![]() |
Magyarországon a felnőtt lakosság fele Helicobacter pylori fertőzöttsége áll fenn, ugyanakkor 85 százalékuk életük során nem észlel semmilyen tünetet. Ez a baktérium komoly szerepet játszik a gyomorrák kialakulásában.
A gyomorrák jelenleg globális szinten emelkedő tendenciát mutat, és bár Európában és Magyarországon csak az ötödik leggyakoribb daganatos halálozási ok, évente 2500 magyar veszti életét ebben a betegségben.
A gyomorrák egyik fő kiváltó oka a Helicobacter pylori baktérium, amellyel a magyar lakosság fele fertőzött. Ennek ellenére a többségüknek nincs szüksége megbetegedéstől tartania. A genetikai terheltség, stressz, és a nem megfelelő étrend (dohányzás, alkoholfogyasztás, fűszeres ételek) nagyban hozzájárulhat a gyomorrák kialakulásához.
A Helicobacter pylori baktérium a fekélyek, gyomor limfóma, krónikus gyomorhurut, valamint gyomorgyulladás kialakulásáért felelős. Magyarországon a felnőtt népesség fele fertőzött vele, de az érintettek 85 százaléka nem tapasztal tüneteket élete során.
Ez a kórokozó– amely gyermekkorban a szülőkről vándorol át a gyermekekre – felelős a fekélyek, gyomor limfóma, illetve a krónikus gyomorhurut-betegségekért, továbbá ez okozza a gyomorgyulladást is, ami hosszútávon hozzájárul a gyomorrák kialakulásának veszélyéhez.
A betegség időbeni felismerése és kezelése kulcsfontosságú, és a szűrés, valamint az egészséges életmód, például a dohányzás és alkoholfogyasztás kerülése jelentősen csökkentheti a gyomorrák kialakulásának kockázatát - mondta Madácsy László, az Endo-Kapszula Magánorvosi Centrum vezetője.
Iratkozz fel és elküldjük neked a legnagyobb vitát kiváltó cikkeinket:
Feljelentés Gulyás Gergely ellen: újabb részletek, információkEzekre kerestek rá olvasóink a leggyakrabban, kattints valamelyik címkére!
Ha hibát találtál, vagy megosztanád a véleményedet, kérjük, jelezd az alábbi e-mail címen: e-mail cím megjelenítése . Köszönjük az észrevételeidet!