Kezdőlap   Budapest     2020-07-06   Csatlakozz hozzánk facebookon
Több ezren követelték a Parlament elõtt, hogy tartsák be Orbánék a bírósági ítéleteket!
Több ezer ember vett részt a vasárnap délutánra meghirdetett Szabad Bíróság! Szabad Gyöngyöspata! nevû demonstráción Budapesten. Az esemény a tatárszentgyörgyi romagyilkosság 11. évfordulójára idõzítették, a fõszervezõ az Idetartozunk Egyesület volt, de több civil szervezet (pl. TASZ, Magyar Helsinki Bizottság) és politikai párt (Párbeszéd, LMP) is csatlakozott hozzá.

A szervezõk azt írták elõzetesen, azért hirdetnek tüntetést, mert

a kormány képviselõinek beavatkozása a gyöngyöspatai kártérítési ügybe, törvénybe ütközõ, a jogállami keretek és a bíróságok függetlenségének megsértése!

Egy órától a Nyugati pályaudvar Váci út felõli oldalán lévõ parkolóban gyülekeztek az roma és nem roma emberek, ahonnan fél kettõkor indult meg a tömeg. “Senki nincs a törvény felett” feliratú transzparens volt olvasható az elsõ sorban állók kezében, míg egy sorral hátrébb a "Szabad Bíróság! Szabad Gyöngyöspata!" feliratot tartották.

A roma és magyar zászlók mellett több szervezet logóját is látni lehetett a tömegben. Részt vett például a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, A Város Mindenkié, az Amnesty és a Magyar Helsinki Bizottság is, továbbá vidékrõl is számos roma szervezet érkezett kisebb-nagyobb csoportokban. A putnokiak például nagy hangzavarral vonultak a Nyugatihoz, azt skanálták, hogy "Békét akarunk". A tüntetõk között láttuk Kerpel-Fronius Gábor fõpolgármester-helyettest, Baranyi Krisztina ferencvárosi és Nidermüller Péter erzsébetvárosi polgármestert, illetve Tordai Bence (Párbeszéd), Kendernay János (LMP) és Bõsz Anett (Liberálisok) országgyûlési képviselõket is.

"Nem félünk", skandálta a tömeg egy része, sokan pedig mobiltelefonjukkal élõzték végig a rendezvényt, hogy még több emberhez jusson el a híre.

Az elején igyekeztek a szervezõk négyes oszlopokba rendezni a tömeget, ám ez gyorsan kudarcba fulladt. Miközben a tömeg eleje fél kettõ körül elindult a körút felé, az esõ is egyre jobban rákezdett, ám késõbb kisütött a nap, és csak a végén, a Kossuth téren eredt el ismét a beszédek alatt.

A menet elõször a Markó utcában, a Pesti Központi Kerületi Bíróság épületénél állt meg, ahol Setét Jenõ szólalt fel. "A Kúria nem cseléd és nem szolga, hanem független igazságszolgáltatási fórum" - hangoztatta a jogvédõ, és arról is beszélt, hogy a kormánynak is be kell tartnia a törvényeket.

"Szabad bíróság, szabad Gyöngyöspata" - kezdte skandálni a tömeg Setét biztatására, majd továbbindult a Kossuth térre, a Parlament déli részéhez. Itt elõször egyperces csenddel emlékeztek a romák ellen elkövetett gyilkosságsorozat tatárszentgyörgyi áldozataira, majd jó néhány felszólaló mondott beszédet.

Setét Jenõ kezdte, aki szerint ez az elmúlt 30 év legnagyobb megmozdulása, amelyen romák mellett állnak ki.

Miután egyre jobban elkezdett esni az esõ, és az idõ is kezdett lehûlni, néhányan elindultak hazafelé, de a többség kitartott a rendezvény végéig.

Aki maradt, az többek között meghallgathatta Iványi Gábor lelkész szavait.

A Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség vezetõje azért imádkozott, hogy "Isten szabadítson meg minket az alkalmatlan és gonosz miniszterelnöktõl".

Illetve azt kérte, hogy a nemzeti konzultációra szánt milliárdokat inkább a hátrányos helyzetû települések iskoláira költse a kormány. Azt is hozzátette, szeretné megélni, hogy egyszer a miniszterelnök vagy a köztársasági elnök roma ember lesz Magyarországon.

Az esemény egyik szimbolikus pontja az volt, amikor egy Nógrád megyébõl érkezõ kislány eleresztett három békegalambot. Négy óra elõtt nem sokkal lett vége a tüntetésnek.

A demonstráció elõtt beszámoltunk arról, hogy a gyöngyöspatai Roma Nemzetiségi Önkormányzat (RNÖ) buszokat is szervezett, hogy a gyöngyöspataiak ott tudjanak lenni a tüntetésen. Csemer Géza arról beszélt a Mércének, hogy 15 busztársaság visszamondta félórával-órával a telefonos egyeztetések után a megrendeléseket. Pár órával a tüntetés elõtt azonban megoldódott a helyzet, Setét Jenõazt írta Facebookon, hogy már két busz tartott Gyöngyöspata felé. Setét posztjai szerint egyébként Ózdról, Nyíregyházáról, Putnokról és Szerencsrõl is érketnek roma közösségek a fõvárosba.

A kormány szombaton nyilvánvalóvá tette álláspontját a tüntetéssel kapcsolatban. Szerintük csak az a megmozdulás célja, hogy "Soros-hálózat" egymás ellen uszítsa a magyarokat és a romákat a gyöngyöspatai iskolaügyben. Errõl Nacsa Lõrinc, a KDNP országgyûlési képviselõje beszélt a szombati sajtótájékoztatóján. Hozzátette, a "tüntetés szervezõje, Setét Jenõ maga is Soros-aktivista", ahogy szervezete, az Idetartozunk Egyesület is "Soros-pénzbõl mûködik".

Setét Jenõ erre reagálva azt mondta a tüntetésen, hogy csak egyetlen egy közös van benne és Orbán Viktorban: mindketten Soros-ösztöndíjasak voltak. Hozzátette, a tüntetés magánemberek, vállalkozók adományaiból tudott megvalósulni, "sajnos" nem kaptak Sorostól pénzt.

A januárban Raoul Wallenberg-díjjal kitüntetett Setét Jenõvel épp a héten készítettünk interjút, amelyben arról beszélt, hogy az elmúlt harminc évben nem látott olyan kormányfõt, aki "ilyen intenzitással, ilyen direkt és indirekt eszközökkel ment volna neki a hazai roma közösségnek". Szerinte a Fidesz az uszító, kirekesztõ retorikával a körülbelül 3 százalékos szavazótömeget képviselõ roma közösségekkel szemben egy jóval nagyobb bázist céloz meg.

A tüntetés közben a Magyar Kormány Facebook-oldalára is kikerült egy videó Horváth László miniszterelnöki megbízottal, és következõ a felvezetõ szöveggel: "Senkinek nem fogjuk engedni, hogy nehezen elért közös eredményeinket a saját politikai céljai miatt lerombolja."

Horváth László arról beszélt a Parlament elõtt állva, hogy "a politikai tüntetés szervezõi saját magukat leplezték le", hiszen a szabad Gyöngyöspatáért meghirdetett demonstrációra egy nem egész busznyi ember érkezett. Mint fogalmazott,

ez azt jelenti, hogy a gyöngöyspataiaiak 98 százaléka nemet mondott erre a politikai akcióra.

Szerinte az világossá vált, hogy a "Soros György által támogatott szervezetek" nem akarnak békés együttélést magyarok és cigányok között, és "nem akarnak tisztességes, jó és igazságos válaszokat a meglévõ problémákra".

A kormány január óta támadja a tavaly meghozott jogerõs bírói ítéletet, amely értelmében 60 gyöngyöspatai roma fiatal (illetve kiskorúaknál a családjuk) összesen 99 millió forint kártérítésre lett jogosult, mert a Nekcsei Demeter Általános Iskolában többségi társaiktól elkülönítve, alacsonyabb színvonalon oktatták õket. A Debreceni Ítélõtábla ítéletébõl kiderült, a szegregáció 2003 és 2017 között tartott, amely idõ alatt a roma diákok nem mehettek fel az iskola emeletére, de az úszásoktatásról is ki voltak tiltva.

Az ügy alperesei az iskola, gyöngyöspatai önkormányzat és a Hatvani Tankerületi Központ voltak, akik már egy korábbi jogerõs ítélet után se szüntették meg a szegregációt az iskolában.

Gyöngyöspata nem kér a Soros-hálózat pénzszerzõ akcióiból!

- jelentette ki Horváth László, a térség fideszes országgyûlési képviselõje január elején. Szerinte igazságtalan a Debreceni Ítélõtábla ítélete, és csak a roma fiatalokat képviselõ Esélyt a Hátrányos Helyzetû Gyerekeknek Alapítvány pénzszerzõ akciójáról van szó.

Azóta a kormány folyamatosan napirenden tartja a gyöngyöspatai kártérítési pert. Orbán a januári kormányinfón arról beszélt, hogy ez egy olyan ügy, "ami sérti az emberek igazságérzetét", és ezért igazságot kell tenni. Késõbb egy rádióinterjúban már úgy fogalmazott:

(...) van egy határ, amit a magyar sosem fog átlépni, vagy sosem érzi úgy, hogy azt szabad átlépni. Ez pedig az a határ, ha pénzt adunk a semmiért.

Kijelentése után feljelentetést tett a Roma Parlament Egyesület elnöke, Horváth Aladár becsületsértés és hivatali visszaélés gyanúja miatt. Tordai Bence, párbeszédes képviselõ pedig gyûlöletbeszéd és közösség elleni uszítás miatt indított pert Horváth László és a Dúró Dóra ellen.

A kormány természetben fizetné ki a kártérítést, és oktatást, képzést biztosítana a roma fiataloknak, mert Orbán szerint "a felzárkózás útja a cigányság számára is a tanuláson és a munkán keresztül vezet".

A gyöngyöspatai kártérítés a márciusban induló nemzeti konzultációban is benne lesz. A január óta konfliktusügyi miniszterelnöki biztossá kinevezett Horváth László szombaton videóban ismertette az ezzel kapcsolatos két kérdést:

Az egyik kérdés arra vonatkozik majd, hogy igazságos-e ez a kártérítés? A másik kérdés az, hogyha már megítélték ezt a kártérítést nekik, akkor miként teljesítsék?

A kormány álláspontja szerint ugyanis oktatási, képzési programok szolgálnák leginkább a roma közösség érdekét, mert "így jutnak munkához, és így tudnak kitörni a szegénységbõl" - mondta a fideszes képviselõ.

Vasárnapig már 462 pszichológus írta alá azt a petíciót, amellyel a nemzeti konzultáció Gyöngyöspatával kapcsolatos kérdése ellen tiltakoznak. Szerintük elfogadhatatlan, hogy "a tervezett nemzeti konzultáció azt sugallja, hogy a gyöngyöspatai roma emberek nem érdemesek kártérítésre az elszenvedett diszkriminációért, figyelmen kívül hagyva azt, hogy a független magyar bíróság kimondta a szegregáció tényét, és az érvényes magyar jogszabályok alapján ítélt meg kártérítést". A petícióhoz késõbb a Magyar Szociológiai Társaság Elnöksége is csatlakozott, akik azt bírálják, hogy a nemzeti konzultáció felülbírálja a független magyar bíróság döntését.

A gyöngyöspatai önkormányzat felülvizsgálati kérelmét a Kúria soron kívül, várhatóan áprilisban bírálja el.

Forrás: Index
Ez is érdekelhet:
                             
Ezek érdekelték olvasóinkat leginkább
Kitalálod mennyibe került ez a szaft nélküli száraz pörkölt Siófokon?
Ötvenkét fős TEK-es testőrség védi Szijjártót évi félmilliárdért
Tihany bajban: ha kell, elhordják a fél hegyet
Csaknem száz család maradhat áram nélkül
A beruházó levélben értesítette őket, hogy jövő héten kikapcsolják az áramot Ez az a lakópark, amely, bár már évek óta lakják, papíron nem is létezik A veresegyházi lakóparkban a ...
  
Lélegeztetőgép botrány: menesztik az OTT-ONE felügyelőbizottsági tagját
Kiderült, hogy a vezető egyben tulajdonosa a berendezések üzembehelyezésével megbízott cégnek Közleménye szerint a hvg360 cikkéből értesült a lélegeztetőgépeket beszerző OTT-ONE Nyrt...
  
Szökött rabot keres az egész ország
A Bács-Kiskun megyei Állampusztai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet egyik - alacsony biztonsági besorolású fogvatartottja - munkavégzés közben engedély nélkül távozott szombaton...
  
Pénteken fogadták el a törvényt - már jelentkezett is egy tettre kész üzletember
Pénteken fogadta el az Országgyűlés a lex PMFC-t A pécsi profi futball újjáépítsét lehetővé tevő törvényt Bánki Erik nyújtotta be A Nemzeti Sport mai számából már az derül ki, ho...
  
Súlyos vadászbaleset - a hírt megerősítették
Súlyos vadászbaleset történt Nagybörzsönyben pénteken, értesült a 444 helyi forrásokból, a hírt a település polgármestere is megerősítette Úgy tudjuk, egy vadászatra érkezett ...
  
Ötvenkét fős TEK-es testőrség védi Szijjártót évi félmilliárdért
Félszáz embert szán a kormány Szijjártó Péter külügyminiszter személyi biztosítására – derült ki a TEK beszámolójából, de azt titkolják, hogy mi indokolja a védelmi csapatának n...
  
Tihany bajban: ha kell, elhordják a fél hegyet
Tehetetlenül nézzük évek óta, ahogy hazánk egyik legszebb vidékét, a Balaton környékét gyorsan és visszavonhatatlanul bekebelezi a Nemzeti Együttműködés Rendszere. Ha kell, átírják ...
  
Kitalálod mennyibe került ez a szaft nélküli száraz pörkölt Siófokon?
Olvasónk küldte el az esetet számunkra, a posztot változtatás nélkül közöljük: 2020. Magyarország.. Hol élünk? Itt már mindent lehet? Ha ez mondjuk egy kiemelt rendezvényen történik ...
  
Hálásak a román gazdák a magyar állam segítségéért - Mihai gazda pl. 4.9 millió forintot kapott
A magyar adófizetők pénze román gazdákhoz vándorol! Erdőidecs egy kicsiny falu Maros megye északi részén ahol a hivatalos 508 lakosból csak 5 magyart találhatunk. Erdőidecs hivatalosan M...
  
13 évesen esett teherbe, most újabb gyereket akar
A fiatal anyuka nem kertel: Instagram-oldalán osztotta meg követőivel, hogy első gyermeke megszületését követően hamarosan újabbat vállalna 11 éves párjával A Noizz-on is írtunk arról ...
  
Rendőrök lepték el Siófokot - váratlan razzia
Razziát tartott a rendőrség Siófokon 646 főt igazoltattak, közülük öt főt állítottak elő bűncselekmény elkövetésének gyanúja (garázdaság és lopás), illetőleg szabálysértési ...
  
Végleges: kiderült kiknek fog fájni igazán az új adótörvény
Igaza lett Parragh Lászlónak, aki már tavaly belengette, hogy a médiának van miért aggódnia Egy pénzügyminisztériumi levélből tudhatja meg a nagyvilág, hogy mi volt a legfontosabb szempon...
  
Mobil wc tolvajt fogtak el a rendőrök - a nyomozást lezárták
A nagydorogi rendőrséghez április elején futott be egy feljelentés amiatt, hogy valaki 2020 március 28 és március 30 között megbontotta a Tolna megyei – Paks közelében található – ez...
  
Villany nélkül maradhat a magyar lakópark - szégyen ami történt
Az RTL Klub híradója szerint a beruházó levélben értesítette a lakóparkóban élőket, hogy jövő héten kikapcsolják az áramot Ez az a lakópark, amely bár már évek óta lakják, papír...
  
Fogynak a balatoni szabadstrandok - kisajátítják a nagyok a magyar tengert
40 tóparti településből mindössze 20 biztosít szabadstrandot Egy DK-s törvénymódosítási javaslat feltornázná ezt a számot "A Balaton Kiemelt Üdülőkörzet parti településein – ha a...
  
Kicsi is elég hogy begyulladjon az autójában hagyott kézfertőtlenítő
Ha a kézfertőtlenítő folyadék párologni kezd, elég egy szikra is ahhoz, hogy begyulladjon a gőz Ezért semmiképpen se hagyjuk azt az autóban ebben a melegben - figyelmeztet az Innovációs ...
  
Rekord kevesen jelentkeztek az egyetemekre - óriási a probléma
Fendler Judit, a Szegedi Tudományegyetem kancellárja szerint muszáj lenne megerősíteni a közoktatást, hogy többen jussanak be az egyetemekre Idén a tanári, ápolói szakokra jelentkeztek a l...
  
Mit tehetsz, ha a lakásod élhetetlenné válik az igénytelen szomszéd miatt
A VII kerületi, több mint száz fős társasházban, ahol Péter lakik, már messziről érezni lehetett, hogy itt valami bűzlik Közvetlenül a lakás előtt már öklendezni kezdtem a tömény sz...
  
Melbourne: 3000 lakót tartanak járvány őrizet alatt
Kilenc magas blokkházat, köztük a bennük élő háromezer lakót zárták el a külvilágtól az ausztráliai Melbourne-ben, miután a városban váratlanul megemelkedett a fertőzések száma, a ...
  
Óriási botrány: Kordonnal kerítették el Gárdonyban a szabadstrandot
Óriási a felháborodos a Velencei-tó partján, Gárdonyban - számolt be róla az RTL Klub A tónál nemrég újították fel a partfalat, a munkák befejeztével a szabadstrandot kordonnal keríte...
  
Olyan képet posztolt Rubint Réka - a rajongók egy része egyből neki esett
Alakreform programom RÓLAD szól, aki megtisztel bizalmával, és edzőtársának fogad! Én hiszek benned, segítek abban, hogy tudatos és következetes munkával elérd a célod! Ezt az oldalt én...
  
Könyvet írtak az Orbán rezsimről és a magyar társadalom minimális ellenállásáról
Stefano Bottoni nemzetközileg elismert történész és közszereplő könyvet szentelt Orbán Viktor politikai karrierjének, amelyben a 2010 után Magyarországon kiépült társadalmi rendszer ala...
  
Megérkeztek a képek a délelőtt elfogott migránsokról
Három külföldit tartóztattak fel Tompánál a rendőrök Tompa Közúti Határátkelőhelyen – a Nemzeti Adó- és Vámhivatal pénzügyőreinek jelzése alapján – a rendőrök 2020 július ...
  
Balatoni baleset: felborult egy katamarán, hatan voltak a fedélzetén
Balatonfüred közelében bukott fel egy nagy katamarán, amelyen hat személy tartózkodott, de szerencsére senki sem sérült meg Az Index olvasója készített látványos képet szombat délután...
  
Megint finomhangol a kormány a TB szabályokon
Több lényeges adóügyi változtatásról is határozott az Országgyűlés, ezekről Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára a Magyar Nemzetnek nyilatkozva úgy fogalmaz...
  
Nagyon vészjósló dolgok történnek az autóiparban
Drasztikusan visszaesett az idén az eladott új autók száma Németországban az autógyártókat tömörítő Verband der Automobilindustrie (VDA) érdekvédelmi szervezet szerint, írja a Zeit A s...
  
Szijjártóék megállapodtak az EU-val - összegkorlát nélkül adhatunk támogatást
Két hónapnyi tárgyalás után sikerült megállapodnunk az Európai Bizottsággal, hogy összegkorlát nélkül adhatunk támogatást azoknak a magyarországi vállalatoknak, melyek ugyan veszt...
  
A járvánnyal kapcsolatban a Miniszterelnökség 13,7 milliárd forintot költött hirdetésre
84 százalék ment a kormánymédiához, közpénzből Az állami hirdetési pénzek 84 százaléka köt ki a kormánypárthoz közeli cégeknél - derül ki a Kantar Hungary adataiból, amelyeket a G...
  
A Magyar Közút Zrt. hivatalos statisztikája szerint nagyot javult az utak minősége
Még mindig sok a rossz minőségű közút, de kevesebb A Magyar Közút Zrt hivatalos statisztikája szerint nagyot javult az utak minősége egy év alatt - írja a Napihu A teljes közúthálózat...
  
Orbán: a függetlenség és a szuverenitás olyan értékek, amelyeket kormányom és a magyar nép ápol
A függetlenség napjára írt üdvözletében várja a jövőbeli közös munkát Orbán Viktor miniszterelnök levélben köszöntötte Donald Trump amerikai elnököt az Egyesült Államok szövets...
  
THE HUNGARIAN TIMES Impresszum / Sütik
Több ezren követelték a Parlament elõtt, hogy tartsák be Orbánék a bírósági ítéleteket!
Több ezer ember vett részt a vasárnap délutánra meghirdetett Szabad Bíróság! Szabad Gyöngyöspata! nevû demonstráción Budapesten. Az esemény a tatárszentgyörgyi romagyilkosság 11. évfordulójára idõzítették, a fõszervezõ az Idetartozunk Egyesület volt, de több civil szervezet (pl. TASZ, Magyar Helsinki Bizottság) és politikai párt (Párbeszéd, LMP) is csatlakozott hozzá.

A szervezõk azt írták elõzetesen, azért hirdetnek tüntetést, mert

a kormány képviselõinek beavatkozása a gyöngyöspatai kártérítési ügybe, törvénybe ütközõ, a jogállami keretek és a bíróságok függetlenségének megsértése!

Egy órától a Nyugati pályaudvar Váci út felõli oldalán lévõ parkolóban gyülekeztek az roma és nem roma emberek, ahonnan fél kettõkor indult meg a tömeg. “Senki nincs a törvény felett” feliratú transzparens volt olvasható az elsõ sorban állók kezében, míg egy sorral hátrébb a "Szabad Bíróság! Szabad Gyöngyöspata!" feliratot tartották.

A roma és magyar zászlók mellett több szervezet logóját is látni lehetett a tömegben. Részt vett például a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, A Város Mindenkié, az Amnesty és a Magyar Helsinki Bizottság is, továbbá vidékrõl is számos roma szervezet érkezett kisebb-nagyobb csoportokban. A putnokiak például nagy hangzavarral vonultak a Nyugatihoz, azt skanálták, hogy "Békét akarunk". A tüntetõk között láttuk Kerpel-Fronius Gábor fõpolgármester-helyettest, Baranyi Krisztina ferencvárosi és Nidermüller Péter erzsébetvárosi polgármestert, illetve Tordai Bence (Párbeszéd), Kendernay János (LMP) és Bõsz Anett (Liberálisok) országgyûlési képviselõket is.

"Nem félünk", skandálta a tömeg egy része, sokan pedig mobiltelefonjukkal élõzték végig a rendezvényt, hogy még több emberhez jusson el a híre.

Az elején igyekeztek a szervezõk négyes oszlopokba rendezni a tömeget, ám ez gyorsan kudarcba fulladt. Miközben a tömeg eleje fél kettõ körül elindult a körút felé, az esõ is egyre jobban rákezdett, ám késõbb kisütött a nap, és csak a végén, a Kossuth téren eredt el ismét a beszédek alatt.

A menet elõször a Markó utcában, a Pesti Központi Kerületi Bíróság épületénél állt meg, ahol Setét Jenõ szólalt fel. "A Kúria nem cseléd és nem szolga, hanem független igazságszolgáltatási fórum" - hangoztatta a jogvédõ, és arról is beszélt, hogy a kormánynak is be kell tartnia a törvényeket.

"Szabad bíróság, szabad Gyöngyöspata" - kezdte skandálni a tömeg Setét biztatására, majd továbbindult a Kossuth térre, a Parlament déli részéhez. Itt elõször egyperces csenddel emlékeztek a romák ellen elkövetett gyilkosságsorozat tatárszentgyörgyi áldozataira, majd jó néhány felszólaló mondott beszédet.

Setét Jenõ kezdte, aki szerint ez az elmúlt 30 év legnagyobb megmozdulása, amelyen romák mellett állnak ki.

Miután egyre jobban elkezdett esni az esõ, és az idõ is kezdett lehûlni, néhányan elindultak hazafelé, de a többség kitartott a rendezvény végéig.

Aki maradt, az többek között meghallgathatta Iványi Gábor lelkész szavait.

A Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség vezetõje azért imádkozott, hogy "Isten szabadítson meg minket az alkalmatlan és gonosz miniszterelnöktõl".

Illetve azt kérte, hogy a nemzeti konzultációra szánt milliárdokat inkább a hátrányos helyzetû települések iskoláira költse a kormány. Azt is hozzátette, szeretné megélni, hogy egyszer a miniszterelnök vagy a köztársasági elnök roma ember lesz Magyarországon.

Az esemény egyik szimbolikus pontja az volt, amikor egy Nógrád megyébõl érkezõ kislány eleresztett három békegalambot. Négy óra elõtt nem sokkal lett vége a tüntetésnek.

A demonstráció elõtt beszámoltunk arról, hogy a gyöngyöspatai Roma Nemzetiségi Önkormányzat (RNÖ) buszokat is szervezett, hogy a gyöngyöspataiak ott tudjanak lenni a tüntetésen. Csemer Géza arról beszélt a Mércének, hogy 15 busztársaság visszamondta félórával-órával a telefonos egyeztetések után a megrendeléseket. Pár órával a tüntetés elõtt azonban megoldódott a helyzet, Setét Jenõazt írta Facebookon, hogy már két busz tartott Gyöngyöspata felé. Setét posztjai szerint egyébként Ózdról, Nyíregyházáról, Putnokról és Szerencsrõl is érketnek roma közösségek a fõvárosba.

A kormány szombaton nyilvánvalóvá tette álláspontját a tüntetéssel kapcsolatban. Szerintük csak az a megmozdulás célja, hogy "Soros-hálózat" egymás ellen uszítsa a magyarokat és a romákat a gyöngyöspatai iskolaügyben. Errõl Nacsa Lõrinc, a KDNP országgyûlési képviselõje beszélt a szombati sajtótájékoztatóján. Hozzátette, a "tüntetés szervezõje, Setét Jenõ maga is Soros-aktivista", ahogy szervezete, az Idetartozunk Egyesület is "Soros-pénzbõl mûködik".

Setét Jenõ erre reagálva azt mondta a tüntetésen, hogy csak egyetlen egy közös van benne és Orbán Viktorban: mindketten Soros-ösztöndíjasak voltak. Hozzátette, a tüntetés magánemberek, vállalkozók adományaiból tudott megvalósulni, "sajnos" nem kaptak Sorostól pénzt.

A januárban Raoul Wallenberg-díjjal kitüntetett Setét Jenõvel épp a héten készítettünk interjút, amelyben arról beszélt, hogy az elmúlt harminc évben nem látott olyan kormányfõt, aki "ilyen intenzitással, ilyen direkt és indirekt eszközökkel ment volna neki a hazai roma közösségnek". Szerinte a Fidesz az uszító, kirekesztõ retorikával a körülbelül 3 százalékos szavazótömeget képviselõ roma közösségekkel szemben egy jóval nagyobb bázist céloz meg.

A tüntetés közben a Magyar Kormány Facebook-oldalára is kikerült egy videó Horváth László miniszterelnöki megbízottal, és következõ a felvezetõ szöveggel: "Senkinek nem fogjuk engedni, hogy nehezen elért közös eredményeinket a saját politikai céljai miatt lerombolja."

Horváth László arról beszélt a Parlament elõtt állva, hogy "a politikai tüntetés szervezõi saját magukat leplezték le", hiszen a szabad Gyöngyöspatáért meghirdetett demonstrációra egy nem egész busznyi ember érkezett. Mint fogalmazott,

ez azt jelenti, hogy a gyöngöyspataiaiak 98 százaléka nemet mondott erre a politikai akcióra.

Szerinte az világossá vált, hogy a "Soros György által támogatott szervezetek" nem akarnak békés együttélést magyarok és cigányok között, és "nem akarnak tisztességes, jó és igazságos válaszokat a meglévõ problémákra".

A kormány január óta támadja a tavaly meghozott jogerõs bírói ítéletet, amely értelmében 60 gyöngyöspatai roma fiatal (illetve kiskorúaknál a családjuk) összesen 99 millió forint kártérítésre lett jogosult, mert a Nekcsei Demeter Általános Iskolában többségi társaiktól elkülönítve, alacsonyabb színvonalon oktatták õket. A Debreceni Ítélõtábla ítéletébõl kiderült, a szegregáció 2003 és 2017 között tartott, amely idõ alatt a roma diákok nem mehettek fel az iskola emeletére, de az úszásoktatásról is ki voltak tiltva.

Az ügy alperesei az iskola, gyöngyöspatai önkormányzat és a Hatvani Tankerületi Központ voltak, akik már egy korábbi jogerõs ítélet után se szüntették meg a szegregációt az iskolában.

Gyöngyöspata nem kér a Soros-hálózat pénzszerzõ akcióiból!

- jelentette ki Horváth László, a térség fideszes országgyûlési képviselõje január elején. Szerinte igazságtalan a Debreceni Ítélõtábla ítélete, és csak a roma fiatalokat képviselõ Esélyt a Hátrányos Helyzetû Gyerekeknek Alapítvány pénzszerzõ akciójáról van szó.

Azóta a kormány folyamatosan napirenden tartja a gyöngyöspatai kártérítési pert. Orbán a januári kormányinfón arról beszélt, hogy ez egy olyan ügy, "ami sérti az emberek igazságérzetét", és ezért igazságot kell tenni. Késõbb egy rádióinterjúban már úgy fogalmazott:

(...) van egy határ, amit a magyar sosem fog átlépni, vagy sosem érzi úgy, hogy azt szabad átlépni. Ez pedig az a határ, ha pénzt adunk a semmiért.

Kijelentése után feljelentetést tett a Roma Parlament Egyesület elnöke, Horváth Aladár becsületsértés és hivatali visszaélés gyanúja miatt. Tordai Bence, párbeszédes képviselõ pedig gyûlöletbeszéd és közösség elleni uszítás miatt indított pert Horváth László és a Dúró Dóra ellen.

A kormány természetben fizetné ki a kártérítést, és oktatást, képzést biztosítana a roma fiataloknak, mert Orbán szerint "a felzárkózás útja a cigányság számára is a tanuláson és a munkán keresztül vezet".

A gyöngyöspatai kártérítés a márciusban induló nemzeti konzultációban is benne lesz. A január óta konfliktusügyi miniszterelnöki biztossá kinevezett Horváth László szombaton videóban ismertette az ezzel kapcsolatos két kérdést:

Az egyik kérdés arra vonatkozik majd, hogy igazságos-e ez a kártérítés? A másik kérdés az, hogyha már megítélték ezt a kártérítést nekik, akkor miként teljesítsék?

A kormány álláspontja szerint ugyanis oktatási, képzési programok szolgálnák leginkább a roma közösség érdekét, mert "így jutnak munkához, és így tudnak kitörni a szegénységbõl" - mondta a fideszes képviselõ.

Vasárnapig már 462 pszichológus írta alá azt a petíciót, amellyel a nemzeti konzultáció Gyöngyöspatával kapcsolatos kérdése ellen tiltakoznak. Szerintük elfogadhatatlan, hogy "a tervezett nemzeti konzultáció azt sugallja, hogy a gyöngyöspatai roma emberek nem érdemesek kártérítésre az elszenvedett diszkriminációért, figyelmen kívül hagyva azt, hogy a független magyar bíróság kimondta a szegregáció tényét, és az érvényes magyar jogszabályok alapján ítélt meg kártérítést". A petícióhoz késõbb a Magyar Szociológiai Társaság Elnöksége is csatlakozott, akik azt bírálják, hogy a nemzeti konzultáció felülbírálja a független magyar bíróság döntését.

A gyöngyöspatai önkormányzat felülvizsgálati kérelmét a Kúria soron kívül, várhatóan áprilisban bírálja el.

Forrás: Index
Kitalálod mennyibe került ez a szaft nélküli száraz pörkölt Siófokon?
Ötvenkét fős TEK-es testőrség védi Szijjártót évi félmilliárdért
Tihany bajban: ha kell, elhordják a fél hegyet
Bejött a kánikula, lezárták a szabadstrandot
Csaknem száz család maradhat áram nélkül
Lélegeztetőgép botrány: menesztik az OTT-ONE felügyelőbizottsági tagját
Szökött rabot keres az egész ország
Pénteken fogadták el a törvényt - már jelentkezett is egy tettre kész üzletember
Súlyos vadászbaleset - a hírt megerősítették
Ötvenkét fős TEK-es testőrség védi Szijjártót évi félmilliárdért
Tihany bajban: ha kell, elhordják a fél hegyet
Kitalálod mennyibe került ez a szaft nélküli száraz pörkölt Siófokon?
Hálásak a román gazdák a magyar állam segítségéért - Mihai gazda pl. 4.9 millió forintot kapott
13 évesen esett teherbe, most újabb gyereket akar
Rendőrök lepték el Siófokot - váratlan razzia
Végleges: kiderült kiknek fog fájni igazán az új adótörvény
Mobil wc tolvajt fogtak el a rendőrök - a nyomozást lezárták
Villany nélkül maradhat a magyar lakópark - szégyen ami történt
Fogynak a balatoni szabadstrandok - kisajátítják a nagyok a magyar tengert
Kicsi is elég hogy begyulladjon az autójában hagyott kézfertőtlenítő
Rekord kevesen jelentkeztek az egyetemekre - óriási a probléma
Mit tehetsz, ha a lakásod élhetetlenné válik az igénytelen szomszéd miatt
Melbourne: 3000 lakót tartanak járvány őrizet alatt
Óriási botrány: Kordonnal kerítették el Gárdonyban a szabadstrandot
Olyan képet posztolt Rubint Réka - a rajongók egy része egyből neki esett
Könyvet írtak az Orbán rezsimről és a magyar társadalom minimális ellenállásáról
Megérkeztek a képek a délelőtt elfogott migránsokról
Balatoni baleset: felborult egy katamarán, hatan voltak a fedélzetén
Megint finomhangol a kormány a TB szabályokon
Nagyon vészjósló dolgok történnek az autóiparban
Szijjártóék megállapodtak az EU-val - összegkorlát nélkül adhatunk támogatást
A járvánnyal kapcsolatban a Miniszterelnökség 13,7 milliárd forintot költött hirdetésre
A Magyar Közút Zrt. hivatalos statisztikája szerint nagyot javult az utak minősége
Orbán: a függetlenség és a szuverenitás olyan értékek, amelyeket kormányom és a magyar nép ápol
Terelik a személyautókat - bedugult a határ
Több milliárdot kapott a Wizz Air, amiért hazahozták Kínából a lélegeztetőgépeket
Rekordszámú új fertőzött Bulgáriában, máshol 200 ezren kerültek vesztegzár alá
51 fokos autóban hagyta a kutyát - a rendőrök előállították
Valami készül: Amerikai anyahajók gyakorlatoztak Kínával egy időben
Mindenki Szijjártó reggeli bejelentéséről beszél
2017 óta a TEK védi Orbán és Polt közeli családtagjait is
Mindenki a Nagykanizsa mellett talált gabonakörökről beszél
Íme a milliárdokat érő levél amit Orbán Viktor pecsétje díszít
Nem válaszoltak a parlamentben a kisvárdai lówellness-központtal kapcsolatban
Népszava: ötmilliárdba került a kínai légihíd, a vásárlás pedig 300 milliárd volt.
Botrány: Laptopokat loptak az Európai Parlamentből