Kezdőlap   Budapest     2020-07-06   Csatlakozz hozzánk facebookon
“Autóversenyzõi” álmokat dédelget Matolcsy!
A magyar gazdaság korántsem irigylésre méltó rekordokat mondhat magáénak. Az Európai Unió leggyengébb devizáját és legmagasabb inflációját. Negatívba fordult ipari és lefékezett építõipari teljesítményt. A kétségtelenül kiugróan magas GDP-t a hazai lakosság túlfûtött vásárlási láza és az tartja fenn, hogy a gyenge forint révén a külföldiek szemében olcsó ország lettünk.

Mindig érdemes Matolcsy György zavaros gondolatmenetét követni, még olyankor is, ha látszólag össze nem tartozó tényeket képes egyetlen modell szabályainak alárendelni. Itt van például a Rubik-kocka , amelyrõl – ki hinné – az jut a jegybankelnök eszébe, hogy hasonlatos a magyar gazdaságpolitikához, elvégre mindkettõ magyar, leleményes és sikeres. A bûvös kocka feltalálójára ezek a jelzõk kétségtelenül ráillenek, a kormány gazdaságpolitikájától ellenben csak a magyar mivoltát nem lehet eltagadni. Leleményes helyett inkább – finoman szólva – az ügyeskedõ jelzõ jobban illik rá, a sikerességrõl a 340 forint körüli euróárfolyam, az öt százalékhoz közelítõ januári infláció, valamint az ipari termelés decemberi –1,2 százalékának árnyékában aligha beszélhetünk. Bulgária, akárcsak Románia vagy Horvátország az euróövezethez való csatlakozás elsõ lépéseinek megtételére készül, mi pedig az ugyancsak dacos Csehország és Lengyelország társaságában sorra kapjuk a nemzeti devizához való ragaszkodásunk miatt reánk mért pofonokat.

Új jelenség: amíg 2012–2013-ig még szinte lélegzetvételnyi szünettel, engedelmesen követtük az Európai Unió legjelentõsebb tagállama, Németország gazdasági folyamatait, addig jelenleg 7-9 hónap vagy még ennél is hosszabb idõ eltelik, amíg hasonló pályára állunk. Ennek figyelembevételével válik érthetõvé az a sajátos helyzet, hogy amíg a németek az ezekben a napokban közölt adatok nyomán felsóhajthattak, mert 2019 utolsó negyedévében picinykét növekedtek, vagyis a recessziót sikerült elkerülniük, addig Magyarország GDP-je ugyanebben az idõszakban ismételt pozitív meglepetést okozott a maga 4,5 százalékos növekedésével.

Virovácz Péter, az ING Bank vezetõ elemzõje is felteszi a kérdést, hogyan lehetséges az, hogy továbbra is Európa élmezõnyébe tartozhatunk. Különösen meglepõnek tartja a szakember mindezt, hiszen a havi adatok alapján mind az ipar, mind az építõipar jelentõs lassulást mutatott. Pocsék év végi számaikat az elemzõk az év végi szabadságolásokra fogják, no meg arra, hogy az autóipar teljesítménye világszerte megtorpant. Úgy tûnik, hogy nemcsak a kínai ígények visszaesésével kell azonban számolni, hanem azzal is, hogy a korábban vártnál lassabban halad a levegõt alacsonyabb szén-dioxiddal terhelõ gépkocsik gyártására való átállás.

A szolgáltatások viszont mindezt ellensúlyozták. A nagy- és kiskerekedelem vállalkozásai egyelõre örvendhetnek annak, hogy a lakosság körében kialakult egyfajta vásárlási láz. Oka: a kormány tagjai – változó intenzitással ugyan – gazdasági válság közeledtével fenyegetnek. A különleges jelzõirõl hirhedt Matolcsy György megfogalmazásában ez így hangzik: „az aranykor véget ért”. Feltehetõen a bérbõl és fizetésbõl élõk milliói ebbõl az aranykorból legfeljebb azt érzékelték, hogy szerencsés helyzetben a bérük növekedett, de a rekordméretû infláció egyre többet felélt a magasabb jövedelmekbõl. Sokan úgy gondolkodnak, amíg a pénztárcájuk engedi, igyekeznek jobban élni, ha nem is többet, de a már megszokott termékekbõl a jobb minõségût vásárolták.

Az is kétségtelen, hogy nem volt haszontalan a Varga Mihály által kiadott jelszó: itthon is lehet nyaralni. A pénzügyminiszter buzdító szavait ezúttal nem a hazafiúi lelkesedés táplálta, sokkal inkább az, hogy minél kevesebben érezzék meg külföldi útjaik során, hogy a pénzük egyre kevesebbet ér. Ugyanakkor a beutazó turizmus is alaposan felfutott, hiszen egyre több országban ismerték fel, hogy számukra Magyarország egy kifejezetten olcsó hely, ami persze korántsem dicsõség.

Egyébként az elmúlt esztendõben már megkezdõdött a lassulás, bár a 2018-as, 5,1 százalékos GDP-bõvülés után a tavalyi 4,9 százalék korántsem ad búslakodásra okot, 2020-ban minden bizonnyal a gazdaság növekedése tovább lassul, Virovácz Péter szerint akár 3,8 százalékra, jövõre pedig 3,6 százalékig is visszaeshet.

Azonban ne feledjük, napjainkban a világgazdaság jelentõs sokkal küszködik: ezt koronavírusnak hívják. A fertõzés már részben megbénította Kína gazdaságát, az ellátási lánccal gondok adódnak, elsõsorban a kétoldalú külkereskedelmi forgalom részleges visszaesése miatt. A világot korábban elözönlõ kínai turisták a leállított repülõjáratok okán otthon maradnak. A járvány összesített károkozását ma még korai volna felmérni, de hogy világszerte visszaesés lesz, az teljesen bizonyos, csupán ennek a nagyságrendje a kérdéses.

Idén elsõsorban az uniós támogatásokra épülõ beruházások száma csökken, mert az Orbán-kormány a tavalyi országgyûlési választások elõtt csaknem minden pénzt kiosztott. Azok a vállalkozások, amelyek most érdeklõdnének az új támogatási lehetõségek után, könnyen megkaphatják, hogy jöjjenek majd vissza 2022-t követõen. Javíthatják ugyanakkor a beruházási számokat a nálunk épülõ óriási akkumulátorgyárak (Samsung SDI, SK Innovation), és közeledik a BMW debreceni gyárának üzembe helyezése is. Az még persze nyitott kérdés, hogy a szükséges munkaerõt honnan fogják elõteremteni. Ne feledjük, a magyar emigráció mellett rontja a munkaerõpiac helyzetét az is, hogy demográfiai okokból évente átlagosan negyvenezer dolgozóval csökken a munkavállalók száma. Kiesést okoz emellett az is, hogy a külföldön letelepedett magyarok gyermekei idegen országban születnek, és ott is fognak iskolába járni, felnevelkedni. A munkaerõpiacra csak kis mértékben hat, hogy 2022-ig fokozatosan 65 évre emelkedik az általános nyugdíjkorhatár. Mindez belejátszik abba, hogy a gazdaság tartós bõvülése csak a termelékenység növelésétõl várható, ám az utóbbi éveket e téren inkább a stagnálás jellemezte. A két számjegyû százalékokkal kifejezhetõ bérnövekedés sem a hatékonyság irányába hat.

Akad azonban a hazai gazdaságstratégák között egy trükkös férfiú a már idézett Matolcsy György személyében, aki a kormány egyik szócsövének tekintett Növekedés.hu gazdasági portálon ismét meglepõ dolgokat írt. Állításai hemzsegnek a magyar lakosság gazdasági ismereteinek hiányára építõ állításoktól. Aki nem tudná, az „amatõr autóversenyzõ” írásából megtudhatja, hogy 2010-re a magyar gazdaság lényegében mûködésképtelen állapotba került; a 2000 körüli évek nyertes versenyautója tíz év múlva már csak egy roncsderbire tûnt alkalmasnak, nemzetközi versenyre semmiképp. (A jegybankelnök szót sem ejt arról, hogy akkoriban éppen egy nyolcvan esztendeje nem tapasztalt mélységû válságból kecmergett ki a világ.) Szerinte 2010–2012 között „menetközben feljavítva, alapalkatrészeket cserélve, de még mindig a korábbi szakadékos, nehéz terepen újra visszakapaszkodtunk a nemzetközi mezõnybe”. (Ahonnan nehéz is lett volna kiesni, hiszen Magyarország már akkor is GDP-jének tekintélyes hányadát exportja lévén termelte meg. Adottságai miatt aligha tehetett volna mást.) Majd így folytatódik az eszmefuttatás: 2006–2012 között szakadékos vidéken, igen rossz idõben kellett versenyezni, ahol elég lett volna egy rossz mozdulat, és a korábbi éllovasból sereghajtó lett volna a magyar gazdaság.

A következõ években újból szakadékos hegyi utakon visz felfelé az út, viharos idõkben, amikor fel kell készülni az elõzésre, tehát arra, hogy ha a versenytársaknál gyorsabban vesszük be a kanyart, akkor elsõként jövünk ki belõle.

Ehhez még idõben, még messze a hajtûkanyar elõtt jó elõzési helyzetet kell felvenni. 2020-ban sok versenytárs lassul, egyesek szinte leállnak majd, így van lehetõség felvenni az elõzéshez szükséges jó helyzetet. Tilos hibát elkövetni vagy aránytalan kockázatot vállalni. Így lehet, sõt érdemes kanyarban elõzni, ahogy mások már megtették nehezebb idõkben, mert „ami létezik, az lehetséges”. A gazdaságtörténet ezt tekinti majd az Európai Unió legsikeresebb válságkezelésének, mert egy teljes fordulattal az „egyensúly és növekedés” sikerképletét állítottuk a „se egyensúly, se növekedés” kudarc receptjének helyére – zárul Matolcsy cikke.

Az MNB elnöke megfeledkezik arról, hogy ebben az idõszakban az egy fõre jutó legmagasabb uniós támogatások révén és nem a sikeres válságkezelés miatt jutottunk elõre. 2020-tól azonban változik a terep, sõt a verseny szabályai is mások már. A cikkbõl kitetszik, bár feltehetõen tisztában van a gazdaság állapotával, várható jövõjével, ezúttal azonban – imáron sokadszorra – a saját gazdaságstratégiai elképzeléseinek bûvöletében él. Azt, hogy ez folytatható vagy valami más következik, csak Orbán Viktor kormányfõ jóváhagyásától függ.

Miközben Matolcsy György autóversenyzõként álmodik, arról megfeledkezik, hogy tõle a jegybanktörvény csak egyetlen dolgot követel: a pénzügyi stabilitás megõrzését és az infláció kezelését. De ebbõl a kettõbõl pillanatnyilag egyesre teljesít.

Forrás: 168 Óra
Ez is érdekelhet:
                             
Ezek érdekelték olvasóinkat leginkább
Kitalálod mennyibe került ez a szaft nélküli száraz pörkölt Siófokon?
Ötvenkét fős TEK-es testőrség védi Szijjártót évi félmilliárdért
Tihany bajban: ha kell, elhordják a fél hegyet
Csaknem száz család maradhat áram nélkül
A beruházó levélben értesítette őket, hogy jövő héten kikapcsolják az áramot Ez az a lakópark, amely, bár már évek óta lakják, papíron nem is létezik A veresegyházi lakóparkban a ...
  
Lélegeztetőgép botrány: menesztik az OTT-ONE felügyelőbizottsági tagját
Kiderült, hogy a vezető egyben tulajdonosa a berendezések üzembehelyezésével megbízott cégnek Közleménye szerint a hvg360 cikkéből értesült a lélegeztetőgépeket beszerző OTT-ONE Nyrt...
  
Szökött rabot keres az egész ország
A Bács-Kiskun megyei Állampusztai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet egyik - alacsony biztonsági besorolású fogvatartottja - munkavégzés közben engedély nélkül távozott szombaton...
  
Pénteken fogadták el a törvényt - már jelentkezett is egy tettre kész üzletember
Pénteken fogadta el az Országgyűlés a lex PMFC-t A pécsi profi futball újjáépítsét lehetővé tevő törvényt Bánki Erik nyújtotta be A Nemzeti Sport mai számából már az derül ki, ho...
  
Súlyos vadászbaleset - a hírt megerősítették
Súlyos vadászbaleset történt Nagybörzsönyben pénteken, értesült a 444 helyi forrásokból, a hírt a település polgármestere is megerősítette Úgy tudjuk, egy vadászatra érkezett ...
  
Ötvenkét fős TEK-es testőrség védi Szijjártót évi félmilliárdért
Félszáz embert szán a kormány Szijjártó Péter külügyminiszter személyi biztosítására – derült ki a TEK beszámolójából, de azt titkolják, hogy mi indokolja a védelmi csapatának n...
  
Tihany bajban: ha kell, elhordják a fél hegyet
Tehetetlenül nézzük évek óta, ahogy hazánk egyik legszebb vidékét, a Balaton környékét gyorsan és visszavonhatatlanul bekebelezi a Nemzeti Együttműködés Rendszere. Ha kell, átírják ...
  
Kitalálod mennyibe került ez a szaft nélküli száraz pörkölt Siófokon?
Olvasónk küldte el az esetet számunkra, a posztot változtatás nélkül közöljük: 2020. Magyarország.. Hol élünk? Itt már mindent lehet? Ha ez mondjuk egy kiemelt rendezvényen történik ...
  
Hálásak a román gazdák a magyar állam segítségéért - Mihai gazda pl. 4.9 millió forintot kapott
A magyar adófizetők pénze román gazdákhoz vándorol! Erdőidecs egy kicsiny falu Maros megye északi részén ahol a hivatalos 508 lakosból csak 5 magyart találhatunk. Erdőidecs hivatalosan M...
  
13 évesen esett teherbe, most újabb gyereket akar
A fiatal anyuka nem kertel: Instagram-oldalán osztotta meg követőivel, hogy első gyermeke megszületését követően hamarosan újabbat vállalna 11 éves párjával A Noizz-on is írtunk arról ...
  
Rendőrök lepték el Siófokot - váratlan razzia
Razziát tartott a rendőrség Siófokon 646 főt igazoltattak, közülük öt főt állítottak elő bűncselekmény elkövetésének gyanúja (garázdaság és lopás), illetőleg szabálysértési ...
  
Végleges: kiderült kiknek fog fájni igazán az új adótörvény
Igaza lett Parragh Lászlónak, aki már tavaly belengette, hogy a médiának van miért aggódnia Egy pénzügyminisztériumi levélből tudhatja meg a nagyvilág, hogy mi volt a legfontosabb szempon...
  
Mobil wc tolvajt fogtak el a rendőrök - a nyomozást lezárták
A nagydorogi rendőrséghez április elején futott be egy feljelentés amiatt, hogy valaki 2020 március 28 és március 30 között megbontotta a Tolna megyei – Paks közelében található – ez...
  
Villany nélkül maradhat a magyar lakópark - szégyen ami történt
Az RTL Klub híradója szerint a beruházó levélben értesítette a lakóparkóban élőket, hogy jövő héten kikapcsolják az áramot Ez az a lakópark, amely bár már évek óta lakják, papír...
  
Fogynak a balatoni szabadstrandok - kisajátítják a nagyok a magyar tengert
40 tóparti településből mindössze 20 biztosít szabadstrandot Egy DK-s törvénymódosítási javaslat feltornázná ezt a számot "A Balaton Kiemelt Üdülőkörzet parti településein – ha a...
  
Kicsi is elég hogy begyulladjon az autójában hagyott kézfertőtlenítő
Ha a kézfertőtlenítő folyadék párologni kezd, elég egy szikra is ahhoz, hogy begyulladjon a gőz Ezért semmiképpen se hagyjuk azt az autóban ebben a melegben - figyelmeztet az Innovációs ...
  
Rekord kevesen jelentkeztek az egyetemekre - óriási a probléma
Fendler Judit, a Szegedi Tudományegyetem kancellárja szerint muszáj lenne megerősíteni a közoktatást, hogy többen jussanak be az egyetemekre Idén a tanári, ápolói szakokra jelentkeztek a l...
  
Mit tehetsz, ha a lakásod élhetetlenné válik az igénytelen szomszéd miatt
A VII kerületi, több mint száz fős társasházban, ahol Péter lakik, már messziről érezni lehetett, hogy itt valami bűzlik Közvetlenül a lakás előtt már öklendezni kezdtem a tömény sz...
  
Melbourne: 3000 lakót tartanak járvány őrizet alatt
Kilenc magas blokkházat, köztük a bennük élő háromezer lakót zárták el a külvilágtól az ausztráliai Melbourne-ben, miután a városban váratlanul megemelkedett a fertőzések száma, a ...
  
Óriási botrány: Kordonnal kerítették el Gárdonyban a szabadstrandot
Óriási a felháborodos a Velencei-tó partján, Gárdonyban - számolt be róla az RTL Klub A tónál nemrég újították fel a partfalat, a munkák befejeztével a szabadstrandot kordonnal keríte...
  
Olyan képet posztolt Rubint Réka - a rajongók egy része egyből neki esett
Alakreform programom RÓLAD szól, aki megtisztel bizalmával, és edzőtársának fogad! Én hiszek benned, segítek abban, hogy tudatos és következetes munkával elérd a célod! Ezt az oldalt én...
  
Könyvet írtak az Orbán rezsimről és a magyar társadalom minimális ellenállásáról
Stefano Bottoni nemzetközileg elismert történész és közszereplő könyvet szentelt Orbán Viktor politikai karrierjének, amelyben a 2010 után Magyarországon kiépült társadalmi rendszer ala...
  
Megérkeztek a képek a délelőtt elfogott migránsokról
Három külföldit tartóztattak fel Tompánál a rendőrök Tompa Közúti Határátkelőhelyen – a Nemzeti Adó- és Vámhivatal pénzügyőreinek jelzése alapján – a rendőrök 2020 július ...
  
Balatoni baleset: felborult egy katamarán, hatan voltak a fedélzetén
Balatonfüred közelében bukott fel egy nagy katamarán, amelyen hat személy tartózkodott, de szerencsére senki sem sérült meg Az Index olvasója készített látványos képet szombat délután...
  
Megint finomhangol a kormány a TB szabályokon
Több lényeges adóügyi változtatásról is határozott az Országgyűlés, ezekről Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára a Magyar Nemzetnek nyilatkozva úgy fogalmaz...
  
Nagyon vészjósló dolgok történnek az autóiparban
Drasztikusan visszaesett az idén az eladott új autók száma Németországban az autógyártókat tömörítő Verband der Automobilindustrie (VDA) érdekvédelmi szervezet szerint, írja a Zeit A s...
  
Szijjártóék megállapodtak az EU-val - összegkorlát nélkül adhatunk támogatást
Két hónapnyi tárgyalás után sikerült megállapodnunk az Európai Bizottsággal, hogy összegkorlát nélkül adhatunk támogatást azoknak a magyarországi vállalatoknak, melyek ugyan veszt...
  
A járvánnyal kapcsolatban a Miniszterelnökség 13,7 milliárd forintot költött hirdetésre
84 százalék ment a kormánymédiához, közpénzből Az állami hirdetési pénzek 84 százaléka köt ki a kormánypárthoz közeli cégeknél - derül ki a Kantar Hungary adataiból, amelyeket a G...
  
A Magyar Közút Zrt. hivatalos statisztikája szerint nagyot javult az utak minősége
Még mindig sok a rossz minőségű közút, de kevesebb A Magyar Közút Zrt hivatalos statisztikája szerint nagyot javult az utak minősége egy év alatt - írja a Napihu A teljes közúthálózat...
  
Orbán: a függetlenség és a szuverenitás olyan értékek, amelyeket kormányom és a magyar nép ápol
A függetlenség napjára írt üdvözletében várja a jövőbeli közös munkát Orbán Viktor miniszterelnök levélben köszöntötte Donald Trump amerikai elnököt az Egyesült Államok szövets...
  
THE HUNGARIAN TIMES Impresszum / Sütik
“Autóversenyzõi” álmokat dédelget Matolcsy!
A magyar gazdaság korántsem irigylésre méltó rekordokat mondhat magáénak. Az Európai Unió leggyengébb devizáját és legmagasabb inflációját. Negatívba fordult ipari és lefékezett építõipari teljesítményt. A kétségtelenül kiugróan magas GDP-t a hazai lakosság túlfûtött vásárlási láza és az tartja fenn, hogy a gyenge forint révén a külföldiek szemében olcsó ország lettünk.

Mindig érdemes Matolcsy György zavaros gondolatmenetét követni, még olyankor is, ha látszólag össze nem tartozó tényeket képes egyetlen modell szabályainak alárendelni. Itt van például a Rubik-kocka , amelyrõl – ki hinné – az jut a jegybankelnök eszébe, hogy hasonlatos a magyar gazdaságpolitikához, elvégre mindkettõ magyar, leleményes és sikeres. A bûvös kocka feltalálójára ezek a jelzõk kétségtelenül ráillenek, a kormány gazdaságpolitikájától ellenben csak a magyar mivoltát nem lehet eltagadni. Leleményes helyett inkább – finoman szólva – az ügyeskedõ jelzõ jobban illik rá, a sikerességrõl a 340 forint körüli euróárfolyam, az öt százalékhoz közelítõ januári infláció, valamint az ipari termelés decemberi –1,2 százalékának árnyékában aligha beszélhetünk. Bulgária, akárcsak Románia vagy Horvátország az euróövezethez való csatlakozás elsõ lépéseinek megtételére készül, mi pedig az ugyancsak dacos Csehország és Lengyelország társaságában sorra kapjuk a nemzeti devizához való ragaszkodásunk miatt reánk mért pofonokat.

Új jelenség: amíg 2012–2013-ig még szinte lélegzetvételnyi szünettel, engedelmesen követtük az Európai Unió legjelentõsebb tagállama, Németország gazdasági folyamatait, addig jelenleg 7-9 hónap vagy még ennél is hosszabb idõ eltelik, amíg hasonló pályára állunk. Ennek figyelembevételével válik érthetõvé az a sajátos helyzet, hogy amíg a németek az ezekben a napokban közölt adatok nyomán felsóhajthattak, mert 2019 utolsó negyedévében picinykét növekedtek, vagyis a recessziót sikerült elkerülniük, addig Magyarország GDP-je ugyanebben az idõszakban ismételt pozitív meglepetést okozott a maga 4,5 százalékos növekedésével.

Virovácz Péter, az ING Bank vezetõ elemzõje is felteszi a kérdést, hogyan lehetséges az, hogy továbbra is Európa élmezõnyébe tartozhatunk. Különösen meglepõnek tartja a szakember mindezt, hiszen a havi adatok alapján mind az ipar, mind az építõipar jelentõs lassulást mutatott. Pocsék év végi számaikat az elemzõk az év végi szabadságolásokra fogják, no meg arra, hogy az autóipar teljesítménye világszerte megtorpant. Úgy tûnik, hogy nemcsak a kínai ígények visszaesésével kell azonban számolni, hanem azzal is, hogy a korábban vártnál lassabban halad a levegõt alacsonyabb szén-dioxiddal terhelõ gépkocsik gyártására való átállás.

A szolgáltatások viszont mindezt ellensúlyozták. A nagy- és kiskerekedelem vállalkozásai egyelõre örvendhetnek annak, hogy a lakosság körében kialakult egyfajta vásárlási láz. Oka: a kormány tagjai – változó intenzitással ugyan – gazdasági válság közeledtével fenyegetnek. A különleges jelzõirõl hirhedt Matolcsy György megfogalmazásában ez így hangzik: „az aranykor véget ért”. Feltehetõen a bérbõl és fizetésbõl élõk milliói ebbõl az aranykorból legfeljebb azt érzékelték, hogy szerencsés helyzetben a bérük növekedett, de a rekordméretû infláció egyre többet felélt a magasabb jövedelmekbõl. Sokan úgy gondolkodnak, amíg a pénztárcájuk engedi, igyekeznek jobban élni, ha nem is többet, de a már megszokott termékekbõl a jobb minõségût vásárolták.

Az is kétségtelen, hogy nem volt haszontalan a Varga Mihály által kiadott jelszó: itthon is lehet nyaralni. A pénzügyminiszter buzdító szavait ezúttal nem a hazafiúi lelkesedés táplálta, sokkal inkább az, hogy minél kevesebben érezzék meg külföldi útjaik során, hogy a pénzük egyre kevesebbet ér. Ugyanakkor a beutazó turizmus is alaposan felfutott, hiszen egyre több országban ismerték fel, hogy számukra Magyarország egy kifejezetten olcsó hely, ami persze korántsem dicsõség.

Egyébként az elmúlt esztendõben már megkezdõdött a lassulás, bár a 2018-as, 5,1 százalékos GDP-bõvülés után a tavalyi 4,9 százalék korántsem ad búslakodásra okot, 2020-ban minden bizonnyal a gazdaság növekedése tovább lassul, Virovácz Péter szerint akár 3,8 százalékra, jövõre pedig 3,6 százalékig is visszaeshet.

Azonban ne feledjük, napjainkban a világgazdaság jelentõs sokkal küszködik: ezt koronavírusnak hívják. A fertõzés már részben megbénította Kína gazdaságát, az ellátási lánccal gondok adódnak, elsõsorban a kétoldalú külkereskedelmi forgalom részleges visszaesése miatt. A világot korábban elözönlõ kínai turisták a leállított repülõjáratok okán otthon maradnak. A járvány összesített károkozását ma még korai volna felmérni, de hogy világszerte visszaesés lesz, az teljesen bizonyos, csupán ennek a nagyságrendje a kérdéses.

Idén elsõsorban az uniós támogatásokra épülõ beruházások száma csökken, mert az Orbán-kormány a tavalyi országgyûlési választások elõtt csaknem minden pénzt kiosztott. Azok a vállalkozások, amelyek most érdeklõdnének az új támogatási lehetõségek után, könnyen megkaphatják, hogy jöjjenek majd vissza 2022-t követõen. Javíthatják ugyanakkor a beruházási számokat a nálunk épülõ óriási akkumulátorgyárak (Samsung SDI, SK Innovation), és közeledik a BMW debreceni gyárának üzembe helyezése is. Az még persze nyitott kérdés, hogy a szükséges munkaerõt honnan fogják elõteremteni. Ne feledjük, a magyar emigráció mellett rontja a munkaerõpiac helyzetét az is, hogy demográfiai okokból évente átlagosan negyvenezer dolgozóval csökken a munkavállalók száma. Kiesést okoz emellett az is, hogy a külföldön letelepedett magyarok gyermekei idegen országban születnek, és ott is fognak iskolába járni, felnevelkedni. A munkaerõpiacra csak kis mértékben hat, hogy 2022-ig fokozatosan 65 évre emelkedik az általános nyugdíjkorhatár. Mindez belejátszik abba, hogy a gazdaság tartós bõvülése csak a termelékenység növelésétõl várható, ám az utóbbi éveket e téren inkább a stagnálás jellemezte. A két számjegyû százalékokkal kifejezhetõ bérnövekedés sem a hatékonyság irányába hat.

Akad azonban a hazai gazdaságstratégák között egy trükkös férfiú a már idézett Matolcsy György személyében, aki a kormány egyik szócsövének tekintett Növekedés.hu gazdasági portálon ismét meglepõ dolgokat írt. Állításai hemzsegnek a magyar lakosság gazdasági ismereteinek hiányára építõ állításoktól. Aki nem tudná, az „amatõr autóversenyzõ” írásából megtudhatja, hogy 2010-re a magyar gazdaság lényegében mûködésképtelen állapotba került; a 2000 körüli évek nyertes versenyautója tíz év múlva már csak egy roncsderbire tûnt alkalmasnak, nemzetközi versenyre semmiképp. (A jegybankelnök szót sem ejt arról, hogy akkoriban éppen egy nyolcvan esztendeje nem tapasztalt mélységû válságból kecmergett ki a világ.) Szerinte 2010–2012 között „menetközben feljavítva, alapalkatrészeket cserélve, de még mindig a korábbi szakadékos, nehéz terepen újra visszakapaszkodtunk a nemzetközi mezõnybe”. (Ahonnan nehéz is lett volna kiesni, hiszen Magyarország már akkor is GDP-jének tekintélyes hányadát exportja lévén termelte meg. Adottságai miatt aligha tehetett volna mást.) Majd így folytatódik az eszmefuttatás: 2006–2012 között szakadékos vidéken, igen rossz idõben kellett versenyezni, ahol elég lett volna egy rossz mozdulat, és a korábbi éllovasból sereghajtó lett volna a magyar gazdaság.

A következõ években újból szakadékos hegyi utakon visz felfelé az út, viharos idõkben, amikor fel kell készülni az elõzésre, tehát arra, hogy ha a versenytársaknál gyorsabban vesszük be a kanyart, akkor elsõként jövünk ki belõle.

Ehhez még idõben, még messze a hajtûkanyar elõtt jó elõzési helyzetet kell felvenni. 2020-ban sok versenytárs lassul, egyesek szinte leállnak majd, így van lehetõség felvenni az elõzéshez szükséges jó helyzetet. Tilos hibát elkövetni vagy aránytalan kockázatot vállalni. Így lehet, sõt érdemes kanyarban elõzni, ahogy mások már megtették nehezebb idõkben, mert „ami létezik, az lehetséges”. A gazdaságtörténet ezt tekinti majd az Európai Unió legsikeresebb válságkezelésének, mert egy teljes fordulattal az „egyensúly és növekedés” sikerképletét állítottuk a „se egyensúly, se növekedés” kudarc receptjének helyére – zárul Matolcsy cikke.

Az MNB elnöke megfeledkezik arról, hogy ebben az idõszakban az egy fõre jutó legmagasabb uniós támogatások révén és nem a sikeres válságkezelés miatt jutottunk elõre. 2020-tól azonban változik a terep, sõt a verseny szabályai is mások már. A cikkbõl kitetszik, bár feltehetõen tisztában van a gazdaság állapotával, várható jövõjével, ezúttal azonban – imáron sokadszorra – a saját gazdaságstratégiai elképzeléseinek bûvöletében él. Azt, hogy ez folytatható vagy valami más következik, csak Orbán Viktor kormányfõ jóváhagyásától függ.

Miközben Matolcsy György autóversenyzõként álmodik, arról megfeledkezik, hogy tõle a jegybanktörvény csak egyetlen dolgot követel: a pénzügyi stabilitás megõrzését és az infláció kezelését. De ebbõl a kettõbõl pillanatnyilag egyesre teljesít.

Forrás: 168 Óra
Kitalálod mennyibe került ez a szaft nélküli száraz pörkölt Siófokon?
Ötvenkét fős TEK-es testőrség védi Szijjártót évi félmilliárdért
Tihany bajban: ha kell, elhordják a fél hegyet
Bejött a kánikula, lezárták a szabadstrandot
Csaknem száz család maradhat áram nélkül
Lélegeztetőgép botrány: menesztik az OTT-ONE felügyelőbizottsági tagját
Szökött rabot keres az egész ország
Pénteken fogadták el a törvényt - már jelentkezett is egy tettre kész üzletember
Súlyos vadászbaleset - a hírt megerősítették
Ötvenkét fős TEK-es testőrség védi Szijjártót évi félmilliárdért
Tihany bajban: ha kell, elhordják a fél hegyet
Kitalálod mennyibe került ez a szaft nélküli száraz pörkölt Siófokon?
Hálásak a román gazdák a magyar állam segítségéért - Mihai gazda pl. 4.9 millió forintot kapott
13 évesen esett teherbe, most újabb gyereket akar
Rendőrök lepték el Siófokot - váratlan razzia
Végleges: kiderült kiknek fog fájni igazán az új adótörvény
Mobil wc tolvajt fogtak el a rendőrök - a nyomozást lezárták
Villany nélkül maradhat a magyar lakópark - szégyen ami történt
Fogynak a balatoni szabadstrandok - kisajátítják a nagyok a magyar tengert
Kicsi is elég hogy begyulladjon az autójában hagyott kézfertőtlenítő
Rekord kevesen jelentkeztek az egyetemekre - óriási a probléma
Mit tehetsz, ha a lakásod élhetetlenné válik az igénytelen szomszéd miatt
Melbourne: 3000 lakót tartanak járvány őrizet alatt
Óriási botrány: Kordonnal kerítették el Gárdonyban a szabadstrandot
Olyan képet posztolt Rubint Réka - a rajongók egy része egyből neki esett
Könyvet írtak az Orbán rezsimről és a magyar társadalom minimális ellenállásáról
Megérkeztek a képek a délelőtt elfogott migránsokról
Balatoni baleset: felborult egy katamarán, hatan voltak a fedélzetén
Megint finomhangol a kormány a TB szabályokon
Nagyon vészjósló dolgok történnek az autóiparban
Szijjártóék megállapodtak az EU-val - összegkorlát nélkül adhatunk támogatást
A járvánnyal kapcsolatban a Miniszterelnökség 13,7 milliárd forintot költött hirdetésre
A Magyar Közút Zrt. hivatalos statisztikája szerint nagyot javult az utak minősége
Orbán: a függetlenség és a szuverenitás olyan értékek, amelyeket kormányom és a magyar nép ápol
Terelik a személyautókat - bedugult a határ
Több milliárdot kapott a Wizz Air, amiért hazahozták Kínából a lélegeztetőgépeket
Rekordszámú új fertőzött Bulgáriában, máshol 200 ezren kerültek vesztegzár alá
51 fokos autóban hagyta a kutyát - a rendőrök előállították
Valami készül: Amerikai anyahajók gyakorlatoztak Kínával egy időben
Mindenki Szijjártó reggeli bejelentéséről beszél
2017 óta a TEK védi Orbán és Polt közeli családtagjait is
Mindenki a Nagykanizsa mellett talált gabonakörökről beszél
Íme a milliárdokat érő levél amit Orbán Viktor pecsétje díszít
Nem válaszoltak a parlamentben a kisvárdai lówellness-központtal kapcsolatban
Népszava: ötmilliárdba került a kínai légihíd, a vásárlás pedig 300 milliárd volt.
Botrány: Laptopokat loptak az Európai Parlamentből