THE TIMES
Feliratkozás hírlevélre
A székelyföldi gazdaságfejlesztési pályázaton is Mészáros-közeli vállalkozó nyert!
Még a Külügy sem tud róla, hogy Orbán jegyeket vett volna a magánrepülős útjaira!
A székelyföldi gazdaságfejlesztési pályázaton is Mészáros-közeli vállalkozó nyert!
Alig jegyezte be cégeit, rögtön megítéltek 4,5 milliárd forintot Balázs Lászlónak: nem csoda, hiszen testvére Mészáros Lőrinccel és Tiborcz Istvánnal üzletel. A Pro Economica Alapítvány pályázatán az Igazi Csíki Sör tulajdonosa is jól járt.

2019 november végén, egy más témájú közleménybe eldugva publikálta a Pro Economica Alapítvány a székelyföldi mezőgazdasági nagyberuházásokra kiírt pályázat egyes nyerteseinek a nevét.

Ez azért hírértékű, mert 2019 júliusában a nyertesek listáját úgy hozták nyilvánosságra, hogy abból nem derült ki, hogy milyen romániai cégek nyertek összesen 24 milliárd forint (72 millió EUR) vissza nem térítendő támogatást.

A november 28-án publikált listán a 66 nyertes pályázó közül 24-nek szerepel a neve, ők összesen 8,7 milliárd forint támogatást nyertek. A Pro Economica Alapítvány közleményéből az derül ki, hogy ezekkel a pályázókkal sikerült november végéig megkötni a szerződést.

Hogy a többi nyertes szerződött-e, azt nem tudjuk, mindenesetre egy december 7-én publikált közlemény szerint akik december 20-ig nem kötik meg a támogatási szerződést, azok elesnek a támogatástól.

Erre és egy sor további, pályázatokkal kapcsolatos részletre kérdeztünk rá Kozma Mónikánál, a Pro Economica Alapítvány ügyvezetőjénél, kérdéseinkre azonban nem kaptunk válaszokat.

A döntési listát böngészve jól látszik, hogy a pályázók két nagy csoportra oszlanak: egyrészt vannak azok a székelyföldi vállalkozások, melyek több éve megbízhatóan és pénzügyileg is eredményesen működnek – ők jellemzően százmillió forintos nagyságrendű összegeket nyertek.

A milliárd forintos kategóriában találhatóak azok a projektek, ahol az eredményeket vélhetően politikai hátszéllel pótolják. Az egyik ilyen vállalkozó Balázs László, aki két, Gyergyószentmiklóson bejegyzett cégnek, a Plazmontech Kft.-nek és a Batlas Holdingnak az ügyvezetője (nyitóképünkön).

Mindkét céget 2018 november végén jegyezték be, a Pro Economica Alapítvány pályázati kiírása előtt nem sokkal, tevékenységük, pénzügyi eredményeik, alkalmazottaik nincsenek. A cégadatbázisból annyi derül ki, hogy a Batlas Holding fő tevékenysége holdingok üzemeltetése, a Plazmontech pedig kutatás-fejlesztéssel foglalkozik. Egyik tevékenységi terület sincsen összhangban a kiírással.

A kiírásban az is feltétel, hogy a pályázónak két lezárt üzleti évvel és öt alkalmazottal is rendelkeznie kell – ezek a cégek egyik feltételt sem teljesítik. Igaz, a kiírás szerint figyelembe lehet venni a pályázó cég tulajdonosának más cégeit is.

A Pro Economica Alapítvány igazgatótanácsa a két cégnek összesen 4,5 milliárd forint (13,5 millió euró) vissza nem térítendő támogatást nyújtott, egy sajtóbeszámoló szerint egy tejfeldolgozó és egy hűtőház felépítését tervezik. A projekt összértéke 28 millió euró.

Hargita Megye Tanácsa egyébként egy 2019 decemberében megszervezett dísztanácsülésen Balázs László testvérének, Balázs Attilának Hargita Megyéért Díjat adományozott.

Sajtóbeszámoló szerint a díjat Balázs Attila részben „az eddigi tevékenységéért kapta, de legalább ennyire hangsúlyosan a szülőföldjén következőkben várható beruházások által a térség gazdasági megerősítéséért kifejtett munkáját előlegezték meg ezzel.”

A méltatásból kiderül, „a díjazott személy életútja, tevékenysége jó példa a közösség számára, hiszen abból a kapcsolati tőkéből, amit megteremtett, abból, amit létrehozott kitartó munka, tudás, tehetség, ambíció által és ami által sikeres lett, visszafordít valamit a szülőfalujába.”

Ez a Magyarországon felhalmozott kapcsolati tőke valójában a Mészáros Lőrinc és Tiborcz István cégbirodalmához kapcsolódik. Mint azt a Magyar Hang kiderítette, Balázs Attila több mint két tucat vállalkozást birtokol, és ezek meglepően sikeresek a magyarországi közbeszerzéseken, például ott voltak a kivitelezők között olyan presztízsberuházásokon, mint a Puskás Ferenc Stadion.

Legutóbb Balázs Attila neve a balatonfüredi kikötő megvásárlása kapcsán bukkant fel: Mészáros Lőrinc és Tiborcz István közös ingatlankezelő cége, az Appeninn Nyrt. Balázs Attila cégével, a Bayer Construct Zrt.-vel vásárolta meg a kikötőt üzemeltető Solum-Invest Kft.-t.

Több mint 400 millió forintot (1,2 millió eurót) nyert a Berke Integrator de Prelucrare a Carnii SRL. Ezt a vadhúst feldolgozó céget 2005-ben jegyezték be, azonban az utóbbi években üzleti forgalma nulla, alkalmazottai sem voltak.

Tulajdonosai az üzleti tanácsadással foglalkozó, 2018-ban bejegyzett Cs L Transylvania Project SRL, valamint a húskereskedéssel foglalkozó Control Group Consulting SRL. Úgy tudjuk, a Berke Integrator de Prelucrare a Carnii SRL a székelyföldi Albert András vállalkozó érdekeltségi köréhez tartozik. Ő a tulajdonosa az ivói vadasparknak.

A székelyföldi gazdaságfejlesztési pályázat nagy nyertesei között található Lénárd András is. Az ő vállalkozásai ugyan nem szerepelnek a Pro Economica Alapítvány által novemberben közzétett listán, azonban Lénárd maga beszél egy 2019 novemberében készült PR-interjúban arról, hogy a sörgyár mellé malátagyárat és chipsgyárat tervez felépíteni.

A két projekt összesen 25 millió eurós beruházást jelent, és mindkettőt támogatja a Pro Economica Alapítvány. A Magyar Hang úgy tudja, Lénárd András érdekeltségei összesen 2 milliárd forint támogatást nyertek.

Kozma Mónika, a Pro Economica Alapítvány ügyvezetője megerősítette a Magyar Hangnak, hogy az Igazi Csíki Sör mögött álló vállalkozó két cége ott van a nyertesek között, azonban a megítélt összegről nem nyilatkozott.

Hogy lássuk, egyeseknek mennyire könnyű vállalkozni Székelyföldön: a Lénárd által tervezett chipsgyár felépítése előtt nagy akadály volt, hogy Csíkszentsimonban, a gyár tervezett helyszínén nem volt bevezetve a földgáz.

Azonban Hargita Megye Tanácsa ezt a problémát megoldotta azzal, hogy a tanács költségvetéséből kiutalt 100 ezer eurót gázelosztó állomás kiépítésére a községben. Csak arról felejtettek el szólni, hogy első körben nem a csíkszentsimoni lakosság, hanem a chips- és a sörgyár kap olcsó földgázt.

Nyitókép: Balázs László, a Batlas Holding és a Plazmontech képviselője (balra) valamint Kozma Mónia, a Pro Economica Alapítvány ügyvezetője aláírják a támogatási szerződést.

Forrás: Átlátszó
Pedofil-ügy: 10 évre titkosították az ügy részleteit!
Leszavazta a Fidesz a családi pótlék emelését!
Elsöprő ellenzéki siker Dunaújvárosban!
Az egész Brexit kismiska ahhoz képest, amire Magyarország és Lengyelország készül az EU-ban!
TASZ jogásza: Kérdés sem fér Mészáros közszereplőségéhez!
Érd polgármestere: Sárban, porban járunk, miközben évi félmilliárd ment látványsportra közpénzből!
Kilencmillió euróért vesz szlovén wellnesskomplexumot a magyar állam!
Orbán: Az utolsó 10 év volt a legsikeresebb 10 az elmúlt 100 év magyar történetében!
Játék közben mellkason lőtte öccsét egy 15 éves kiskunfélegyházi lány!
Nemzeti szégyenünk!
Az idősek választhatnak: éhen halnak vagy meghalnak!
EMMI: A kórházak egyre több beteget tudnak fogadni!
Szijjártó: 15 milliárd Ft segélyhitelt adunk Ruandának!
146 millió Ft-ot szavazott meg a fideszes képviselő-testület a nagykőrösi futballklubnak!
Súlyos gondok előtt a magyar nyugdíjrendszer!
Felbecsülhetetlen értékek porosodnak: Egy kőbányai raktárba szállítják a Néprajzi Múzeum tárgyait!
Gyilosság Mosonmagyaróváron: Megölte mozgáskorlátozott lányát a 74 éves apa! (videó)
Magyarországról finanszírozták Gruevszki médiáját!
Ezrekbe fáj nekik a nyugdíjasoknak, két nap alatt kétszer jártak pórul!
Feljelentést tettek, mert az állam megvette Mészároséktól az erőmű-roncsot!
2009-es Magyar Nemzet címlap! Akkor ez most kinek is a kudarca?
Pénzügyminiszter: A magyar gazdaság Európa élmezőnyében van!
Perrel fenyeget Mészáros Lőrinc!
Két gimnázium is nyílt levélben tiltakozik az új NAT ellen!
4 milliárdot ad a kormány a budapesti foci Eb szurkolói programjaira!
Szijjártó barátja ugyanazzal a trükkel szerzett önkormányzati lakást a Várban, mint Bayer Zsolt!
Engedély nélkül altatták el a fogászaton a 4 éves kisfiút: kómába esett, majd meghalt!
Döbbenet: Hogy kerülhet egy 323 fős lelátó befedése 257 millió Ft-ba?
“Dobálták” a milliárdokat a CÖF imareggelije előtt!
Durva adatok: 40.000 külföldi nyugdíjas kapott 361 millió Ft-nyi rezsiutalványt!
“Hát kicsoda maga, hogy engem zaklat?” – Mészáros durván elküldte a fenébe az újságírónőt!
Államtitkár: Magyarország az adócsökkentés éllovasa az Unióban!
Egy budapesti apa bevizsgáltatta a csapvizük ólomtartalmát, a határérték hatszorosát mérték!
A világon a magyarok aggódnak a legjobban az egészségügy miatt!
Hiába tagadják Orbánék, a 340 Ft-os euró betesz a magyaroknak!
Jogerősen is pert bukott az MTVA a kihajított országgyűlési képviselőkkel szemben!
Elszabadult az infláció!
Közel 6 milliárd forintot kaptak az államtól Csányi cégei, de a Hell is jól járt!
Ez fájni fog: levonhatják a fizetésből a cigiszüneteket!
Hosszú börtönévek várhatnak a volt Fideszes képviselőre!
Nem tudni, mire kapott további 2,4 milliárdot a felcsúti foci!

thehungariantimes.hu

valamit mindenki tud de mindent senki sem
Még szép, hogy megvédik az országot, ahol egy 45 éves férfi késsel rabolhat ki egy kisgyereket a nyílt utcán!
Orvostanhallgatók elől szerzett meg egy olcsó bérlakást a volt budavári polgármester!
Még a Külügy sem tud róla, hogy Orbán jegyeket vett volna a magánrepülős útjaira!
Bódi Sylvi: A migránshelyzethez hasonlóan le kell zárni Magyarország határait a kínaiak elől a koronavírus miatt!
Brutális részletek a tatabányai családirtásról: üvegdarabbal vágta szét a saját nyakát a gyilkos apa!
Történelmi mélypont: Nem tér magához a forint, még mindig 340 felett az euró!
Szíjjártó: A Fidesz Európa legsikeresebb pártja!
Médiatanács: Szerkesztői szabadság miatt nem indítható eljárás a Karácsony-interjú kapcsán!
Irodát nyit Brüsszelben a Fidesz pártalapítványa!
Átadásőrület: Egyszerre 14-en adták át az M4-es új szakaszát!
Bayer Zsolt marad a budai várban!
23 milliót mulatott el a Fidesz karácsony előtt!
881 milliós hitelből vette meg Mészáros luxusszállóját Tiborcz!
43 milliót tapsolt el Erzsébetváros fideszes vezetése!
Novák: Merkelék szeretnék, ha a Fidesz Néppárton belül maradna!
9 milliárdért épít 3 kilométernyi vasútvonalat Mészáros Lőrinc!
Fidesz-közeli médiabefektetések miatt nyomoznak a szlovénok, Habonyék vannak a célkeresztben!
1000 ember veszti el az állását Ózdon, bezár egy gyár!
Katolikus pap: A pedofília kisebb bűn, mint az abortusz!
Példátlan Európában az új Nemzeti alaptanterv!
Orbánék 24,5 milliót adnak a ferencvárosi bolgár ortodox templom felújítására!
Nagy Feró: Nagyon erős kapocs van isten és köztem...
Több mint 2 milliárd Ft jutott el a Balkánon terjeszkedő Orbán-médiához!
Magyarország Észak-Irak legnagyobb keresztény városa újjáépítésén dolgozik!
Tamás Gáspár Miklós: Orbán valódi barátainak jelentős része fasiszta!
Nagyjából 1 milliárdért cserél routereket Mészáros egyik cége a kórházakban!
A Hungarikum Bizottság összehívását kérik az agrárminisztertől a megsemmisített Tokaji borok miatt!
A kormányhatározat ellenére sem ad pénzt új buszokra a BKV-nak a kormány!
Az új NAT nem gyerekeket, alattvalókat nevel!
Közvagyonból magánvagyon: A felmérés szerint Magyarországot foglyul ejtette a korrupció!
Döbbenet: 19 ezer gyerekp.rnó felvételt találtak a magyar diplomatánál!
2 milliárdot adott az Orbán-kormány a szalézi rendnek építkezésre!
Tüntetők várták Orbánt Berlinben!
Tiborczék hitelből vették meg Mészáros tarcali ötcsillagos szállóját!

thehungariantimes.hu

valamit mindenki tud de mindent senki sem
impresszum