Budapest     2020-09-23   Csatlakozz hozzánk facebookon
Termõföldmutyi Magyarországon: A New York Times és az Euronews is utánajárt a dolognak! 
A gazdák közül van, aki belehalt a csalódásba, mások felszámolták a gazdaságukat, sokan legeltetés helyett egész éven át fedett karámban kénytelenek tartani a megmaradt állataikat – ezt tapasztaltuk novemberben, amikor négy évvel a föld nélkül maradt hortobágyi gazdákról szóló riportunk után az Euronews riporterével visszamentünk a helyszínre. A problémákat azóta sem sikerült orvosolni, a helyiek egyértelmûen a földárverésekrõl szóló Ángyán-jelentésekben foglaltakat erõsítik meg: nem a helyi gazdálkodók, hanem a jó politikai kapcsolatokkal bíró, sokszor a mezõgazdasággal még csak köszönõviszonyban sem lévõ, a földterületektõl gyakran távol élõ, tehetõs emberek jártak jól az állami termõföldek újraosztásával.


Az állami földbérletekkel kapcsolatos visszaélésekrõl korábban a nyilvánosság elõtt, az Átlátszó 2015-ös riportjában is felszólaló gazdák közül van, aki ma már nem nyilatkozik a sajtónak, mivel szerinte annak idején emiatt kapott rendszeres adóhatósági ellenõrzéseket.

A nyilvánosságot – egyéb remélt megoldás híján – ma is vállaló, föld nélkül maradt hortobágyi gazdák azt mondják, hogy a helyzet 2015 óta még rosszabb lett, az általuk akkor a földbérletek újraosztása kapcsán kifogásolt igazságtalanságokra, szabálytalanságokra azóta sem kaptak jogorvoslatot. Nem tudnak semmit a területeket bérbe adó nemzeti park által korábban beígért ellenõrzésekrõl, a bérleti szerzõdések felülvizsgálatáról sem. Ezekrõl mi is feltettünk a kérdéseinket az agrártárcának és a Hortobágyi Nemzeti Parknak, de a válaszukat egy hónapja hiába várjuk.

Öt éve legeltetés nélkül, csak a fedett karámban tartja a 300 tehenét a 2015-ös riportunkban nyilatkozó egyik gazda, Bajkorné Tóth Erika. Ezt a gazdaságot 24 éven át – akkor még 170 hektáron, 500 marhával – az édesapja, a 2015-ben még az Átlátszónak is nyilatkozó Tóth József vezette a nemzeti parktól bérelt területen, de öt évvel ezelõtt, a földbérleti szerzõdések váratlan, és a korábbi bérlõk által sok ponton kifogásolt felmondása után a férfi megbetegedett, és néhány hónappal késõbb meghalt. A lánya folytatta a gazdálkodást a meglévõ állatok miatt, és más megélhetés híján.

A több száz hektáros vegyszermentes gazdaság elpusztítását okolja Bolye Ferenc, a Kishantosi Ökológiai Mintagazdaság alapítójának haláláért az egykori ügyvezetõ kollégája, Ács Sándorné is. A perek egy részét elvesztették, de az igazságszolgáltatás is elismerte a pályáztatás általuk kifogásolt szabálytalanságait, és nem történt meg az ügyek kivizsgálása. Bolye Ferenc 2016-ban halt meg, miután az új bérlõk birtokba vették a területeket és beszántották az ökogazdaság vetését.

Ráadásul ez a Balmazújváros melletti hortobágyi gazdaság korábban kétszer is kapott uniós támogatást korszerûsítésre, az így vállalt kötelezettségek miatt sem hagyhatták abba az állattartást még akkor sem, amikor a tanyájukat körülvevõ legelõk mind másokhoz kerültek. Pedig, mint a korábbi riportunkban is megírtuk, legelõk nélkül nemcsak az azok után járó agrártámogatástól esik el a gazda, hanem így az állatok etetése is közel kétszer annyiba kerül, több milliós pluszköltséget eredményezve.

Bajkorné Tóth Erika szerint akkoriban azt ígérték nekik, két évvel késõbb ellenõrzik, felülvizsgálják majd az új bérlõkkel kötött szerzõdéseket, de ezügyben azóta sem történt semmi, hiába kaptak idõpontot a nemzeti parkkal való egyeztetésre 2017-ben, ott érdemben senki nem állt velük szóba.

A balmazújvárosi gazdaság esete csak egy a sok közül. Ángyán József, a második Orbán-kormány egykori vidékfejlesztési államtitkára 2015 óta készít elemzéseket a földbérletekrõl és földeladásokról, amelyekben az új tulajdonosok és bérlõk politikai kapcsolatrendszerét is bemutatja. A sorozat legutóbbi, Veszprém megyérõl szóló elemzésében Ángyán arról is ír, hogyan nyertek fideszes országgyûlési és önkormányzati képviselõk, családtagjaik és munkatársaik a Földet a gazdáknak! program termõföldárverésein.

A hortobágyi gazdák szintén az Ángyán József által is kifogásolt problémákat sérelmezik: sok esetben nem a helyi gazdák, nem a kis gazdaságok jutnak földhöz, hanem hatalmas birtokokkal gazdálkodó, nem helyben lakó személyek vagy cégek, akik gyakran kizárólag a különféle állami és uniós agrártámogatások elnyerése érdekében terjeszkednek. Ottjártunkkor olyan földet is mutattak, amin a földbérletek újraosztása után a Hortobágytól több száz kilométerre élõ új bérlõ évek óta egyetlen állatot sem legeltetett, miközben a helyben lakó régi bérlõknek nincs hova kiterelniük az állataikat.

Mivel az ezzel kapcsolatos kérdéseinkre válaszokat nem kaptunk sem az agrártárcától, sem a Hortobágyi Nemzeti Parktól, az online elérhetõ adatszolgáltatás, és a gazdáktól kapott információk alapján úgy számoltuk, hektáronként 73 ezer forint körül alakul a megkapható alaptámogatás, amire további több tízezer forint járhat, ha például Natura 2000-es védett területrõl van szó, vagy ritka állatfajok (például túzok) is élnek az adott területen.

A földügyekkel, agrártámogatásokkal kapcsolatos magyarországi visszaélésekrõl érkezõ hírek Brüsszel figyelmét is felkeltették. Az Átlátszó úgy tudja, hogy az Európai Parlament Költségvetési Ellenõrzési Bizottsága is vizsgálódni kezdett azután, hogy a New York Times magyarul is írt a magyarországi földügyekrõl.

Az Európai Unióban a tagállamok kompetenciája a földkérdés, ha azonban felmerül, hogy egy tagállamban ezzel kapcsolatos, az unió költségvetését is érintõ visszaélésekre kerülhetett sor, akkor ezeket az eseteket az uniós fõigazgatóságok tüzetesen megvizsgálják. A Magyarországon kifizetett agrártámogatások ügyében az Európai Csaláselleni Hivatal, az OLAF is vizsgálódott, jelzése alapján a Mezõgazdasági és Vidékfejlesztési Fõigazgatóság 2015-ös és 2017-es ellenõrzése rendszerszintû hiányosságokat – korrupciót, összeférhetetlenséget – talált a 2007-2013 közötti magyarországi vidékfejlesztési programban.

A hortobágyi földbérletek kapcsán lezajlott egy KEHI-ellenõrzés is, amit megpróbáltak titkosítani, de végül egy per következtében nyilvánosságra került a tartalma, amibõl az derült ki, hogy 1072 pályázatból 1040-ben a valóságtól elérõ adatokat adtak meg a pályázók. A vizsgálat eredményeként 2015-ben lemondott a Hortobágyi Nemzeti Park akkor igazgatója, és a bérelt földek egy részét újrapályáztatták.

A földügyekkel kapcsolatos visszaélések felderítésében fontos szerepet vállalt és vállal most is a Greenpeace. A környezetvédõ szervezet agrár témavezetõje, Rodics Katalin szerint a kormány és a hatóságok mostanra lerendezett és befejezett ügynek tekintik a témát, pedig perek továbbra is folynak, s a földmutyit szerinte legjobban illusztráló, egykor 452 hektáron vegyszermentes gazdálkodást folytató Kishantosi biogazdaság ügyében még várják a strasbourgi bíróság döntését. Rodics szerint azért fontos, hogy Ángyán József aprólékosan dokumentálja a problémákat, mert

“a földbérleti pályáztatás és az árverések átláthatatlanul, tisztességtelenül, jogszabályellenesen, alkotmányellenesen, a természeti értékeinket is megkárosítva zajlottak, s ha valaha egy tisztességes kormány ezt megpróbálja majd rendbe hozni, meglesznek az adatok a visszaélések felderítéséhez”

A New York Times cikke után most az Euronews is utánajárt a témának, “Gazdagodó oligarchák – földmutyik Magyarországon” címmel közöltek cikket és riportfilmet. Az Euronews riporterét Hatvanpusztára és a Hortobágyra kalauzoltuk, kisemmizett gazdálkodókat és független szakértõket is megszólaltattunk:

Ez is érdekelhet:
                             
Ezek érdekelték olvasóinkat leginkább
Orbán: Nagy ütközet vár ránk 2022-ben, készüljetek
Novák: Olyan otthonteremtési program jön, amelyhez hasonló még nem volt Magyarország történetében
Jönnek a kemény büntetések: Íme a mától érvényes új maszkszabályok
3200 milliárddal többet költ a kormány idén a költségvetéshez képest
Az önkormányzatok forrásait a járványra hivatkozva csökkentik, a többletkiadások jelentős része mégsem a válságkezeléshez kapcsolódik A kormány a parlament által elfogadott költségv...
  
Közel egy hónapot kell várni két tesztre
Az új eljárásrend értelmében hétfőtől a háziorvos is karanténba küldheti a koronavírus-fertőzés gyanús pácienseket Cserni István, a Háziorvosok Online Szervezet (HaOSz) alelnöke elm...
  
Levetetik a maszkot egy pécsi bankban az ügyfelekről
Bármilyen furcsán is hangzik, csak maszk nélkül lehet belépni abba a pécsi pénzintézetbe, amelyet korábban kétszer is kiraboltak A bankban biztonsági okokból mindenkit lefényképeznek, ak...
  
Egészen új módszerrel próbálják csalók csőbe húzni az időseket
Teljesen új átverésre hívta fel a figyelmet a napokban a fogyasztóvédelmi hatóság Az elsősorban egészségmegőrzőnek mondott étrend-kiegészítőket telefonon kínálják a cégek, és csa...
  
Pataky Attilát hazaengedték a kórházból, mutatjuk a részleteket
Budapest – A felesége szerint az Edda Művek vezetője már túl van a nehezén – Attila sokkal jobban van, már el is hagyhatta a kórházat Túl van a nehezén, itthon lábadozik – árulta el...
  
Ördög Nóri botrány: így védik a birtokukat az akarattyaiak
Balatonakarattya — Továbbra is zúgolódnak a helyiek Ördög Nóra (38) és Nánási Pál (46) balatoni kisboltja miatt A műsorvezető és fotóművész párjának üzlete rövid idő alatt nagyo...
  
Újabb dolog amit szeretne az EU-s bizottság, de mi nem akarjuk megtenni - kitalálod mi az?
Egy augusztus végi rendezvényen dicsérte „Európa legjobbjaként” a magyar vadászati törvényt Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, de a KDNP politikusa már akkor figyelmeztetett, hogy B...
  
Durván odaszóltak Orbánnak: Miniszterelnök úr, kabaré, amit ezzel az országgal művel,
Már az őszi ülésszak hétfői nyitónapján egymásnak feszült Jobbik pártelnöke a kormányfővel, de az élcelődő kérdésre Orbán meglepő válasszal reagált Jakab Péter arról beszélt,...
  
Orbán: Készüljünk föl rá, hogy nagy számban fognak érkezni keresztények Nyugat-Európából!
Már az őszi ülésszak hétfői nyitónapján egymásnak feszült Jobbik pártelnöke a kormányfővel, de az élcelődő kérdésre Orbán meglepő válasszal reagált Jakab Péter arról beszélt,...
  
Botrány: Trump kormánya megvonná az állami támogatásokat New Yorktól
Anarchista városnak titulált három amerikai nagyvárost Donald Trump kormánya, amelyektől megvonna minden szövetségi támogatást - írja a BBC New York, Portland és Seattle azért nem érdeme...
  
Megint Magyarország: 500 millió forint értékben vettek fel jogtalanul EU-s támogatásokat
Több mint száz vádlott ellen emelt vádat a főügyészség költségvetési csalás bűntette miatt, az elsőfokú ítéletben a bíróság több terheltet súlyos, letöltendő szabadságvesztés...
  
Szivárognak dokumentumok: Menczer szerint a külügyminiszter úr még nem rúgott ki elég embert
Hétfő este az ATV-n rákérdeztek a Külügyminisztérium államtitkáránál arra a levélre, ami szerint a külügy magyar újságírók külföldi útjairól gyűjtött adatokat, mert a szakmai p...
  
Mindenki Dzsudzsák Balázs bemutatására számított.. DE...
Sajtótájékoztatót tartott a Debreceni VSC csapata, ahol ugyan nem Dzsudzsák Balázs várva várt szerződtetését jelentették be, de mint kiderült, jó eséllyel hamarosan erre is sor kerülhe...
  
Tesco: Óriási változás jön
A koronavírus járvány elején hatalmasat pörgött a különböző termékek házhoz szállítása Volt időszak, mikor a nagyobb áruházaknál úgy kellett vadászni kiszállítási időpontokra ...
  
Teszt nélkül is fertőzöttnek minősíthet a háziorvos
Új eljárásrendet (pdf) adott ki 2020 szeptember 21-én a koronavírusjárvány kezelésére Müller Cecília tisztifőorvos és Kásler Miklós, az egészségügyért felelős miniszter Az új elj...
  
Újból üzembe helyezik a katonai szűrősátrakat
Újból üzembe helyezik a Dél-Pesti Centrumkórház (DPC) sátorrendszerét, amiben a koronavírus-fertőzöttek előzetes szűrését végzik - írja az MTI Ez az a sátorkomplexum, amelyet még m...
  
Döntenünk kell Kína és az USA között
Másfél év előkészítő munka után múlt héten kezdett működni az Egyensúly Intézet nevű, magát agytrösztként meghatározó kutatóközpont Az alapítók a napi politikától független,...
  
Orbán bejelentette a második hullám legrosszabb forgatókönyvét
A miniszterelnök napirend előtti felszólalásával indult a parlamenti őszi időszaka A maszkot viselő képviselőknek Orbán Viktor a koronavírus járvány második hullámáról is beszélt, ...
  
Romokban a gazdaság: 363,17 forintba került egy euró
Hétfőn öt hónapos mélypontra került a forint árfolyama az euróval szemben, a délelőtti órákban az euró árfolyama 363 forint fölé emelkedett, onnan valamennyit visszaesett, délután vi...
  
Baj van: leépítés lesz a Budapest Airportnál
A kormány szeptemberben bevezetett utazási korlátozásai miatt várhatóan a 17 évvel ezelőtti szintre esik majd idén a Liszt Ferenc repülőtér forgalma, így a repteret üzemeltető Budapest ...
  
Találgatások: hamarosan szavazhat a parlament a hitelfizetési moratórium meghosszabbításáról
A kormány még hétfőn beterjesztheti a parlament elé a hitelfizetési moratórium fél éves meghosszabbításáról szóló törvényjavaslatot, amelyet kedden már meg is szavazhatnak a képvise...
  
Orbán: A kormány ellen harcolni káros és erkölcstelen
A 2020-27-es uniós költségvetésről folytatott tárgyalás eredményeiről, a járvány elleni védekezésről és a kormány gazdaságvédelmi intézkedéseiről beszélt a parlament őszi ülés...
  
Rétvári Bence államtitkár elárulta, hogy kevés tesztet végeznek
Több kérdést is feltett írásban Szabó Tímea országgyűlési képviselő Kásler Miklós miniszternek a koronavírus tesztekről Ezekben lényegében arra volt kiváncsi a PM-es politikus, hogy...
  
Még mindig büntetőeljárás folyik ellene, de újra a fideszes Mondok József lett Izsák polgármestere
Vasárnap polgármesterválasztást tartottak Izsákon, miután a nyár elején, autója megrongálása miatt lemondott Kutas Tibor, aki 2019 őszén függetlenként szűken, 39 szavazattal verte meg ...
  
Jönnek a kemény büntetések: Íme a mától érvényes új maszkszabályok
Hétfőtől érvényesek a maszkviselés új, szigorúbb szabályai, amiket kormányrendelet ír elő. Alapvető újdonság, hogy a maszk mostantól ténylegesen maszkot kell, hogy jelentsen, vagyis ...
  
Orbán úgy emlékszik, hogy már 2010-ben is Soros ellen harcolt
„A nemzeti önrendelkezésre a legnagyobb veszélyt ma a globális, nyílt társadalmat hirdető, a nemzeti kereteket felszámolni akaró világhálózat jelenti. A Soros György-féle korlátlan an...
  
A bírósághoz fordul az SZFE
"A Színház- és Filmművészeti Egyetem fenntartó kuratóriuma a napokban ismét egyoldalúan — s ezúttal bizonyíthatóan jogszabályba ütközően — átírta az egyetem Szervezeti és Műkö...
  
Óriási bajban vannak a budapesti vendéglátóhelyek: Elbocsátásokon és bezáráson gondolkodnak
A csőd szélére kerültek - így fogalmazott egy belvárosi bisztró tulajdonosa, aki más tulajdonosokkal egyetemben elbocsátásokon és bezáráson gondolkodik. Egy pénteki kormányrendelet szer...
  
Orbán: Nagy ütközet vár ránk 2022-ben, készüljetek
2022 tavaszán választás lesz. Addig védekezés lesz - írja a Magyar Nemzetben megjelent cikkében Orbán Viktor, meghirdetve újra a liberálisok, a “libernyákok” elleni harcot. Az ellenzék...
  
Megrázó kép: Teljes útzár a 74-esen történt halálos baleset miatt
Ahogy arról már korábban mi is beszámoltunk: teljes szélességében lezárták hétfő reggel a 74-es főutat Zalaegerszeg és Egervár között egy baleset miatt, melyben két autó frontálisan...
  
THE HUNGARIAN TIMES Impresszum / Sütik
TheTimes
Termõföldmutyi Magyarországon: A New York Times és az Euronews is utánajárt a dolognak!
A gazdák közül van, aki belehalt a csalódásba, mások felszámolták a gazdaságukat, sokan legeltetés helyett egész éven át fedett karámban kénytelenek tartani a megmaradt állataikat – ezt tapasztaltuk novemberben, amikor négy évvel a föld nélkül maradt hortobágyi gazdákról szóló riportunk után az Euronews riporterével visszamentünk a helyszínre. A problémákat azóta sem sikerült orvosolni, a helyiek egyértelmûen a földárverésekrõl szóló Ángyán-jelentésekben foglaltakat erõsítik meg: nem a helyi gazdálkodók, hanem a jó politikai kapcsolatokkal bíró, sokszor a mezõgazdasággal még csak köszönõviszonyban sem lévõ, a földterületektõl gyakran távol élõ, tehetõs emberek jártak jól az állami termõföldek újraosztásával.


Az állami földbérletekkel kapcsolatos visszaélésekrõl korábban a nyilvánosság elõtt, az Átlátszó 2015-ös riportjában is felszólaló gazdák közül van, aki ma már nem nyilatkozik a sajtónak, mivel szerinte annak idején emiatt kapott rendszeres adóhatósági ellenõrzéseket.

A nyilvánosságot – egyéb remélt megoldás híján – ma is vállaló, föld nélkül maradt hortobágyi gazdák azt mondják, hogy a helyzet 2015 óta még rosszabb lett, az általuk akkor a földbérletek újraosztása kapcsán kifogásolt igazságtalanságokra, szabálytalanságokra azóta sem kaptak jogorvoslatot. Nem tudnak semmit a területeket bérbe adó nemzeti park által korábban beígért ellenõrzésekrõl, a bérleti szerzõdések felülvizsgálatáról sem. Ezekrõl mi is feltettünk a kérdéseinket az agrártárcának és a Hortobágyi Nemzeti Parknak, de a válaszukat egy hónapja hiába várjuk.

Öt éve legeltetés nélkül, csak a fedett karámban tartja a 300 tehenét a 2015-ös riportunkban nyilatkozó egyik gazda, Bajkorné Tóth Erika. Ezt a gazdaságot 24 éven át – akkor még 170 hektáron, 500 marhával – az édesapja, a 2015-ben még az Átlátszónak is nyilatkozó Tóth József vezette a nemzeti parktól bérelt területen, de öt évvel ezelõtt, a földbérleti szerzõdések váratlan, és a korábbi bérlõk által sok ponton kifogásolt felmondása után a férfi megbetegedett, és néhány hónappal késõbb meghalt. A lánya folytatta a gazdálkodást a meglévõ állatok miatt, és más megélhetés híján.

A több száz hektáros vegyszermentes gazdaság elpusztítását okolja Bolye Ferenc, a Kishantosi Ökológiai Mintagazdaság alapítójának haláláért az egykori ügyvezetõ kollégája, Ács Sándorné is. A perek egy részét elvesztették, de az igazságszolgáltatás is elismerte a pályáztatás általuk kifogásolt szabálytalanságait, és nem történt meg az ügyek kivizsgálása. Bolye Ferenc 2016-ban halt meg, miután az új bérlõk birtokba vették a területeket és beszántották az ökogazdaság vetését.

Ráadásul ez a Balmazújváros melletti hortobágyi gazdaság korábban kétszer is kapott uniós támogatást korszerûsítésre, az így vállalt kötelezettségek miatt sem hagyhatták abba az állattartást még akkor sem, amikor a tanyájukat körülvevõ legelõk mind másokhoz kerültek. Pedig, mint a korábbi riportunkban is megírtuk, legelõk nélkül nemcsak az azok után járó agrártámogatástól esik el a gazda, hanem így az állatok etetése is közel kétszer annyiba kerül, több milliós pluszköltséget eredményezve.

Bajkorné Tóth Erika szerint akkoriban azt ígérték nekik, két évvel késõbb ellenõrzik, felülvizsgálják majd az új bérlõkkel kötött szerzõdéseket, de ezügyben azóta sem történt semmi, hiába kaptak idõpontot a nemzeti parkkal való egyeztetésre 2017-ben, ott érdemben senki nem állt velük szóba.

A balmazújvárosi gazdaság esete csak egy a sok közül. Ángyán József, a második Orbán-kormány egykori vidékfejlesztési államtitkára 2015 óta készít elemzéseket a földbérletekrõl és földeladásokról, amelyekben az új tulajdonosok és bérlõk politikai kapcsolatrendszerét is bemutatja. A sorozat legutóbbi, Veszprém megyérõl szóló elemzésében Ángyán arról is ír, hogyan nyertek fideszes országgyûlési és önkormányzati képviselõk, családtagjaik és munkatársaik a Földet a gazdáknak! program termõföldárverésein.

A hortobágyi gazdák szintén az Ángyán József által is kifogásolt problémákat sérelmezik: sok esetben nem a helyi gazdák, nem a kis gazdaságok jutnak földhöz, hanem hatalmas birtokokkal gazdálkodó, nem helyben lakó személyek vagy cégek, akik gyakran kizárólag a különféle állami és uniós agrártámogatások elnyerése érdekében terjeszkednek. Ottjártunkkor olyan földet is mutattak, amin a földbérletek újraosztása után a Hortobágytól több száz kilométerre élõ új bérlõ évek óta egyetlen állatot sem legeltetett, miközben a helyben lakó régi bérlõknek nincs hova kiterelniük az állataikat.

Mivel az ezzel kapcsolatos kérdéseinkre válaszokat nem kaptunk sem az agrártárcától, sem a Hortobágyi Nemzeti Parktól, az online elérhetõ adatszolgáltatás, és a gazdáktól kapott információk alapján úgy számoltuk, hektáronként 73 ezer forint körül alakul a megkapható alaptámogatás, amire további több tízezer forint járhat, ha például Natura 2000-es védett területrõl van szó, vagy ritka állatfajok (például túzok) is élnek az adott területen.

A földügyekkel, agrártámogatásokkal kapcsolatos magyarországi visszaélésekrõl érkezõ hírek Brüsszel figyelmét is felkeltették. Az Átlátszó úgy tudja, hogy az Európai Parlament Költségvetési Ellenõrzési Bizottsága is vizsgálódni kezdett azután, hogy a New York Times magyarul is írt a magyarországi földügyekrõl.

Az Európai Unióban a tagállamok kompetenciája a földkérdés, ha azonban felmerül, hogy egy tagállamban ezzel kapcsolatos, az unió költségvetését is érintõ visszaélésekre kerülhetett sor, akkor ezeket az eseteket az uniós fõigazgatóságok tüzetesen megvizsgálják. A Magyarországon kifizetett agrártámogatások ügyében az Európai Csaláselleni Hivatal, az OLAF is vizsgálódott, jelzése alapján a Mezõgazdasági és Vidékfejlesztési Fõigazgatóság 2015-ös és 2017-es ellenõrzése rendszerszintû hiányosságokat – korrupciót, összeférhetetlenséget – talált a 2007-2013 közötti magyarországi vidékfejlesztési programban.

A hortobágyi földbérletek kapcsán lezajlott egy KEHI-ellenõrzés is, amit megpróbáltak titkosítani, de végül egy per következtében nyilvánosságra került a tartalma, amibõl az derült ki, hogy 1072 pályázatból 1040-ben a valóságtól elérõ adatokat adtak meg a pályázók. A vizsgálat eredményeként 2015-ben lemondott a Hortobágyi Nemzeti Park akkor igazgatója, és a bérelt földek egy részét újrapályáztatták.

A földügyekkel kapcsolatos visszaélések felderítésében fontos szerepet vállalt és vállal most is a Greenpeace. A környezetvédõ szervezet agrár témavezetõje, Rodics Katalin szerint a kormány és a hatóságok mostanra lerendezett és befejezett ügynek tekintik a témát, pedig perek továbbra is folynak, s a földmutyit szerinte legjobban illusztráló, egykor 452 hektáron vegyszermentes gazdálkodást folytató Kishantosi biogazdaság ügyében még várják a strasbourgi bíróság döntését. Rodics szerint azért fontos, hogy Ángyán József aprólékosan dokumentálja a problémákat, mert

“a földbérleti pályáztatás és az árverések átláthatatlanul, tisztességtelenül, jogszabályellenesen, alkotmányellenesen, a természeti értékeinket is megkárosítva zajlottak, s ha valaha egy tisztességes kormány ezt megpróbálja majd rendbe hozni, meglesznek az adatok a visszaélések felderítéséhez”

A New York Times cikke után most az Euronews is utánajárt a témának, “Gazdagodó oligarchák – földmutyik Magyarországon” címmel közöltek cikket és riportfilmet. Az Euronews riporterét Hatvanpusztára és a Hortobágyra kalauzoltuk, kisemmizett gazdálkodókat és független szakértõket is megszólaltattunk:

Orbán: Nagy ütközet vár ránk 2022-ben, készüljetek
Novák: Olyan otthonteremtési program jön, amelyhez hasonló még nem volt Magyarország történetében
Jönnek a kemény büntetések: Íme a mától érvényes új maszkszabályok
Valami történt: újabb Fideszes polgármester mondott le
3200 milliárddal többet költ a kormány idén a költségvetéshez képest
Közel egy hónapot kell várni két tesztre
Levetetik a maszkot egy pécsi bankban az ügyfelekről
Egészen új módszerrel próbálják csalók csőbe húzni az időseket
Pataky Attilát hazaengedték a kórházból, mutatjuk a részleteket
Ördög Nóri botrány: így védik a birtokukat az akarattyaiak
Újabb dolog amit szeretne az EU-s bizottság, de mi nem akarjuk megtenni - kitalálod mi az?
Durván odaszóltak Orbánnak: Miniszterelnök úr, kabaré, amit ezzel az országgal művel,
Orbán: Készüljünk föl rá, hogy nagy számban fognak érkezni keresztények Nyugat-Európából!
Botrány: Trump kormánya megvonná az állami támogatásokat New Yorktól
Megint Magyarország: 500 millió forint értékben vettek fel jogtalanul EU-s támogatásokat
Szivárognak dokumentumok: Menczer szerint a külügyminiszter úr még nem rúgott ki elég embert
Mindenki Dzsudzsák Balázs bemutatására számított.. DE...
Tesco: Óriási változás jön
Teszt nélkül is fertőzöttnek minősíthet a háziorvos
Újból üzembe helyezik a katonai szűrősátrakat
Döntenünk kell Kína és az USA között
Orbán bejelentette a második hullám legrosszabb forgatókönyvét
Romokban a gazdaság: 363,17 forintba került egy euró
Baj van: leépítés lesz a Budapest Airportnál
Találgatások: hamarosan szavazhat a parlament a hitelfizetési moratórium meghosszabbításáról
Orbán: A kormány ellen harcolni káros és erkölcstelen
Rétvári Bence államtitkár elárulta, hogy kevés tesztet végeznek
Még mindig büntetőeljárás folyik ellene, de újra a fideszes Mondok József lett Izsák polgármestere
Jönnek a kemény büntetések: Íme a mától érvényes új maszkszabályok
Orbán úgy emlékszik, hogy már 2010-ben is Soros ellen harcolt
A bírósághoz fordul az SZFE
Óriási bajban vannak a budapesti vendéglátóhelyek: Elbocsátásokon és bezáráson gondolkodnak
Orbán: Nagy ütközet vár ránk 2022-ben, készüljetek
Megrázó kép: Teljes útzár a 74-esen történt halálos baleset miatt
Novák: Olyan otthonteremtési program jön, amelyhez hasonló még nem volt Magyarország történetében
Ártatlannak vallja magát a nevelt lányáról készült felvételekkel meggyanúsított volt fideszes politikus
Valami történik: Lekapcsolták az internetet Minszkben
Benzinkútnak hajtott egy nő Eperjesen
Orbán: 2022 tavaszán választás lesz. Addig védekezés lesz
Fejdísszel a fején temetik el a Szegeden elgázolt kislányt
Nyilatkozott a Blikknek a tiltott felvétellel gyanúsított politikus
Hétszázezres számlával sokkolta a díjbeszedő a magyar asszonyt
Orbán Viktor: segítsék a lányokat, hogy derék és tiszteletre méltó asszonyok legyenek
Orbán Viktor: Lesznek meleg pillanatok
Szijjártó szerint Boris Johnson a barátja, DE.....
Nem bírják a mentők a rengeteg tesztelést - lép a kormány