Budapest     2020-09-23   Csatlakozz hozzánk facebookon
Kapkodva költözik a Kútvölgyi kórház, de Tiborcz köre pedig ezzel is jól jár! 
Értetlenség és kapkodás kíséri a Semmelweis Egyetem klinikáinak hónapokkal csúszó költöztetését, de az biztos, hogy egy szereplõnek megéri a felfordulás: a budai Kútvölgyi Klinikai Tömb fokozatos áthelyezéséhez szükséges pesti épületek felújítását és bõvítését a Fertõdi Építõ és Szolgáltató (FÉSZ) Zrt. végzi 2,2 milliárd forintért, alvállalkozónak pedig a Paár Attilán keresztül Tiborcz István köréhez sorolt West Hungária Bau Kft.-t kérték fel – derül a Közbeszerzési Hatóság honlapjára feltöltött dokumentumokból. Valójában mindkét cég a Tiborcz-körhöz sorolható, ráadásul két régi ismerõsrõl van szó.

2018 októberében jelentette be a kormány, hogy 9 milliárd forintos kerettel elindítja az Észak-Közép-Budai Centrum, Új Szent János Kórház és Szakrendelõ létrehozását, ami a gyakorlatban a Szent János kórház és a közeli, lerobbant állapotú Kútvölgyi Klinikai Tömb átalakítását és felújítását jelenti. A terv az volt, hogy 2019. december 31-éig az érintett osztályokat – tehát a Kútvölgyi épületeiben lévõ minden osztályt és rendelést, illetve a János kórház egyik épületében mûködõ Pulmonológiai Klinikát – Pestre, az egyetem szétszórva fekvõ klinikáira költöztetik addig, míg az átalakítás be nem fejezõdik. Ehhez értelemszerûen gondoskodni kellett arról, hogy a költözés elõtt a befogadó épületek (a Szent Rókus Kórház, illetve a Semmelweis Egyetem Külsõ és Belsõ Klinikai Tömbje) megfelelõ állapotba kerüljenek. Mindezt sietõsen, ugyanis 2018 decemberében kormányhatározatban rögzítették, hogy a Kútvölgyinek – ahol a 261 ágyon kívül több kutatólabor és és gyógyszertár is mûködik – 2019 utolsó napjáig költöznie kell. A tervezésre, a közbeszerzési eljárásra, a kivitelezésre és a költözésre így egy év maradt.

A Hvg.hu-nak már 2019 márciusában arról beszéltek a kórház szakdolgozói, hogy teljes a bizonytalanság és a János kórház felújítására szánt 9 milliárd forintos keret is szerénynek tûnik. Májusban újabb jel mutatott arra, hogy a költözéssel nincs minden rendben: a Magyar Orvosi Kamara (MOK) budapesti szervezete levélben fordult Orbán Viktor miniszterelnökhöz és Kásler Miklós szakminiszterhez, hogy függesszék fel a Kútvölgyi tömb kiürítését, amíg nem találnak megfelelõ, jól felszerelt helyszíneket az elköltöztetett osztályoknak. A MOK területi szervezete azt szerette volna elérni a kormánynál, hogy elõször az új központot alakítsák ki, és csak utána költöztessék el az osztályokat, immár korszerû körülmények közé, ne az ideiglenes szétszórás taktikáját kövessék. Nem jártak sikerrel, nyárra pedig tovább fokozódott a bizonytalanság a Kútvölgyiben. A Hvg.hu-nak több forrás is arról panaszkodott, hogy a koncepció értelmetlen: milliárdokat dobnak ki ideiglenes megoldásokra, ráadásul összeszokott orvoscsapatokat szakítanak szét.

A helyzetet tovább nehezítette, hogy a pesti épületek felújítása, kibõvítése nem egy kézbe került: egyes befogadó egységeket a Semmelweis Egyetem újíttatott fel, másokat a BMSK Beruházási, Mûszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt., amely a már említett, a Tiborcz-kör gyõzelmével végzõdõ közbeszerzési eljárásban keresett kivitelezõt.


Miért állítjuk, hogy Tiborcz körérõl van szó?

Tavaly mutattuk be, hogyan került Tiborcz István cégétõl Tiborcz üzlettársának, Paár Attilának a cégéhez, majd egy ahhoz kapcsolható vállalkozáshoz a bodajki Hochburg-Lamberg kastély úgy, hogy az 1,3 milliárd forint közpénzzel és adókedvezménnyel támogatott munka is köreikben maradt. A kastély körüli adás-vételi keringõ szereplõi jelennek meg a mostani megbízásban is.

A minden részmunkánál alvállalkozóként résztvevõ West Hungária Bau Kft. Paár Attila cége. Paár Tiborcz István üzlettársaként lett ismert: WHB Befektetési Kft. nevû érdekeltsége vette meg Orbán vejének az Elios Zrt.-ben lévõ részesedését miután kiderült, hogy a cég 2010 és 2015 között 19 közvilágítási közbeszerzést nyert el gyanús körülmények között.

A FÉSZ Zrt. nem csak üzletileg, helyileg is kapcsolódik a WHB-csoporthoz: biatorbágyi fióktelepe a WHB Vagyonkezelõ Kft. székhelyére van bejegyezve, korábbi tulajdonosa a Paár Attilával üzleti kapcsolatban álló Kacsóh Gábor volt. A FÉSZ NER-en belüli presztízsét mutatja az is, hogy több megbízást Mészáros Lõrinc érdekeltségeivel együtt nyertek el.

A Semmelweis Egyetem egy huszárvágással oldotta meg a feladatot: a kormánytól kapott pénz egy részébõl az intézmény megemelte egy korábban megkötött építési keretszerzõdés értékét és az egyetem több részfeladatot ebbõl végeztetett el.

Így tudott a többi egységnél szûkösebb határidõt betartva, június 30-áig kiköltözni a János kórházban lévõ telephelyérõl a Pulmonológiai Klinika, amely ma már a Semmelweis Egyetem Tömõ utcai épületében várja a betegeket.
Szintén az egyetem bonyolította az eredetileg a Kútvölgyi tömbben mûködõ Családorvosi Tanészék költözéséhez szükséges munkálatokat, az egység december 31-ei határidõvel át is költözött a Szent Rókus Kórházba.

A Kútvölgyiben mûködõ további osztályok sorsa azonban a BMSK Zrt. kezébe került. Bár a korábbi nyilatkozatok alapján teljesen egyértelmû volt, hogy néhány hónap alatt nem lehet olyan állapotba hozni a Semmelweis Egyetem pesti klinikáit, hogy a Kútvölgyi kapacitásait befogadhassák, az állami cég éppen a nagy sietségre hivatkozva, gyorsított eljárásban keresett vállalkozót a kivitelezési munkákra. Ez egy olyan, gondos elõkészítést és tervezést igénylõ feladatnál, mint egy csaknem komplett kórház több helyszínre történõ átköltöztetése, minimum furcsa. Az eljárást azonban senki sem kérdõjelezte meg, így tavaly szeptemberben a BMSK és a FÉSZ Zrt. aláírta a keretszerzõdést, ekkor – négy hónappal a költözés végsõ határideje elõtt – azonban a munka még nem kezdõdhetett el, hiszen elõször telephelyenként, azaz minden befogadó épületnél külön-külön le kellett folytatni az egyedi megrendelésekre vonatkozó versenyeztetési eljárást. Ennek eredményét táblázatban foglaltuk össze:

Papírforma szerint, december 12-én meg is érkezett a hír, hogy – a könnyített közbeszerzés ellenére – az év végi határidõre nem tudják a Kútvölgyi tömb minden klinikáját elköltöztetni, így egyelõre az épületben marad

a III. számú Belgyógyászati Klinika és a hozzá kapcsolódó intenzív és labordiagnosztikai háttér,
a telephelyhez tartozó gyógyszertár
és a Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika.

A megadott határidõre viszont költözik a a II. számú Sebészeti Klinika, az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika egy része és a már említett Családorvosi Tanszék. Ekkor azonban a tájékoztatásból kimaradt egy fontos elem: nem csak arról volt szó, hogy egyes munkálatok késnek. Valójában azok el sem kezdõdhettek, hiszen az egyes megbízásokra vonatkozó egyedi szerzõdéseket, tehát a konkrét megrendeléseket a BMSK ekkor még alá sem írta a FÉSZ Zrt.-vel, azokat ugyanis december 20-án, illetve 31-én szignózták.

Itt is van azonban egy ellentmondás: a Semmelweis Egyetem kérdésünkre megerõsítette, hogy a II. sz. Sebészeti Klinika, illetve az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika befogadásához szükséges infrastrukturális fejlesztési feladatokat, tehát az egyetem Külsõ Klinikai Tömbjének átalakítását a FÉSZ Zrt. látta el. A BMSK Zrt. viszont szintén megkeresésünkre azt válaszolta, hogy a FÉSZ Zrt. csak december 20-án kezdte el a munkavégzést a telephelyeken. Nem világos, hogyan költözhetett be több osztály is a Külsõ Klinikai Tömbbe december elejére, amikor a FÉSZ elvileg csak december 20-án fogott hozzá az átalakítási munkákhoz?

A még a Kútvölgyi tömbben dolgozó forrásinktól és a területre rálátó vezetõtõl is próbáltuk megtudni, mikorra várható a többi osztály költözése, azonban egyikük sem tudott még csak közelítõ idõpontot sem mondani. Egy orvos úgy fogalmazott:

Örülünk, hogy nem kellett mennünk, a többirõl pedig nem beszélünk. Még csak folyosói pletykákról sem hallottam. Annyit lehet tudni, hogy már dolgoznak a pesti oldalon, a többit nem kötik az orrunkra.

Ahogyan arról sincsen hír, mikorra készülhet el a tragikus állapotban lévõ János Kórház, illetve a XII. kerületi szakrendelések befogadására szánt Kútvölgyi Tömb, azaz a megújult koncepcióval, új eszközparkkal és kevesebb ággyal dolgozó Észak-Közép-Budát kiszolgáló súlyponti kórház. Ami a 2015-ös, helyi reményekhez képest még így is szerény siker lenne, hiszen néhány éve még Láng Zsolt és Pokorni Zoltán II. és XII. kerületi fideszes polgármester elsõként írta alá azt a petíciót, amelyben azt szorgalmazták, hogy a Szent János Kórház területén vagy annak közvetlen közelében épüljön fel a kormány által évek óta ígért új fõvárosi szuperkórház.

Forrás: 24.hu
Ez is érdekelhet:
                             
Ezek érdekelték olvasóinkat leginkább
Orbán: Nagy ütközet vár ránk 2022-ben, készüljetek
Novák: Olyan otthonteremtési program jön, amelyhez hasonló még nem volt Magyarország történetében
Jönnek a kemény büntetések: Íme a mától érvényes új maszkszabályok
3200 milliárddal többet költ a kormány idén a költségvetéshez képest
Az önkormányzatok forrásait a járványra hivatkozva csökkentik, a többletkiadások jelentős része mégsem a válságkezeléshez kapcsolódik A kormány a parlament által elfogadott költségv...
  
Közel egy hónapot kell várni két tesztre
Az új eljárásrend értelmében hétfőtől a háziorvos is karanténba küldheti a koronavírus-fertőzés gyanús pácienseket Cserni István, a Háziorvosok Online Szervezet (HaOSz) alelnöke elm...
  
Levetetik a maszkot egy pécsi bankban az ügyfelekről
Bármilyen furcsán is hangzik, csak maszk nélkül lehet belépni abba a pécsi pénzintézetbe, amelyet korábban kétszer is kiraboltak A bankban biztonsági okokból mindenkit lefényképeznek, ak...
  
Egészen új módszerrel próbálják csalók csőbe húzni az időseket
Teljesen új átverésre hívta fel a figyelmet a napokban a fogyasztóvédelmi hatóság Az elsősorban egészségmegőrzőnek mondott étrend-kiegészítőket telefonon kínálják a cégek, és csa...
  
Pataky Attilát hazaengedték a kórházból, mutatjuk a részleteket
Budapest – A felesége szerint az Edda Művek vezetője már túl van a nehezén – Attila sokkal jobban van, már el is hagyhatta a kórházat Túl van a nehezén, itthon lábadozik – árulta el...
  
Ördög Nóri botrány: így védik a birtokukat az akarattyaiak
Balatonakarattya — Továbbra is zúgolódnak a helyiek Ördög Nóra (38) és Nánási Pál (46) balatoni kisboltja miatt A műsorvezető és fotóművész párjának üzlete rövid idő alatt nagyo...
  
Újabb dolog amit szeretne az EU-s bizottság, de mi nem akarjuk megtenni - kitalálod mi az?
Egy augusztus végi rendezvényen dicsérte „Európa legjobbjaként” a magyar vadászati törvényt Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, de a KDNP politikusa már akkor figyelmeztetett, hogy B...
  
Durván odaszóltak Orbánnak: Miniszterelnök úr, kabaré, amit ezzel az országgal művel,
Már az őszi ülésszak hétfői nyitónapján egymásnak feszült Jobbik pártelnöke a kormányfővel, de az élcelődő kérdésre Orbán meglepő válasszal reagált Jakab Péter arról beszélt,...
  
Orbán: Készüljünk föl rá, hogy nagy számban fognak érkezni keresztények Nyugat-Európából!
Már az őszi ülésszak hétfői nyitónapján egymásnak feszült Jobbik pártelnöke a kormányfővel, de az élcelődő kérdésre Orbán meglepő válasszal reagált Jakab Péter arról beszélt,...
  
Botrány: Trump kormánya megvonná az állami támogatásokat New Yorktól
Anarchista városnak titulált három amerikai nagyvárost Donald Trump kormánya, amelyektől megvonna minden szövetségi támogatást - írja a BBC New York, Portland és Seattle azért nem érdeme...
  
Megint Magyarország: 500 millió forint értékben vettek fel jogtalanul EU-s támogatásokat
Több mint száz vádlott ellen emelt vádat a főügyészség költségvetési csalás bűntette miatt, az elsőfokú ítéletben a bíróság több terheltet súlyos, letöltendő szabadságvesztés...
  
Szivárognak dokumentumok: Menczer szerint a külügyminiszter úr még nem rúgott ki elég embert
Hétfő este az ATV-n rákérdeztek a Külügyminisztérium államtitkáránál arra a levélre, ami szerint a külügy magyar újságírók külföldi útjairól gyűjtött adatokat, mert a szakmai p...
  
Mindenki Dzsudzsák Balázs bemutatására számított.. DE...
Sajtótájékoztatót tartott a Debreceni VSC csapata, ahol ugyan nem Dzsudzsák Balázs várva várt szerződtetését jelentették be, de mint kiderült, jó eséllyel hamarosan erre is sor kerülhe...
  
Tesco: Óriási változás jön
A koronavírus járvány elején hatalmasat pörgött a különböző termékek házhoz szállítása Volt időszak, mikor a nagyobb áruházaknál úgy kellett vadászni kiszállítási időpontokra ...
  
Teszt nélkül is fertőzöttnek minősíthet a háziorvos
Új eljárásrendet (pdf) adott ki 2020 szeptember 21-én a koronavírusjárvány kezelésére Müller Cecília tisztifőorvos és Kásler Miklós, az egészségügyért felelős miniszter Az új elj...
  
Újból üzembe helyezik a katonai szűrősátrakat
Újból üzembe helyezik a Dél-Pesti Centrumkórház (DPC) sátorrendszerét, amiben a koronavírus-fertőzöttek előzetes szűrését végzik - írja az MTI Ez az a sátorkomplexum, amelyet még m...
  
Döntenünk kell Kína és az USA között
Másfél év előkészítő munka után múlt héten kezdett működni az Egyensúly Intézet nevű, magát agytrösztként meghatározó kutatóközpont Az alapítók a napi politikától független,...
  
Orbán bejelentette a második hullám legrosszabb forgatókönyvét
A miniszterelnök napirend előtti felszólalásával indult a parlamenti őszi időszaka A maszkot viselő képviselőknek Orbán Viktor a koronavírus járvány második hullámáról is beszélt, ...
  
Romokban a gazdaság: 363,17 forintba került egy euró
Hétfőn öt hónapos mélypontra került a forint árfolyama az euróval szemben, a délelőtti órákban az euró árfolyama 363 forint fölé emelkedett, onnan valamennyit visszaesett, délután vi...
  
Baj van: leépítés lesz a Budapest Airportnál
A kormány szeptemberben bevezetett utazási korlátozásai miatt várhatóan a 17 évvel ezelőtti szintre esik majd idén a Liszt Ferenc repülőtér forgalma, így a repteret üzemeltető Budapest ...
  
Találgatások: hamarosan szavazhat a parlament a hitelfizetési moratórium meghosszabbításáról
A kormány még hétfőn beterjesztheti a parlament elé a hitelfizetési moratórium fél éves meghosszabbításáról szóló törvényjavaslatot, amelyet kedden már meg is szavazhatnak a képvise...
  
Orbán: A kormány ellen harcolni káros és erkölcstelen
A 2020-27-es uniós költségvetésről folytatott tárgyalás eredményeiről, a járvány elleni védekezésről és a kormány gazdaságvédelmi intézkedéseiről beszélt a parlament őszi ülés...
  
Rétvári Bence államtitkár elárulta, hogy kevés tesztet végeznek
Több kérdést is feltett írásban Szabó Tímea országgyűlési képviselő Kásler Miklós miniszternek a koronavírus tesztekről Ezekben lényegében arra volt kiváncsi a PM-es politikus, hogy...
  
Még mindig büntetőeljárás folyik ellene, de újra a fideszes Mondok József lett Izsák polgármestere
Vasárnap polgármesterválasztást tartottak Izsákon, miután a nyár elején, autója megrongálása miatt lemondott Kutas Tibor, aki 2019 őszén függetlenként szűken, 39 szavazattal verte meg ...
  
Jönnek a kemény büntetések: Íme a mától érvényes új maszkszabályok
Hétfőtől érvényesek a maszkviselés új, szigorúbb szabályai, amiket kormányrendelet ír elő. Alapvető újdonság, hogy a maszk mostantól ténylegesen maszkot kell, hogy jelentsen, vagyis ...
  
Orbán úgy emlékszik, hogy már 2010-ben is Soros ellen harcolt
„A nemzeti önrendelkezésre a legnagyobb veszélyt ma a globális, nyílt társadalmat hirdető, a nemzeti kereteket felszámolni akaró világhálózat jelenti. A Soros György-féle korlátlan an...
  
A bírósághoz fordul az SZFE
"A Színház- és Filmművészeti Egyetem fenntartó kuratóriuma a napokban ismét egyoldalúan — s ezúttal bizonyíthatóan jogszabályba ütközően — átírta az egyetem Szervezeti és Műkö...
  
Óriási bajban vannak a budapesti vendéglátóhelyek: Elbocsátásokon és bezáráson gondolkodnak
A csőd szélére kerültek - így fogalmazott egy belvárosi bisztró tulajdonosa, aki más tulajdonosokkal egyetemben elbocsátásokon és bezáráson gondolkodik. Egy pénteki kormányrendelet szer...
  
Orbán: Nagy ütközet vár ránk 2022-ben, készüljetek
2022 tavaszán választás lesz. Addig védekezés lesz - írja a Magyar Nemzetben megjelent cikkében Orbán Viktor, meghirdetve újra a liberálisok, a “libernyákok” elleni harcot. Az ellenzék...
  
Megrázó kép: Teljes útzár a 74-esen történt halálos baleset miatt
Ahogy arról már korábban mi is beszámoltunk: teljes szélességében lezárták hétfő reggel a 74-es főutat Zalaegerszeg és Egervár között egy baleset miatt, melyben két autó frontálisan...
  
THE HUNGARIAN TIMES Impresszum / Sütik
TheTimes
Kapkodva költözik a Kútvölgyi kórház, de Tiborcz köre pedig ezzel is jól jár!
Értetlenség és kapkodás kíséri a Semmelweis Egyetem klinikáinak hónapokkal csúszó költöztetését, de az biztos, hogy egy szereplõnek megéri a felfordulás: a budai Kútvölgyi Klinikai Tömb fokozatos áthelyezéséhez szükséges pesti épületek felújítását és bõvítését a Fertõdi Építõ és Szolgáltató (FÉSZ) Zrt. végzi 2,2 milliárd forintért, alvállalkozónak pedig a Paár Attilán keresztül Tiborcz István köréhez sorolt West Hungária Bau Kft.-t kérték fel – derül a Közbeszerzési Hatóság honlapjára feltöltött dokumentumokból. Valójában mindkét cég a Tiborcz-körhöz sorolható, ráadásul két régi ismerõsrõl van szó.

2018 októberében jelentette be a kormány, hogy 9 milliárd forintos kerettel elindítja az Észak-Közép-Budai Centrum, Új Szent János Kórház és Szakrendelõ létrehozását, ami a gyakorlatban a Szent János kórház és a közeli, lerobbant állapotú Kútvölgyi Klinikai Tömb átalakítását és felújítását jelenti. A terv az volt, hogy 2019. december 31-éig az érintett osztályokat – tehát a Kútvölgyi épületeiben lévõ minden osztályt és rendelést, illetve a János kórház egyik épületében mûködõ Pulmonológiai Klinikát – Pestre, az egyetem szétszórva fekvõ klinikáira költöztetik addig, míg az átalakítás be nem fejezõdik. Ehhez értelemszerûen gondoskodni kellett arról, hogy a költözés elõtt a befogadó épületek (a Szent Rókus Kórház, illetve a Semmelweis Egyetem Külsõ és Belsõ Klinikai Tömbje) megfelelõ állapotba kerüljenek. Mindezt sietõsen, ugyanis 2018 decemberében kormányhatározatban rögzítették, hogy a Kútvölgyinek – ahol a 261 ágyon kívül több kutatólabor és és gyógyszertár is mûködik – 2019 utolsó napjáig költöznie kell. A tervezésre, a közbeszerzési eljárásra, a kivitelezésre és a költözésre így egy év maradt.

A Hvg.hu-nak már 2019 márciusában arról beszéltek a kórház szakdolgozói, hogy teljes a bizonytalanság és a János kórház felújítására szánt 9 milliárd forintos keret is szerénynek tûnik. Májusban újabb jel mutatott arra, hogy a költözéssel nincs minden rendben: a Magyar Orvosi Kamara (MOK) budapesti szervezete levélben fordult Orbán Viktor miniszterelnökhöz és Kásler Miklós szakminiszterhez, hogy függesszék fel a Kútvölgyi tömb kiürítését, amíg nem találnak megfelelõ, jól felszerelt helyszíneket az elköltöztetett osztályoknak. A MOK területi szervezete azt szerette volna elérni a kormánynál, hogy elõször az új központot alakítsák ki, és csak utána költöztessék el az osztályokat, immár korszerû körülmények közé, ne az ideiglenes szétszórás taktikáját kövessék. Nem jártak sikerrel, nyárra pedig tovább fokozódott a bizonytalanság a Kútvölgyiben. A Hvg.hu-nak több forrás is arról panaszkodott, hogy a koncepció értelmetlen: milliárdokat dobnak ki ideiglenes megoldásokra, ráadásul összeszokott orvoscsapatokat szakítanak szét.

A helyzetet tovább nehezítette, hogy a pesti épületek felújítása, kibõvítése nem egy kézbe került: egyes befogadó egységeket a Semmelweis Egyetem újíttatott fel, másokat a BMSK Beruházási, Mûszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt., amely a már említett, a Tiborcz-kör gyõzelmével végzõdõ közbeszerzési eljárásban keresett kivitelezõt.


Miért állítjuk, hogy Tiborcz körérõl van szó?

Tavaly mutattuk be, hogyan került Tiborcz István cégétõl Tiborcz üzlettársának, Paár Attilának a cégéhez, majd egy ahhoz kapcsolható vállalkozáshoz a bodajki Hochburg-Lamberg kastély úgy, hogy az 1,3 milliárd forint közpénzzel és adókedvezménnyel támogatott munka is köreikben maradt. A kastély körüli adás-vételi keringõ szereplõi jelennek meg a mostani megbízásban is.

A minden részmunkánál alvállalkozóként résztvevõ West Hungária Bau Kft. Paár Attila cége. Paár Tiborcz István üzlettársaként lett ismert: WHB Befektetési Kft. nevû érdekeltsége vette meg Orbán vejének az Elios Zrt.-ben lévõ részesedését miután kiderült, hogy a cég 2010 és 2015 között 19 közvilágítási közbeszerzést nyert el gyanús körülmények között.

A FÉSZ Zrt. nem csak üzletileg, helyileg is kapcsolódik a WHB-csoporthoz: biatorbágyi fióktelepe a WHB Vagyonkezelõ Kft. székhelyére van bejegyezve, korábbi tulajdonosa a Paár Attilával üzleti kapcsolatban álló Kacsóh Gábor volt. A FÉSZ NER-en belüli presztízsét mutatja az is, hogy több megbízást Mészáros Lõrinc érdekeltségeivel együtt nyertek el.

A Semmelweis Egyetem egy huszárvágással oldotta meg a feladatot: a kormánytól kapott pénz egy részébõl az intézmény megemelte egy korábban megkötött építési keretszerzõdés értékét és az egyetem több részfeladatot ebbõl végeztetett el.

Így tudott a többi egységnél szûkösebb határidõt betartva, június 30-áig kiköltözni a János kórházban lévõ telephelyérõl a Pulmonológiai Klinika, amely ma már a Semmelweis Egyetem Tömõ utcai épületében várja a betegeket.
Szintén az egyetem bonyolította az eredetileg a Kútvölgyi tömbben mûködõ Családorvosi Tanészék költözéséhez szükséges munkálatokat, az egység december 31-ei határidõvel át is költözött a Szent Rókus Kórházba.

A Kútvölgyiben mûködõ további osztályok sorsa azonban a BMSK Zrt. kezébe került. Bár a korábbi nyilatkozatok alapján teljesen egyértelmû volt, hogy néhány hónap alatt nem lehet olyan állapotba hozni a Semmelweis Egyetem pesti klinikáit, hogy a Kútvölgyi kapacitásait befogadhassák, az állami cég éppen a nagy sietségre hivatkozva, gyorsított eljárásban keresett vállalkozót a kivitelezési munkákra. Ez egy olyan, gondos elõkészítést és tervezést igénylõ feladatnál, mint egy csaknem komplett kórház több helyszínre történõ átköltöztetése, minimum furcsa. Az eljárást azonban senki sem kérdõjelezte meg, így tavaly szeptemberben a BMSK és a FÉSZ Zrt. aláírta a keretszerzõdést, ekkor – négy hónappal a költözés végsõ határideje elõtt – azonban a munka még nem kezdõdhetett el, hiszen elõször telephelyenként, azaz minden befogadó épületnél külön-külön le kellett folytatni az egyedi megrendelésekre vonatkozó versenyeztetési eljárást. Ennek eredményét táblázatban foglaltuk össze:

Papírforma szerint, december 12-én meg is érkezett a hír, hogy – a könnyített közbeszerzés ellenére – az év végi határidõre nem tudják a Kútvölgyi tömb minden klinikáját elköltöztetni, így egyelõre az épületben marad

a III. számú Belgyógyászati Klinika és a hozzá kapcsolódó intenzív és labordiagnosztikai háttér,
a telephelyhez tartozó gyógyszertár
és a Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika.

A megadott határidõre viszont költözik a a II. számú Sebészeti Klinika, az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika egy része és a már említett Családorvosi Tanszék. Ekkor azonban a tájékoztatásból kimaradt egy fontos elem: nem csak arról volt szó, hogy egyes munkálatok késnek. Valójában azok el sem kezdõdhettek, hiszen az egyes megbízásokra vonatkozó egyedi szerzõdéseket, tehát a konkrét megrendeléseket a BMSK ekkor még alá sem írta a FÉSZ Zrt.-vel, azokat ugyanis december 20-án, illetve 31-én szignózták.

Itt is van azonban egy ellentmondás: a Semmelweis Egyetem kérdésünkre megerõsítette, hogy a II. sz. Sebészeti Klinika, illetve az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika befogadásához szükséges infrastrukturális fejlesztési feladatokat, tehát az egyetem Külsõ Klinikai Tömbjének átalakítását a FÉSZ Zrt. látta el. A BMSK Zrt. viszont szintén megkeresésünkre azt válaszolta, hogy a FÉSZ Zrt. csak december 20-án kezdte el a munkavégzést a telephelyeken. Nem világos, hogyan költözhetett be több osztály is a Külsõ Klinikai Tömbbe december elejére, amikor a FÉSZ elvileg csak december 20-án fogott hozzá az átalakítási munkákhoz?

A még a Kútvölgyi tömbben dolgozó forrásinktól és a területre rálátó vezetõtõl is próbáltuk megtudni, mikorra várható a többi osztály költözése, azonban egyikük sem tudott még csak közelítõ idõpontot sem mondani. Egy orvos úgy fogalmazott:

Örülünk, hogy nem kellett mennünk, a többirõl pedig nem beszélünk. Még csak folyosói pletykákról sem hallottam. Annyit lehet tudni, hogy már dolgoznak a pesti oldalon, a többit nem kötik az orrunkra.

Ahogyan arról sincsen hír, mikorra készülhet el a tragikus állapotban lévõ János Kórház, illetve a XII. kerületi szakrendelések befogadására szánt Kútvölgyi Tömb, azaz a megújult koncepcióval, új eszközparkkal és kevesebb ággyal dolgozó Észak-Közép-Budát kiszolgáló súlyponti kórház. Ami a 2015-ös, helyi reményekhez képest még így is szerény siker lenne, hiszen néhány éve még Láng Zsolt és Pokorni Zoltán II. és XII. kerületi fideszes polgármester elsõként írta alá azt a petíciót, amelyben azt szorgalmazták, hogy a Szent János Kórház területén vagy annak közvetlen közelében épüljön fel a kormány által évek óta ígért új fõvárosi szuperkórház.

Forrás: 24.hu
Orbán: Nagy ütközet vár ránk 2022-ben, készüljetek
Novák: Olyan otthonteremtési program jön, amelyhez hasonló még nem volt Magyarország történetében
Jönnek a kemény büntetések: Íme a mától érvényes új maszkszabályok
Valami történt: újabb Fideszes polgármester mondott le
3200 milliárddal többet költ a kormány idén a költségvetéshez képest
Közel egy hónapot kell várni két tesztre
Levetetik a maszkot egy pécsi bankban az ügyfelekről
Egészen új módszerrel próbálják csalók csőbe húzni az időseket
Pataky Attilát hazaengedték a kórházból, mutatjuk a részleteket
Ördög Nóri botrány: így védik a birtokukat az akarattyaiak
Újabb dolog amit szeretne az EU-s bizottság, de mi nem akarjuk megtenni - kitalálod mi az?
Durván odaszóltak Orbánnak: Miniszterelnök úr, kabaré, amit ezzel az országgal művel,
Orbán: Készüljünk föl rá, hogy nagy számban fognak érkezni keresztények Nyugat-Európából!
Botrány: Trump kormánya megvonná az állami támogatásokat New Yorktól
Megint Magyarország: 500 millió forint értékben vettek fel jogtalanul EU-s támogatásokat
Szivárognak dokumentumok: Menczer szerint a külügyminiszter úr még nem rúgott ki elég embert
Mindenki Dzsudzsák Balázs bemutatására számított.. DE...
Tesco: Óriási változás jön
Teszt nélkül is fertőzöttnek minősíthet a háziorvos
Újból üzembe helyezik a katonai szűrősátrakat
Döntenünk kell Kína és az USA között
Orbán bejelentette a második hullám legrosszabb forgatókönyvét
Romokban a gazdaság: 363,17 forintba került egy euró
Baj van: leépítés lesz a Budapest Airportnál
Találgatások: hamarosan szavazhat a parlament a hitelfizetési moratórium meghosszabbításáról
Orbán: A kormány ellen harcolni káros és erkölcstelen
Rétvári Bence államtitkár elárulta, hogy kevés tesztet végeznek
Még mindig büntetőeljárás folyik ellene, de újra a fideszes Mondok József lett Izsák polgármestere
Jönnek a kemény büntetések: Íme a mától érvényes új maszkszabályok
Orbán úgy emlékszik, hogy már 2010-ben is Soros ellen harcolt
A bírósághoz fordul az SZFE
Óriási bajban vannak a budapesti vendéglátóhelyek: Elbocsátásokon és bezáráson gondolkodnak
Orbán: Nagy ütközet vár ránk 2022-ben, készüljetek
Megrázó kép: Teljes útzár a 74-esen történt halálos baleset miatt
Novák: Olyan otthonteremtési program jön, amelyhez hasonló még nem volt Magyarország történetében
Ártatlannak vallja magát a nevelt lányáról készült felvételekkel meggyanúsított volt fideszes politikus
Valami történik: Lekapcsolták az internetet Minszkben
Benzinkútnak hajtott egy nő Eperjesen
Orbán: 2022 tavaszán választás lesz. Addig védekezés lesz
Fejdísszel a fején temetik el a Szegeden elgázolt kislányt
Nyilatkozott a Blikknek a tiltott felvétellel gyanúsított politikus
Hétszázezres számlával sokkolta a díjbeszedő a magyar asszonyt
Orbán Viktor: segítsék a lányokat, hogy derék és tiszteletre méltó asszonyok legyenek
Orbán Viktor: Lesznek meleg pillanatok
Szijjártó szerint Boris Johnson a barátja, DE.....
Nem bírják a mentők a rengeteg tesztelést - lép a kormány