THE TIMES
Feliratkozás hírlevélre
A csehek az utcán követelik hogy a kormányfő fizesse vissza az elcsalt uniós támogatásokat! (videó)
Megszüntették a fideszes államtitkár vejét érintő nyomozást, aki sajátjaként használja a közpénzből épült, lószoláriummal ellátott központot!
A csehek az utcán követelik hogy a kormányfő fizesse vissza az elcsalt uniós támogatásokat! (videó)
Csehország egész területére kiterjesztené a tiltakozáshullámot Andrej Babiš miniszterelnök összeférhetetlenségi botránya miatt a Millió Pillanat a Demokráciáért civil szervezet. Az első demonstrációt kedden, munka után tartották a prágai Vencel-téren. Az eseményről a magyarországi sajtó a Magyar Távirati Iroda (MTI) dezinformatív tudósítása alapján számolt be.

Andrej Babiš cseh miniszterelnök lemondását követelte a prágai Vencel-téren kedd délután 18 órától több tízezer ember. Prága központi terének nagyjából harmada telt meg. A rendezők szerint 80 ezer ember, a cseh rendőrség szóvivője tájékoztatása alapján 35 ezer ember tiltakozott az egy óráig tartó rendezvényen.Az eseményt a Millió Pillanat a Demokráciáért elnevezésű civil szervezet szervezte, amely idén tavasszal kezdte el tiltakozássorozatát szervezni a cseh kormányfő botrányai miatt. Az első demonstrációkra még csak néhány tízezren mentek ki, de júniusban 250 ezer, novemberben 200 ember követelte Babiš lemondását.

A civil szervezet azért hívta ki újra az embereket az utcára, mert a november végétől több politikai fordulat is történt a cseh miniszterelnök személyét érintő politikai botrányokban. Az Európai Bizottság (EB) könyvvizsgáló csoportja november végi végső jelentésében megerősítette Andrej Babiš cseh miniszterelnök politikai és gazdasági összeférhetetlenségét és azt, hogy a törvénytelenül felvett pénzt Brüsszel felé vissza kell fizetni.

Szintén a napokban történt, hogy Polt Péter kollégája, a cseh legfőbb ügyész hatályon kívül helyezte beosztottja szeptemberi döntését, amely értelmében ősszel ejtették a Babiš és társai elleni nyomozást. Akkor úgy tűnt: a cseh kormányfő elkerülheti a bíróságot.

A kedd délutáni prágai demonstráción a politikai tartalmú beszédek mellett kihírdették a decemberi tiltakozások menetét is.

A civil szervezet december 16-án a cseh falvakban, kistelepüléseken szervez tiltakozó gyűléseket. Megtudhattuk, hogy a hétfői napig hivatalosan 120 kis-, és közepes településről jelezték a cseh kormányfő lemondását követelő események megtartását.

December 17-én a cseh főváros következik, ahol egy újabb ún. kreatív-demonstrációt szerveznek. Az ilyen típusú eseményen, a szervezők ajánlásai szerint, járdákra fognak különböző politikai üzeneteket festeni, cseh és angol nyelvű szórólapokat terjeszteni, valamint tiltakozásul különböző hangot adó kiegészítő tárgyakat is felhasználni.

Jövő héten csütörtökön, december 19-én újra országos demonstrációt szerveznek, de ezúttal nem a falvakban és a kistelepüléseken, és nem is Prágában, hanem a csehországi megyeszékhelyeken. A fővárosban és a falvakban lakókat ezúttal a megyei központokban megszervezett akciókra várják.

Az akciósorozat bevallott célja, hogy az embereket minél szélesebb körben, országosan is tájékoztassák a Babiš körüli botrányokról, illetve, hogy a Millió Pillanat a Demokráciáért civil szervezet tiltakozó akcióját Csehország egész területére kiterjesszék. Hasonló akciókat eddig Prágában és csak nagyobb cseh városokban szerveztek.

Mik a követelések?

„Két és fél év óta orrunknál fogva vezet, tudatosan hazudozik. Csehország egy ember cégévé vált,” mondta a cseh kormányfőről beszédében Benjamin Roll főszervező, aki szerint Babiš a cseh államigazgatás gépezetét saját vagyoni gyarapodására használja. Ismert: a november közepén tartott kétszázezres demonstráción a szervezők januári folytatást ígértek.

„Korábban vagyunk itt, mint ahogy azt ígértük. Már most itt vagyunk. Elegünk van,” jelentette ki Roll, aki szerint a legutolsó fejlemények tükrébben csak a többszázezres tömegtüntetések miatt nem hívta vissza eddig Babiš a legfőbb ügyészt és nem intézett támadást a független médiával szemben.

A civil demonstráció szervezői négy követelést fogalmaztak meg, amelyekre beszédeikben többször visszatértek. Ezek:

Andrej Babiš miniszterelnök lemondása
Az Agrofert vállalat állami közbeszerzéseinek leállítása
Az EB határozata értelmében a jogosulatlanul felvett pénzt visszafizetése
Az európai könyvvizsgálati jelentés egyértelműen fogalmazott jelezte beszédében a civil szervezet másik főszervezője Mikuláš Minář. „Ne a nép fizesse vissza a miniszterelnök által okozott kárt. Babiš fizesse vissza, ami nem az övé!” – tette hozzá.

A tüntetésen még elhangzott, hogy a civilek akciói önmagában nem elegendőek, a cseh társadalomnak szüksége lenne a politikai pártok minőségi munkájára is. Az eddig elhangott nyilatkozatok alapján úgy tűnik, hogy a Millió Pillanat a Demokráciáért szervezet az ilyen irányú folyamatok katalizátora szeretne lenni. Korábban felmerült: a civilek párttá alakulnak, de a tervet láthatóan levették a napirendről. Mindenesetre a következő prágai demonstrációra a civilek az összes ellenzéki párt képviselőjét meghívták.

A szervezők után Jana Moravcová, a Cseh Környezetvédelmi Felügyelőség korábbi regionális igazgatója üzent a színpadról a csehországi köztisztviselőknek. A vélhetően az ipari lobbi hatására munkahelyéről eltávolított Moravcová beszédében a csehországi köztisztviselőknek üzent. Úgy vélte, hogy amikor a hatóságok egy jogtalanul kifizetett EU-s támogatás felelősei után nyomoznak, akkor a valódi döntéshozók mindig magukra hagyják a köztiszviselőket.

A demonstráción felszólalt még David Ondráčka, a Transparency International (TI) korrupcióellenes szervezetet elnöke is. Beszédében arra kérte a cseh hivatalnokokat, „hogy még akkor is ha nehéz, emeljék fel fejük, és végezzék tisztességesen munkájukat.” A TI beszédében kijelentette: a Babiš körüli fejleményeket a 30 éves modern cseh demokrácia legnagyobb korrupciós és támogatási botrányának tartja.

Menet a Főpályaudvarig

Az egy órás demonstráció végén a tüntetők elénekelték a cseh himnuszt és egy részük a Vencel-térről a prágai Főpályaudvarra vonult a Na Příkopě, Hybernská és Opletalova utcákon át.

A résztvevők elkezdték osztogatni az éppen a környéken közlekedő embereknek a szervezők által előre elkészített 350 ezer darab „DEMISI” („Mondjon le!”) feliratú szórólapokat.

A cseh közrádió beszámolója alapján Vencel-téri demonstráció szervezői kifejezetten kérték a résztvevőket, hogy kerüljék az agresszív kommunikációt és figyeljenek az esetleg közéjük szivárgó provokátorokra, valamint csak az általuk kijelölt és a rendőrség által biztosított területen vonuljanak.

A Vencel-téri demonstráció idején a tér közepén hagyományosan zavartalan volt a villamosforgalom. A téren áthaladó autósforgalmat a demonstráció idejére a rendőrség a párhuzamos utakra terelte. A cseh sajtó szerint közlekedési problémák nem történtek a demonstráció idején.

Babiš: Nem mondok le

A cseh miniszterelnök is kommentálta a tüntetést. Babiš szerint a civil szervezet annak ellenére demonstrál ellene, hogy a könyvvizsgálói jelentés nem érkezett meg Csehországba, és a cseh ügyészség sem tudta bíróság elé állítani.

„Respektáljuk, hogy demokrácia és szólásszabadság van az országban, mindenkinek jogában áll tüntetni bárki ellen. De azért, mert a tüntetők gyűlölik Babišt, egészen biztosan nem tervezek lemondani” – írta a cseh miniszterelnök a helyi közrádió megkeresésére sms üzenetben.

MTI: „állítólag összeférhetetlen”

A kormánypropagandán – Hirado.hu – kívül az új csehországi tiltakozáshullám kezdetéről a függetlennek vagy ellenzékinek tartott 444.hu, Hvg.hu, Index.hu, 24.hu számoltak be – a Magyar Tájékoztatási Iroda (MTI) tudósítása alapján. A magyarországi adófizető és online felületeket olvasó állampolgárok torzítva értesültek a legfrissebb csehországi eseményekről.

Az MTI tudósítása szerint „a cseh kormányfő elleni újabb tüntetés apropója, hogy az Európai Bizottság könyvvizsgálói állítólag összeférhetetlenséget állapítottak meg Babis politikai és vállalkozói tevékenysége között.”

Ez a kijelentő mondat azért félrevezető állítás, mert az Európai Bizottság (EB) november 29-i jelentésében nem „állítólag”, hanem egyértelműen és véglegesen mondták ki a cseh kormányfő politikai és gazdasági összeférhetetlenségét egy nemzeti szintű paragrafusra hivatkozva. A magyarországi MTI gyakorlatilag átvette a cseh kormányfő narratíváját, amely kétségbevonja az EB-audit vizsgálatát.

A megvizsgált magyarországi beszámolók alapján jegyezzük meg, hogy a Népszava cikkében a valóságnak megfelelően szerkesztették át az MTI anyagát.

A köztévé honlapján is szemlézett MTI-hír tendenciózus valóságformálására egy másik példa, amikor a fideszes befolyás alatt álló hírügynökség tudósítása szerint „a tüntetők ezrei a Vencel térről a közeli vasúti főpályaudvarra vonultak, minek következtében problémák keletkeztek a vasúti csomópont működésében. Hasonló módon megbénult a prágai városközpontban az autós forgalom is.”

A fenti mondatokat az összes megvizsgált magyarországi fősodratú hírportál átvette, miközben sem a cseh sajtó sem a cseh rendőrség nem írt az MTI által jelzett közlekedési problémákról. A cseh miniszterelnök tulajdonában lévő expres.cz bulbárlap tudósításában mindössze a tömött metrószerelvényeket és a hangzavart tudta a demonstrálók bűneként beállítani.

Forrás: vilagterkep.atlatszo.hu
Több mint 2 milliárdért kívánhatott boldog karácsonyt a magyar kormány!
Bicskéig viszik a felcsúti kisvasutat!
Orbán elintézte, hogy évente három indonéz focistát kapjon a Puskás Akadémia!
16 percen át volt téma a magyar médiahelyzet az osztrák állami tévé esti talk show-jában! (videó)
Soros György bejelentette, globális oktatási hálózatot indít!
A kormány közel hétezer munkahelyet vett 2019-ben, darabját 16 millió forintért!
Kapkodva költözik a Kútvölgyi kórház, de Tiborcz köre pedig ezzel is jól jár!
Habony műve lehet a cigányozós-börtönös offenzíva!
Termőföldmutyi Magyarországon: A New York Times és az Euronews is utánajárt a dolognak!
A székelyföldi gazdaságfejlesztési pályázaton is Mészáros-közeli vállalkozó nyert!
Gyenge forint: Orbán és Matolcsy elvesztették az irányítást!
Economist lista: Magyarország a hibás demokrácia besorolást kapta!
Schobert Norbert újabb üzenete: Csókoljuk Orbán Viktort! (videó)
Transparency vizsgálat: Csak Bulgária korruptabb Magyarországnál az Európai Unióban!
Történelmi mélypontra zuhant reggel a forint, Európa jelenleg leggyengébb devizája!
Csányi Sándor 13 milliárdos luxusgépén repült Indonéziába Orbán!
Támogassák a kórházakat a milliárdokat kapó futballklubok!
Trócsányi László 13 millió forintnyi lelépési pénzt kapott!
Még az államtitkár szerint is vállalhatatlan volt a közmédia interjúja Karácsony Gergellyel!
Milliárdjainkba fáj a Mátrai Erőmű bezárása!
A DK egy működésképtelen pendrive-on kapta meg a felcsúti fociakadémia tao-számláit!
Újabb alagutat találtak a déli határnál!
Jelentés: Aki Magyarországon születik szegény családba, az nehezen jut előre!
Nagy Ervin: A Fideszt nem lehet csak úgy kitenni az Európai Néppártból!
Százmilliárdok agymosásra! Közpénzből!
Ez a mai Magyarország: Volt olyan, aki Fidesznek akarta elnevezni a gyerekét!
Még hatályba sem lépett, máris visszavonták a tokaji borvidék védettségéről szóló kormányrendeletet!
Tényfeltáró delegációt küld Magyarországra az Európai Parlament!
Simonka: Mi nem csináltunk semmit másképp, mint mindenki más ebben az országban!
2020-ban 110 milliárdot fizetünk a letelepedési kötvények után!
Szijjártó: Magyarország saját nukleáris akadémiát hoz létre!
A gyenge forintra a miniszterelnök csere a megoldás!
28 milliós elektromos Audit kapott Áder a hivatalától karácsonyra!
Visszautasítja az ügyvédi kamara Orbán vádjait!
Matolcsy: Rendben van, hogy az MNB több mint tízmilliárdért kétszer is megvette ugyanazt az épületet!
A hazai rendszer nem a bántalmazottakat segíti: tovább alázzák a lúgos orvos áldozatát!
Tejszínes, gombás csirkemell vagy rántottsajt? - Íme a kecskeméti luxusbörtön étlapja, ahol Mengyi Roland raboskodik! (fotó)
Kamera előtt árulta el, hogyan nyithat Mészáros homokbányát természetvédelmi területen!
Botrány: Bessenyei Ferenc özvegye kiosztotta a díjátadón Márki-Zay Péter polgármestert!
100 milliárdot költhettek Rogánék kormánypropagandára!
Magyar György: Tudatos kampány zajlik a kormány részéről, aminek iszonyú következményei lehetnek!

thehungariantimes.hu

valamit mindenki tud de mindent senki sem
Novák Katalin: A magyar családpolitikát elismerés övezi Washingtonban!
Orbán: egy centire voltunk attól, hogy kilépjünk a Néppártból!
Megszüntették a fideszes államtitkár vejét érintő nyomozást, aki sajátjaként használja a közpénzből épült, lószoláriummal ellátott központot!
Harrach szerint a KDNP simán bejutna a parlamentbe, ezért ki sem próbálják! Logikus, nem?
7 milliárdos többlet helyett 23 milliárd Ft adóssággal adta át a fideszes vezetés Pécset!
Matolcsy György: Túl sok készpénz van a magyaroknál!
Annyira nincs óvónő hogy van, ahol vállalkozókedvű nyugdíjasok vigyáznak a gyerekekre!
Szállodát vett a Fidesz kedvenc biztonsági embere a Balatonon!
Orbán Viktor szétlopja Magyarországot! (videó)
Orbán kormány sikerei: Az Európai Parlament megszavazta az eljárást Magyarország ellen!
Arról győzködik a fideszesek a gyöngyöspatai romákat, hogy mire költsék a kártérítést, ami Orbán szerint nem is járna!
Deutsch Tamás: Magyarországon működnek a jogállami normák!
Uniós biztos: az Orbán-kormány intézkedései indokolttá teszik a 7-es cikk szerinti eljárást!
Az Erzsébet-programon is százmilliókat kaszálnak Mészárosék!
Nyílt Társadalom Alapítványok elnöke: Orbán azzal fenyegetett, hogy a titkosszolgálatot veti be ellenünk!
A dolgozókon bukhat el a sokmilliárdos orosz-magyar üzlet!
Bűntársai okozhatják Simonka vesztét és a kétharmadot is bukhatja vele a Fidesz!
Weber Orbánnak: nem kérünk kioktatást!
Több milliárdnyi magyar közpénzt nyert Erdélyben az Igazi Csíki Sör mögött álló cég!
1,5 milliárdért nyújt nyújt informatikai támogatást a falvak orvosi ellátásához Mészáros volt jobbkezének cége!
Simonka-per: Negyedmilliárdos végrehajtást és NAV-tartozást is eltitkolt a fideszes képviselő!
Kiderült: Majd\' 160 millió Ft adót csalt el 2019-ben a Mészáros & Felcút Kft!
Lehet készülni: Hatalmasat drágul a liszt és a kenyér!
Pótmunkák miatt bő ötmilliárddal drágul tovább a Liget Projekt!
Csak egy kis szelet Balaton partot hagyna a világosiaknak Mészáros és Tiborcz!
MOK-elnök: Csak drágulni fog az egészségügy!
Tarol az ellenzék az időközi választásokon!
Már a falvakban is nagy bajban van a Fidesz!
Borzalmas jövőt jósol a magyar betegeknek Korózs Lajos!
Bosszú? A kormány megvonná az uniós forrásokat a fővárostól!
Az Orbánvő benyelte a balatonfüredi kikötőt (is)!
Kiderült: hazugság a Fidesz ellenzéknek tulajdonított lejárató videója!
Hurrá: Magyarország már a vietnámi családokat is támogatja!
Kiterjedt nyomozás folyik a csatornapénzek miatt Pest megyében!

thehungariantimes.hu

valamit mindenki tud de mindent senki sem
impresszum