Budapest     2020-09-21   Csatlakozz hozzánk facebookon
A csehek az utcán követelik hogy a kormányfõ fizesse vissza az elcsalt uniós támogatásokat! (videó) 
Csehország egész területére kiterjesztené a tiltakozáshullámot Andrej Babiš miniszterelnök összeférhetetlenségi botránya miatt a Millió Pillanat a Demokráciáért civil szervezet. Az elsõ demonstrációt kedden, munka után tartották a prágai Vencel-téren. Az eseményrõl a magyarországi sajtó a Magyar Távirati Iroda (MTI) dezinformatív tudósítása alapján számolt be.

Andrej Babiš cseh miniszterelnök lemondását követelte a prágai Vencel-téren kedd délután 18 órától több tízezer ember. Prága központi terének nagyjából harmada telt meg. A rendezõk szerint 80 ezer ember, a cseh rendõrség szóvivõje tájékoztatása alapján 35 ezer ember tiltakozott az egy óráig tartó rendezvényen.Az eseményt a Millió Pillanat a Demokráciáért elnevezésû civil szervezet szervezte, amely idén tavasszal kezdte el tiltakozássorozatát szervezni a cseh kormányfõ botrányai miatt. Az elsõ demonstrációkra még csak néhány tízezren mentek ki, de júniusban 250 ezer, novemberben 200 ember követelte Babiš lemondását.

A civil szervezet azért hívta ki újra az embereket az utcára, mert a november végétõl több politikai fordulat is történt a cseh miniszterelnök személyét érintõ politikai botrányokban. Az Európai Bizottság (EB) könyvvizsgáló csoportja november végi végsõ jelentésében megerõsítette Andrej Babiš cseh miniszterelnök politikai és gazdasági összeférhetetlenségét és azt, hogy a törvénytelenül felvett pénzt Brüsszel felé vissza kell fizetni.

Szintén a napokban történt, hogy Polt Péter kollégája, a cseh legfõbb ügyész hatályon kívül helyezte beosztottja szeptemberi döntését, amely értelmében õsszel ejtették a Babiš és társai elleni nyomozást. Akkor úgy tûnt: a cseh kormányfõ elkerülheti a bíróságot.

A kedd délutáni prágai demonstráción a politikai tartalmú beszédek mellett kihírdették a decemberi tiltakozások menetét is.

A civil szervezet december 16-án a cseh falvakban, kistelepüléseken szervez tiltakozó gyûléseket. Megtudhattuk, hogy a hétfõi napig hivatalosan 120 kis-, és közepes településrõl jelezték a cseh kormányfõ lemondását követelõ események megtartását.

December 17-én a cseh fõváros következik, ahol egy újabb ún. kreatív-demonstrációt szerveznek. Az ilyen típusú eseményen, a szervezõk ajánlásai szerint, járdákra fognak különbözõ politikai üzeneteket festeni, cseh és angol nyelvû szórólapokat terjeszteni, valamint tiltakozásul különbözõ hangot adó kiegészítõ tárgyakat is felhasználni.

Jövõ héten csütörtökön, december 19-én újra országos demonstrációt szerveznek, de ezúttal nem a falvakban és a kistelepüléseken, és nem is Prágában, hanem a csehországi megyeszékhelyeken. A fõvárosban és a falvakban lakókat ezúttal a megyei központokban megszervezett akciókra várják.

Az akciósorozat bevallott célja, hogy az embereket minél szélesebb körben, országosan is tájékoztassák a Babiš körüli botrányokról, illetve, hogy a Millió Pillanat a Demokráciáért civil szervezet tiltakozó akcióját Csehország egész területére kiterjesszék. Hasonló akciókat eddig Prágában és csak nagyobb cseh városokban szerveztek.

Mik a követelések?

„Két és fél év óta orrunknál fogva vezet, tudatosan hazudozik. Csehország egy ember cégévé vált,” mondta a cseh kormányfõrõl beszédében Benjamin Roll fõszervezõ, aki szerint Babiš a cseh államigazgatás gépezetét saját vagyoni gyarapodására használja. Ismert: a november közepén tartott kétszázezres demonstráción a szervezõk januári folytatást ígértek.

„Korábban vagyunk itt, mint ahogy azt ígértük. Már most itt vagyunk. Elegünk van,” jelentette ki Roll, aki szerint a legutolsó fejlemények tükrébben csak a többszázezres tömegtüntetések miatt nem hívta vissza eddig Babiš a legfõbb ügyészt és nem intézett támadást a független médiával szemben.

A civil demonstráció szervezõi négy követelést fogalmaztak meg, amelyekre beszédeikben többször visszatértek. Ezek:

Andrej Babiš miniszterelnök lemondása
Az Agrofert vállalat állami közbeszerzéseinek leállítása
Az EB határozata értelmében a jogosulatlanul felvett pénzt visszafizetése
Az európai könyvvizsgálati jelentés egyértelmûen fogalmazott jelezte beszédében a civil szervezet másik fõszervezõje Mikuláš Mináø. „Ne a nép fizesse vissza a miniszterelnök által okozott kárt. Babiš fizesse vissza, ami nem az övé!” – tette hozzá.

A tüntetésen még elhangzott, hogy a civilek akciói önmagában nem elegendõek, a cseh társadalomnak szüksége lenne a politikai pártok minõségi munkájára is. Az eddig elhangott nyilatkozatok alapján úgy tûnik, hogy a Millió Pillanat a Demokráciáért szervezet az ilyen irányú folyamatok katalizátora szeretne lenni. Korábban felmerült: a civilek párttá alakulnak, de a tervet láthatóan levették a napirendrõl. Mindenesetre a következõ prágai demonstrációra a civilek az összes ellenzéki párt képviselõjét meghívták.

A szervezõk után Jana Moravcová, a Cseh Környezetvédelmi Felügyelõség korábbi regionális igazgatója üzent a színpadról a csehországi köztisztviselõknek. A vélhetõen az ipari lobbi hatására munkahelyérõl eltávolított Moravcová beszédében a csehországi köztisztviselõknek üzent. Úgy vélte, hogy amikor a hatóságok egy jogtalanul kifizetett EU-s támogatás felelõsei után nyomoznak, akkor a valódi döntéshozók mindig magukra hagyják a köztiszviselõket.

A demonstráción felszólalt még David Ondráèka, a Transparency International (TI) korrupcióellenes szervezetet elnöke is. Beszédében arra kérte a cseh hivatalnokokat, „hogy még akkor is ha nehéz, emeljék fel fejük, és végezzék tisztességesen munkájukat.” A TI beszédében kijelentette: a Babiš körüli fejleményeket a 30 éves modern cseh demokrácia legnagyobb korrupciós és támogatási botrányának tartja.

Menet a Fõpályaudvarig

Az egy órás demonstráció végén a tüntetõk elénekelték a cseh himnuszt és egy részük a Vencel-térrõl a prágai Fõpályaudvarra vonult a Na Pøíkopì, Hybernská és Opletalova utcákon át.

A résztvevõk elkezdték osztogatni az éppen a környéken közlekedõ embereknek a szervezõk által elõre elkészített 350 ezer darab „DEMISI” („Mondjon le!”) feliratú szórólapokat.

A cseh közrádió beszámolója alapján Vencel-téri demonstráció szervezõi kifejezetten kérték a résztvevõket, hogy kerüljék az agresszív kommunikációt és figyeljenek az esetleg közéjük szivárgó provokátorokra, valamint csak az általuk kijelölt és a rendõrség által biztosított területen vonuljanak.

A Vencel-téri demonstráció idején a tér közepén hagyományosan zavartalan volt a villamosforgalom. A téren áthaladó autósforgalmat a demonstráció idejére a rendõrség a párhuzamos utakra terelte. A cseh sajtó szerint közlekedési problémák nem történtek a demonstráció idején.

Babiš: Nem mondok le

A cseh miniszterelnök is kommentálta a tüntetést. Babiš szerint a civil szervezet annak ellenére demonstrál ellene, hogy a könyvvizsgálói jelentés nem érkezett meg Csehországba, és a cseh ügyészség sem tudta bíróság elé állítani.

„Respektáljuk, hogy demokrácia és szólásszabadság van az országban, mindenkinek jogában áll tüntetni bárki ellen. De azért, mert a tüntetõk gyûlölik Babišt, egészen biztosan nem tervezek lemondani” – írta a cseh miniszterelnök a helyi közrádió megkeresésére sms üzenetben.

MTI: „állítólag összeférhetetlen”

A kormánypropagandán – Hirado.hu – kívül az új csehországi tiltakozáshullám kezdetérõl a függetlennek vagy ellenzékinek tartott 444.hu, Hvg.hu, Index.hu, 24.hu számoltak be – a Magyar Tájékoztatási Iroda (MTI) tudósítása alapján. A magyarországi adófizetõ és online felületeket olvasó állampolgárok torzítva értesültek a legfrissebb csehországi eseményekrõl.

Az MTI tudósítása szerint „a cseh kormányfõ elleni újabb tüntetés apropója, hogy az Európai Bizottság könyvvizsgálói állítólag összeférhetetlenséget állapítottak meg Babis politikai és vállalkozói tevékenysége között.”

Ez a kijelentõ mondat azért félrevezetõ állítás, mert az Európai Bizottság (EB) november 29-i jelentésében nem „állítólag”, hanem egyértelmûen és véglegesen mondták ki a cseh kormányfõ politikai és gazdasági összeférhetetlenségét egy nemzeti szintû paragrafusra hivatkozva. A magyarországi MTI gyakorlatilag átvette a cseh kormányfõ narratíváját, amely kétségbevonja az EB-audit vizsgálatát.

A megvizsgált magyarországi beszámolók alapján jegyezzük meg, hogy a Népszava cikkében a valóságnak megfelelõen szerkesztették át az MTI anyagát.

A köztévé honlapján is szemlézett MTI-hír tendenciózus valóságformálására egy másik példa, amikor a fideszes befolyás alatt álló hírügynökség tudósítása szerint „a tüntetõk ezrei a Vencel térrõl a közeli vasúti fõpályaudvarra vonultak, minek következtében problémák keletkeztek a vasúti csomópont mûködésében. Hasonló módon megbénult a prágai városközpontban az autós forgalom is.”

A fenti mondatokat az összes megvizsgált magyarországi fõsodratú hírportál átvette, miközben sem a cseh sajtó sem a cseh rendõrség nem írt az MTI által jelzett közlekedési problémákról. A cseh miniszterelnök tulajdonában lévõ expres.cz bulbárlap tudósításában mindössze a tömött metrószerelvényeket és a hangzavart tudta a demonstrálók bûneként beállítani.

Forrás: vilagterkep.atlatszo.hu
Ez is érdekelhet:
                             
Ezek érdekelték olvasóinkat leginkább
Figyelem: Teljes rendszerváltást követelve utakat zárnak le dühös autósok országszerte
Reuters: Orbán belebukhat a járványba
Övék a legnagyobb családi vállalkozás, de csak Mészárosnak osztottak lapot
Valami történik: Lekapcsolták az internetet Minszkben
A szokásos békés vasárnapi felvonulást ma is megtartották Minszkben Az Igazságosság menete felvonulást egész Fehéroroszországban minden vasárnap megrendezik A Tjournal cikke szerint ma, s...
  
Benzinkútnak hajtott egy nő Eperjesen
Az végül nem derült ki, hogy működött-e a lámpa Nem mindennapi baleset történt a hétvégén Eperjesen – írja parametersk Egy benzinkútnál leállított autó sofőrje égőket cserélt a...
  
Orbán: 2022 tavaszán választás lesz. Addig védekezés lesz
A koronavírus-járvány miatt elmaradó felszólalások helyett egy esszét írt a miniszterelnök, amiben főként azt magyarázta, mi a baj a liberálisokkal, négyszer is libernyáknak nevezve ők...
  
Fejdísszel a fején temetik el a Szegeden elgázolt kislányt
Királylányként, hófehér ruhában és koronával a fején helyezik majd végső nyugalomra a Szegeden tragikusan elgázolt kis Kiarát A hatéves kislány épp az óvodából tartott haza édesany...
  
Nyilatkozott a Blikknek a tiltott felvétellel gyanúsított politikus
Budapest — Alig két hete robbantott botrányt a hvghu, amikor megírták, hogy Fohsz Tivadar ellen tiltott pornográf felvételek miatt nyomoznak A videókkal a cikk szerint a volt politikus nevelt...
  
Hétszázezres számlával sokkolta a díjbeszedő a magyar asszonyt
Budapest — Csaknem 700 ezer forintos vízszámlát követel a Díjbeszedő Holding Zrt egy budapesti asszonytól tizedik emeleti kőbányai panellakása után Egy 617 ezres számlára még jött né...
  
Orbán Viktor: segítsék a lányokat, hogy derék és tiszteletre méltó asszonyok legyenek
A liberalizmus és kereszténydemokrata konzervativizmus ellentéteiről, a közelgő amerikai elnökválasztásról és a koronavírus-járvány elleni védekezésről, illetve az ezzel kapcsolatos k...
  
Orbán Viktor: Lesznek meleg pillanatok
A liberalizmus és kereszténydemokrata konzervativizmus ellentéteiről, a közelgő amerikai elnökválasztásról és a koronavírus-járvány elleni védekezésről, illetve az ezzel kapcsolatos k...
  
Szijjártó szerint Boris Johnson a barátja, DE.....
"Hamarosan főtitkárválasztás jön az OECD-ben, mely intézménynek nagy szerepe lesz az új gazdasági világrend formálásában," kezdte vasárnap reggeli Facebook-posztját Szijjártó Péter A...
  
Nem bírják a mentők a rengeteg tesztelést - lép a kormány
Miután túlterhelődött a mentőszolgálat és nem tudja teljesíteni a napi 3500-4000 mintavételi igényt, ambuláns mintavételi pontok felállításáról döntött a kormány Amennyiben va...
  
Nemzetközi botrány: magyar bank mögé bújt egy gyanús ügyleteket bonyolító offshore cég
Szokatlan tranzakciók tucatjaira figyeltek fel 2011-ben a Deutsche Bank amerikai részlegénél Egy Guarantee Agency nevű karibi offshore cég több tízmillió dollárt utalt el rajtuk keresztül a...
  
Magyar egészségügy: Kunetz szerint nem haditerv, hanem kétségbeesett kapkodás
"Nem haditerv, hanem kétségbeesett kapkodás" alapján dolgozik a magyar egészségügyi irányítás, fakadt ki Facebook-oldalán Kunetz Zsombor Az egészségügyi szakértő tájékoztatása szeri...
  
Újra Fideszes lett Izsák polgármestere - még mindig büntetőeljárás folyik ellene
Vasárnap polgármesterválasztást tartottak Izsákon, miután a nyár elején, autója megrongálása miatt lemondott Kutas Tibor, aki 2019 őszén függetlenként szűken, 39 szavazattal verte meg ...
  
Orbán levelétől hangos a magyar sajtó
„A politikai korrektség, vagyis a libernyák doktrína-, beszédmód- és stílusdiktátumok elleni lázadás medre egyre szélesedik” - írta Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Nemzetben hé...
  
Botrány: Magyar újságírók külföldi útjairól gyűjtött adatot a Külügyminisztérium
A Külügyminisztériumban listázták magyar újságírók külföldi szakmai útjait - írja egy Facebook-bejegyzésben (ami igazából egy hír, de mivel még nem indult el az újság, a Facebookra...
  
Letartóztattak egy nőt: érdekes dolgot küldött Trumpnak
Az amerikai-kanadai határnál vasárnap este letartóztattak egy nőt, aki a gyanú szerint levélben küldött ricint a Fehér Házba - jelentette vasárnap éjjel több amerikai médium is A nőt...
  
Orbán már úgy emlékszik, hogy 2010-ben is Soros ellen harcolt
„A nemzeti önrendelkezésre a legnagyobb veszélyt ma a globális, nyílt társadalmat hirdető, a nemzeti kereteket felszámolni akaró világhálózat jelenti A Soros György-féle korlátlan any...
  
Elképesztő körülmények között kénytelenek küzdeni az orvosok a vírus ellen
„Covid centrum, orvosi pihenő és mosdó. A kollégáink helyt állnak ilyen körülmények között is” – ezzel a szöveggel posztolt Facebook-oldalán képeket a Magyar Orvosi Kamara. Mint ...
  
Vadai Ágnes: Azért vettek Orbánék lélegeztetőgépeket, hogy lopjanak
"11:30-tól követtem az atv.hu élő adását az Operatív Törzs sajtótájékoztatójáról. Az, hogy több mint 1 órát késtek és elnézést sem kértek, az illem hiányát mutatja. Közben és...
  
Letöltendő börtönt kért az ügyészség Gáspár Győzőre
Vádlottként állt a bíróság elé pénteken Gáspár Győző költségvetési csalás miatt, aki akár több év börtönt is kaphat – írja a Blikk. “Az egyik ügyben pénzbüntetést, a má...
  
Figyelem: Teljes rendszerváltást követelve utakat zárnak le dühös autósok országszerte
Magyarország számtalan pontjára tervez autós útlezárásokat egy civil tömörülés a mai napon annak érdekében hogy kifejezzék tiltakozásukat a kormány politikája és intézkedései ellen...
  
Az európai tesztelési rangsor legvégén áll Magyarország
Az európai tesztelési rangsor legvégén áll Magyarország, ha a lakosság számához arányítjuk a mintavételek számát. Közben három hónap után az Operatív Törzs is visszatért. Müller ...
  
Újabb alagutat találtak a határzár alatt
Ismét alagutat találtak a Bács-Kiskun megyei határszakaszon: a rendőrök terepkutatás során fedezték fel a szerb területről induló járatot, ami az ideiglenes biztonsági határzár alatt h...
  
Rekord: Először 1000 felett a hazai fertőzöttek száma, 8-an elhunytak
1070 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 17 990 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 8 beteg, így az elhun...
  
Újabb botrány: Luxusszálló ellen tüntetnek
A szombati élőlánc célja, hogy újabb látványos akcióval hívják fel a figyelmet arra a beépítés ellen küzdő civilek, hogy még mindig nem sikerült dűlőre jutni az ügyben Lányi Andr...
  
Elképesztő katonai eszközöket vásárol Magyarország
Magyarország az első ország, amely csatlakozott a német Luftwaffe Multinational Air Transport Unit (MNAU) programjához – derül ki a német fegyveres erők honlapján megjelent cikkből A 2017-...
  
Svájc: Michael Schumacher már soha nem fog felépülni
A síbalesetben agysérülést szenvedett Michael Schumacher állapotát, közel hét éve teljes hírzárlat övezi Csak annyit lehetett tudni az Forma 1 legendájáról, hogy állapota rossz, és az...
  
Szijjártó szerint szégyen lenne, ha nem Trump kapná a Nobel-békedíjat
Interjút adott Szijjártó Péter a One America Network csatornának – derül ki a külgazdasági és külügyminiszter Facebook-oldalára szombat délután feltöltött videóból A tárcavezető ...
  
Magyar virológus szerint 2021 első felében kezdődhet a vakcina tömeggyártása
Most, hogy a koronavírus-fertőzöttek száma világszerte meghaladta a 30 milliót, nem lehet mindössze egészségügyi intézkedésekkel megállítani a terjedését – mondta el az ATV-nek adott...
  
Büntetőügyekkel tűzdelt kampány Izsákon
Nem csak a vadászháza miatt bírósági eljárás alá vont ex-polgármesterre vetül bűn árnyéka, de ellenfele stábtagjára is Izzanak az indulatok a kisvárosban, és még egy gyenge „indexe...
  
THE HUNGARIAN TIMES Impresszum / Sütik
TheTimes
A csehek az utcán követelik hogy a kormányfõ fizesse vissza az elcsalt uniós támogatásokat! (videó)
Csehország egész területére kiterjesztené a tiltakozáshullámot Andrej Babiš miniszterelnök összeférhetetlenségi botránya miatt a Millió Pillanat a Demokráciáért civil szervezet. Az elsõ demonstrációt kedden, munka után tartották a prágai Vencel-téren. Az eseményrõl a magyarországi sajtó a Magyar Távirati Iroda (MTI) dezinformatív tudósítása alapján számolt be.

Andrej Babiš cseh miniszterelnök lemondását követelte a prágai Vencel-téren kedd délután 18 órától több tízezer ember. Prága központi terének nagyjából harmada telt meg. A rendezõk szerint 80 ezer ember, a cseh rendõrség szóvivõje tájékoztatása alapján 35 ezer ember tiltakozott az egy óráig tartó rendezvényen.Az eseményt a Millió Pillanat a Demokráciáért elnevezésû civil szervezet szervezte, amely idén tavasszal kezdte el tiltakozássorozatát szervezni a cseh kormányfõ botrányai miatt. Az elsõ demonstrációkra még csak néhány tízezren mentek ki, de júniusban 250 ezer, novemberben 200 ember követelte Babiš lemondását.

A civil szervezet azért hívta ki újra az embereket az utcára, mert a november végétõl több politikai fordulat is történt a cseh miniszterelnök személyét érintõ politikai botrányokban. Az Európai Bizottság (EB) könyvvizsgáló csoportja november végi végsõ jelentésében megerõsítette Andrej Babiš cseh miniszterelnök politikai és gazdasági összeférhetetlenségét és azt, hogy a törvénytelenül felvett pénzt Brüsszel felé vissza kell fizetni.

Szintén a napokban történt, hogy Polt Péter kollégája, a cseh legfõbb ügyész hatályon kívül helyezte beosztottja szeptemberi döntését, amely értelmében õsszel ejtették a Babiš és társai elleni nyomozást. Akkor úgy tûnt: a cseh kormányfõ elkerülheti a bíróságot.

A kedd délutáni prágai demonstráción a politikai tartalmú beszédek mellett kihírdették a decemberi tiltakozások menetét is.

A civil szervezet december 16-án a cseh falvakban, kistelepüléseken szervez tiltakozó gyûléseket. Megtudhattuk, hogy a hétfõi napig hivatalosan 120 kis-, és közepes településrõl jelezték a cseh kormányfõ lemondását követelõ események megtartását.

December 17-én a cseh fõváros következik, ahol egy újabb ún. kreatív-demonstrációt szerveznek. Az ilyen típusú eseményen, a szervezõk ajánlásai szerint, járdákra fognak különbözõ politikai üzeneteket festeni, cseh és angol nyelvû szórólapokat terjeszteni, valamint tiltakozásul különbözõ hangot adó kiegészítõ tárgyakat is felhasználni.

Jövõ héten csütörtökön, december 19-én újra országos demonstrációt szerveznek, de ezúttal nem a falvakban és a kistelepüléseken, és nem is Prágában, hanem a csehországi megyeszékhelyeken. A fõvárosban és a falvakban lakókat ezúttal a megyei központokban megszervezett akciókra várják.

Az akciósorozat bevallott célja, hogy az embereket minél szélesebb körben, országosan is tájékoztassák a Babiš körüli botrányokról, illetve, hogy a Millió Pillanat a Demokráciáért civil szervezet tiltakozó akcióját Csehország egész területére kiterjesszék. Hasonló akciókat eddig Prágában és csak nagyobb cseh városokban szerveztek.

Mik a követelések?

„Két és fél év óta orrunknál fogva vezet, tudatosan hazudozik. Csehország egy ember cégévé vált,” mondta a cseh kormányfõrõl beszédében Benjamin Roll fõszervezõ, aki szerint Babiš a cseh államigazgatás gépezetét saját vagyoni gyarapodására használja. Ismert: a november közepén tartott kétszázezres demonstráción a szervezõk januári folytatást ígértek.

„Korábban vagyunk itt, mint ahogy azt ígértük. Már most itt vagyunk. Elegünk van,” jelentette ki Roll, aki szerint a legutolsó fejlemények tükrébben csak a többszázezres tömegtüntetések miatt nem hívta vissza eddig Babiš a legfõbb ügyészt és nem intézett támadást a független médiával szemben.

A civil demonstráció szervezõi négy követelést fogalmaztak meg, amelyekre beszédeikben többször visszatértek. Ezek:

Andrej Babiš miniszterelnök lemondása
Az Agrofert vállalat állami közbeszerzéseinek leállítása
Az EB határozata értelmében a jogosulatlanul felvett pénzt visszafizetése
Az európai könyvvizsgálati jelentés egyértelmûen fogalmazott jelezte beszédében a civil szervezet másik fõszervezõje Mikuláš Mináø. „Ne a nép fizesse vissza a miniszterelnök által okozott kárt. Babiš fizesse vissza, ami nem az övé!” – tette hozzá.

A tüntetésen még elhangzott, hogy a civilek akciói önmagában nem elegendõek, a cseh társadalomnak szüksége lenne a politikai pártok minõségi munkájára is. Az eddig elhangott nyilatkozatok alapján úgy tûnik, hogy a Millió Pillanat a Demokráciáért szervezet az ilyen irányú folyamatok katalizátora szeretne lenni. Korábban felmerült: a civilek párttá alakulnak, de a tervet láthatóan levették a napirendrõl. Mindenesetre a következõ prágai demonstrációra a civilek az összes ellenzéki párt képviselõjét meghívták.

A szervezõk után Jana Moravcová, a Cseh Környezetvédelmi Felügyelõség korábbi regionális igazgatója üzent a színpadról a csehországi köztisztviselõknek. A vélhetõen az ipari lobbi hatására munkahelyérõl eltávolított Moravcová beszédében a csehországi köztisztviselõknek üzent. Úgy vélte, hogy amikor a hatóságok egy jogtalanul kifizetett EU-s támogatás felelõsei után nyomoznak, akkor a valódi döntéshozók mindig magukra hagyják a köztiszviselõket.

A demonstráción felszólalt még David Ondráèka, a Transparency International (TI) korrupcióellenes szervezetet elnöke is. Beszédében arra kérte a cseh hivatalnokokat, „hogy még akkor is ha nehéz, emeljék fel fejük, és végezzék tisztességesen munkájukat.” A TI beszédében kijelentette: a Babiš körüli fejleményeket a 30 éves modern cseh demokrácia legnagyobb korrupciós és támogatási botrányának tartja.

Menet a Fõpályaudvarig

Az egy órás demonstráció végén a tüntetõk elénekelték a cseh himnuszt és egy részük a Vencel-térrõl a prágai Fõpályaudvarra vonult a Na Pøíkopì, Hybernská és Opletalova utcákon át.

A résztvevõk elkezdték osztogatni az éppen a környéken közlekedõ embereknek a szervezõk által elõre elkészített 350 ezer darab „DEMISI” („Mondjon le!”) feliratú szórólapokat.

A cseh közrádió beszámolója alapján Vencel-téri demonstráció szervezõi kifejezetten kérték a résztvevõket, hogy kerüljék az agresszív kommunikációt és figyeljenek az esetleg közéjük szivárgó provokátorokra, valamint csak az általuk kijelölt és a rendõrség által biztosított területen vonuljanak.

A Vencel-téri demonstráció idején a tér közepén hagyományosan zavartalan volt a villamosforgalom. A téren áthaladó autósforgalmat a demonstráció idejére a rendõrség a párhuzamos utakra terelte. A cseh sajtó szerint közlekedési problémák nem történtek a demonstráció idején.

Babiš: Nem mondok le

A cseh miniszterelnök is kommentálta a tüntetést. Babiš szerint a civil szervezet annak ellenére demonstrál ellene, hogy a könyvvizsgálói jelentés nem érkezett meg Csehországba, és a cseh ügyészség sem tudta bíróság elé állítani.

„Respektáljuk, hogy demokrácia és szólásszabadság van az országban, mindenkinek jogában áll tüntetni bárki ellen. De azért, mert a tüntetõk gyûlölik Babišt, egészen biztosan nem tervezek lemondani” – írta a cseh miniszterelnök a helyi közrádió megkeresésére sms üzenetben.

MTI: „állítólag összeférhetetlen”

A kormánypropagandán – Hirado.hu – kívül az új csehországi tiltakozáshullám kezdetérõl a függetlennek vagy ellenzékinek tartott 444.hu, Hvg.hu, Index.hu, 24.hu számoltak be – a Magyar Tájékoztatási Iroda (MTI) tudósítása alapján. A magyarországi adófizetõ és online felületeket olvasó állampolgárok torzítva értesültek a legfrissebb csehországi eseményekrõl.

Az MTI tudósítása szerint „a cseh kormányfõ elleni újabb tüntetés apropója, hogy az Európai Bizottság könyvvizsgálói állítólag összeférhetetlenséget állapítottak meg Babis politikai és vállalkozói tevékenysége között.”

Ez a kijelentõ mondat azért félrevezetõ állítás, mert az Európai Bizottság (EB) november 29-i jelentésében nem „állítólag”, hanem egyértelmûen és véglegesen mondták ki a cseh kormányfõ politikai és gazdasági összeférhetetlenségét egy nemzeti szintû paragrafusra hivatkozva. A magyarországi MTI gyakorlatilag átvette a cseh kormányfõ narratíváját, amely kétségbevonja az EB-audit vizsgálatát.

A megvizsgált magyarországi beszámolók alapján jegyezzük meg, hogy a Népszava cikkében a valóságnak megfelelõen szerkesztették át az MTI anyagát.

A köztévé honlapján is szemlézett MTI-hír tendenciózus valóságformálására egy másik példa, amikor a fideszes befolyás alatt álló hírügynökség tudósítása szerint „a tüntetõk ezrei a Vencel térrõl a közeli vasúti fõpályaudvarra vonultak, minek következtében problémák keletkeztek a vasúti csomópont mûködésében. Hasonló módon megbénult a prágai városközpontban az autós forgalom is.”

A fenti mondatokat az összes megvizsgált magyarországi fõsodratú hírportál átvette, miközben sem a cseh sajtó sem a cseh rendõrség nem írt az MTI által jelzett közlekedési problémákról. A cseh miniszterelnök tulajdonában lévõ expres.cz bulbárlap tudósításában mindössze a tömött metrószerelvényeket és a hangzavart tudta a demonstrálók bûneként beállítani.

Forrás: vilagterkep.atlatszo.hu
Figyelem: Teljes rendszerváltást követelve utakat zárnak le dühös autósok országszerte
Reuters: Orbán belebukhat a járványba
Övék a legnagyobb családi vállalkozás, de csak Mészárosnak osztottak lapot
Ártatlannak vallja magát a nevelt lányáról készült felvételekkel meggyanúsított volt fideszes politikus
Valami történik: Lekapcsolták az internetet Minszkben
Benzinkútnak hajtott egy nő Eperjesen
Orbán: 2022 tavaszán választás lesz. Addig védekezés lesz
Fejdísszel a fején temetik el a Szegeden elgázolt kislányt
Nyilatkozott a Blikknek a tiltott felvétellel gyanúsított politikus
Hétszázezres számlával sokkolta a díjbeszedő a magyar asszonyt
Orbán Viktor: segítsék a lányokat, hogy derék és tiszteletre méltó asszonyok legyenek
Orbán Viktor: Lesznek meleg pillanatok
Szijjártó szerint Boris Johnson a barátja, DE.....
Nem bírják a mentők a rengeteg tesztelést - lép a kormány
Nemzetközi botrány: magyar bank mögé bújt egy gyanús ügyleteket bonyolító offshore cég
Magyar egészségügy: Kunetz szerint nem haditerv, hanem kétségbeesett kapkodás
Újra Fideszes lett Izsák polgármestere - még mindig büntetőeljárás folyik ellene
Orbán levelétől hangos a magyar sajtó
Botrány: Magyar újságírók külföldi útjairól gyűjtött adatot a Külügyminisztérium
Letartóztattak egy nőt: érdekes dolgot küldött Trumpnak
Orbán már úgy emlékszik, hogy 2010-ben is Soros ellen harcolt
Elképesztő körülmények között kénytelenek küzdeni az orvosok a vírus ellen
Vadai Ágnes: Azért vettek Orbánék lélegeztetőgépeket, hogy lopjanak
Letöltendő börtönt kért az ügyészség Gáspár Győzőre
Figyelem: Teljes rendszerváltást követelve utakat zárnak le dühös autósok országszerte
Az európai tesztelési rangsor legvégén áll Magyarország
Újabb alagutat találtak a határzár alatt
Rekord: Először 1000 felett a hazai fertőzöttek száma, 8-an elhunytak
Újabb botrány: Luxusszálló ellen tüntetnek
Elképesztő katonai eszközöket vásárol Magyarország
Svájc: Michael Schumacher már soha nem fog felépülni
Szijjártó szerint szégyen lenne, ha nem Trump kapná a Nobel-békedíjat
Magyar virológus szerint 2021 első felében kezdődhet a vakcina tömeggyártása
Büntetőügyekkel tűzdelt kampány Izsákon
Hihetetlen: 53 embernek volt négyese az ötös lottón
Mészárosé a legnagyobb családi vállalkozás és ezen a válás sem változtat
Hadüzenet: 2022-ben megmenthetjük az Európai Uniót Orbántól
Botrány: katonai szállítógépeket vásárolhat Magyarország
Matolcsyék döntik el a jövő héten, hogy mi lesz a forint sorsa
Rengeteg kérdés merül fel az Orbán által bejelentett hitelmoratórium kapcsán
Egy férfi felmászott a Szabadság hídra: mutatjuk mi történt
Éjjel-nappali őrséggel akadályoznák meg, hogy kikapcsolják a gázt a MET intézményközpontjában
Ami Minszkben történik arra már nincsenek szavak
Ami a világ minden pénzéért sem szerezhető be azonnal: a megfelelő szakszemélyzet
Hétfőtől újabb helyeken lesz kötelező a maszkviselés
Óriási botrány: Döbbenetes képeket osztott meg az orvosi kamara, lepusztult állapotok