THE TIMES
Bod Péter Ákos: a kormány újra akarja indítani, amire már nem lesz szükség és nem ott segít, ahol kellene

Bod Péter Ákost, a Budapesti Corvinus Egyetem professzorát, az MNB egykori elnökét (1991-1994) kérdeztük a járvány nyomán bontakozó gazdasági válság hatásairól és a magyar kormány eddigi lépéseiről.
Szerinte a magyar kormány késésben van, és nem ott segít, ahol leginkább kellene.
A nagy nyugati mentőcsomagok szerinte túlzások, és Európában irreálisak is.
Az európai szolidaritás hiánya, és a magyar kormány felhatalmazási törvénye szerinte nagyobb kockázatot rejt, mint a termelés ideiglenes visszaesése ezekben a hetekben.

Számos bejelentés hangzott el a kormány részéről gazdasági mentőcsomagokról, bár sok esetben még nem ismertek a konkrét rendelkezések, csak a fő vonalaik. Az eddigiek mennyire tűnnek jól átgondoltnak, hatékonynak?

Az első megjegyzésem az volna, hogy a magyar kormány elkésett. Egy halom intézkedést már korábban meghozhattak volna. Kiváló példák álltak előttünk, akár az olasz, akár a német intézkedések, amelyek a nehéz helyzetbe kerülő háztartásokat, vállalkozásokat, és az ott dolgozó munkaerőt támogatják arra az átmeneti időre, amíg ki nem tisztul a kép. Ezekkel 2-3 hónapig fenn lehet tartani a gazdaság reagálóképességét.

Ehhez képest az eddigi hazai bejelentések leginkább a vállalati szférára reflektálnak, a cégek hitelhez jutását, adóteher-csökkentését irányozzák elő. Illetve elég zavaros szövegek szintjén szó van még munkahelyteremtésről is, csakhogy ez szerintem nem kormányzati feladat.

Azt kellene figyelembe venni, hogy a válság után más lesz a kereslet és a kínálat szerkezete. Hogy pontosan milyen, azt nincs ember, aki előre meg tudná mondani, ezt majd a piac kialakítja. Ezért nem a korábbi munkahelyek visszaállítása lenne az alapvető feladat, hanem annak a munkaképességnek a megőrzése, amely az új szerkezet indulásakor lesz fontos.

Számomra ezért meghökkentő, hogy a szociális helyzet kezelésére eddig éppen csak utalt a miniszterelnök. Pedig nagyon sokan vannak olyan alacsony jövedelmi szinten, amelyből 1-2 hónapos tartalékolást sem lehet elvárni.

Arról lehet szó, hogy nincs elég pénze a magyar kormánynak? Kényszerű spórolás vagy a kreativitás hiánya lehet az elmaradó szociális intézkedések mögött?

Ha eltekintek attól, hogy átcímkéznek, esetleg átcsoportosítanak fel nem használt kereteket, akkor nagyon nagy lépés valójában nem történt. Holott a válság előtt elindított nagy állami beruházások azonnali felülvizsgálásával óriási összegeket lehetne felszabadítani. Hiszen már most látható, hogy nem lesz visszatérés a régi kerékvágásba.

Újraindul majd az európai gazdaság, és remélem mielőbb a magyar is, de ez fokozatos lesz, ágazatonként eltérő, és így nem lesz egy határnap, ami után azt mondhatjuk, hogy akkor mától normalizálódott a helyzet. A tömegturizmus például nem tud majd beindulni, míg az alkatrészgyárak, elektronikai üzemek, és a jól automatizált gyártósorok esetében a normalizálódás talán csak hetek kérdése lesz.

Én azt látom, hogy mintha újra akarná indítani a kormány azt, ami volt. Van egy halom fejlesztési projekt, amire uniós pénzeket ígértek, de le kellene állítani őket, vagy beléjük se kéne már kezdeni, mert nem lesz rájuk szükség. Máshol viszont szükség lenne ezekre a pénzekre az átállás után.

Nem akarnak hozzányúlni a deficitszámhoz, nem világos, hogy miért; és nem akarnak hozzányúlni a nagy állami beruházásokhoz és elkötelezettségekhez. A szent tehenek érintetlenek maradtak. Centralizálásra használja fel a kormány azt a többlethatalmat és alkalmat, amit az élet eléje tett.

Mi lesz más, amire fel kellene inkább készülni, és hogyan kellene készülni rá?

Ha elmúlik ez a rendkívüli helyzet, akkor utána nem ugyanabban a struktúrában fogunk dolgozni, fogyasztani, közlekedni és együttműködni a partnereinkkel, mint eddig. Azt is feltételezem, hogy a nagyon hosszú szállítási láncolatokat a cégek lerövidítik, és új, közelebbi beszerzési forrásokat keresnek.

Lesz olyan vállalat, amelyik az év eleji terhelésének sokszorosára kap majd megrendelést, és az lesz a problémája, hogy nem talál elég embert. Másnak az lesz a problémája, hogy nem lesz a termékeire szükség.

Az átállás a távmunkára, vagy a csomagszállítási szolgáltatások meglódulása, felgyorsított egyébként is létező folyamatokat. De ha valaki nagy hitelt vett fel egy élményfürdőre, akkor valószínűtlen, hogy az a következő három évben nyereségesen megvalósítható volna, ezért az ilyesmit el kellene inkább felejteni. Közben más iparágak felpörögnek, például az online kapcsolattartás tartósulhat, ha rájönnek a cégek, hogy nem szükséges visszatérni a régi munkaszervezéshez, mert gazdaságosabb egy másik modell.

A kormánynak nem kell előre tudnia, hogy pontosan milyen változások jönnek, de az már kormányzati felelősség, hogy az alkalmazkodást segítse. Úgy például, hogy a munkanélküli segélyezést ne egy abszurdul rövid, esetünkben 3 hónapos időszakra adja, mert ez még normális viszonyok között sem elégséges. Ha a magyar munkaerőpiac volna a világ legrugalmasabbja, akkor lenne ez csak reális, de nem ez a helyzet.

A forint gyengülését mennyire látja aggasztónak?

A nemzeti bank minden figyelmeztetés ellenére súlyosan - körülbelül másfél évvel - elkésett az intervencióval. Az inflációs trend 2016-tól egyértelműen felfelé vezetett, és ennek egyik oka a monetáris politika volt.

A monetáris politika a gazdasági növekedésnek akarta magát alárendelni. Megértette a világ, hogy az MNB-nek nem olyan lényeges az alapfeladatát elvégeznie, nevezetesen a valuta értékállóságát biztosítania, holott ez törvényben rögzített kötelessége volna. Nem tartotta feladatának azt sem, hogy a külső értékállóságra, vagyis az árfolyamra figyeljen. Ezért gyengült a forint és növekedett az infláció. Ha egy inflációs országban a kamatszint a nulla környékén van, akkor józan ésszel az ember nem szívesen tart ott sok aktívát.

A múlt heti finom kamatemelés, és a keddi bejelentés - ami valójában további emelést jelent - némileg segít. De közben megint a növekedést akarja helyre
állítani a nemzeti bank, és ezért hitelezésre szorítaná rá a kereskedelmi bankokat, egészen különös módon 4 százalékos prémiummal megtámogatva őket. Ez különlegesen nagyvonalú gesztus, főleg egy olyan bankszektorral szemben, amelyet ugyanez a kormányzat többletadóval akar éppen sújtani.

Az árfolyamváltozékonyság nagyon komoly teher a gazdaságon. Mert ez mindenfajta kiszámíthatóságot ront, még az exportőrök is érzik a többletkockázatot, pedig nekik elvileg örülniük kellene a forintgyengülésnek. Nem véletlen, hogy Magyarország külső megítélése nem túl kedvező, a kormány minden öndicséretének ellenére sem. Az egyik nagy hitelminősítőnél egy fokkal van a bóvli fölött, és két fokkal a másik kettőnél.

Ha valaki idejön, akkor meg is kéri az árát, és ebből egy ördögi kör alakul: a kormányzat panaszkodik, hogy a külföldiek kiviszik a pénzüket; ők meg azt mondják, csak akkor mernek belépni, ha a kijáratot közben mindig szemmel tudják tartani, mert nem lehet tudni, hogy mikor kell elszaladni.

Azok az óriási hitelgarancia- és mentőcsomagok, amelyekkel a nyugati kormányok mostanában jelentkeztek, reálisak? Ezek csak nagy szavak a gazdasági szereplők megnyugtatására? Pénzt fognak nyomtatni? Vagy van mögöttük fedezet is?

Azt feltételezem, hogy nagyobbak a bejelentések, mint amire szükség van, és sokszorosai annak, mint amit fel fognak használni. Amikor azt mondják, hogy "rendelkezésre állunk, amíg csak kell", vagy "garanciát adunk minden beruházásra, ami lesz", akkor érdemes azt is tudni, hogy ha nagyon jól megy majd a világ, akkor ezeket nem kell igénybe venni, ha viszont nagyon rossz lesz a helyzet, akkor azért nem kell, mert nem lesz sok beruházás.

A politikusoknak nehéz dilemmát okozott, hogyan kezeljenek egy influenzánál komolyabb, de bubópestisnél enyhébb lefolyású járványt. Végül úgy döntöttek, hogy nem vállalják a gazdaság és a társadalom hétköznapi kényelme szempontjából egyszerűbb megoldást, hogy fusson csak végig a fertőzés, és akit elér, azt majd talán meggyógyítják, amíg bírják. Ebből a döntésükből az is következett, hogy kellett valamit mondaniuk, hogy mi lesz a gazdasággal. A 2008-as válságban bevált fordulathoz nyúltak, miszerint "kerül, amibe kerül, odaállunk mögétek".

Ennek azért nincs sok értelme, mert a legtöbb ország csak a társadalom egyik zsebéből tud átcsoportosítani pénzt egy másikba, ezért ezeket az ígéreteket nem tudják komolyan teljesíteni. Leszámítva az Egyesült Államokat, amelynek a valutája világvaluta, és így viszonylag könnyen hígítható egy darabig.

Ezért részben erőt sugárzó, megnyugtatásul szánt szólamok ezek. Amilyen modellszámításokat láttam, azok alapján a most megígért összegeknek csak a töredékére lesz szükség. A gazdasági élet új technikákkal, és némileg új szervezeti viszonyokkal folyamatosan aktivizálódik. Nem visszaáll, hanem aktivizálódik. Az év második felében egy halom intézkedés okafogyottá válik majd.

Hogy a problémák nem múlnak el, de más formát vesznek, azt el tudom képzelni. De erre majd kialakulnak a védekezési formák, mint történt az olajválság idején, amikor át kellett szabni azokat az ágazatokat, amelyek sokat fogyasztottak. Például a 25 litert fogyasztó motorok gyártásával leálltunk, a 6 literesre átálltunk. A gazdaság ezeket a változtatásokat már most is csinálja. Például amikor a nagyvállalatok látták, hogy Kína mennyire rosszul kezelte sokáig a járványt, akkor elkezdtek más beszerzési források után nézni, hogy ne legyenek annyira kiszolgáltatva nekik, és ugrásszerűen megnőtt emiatt az év elején a vietnami és mexikói termelés. Ugrásszerűen fel fog gyorsulni a digitalizáció is, ahol csak lehet, igyekeznek majd a cégek kevésbé függeni a munkaerőtől. A piac gyorsan alkalmazkodik, ezért a termelési oldalt tekintve a második félévre optimistább vagyunk. A politikai megoldásokat tekintve már kevésbé.

Miért?

Tartok a kormányok megerősödésétől, mert nagyon rossz példával álltak elő a válság kezdetén. Még a németek is exporttilalmat mondtak ki bizonyos termékekre, pedig róluk ezt nem gondoltam volna. Magyarország is így tett, holott ez súlyosan sérti az európai jogot.

Az európai gazdaság nem tud labdába rúgni, ha a schengeni zónán belül határok vannak, márpedig most vannak, és félő, hogy a kormányok az indokoltnál tovább tartanak fenn rendkívüli intézkedéseket. Sok példát láttunk erre, demokratikus országok esetében is. Franciaországban például 2016 elején volt utoljára komolyabb terrortámadás, de utána még két és fél évig fenntartotta a kormány a rendkívüli állapotot.

Magyarország számára óriási problémát jelentene, ha a schengeni határok tartósan megmaradnának, akkor elbúcsúzhatnánk az iparok jelentős részétől. A magyar munkaerőnek legalább 8 százaléka ingázott eddig, de Budapesten sincs ukránok nélkül építkezés már. Ilyenek miatt mondom azt, hogy a politikai kockázat nagyobb, mint a gazdasági.

Mitől függ, hogy mennyire lesz nehéz a következő néhány év?

A politikai kockázat okoz leginkább fejfájást az elemzőnek. Riasztó a szolidaritásnak az a hiánya, ami Európában a válság elején kibukott, bár most már próbálnak segíteni a helyzeten valamennyit.

A magyar kormány a viselkedését különösen érthetetlennek tartom, hiszen a válság tanulsága nem az, hogy bármit meg tudunk oldani egymagunk. Ekkora országméreteknél abszurd a nemzetállamok visszaépítésének a koncepciója. Ha versenyben akarunk maradni Kínával, és különösen az USA-val, akkor nem kérdés, hogy az érték- és érdekközösségnek kell érvényesülnie Európában. Ezért nem tudom hova tenni a magyar hivatalos személyiségek reakcióját a külső kritikákra.

Ahogy nem tudom hova tenni a kritikákat kiváltó felhatalmazási törvény igénylését sem egy olyan kormányzat részéről, amelyiknek minden, de minden jogszerű eszköze megvolt eddig is, hogy belátása szerint cselekedjen. Itt van egy olyan kollíziós pálya, aminek a folytatását az ember el se meri képzelni, de ha mégiscsak gondolkozik róla, akkor olyan irdatlan mértékű politikai kockázatot lát, ami minden stabilizálási kísérletet zárójelbe tesz.

Forrás: 444
Ezt olvassák mások:
Szijjártó: A migráció miatt adományoztunk 100 ezer maszkot Észak-Macedóniának (videó)
Miután Orbán Viktor az Országgyűlés előtt jelentette ki, hogy nincs az országban annyi szájm...
A Mészáros család 232 millióért tervezte meg az új felcsúti iskolát
Az orvosi kamarával nem egyeztettek a háziorvosi ellátás államosításáról
Bod Péter Ákos: a kormány újra akarja indítani, amire már nem lesz szükség és nem ott segít, ahol kellene

Bod Péter Ákost, a Budapesti Corvinus Egyetem professzorát, az MNB egykori elnökét (1991-1994) kérdeztük a járvány nyomán bontakozó gazdasági válság hatásairól és a magyar kormány eddigi lépéseiről.
Szerinte a magyar kormány késésben van, és nem ott segít, ahol leginkább kellene.
A nagy nyugati mentőcsomagok szerinte túlzások, és Európában irreálisak is.
Az európai szolidaritás hiánya, és a magyar kormány felhatalmazási törvénye szerinte nagyobb kockázatot rejt, mint a termelés ideiglenes visszaesése ezekben a hetekben.

Számos bejelentés hangzott el a kormány részéről gazdasági mentőcsomagokról, bár sok esetben még nem ismertek a konkrét rendelkezések, csak a fő vonalaik. Az eddigiek mennyire tűnnek jól átgondoltnak, hatékonynak?

Az első megjegyzésem az volna, hogy a magyar kormány elkésett. Egy halom intézkedést már korábban meghozhattak volna. Kiváló példák álltak előttünk, akár az olasz, akár a német intézkedések, amelyek a nehéz helyzetbe kerülő háztartásokat, vállalkozásokat, és az ott dolgozó munkaerőt támogatják arra az átmeneti időre, amíg ki nem tisztul a kép. Ezekkel 2-3 hónapig fenn lehet tartani a gazdaság reagálóképességét.

Ehhez képest az eddigi hazai bejelentések leginkább a vállalati szférára reflektálnak, a cégek hitelhez jutását, adóteher-csökkentését irányozzák elő. Illetve elég zavaros szövegek szintjén szó van még munkahelyteremtésről is, csakhogy ez szerintem nem kormányzati feladat.

Azt kellene figyelembe venni, hogy a válság után más lesz a kereslet és a kínálat szerkezete. Hogy pontosan milyen, azt nincs ember, aki előre meg tudná mondani, ezt majd a piac kialakítja. Ezért nem a korábbi munkahelyek visszaállítása lenne az alapvető feladat, hanem annak a munkaképességnek a megőrzése, amely az új szerkezet indulásakor lesz fontos.

Számomra ezért meghökkentő, hogy a szociális helyzet kezelésére eddig éppen csak utalt a miniszterelnök. Pedig nagyon sokan vannak olyan alacsony jövedelmi szinten, amelyből 1-2 hónapos tartalékolást sem lehet elvárni.

Arról lehet szó, hogy nincs elég pénze a magyar kormánynak? Kényszerű spórolás vagy a kreativitás hiánya lehet az elmaradó szociális intézkedések mögött?

Ha eltekintek attól, hogy átcímkéznek, esetleg átcsoportosítanak fel nem használt kereteket, akkor nagyon nagy lépés valójában nem történt. Holott a válság előtt elindított nagy állami beruházások azonnali felülvizsgálásával óriási összegeket lehetne felszabadítani. Hiszen már most látható, hogy nem lesz visszatérés a régi kerékvágásba.

Újraindul majd az európai gazdaság, és remélem mielőbb a magyar is, de ez fokozatos lesz, ágazatonként eltérő, és így nem lesz egy határnap, ami után azt mondhatjuk, hogy akkor mától normalizálódott a helyzet. A tömegturizmus például nem tud majd beindulni, míg az alkatrészgyárak, elektronikai üzemek, és a jól automatizált gyártósorok esetében a normalizálódás talán csak hetek kérdése lesz.

Én azt látom, hogy mintha újra akarná indítani a kormány azt, ami volt. Van egy halom fejlesztési projekt, amire uniós pénzeket ígértek, de le kellene állítani őket, vagy beléjük se kéne már kezdeni, mert nem lesz rájuk szükség. Máshol viszont szükség lenne ezekre a pénzekre az átállás után.

Nem akarnak hozzányúlni a deficitszámhoz, nem világos, hogy miért; és nem akarnak hozzányúlni a nagy állami beruházásokhoz és elkötelezettségekhez. A szent tehenek érintetlenek maradtak. Centralizálásra használja fel a kormány azt a többlethatalmat és alkalmat, amit az élet eléje tett.

Mi lesz más, amire fel kellene inkább készülni, és hogyan kellene készülni rá?

Ha elmúlik ez a rendkívüli helyzet, akkor utána nem ugyanabban a struktúrában fogunk dolgozni, fogyasztani, közlekedni és együttműködni a partnereinkkel, mint eddig. Azt is feltételezem, hogy a nagyon hosszú szállítási láncolatokat a cégek lerövidítik, és új, közelebbi beszerzési forrásokat keresnek.

Lesz olyan vállalat, amelyik az év eleji terhelésének sokszorosára kap majd megrendelést, és az lesz a problémája, hogy nem talál elég embert. Másnak az lesz a problémája, hogy nem lesz a termékeire szükség.

Az átállás a távmunkára, vagy a csomagszállítási szolgáltatások meglódulása, felgyorsított egyébként is létező folyamatokat. De ha valaki nagy hitelt vett fel egy élményfürdőre, akkor valószínűtlen, hogy az a következő három évben nyereségesen megvalósítható volna, ezért az ilyesmit el kellene inkább felejteni. Közben más iparágak felpörögnek, például az online kapcsolattartás tartósulhat, ha rájönnek a cégek, hogy nem szükséges visszatérni a régi munkaszervezéshez, mert gazdaságosabb egy másik modell.

A kormánynak nem kell előre tudnia, hogy pontosan milyen változások jönnek, de az már kormányzati felelősség, hogy az alkalmazkodást segítse. Úgy például, hogy a munkanélküli segélyezést ne egy abszurdul rövid, esetünkben 3 hónapos időszakra adja, mert ez még normális viszonyok között sem elégséges. Ha a magyar munkaerőpiac volna a világ legrugalmasabbja, akkor lenne ez csak reális, de nem ez a helyzet.

A forint gyengülését mennyire látja aggasztónak?

A nemzeti bank minden figyelmeztetés ellenére súlyosan - körülbelül másfél évvel - elkésett az intervencióval. Az inflációs trend 2016-tól egyértelműen felfelé vezetett, és ennek egyik oka a monetáris politika volt.

A monetáris politika a gazdasági növekedésnek akarta magát alárendelni. Megértette a világ, hogy az MNB-nek nem olyan lényeges az alapfeladatát elvégeznie, nevezetesen a valuta értékállóságát biztosítania, holott ez törvényben rögzített kötelessége volna. Nem tartotta feladatának azt sem, hogy a külső értékállóságra, vagyis az árfolyamra figyeljen. Ezért gyengült a forint és növekedett az infláció. Ha egy inflációs országban a kamatszint a nulla környékén van, akkor józan ésszel az ember nem szívesen tart ott sok aktívát.

A múlt heti finom kamatemelés, és a keddi bejelentés - ami valójában további emelést jelent - némileg segít. De közben megint a növekedést akarja helyre
állítani a nemzeti bank, és ezért hitelezésre szorítaná rá a kereskedelmi bankokat, egészen különös módon 4 százalékos prémiummal megtámogatva őket. Ez különlegesen nagyvonalú gesztus, főleg egy olyan bankszektorral szemben, amelyet ugyanez a kormányzat többletadóval akar éppen sújtani.

Az árfolyamváltozékonyság nagyon komoly teher a gazdaságon. Mert ez mindenfajta kiszámíthatóságot ront, még az exportőrök is érzik a többletkockázatot, pedig nekik elvileg örülniük kellene a forintgyengülésnek. Nem véletlen, hogy Magyarország külső megítélése nem túl kedvező, a kormány minden öndicséretének ellenére sem. Az egyik nagy hitelminősítőnél egy fokkal van a bóvli fölött, és két fokkal a másik kettőnél.

Ha valaki idejön, akkor meg is kéri az árát, és ebből egy ördögi kör alakul: a kormányzat panaszkodik, hogy a külföldiek kiviszik a pénzüket; ők meg azt mondják, csak akkor mernek belépni, ha a kijáratot közben mindig szemmel tudják tartani, mert nem lehet tudni, hogy mikor kell elszaladni.

Azok az óriási hitelgarancia- és mentőcsomagok, amelyekkel a nyugati kormányok mostanában jelentkeztek, reálisak? Ezek csak nagy szavak a gazdasági szereplők megnyugtatására? Pénzt fognak nyomtatni? Vagy van mögöttük fedezet is?

Azt feltételezem, hogy nagyobbak a bejelentések, mint amire szükség van, és sokszorosai annak, mint amit fel fognak használni. Amikor azt mondják, hogy "rendelkezésre állunk, amíg csak kell", vagy "garanciát adunk minden beruházásra, ami lesz", akkor érdemes azt is tudni, hogy ha nagyon jól megy majd a világ, akkor ezeket nem kell igénybe venni, ha viszont nagyon rossz lesz a helyzet, akkor azért nem kell, mert nem lesz sok beruházás.

A politikusoknak nehéz dilemmát okozott, hogyan kezeljenek egy influenzánál komolyabb, de bubópestisnél enyhébb lefolyású járványt. Végül úgy döntöttek, hogy nem vállalják a gazdaság és a társadalom hétköznapi kényelme szempontjából egyszerűbb megoldást, hogy fusson csak végig a fertőzés, és akit elér, azt majd talán meggyógyítják, amíg bírják. Ebből a döntésükből az is következett, hogy kellett valamit mondaniuk, hogy mi lesz a gazdasággal. A 2008-as válságban bevált fordulathoz nyúltak, miszerint "kerül, amibe kerül, odaállunk mögétek".

Ennek azért nincs sok értelme, mert a legtöbb ország csak a társadalom egyik zsebéből tud átcsoportosítani pénzt egy másikba, ezért ezeket az ígéreteket nem tudják komolyan teljesíteni. Leszámítva az Egyesült Államokat, amelynek a valutája világvaluta, és így viszonylag könnyen hígítható egy darabig.

Ezért részben erőt sugárzó, megnyugtatásul szánt szólamok ezek. Amilyen modellszámításokat láttam, azok alapján a most megígért összegeknek csak a töredékére lesz szükség. A gazdasági élet új technikákkal, és némileg új szervezeti viszonyokkal folyamatosan aktivizálódik. Nem visszaáll, hanem aktivizálódik. Az év második felében egy halom intézkedés okafogyottá válik majd.

Hogy a problémák nem múlnak el, de más formát vesznek, azt el tudom képzelni. De erre majd kialakulnak a védekezési formák, mint történt az olajválság idején, amikor át kellett szabni azokat az ágazatokat, amelyek sokat fogyasztottak. Például a 25 litert fogyasztó motorok gyártásával leálltunk, a 6 literesre átálltunk. A gazdaság ezeket a változtatásokat már most is csinálja. Például amikor a nagyvállalatok látták, hogy Kína mennyire rosszul kezelte sokáig a járványt, akkor elkezdtek más beszerzési források után nézni, hogy ne legyenek annyira kiszolgáltatva nekik, és ugrásszerűen megnőtt emiatt az év elején a vietnami és mexikói termelés. Ugrásszerűen fel fog gyorsulni a digitalizáció is, ahol csak lehet, igyekeznek majd a cégek kevésbé függeni a munkaerőtől. A piac gyorsan alkalmazkodik, ezért a termelési oldalt tekintve a második félévre optimistább vagyunk. A politikai megoldásokat tekintve már kevésbé.

Miért?

Tartok a kormányok megerősödésétől, mert nagyon rossz példával álltak elő a válság kezdetén. Még a németek is exporttilalmat mondtak ki bizonyos termékekre, pedig róluk ezt nem gondoltam volna. Magyarország is így tett, holott ez súlyosan sérti az európai jogot.

Az európai gazdaság nem tud labdába rúgni, ha a schengeni zónán belül határok vannak, márpedig most vannak, és félő, hogy a kormányok az indokoltnál tovább tartanak fenn rendkívüli intézkedéseket. Sok példát láttunk erre, demokratikus országok esetében is. Franciaországban például 2016 elején volt utoljára komolyabb terrortámadás, de utána még két és fél évig fenntartotta a kormány a rendkívüli állapotot.

Magyarország számára óriási problémát jelentene, ha a schengeni határok tartósan megmaradnának, akkor elbúcsúzhatnánk az iparok jelentős részétől. A magyar munkaerőnek legalább 8 százaléka ingázott eddig, de Budapesten sincs ukránok nélkül építkezés már. Ilyenek miatt mondom azt, hogy a politikai kockázat nagyobb, mint a gazdasági.

Mitől függ, hogy mennyire lesz nehéz a következő néhány év?

A politikai kockázat okoz leginkább fejfájást az elemzőnek. Riasztó a szolidaritásnak az a hiánya, ami Európában a válság elején kibukott, bár most már próbálnak segíteni a helyzeten valamennyit.

A magyar kormány a viselkedését különösen érthetetlennek tartom, hiszen a válság tanulsága nem az, hogy bármit meg tudunk oldani egymagunk. Ekkora országméreteknél abszurd a nemzetállamok visszaépítésének a koncepciója. Ha versenyben akarunk maradni Kínával, és különösen az USA-val, akkor nem kérdés, hogy az érték- és érdekközösségnek kell érvényesülnie Európában. Ezért nem tudom hova tenni a magyar hivatalos személyiségek reakcióját a külső kritikákra.

Ahogy nem tudom hova tenni a kritikákat kiváltó felhatalmazási törvény igénylését sem egy olyan kormányzat részéről, amelyiknek minden, de minden jogszerű eszköze megvolt eddig is, hogy belátása szerint cselekedjen. Itt van egy olyan kollíziós pálya, aminek a folytatását az ember el se meri képzelni, de ha mégiscsak gondolkozik róla, akkor olyan irdatlan mértékű politikai kockázatot lát, ami minden stabilizálási kísérletet zárójelbe tesz.

Forrás: 444
Kásler szerint az orvosok tehetnek róla, hogy az ő utasításai miatt hazaküldték a betegeket
Kásler Miklós az Emberi Erőforrások Minisztériumának PR-akciójában indult álinterjúsorozata, a Miniszteri percek második epizódjában a le...
Kásler utasítására hétfőtől csak Pintér engedélyezheti a kórházak magánszerződéseit
Hétfőtől részleges szerződéskötési tilalmat rendelt el a magánszolgáltatókkal az állami fenntartású fekvőbeteg-intézményekben Kásler...
Nem lesz több dudálós tüntetés: eddig úgy 5 millióra büntették a résztvevőket
Nem szerveznek újabb dudálós tüntetést a Lánchídhoz a kórházi ágyak kiürítése miatt, jelentette be Facebook-oldalán Hadházy Ákos a 444...
Halász: A kormány segít az embereknek megtartani a fizetésüket, biztosítani a családjuk megélhetését
A baloldali önkormányzatokban kirúgások, fizetéscsökkenések, megszorítások követik egymást - mondta Halász János, a Fidesz-frakció szóv...
"A kormány 10 éve befagyasztotta a családi pótlékot és a nyugdíjminimumot!"
A párt közösségi oldalán azt írja, a Fidesz-kormány 10 éve befagyasztotta a családi pótlékot, a nyugdíjminimumot, az anyasági támogatás...
Tállai: A magyar lakosságot jó pénzügyi helyzetben találta a vírus
Az operatív törzs aktuális sajtótájékoztatóján Tállai András a magyar lakosság gazdasági helyzetéről és a hitelmoratórium tapasztalata...
Közel 300 milliós támogatást kapott a kormánytól Matolcsy fiának cége
Magyarország megakadályozta a koronavírus elszabadulását, így mostantól a munkahelyvédelem a válságkezelés új feladata, mondta a külügym...
Bárkinél lekapcsolhatja az internetet az állam
Július 1-től kétszer kilencven napra a titkosszolgálatok saját hatáskörben elrendelhetik egyes online szolgáltatások felfüggesztését. Ves...
Tiborcz 2,3 milliárd Ft osztalékkal gazdagodott, 1 milliárdért vette meg Mészáros szállodáját
Jelentős profit jött össze 2019-ben Tiborcz István, a miniszterelnök vejének fő cégénél, a BDPST Zrt.-nél: a 4,8 milliárd forint adózott ...
25,7 milliárdot ad két sportcsarnokra és határon túli programokra Orbán
A szerda esti Magyar Közlönyből derült ki, hogy a Modern Városok Program keretében 11,28 milliárd forintot különítettek el a szegedi kézila...
Németh Szilárd: Azért nincs migráns az országban mert védjük a határokat
Járványügyi veszélye is lenne a határőrizeti rendszer feladásának - hangsúlyozta a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára szerda...
DK: Az Orbán-kormány a legnagyobb bajban árulta el és szúrta hátba a magyarokat
A Demokratikus Koalíció közleményében ma arról beszélt, hogy a kormány 36 milliárdot költ határon túli gazdasági támogatásokra, miközb...
Kormánytag: A koronavírus járvány elleni védekezés a kormány sikertörténete
Pintér Sándor belügyminiszter a "logisztikai" felelőse lehet az egészségügynek, egy államilag központosított készletgazdálkodás terén ő...
Orbánék döntöttek: 25 milliárd Ft megy két kézilabdacsarnokra
Varga Mihály pénzügyminiszternek gondoskodnia kell a szegedi kézilabdacsarnokra 11,3 milliárd, a tatabányai multifunkciós csarnokra pedig 13,4 ...
Új futballstadiont ígért Pécsnek Orbán Viktor
Fontos és sikeres egyeztetés zajlott kedden a Parlamentben. Hargitai János, Baranya országgyűlési képviselője árulta el a Pécsi Újságnak, ...
Várja a honvédség a munkanélkülieket bruttó 161 ezer Ft-ért
Nem kell fizikai szintfelmérőt teljesíteniük, hanem egy „sima” orvosi alkalmassági vizsgálat és erkölcsi bizonyítvány birtokában már m...
A gazdaságvédelmi pénzek tizedét tüntette el a kormány
Két nap alatt 166 milliárd forint ment el a gazdaságvédelmi alapól vitatható célokra. A kormány a válság elején hozott intézkedéssel lé...
150 milliárdot ad a kormány turisztikai fejlesztésekre
A magyarországi szálláshelyek teljes körű felújítását célzó program utolsó szakaszára, valamint további turisztikai fejlesztésekre úja...
Kásler: Soha nem hangzott el olyan utasítás, hogy ágyakat kell kiüríteni
A Demokrata közölt interjút Kásler Miklóssal. Ebben úgy fogalmazott, hogy soha nem hangzott el olyan utasítás, hogy ágyakat ki kell üríteni...
Két hét alatt több mint 330 milliót költött el óriásplakátokra a kormány
Május első felében 336 millió forintot költött a kormány a gazdaságvédelmi akciótervet reklámozó óriásplakátokra – derült ki Csárdi...
Megszavazták: 10 évre titkosította a Parlament a Budapest-Belgrád vasútvonal részleteit
A parlament kedden elfogadta, hogy a kulturális dolgozók a jövőben nem lesznek közalkalmazottak. Híradónk a döntés után megtudta: A Közgyű...
Megszavazták: Személyes adatokhoz is hozzáférhet a Nemzetbiztonsági Szolgálat
Az Országgyűlés 156 igen, 38 nem szavazattal jóváhagyta az egyes törvényeknek a polgárok biztonságát erősítő módosítását, amelyben t...
Negyedmillió magyar kérte, de a kormány visszavonta a műanyagtörvényt
Az Európai Unió 2021-től betiltja az olyan könnyen és olcsón helyettesíthető, egyszer használatos műanyagokat mint például a műanyag fül...
László Imre 100 milliós számlát küldött a kormánynak
A DK azt mondja, hogy csökkent a COVID-osztályokon dolgozók bére. A párt szerint viszont nem csökkenteni, hanem megduplázni kellene az egészs...
Kásler: Olyan személyek gyilkosoznak le, akiket vagy akik családtagjait gyógyítottam az onkológián
A miniszter a Demokratának adott interjúban elmondta, hogy szerinte az ellenzék csak azért támadja, mert komoly érdeksérelmeket okozó átalak...
"Az Orbán-kormány haláltánca"
Egy településtől csak akkor lehet elvenni területet, ha azt a lakosság helyi népszavazáson jóváhagyta – indokolja Bajor Tibor egyetemi okta...
Szomorú jövőkép: újabb elvándorlási hullámmal számolhat Magyarország
Bár a tendencia javul, a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint évente még mindig mintegy húszezer magyar dönt úgy, hogy külföldön fog...
Mindent tudni fognak: Semjén törvényjavaslata lényegében minden személyes adatunkat tálcán kínálhatja fel a Nemzetbiztonsági Szakszolgálatnak
Egy kormánypárti törvényjavaslat felhatalmazná a Nemzetbiztonsági Szakszolgálatot arra, hogy egy Magyarországot érő kibertámadás elhárít...
Der Standard: Orbán a parlamenti szavazások révén bontotta le a demokráciát
A bécsi Der Standard röviden kommentárjálta a hétvégi bejelentéssel kapcsolatban, hogy Budapesten is újraindult az élet, és hogy a magyar ve...
Apasztja a járvány az ápolói béreket: Az egy órára jutó nettó bérük az 1000 Ft-ot sem éri el
Apasztja a járvány az ápolói béreket - írja a Népszava. A lap szerint sok egészségügyi dolgozónak csökkent a fizetése a járvány elleni ...
Orbán aláírta a kormányhatározatot: Új sportcsarnokra ad pénzt a kormány Székesfehérváron
A hétfő esti Magyar Közlöny egyik kormányhatározatából kiderül, hogy a kabinet a gazdaságvédelmi akcióterv keretében – összhangban a M...
36,5 milliárdot ad a kormány a határon túli gazdaságfejlesztésre
A hétfői Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat alapján jelentős pénzeket, összesen 83 milliárd forintot mozgatott át a kabinet a ga...
Czutor Zoltán agyonveréséről filozofál Bayer Zsolt
Ismét remek elmélkedést tett közzé blogján Bayer Zsolt. A lovagkereszttel is kitüntetett publicistát most éppen az háborította fel, hogy a...
Még 82 milliárdot kap a gazdaságvédelmi alapból Mészáros a Budapest-Belgrád vasútvonal fejlesztésére
Még 82 129 847 503 forintot csoportosítanak át a Budapest-Belgrád vasútvonal fejlesztésére az idei költségvetésben, eredetileg ezt a pénzt ...
A fideszes polgármester jelentette fel rémhírterjesztésért a gyulai férfit
Múlthét szerdán közel tucatnyi rendőr tartott házkutatást rémhírterjesztés gyanúja miatt a Momentum tagjaként ismert ellenzéki hangadón...
MSZP: százezrek veszítik el a munkájukat a járvány miatt, az augusztus 20-i tűzijáték költségén inkább rajtuk kéne segíteni
A koronavírus-járvány következményeinek enyhítésére és szociális támogatásokra fordítsa a kormány inkább a nagyszabású augusztus 20-i...
Die Presse: Orbán tudatosan kiaknázza az unió gyengeségeit
Már megint Orbán Viktor nevet a végén, mivel tudatosan kiaknázza az unió gyengeségeit. Erre figyelmeztet Közép-Európa egyik legjobb amerikai...
Koncz Zsuzsa: Már elég régóta ilyen korban élünk, csak épp a hajnali letartóztatások hiányoztak
Lehetséges, hogy újra olyan korban élünk, amikor a jelbeszédnek kell dominálnia? És itt most utalok azokra az emberekre, akiket a héten elvitt...
Ferge Zsuzsa: Az embertelenség a rendszer lényege
A Széchenyi-díjas szociológus, a Magyar Tudományos Akadémia tagja egész életében a hazai szegénység felszámolásáért küzdött. Társadal...
Rémhírterjesztésért feljelenti saját magát Bencsik János független képviselő
Bencsik János független országgyűlési képviselő a közelmúltban jelentkezett egy Facebook-videóval, amelyen egy egészségügyi dolgozóval b...
Orbán ennek nem fog örülni: A néppárti vezető azt javasolja, központilag osszák el az uniós helyreállítási támogatásokat
Az Európai Számvevőszék, az Európai Bizottság és az Európai Parlament közvetlen ellenőrzése alá kell vonni a koronavírus-járvány gazdas...
Orbán Viktor felhatalmazta: Pintér világítja át az egészségügyet
Megszaporodott az egészségügyi szakemberek látogatása a belügyminiszternél az elmúlt hetekben. Pintér Sándor a közelmúltban fogadta a Magy...
Szegedi aneszteziológus: a központilag beszerzett lélegeztetőgépek alkalmatlanok a koronavírus kezelésére
Egy Facebook-posztban most névvel is vállalja Lovas András szegedi aneszteziológus és intenzív terápiás orvos, hogy a koronavírus elleni véd...
Ujhelyi István: Ebből óriási balhé lesz a Fideszben
A szocialista EP-képviselő nyílt levelében azt írja, hogy a Fidesz EP-képviselői is megszavazták a héten azt a parlamenti jelentést, amely ...
Orbán átvette Jézus helyét drMáriás festményén
Feltűnik körülötte Mága Zoltán, Mészáros Lőrinc, Recep Tayyip Erdogan és Donald Trump is. Az utolsó vacsora a járvány megállítása el...
A felcsúti akadémia a járvány idején is kapott plusz kétszázmilliót közpénzből
Egy december közepi törvénymódosítással élve a felcsúti focialapítvány az önrészt megspórolva száz százalékban TAO-támogatásból, va...
Orbán: 100 ezer fő mehet a közfoglalkoztatásba, a fiatalokat várja a honvédség
Csipkelődős hangulatban ébredt péntek reggel Orbán Viktor miniszterelnök, legalábbis szokásos rádióinterjújában Karácsony Gergely főpolg...
Pénzt vesz el a kormány az önkormányzatoktól, közben atlétikai stadionra és kézilabdára is milliárdok mennek el
Mint a Magyar Közlönyből megtudhattuk, a Nemzeti Atlétikai Központ megvalósításához szükséges bontási, megszüntetési és ahhoz kapcsoló...
Míg másokat kivéreztet, közben 1,2 milliárdot szór szét a kormány több baráti településnek
A kormány segít a bajban, főleg, ha a szövetségeikről van. szó. Ez derül ki abból a parlamenti levelezésből, amit Tordai Bence, a Párbesz...
Orbán elment az országból
Orbán Viktor Belgrádba utazott, ahol a reptéren, az érkezéséről videó is készült. A felvételen őt kivéve még a díszsorfalban álló ka...
300 milliót ad a kormány a határon túli kézilabdasportra
A csütörtöki Magyar Közlönyben jelentek meg az új támogatási számok. Ebből kiderült, a kormány 1 998 039 107 forintot különít el a Nem...
Magyar György: A hatalom azt akarja elérni, hogy itt senki se merje kinyitni a száját
Öt rendőr vonult ki két autóval – rémhírterjesztés miatt – Gyulán, egy mozgássérült emberhez, aki egy Facebook bejegyzéshez fűzött k...
Tízmilliós támogatást kapnak az NB I-es klubok
A Magyar Labdarúgó-szövetség besegít a focicsapatoknak a koronavírus-tesztelés költségeinek előteremtésébe. Az MLSZ május elején dönt...
Drónvideó Mészáros bicskei magántaváról és nyaralójáról
Mészáros Lőrinc egyik cége 2014-ben vette meg a Bicske melletti területet. „A Felcsút melletti kisvárosban Erőmű-tóként ismert vízfelül...
Új módot talált a kormány az önkormányzatok kisemmizésére
Minden öt milliárd forint feletti beruházás területét és adóbevételeit elvonhatja a településektől a kormány egy törvényjavaslat szerin...
ÁSZ-elnök: Tegyenek félre pénzt a családok
Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke szerint a 2021-es költségvetésnek három szempontot kell követnie: célra tartás, rugalmasság és tart...
Bige László: Nem fogok sorbaállni, hogy a mindenkori hatalomnak kinyalhassam a fenekét
Egy régóta folyó ügyről van szó, amely teljesen alaptalan – így reagált az ügyészség vádemelésére Bige László a 168 Órának. A...
A veszélyhelyzetre hivatkozva az Orbán-kormány elvett a nemzetiségektől közel 1 milliárdot és odaadta az egyházaknak
Eddig úgy tűnt, hogy a kormány rendkívül fontosnak tartja a magyarországi nemzetiségek anyagi támogatását, ehhez képest a szerda este közz...
Fidesz-közeli oligarchákhoz került a Vajna-örökség legjava
Az eladott cégek ugyanis az offshore Cinergi Pictures-ben végződtek, így a tranzakciók részletei követhetetlenek. Andy Vajna tavaly januárjá...
Nekimentek Orbánnak az EP-ben
A Magyarországról szóló EP-vita kapcsán posztolt ismét a Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviselője. Beszámolt arról, hogy a n...
Kocsis Máté: Pikó elkótyavetyélte Józsefváros támogatását
A járványhelyzet nem a durva politikai viták ideje, de láthatóan ezt Pikó András, a VIII. kerület polgármestere másképp gondolja. Ezt Kocsi...
"A rendőrség mostantól fideszes gondolatrendőrségként működik?"
A Demokratikus Koalíció az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságában akarja meghallgatni Pintér Sándor belügyminisztert és Var...
Karácsony: Kiderült miért titkolja a kormány a részletes adatokat
Karácsony Gergely főpolgármester ma Facebook-bejegyzésében arról beszélt: a kormányhivatal döntéséért valakinek felelnie kell. A főpolg...
Deutsch szerint a Soros-hálózat támadja Magyarországot
Ugyanazok támadják ma Magyarországot, akik a bevándorlás elutasítása és a határkerítés miatt is támadták - mondta a Fidesz-KDNP európai ...
EP-szóvivő válasza: Nem szólalhat fel Orbán helyett Varga Judit az EP-vitán
Kizárólag az államfő vagy a kormányfő képviselheti a tagállamokat az Európai Parlamentben ( EP ) a vitákon, ezért Varga Judit igazságügyi...
Németh Szilárd néhány rekesz almával hálálta meg a mentősök odaadó munkáját
Személyesen fejezte ki a csepeli mentősöknek köszönetét, tiszteletét és elismerését Németh Szilárd. A honvédelmi minisztérium államtitk...
Magyar Hang: több intenzív osztály is kórházban használhatatlan légzéskönnyítő gépeket kapott
Tucatszám szállították le a csak otthoni kezeléshez alkalmas berendezéseket - kínai nyelvű menüvel. Valamit nagyon félreérthettek Orbán V...
Bayer: Micsoda gusztustalan, aljas, rohadékok ezek ott az EP-ben, meg a kretén bizottságaikban. Le kell sz@rni az összes idiótát...
Bayer Zsolt ismét nagyot villantott a blogján. A szabadszájú publicistát az akasztotta ki, hogy az Európai Parlament elnöke David Sassoli hiva...
Nem megy el Orbán ez Európai Parlament vitájára, Varga Juditot küldi maga helyett
Levélben válaszolt Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Parlament elnökének, David Maria Sassolinak, aki csütörtökre meghívta a kormányf...
Nem a leváltott kórházigazgató hibázott a székesfehérvári kórházban, hanem akire átmenetileg rábízta az intézményt Kásler
Nem hibázott a vizsgálat szerint a kirúgott székesfehérvári kórházigazgató, Csernavölgyi István. A mulasztást éppen az a Reiber István o...
Kifosztja a kormány a településeket: Semjén Zsolt sok-sok különleges övezet csinált
A Semjén Zsolt által jegyzett új törvényjavaslat kimondja: a legalább 5 milliárd forint teljes költségigényű, munkahely-teremtő és -megta...
Felfüggesztett börtönnel megúszta pedofil ügyét Kaleta Gábor volt perui nagykövet
Egy év, két és fél évre felfüggesztett börtönbüntetésre, valamint több mint félmilliós pénzbüntetésre ítélte gyermekpornográfia mia...
Brüsszelbe hívta Orbánt az EP elnöke
Csütörtökön kerülhet az Európai Parlament elé a magyar felhatalmazási törvény és a jogállamiság helyzete. Csütörtök reggel 9 órára ...
Török Gábor: A Fidesz célja a következő választáson is megtartani a hatalmat
A politológus interjújában beszélt a Fidesz válságkommunikációjáról, a kormány céljairól és arról, feladja-e a miniszterelnök nemzetk...
Döntött a Kúria: fizetnie kell a kormánynak a gyöngyöspatai roma diákoknak
A Debreceni Ítélőtábla tavaly szeptemberben kimondta, hogy az államnak összesen 99 millió forintos kártérítést kell fizetnie az elkülöní...
Kásler szerint az orvosok tehetnek róla, hogy az ő utasításai miatt hazaküldték a betegeket
  
Kásler utasítására hétfőtől csak Pintér engedélyezheti a kórházak magánszerződéseit
  
Nem lesz több dudálós tüntetés: eddig úgy 5 millióra büntették a résztvevőket
  
Halász: A kormány segít az embereknek megtartani a fizetésüket, biztosítani a családjuk megélhetését
  
"A kormány 10 éve befagyasztotta a családi pótlékot és a nyugdíjminimumot!"
  
Tállai: A magyar lakosságot jó pénzügyi helyzetben találta a vírus
  
Közel 300 milliós támogatást kapott a kormánytól Matolcsy fiának cége
  
Bárkinél lekapcsolhatja az internetet az állam
  
Tiborcz 2,3 milliárd Ft osztalékkal gazdagodott, 1 milliárdért vette meg Mészáros szállodáját
  
25,7 milliárdot ad két sportcsarnokra és határon túli programokra Orbán
  
Németh Szilárd: Azért nincs migráns az országban mert védjük a határokat
  
DK: Az Orbán-kormány a legnagyobb bajban árulta el és szúrta hátba a magyarokat
  
Kormánytag: A koronavírus járvány elleni védekezés a kormány sikertörténete
  
Orbánék döntöttek: 25 milliárd Ft megy két kézilabdacsarnokra
  
Új futballstadiont ígért Pécsnek Orbán Viktor
  
Várja a honvédség a munkanélkülieket bruttó 161 ezer Ft-ért
  
A gazdaságvédelmi pénzek tizedét tüntette el a kormány
  
150 milliárdot ad a kormány turisztikai fejlesztésekre
  
Kásler: Soha nem hangzott el olyan utasítás, hogy ágyakat kell kiüríteni
  
Két hét alatt több mint 330 milliót költött el óriásplakátokra a kormány
  
Megszavazták: 10 évre titkosította a Parlament a Budapest-Belgrád vasútvonal részleteit
  
Megszavazták: Személyes adatokhoz is hozzáférhet a Nemzetbiztonsági Szolgálat
  
Negyedmillió magyar kérte, de a kormány visszavonta a műanyagtörvényt
  
László Imre 100 milliós számlát küldött a kormánynak
  
Kásler: Olyan személyek gyilkosoznak le, akiket vagy akik családtagjait gyógyítottam az onkológián
  
"Az Orbán-kormány haláltánca"
  
Szomorú jövőkép: újabb elvándorlási hullámmal számolhat Magyarország
  
Mindent tudni fognak: Semjén törvényjavaslata lényegében minden személyes adatunkat tálcán kínálhatja fel a Nemzetbiztonsági Szakszolgálatnak
  
Der Standard: Orbán a parlamenti szavazások révén bontotta le a demokráciát
  
Apasztja a járvány az ápolói béreket: Az egy órára jutó nettó bérük az 1000 Ft-ot sem éri el
  
Orbán aláírta a kormányhatározatot: Új sportcsarnokra ad pénzt a kormány Székesfehérváron
  
36,5 milliárdot ad a kormány a határon túli gazdaságfejlesztésre
  
Czutor Zoltán agyonveréséről filozofál Bayer Zsolt
  
Még 82 milliárdot kap a gazdaságvédelmi alapból Mészáros a Budapest-Belgrád vasútvonal fejlesztésére
  
A fideszes polgármester jelentette fel rémhírterjesztésért a gyulai férfit
  
MSZP: százezrek veszítik el a munkájukat a járvány miatt, az augusztus 20-i tűzijáték költségén inkább rajtuk kéne segíteni
  
Die Presse: Orbán tudatosan kiaknázza az unió gyengeségeit
  
Koncz Zsuzsa: Már elég régóta ilyen korban élünk, csak épp a hajnali letartóztatások hiányoztak
  
Ferge Zsuzsa: Az embertelenség a rendszer lényege
  
Rémhírterjesztésért feljelenti saját magát Bencsik János független képviselő
  
Orbán ennek nem fog örülni: A néppárti vezető azt javasolja, központilag osszák el az uniós helyreállítási támogatásokat
  
Orbán Viktor felhatalmazta: Pintér világítja át az egészségügyet
  
Szegedi aneszteziológus: a központilag beszerzett lélegeztetőgépek alkalmatlanok a koronavírus kezelésére
  
Ujhelyi István: Ebből óriási balhé lesz a Fideszben
  
Orbán átvette Jézus helyét drMáriás festményén
  
A felcsúti akadémia a járvány idején is kapott plusz kétszázmilliót közpénzből
  
Orbán: 100 ezer fő mehet a közfoglalkoztatásba, a fiatalokat várja a honvédség
  
Pénzt vesz el a kormány az önkormányzatoktól, közben atlétikai stadionra és kézilabdára is milliárdok mennek el
  
Míg másokat kivéreztet, közben 1,2 milliárdot szór szét a kormány több baráti településnek
  
Orbán elment az országból
  
300 milliót ad a kormány a határon túli kézilabdasportra
  
Magyar György: A hatalom azt akarja elérni, hogy itt senki se merje kinyitni a száját
  
Tízmilliós támogatást kapnak az NB I-es klubok
  
Drónvideó Mészáros bicskei magántaváról és nyaralójáról
  
Új módot talált a kormány az önkormányzatok kisemmizésére
  
ÁSZ-elnök: Tegyenek félre pénzt a családok
  
Bige László: Nem fogok sorbaállni, hogy a mindenkori hatalomnak kinyalhassam a fenekét
  
A veszélyhelyzetre hivatkozva az Orbán-kormány elvett a nemzetiségektől közel 1 milliárdot és odaadta az egyházaknak
  
Fidesz-közeli oligarchákhoz került a Vajna-örökség legjava
  
Nekimentek Orbánnak az EP-ben
  
Kocsis Máté: Pikó elkótyavetyélte Józsefváros támogatását
  
"A rendőrség mostantól fideszes gondolatrendőrségként működik?"
  
Karácsony: Kiderült miért titkolja a kormány a részletes adatokat
  
Deutsch szerint a Soros-hálózat támadja Magyarországot
  
EP-szóvivő válasza: Nem szólalhat fel Orbán helyett Varga Judit az EP-vitán
  
Németh Szilárd néhány rekesz almával hálálta meg a mentősök odaadó munkáját
  
Magyar Hang: több intenzív osztály is kórházban használhatatlan légzéskönnyítő gépeket kapott
  
Bayer: Micsoda gusztustalan, aljas, rohadékok ezek ott az EP-ben, meg a kretén bizottságaikban. Le kell sz@rni az összes idiótát...
  
Nem megy el Orbán ez Európai Parlament vitájára, Varga Juditot küldi maga helyett
  
Nem a leváltott kórházigazgató hibázott a székesfehérvári kórházban, hanem akire átmenetileg rábízta az intézményt Kásler
  
Kifosztja a kormány a településeket: Semjén Zsolt sok-sok különleges övezet csinált
  
Felfüggesztett börtönnel megúszta pedofil ügyét Kaleta Gábor volt perui nagykövet
  
Brüsszelbe hívta Orbánt az EP elnöke
  
Török Gábor: A Fidesz célja a következő választáson is megtartani a hatalmat
  
Döntött a Kúria: fizetnie kell a kormánynak a gyöngyöspatai roma diákoknak
  
THE TIMES IMPRESSZUM