Kezdőlap   Budapest     2020-07-11   Csatlakozz hozzánk facebookon
Durva szám: 19 kamupárt úszta meg a törvényi elszámoltatást!
Új rekordot állított fel egy választópolgár, akinek az adataival 19 kamupárt élt vissza a 2018-as választásokon. Minden körülmény visszaélésre utal legalábbis, de rendõrség most lezárta a nyomozást. A nyomozók ugyanis arra jutottak, hogy az aláírásgyûjtök tudata minden bizonnyal "nem fogta át, hogy csalnak".

Azt mondták, én nyertem az aláírásversenyt

– mesélte rendõrségi meghallgatásáról az Indexnek Topits Judit, az a pócsmegyeri választópolgár, akinek az aláírásával 19 párt jelöltjei éltek vissza 2018 tavaszán, az országgyûlési választási kampányban. A nõ, aki biztosan tudta, hogy nem írt alá egyetlen kamupártnak nevezhetõ szervezetnek sem, nem nyugodott bele ebbe: feljelentést tett. Másfél év után kiderült, hiába.

A nõ választási eljárásos kalandja úgy kezdõdõtt, hogy miután egymást érték a hírek a visszaélésekrõl, Topits Judit 2018. március 28-án adatigénylést nyújtott be a Pest megyei 3. egyéni választókerület választási irodájához azzal a kérdéssel: hány aláíróíven szerepel az aláírása és az adatai. Április 3-án kapta meg Gerendás Gábor szentendrei jegyzõtõl a választ:

21-en.

Pedig Topits Judit nem ajánlott ennyi embert, csak két jelöltnek írt alá: Spät Juditnak (Együtt) és Abonyi Gézának (független), utóbbinak minden egyes adatát kézzel vitte fel az ívre, Spät ívén pedig személyesen szignózott, az adatait diktálta.

Akiknek viszont biztosan nem írta alá semmiféle aláíróívét:

Holek Katalin, Összefogás Párt
Szabó Zoltán Károly, Iránytû Párt
Szolnyik Andrea, Hátrányos Helyzetûek Pártja
Waszlavik Miklós György, Kell az összefogás Párt
Tóth Mária, Oxigén Párt
Borsosné Bayer Krisztina, Haza Mindenkié Párt
Gürtlerné Fodor Krisztina, Elégedett Magyarországért Mozgalom
Duka Renáta Regina, Szegényekért Párt
Szécsi Magdolna, Magyarországi Cigánypárt
Mellákné Tóth Éva, Sportos és Egészséges Magyarországért Párt
Farkas Éva, Elégedetlenek Pártja
Floriska Zoltán, Hajrá Magyarország! Párt
Erdõs Csaba, Haladó Magyarországért Párt
Felián István, Közös Nevezõ, 2018
Dima Beáta, Rend és Elszámoltatás Párt
Pásztor Dániel, NET Párt
Bossányi Lajos Istvánné, Magyarországon Élõ Dolgozó és Tanuló Emberek Pártja
Stollár Károly, Független Kisgazda, Földmunkás és Polgári Párt
Kiss Balázs, Értünk Értetek - A Hiteles Párt

Feljelentésében mindezeket el is mondta, az elmúlt bõ másfél évben pedig minden módon igyekezett segíteni a rendõrség munkáját: részt vett tanúkénti kihallgatásán, adott írásmintát, cserébe a hatóság rendszeresen tájékoztatta õt arról, hol tart az eljárás: azaz hol nem tart.

Elõször néhány érintett pártot kivontak az eljárásból, aztán az a megmaradó pártok, jelöltjeik, vezetõ tisztségviselõik, aláírásgyûjtõik megkeresése zajlott, majd áttették az ügyet a Szentendrei Rendõrkapitánysághoz, végül pedig január 2-án onnan érkezett a határozat: megszüntetik az eljárást.

Az Index által megismert dokumentum részletesen beszámol a nyomozás eljárási eseményeirõl, például arról, miként vonták össze egyetlen ügybe a több feljelentõ, így Topits mellett például Tényi István egészen más típusú, sajtóhíreken alapuló bejelentését a Pest megye 3-as számú egyéni választókerületét érintõ, a választási kampánnyal, és elsõsorban az aláírásgyûjtéssel, az ívekkel való visszaéléses nyomozásba. Most tehát ezt egyben zárta le a rendõrség, a vonatkozó választókerület ajánlóíves csalásait következmények nélkül hagyva.

A rendõrségi határozatból kiderül, hogy némely érintett párt aláírásgyûjtõit, akiknek az ívein a hamis aláírások szerepeltek, gyanúsítottként hallgatták. Egy részük viszont nem kívánt vallomást tenni – ennek pedig különösebb következménye nem lett.

Volt, ahol az érintett pártok vezetõjét, azaz a felvett állami kampánytámogatások felelõsét, vagy éppen az aláírásgyûjtõ ívet átvevõ, azért jogi felelõsséggel tartozó személyt nem azonosították gyanúsítottként, és elfogadták az érvelést, hogy nem lehetett tudni, kinek adták át az íveket a konkrét gyûjtéshez.

Más esetben, ahol a konkrét aláírásgyûjtõ beazonosítható volt, írásmintát vettek, éppen úgy, mint a feljelentõktõl, akiknek az adataival visszaéltek. Persze a rendõrök megkeresték valamennyi érintett pártot, amelyek ajánlóívein hamis aláírás szerepelt, de a Szentendrén hagyott 16 pártból (3 esetében Budapesten a külön eljárás még folyik) a legtöbb esetben az aláírásgyûjtõ személy „nem került beazonosításra", sõt: a megkeresésekre érdemi válasz sem érkezett.

A felkért írásszakértõ eközben megállapította, hogy a kérdéses ajánlóíveken szereplõ hamis aláírás nem az ügyben szereplõ gyanúsítottaktól származik, azaz nem azoktól a kevesektõl, akik papír szerint gyûjtötték egyes kamupártoknak az aláírásokat.

Mindezek alapján végül a hatóság arra az elõzmények ismeretében meghökkentõ végkövetkeztetésre jutott, hogy

a rendelkezésre álló adatok alapján megállapítható, hogy az ajánlóíveken szereplõ hamis aláírások nem az ügyben szereplõ gyanúsítottaktól származnak, valamint az eljárás során nem sikerült olyan adatot beszerezni, amely azt bizonyítaná, hogy a gyanúsított személyek tudata ténylegesen átfogta, hogy valótlan aláírásokat is tartalmazó aláírásgyûjtõ íveket használnak fel, így az eljárás megszüntetésének van helye.

A határozat tartalmát Topits Judit egy nyilvános Facebook-bejegyzésben úgy kommentálta, „minden világos: a gyanúsítottak nem kívántak vallomást tenni és a kamupártoktól érdemi válasz nem érkezett, így nem bizonyított, hogy a gyanúsított személyek tudata ténylegesen átfogta, hogy összecsaltak egy csomó kamu aláírást. Szerintem Mikszáth Kálmán, Jaroslav Hasek és Franz Kafka sírva könyörög a receptért". Az Index kérdésére azt mondta, egyelõre nem biztos benne, hogy panasszal él, hogy van-e bármi értelme tovább vinni ezt az ügyet.

Egyelõre úgy tûnik, nincs, holott az érintett kamujelöltek beazonosíthatóak, mindegyikük személyes jogi felelõsséggel kellett, hogy bírjon a saját ajánlóíveiért, ahogy az ominózus pártok vezetõi is. Topits Judit lapunknak azt is elmondta: nem írt alá ezeknek az embereknek semmit, de ezek a pártok sem keresték meg, sem személyesen, sem e-mailben, semmilyen formában – sem korábban, sem a tavalyi választáson.

Ugyanakkor az érintett választópolgár a tanúkihallgatásán megismert, személyes adatait tartalmazó ajánlóívek alapján levont egy lényeges következtetést, amelyet a rendõrséggel is megosztott. Egyrészt az ajánlóíveken néhány, vele egy településen élõ adatait ismerte fel az övéivel együtt, köztük egy olyan személyét is, aki 2016 óta nem ott él. Másrészt egy Topits Judittal egy háztartásban élõ személy is, aki ugyanazt a két jelöltet támogatta és ugyanakkor írta alá az ajánlóíveket, leellenõriztette az ajánlásait a jegyzõnél, és az õ esetében nem volt kamupártos eltérés. Mindebbõl arra következtetett, hogy

a tömeges ajánlóív-másolás alapját képezõ lista, illetve névjegyzék 2016 elõtti lehetett.

Mindezt azonban, mint a határozatból kitûnik, a rendõrség figyelmen kívül hagyta, és a Pest megye 3. választókerületét érintõ valamennyi feljelentés ügyében lezárta a nyomozást, eredmény nélkül.

Ráadásul ez a rendõrségi eljárás országos tendenciának tûnik. Tavaly éppen az Index számolt be arról, hogy felfüggesztette a nyomozást a terézvárosi választási csalási ügyben a BRFK, habár a rendõrség számára is egyértelmûen csaltak az ajánlóívekkel. A 341 aláírásos ügyként elhíresült 2018-as botrányban ugyanilyen tömeges választási visszaélés történhetett Budapest 5. számú választókerületében (a VI és VII. kerületet foglalja magában). Ott még a kampányban a késõbbi gyõztes, DK-s Oláh Lajos választási bizottsági delegáltja bukkant rá, hogy feltûnõen sok ajánlás egyezett a fideszes Bajkai István, illetve a Lévai Katalin-féle Lendülettel párt jelöltjének, Bagyó Hildának ajánlóívein.

Elõtte ráadásul pont ugyanilyen egyezéseket találtak Zuglóban – és ott is éppen a Fidesz és a Lendülettel ajánlóívein. A terézvárosi esetben is volt tanúkihallgatás, valamint gyanúsítottakat, aláírásgyûjtõ pártaktivistákat is meghallgattak, majd pedig a rendõrség megállapította az ügyben, hogy jogellenesen töltötték ki az íveket, ám

a nyomozás során személyi és tárgyi bizonyítékokat felkutatni, melyek alapján a tényleges elkövetõ kiléte megállapítást nyerne, nem volt lehetséges.

Ezért a rendõrség abban az ügyben felfüggesztette a nyomozást, ott ugyanakkor legalább az hozzátéve, hogy amennyiben az elévülési határidõn belül az elkövetõ kiléte kiderül, újra folyamatba helyezik az eljárást. És úgy tûnik, eredetileg ezt szánták egyenválasznak, hiszen tavaly azt is megírtuk, a BRFK után a Székesfehérvári Rendõrkapitányság is széttárta kezét: habár a csalás a Fejér megyei 2-es választókörzetben a nyomozás során beigazolódott, mégis felfüggesztik az eljárást, mondván, az elkövetõ kiléte a nyomozás során nem derült ki.

De mégis miért fontos ez?

A parlamenti választáson valaki úgy lehet jelölt, ha összegyûjt a választókerületben 500 ajánlást – a választónak az adatai feltüntetése mellett alá is kell írnia az ajánlóívet. A jelenlegi törvény szerint egy választó akárhány jelöltet ajánlhat, de mindenkinek külön alá kell írnia az ajánlást. A kamupártok azok az országgyûlési választások elõtt alapított pártok, amelyek kizárólag a kampánytámogatás elnyerésének céljából indulnak. A választáson az országos listaállításhoz legalább 27 körzetben kellett egyéni jelöltet állítani, az egyéni jelöltséghez pedig egy választókerületben 500 választó ajánlása és aláírása kellett. A jelölt és az országos listát állító pártok jelentõs összegû kampánytámogatást kapnak a költségvetésbõl.

Olyannyira nagyot, hogy mára az is egyértelmû: szervezett bûnözés épült erre. Ám a magyar állam képviseletében nemcsak a rendõrség nem találta az elkövetõket, de a pénz nyomát is bottal üthetik az illetékesek. A 2018-as választás utáni állapot szerint:

a NAV-nak 2,5 milliárd forintot kellene behajtania 13 olyan kamupárton, amelyek nem értek el 1 százalékos eredményt az országgyûlési választáson, emiatt pedig kötelesek lennének visszafizetni az állami támogatásukat.

Azt a közpénzt, amivel sosem számoltak el, hiszen a Magyar Államkincstár 5,4 millió forintot kér azért, megtudjuk, mire használták fel az államtól kapott százmilliós kampánytámogatásukat a nyilvánvalóan csak a törvénytelen pénzszerzésre utazó kamupártok.

Közismert az is, hogy a kamupártok úgy nyitották meg az állami pénzcsapot, hogy segítõik egy-egy ajánlóívrõl átmásolgatták egy csomó ember adatait és az aláírását is a többire. Ez az eljárás nem tükrözi a választó valódi akaratát – ráadásul magánokirat hamisítása történik. A kamupártok ilyen másolós módszerrel állították a jelöltek százait, ezreit – egyikük részletesen elmesélte az Indexnek, mi volt az „írók feladata” –, és láthatóan könnyen megúszhatják a felelõsségre vonást.

Forrás: Index
Ez is érdekelhet:
                             
Ezek érdekelték olvasóinkat leginkább
Kitört a botrány egy magyar pedagógus képei miatt
Magyarországon napokon belül szigoríthatnak a koronavírus miatt
Orbán: Kaleta ítélete bizonyítja, hogy a bíróság független a kormánytól
Itt tartunk: Varga Mihálynak kell könyörögni, hogy ne legyen a Balaton-part végig fizetős
Több ezren csatlakoztak a korábbi petíciójukhoz, most Varga Mihálytól és a Magyar Turisztikai Ügynökségtől (MTÜ) kéri az Összefogás a Balatonért Egyesület, hogy ne szorítsák ki a Ba...
  
Meghalt a férfi, akit megvertek egy maszkviselési vita miatt
Halottnak nyilvánították a francia buszsofőrt, akit július 5-én annyira megvert egy fiatalokból álló társaság, hogy a kórházban agyhalottnak nyilvánították Az 58 éves Philippe Monguil...
  
A kormány még mindig pénzzel tömi a német autóipari cégeket
Bár 2003 óta létezik az egyedi kormánydöntéssel megítélt támogatások (EKD) rendszere, igazán a 2010-es évek közepén pörgött fel a cégeknek munkahelyekért cserébe juttatott ingyen p...
  
Szijjártó és a 225 millióból felújított apátsági múzeum esete
A miniszter 225 millió forintból, pályázati támogatásból megújított apátsági múzeum átadóünnepségén beszélt erről Csak azok a nemzetek lehetnek sikeresek, amelyeknek erős nemzeti i...
  
Megmutatjuk ki áll a fideszes csodajachtokat birtokló máltai cég mögött
Az új uniós szabályoknak köszönhetően nyilvánosságra kellett hozni a máltai offshore cégek valódi tulajdonosait, így derült ki, hogy a kormányközeli üzletemberek és fideszes politikus...
  
Orbán Viktor jövő heti bejelentéseit találgatja mindenki
Orbán Viktor a hétvégén áttanulmányozza a szakértők által készített javaslatcsomagot és a jövő héten jelenthet be újabb intézkedéseket a koronavírus-járvány elleni védekezéshez ...
  
Kiderült ki a tulajdonosa a Mészárost is furikázó hírhedt adriai jachtoknak
Magyarország negyedik leggazdagabb embere az L&L Charter Ltd valódi tulaja 2018 nyarán egy magánrepülőgép és egy luxusjacht híre járta be a magyar sajtót, a két exkluzív járművel a magy...
  
Gyöngyös: 89 ukrán vendégmunkás van járványügyi megfigyelés alatt
A két hétig tartó kötelező házi karantén idején folyamatosan ellenőrzik a vendégmunkások egészségügyi állapotát, a rendőrség pedig kontrollálja, hogy betartják-e a járványügyi s...
  
Angola köszönetett mondott Szijjártónak: angolai diákok számára biztosít ösztöndíjat a magyar kormány
Magyarország és Angola között hosszú múltra visszatekintő együttműködés van, amelynek további fejlesztése mindkét ország érdeke - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külü...
  
Na végre: Csepel díszpolgára lett Tarlós István
A Csepeli Lelkészi Kört megalapító Hantos Jenő munkáját is így ismerték el Díszpolgárrá választották Tarlós Istvánt, Budapest korábbi főpolgármesterét, valamint Hantos Jenő nyugal...
  
Már a polgármester is tüntetett Siófokon - óriási a botrány
A siófoki meteorológiai állomást féltve tartottak közös sajtótájékoztatót politikusok és civilek pénteken a Balaton-parti városban, írja az MTI A közös fellépés oka, hogy építés...
  
Gulyás: Ahol Magyarországon fertőzési góc alakult ki, oda külföldi hozta be a vírust
Járványügyi készültség van Magyarországon Az első csatát megnyertük, de amíg nincs vakcina, a fertőzés velünk marad, fenn kell tartani a készültséget Ahol Magyarországon fertőzési ...
  
Óriási fogás: Huszonhárom migránst tartóztattak fel a rendőrök
Jogellenesen próbált meg bejutni az országba huszonhárom migráns Csongrád-Csanád megyében Az egyenruhások feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérik őket A Sze...
  
Botrány: nem elérhetők a nyugdíjak az egyik banknál (frissített: elhárították a hibát)
Technikai problémák miatt gond volt a 2020 július 10-én esedékes nyugdíjak jóváírásával a Takarékbankban - írta a 24hu A pénzintézet azt közölte, hogy a technikai problémát rövid i...
  
Orbán is elbúcsúzott a hirtelen meghalt országgyűlési képviselőtől
Péntek délelőtt közlekedési balesetben életét veszítette Koncz Ferenc országgyűlési képviselő - írja a Borsod 24 A lap szerint Koncz motorozás közben nekiütközött Legyesbénye polg...
  
Botrány a Kaleta-ügy titkosítása körül
Demeter Márta LMP-s politikus arra kéri a parlament külügyi bizottságának fideszes elnökét, Németh Zsoltot, hogy oldja fel a titkosítást a gyermekpornográfia miatt elítélt volt limai nag...
  
Négy év körüli kislány zuhant ki egy második emeleti ablakból Kőszegen
Életveszélyesen megsérült egy négy év körüli kislány, aki péntek reggel kizuhant egy kőszegi ház második emeleti ablakából – írta a Vaolhu A portál értesülése szerint a baleset a...
  
Motorbalesetben elhunyt a fideszes országgyűlési képviselő
Pénteken reggel egy tragikus balesetben életét vesztette Koncz Ferenc, a Fidesz országgyűlési képviselője – közölte a hírt a párt, kiemelve: képviselőtársukat a Fidesz-frakció saját...
  
900 ezer Ft-os bírságot kapott a TV2 Tények Plusz műsora
Burkolt reklám miatt 900 ezer forintos bírságot szabott ki a TV2 szolgáltatójára a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa - közölte a testület kommunikációs ...
  
Zöldek politikusa az EP ülésén: Orbán bandája hihetetlenül meggazdagodik
Az Európai Parlament csütörtöki plenáris ülésén áttekintették, hogy áll az a kezdeményezés, hogy az uniós pénzek felhasználását a jogállamisági feltételek teljesítéséhez köss...
  
Budakeszi: Egy édesanyát és 2 éves kislányát gázolták el
Egy édesanyát és két éves kislányát gázolta el egy autó Budakeszin pénteken délelőtt Áll a forgalom Temető u Fő utca sarkán gyalogos gázolás történt, áll a forgalom mindkét irán...
  
Hivatalos: Elfogadták a javaslatot, amely megelőzné az uniós pénzek ellopását
Cseh Katalin az Európai Parlament elé benyújtotta „Lex Mészáros” javaslatát, melyet az nagy többséggel meg is szavazott – tájékoztatott pénteken a Momentum Az európai parlamenti kép...
  
6,1 milliárd Ft-tal, 32 milliárdra drágult a Néprajzi Múzeum építési költsége
6,1 milliárd forinttal, az eddigi 26 milliárd helyett több mint 32 milliárd forintra drágultak a Liget Projekt keretében a Városliget szélére épülő új Néprajzi Múzeum építési költs...
  
A rendőrök állítják, 703 km/h-s gyorshajtáson kaptak egy Ford Focust
Tény, egészen elképesztő adatokat tudnak produkálni a Fordnál a Focus átépítésével, de az alábbi szám így is túlzásnak tűnik Az olasz rendőrök szerint ugyanis állítólag 703 km/h-...
  
Ha meglátod mi Mészáros Lőrinc következő nagy dobása...
A CIG Pannónia Nyrt irányításának megszerzése lehet az eszköz a hazai biztosítói piacon való nyomuláshoz, ha ez megvan, akkor elindulhat a Takarékbank, az MKB és a Budapest Bank ügyfelei...
  
Orbán aggódik a magyarokért: Több Balaton, kevesebb Adria
Kell majd újabb korlátozó intézkedéseket hozni a koronavírus miatt, csak még nem tudjuk pontosan, hogy milyeneket – mondta Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth rádióban A kormányfő szer...
  
Magyarországon napokon belül szigoríthatnak a koronavírus miatt
A vírussal szembeni első csatát sikerült megnyerni, addig, amíg nincs vakcina, a fertőzés velünk fog élni – kezdte a kormányinfót Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszte...
  
Hivatalos: A rendőrség előtt az önkormányzati lakást bérbeadók ügye
A kérdés az, hogy történt-e bűncselekmény Néhány hete írta meg a hvghu, hogy busás haszonnal turistáknak adtak ki önkormányzati bérlakásokat Mint írtuk, akár egy-két nap alatt me...
  
Szerbia népe bizonyította 1 nap alatt - azért a víz az úr
Csütörtök este békés tüntetést tartottak Szerbia több városában is, a demonstrálók a nagyobb városok fontosabb épületei előtt ülve tiltakoztak Ez jelentős változás a megelőző ké...
  
Nézőpont Intézet: Még mindig toronymagasan vezet a Fidesz
Az ellenzéki pártok külön indulása esetén a Fidesz-KDNP 51 százalékot szerezne egy most vasárnapi választáson, de ha egy a Jobbiktól a Demokratikus Koalícióig tartó közös lista lenne,...
  
THE HUNGARIAN TIMES Impresszum / Sütik
Durva szám: 19 kamupárt úszta meg a törvényi elszámoltatást!
Új rekordot állított fel egy választópolgár, akinek az adataival 19 kamupárt élt vissza a 2018-as választásokon. Minden körülmény visszaélésre utal legalábbis, de rendõrség most lezárta a nyomozást. A nyomozók ugyanis arra jutottak, hogy az aláírásgyûjtök tudata minden bizonnyal "nem fogta át, hogy csalnak".

Azt mondták, én nyertem az aláírásversenyt

– mesélte rendõrségi meghallgatásáról az Indexnek Topits Judit, az a pócsmegyeri választópolgár, akinek az aláírásával 19 párt jelöltjei éltek vissza 2018 tavaszán, az országgyûlési választási kampányban. A nõ, aki biztosan tudta, hogy nem írt alá egyetlen kamupártnak nevezhetõ szervezetnek sem, nem nyugodott bele ebbe: feljelentést tett. Másfél év után kiderült, hiába.

A nõ választási eljárásos kalandja úgy kezdõdõtt, hogy miután egymást érték a hírek a visszaélésekrõl, Topits Judit 2018. március 28-án adatigénylést nyújtott be a Pest megyei 3. egyéni választókerület választási irodájához azzal a kérdéssel: hány aláíróíven szerepel az aláírása és az adatai. Április 3-án kapta meg Gerendás Gábor szentendrei jegyzõtõl a választ:

21-en.

Pedig Topits Judit nem ajánlott ennyi embert, csak két jelöltnek írt alá: Spät Juditnak (Együtt) és Abonyi Gézának (független), utóbbinak minden egyes adatát kézzel vitte fel az ívre, Spät ívén pedig személyesen szignózott, az adatait diktálta.

Akiknek viszont biztosan nem írta alá semmiféle aláíróívét:

Holek Katalin, Összefogás Párt
Szabó Zoltán Károly, Iránytû Párt
Szolnyik Andrea, Hátrányos Helyzetûek Pártja
Waszlavik Miklós György, Kell az összefogás Párt
Tóth Mária, Oxigén Párt
Borsosné Bayer Krisztina, Haza Mindenkié Párt
Gürtlerné Fodor Krisztina, Elégedett Magyarországért Mozgalom
Duka Renáta Regina, Szegényekért Párt
Szécsi Magdolna, Magyarországi Cigánypárt
Mellákné Tóth Éva, Sportos és Egészséges Magyarországért Párt
Farkas Éva, Elégedetlenek Pártja
Floriska Zoltán, Hajrá Magyarország! Párt
Erdõs Csaba, Haladó Magyarországért Párt
Felián István, Közös Nevezõ, 2018
Dima Beáta, Rend és Elszámoltatás Párt
Pásztor Dániel, NET Párt
Bossányi Lajos Istvánné, Magyarországon Élõ Dolgozó és Tanuló Emberek Pártja
Stollár Károly, Független Kisgazda, Földmunkás és Polgári Párt
Kiss Balázs, Értünk Értetek - A Hiteles Párt

Feljelentésében mindezeket el is mondta, az elmúlt bõ másfél évben pedig minden módon igyekezett segíteni a rendõrség munkáját: részt vett tanúkénti kihallgatásán, adott írásmintát, cserébe a hatóság rendszeresen tájékoztatta õt arról, hol tart az eljárás: azaz hol nem tart.

Elõször néhány érintett pártot kivontak az eljárásból, aztán az a megmaradó pártok, jelöltjeik, vezetõ tisztségviselõik, aláírásgyûjtõik megkeresése zajlott, majd áttették az ügyet a Szentendrei Rendõrkapitánysághoz, végül pedig január 2-án onnan érkezett a határozat: megszüntetik az eljárást.

Az Index által megismert dokumentum részletesen beszámol a nyomozás eljárási eseményeirõl, például arról, miként vonták össze egyetlen ügybe a több feljelentõ, így Topits mellett például Tényi István egészen más típusú, sajtóhíreken alapuló bejelentését a Pest megye 3-as számú egyéni választókerületét érintõ, a választási kampánnyal, és elsõsorban az aláírásgyûjtéssel, az ívekkel való visszaéléses nyomozásba. Most tehát ezt egyben zárta le a rendõrség, a vonatkozó választókerület ajánlóíves csalásait következmények nélkül hagyva.

A rendõrségi határozatból kiderül, hogy némely érintett párt aláírásgyûjtõit, akiknek az ívein a hamis aláírások szerepeltek, gyanúsítottként hallgatták. Egy részük viszont nem kívánt vallomást tenni – ennek pedig különösebb következménye nem lett.

Volt, ahol az érintett pártok vezetõjét, azaz a felvett állami kampánytámogatások felelõsét, vagy éppen az aláírásgyûjtõ ívet átvevõ, azért jogi felelõsséggel tartozó személyt nem azonosították gyanúsítottként, és elfogadták az érvelést, hogy nem lehetett tudni, kinek adták át az íveket a konkrét gyûjtéshez.

Más esetben, ahol a konkrét aláírásgyûjtõ beazonosítható volt, írásmintát vettek, éppen úgy, mint a feljelentõktõl, akiknek az adataival visszaéltek. Persze a rendõrök megkeresték valamennyi érintett pártot, amelyek ajánlóívein hamis aláírás szerepelt, de a Szentendrén hagyott 16 pártból (3 esetében Budapesten a külön eljárás még folyik) a legtöbb esetben az aláírásgyûjtõ személy „nem került beazonosításra", sõt: a megkeresésekre érdemi válasz sem érkezett.

A felkért írásszakértõ eközben megállapította, hogy a kérdéses ajánlóíveken szereplõ hamis aláírás nem az ügyben szereplõ gyanúsítottaktól származik, azaz nem azoktól a kevesektõl, akik papír szerint gyûjtötték egyes kamupártoknak az aláírásokat.

Mindezek alapján végül a hatóság arra az elõzmények ismeretében meghökkentõ végkövetkeztetésre jutott, hogy

a rendelkezésre álló adatok alapján megállapítható, hogy az ajánlóíveken szereplõ hamis aláírások nem az ügyben szereplõ gyanúsítottaktól származnak, valamint az eljárás során nem sikerült olyan adatot beszerezni, amely azt bizonyítaná, hogy a gyanúsított személyek tudata ténylegesen átfogta, hogy valótlan aláírásokat is tartalmazó aláírásgyûjtõ íveket használnak fel, így az eljárás megszüntetésének van helye.

A határozat tartalmát Topits Judit egy nyilvános Facebook-bejegyzésben úgy kommentálta, „minden világos: a gyanúsítottak nem kívántak vallomást tenni és a kamupártoktól érdemi válasz nem érkezett, így nem bizonyított, hogy a gyanúsított személyek tudata ténylegesen átfogta, hogy összecsaltak egy csomó kamu aláírást. Szerintem Mikszáth Kálmán, Jaroslav Hasek és Franz Kafka sírva könyörög a receptért". Az Index kérdésére azt mondta, egyelõre nem biztos benne, hogy panasszal él, hogy van-e bármi értelme tovább vinni ezt az ügyet.

Egyelõre úgy tûnik, nincs, holott az érintett kamujelöltek beazonosíthatóak, mindegyikük személyes jogi felelõsséggel kellett, hogy bírjon a saját ajánlóíveiért, ahogy az ominózus pártok vezetõi is. Topits Judit lapunknak azt is elmondta: nem írt alá ezeknek az embereknek semmit, de ezek a pártok sem keresték meg, sem személyesen, sem e-mailben, semmilyen formában – sem korábban, sem a tavalyi választáson.

Ugyanakkor az érintett választópolgár a tanúkihallgatásán megismert, személyes adatait tartalmazó ajánlóívek alapján levont egy lényeges következtetést, amelyet a rendõrséggel is megosztott. Egyrészt az ajánlóíveken néhány, vele egy településen élõ adatait ismerte fel az övéivel együtt, köztük egy olyan személyét is, aki 2016 óta nem ott él. Másrészt egy Topits Judittal egy háztartásban élõ személy is, aki ugyanazt a két jelöltet támogatta és ugyanakkor írta alá az ajánlóíveket, leellenõriztette az ajánlásait a jegyzõnél, és az õ esetében nem volt kamupártos eltérés. Mindebbõl arra következtetett, hogy

a tömeges ajánlóív-másolás alapját képezõ lista, illetve névjegyzék 2016 elõtti lehetett.

Mindezt azonban, mint a határozatból kitûnik, a rendõrség figyelmen kívül hagyta, és a Pest megye 3. választókerületét érintõ valamennyi feljelentés ügyében lezárta a nyomozást, eredmény nélkül.

Ráadásul ez a rendõrségi eljárás országos tendenciának tûnik. Tavaly éppen az Index számolt be arról, hogy felfüggesztette a nyomozást a terézvárosi választási csalási ügyben a BRFK, habár a rendõrség számára is egyértelmûen csaltak az ajánlóívekkel. A 341 aláírásos ügyként elhíresült 2018-as botrányban ugyanilyen tömeges választási visszaélés történhetett Budapest 5. számú választókerületében (a VI és VII. kerületet foglalja magában). Ott még a kampányban a késõbbi gyõztes, DK-s Oláh Lajos választási bizottsági delegáltja bukkant rá, hogy feltûnõen sok ajánlás egyezett a fideszes Bajkai István, illetve a Lévai Katalin-féle Lendülettel párt jelöltjének, Bagyó Hildának ajánlóívein.

Elõtte ráadásul pont ugyanilyen egyezéseket találtak Zuglóban – és ott is éppen a Fidesz és a Lendülettel ajánlóívein. A terézvárosi esetben is volt tanúkihallgatás, valamint gyanúsítottakat, aláírásgyûjtõ pártaktivistákat is meghallgattak, majd pedig a rendõrség megállapította az ügyben, hogy jogellenesen töltötték ki az íveket, ám

a nyomozás során személyi és tárgyi bizonyítékokat felkutatni, melyek alapján a tényleges elkövetõ kiléte megállapítást nyerne, nem volt lehetséges.

Ezért a rendõrség abban az ügyben felfüggesztette a nyomozást, ott ugyanakkor legalább az hozzátéve, hogy amennyiben az elévülési határidõn belül az elkövetõ kiléte kiderül, újra folyamatba helyezik az eljárást. És úgy tûnik, eredetileg ezt szánták egyenválasznak, hiszen tavaly azt is megírtuk, a BRFK után a Székesfehérvári Rendõrkapitányság is széttárta kezét: habár a csalás a Fejér megyei 2-es választókörzetben a nyomozás során beigazolódott, mégis felfüggesztik az eljárást, mondván, az elkövetõ kiléte a nyomozás során nem derült ki.

De mégis miért fontos ez?

A parlamenti választáson valaki úgy lehet jelölt, ha összegyûjt a választókerületben 500 ajánlást – a választónak az adatai feltüntetése mellett alá is kell írnia az ajánlóívet. A jelenlegi törvény szerint egy választó akárhány jelöltet ajánlhat, de mindenkinek külön alá kell írnia az ajánlást. A kamupártok azok az országgyûlési választások elõtt alapított pártok, amelyek kizárólag a kampánytámogatás elnyerésének céljából indulnak. A választáson az országos listaállításhoz legalább 27 körzetben kellett egyéni jelöltet állítani, az egyéni jelöltséghez pedig egy választókerületben 500 választó ajánlása és aláírása kellett. A jelölt és az országos listát állító pártok jelentõs összegû kampánytámogatást kapnak a költségvetésbõl.

Olyannyira nagyot, hogy mára az is egyértelmû: szervezett bûnözés épült erre. Ám a magyar állam képviseletében nemcsak a rendõrség nem találta az elkövetõket, de a pénz nyomát is bottal üthetik az illetékesek. A 2018-as választás utáni állapot szerint:

a NAV-nak 2,5 milliárd forintot kellene behajtania 13 olyan kamupárton, amelyek nem értek el 1 százalékos eredményt az országgyûlési választáson, emiatt pedig kötelesek lennének visszafizetni az állami támogatásukat.

Azt a közpénzt, amivel sosem számoltak el, hiszen a Magyar Államkincstár 5,4 millió forintot kér azért, megtudjuk, mire használták fel az államtól kapott százmilliós kampánytámogatásukat a nyilvánvalóan csak a törvénytelen pénzszerzésre utazó kamupártok.

Közismert az is, hogy a kamupártok úgy nyitották meg az állami pénzcsapot, hogy segítõik egy-egy ajánlóívrõl átmásolgatták egy csomó ember adatait és az aláírását is a többire. Ez az eljárás nem tükrözi a választó valódi akaratát – ráadásul magánokirat hamisítása történik. A kamupártok ilyen másolós módszerrel állították a jelöltek százait, ezreit – egyikük részletesen elmesélte az Indexnek, mi volt az „írók feladata” –, és láthatóan könnyen megúszhatják a felelõsségre vonást.

Forrás: Index
Kitört a botrány egy magyar pedagógus képei miatt
Magyarországon napokon belül szigoríthatnak a koronavírus miatt
Orbán: Kaleta ítélete bizonyítja, hogy a bíróság független a kormánytól
Orbán harcias üzenetet tett közzé: Ne mondja meg a nyugat a keletnek, hogyan éljünk
Itt tartunk: Varga Mihálynak kell könyörögni, hogy ne legyen a Balaton-part végig fizetős
Meghalt a férfi, akit megvertek egy maszkviselési vita miatt
A kormány még mindig pénzzel tömi a német autóipari cégeket
Szijjártó és a 225 millióból felújított apátsági múzeum esete
Megmutatjuk ki áll a fideszes csodajachtokat birtokló máltai cég mögött
Orbán Viktor jövő heti bejelentéseit találgatja mindenki
Kiderült ki a tulajdonosa a Mészárost is furikázó hírhedt adriai jachtoknak
Gyöngyös: 89 ukrán vendégmunkás van járványügyi megfigyelés alatt
Angola köszönetett mondott Szijjártónak: angolai diákok számára biztosít ösztöndíjat a magyar kormány
Na végre: Csepel díszpolgára lett Tarlós István
Már a polgármester is tüntetett Siófokon - óriási a botrány
Gulyás: Ahol Magyarországon fertőzési góc alakult ki, oda külföldi hozta be a vírust
Óriási fogás: Huszonhárom migránst tartóztattak fel a rendőrök
Botrány: nem elérhetők a nyugdíjak az egyik banknál (frissített: elhárították a hibát)
Orbán is elbúcsúzott a hirtelen meghalt országgyűlési képviselőtől
Botrány a Kaleta-ügy titkosítása körül
Négy év körüli kislány zuhant ki egy második emeleti ablakból Kőszegen
Motorbalesetben elhunyt a fideszes országgyűlési képviselő
900 ezer Ft-os bírságot kapott a TV2 Tények Plusz műsora
Zöldek politikusa az EP ülésén: Orbán bandája hihetetlenül meggazdagodik
Budakeszi: Egy édesanyát és 2 éves kislányát gázolták el
Hivatalos: Elfogadták a javaslatot, amely megelőzné az uniós pénzek ellopását
6,1 milliárd Ft-tal, 32 milliárdra drágult a Néprajzi Múzeum építési költsége
A rendőrök állítják, 703 km/h-s gyorshajtáson kaptak egy Ford Focust
Ha meglátod mi Mészáros Lőrinc következő nagy dobása...
Orbán aggódik a magyarokért: Több Balaton, kevesebb Adria
Magyarországon napokon belül szigoríthatnak a koronavírus miatt
Hivatalos: A rendőrség előtt az önkormányzati lakást bérbeadók ügye
Szerbia népe bizonyította 1 nap alatt - azért a víz az úr
Nézőpont Intézet: Még mindig toronymagasan vezet a Fidesz
892 milliós bírságot kapott az Alza.hu a GVH-tól
Orbán: több mint egymillió ember munkahelyét mentettük meg
Főügyész Kaleta fellebbezéséről: Működik a jogállam, mindenki teszi a dolgát
Kovács Zoltán: Magyarország nem olyan hely, ahol demokratikusan megválasztott vezetők terjesztik a félretájékoztatást
Orbán: Kaleta ítélete bizonyítja, hogy a bíróság független a kormánytól
Olyan horrorkaravánt fogtak a magyar rendőrök amire nincsenek szavak
Dzsudzsák már tárgyalt is a Lokival - a hazai másodosztályban fojtathatja sikertörténetét
Szigorításokra kell számítani, bármikor bejelenthetik őket
Kitört a botrány egy magyar pedagógus képei miatt
Több mint 200 ezer forintért toborozzák az iskolaőröket
Orbánról vitáznak az EP-ben - Orbán bandája hihetetlenül meggazdagodik
Már egy fideszes polgármester is sokallta a tervezett fairtást