a gyerekekkel.

„Hülyére vesznek minket”
A multifunkciós sportlétesítmény jelzõvel illetett csarnokról azt is elmondták, hogy legalább tizenkilenc sportágat fog tudni kiszolgálni. A kézilabdától és kosárlabdától kezdve a floorballon át birkózáson át egészen a súlyemelésig, és még mászófal is lesz benne. Azonban néhány hiányossága is kiderült az épületnek. Felszólalt a helyi sportklub, az RKSK íjász szakágának edzõje is, aki azt szerette volna megtudni, hogy alkalmas lesz-e íjászatra a csarnok, mivel eddig a futballpályán tartották az edzéseiket, amin viszont most már építkezés zajlik.

„Nem. Én nem láttam a listán” – mondta a polgármester, miközben a papírjait lapozta, és kérdõen tekintgetett a mellette ülõkre. Ezután egy rákoshegyi lakos arra volt kíváncsi, hogy az Európa élvonalába tartozó Rákoshegyi VSE tekései végre igazi hazai pályán, Rákosmentén játszhatnak-e, vagy továbbra is albérletbe kényszerülnek a népligeti Elek Gyula Arénába. Volt ilyen elképzelés, de végül ezt elvetették, mivel a tekepályát a küzdõtér alatt kellene kialakítani, ami újabb mûszaki kihívást jelentene, és a költségek emelkedésével is együtt járt volna. Ám Horváth Tamás elmondta, hogy tervben van egy, csak a tekéseknek szánt terem építése is.

Ha mindenre jó, akkor igazán semmire se jó. Itt valaki nagyon akar építkezni egy zsebkendõnyi területre

– mondta el véleményét egy másik kerületi lakos, aki szerint igazi sportcsarnokot, nem pedig rendezvényházat kellene építeni. „Hülyére vesznek minket” – kiabálta be egy másik hang.

Egy harminc éve a kerületben élõ, mûszaki végzettségû férfi diplomatikusan elmondta, hogy most ünnepelni kellene, és nem veszekedni, hiszen ez a sok milliárd forint a kerületet fogja gazdagítani, de azt a kérdést sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy miként fogják megtölteni és fenntartani ezt a csarnokot, ami már nem az állam, hanem az önkormányzat feladata lesz.

NEM AKARUNK HELYI ADÓT FIZETNI EZÉRT!

– folytatta a felszólaló. A polgármester is egyetértett ezzel, elmondta, fontos, hogy bevételt termeljen a létesítmény, mivel a kerületnek ki kell gazdálkodnia a fenntartás költségeit. Az üzemeltetésére közbeszerzési eljárást fognak kiírni, és abban bízik, hogy sikerül majd egy komoly befektetõt találniuk erre a feladatra. A feszült hangulatot az a kérdezõ oldotta valamelyest, akit a komoly témák közepette az a kérdés foglalkoztatott leginkább, hogy milyen lesz a wellness- és fitneszzóna, és hány fajta szaunában és medencében lehet majd ott lazítani.

A majd két órán át tartó tájékoztató elérte az alapvetõ célját. Bár a panaszok miatt aligha fog sok minden megváltozni, most már többet tudunk az egyik legdrágább, jelenleg is zajló fõvárosi sportcsarnok-építés részleteirõl.

Forrás: Index
Ez is érdekelhet:
                             
Ezek érdekelték olvasóinkat leginkább
Figyelem: Teljes rendszerváltást követelve utakat zárnak le dühös autósok országszerte
Reuters: Orbán belebukhat a járványba
Övék a legnagyobb családi vállalkozás, de csak Mészárosnak osztottak lapot
Valami történik: Lekapcsolták az internetet Minszkben
A szokásos békés vasárnapi felvonulást ma is megtartották Minszkben Az Igazságosság menete felvonulást egész Fehéroroszországban minden vasárnap megrendezik A Tjournal cikke szerint ma, s...
  
Benzinkútnak hajtott egy nő Eperjesen
Az végül nem derült ki, hogy működött-e a lámpa Nem mindennapi baleset történt a hétvégén Eperjesen – írja parametersk Egy benzinkútnál leállított autó sofőrje égőket cserélt a...
  
Orbán: 2022 tavaszán választás lesz. Addig védekezés lesz
A koronavírus-járvány miatt elmaradó felszólalások helyett egy esszét írt a miniszterelnök, amiben főként azt magyarázta, mi a baj a liberálisokkal, négyszer is libernyáknak nevezve ők...
  
Fejdísszel a fején temetik el a Szegeden elgázolt kislányt
Királylányként, hófehér ruhában és koronával a fején helyezik majd végső nyugalomra a Szegeden tragikusan elgázolt kis Kiarát A hatéves kislány épp az óvodából tartott haza édesany...
  
Nyilatkozott a Blikknek a tiltott felvétellel gyanúsított politikus
Budapest — Alig két hete robbantott botrányt a hvghu, amikor megírták, hogy Fohsz Tivadar ellen tiltott pornográf felvételek miatt nyomoznak A videókkal a cikk szerint a volt politikus nevelt...
  
Hétszázezres számlával sokkolta a díjbeszedő a magyar asszonyt
Budapest — Csaknem 700 ezer forintos vízszámlát követel a Díjbeszedő Holding Zrt egy budapesti asszonytól tizedik emeleti kőbányai panellakása után Egy 617 ezres számlára még jött né...
  
Orbán Viktor: segítsék a lányokat, hogy derék és tiszteletre méltó asszonyok legyenek
A liberalizmus és kereszténydemokrata konzervativizmus ellentéteiről, a közelgő amerikai elnökválasztásról és a koronavírus-járvány elleni védekezésről, illetve az ezzel kapcsolatos k...
  
Orbán Viktor: Lesznek meleg pillanatok
A liberalizmus és kereszténydemokrata konzervativizmus ellentéteiről, a közelgő amerikai elnökválasztásról és a koronavírus-járvány elleni védekezésről, illetve az ezzel kapcsolatos k...
  
Szijjártó szerint Boris Johnson a barátja, DE.....
"Hamarosan főtitkárválasztás jön az OECD-ben, mely intézménynek nagy szerepe lesz az új gazdasági világrend formálásában," kezdte vasárnap reggeli Facebook-posztját Szijjártó Péter A...
  
Nem bírják a mentők a rengeteg tesztelést - lép a kormány
Miután túlterhelődött a mentőszolgálat és nem tudja teljesíteni a napi 3500-4000 mintavételi igényt, ambuláns mintavételi pontok felállításáról döntött a kormány Amennyiben va...
  
Nemzetközi botrány: magyar bank mögé bújt egy gyanús ügyleteket bonyolító offshore cég
Szokatlan tranzakciók tucatjaira figyeltek fel 2011-ben a Deutsche Bank amerikai részlegénél Egy Guarantee Agency nevű karibi offshore cég több tízmillió dollárt utalt el rajtuk keresztül a...
  
Magyar egészségügy: Kunetz szerint nem haditerv, hanem kétségbeesett kapkodás
"Nem haditerv, hanem kétségbeesett kapkodás" alapján dolgozik a magyar egészségügyi irányítás, fakadt ki Facebook-oldalán Kunetz Zsombor Az egészségügyi szakértő tájékoztatása szeri...
  
Újra Fideszes lett Izsák polgármestere - még mindig büntetőeljárás folyik ellene
Vasárnap polgármesterválasztást tartottak Izsákon, miután a nyár elején, autója megrongálása miatt lemondott Kutas Tibor, aki 2019 őszén függetlenként szűken, 39 szavazattal verte meg ...
  
Orbán levelétől hangos a magyar sajtó
„A politikai korrektség, vagyis a libernyák doktrína-, beszédmód- és stílusdiktátumok elleni lázadás medre egyre szélesedik” - írta Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Nemzetben hé...
  
Botrány: Magyar újságírók külföldi útjairól gyűjtött adatot a Külügyminisztérium
A Külügyminisztériumban listázták magyar újságírók külföldi szakmai útjait - írja egy Facebook-bejegyzésben (ami igazából egy hír, de mivel még nem indult el az újság, a Facebookra...
  
Letartóztattak egy nőt: érdekes dolgot küldött Trumpnak
Az amerikai-kanadai határnál vasárnap este letartóztattak egy nőt, aki a gyanú szerint levélben küldött ricint a Fehér Házba - jelentette vasárnap éjjel több amerikai médium is A nőt...
  
Orbán már úgy emlékszik, hogy 2010-ben is Soros ellen harcolt
„A nemzeti önrendelkezésre a legnagyobb veszélyt ma a globális, nyílt társadalmat hirdető, a nemzeti kereteket felszámolni akaró világhálózat jelenti A Soros György-féle korlátlan any...
  
Elképesztő körülmények között kénytelenek küzdeni az orvosok a vírus ellen
„Covid centrum, orvosi pihenő és mosdó. A kollégáink helyt állnak ilyen körülmények között is” – ezzel a szöveggel posztolt Facebook-oldalán képeket a Magyar Orvosi Kamara. Mint ...
  
Vadai Ágnes: Azért vettek Orbánék lélegeztetőgépeket, hogy lopjanak
"11:30-tól követtem az atv.hu élő adását az Operatív Törzs sajtótájékoztatójáról. Az, hogy több mint 1 órát késtek és elnézést sem kértek, az illem hiányát mutatja. Közben és...
  
Letöltendő börtönt kért az ügyészség Gáspár Győzőre
Vádlottként állt a bíróság elé pénteken Gáspár Győző költségvetési csalás miatt, aki akár több év börtönt is kaphat – írja a Blikk. “Az egyik ügyben pénzbüntetést, a má...
  
Figyelem: Teljes rendszerváltást követelve utakat zárnak le dühös autósok országszerte
Magyarország számtalan pontjára tervez autós útlezárásokat egy civil tömörülés a mai napon annak érdekében hogy kifejezzék tiltakozásukat a kormány politikája és intézkedései ellen...
  
Az európai tesztelési rangsor legvégén áll Magyarország
Az európai tesztelési rangsor legvégén áll Magyarország, ha a lakosság számához arányítjuk a mintavételek számát. Közben három hónap után az Operatív Törzs is visszatért. Müller ...
  
Újabb alagutat találtak a határzár alatt
Ismét alagutat találtak a Bács-Kiskun megyei határszakaszon: a rendőrök terepkutatás során fedezték fel a szerb területről induló járatot, ami az ideiglenes biztonsági határzár alatt h...
  
Rekord: Először 1000 felett a hazai fertőzöttek száma, 8-an elhunytak
1070 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 17 990 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 8 beteg, így az elhun...
  
Újabb botrány: Luxusszálló ellen tüntetnek
A szombati élőlánc célja, hogy újabb látványos akcióval hívják fel a figyelmet arra a beépítés ellen küzdő civilek, hogy még mindig nem sikerült dűlőre jutni az ügyben Lányi Andr...
  
Elképesztő katonai eszközöket vásárol Magyarország
Magyarország az első ország, amely csatlakozott a német Luftwaffe Multinational Air Transport Unit (MNAU) programjához – derül ki a német fegyveres erők honlapján megjelent cikkből A 2017-...
  
Svájc: Michael Schumacher már soha nem fog felépülni
A síbalesetben agysérülést szenvedett Michael Schumacher állapotát, közel hét éve teljes hírzárlat övezi Csak annyit lehetett tudni az Forma 1 legendájáról, hogy állapota rossz, és az...
  
Szijjártó szerint szégyen lenne, ha nem Trump kapná a Nobel-békedíjat
Interjút adott Szijjártó Péter a One America Network csatornának – derül ki a külgazdasági és külügyminiszter Facebook-oldalára szombat délután feltöltött videóból A tárcavezető ...
  
Magyar virológus szerint 2021 első felében kezdődhet a vakcina tömeggyártása
Most, hogy a koronavírus-fertőzöttek száma világszerte meghaladta a 30 milliót, nem lehet mindössze egészségügyi intézkedésekkel megállítani a terjedését – mondta el az ATV-nek adott...
  
Büntetőügyekkel tűzdelt kampány Izsákon
Nem csak a vadászháza miatt bírósági eljárás alá vont ex-polgármesterre vetül bűn árnyéka, de ellenfele stábtagjára is Izzanak az indulatok a kisvárosban, és még egy gyenge „indexe...
  
THE HUNGARIAN TIMES Impresszum / Sütik
TheTimes
Méregdrága sportcsarnokot épít Mészáros a XVII. kerületben, még a felcsúti Pancho Arénánál is többe kerül!
Kedd este a XVII. kerületi önkormányzat lakossági tájékoztatót tartott a kerületben épülõ környezettudatos sport- és rendezvénycsarnokról. Rákosmente önkormányzatának két, már évtizedek óta megvalósulásra váró fõ fejlesztési projektje van:

a 2-es metró rákoskeresztúri szárnyvonalának kiépítése,
valamint egy új sportcsarnok felépítése a kerület központjában.
Egészen a múlt hétig úgy tûnt, hogy a különbözõ látványtervekbõl és a Magyar Közlönyben is megjelenõ kormányhatározatokból végül semmi sem lesz, azonban december 4-én a kerület fideszes polgármestere, Horváth Tamás váratlan bejelentést tett:

KÖRNYEZETTUDATOS SPORTCSARNOK FOG ÉPÜLNI A PESTI ÚTI FUTBALLPÁLYA HELYÉN.

„A külsõ megjelenésében is egyedi, környezettudatos, megújuló energiával mûködõ »zöld« épület szervesen illeszkedik majd abba a szabadidõs és rekreációs térbe, amelynek része az újjászületett Népkert és a Rákos-patak menti kerékpárút” – fogalmazott az önkormányzat közleménye. A polgármester a szerzõdés aláírásakor elmondta, hogy közel százezer ember nem nélkülözhet egy olyan, nagy befogadóképességû csarnokot, amely a sportesemények mellett kongresszusoknak, kiállításoknak és koncerteknek is helyet adhat.

A közbeszerzési eljárás eredményét idén júliusban hirdették ki, eszerint a nyertes Mészáros Lõrinc ZÁÉV Építõipari Zrt.-je lett, ami az Építõ- és épületkarbantartó Zrt.-vel együtt, összesen 8 milliárd forintból építheti fel a csarnokot.

A szavakat ezúttal tettek is követték, a pályán felvonultak a munkagépek, és már az elsõ kapavágás is megtörtént. Éppen ezért tûnt furcsának egy már eldöntött és épülõben lévõ beruházásról tájékoztatót tartani.

Közmeghallgatás 2.0

A leendõ sportcsarnokkal szemközt, a Pesti út másik oldalán lévõ Vigyázó Sándor Mûvelõdési Ház fórumterme 18 órakor már megtelt, nagyjából százan vehettek részt a tájékoztatón, amin Horváth Tamás polgármester mellett szinte valamennyi önkormányzati képviselõ is jelen volt. A ZÁÉV Építõipari Zrt.-t a kivitelezés vezetõje, Takács István képviselte. A tájékoztatót a polgármester nyitotta meg, és röviden összefoglalta a sportcsarnok tervezésének eddigi állomásait, kiemelve azt, hogy az önkormányzat már 1999-ben egyhangúlag támogatta a csarnok megépítését, mígnem húsz év alatt sikerült odáig eljutni, hogy történjen is valami.

EZ LESZ RÁKOSMENTE TÖRTÉNETÉNEK LEGNAGYOBB VOLUMENÛ BERUHÁZÁSA

– mondta Horváth, aki az építkezés részleteirõl is beszélt. A tervük az, hogy új sétányok építésével a sportcsarnok területét „egybefûzzék” a szomszédos, ligetes-fás Népkerttel, ami adott esetben néhány fa kivágásával is együtt járhat. A könnyebb megközelíthetõség érdekében egy új, lámpás gyalogátkelõhelyet fognak kialakítani a Pesti úton. Zárszóként elmondta, úgy gondolja, hogy egy ekkora kerületben helye van egy ilyen csarnoknak, ami reményei szerint nemcsak a sportot, hanem az egészséges életmódot is szolgálni fogja.

Az Óbuda Építész Stúdió egyik tervezõje arról beszélt, hogy milyen szempontokat kellett figyelembe venniük a munka során. A ZÁÉV Építõipari Zrt.-tõl a kivitelezést vezetõ Kovács István pedig a kivitelezés ütemét ismertette, a tervek szerint 545 munkanap alatt végeznek az építkezéssel, ebben az esetben 2021 márciusára el is készülhet a csarnok.

A közbeszerzés kiírása szerint a csarnok küzdõtere 47,65x44 méteres lesz, ami alkalmas kézilabda-, kosárlabda- és röplabdameccsek rendezésére is. A leendõ épület nettó belmagassága 10 méter, a teljes befogadóképessége pedig 1510 fõ lesz. Ebbõl 306 ülõhely a fix vasbeton lelátókon lesz, ami szükség esetén mobilelátókkal bõvíthetõ.

Stadion árából épül a sportcsarnok

Ezután kezdõdött a tájékoztató izgalmas része, amikor a megjelentek feltehették a kérdéseiket. Ettõl kezdve lényegében egy második közmeghallgatássá változott az este, hiszen néhány héttel korábban, november 21-én ugyanebben a teremben tartották az éves rendes közmeghallgatást is. A mûfaj sajátosságából adódóan ezek az események mindig a kritikákról, heves indulatokról szoktak szólni, amin fõként az elégedetlen lakosok szokták hallatni a hangjukat. Ezúttal sem volt ez másként.

Az elsõ kérdezõ rögtön kitért a legfontosabbra is: mennyibõl?

10,5 MILLIÁRD FORINT

– vágta rá egybõl határozottan Horváth Tamás, mire a terem felmorajlott a meghökkenéstõl, ami a további hangulatot is megalapozta. Összehasonlításképpen, a 3500 fõs felcsúti Pancho Aréna közel 4 milliárd forintból épült fel. A hátsó sorokból többen is be-bekiabáltak, kemény megjegyzéseket tettek a városvezetõknek. Volt, aki egyszerûen csak egy túlárazott tornateremnek titulálta az egészet, amire nagy taps tört ki a teremben. Fél óra után úgy tûnt, hogy az indulatok kezdenek elszabadulni, és kicsúszik az irányítás az est moderátorainak kezébõl, végül azonban sikerült normális keretek között tartani a tájékoztatót.

Úgy tûnt, ha a legtöbben nem is támogatják, de elfogadják, hogy a XVII. kerületnek szüksége van egy ilyen létesítményre. Sokan kifogásolták viszont a helyszínt, mondván, miért a kerület amúgy is zsúfolt és forgalmas részén kell felépíteni a csarnokot, miközben bõven akad beépítetlen terület a külsõ részeken.

Úgy érzem, a lehetõ legrosszabb döntést hoztam, amikor itt maradtam a XVII. kerületben

– mondta egy fiatal nõ, aki leginkább attól tart, hogy az építkezéssel együtt járó zaj miatt csökkenni fog a szomszédos lakótelepen lévõ lakásának értéke. Ebben több ott lakó is osztozott vele, akik szerint nem jó megoldás az, hogy az autósok csak a Kaszáló utca felõl fogják tudni megközelíteni a sportcsarnokot, amit a tervek szerint a lehetõ legmesszebb építenek fel a lakóházaktól.

Többen azt kifogásolták, hogy érzésük szerint nem tájékoztatták õket megfelelõen a sportcsarnokról, mire Horváth Tamás azt válaszolta: a kerületi újságban az elmúlt években huszonnyolcszor számoltak be a fejleményekrõl. Szerinte már korábban is jelezhették volna az önkormányzatnál, ha problémájuk lett volna a beruházással.

Ugyanakkor nemcsak a háborgók jelentek meg a tájékoztatón, hanem azok is – igaz, erõs kisebbségben –, akik örülnek az új sportcsarnok építésének. Egyikük szerint azért lesz ott jó helyen az épület, mert szinte az összes kerületi buszjárat megáll elõtte. Egy apa arról beszélt, hogy a fia futballedzése a hó miatt elmaradt a Pesti úti pályán, de ha majd kész lesz a sportcsarnok, akkor ott télen is tarthatnak benti edzéseket, és nem kell más-más kerületekbe szaladgálni a gyerekekkel.

„Hülyére vesznek minket”
A multifunkciós sportlétesítmény jelzõvel illetett csarnokról azt is elmondták, hogy legalább tizenkilenc sportágat fog tudni kiszolgálni. A kézilabdától és kosárlabdától kezdve a floorballon át birkózáson át egészen a súlyemelésig, és még mászófal is lesz benne. Azonban néhány hiányossága is kiderült az épületnek. Felszólalt a helyi sportklub, az RKSK íjász szakágának edzõje is, aki azt szerette volna megtudni, hogy alkalmas lesz-e íjászatra a csarnok, mivel eddig a futballpályán tartották az edzéseiket, amin viszont most már építkezés zajlik.

„Nem. Én nem láttam a listán” – mondta a polgármester, miközben a papírjait lapozta, és kérdõen tekintgetett a mellette ülõkre. Ezután egy rákoshegyi lakos arra volt kíváncsi, hogy az Európa élvonalába tartozó Rákoshegyi VSE tekései végre igazi hazai pályán, Rákosmentén játszhatnak-e, vagy továbbra is albérletbe kényszerülnek a népligeti Elek Gyula Arénába. Volt ilyen elképzelés, de végül ezt elvetették, mivel a tekepályát a küzdõtér alatt kellene kialakítani, ami újabb mûszaki kihívást jelentene, és a költségek emelkedésével is együtt járt volna. Ám Horváth Tamás elmondta, hogy tervben van egy, csak a tekéseknek szánt terem építése is.

Ha mindenre jó, akkor igazán semmire se jó. Itt valaki nagyon akar építkezni egy zsebkendõnyi területre

– mondta el véleményét egy másik kerületi lakos, aki szerint igazi sportcsarnokot, nem pedig rendezvényházat kellene építeni. „Hülyére vesznek minket” – kiabálta be egy másik hang.

Egy harminc éve a kerületben élõ, mûszaki végzettségû férfi diplomatikusan elmondta, hogy most ünnepelni kellene, és nem veszekedni, hiszen ez a sok milliárd forint a kerületet fogja gazdagítani, de azt a kérdést sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy miként fogják megtölteni és fenntartani ezt a csarnokot, ami már nem az állam, hanem az önkormányzat feladata lesz.

NEM AKARUNK HELYI ADÓT FIZETNI EZÉRT!

– folytatta a felszólaló. A polgármester is egyetértett ezzel, elmondta, fontos, hogy bevételt termeljen a létesítmény, mivel a kerületnek ki kell gazdálkodnia a fenntartás költségeit. Az üzemeltetésére közbeszerzési eljárást fognak kiírni, és abban bízik, hogy sikerül majd egy komoly befektetõt találniuk erre a feladatra. A feszült hangulatot az a kérdezõ oldotta valamelyest, akit a komoly témák közepette az a kérdés foglalkoztatott leginkább, hogy milyen lesz a wellness- és fitneszzóna, és hány fajta szaunában és medencében lehet majd ott lazítani.

A majd két órán át tartó tájékoztató elérte az alapvetõ célját. Bár a panaszok miatt aligha fog sok minden megváltozni, most már többet tudunk az egyik legdrágább, jelenleg is zajló fõvárosi sportcsarnok-építés részleteirõl.

Forrás: Index
Figyelem: Teljes rendszerváltást követelve utakat zárnak le dühös autósok országszerte
Reuters: Orbán belebukhat a járványba
Övék a legnagyobb családi vállalkozás, de csak Mészárosnak osztottak lapot
Ártatlannak vallja magát a nevelt lányáról készült felvételekkel meggyanúsított volt fideszes politikus
Valami történik: Lekapcsolták az internetet Minszkben
Benzinkútnak hajtott egy nő Eperjesen
Orbán: 2022 tavaszán választás lesz. Addig védekezés lesz
Fejdísszel a fején temetik el a Szegeden elgázolt kislányt
Nyilatkozott a Blikknek a tiltott felvétellel gyanúsított politikus
Hétszázezres számlával sokkolta a díjbeszedő a magyar asszonyt
Orbán Viktor: segítsék a lányokat, hogy derék és tiszteletre méltó asszonyok legyenek
Orbán Viktor: Lesznek meleg pillanatok
Szijjártó szerint Boris Johnson a barátja, DE.....
Nem bírják a mentők a rengeteg tesztelést - lép a kormány
Nemzetközi botrány: magyar bank mögé bújt egy gyanús ügyleteket bonyolító offshore cég
Magyar egészségügy: Kunetz szerint nem haditerv, hanem kétségbeesett kapkodás
Újra Fideszes lett Izsák polgármestere - még mindig büntetőeljárás folyik ellene
Orbán levelétől hangos a magyar sajtó
Botrány: Magyar újságírók külföldi útjairól gyűjtött adatot a Külügyminisztérium
Letartóztattak egy nőt: érdekes dolgot küldött Trumpnak
Orbán már úgy emlékszik, hogy 2010-ben is Soros ellen harcolt
Elképesztő körülmények között kénytelenek küzdeni az orvosok a vírus ellen
Vadai Ágnes: Azért vettek Orbánék lélegeztetőgépeket, hogy lopjanak
Letöltendő börtönt kért az ügyészség Gáspár Győzőre
Figyelem: Teljes rendszerváltást követelve utakat zárnak le dühös autósok országszerte
Az európai tesztelési rangsor legvégén áll Magyarország
Újabb alagutat találtak a határzár alatt
Rekord: Először 1000 felett a hazai fertőzöttek száma, 8-an elhunytak
Újabb botrány: Luxusszálló ellen tüntetnek
Elképesztő katonai eszközöket vásárol Magyarország
Svájc: Michael Schumacher már soha nem fog felépülni
Szijjártó szerint szégyen lenne, ha nem Trump kapná a Nobel-békedíjat
Magyar virológus szerint 2021 első felében kezdődhet a vakcina tömeggyártása
Büntetőügyekkel tűzdelt kampány Izsákon
Hihetetlen: 53 embernek volt négyese az ötös lottón
Mészárosé a legnagyobb családi vállalkozás és ezen a válás sem változtat
Hadüzenet: 2022-ben megmenthetjük az Európai Uniót Orbántól
Botrány: katonai szállítógépeket vásárolhat Magyarország
Matolcsyék döntik el a jövő héten, hogy mi lesz a forint sorsa
Rengeteg kérdés merül fel az Orbán által bejelentett hitelmoratórium kapcsán
Egy férfi felmászott a Szabadság hídra: mutatjuk mi történt
Éjjel-nappali őrséggel akadályoznák meg, hogy kikapcsolják a gázt a MET intézményközpontjában
Ami Minszkben történik arra már nincsenek szavak
Ami a világ minden pénzéért sem szerezhető be azonnal: a megfelelő szakszemélyzet
Hétfőtől újabb helyeken lesz kötelező a maszkviselés
Óriási botrány: Döbbenetes képeket osztott meg az orvosi kamara, lepusztult állapotok