Budapest     2020-09-27   Csatlakozz hozzánk facebookon
A hazai rendszer nem a bántalmazottakat segíti: tovább alázzák a lúgos orvos áldozatát! 
2017 decembere óta polgári peres úton kér kártérítést az õt ért lúgos támadás miatt Renner Erika. A bíróság kérdései mélyen az intim szféra alá másznak.

Ma már szinte nincs olyan ember Magyarországon, aki legalább egyszer ne hallott volna a „lúgos támadásként” elhíresült ügyrõl. Pontosabban arról a harcról, amit az áldozat, a doktor volt barátnõje, Renner Erika kénytelen volt megvívni azért, hogy a jogrendszer igazságot szolgáltasson neki.

Egy ideig úgy tûnt, hogy Renner Erika sikerrel járt. Bántalmazóját, aki elkábította, majd maró lúggal leöntötte nemi szervét, és magára hagyta, 2018. július 12-én, öt évvel a bûncselekmény elkövetése után a Kúria – a Fõvárosi Ítélõtábla öt hónappal korábbi megismételt másodfokú ítéletét súlyosbítva – 11 évre ítélte. Erika viszonylag megnyugodott: hosszú út állt mögötte (erre nemsokára ki is térünk).

Békéje azonban csak egy évig tartott, ugyanis a „lúgos orvos”, azaz Bene Krisztián alkotmányjogi panaszt nyújtott be, amiben az addigi összes (szám szerint négy darab) jogerõs ítélet megsemmisítését, valamint börtönbüntetése végrehajtásának felfüggesztését kérte. A panaszban az is szerepelt, hogy Benének „sérülnek a magánélet védelméhez, a családi élet tiszteletben tartásához és a személyi szabadsághoz, valamint a foglalkozás gyakorlásához való jogai, a mentális károk lényegében fel sem mérhetõek, a materiális károk pedig számottevõek”. Az Alkotmánybíróság, sokak meglepetésére, be is fogadta a beadványt 2019 júniusában, és novemberben kétszer is tárgyalta, de határozat egyelõre nem született. (A „meglepetés” szót csak azért használom, mert a testület nagyon ritka esetekben tesz így, a beadványok többségét alapból elutasítja.)

A panasz alapja, hogy a férfi ügyvédje szerint alkotmányellenes a Kúria jogerõs ítélete, mivel megfosztották Benét az érdemi felülvizsgálat jogától amiatt, hogy a Kúria a jogerõs ítéletét a 2019 júliusában életbe lépett új Btk. szerint hozta meg, míg a per még az elõzõ Btk. szerint zajlott.

A dolog lényege konyhanyelven az, hogy amennyiben az Alkotmánybíróság helyt ad a panasznak, az egész ügyet újra is tárgyalhatják, Bene ügyvédje szerint pedig (bizonyos feltételek mellett, vagy azok nélkül) addig szabadlábra is helyezhetik védencét. Amikor ez kiderült, egy civil kezdeményezésre több száz tüntetõ vonult a Kossuth térre, hogy egy szál sárga rózsával fejezzék ki szolidaritásukat Erikával és mindenki mással, aki bántalmazás, erõszak áldozata lett.

A tüntetés utáni idõszakban, tavaly év végén kimagaslóan sok tragikus kimenetelû családon belüli erõszakra derült fény, emiatt Varga Judit igazságügyi miniszter imázsépítésnek beillõ videóban jelentette be, hogy 2020 az áldozatvédelem éve lesz, és mindent megtesznek azért, hogy az erõszak áldozatain segítsenek. Kivéve azt, hogy ratifikálják az isztambuli egyezményt, amit a miniszter asszony feleslegesnek tart.

Azonban amit Renner Erika új tárgyalásával kapcsolatban tapasztalni lehet, az nem éppen ezt bizonyítja.

Kevesen tudják, mert nem verték nagy dobra, és az ügy is nehezen visszakereshetõ a Fõvárosi Törvényszék honlapján, de Erika 2017 decembere óta polgári per keretében próbál kártérítést megítéltetni a bírósággal az elkövetõnél. Nemcsak azért, mert jogos a követelése, de azért is, mert úgy gondolja, hogy nem az áldozatoknak kell viselniük a bûncselekménnyel kapcsolatos következményeket, hanem a jogerõsen elítélt elkövetõnek – legyen szó akár büntetõjogi, akár erkölcsi vagy anyagi következményekrõl. Rennernek további pszichológiai segítségre volt szüksége, mert állapota nemhogy javul, de folyamatosan rosszabbodik: az alkotmánybírósági panasz befogadása és a polgári per eseményei miatt „visszacsúszott” a trauma feldolgozásában, és folyamatos terápiára szorul, hogy a mindennapokban funkcionáljon. Ez pedig nem kevés pénzbe kerül, hisz az állam nem biztosít ehhez sem anyagi, sem szakmai segítséget az áldozatoknak, mindent maguknak kell megoldaniuk és finanszírozniuk.

A bíróság január 15-i ülésén sem az alperes, vagyis Bene Krisztián, sem jogi képviselõje nem jelent meg. Renner Erika, jogi képviselõje, dr. Bartos Bálint ügyvéd, dr. Pákozdi Zoltán Rudolf bíró, Erika élettársa, Balogh Attila és én (rajtam kívül álló okok miatt késve) vettünk részt rajta, mivel annak ellenére, hogy a korábbi ülésekrõl azt a tájékoztatást kaptam, hogy zárt körûek, a Fõvárosi Törvényszék sajtóosztálya megkeresésemre a januári tárgyalási nappal kapcsolatban azt válaszolta: a tárgyalás nyilvános.

Az ügy semmit nem halad, ennek oka, hogy a bíró különbözõ szakértõi véleményeket kért be Erika állapotáról. Tette ezt annak ellenére, hogy a büntetõjogi perben az áldozatot már vizsgálták szakértõk, és születtek igazságügyi szakértõi vélemények is, amelyeket a polgári perbe okiratként átemeltek. Erikát még jobban traumatizálta már az újabb vizsgálatok gondolata is, akárcsak az, hogy újra megkérdõjelezik súlyos sérüléseit. A kérdések ugyanis az elszenvedett (szó szerint idézünk) „kárát”, a nemiségét és nõiességét ért csorbát hivatottak firtatni.

A szakértõi véleményekkel kapcsolatban Erika ügyvédjét, dr. Bartos Bálintot kérdeztem, aki nagyjából vázolta, mire kíváncsi a bíróság a jogrendszer alapján:

Hány éves volt Renner Erika a bûncselekmény idején?
Volt -e rendszeres menzesze?
Szedett-e fogamzásgátlót?
A meglévõ általános állapotára/életkörülményeire tekintettel spontán vagy lombikprogramban történõ gyermekvállalásra lett-e volna esélye?
Gyermekvállalásra spontán vagy lombikprogram keretében lett volna nagyobb esélye?
Jelenleg milyen állapotban van a felperes (azaz Erika) méhe?
Megállapítható-e, hogy a támadás miatti sérülések és azok következményei a felperes spontán megtermékenyülését, valamint a terhesség kiviselését befolyásolták az azóta eltelt idõszakban? Amennyiben igen, úgy kérik, hogy a szakember határozza meg a befolyásoltság mértékét, és mutassa be, hogy miként alakult a felperes sérülések elszenvedését megelõzõ állapotához képest.
Képes-e a felperes szexuális életet élni?
A hüvelyi sérülés milyen konkrét hátrányt okoz Erika életében?
Milyen mértékben járult hozzá Erika jelenlegi állapotához a sajtónyilvánosság, az elnyúló kezelési idõszak és maga a lúggal való leöntés? Hatásukat százalékban kellene az orvosszakértõnek megállapítania.
Milyen volt Erika támadás elõtti egészségi állapota, a traumát megelõzõen volt-e esetleg pszichés megbetegedése?

Ezekre a kérdésekre kellett volna a január 15-i tárgyalási napon választ kapni, de nem sikerült. Az az intézmény, amelytõl a bíró kérte a szakértõi nyilatkozatot (Nemzeti Szakértõi és Kutató Központ) tavaly június óta „kapacitáshiányra” hivatkozva nem végzi el a bíróság által kért vizsgálatokat (ez alatt azt kell érteni, hogy nem rendelkeznek urológussal, égéssebészetben jártas sebésszel, plasztikai sebésszel). A bíró így kénytelen újabb intézményt felkérni a vizsgálatok elvégzésére, ezért a tárgyalást elhalasztotta, a per legközelebb márciusban folytatódhat.

Erika fontosnak érzi tisztázni, hogy ez, ami vele történik nem a bíróról szól. „Hanem arról, hogy a rendszer hogyan mûködik. Legyen 2020 az áldozatok, az áldozatsegítés éve, örülnék neki!” – mondja.

Azoknak a kedvéért, akik nem ismerik az ügyet behatóan, visszamegyünk az elejére. A vád szerint (ami alapján eddig minden esetben elítélték a férfit), Bene Krisztián 2013. március 12-én saját otthonában támadta meg Renner Erikát, miután a nõ pár hónappal korábban szakított vele.

Erika épp indulni készült, amikor az ajtóból egy maszkot és sisakot viselõ alak visszatuszkolta a lakásba, megkötözte, kábító injekciót adott be neki, majd meztelenre vetkõztette. Ezután az öntudatlan Erikát bevonszolta a fürdõszobába, a fürdõkádba tette, és ott leöntötte lúggal a nemi szervét. A következõkben pokrócba csavarta, elvette telefonjait és laptopját, hogy a támadást rablásnak álcázza, majd rázárta az ajtót, és magára hagyta az öntudatlan, elkábított áldozatot. Ha nincs Erika volt férje és jelenlegi párja, akik – mivel Erika nem ment be aznap a munkahelyére, és többször sem vette fel a telefont – a lakására siettek, és mentõt hívtak, nem tudni, mi történt volna az áldozattal.

És hogy miért rezzent össze mindkét férfi, amikor nem tudta elérni az áldozatot? Erika még a 168 Órának készült interjúmban mondta el nekem, hogy az életük már akkor merõ félelem volt: elmondása szerint Bene Krisztián a támadás elõtt is zaklatta, sõt jelenléte így vagy úgy folyamatos volt egészen a bûncselekményig, annak ellenére, hogy az ekkor már jelenlegi élettársával, Balogh Attilával élõ Erika ezt nem akarta. Renner ennek ellenére nem fordult a rendõrséghez, hiszen „az iskolában nem tanítják meg, hogy igenis ekkor már segítséget kell kérni”, hanem próbált normális életet élni, ellátni gyermekeit, törõdni új párjával, és bemenni mindennap dolgozni.

A támadás mellett viszont minden eltörpült, ami addig történt. Miután hazamehetett a kórházból, egy házi szakápoló járt hozzá mindennap kötözni, kötözés elõtt pedig morfiumalapú gyógyszert kellett bevennie az iszonytató fájdalom ellen. Ráadásul hiába, hogy a fõ, reggeli kötést az ápoló tette fel, a nedvedzés miatt ezt kétóránként cserélni kellett, így párjának, Attilának is meg kellett tanulnia a folyamatot. Erika ápolója szerzett egy szikét is, és Attila asszisztálásával próbálta rendszeresen megszabadítani a nõt a vastag, fekete réteget képzõ elhalt szövetektõl, hogy a sebek tisztulhassanak.

Erika ma már jobban van, de sosem lesz képes például szexuális életet élni. Gyerekeit is megviselte az a borzalom, ami édesanyjukkal történt, fiának pszichológus segítségére volt szüksége. A támadás után több mûtétre is szükség volt (összesen kilenc beavatkozáson van túl), és ezeket elintézni sem volt könnyû, ugyanis a vádlott, pontosabban a már elítélt elkövetõ a Budai Irgalmasrendi Kórház igazgatója volt, így a tágabb értelemben vett kollégák közül sokan nem akartak „belekeveredni”.

„Kiürítheti a katéterét a férfi mosdóban, ha akarja”

Mindennek tetejébe az ügyészség 2014 augusztusában annak ellenére is megszüntette Erika ügyét, hogy a nyomozás végén a rendõrség vádemelési javaslattal küldte azt meg nekik – arról nem is beszélve, hogy a nõ a kihallgatásokra sem emlékezett vissza szívesen. Nem volt könnyû, mikor az egyik alkalommal például arra kérték, próbáljon meg visszaemlékezni, megerõszakolták-e. Amikor zokogott, a kihallgatók lehajtott fejjel hallgatták végig, egy pohár vizet sem adtak neki, és közölték vele, hogy a katéterét a férfi mosdóban ürítheti ki, ha akarja. Jogi képviselõje ekkor közbelépett, és azt kérte, tartsanak szünetet, mert látta, hogy Erika már nagyon nem bírja.

Végül Erika fellebbezett az ügyészségi megszüntetõ határozat ellen, így mégis lett tárgyalás. A nõ ekkor fordult elõször a nyilvánossághoz is, mert más reményt már nem látott arra, hogy ne tussolják el nemcsak az õ, de más áldozatok ügyét sem. Mint mondta, a doktor rangjait és érdemeit hosszasan sorolták a bírósági kiírásokban, míg róla annyit mondtak:

az áldozat.

Az elsõ bírósági tárgyaláson Erika úgy érezte magát, mintha csak díszlet lenne a saját maga által indított perben, és ez így is maradt mindaddig, amíg az egykori Népszabadság újságírója, Rab László nem írt az ügyérõl, majd ennek hatására tömegesen meg nem jelentek a tárgyalásokon a sajtó képviselõi. Erika elmondása szerint ekkor történt hozzáállásbeli változás az ügyében, ekkor kezdték el komolyan venni az esetet.

Elsõ fokon végül a Fõvárosi Törvényszék 2016 májusában négy év börtönbüntetésre ítélte testi sértésért Benét, és öt évre eltiltotta orvosi hivatása gyakorlásától. Ez ellen felmentésért fellebbezett a vádlott és ügyvédje.

A másodfokú tárgyaláson már súlyosbodott, maradandó súlyos testi sértés helyett életveszélyt okozó testi sértés lett az ítélet: 2017 márciusában kilenc év börtönre ítélték Benét, és örökre eltiltották a praktizálástól. Ennek ellenére a férfi az ítélet után két hétig még szabadlábon védekezhetett, Erika pedig továbbra is rendõri védelmet kapott – akkor ez már több mint két éve tartott.

A következõkben a Kúriához került az ügy, mivel plusz bûncselekményt is megállapítottak másodfokon, ott pedig visszahelyezték az ügyet másodfokra. A megismételt másodfokú tárgyalásokat már elõzetesben ülte végig Bene Krisztián, az ítélet újra 9 év börtön és az orvosi hivatástól való örökös eltiltás lett. Mivel újra megállapítottak további bûncselekményeket is (magánlaksértést és személyi szabadság megsértését), harmadfokra ismételten a Kúriához került az ügy, ahol megint súlyosbítottak: 11 évre ítélték a férfit.

A kérdés most az, hogyan végzõdik Erika polgári pere, milyen döntésre jut az Alkotmánybíróság, és vajon kezdõdhet-e a kálvária elölrõl.

Forrás: NLC
Ez is érdekelhet:
                             
Ezek érdekelték olvasóinkat leginkább
Hadházy Ákos: Egy szemtanú szerint Szijjártó Péter ebédelni is helikopterrel ment
Pataky Attila: Talán majd odaát megértem, kik és miért szabadították ránk...
7,3 millió forintot is hazavihet egy másodosztályú focista Magyarországon
Nem kell karanténba vonulnia annak, aki a romániai választásokról jön vissza Magyarországra
Az RMDSZ kérte a könnyítést az operatív törzstől Korlátozások nélkül térhetnek vissza Magyarországra az állandó magyarországi tartózkodási jogosultsággal rendelkező román vagy ke...
  
Teljesen szétverték az autót, majd szelfiztek a tetején magyar fiatalok
Először megpróbálták beindítani, de amikor ez nem sikerült, inkább eltolták és felismerhetetlenre törték Még be sem jelentette kocsija eltűnését a tulajdonos Monoron, amikor rendőrök...
  
Ingyen maszkot osztogat a vásárlóknak a Spar
Az üzlet ügyeletes vezetőjétől, a biztonsági őrtől vagy az információs pultoknál lehet elkérni Ingyen ad maszkot a vásárlóknak a Spar – írta a napihu A koronavírus-járvány miatt ...
  
Müller Cecília arra kérte az időseket, hogy vásároljanak korán
Az országos tisztifőorvos az időseket is arra kérte, hogy kerüljék a zsúfolt helyeket, és vásároljanak korán Szombaton nem tartott televíziós tájékoztatót az operatív törzs, Müller...
  
A kormány a tervezett pénz dupláját tolta ki határon túlra
Az országgyűlési választás utáni évben csökkent a Bethlen Gábor Alapon keresztül határon túlra juttatott állami támogatások összege, bár még így is 60 milliárd lett A külügyminis...
  
Bőkezű a magyar kormány: 16 milliárd ment az erdélyi Alapítványnak
Az országgyűlési választás utáni évben csökkent a Bethlen Gábor Alapon keresztül határon túlra juttatott állami támogatások összege, bár még így is 60 milliárd lett A külügyminis...
  
Megint beázott a Szent János Kórház szülészete
Egy hónap után ismét beázott a szülészeti osztály a Szent János kórházban, információink szerint elmaradnak a nagyobb műtétek Az intézmény szerint elköltöztették az osztályt, a sz...
  
Kunhalmi elárulta: akár miniszterelnök is lenne
Egy interjúban tért ki arra az MSZP társelnöke, hogy ha arra kerülne sor, akár ezt a megbízatást is elvállalná A szombaton megválasztott társelnök az Ez a lényeg oldalának nyilatkozott,...
  
Csúnya tv botrány a kamerák előtt - Nem a s.ggedből rántottál ki
Csúnya balhénak lehettek szemtanúi a nézők a Nyerő páros péntek esti adásában A legutóbb akkor kaptak össze a Nyerő páros versenyzői, mikor egy olyan feladatot kaptak, amiből az derü...
  
Nem kell karanténba vonulniuk az erdélyi magyaroknak, ha szavazás után lépnek be Magyarországra
„Karantén-kötelezettség nélkül utazhatnak vissza Magyarországra azok, akik hazajönnek szavazni” - adta hírül az RMDSZ Ezt a romániai magyar párt kérte, és a magyar Operatív Törzs ha...
  
Botrány: hackerek támadtak magyar pénzügyi intézeteket
Csütörtökön kora délután példátlan léptékű és intenzitású túlterheléses (DDOS) kibertámadást észlelt és hárított el a Magyar Telekom - írja a cég közleményére hivatkozva a h...
  
Százmilliókat szakértenek maguknak össze a kormánymédia kedvenc elemzői
Nagyon jó üzlet lett médiafigyelést, kutatást végezni a kormány számára, ebből a megbízott cégek és a kormánymédia kedvenc politikai elemzői is busásan profitálnak Sokadszorra is beb...
  
Durva: 52 ezer álláskereső tűnt el a piacról három hónap alatt
A tavaszi rekordhoz képest meredeken csökkent az elmúlt két hónapban a regisztrált álláskeresők száma a legfrissebb adatok szerint Így a júniusi csúcshoz képest már 52 ezer álláskeres...
  
Telekom: Példátlan mértékű hackertámadás érte Magyarországot
Orosz, kínai és vietnami hackerek próbáltak túlterheléses támadást intézni a hazai pénzügyi intézetek ellen, de Magyar Telekom hálózatát is megpróbálták leterhelni Csütörtökön ko...
  
Szijjártó még ezer lélegeztetőgép beszerzését jelentette be
A külügyminiszter a gyártó cég váci üzemében arról beszélt, hogy a legyártott gépekből 900 darab szállításra kész, 100 darabot még tesztelnek Napokon belül a magyar egészségügy r...
  
Kaliforniai erdőtüzek: Több mint 1200 ember halhatott meg
A Stanford kutatói arra figyelmeztettek, hogy a pusztító erdőtüzek következtében sokkal több ember életét okozhatta a tűz, mint ahogy a hivatalos adatok nyilvántartják Rendkívül súlyo...
  
Ezt kérte Orbán Viktor Novák Katalintól
A Magyar Nemzetnek adott nagyinterjúban az az új tárca nélküli miniszter elmondta: addig lesz iskola, amíg biztonságosan fenntartható a helyzet Miniszterként azon dolgozik majd, hogy a járv...
  
Nagyon durván nekimentek Pataky Attilának a kommentelők
Magyarország — A gyógyulással nem érnek véget a koronavírust túlélők megpróbáltatásai Ha szervezetük legyőzte a kórt, akkor még szembe kell nézniük ismerősök és ismeretlenek har...
  
Tragédia: szerelméhez igyekezett a férfi akit halálra gázolt a villamos
Szerelméhez sietett László, amikor az esti órákban életét vesztette az Ajtósi Dürer sornál található villamosmegállóban, elcsapta egy villamos Sokkoló baleset történt néhány nappal ...
  
Orbán: A kórházi kapacitásokat rendszeresen áttekintjük
Orbán Viktor az operatív törzzsel tárgyalt szombat reggel A magyar miniszterelnök a hivatalos Facebook-oldalán tett közzé egy képet, amelyen azt látni, amint ökölpacsival köszön Mint az ...
  
Orbán: egyelőre biztonságos mennyiségű tartalékkal rendelkezünk
Orbán Viktor az operatív törzzsel tárgyalt szombat reggel A magyar miniszterelnök a hivatalos Facebook-oldalán tett közzé egy képet, amelyen azt látni, amint ökölpacsival köszön Mint az ...
  
Müller: fokozatosan nő az elvégzett tesztelések száma, Magyarország kezdettől fogva a WHO ajánlásait követi
Pénteken is online sajtótájékoztatót tartott az operatív törzs, amin ismét kevés érdemi információ hangzott el az aktuális járványhelyzettel kapcsolatban Müller Cecília országos tisz...
  
Varga Mihály: Az elmúlt 10 év arra elég volt, hogy fölkészítse a magyar gazdaságot egy újabb válságra
5-6 évet léptünk vissza adósságcsökkentésben, de a költségvetési stimulusra szükség van, hogy a kormány megpróbálja megmenteni ezt az évet és meg lehessen őrizni munkahelyeket, kapac...
  
Kásler lépett: miniszteri biztost adott a sportakadémiáknak
Orbán Viktor tavaly novemberben döntött úgy, hogy állami sportakadémiákat hoz létre Ideje volt hogy miniszteri biztost is kapjon az „elit” utánpótlásképzés Megtörtént, Kásler Mikl...
  
Németh Sándor: A választók elvárják a magukat konzervatívnak beállító politikusoktól, hogy a magánéletükben is erkölcsi normák érvényesüljenek
Németh Sándor, a Hit Gyülekezete vezető lelkésze szerint a közelmúltban mindkét politikai oldalt érintették súlyos erkölcstelenségek, de „a jobboldal nagyobb árat fizetett emiatt” A ...
  
Orbánt kritizálták nyiltan: lesöpörte az emberiség legégetőbb problémáját
„Abszurditásig emelt klímacélok – Orbán Viktor politikai évadnyitó esszéjében ennyivel söpörte le az emberiség legégetőbb problémáját”, írja a Greenpeace A hétfőn megjelent Or...
  
Újabb elbocsátások kezdődnek - mutatjuk hol
A vállalatnál alkalmazott munkavállalók tíz százalékát, mintegy 100 dolgozóját készül elbocsájtani a fővárosi fürdőket fenntartó Budapest Gyógyfürdői és Hévízei Zrt (BGYH) - je...
  
Orbán Viktornak nincs terve arra az esetre, ha Trump elvesztené az elnökválasztást
Orbán Viktor a Reutersnek azt mondta, biztos benne, hogy Donald Trump nyeri meg az amerikai elnökválasztást novemberben, legalábbis másfajta végeredményre nem készített tervet „Az egyetlen...
  
Durva: Mészáros saját magának adta el a biztosítóját
A Mészáros Lőrinchez tartozó Opus Global Nyrt eladja a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt (CIG) alaptőkéjének 24,85 százalékát megtestesítő részesedését a Mészáros Lőrinc tulajdoná...
  
Óriási feliratot feszítettek ki aktivisták a Szabadság-hídon
Két környezetvédő szervezet, a Fridays For Future Budapest és az Extinction Rebellion Magyarország pénteki közös eseményén az aktivisták az “A klímaválságra nincs vakcina” felirato...
  
THE HUNGARIAN TIMES Impresszum / Sütik
TheTimes
A hazai rendszer nem a bántalmazottakat segíti: tovább alázzák a lúgos orvos áldozatát!
2017 decembere óta polgári peres úton kér kártérítést az õt ért lúgos támadás miatt Renner Erika. A bíróság kérdései mélyen az intim szféra alá másznak.

Ma már szinte nincs olyan ember Magyarországon, aki legalább egyszer ne hallott volna a „lúgos támadásként” elhíresült ügyrõl. Pontosabban arról a harcról, amit az áldozat, a doktor volt barátnõje, Renner Erika kénytelen volt megvívni azért, hogy a jogrendszer igazságot szolgáltasson neki.

Egy ideig úgy tûnt, hogy Renner Erika sikerrel járt. Bántalmazóját, aki elkábította, majd maró lúggal leöntötte nemi szervét, és magára hagyta, 2018. július 12-én, öt évvel a bûncselekmény elkövetése után a Kúria – a Fõvárosi Ítélõtábla öt hónappal korábbi megismételt másodfokú ítéletét súlyosbítva – 11 évre ítélte. Erika viszonylag megnyugodott: hosszú út állt mögötte (erre nemsokára ki is térünk).

Békéje azonban csak egy évig tartott, ugyanis a „lúgos orvos”, azaz Bene Krisztián alkotmányjogi panaszt nyújtott be, amiben az addigi összes (szám szerint négy darab) jogerõs ítélet megsemmisítését, valamint börtönbüntetése végrehajtásának felfüggesztését kérte. A panaszban az is szerepelt, hogy Benének „sérülnek a magánélet védelméhez, a családi élet tiszteletben tartásához és a személyi szabadsághoz, valamint a foglalkozás gyakorlásához való jogai, a mentális károk lényegében fel sem mérhetõek, a materiális károk pedig számottevõek”. Az Alkotmánybíróság, sokak meglepetésére, be is fogadta a beadványt 2019 júniusában, és novemberben kétszer is tárgyalta, de határozat egyelõre nem született. (A „meglepetés” szót csak azért használom, mert a testület nagyon ritka esetekben tesz így, a beadványok többségét alapból elutasítja.)

A panasz alapja, hogy a férfi ügyvédje szerint alkotmányellenes a Kúria jogerõs ítélete, mivel megfosztották Benét az érdemi felülvizsgálat jogától amiatt, hogy a Kúria a jogerõs ítéletét a 2019 júliusában életbe lépett új Btk. szerint hozta meg, míg a per még az elõzõ Btk. szerint zajlott.

A dolog lényege konyhanyelven az, hogy amennyiben az Alkotmánybíróság helyt ad a panasznak, az egész ügyet újra is tárgyalhatják, Bene ügyvédje szerint pedig (bizonyos feltételek mellett, vagy azok nélkül) addig szabadlábra is helyezhetik védencét. Amikor ez kiderült, egy civil kezdeményezésre több száz tüntetõ vonult a Kossuth térre, hogy egy szál sárga rózsával fejezzék ki szolidaritásukat Erikával és mindenki mással, aki bántalmazás, erõszak áldozata lett.

A tüntetés utáni idõszakban, tavaly év végén kimagaslóan sok tragikus kimenetelû családon belüli erõszakra derült fény, emiatt Varga Judit igazságügyi miniszter imázsépítésnek beillõ videóban jelentette be, hogy 2020 az áldozatvédelem éve lesz, és mindent megtesznek azért, hogy az erõszak áldozatain segítsenek. Kivéve azt, hogy ratifikálják az isztambuli egyezményt, amit a miniszter asszony feleslegesnek tart.

Azonban amit Renner Erika új tárgyalásával kapcsolatban tapasztalni lehet, az nem éppen ezt bizonyítja.

Kevesen tudják, mert nem verték nagy dobra, és az ügy is nehezen visszakereshetõ a Fõvárosi Törvényszék honlapján, de Erika 2017 decembere óta polgári per keretében próbál kártérítést megítéltetni a bírósággal az elkövetõnél. Nemcsak azért, mert jogos a követelése, de azért is, mert úgy gondolja, hogy nem az áldozatoknak kell viselniük a bûncselekménnyel kapcsolatos következményeket, hanem a jogerõsen elítélt elkövetõnek – legyen szó akár büntetõjogi, akár erkölcsi vagy anyagi következményekrõl. Rennernek további pszichológiai segítségre volt szüksége, mert állapota nemhogy javul, de folyamatosan rosszabbodik: az alkotmánybírósági panasz befogadása és a polgári per eseményei miatt „visszacsúszott” a trauma feldolgozásában, és folyamatos terápiára szorul, hogy a mindennapokban funkcionáljon. Ez pedig nem kevés pénzbe kerül, hisz az állam nem biztosít ehhez sem anyagi, sem szakmai segítséget az áldozatoknak, mindent maguknak kell megoldaniuk és finanszírozniuk.

A bíróság január 15-i ülésén sem az alperes, vagyis Bene Krisztián, sem jogi képviselõje nem jelent meg. Renner Erika, jogi képviselõje, dr. Bartos Bálint ügyvéd, dr. Pákozdi Zoltán Rudolf bíró, Erika élettársa, Balogh Attila és én (rajtam kívül álló okok miatt késve) vettünk részt rajta, mivel annak ellenére, hogy a korábbi ülésekrõl azt a tájékoztatást kaptam, hogy zárt körûek, a Fõvárosi Törvényszék sajtóosztálya megkeresésemre a januári tárgyalási nappal kapcsolatban azt válaszolta: a tárgyalás nyilvános.

Az ügy semmit nem halad, ennek oka, hogy a bíró különbözõ szakértõi véleményeket kért be Erika állapotáról. Tette ezt annak ellenére, hogy a büntetõjogi perben az áldozatot már vizsgálták szakértõk, és születtek igazságügyi szakértõi vélemények is, amelyeket a polgári perbe okiratként átemeltek. Erikát még jobban traumatizálta már az újabb vizsgálatok gondolata is, akárcsak az, hogy újra megkérdõjelezik súlyos sérüléseit. A kérdések ugyanis az elszenvedett (szó szerint idézünk) „kárát”, a nemiségét és nõiességét ért csorbát hivatottak firtatni.

A szakértõi véleményekkel kapcsolatban Erika ügyvédjét, dr. Bartos Bálintot kérdeztem, aki nagyjából vázolta, mire kíváncsi a bíróság a jogrendszer alapján:

Hány éves volt Renner Erika a bûncselekmény idején?
Volt -e rendszeres menzesze?
Szedett-e fogamzásgátlót?
A meglévõ általános állapotára/életkörülményeire tekintettel spontán vagy lombikprogramban történõ gyermekvállalásra lett-e volna esélye?
Gyermekvállalásra spontán vagy lombikprogram keretében lett volna nagyobb esélye?
Jelenleg milyen állapotban van a felperes (azaz Erika) méhe?
Megállapítható-e, hogy a támadás miatti sérülések és azok következményei a felperes spontán megtermékenyülését, valamint a terhesség kiviselését befolyásolták az azóta eltelt idõszakban? Amennyiben igen, úgy kérik, hogy a szakember határozza meg a befolyásoltság mértékét, és mutassa be, hogy miként alakult a felperes sérülések elszenvedését megelõzõ állapotához képest.
Képes-e a felperes szexuális életet élni?
A hüvelyi sérülés milyen konkrét hátrányt okoz Erika életében?
Milyen mértékben járult hozzá Erika jelenlegi állapotához a sajtónyilvánosság, az elnyúló kezelési idõszak és maga a lúggal való leöntés? Hatásukat százalékban kellene az orvosszakértõnek megállapítania.
Milyen volt Erika támadás elõtti egészségi állapota, a traumát megelõzõen volt-e esetleg pszichés megbetegedése?

Ezekre a kérdésekre kellett volna a január 15-i tárgyalási napon választ kapni, de nem sikerült. Az az intézmény, amelytõl a bíró kérte a szakértõi nyilatkozatot (Nemzeti Szakértõi és Kutató Központ) tavaly június óta „kapacitáshiányra” hivatkozva nem végzi el a bíróság által kért vizsgálatokat (ez alatt azt kell érteni, hogy nem rendelkeznek urológussal, égéssebészetben jártas sebésszel, plasztikai sebésszel). A bíró így kénytelen újabb intézményt felkérni a vizsgálatok elvégzésére, ezért a tárgyalást elhalasztotta, a per legközelebb márciusban folytatódhat.

Erika fontosnak érzi tisztázni, hogy ez, ami vele történik nem a bíróról szól. „Hanem arról, hogy a rendszer hogyan mûködik. Legyen 2020 az áldozatok, az áldozatsegítés éve, örülnék neki!” – mondja.

Azoknak a kedvéért, akik nem ismerik az ügyet behatóan, visszamegyünk az elejére. A vád szerint (ami alapján eddig minden esetben elítélték a férfit), Bene Krisztián 2013. március 12-én saját otthonában támadta meg Renner Erikát, miután a nõ pár hónappal korábban szakított vele.

Erika épp indulni készült, amikor az ajtóból egy maszkot és sisakot viselõ alak visszatuszkolta a lakásba, megkötözte, kábító injekciót adott be neki, majd meztelenre vetkõztette. Ezután az öntudatlan Erikát bevonszolta a fürdõszobába, a fürdõkádba tette, és ott leöntötte lúggal a nemi szervét. A következõkben pokrócba csavarta, elvette telefonjait és laptopját, hogy a támadást rablásnak álcázza, majd rázárta az ajtót, és magára hagyta az öntudatlan, elkábított áldozatot. Ha nincs Erika volt férje és jelenlegi párja, akik – mivel Erika nem ment be aznap a munkahelyére, és többször sem vette fel a telefont – a lakására siettek, és mentõt hívtak, nem tudni, mi történt volna az áldozattal.

És hogy miért rezzent össze mindkét férfi, amikor nem tudta elérni az áldozatot? Erika még a 168 Órának készült interjúmban mondta el nekem, hogy az életük már akkor merõ félelem volt: elmondása szerint Bene Krisztián a támadás elõtt is zaklatta, sõt jelenléte így vagy úgy folyamatos volt egészen a bûncselekményig, annak ellenére, hogy az ekkor már jelenlegi élettársával, Balogh Attilával élõ Erika ezt nem akarta. Renner ennek ellenére nem fordult a rendõrséghez, hiszen „az iskolában nem tanítják meg, hogy igenis ekkor már segítséget kell kérni”, hanem próbált normális életet élni, ellátni gyermekeit, törõdni új párjával, és bemenni mindennap dolgozni.

A támadás mellett viszont minden eltörpült, ami addig történt. Miután hazamehetett a kórházból, egy házi szakápoló járt hozzá mindennap kötözni, kötözés elõtt pedig morfiumalapú gyógyszert kellett bevennie az iszonytató fájdalom ellen. Ráadásul hiába, hogy a fõ, reggeli kötést az ápoló tette fel, a nedvedzés miatt ezt kétóránként cserélni kellett, így párjának, Attilának is meg kellett tanulnia a folyamatot. Erika ápolója szerzett egy szikét is, és Attila asszisztálásával próbálta rendszeresen megszabadítani a nõt a vastag, fekete réteget képzõ elhalt szövetektõl, hogy a sebek tisztulhassanak.

Erika ma már jobban van, de sosem lesz képes például szexuális életet élni. Gyerekeit is megviselte az a borzalom, ami édesanyjukkal történt, fiának pszichológus segítségére volt szüksége. A támadás után több mûtétre is szükség volt (összesen kilenc beavatkozáson van túl), és ezeket elintézni sem volt könnyû, ugyanis a vádlott, pontosabban a már elítélt elkövetõ a Budai Irgalmasrendi Kórház igazgatója volt, így a tágabb értelemben vett kollégák közül sokan nem akartak „belekeveredni”.

„Kiürítheti a katéterét a férfi mosdóban, ha akarja”

Mindennek tetejébe az ügyészség 2014 augusztusában annak ellenére is megszüntette Erika ügyét, hogy a nyomozás végén a rendõrség vádemelési javaslattal küldte azt meg nekik – arról nem is beszélve, hogy a nõ a kihallgatásokra sem emlékezett vissza szívesen. Nem volt könnyû, mikor az egyik alkalommal például arra kérték, próbáljon meg visszaemlékezni, megerõszakolták-e. Amikor zokogott, a kihallgatók lehajtott fejjel hallgatták végig, egy pohár vizet sem adtak neki, és közölték vele, hogy a katéterét a férfi mosdóban ürítheti ki, ha akarja. Jogi képviselõje ekkor közbelépett, és azt kérte, tartsanak szünetet, mert látta, hogy Erika már nagyon nem bírja.

Végül Erika fellebbezett az ügyészségi megszüntetõ határozat ellen, így mégis lett tárgyalás. A nõ ekkor fordult elõször a nyilvánossághoz is, mert más reményt már nem látott arra, hogy ne tussolják el nemcsak az õ, de más áldozatok ügyét sem. Mint mondta, a doktor rangjait és érdemeit hosszasan sorolták a bírósági kiírásokban, míg róla annyit mondtak:

az áldozat.

Az elsõ bírósági tárgyaláson Erika úgy érezte magát, mintha csak díszlet lenne a saját maga által indított perben, és ez így is maradt mindaddig, amíg az egykori Népszabadság újságírója, Rab László nem írt az ügyérõl, majd ennek hatására tömegesen meg nem jelentek a tárgyalásokon a sajtó képviselõi. Erika elmondása szerint ekkor történt hozzáállásbeli változás az ügyében, ekkor kezdték el komolyan venni az esetet.

Elsõ fokon végül a Fõvárosi Törvényszék 2016 májusában négy év börtönbüntetésre ítélte testi sértésért Benét, és öt évre eltiltotta orvosi hivatása gyakorlásától. Ez ellen felmentésért fellebbezett a vádlott és ügyvédje.

A másodfokú tárgyaláson már súlyosbodott, maradandó súlyos testi sértés helyett életveszélyt okozó testi sértés lett az ítélet: 2017 márciusában kilenc év börtönre ítélték Benét, és örökre eltiltották a praktizálástól. Ennek ellenére a férfi az ítélet után két hétig még szabadlábon védekezhetett, Erika pedig továbbra is rendõri védelmet kapott – akkor ez már több mint két éve tartott.

A következõkben a Kúriához került az ügy, mivel plusz bûncselekményt is megállapítottak másodfokon, ott pedig visszahelyezték az ügyet másodfokra. A megismételt másodfokú tárgyalásokat már elõzetesben ülte végig Bene Krisztián, az ítélet újra 9 év börtön és az orvosi hivatástól való örökös eltiltás lett. Mivel újra megállapítottak további bûncselekményeket is (magánlaksértést és személyi szabadság megsértését), harmadfokra ismételten a Kúriához került az ügy, ahol megint súlyosbítottak: 11 évre ítélték a férfit.

A kérdés most az, hogyan végzõdik Erika polgári pere, milyen döntésre jut az Alkotmánybíróság, és vajon kezdõdhet-e a kálvária elölrõl.

Forrás: NLC
Hadházy Ákos: Egy szemtanú szerint Szijjártó Péter ebédelni is helikopterrel ment
Pataky Attila: Talán majd odaát megértem, kik és miért szabadították ránk...
7,3 millió forintot is hazavihet egy másodosztályú focista Magyarországon
Orbán: jelenleg van elegendő ágy, eszköz, lélegeztetőgép és orvos is
Nem kell karanténba vonulnia annak, aki a romániai választásokról jön vissza Magyarországra
Teljesen szétverték az autót, majd szelfiztek a tetején magyar fiatalok
Ingyen maszkot osztogat a vásárlóknak a Spar
Müller Cecília arra kérte az időseket, hogy vásároljanak korán
A kormány a tervezett pénz dupláját tolta ki határon túlra
Bőkezű a magyar kormány: 16 milliárd ment az erdélyi Alapítványnak
Megint beázott a Szent János Kórház szülészete
Kunhalmi elárulta: akár miniszterelnök is lenne
Csúnya tv botrány a kamerák előtt - Nem a s.ggedből rántottál ki
Nem kell karanténba vonulniuk az erdélyi magyaroknak, ha szavazás után lépnek be Magyarországra
Botrány: hackerek támadtak magyar pénzügyi intézeteket
Százmilliókat szakértenek maguknak össze a kormánymédia kedvenc elemzői
Durva: 52 ezer álláskereső tűnt el a piacról három hónap alatt
Telekom: Példátlan mértékű hackertámadás érte Magyarországot
Szijjártó még ezer lélegeztetőgép beszerzését jelentette be
Kaliforniai erdőtüzek: Több mint 1200 ember halhatott meg
Ezt kérte Orbán Viktor Novák Katalintól
Nagyon durván nekimentek Pataky Attilának a kommentelők
Tragédia: szerelméhez igyekezett a férfi akit halálra gázolt a villamos
Orbán: A kórházi kapacitásokat rendszeresen áttekintjük
Orbán: egyelőre biztonságos mennyiségű tartalékkal rendelkezünk
Müller: fokozatosan nő az elvégzett tesztelések száma, Magyarország kezdettől fogva a WHO ajánlásait követi
Varga Mihály: Az elmúlt 10 év arra elég volt, hogy fölkészítse a magyar gazdaságot egy újabb válságra
Kásler lépett: miniszteri biztost adott a sportakadémiáknak
Németh Sándor: A választók elvárják a magukat konzervatívnak beállító politikusoktól, hogy a magánéletükben is erkölcsi normák érvényesüljenek
Orbánt kritizálták nyiltan: lesöpörte az emberiség legégetőbb problémáját
Újabb elbocsátások kezdődnek - mutatjuk hol
Orbán Viktornak nincs terve arra az esetre, ha Trump elvesztené az elnökválasztást
Durva: Mészáros saját magának adta el a biztosítóját
Óriási feliratot feszítettek ki aktivisták a Szabadság-hídon
Magyar botrány: bekérték a sztrájkban résztvevők név szerinti listáját
Orbán: Néha úgy érzem Brüsszelben, hogy még mindig szabadságharcos vagyok
Simply blah, blah, blah - mondta a magyar miniszterelnök a Reutersnek
Orbán turné: beugrott a Szent László Kórházba, hogy ellenőrizze minden rendben van-e
Hivatalos: Magyarországon erősödött a korrupció elleni fellépés - állítják az Állami szervek
Kerékpárost gázolt egy taxis Budapesten
Hadházy Ákos: Egy szemtanú szerint Szijjártó Péter ebédelni is helikopterrel ment
Megérkezett Mészáros Lőrinc, és nyereségessé is vált a klub
7,3 millió forintot is hazavihet egy másodosztályú focista Magyarországon
Elszabadult a pokol: rendőrökre lőttek a tüntetők Amerikában
2,5 milliárd forintot kap Tihany
Egy szemtanú szerint ebédelni ment helikopterrel Szijjártó Péter