Budapest     2021-06-16   Csatlakozz hozzánk facebookon
Győri múzeumi éremlopás: 60 millió forintnyi érme tűnt el 
Már nem csak ismeretlen tettes ellen nyomoznak, konkrét gyanúsítottja is van a győri múzeumból eltűnt és hamisra cserélt aranyérmék ügyének. Őt viszont nem a lopásokkal, hanem a törvénytelen kivitellel és eladással hozták összefüggésbe. A nyomozás két éve tart, korántsem ért még véget. A Rómer-múzeumban szigorítottak a hozzáférés szabályain, különös tekintettel a nemesfém kincsekre.

Aki még nem ismeri a két éve kibukott győri érmebotrány részleteit, azt a száraz tények is letaglózhatják. A győri Rómer-múzeum 252 darabos aranyérme-gyűjteményéből 52 eltűnt, és néhány előkerült darab kivételével nincsenek meg. Több esetben másolatokkal, hamisítványokkal vagy kevésbé értékes pénzveretekkel pótolták őket, így leplezve a lopást.

A Caracalla-érme sincs meg. Ki látta?

Az ügyészségtől megtudtuk: a kirendelt szakértő az okozott kárt 60 487 000 forintosra becsülte, a legolcsóbb érme értéke 255 000 forint, a legdrágábbé 10 900 000 forint. Ez utóbbi egyébként egy Caracalla aureus érme Rómából 202-ből, de lába kélt egy 313-ban veretett Constantinus Magnus érmének is, ami önmagában majdnem 6 és fél millió forintot ér.

Az eset 2019 novemberében kapott nyilvánosságot, kiderült, hogy a hatóság már fél éve nyomoz. A múzeum szakértőinek egy új régészeti kiállítás előkészítése során szúrt szemet a lopás, miután alaposan szemügyre vettek egy addig ismeretlen archív fotódokumentációt, és látszott, hogy az eredeti műtárgyakat másolatokra, silányabb variánsokra cserélték. De tán még e drámai felfedezés sem volt megdöbbentőbb annál, mint amikor kisült, hogy a római birodalmi aranyérme-gyűjtemény néhány eredeti darabját éppen akkor árulták egy bécsi aukción, amikor a makulátlannak vélt gyűjteményt bemutatták Győrben a nyilvánosság előtt. Ez volt „Az érctől az aranypénzig” című időszaki kiállítás 2011-ben, addig e kincseket soha nem tették közszemlére. Akkor már hiányos volt az értékes anyag.

A múzeum különösen nagy értékű lopás miatt ismeretlen tettes ellen tett feljelentést, a nemzeti nyomozóiroda azóta a nyomozás érdekeire hivatkozva nem közölt részleteket.

Ő vitte ki – az egyik érmét

A Telex úgy tudja, az ügynek már konkrét gyanúsítottja is van, aki a lopással nem hozható közvetlenül összefüggésbe. Azzal viszont megalapozottan gyanúsítják – tudtuk meg dr. Gál Katalintól, a Győr-Moson-Sopron megyei Főügyészség szóvivőjétől -, hogy egy olyan Maiorianus Tremissis érmét vitt külföldre, amire nem volt külön engedélye. Ez az érme a múzeumi gyűjteményből származik, egyike az eltűnt 52 darabnak, amiknek azonosítása még ma is a nyomozás egyik fő csapásirányát jelenti.

A tremessis egyébként korabeli aranypénzfajtát jelöl, az eltűnt darabot pedig Maiorianus nyugat-római császár verette az V. században, és Ravennához köthető. Becsült értéke ma 1300 euró. De az ellopott aranykincsek között találunk egy Hadrianus-érmét is, amit lefoglaltak és visszaadtak a győri múzeumnak. Több tanút kihallgattak, volt, akit nem is egyszer.

Azt mondja, ő is úgy vette őket

A gyanúsított kitart ártatlansága mellett, azt állítja, maga is úgy vásárolta az érméket. Az ő esetében sem egy darabról van szó: egy 2016-os külföldi aukción összesen 40 darab, engedély nélkül kivitt érmet adott el a nyomozók szerint, de ebből a 40-ből csak a Maiorianus Tremissis volt a győri múzeumé, a többi származása ismeretlen. Nem is keresik őket, mivel azt sem állítja senki, hogy lopottak lennének; már engedély nélküli kivitelük is törvénytelen. Az illető panasszal élt a gyanúval szemben, de az ügyészség ezt elutasította, a rendőrség továbbra is védett kulturális javakkal visszaélés miatt nyomoz vele szemben.

Az illető nem múzeumi dolgozó

Tudjuk róla azt is, hogy fővárosi születésű és fővárosi lakos, nem a győri múzeum dolgozója, nem férhetett hozzá szabály szerint a gyűjteményhez.

A Győri Járási Ügyészség számos európai nyomozási határozatot bocsátott ki – nagyrészt Ausztriába és Svájcba –, hogy az aukciósházakat és aukciósházaktól megvásárolt érmék jelenlegi birtoklóit, a gyűjtőket a külföldi hatóságok kihallgassák – derül ki a szóvivő szavaiból. Azért ezek a nyomozás fő irányai, mivel a maiorianusi érme az osztrák aukcióról vándorolt Svájcba. Legutóbb tehát a Győri Járási Ügyészség Svájcba bocsátott ki jogsegélykérelmet, hogy a vásárlótól információkat szerezzen, és ha megvan a győri érme, lefoglalják.

Nehéz a nyomozó hatóság dolga az ügyészség szerint, mert az egyik vizsgálandó árverés például 2011-ben volt, évekkel az előtt, hogy a cselekményre fény derült volna, s ettől kezdve több árverést is tartottak 2018-ig bezárólag. „Ilyen mértékű időmúlás esetén sajnos azt látjuk, hogy sok iratot már selejteztek” – mondta érdeklődésünkre az ügyészség szóvivője.

Nagyobb szigort vezetett be a múzeum

A feljelentést 2019-ben a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum akkori igazgatója tette meg, akit 2020 februárjában leváltottak – de a vezetőváltásnak minden jel szerint nem volt köze az érmeügyhöz. Utódától, Székely Zoltán igazgatótól úgy tudjuk, még az ő kinevezése előtt került sor néhány komoly szigorításra – helyesebben inkább a már meglévő szabályok szigorúbb betartásának kidolgozására. Továbbra sem tudják a választ a fő kérdésre: hogy az érmék hogy kerültek ki a gyűjteményből, de a nyomozás részleteit illetően nem is áll módjában az intézménynek nyilatkoznia.

Egyetlen ember nem nyithatja ki a széfeket

„Amikor kineveztek a múzeum igazgatójának, az egyik első dolgom volt tájékozódni erről az ügyről és többek között a nemesfém műtárgyak őrzéséhez szükséges fegyelemről. Addigra már azokat az intézkedéseket – amiket azóta is szigorúan be kell tartani – meghozták. A legfontosabb, hogy a nemesfém érméket – amiket széfben őrzünk – csak közvetlenül igazgatói utasításra lehet megtekinteni és kivenni” – számolt be az intézményt érintő következményekről Székely Zoltán.

„A széfekhez több kulcs tartozik, s csak azok együttes használatával nyithatók a páncélszekrények. Ezeket a kulcsokat különböző helyeken tárolják, s az adott kulcs is zárható helyen rejtőzik. Vagyis a rendszer többlépcsős, és egyetlen személy semmiképpen sem férhet hozzá a gyűjteményhez. Az alapszabály pedig nemcsak a nemesfémek, de minden raktári műkincs esetében igaz: hogy naplóban kell rögzíteni az adott kulcs elvételét, de a kulcsrend betartatása nem lehetett kellőképpen következetes” – summázza a tanulságot Székely Zoltán. Bárhogyan történt is a lopás, kérdésünkre leszögezte azt is, hogy ma az elkövető ezt a bűncselekményt így nem vihetné véghez.

Nem volt belső vizsgálat

Érdeklődtünk a 2020 nyarán kinevezett vezetőtől, van-e tudomása arról, hogy folytattak-e bármikor is belső fegyelmi vizsgálatot a múzeumban. Erről ő maga is tájékoztatást kért, és kiderült: a botrány kirobbanásakor nem indult fegyelmi eljárás.

Ezt követően ő maga sem indított, mert folyik a nyomozás, és számára sem derült ki: pontosan mi történt, mikor és hogyan tűntek el az érmék. Így az is kérdés maradna, hogy ki ellen indíthatna egyáltalán vizsgálatot, miközben nem is tudna már tájékoztatást kérni, mert számos akkori dolgozó, köztük az illetékes volt vezetők, nem dolgoznak már a múzeumban.

Faggattuk arról is Székely Zoltánt, vezetőként gondolkodva szükségesnek tartott volna-e egy korábbi eljárást. „Őszintén szólva én is azt tartanám rendjén valónak, hogy legalább egy belső vizsgálat – ami még nem fegyelmi eljárás – elindult volna akkor rögtön, amikor kiderült az érmék eltűnése. De ennek nyomát az erről szóló dossziéban nem látom, ezért a nyomozás végét mindenképpen célszerű megvárnom.”
Forrás: telex
Ez is érdekelhet:
                             
Ezek érdekelték olvasóinkat leginkább
Orbán a VIP páholyból nézte végig a magyar válogatott vereségét - nem akármilyen képeket posztoltak
Óriási botrány: Rejtélyes idegent fogtak el a Parlamentben, 70 év körüli zavart idős ember jutott be
NATO pofon: nem tartják számon az Orbán Viktor által kiemelt migrációt a legfontosabb kihívások között
Hosszan beszélt Szijjártó a felvidéki magyar politikai érdekképviselet egységesítési folyamatáról
Amennyiben a koronavírus-világjárvány nem vesz új, váratlan fordulatot, Magyarország június 24-től visszaállítja belső schengeni határain a normális átjárást - jelentette be Szijjár...
  
Mindenki Németh Szilárd szívhez szóló beszédéről beszél: Egykori hőseink példaként szolgálnak számunkra
A nemzeti múltra, az egykori hősökre való emlékezés fontos feladat, egy nemzet csak erős alapokra építheti sikeres jövőjét - hangsúlyozta a Honvédelmi Minisztérium (HM) parlamenti álla...
  
Elképesztő részletek - Az osztrák hadseregé volt az egyik páncélozott jármű, amit Mészáros birtokánál lefotóztak
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyomozói helyszíni szemlét is tartottak Mészáros Lőrinc bicskei magántavánál, ahol megvizsgálták azokat a páncélozott járműveket is, amelyeket még...
  
Ilyet még miniszterelnök nem kapott: börtön falára vetítették Orbánt és Mészárost, a rendőrség beidézte az elkövetőt
A Jobbik elnökét a védelmi intézkedések megszegésére hivatkozva hívták be. Idézést kapott az Országos Rendőr-főkapitányságtól Jakab Péter, miután kivetítette az Országházra, ho...
  
Elképesztő ami történt: a gyerekműsorok alatt megjelenő fideszes kampányvideók miatt tettek feljelentést
Feljelentést tett a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóságnál (NMHH) a Fidesz Youtube-reklámjai miatt Csordás Anett, a C8 és a Momentum képviselőjelöltje, valamint Orosz Anna, a Momentum e...
  
Ők nem tudták ki az a Ronaldo
Vereséggel kezdtük az Európa-bajnokságot. Portugália ellen játszotta első mérkőzését a magyar labdarúgó-válogatott az Európa-bajnokságon. Az F-csoport nyitómeccsét Cristiano...
  
Hadházy feljelentése után a NAV nyomozói megtekintették Mészáros Lőrinc katonai járműveit
”A NAV nyomozói kérésemre megtekintették Lőrinc katonai járműveit a hatalmas bicskei luxusbirtokon. A nyomozók szerint Lőrinc az egyiket AUSZTRIÁBÓL hozatta. Úgy látszik, a Gázos ...
  
Ment a nagy ígérgetés, de sokan mégse láthatták a Vajdaságban a magyar-portugál meccset
Sötét képernyőt nézhettek a Sat-Trakt előfizetői kedden délután a magyar-portugál meccs helyett, pedig a topolyai akadémiát magyar pénzből felépítő kábelhálózatot-tulajdonos pár ...
  
Csizmadia szerint itt az ideje, hogy a balliberális országfosztás nyomába eredjenek
A CÖF-CÖKA elnöke azt is mondta, hogy a honvédők akaratára megalakítják a Civil Igazságtételi Bizottságot. “Meggyőződésünk szerint itt az ideje annak, hogy a balliberális országfo...
  
Kellemetlen: Szijjártó saját magát leplezte le a Kúria új elnökével kapcsolatban
A bírói függetlenséget korlátozó lépésként értékelte Varga Zs. András kúriai elnökké választását az ENSZ bírák és ügyvédek függetlenségével foglalkozó különleges előadój...
  
Szijjártó 182 milliárd forint elköltését jelentette be, elképesztő számokat közölt
Idén minden eddiginél több forrást, összesen 182 milliárd forintot biztosít a kormány a kutatásfejlesztési és innovációs pályázatokra - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági ...
  
Orbán meglépte: visszakozott, majd közben a parlament átadott 26 hektárt a Fudan alapítványának
A kormány a június eleji Fudan-tüntetés óta azt mondogatja, hogy a kínai egyetem „közéleti vitára alkalmas formában pillanatnyilag nem létezik”, vagyis szerintük az országgyűlési v...
  
Benkő Tibor személyesen ellenőrizte a magyar hadgyakorlatot - most már nyugodtan aludhatunk , határaink védettek
A magyar katonák felkészültek, gyorsan és precízen hajtják végre a feladatokat a haderőfejlesztési programnak köszönhetően a XXI. századi kihívásoknak megfelelő eszközökkel – hangs...
  
Népszava: Magyarországon működő német multik is válaszlépéseket fontolgatnak Orbán új törvénye miatt
Nemcsak a német politikusok, hanem a gazdasági vezetők sem örülnek az új magyar törvénynek. A Magyarországon működő német cégek körében is felháborodást keltett a törvény, amely...
  
Magyarország fegyverkezik, közben a szakértő szerint a Kecskeméten parkoltatott MiG-ek már csak vashulladéknak jók
Több ország vitte volna a gépeket, de nem adtuk, pedig milliárdos üzlet kínálkozott. Irak 7,5 milliárd forintot adott volna a kecskeméti vadászrepülő-flottáért, az összeg jó részét...
  
Mindig van egy idióta - íme a szurkoló aki berohant a pályára a magyar-portugálon
Előkerült egy videó a magyar–portugál Eb-meccsen pályára rohanó magyar szurkolóról. Még Schön Szabolcs meg nem adott magyar lesgóljának hatása alatt volt a Puskás Aréna, amikor vala...
  
Bíróság elé álltak a negyedik emeletről kizuhant Pannika szülei és keresztanyja
Gödöllő- Ma áll először bíróság előtt a négy éve tragikus körülmények között meghalt három éves Pannika szülei és keresztanyja. A kislányt 2017 májusában egyedül hagyták a la...
  
Szijjártó szerint komoly versenyelőnyre tettünk szert - megalakult az újraindításáért felelős operatív törzs
A következő hetek döntései arról szólnak, hogy Európa legsikeresebb oltási kampányával szerzett előnyünket hogyan váltsuk aprópénzre - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszt...
  
Lépni kell, Bakondi népvándorlás miatt aggódik: Jelentős nyomás alatt áll a magyar határ
Továbbra is jelentős nyomás alatt áll a magyar határ: idén már eddig körülbelül annyi illegális bevándorló próbálkozott az átjutással, mint tavaly egész évben - közölte a miniszte...
  
Elképesztő bejelentés: új operatív törzs alakul Szijjártó Péterrel
Megtartotta alakuló ülését a gazdasági élet újraindításáért felelős operatív törzs – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Facebookon. A tervek szeri...
  
Hivatalos: igazságtételi bizottság alakul a 2006-os események vizsgálata céljából
A többi között a 2006-os események vizsgálata céljából Civil Igazságtételi Bizottságot hozott létre a Civil Összefogás Fórum (CÖF) – Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖK...
  
Varga szerint az ellenzék javaslata új adók bevezetéséhez vagy eladósodáshoz vezetett volna
Az Országgyűlés elfogadta Magyarország jövő évi költségvetését, az újraindítás költségvetését - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára feltett videóüzenet...
  
Varga Judit szerint ahhoz, hogy megértsük az EU működését, készségekre van szükség
Az erős nemzetek erős Európája mellett tett hitet Varga Judit igazságügyi miniszter kedden az Országházban, a Magyarország és a közép-európai térség az Európai Unióban, az Európai Un...
  
Orbán a VIP páholyból nézte végig a magyar válogatott vereségét - nem akármilyen képeket posztoltak
Kint van a portugálok elleni Eb-meccsen a hazai közélet színe-java. Orbán Dzsudzsákkal osztott meg közös képet, Karácsony Kukorelly Endrével figyeli a meccset, Fekete-Győr András pedig v...
  
A Pénzügyminisztérium államtitkára szerint 2013 óta folyamatosan növekedtek a reálbérek
Banai Péter Benő, a Pénzügyminisztérium államtitkára a vezérszónoki hozzászólásokra reagálva kiemelte, egyetért az ellenzéki politikusok megállapításaival, hogy a mindenkori költsé...
  
Hivatalos: Leáll a győri Audi legtöbb gyáregysége alkatrészhiány miatt
Nem közölték, meddig tart a leállás. Munkásaik a gördülő munkaidőkeret terhére mentesülnek munkavégzési kötelezettségük alól. Alkatrészhiány miatt a jövő héttől leáll a term...
  
Ennyi volt, megszavazták: zöld út a Fudan beruházás előkészítésének
Noha úgy tűnhet, a kormány a budapesti tüntetés hatására mintha hátrébb lépett volna a Fudan-beruházástól, a kormánypárti többség a parlamentben megszavazta a "lex Fudant", amely a k...
  
Orbán lépett: a parlament átadott 26 hektárt a Fudan alapítványának
A kormány a június eleji Fudan-tüntetés óta azt mondogatja, hogy a kínai egyetem „közéleti vitára alkalmas formában pillanatnyilag nem létezik”, vagyis szerintük az országgyűlési v...
  
A Transparency International keményen beleszállt Orbánba
Miközben a magyarok 69 százaléka „elég nagy” vagy „nagyon nagy” problémának tartja a kormányzati korrupciót. Ez az arány magasabb az európai uniós átlagnál (62 százalék). Több ...
  
Óriási botrány: Rejtélyes idegent fogtak el a Parlamentben, 70 év körüli zavart idős ember jutott be
Nagy riadalmat keltett az Origo ma délelőtt 11 órakor közzétett híre, miszerint „bejutott a parlament épületébe egy 70 év körüli zavart idős ember, bőrönd és szatyor van a kezében...
  
THE HUNGARIAN TIMES Impresszum / Sütik
2021-06-16 Magyarország, Budapest
  The Times
Győri múzeumi éremlopás: 60 millió forintnyi érme tűnt el
Már nem csak ismeretlen tettes ellen nyomoznak, konkrét gyanúsítottja is van a győri múzeumból eltűnt és hamisra cserélt aranyérmék ügyének. Őt viszont nem a lopásokkal, hanem a törvénytelen kivitellel és eladással hozták összefüggésbe. A nyomozás két éve tart, korántsem ért még véget. A Rómer-múzeumban szigorítottak a hozzáférés szabályain, különös tekintettel a nemesfém kincsekre.

Aki még nem ismeri a két éve kibukott győri érmebotrány részleteit, azt a száraz tények is letaglózhatják. A győri Rómer-múzeum 252 darabos aranyérme-gyűjteményéből 52 eltűnt, és néhány előkerült darab kivételével nincsenek meg. Több esetben másolatokkal, hamisítványokkal vagy kevésbé értékes pénzveretekkel pótolták őket, így leplezve a lopást.

A Caracalla-érme sincs meg. Ki látta?

Az ügyészségtől megtudtuk: a kirendelt szakértő az okozott kárt 60 487 000 forintosra becsülte, a legolcsóbb érme értéke 255 000 forint, a legdrágábbé 10 900 000 forint. Ez utóbbi egyébként egy Caracalla aureus érme Rómából 202-ből, de lába kélt egy 313-ban veretett Constantinus Magnus érmének is, ami önmagában majdnem 6 és fél millió forintot ér.

Az eset 2019 novemberében kapott nyilvánosságot, kiderült, hogy a hatóság már fél éve nyomoz. A múzeum szakértőinek egy új régészeti kiállítás előkészítése során szúrt szemet a lopás, miután alaposan szemügyre vettek egy addig ismeretlen archív fotódokumentációt, és látszott, hogy az eredeti műtárgyakat másolatokra, silányabb variánsokra cserélték. De tán még e drámai felfedezés sem volt megdöbbentőbb annál, mint amikor kisült, hogy a római birodalmi aranyérme-gyűjtemény néhány eredeti darabját éppen akkor árulták egy bécsi aukción, amikor a makulátlannak vélt gyűjteményt bemutatták Győrben a nyilvánosság előtt. Ez volt „Az érctől az aranypénzig” című időszaki kiállítás 2011-ben, addig e kincseket soha nem tették közszemlére. Akkor már hiányos volt az értékes anyag.

A múzeum különösen nagy értékű lopás miatt ismeretlen tettes ellen tett feljelentést, a nemzeti nyomozóiroda azóta a nyomozás érdekeire hivatkozva nem közölt részleteket.

Ő vitte ki – az egyik érmét

A Telex úgy tudja, az ügynek már konkrét gyanúsítottja is van, aki a lopással nem hozható közvetlenül összefüggésbe. Azzal viszont megalapozottan gyanúsítják – tudtuk meg dr. Gál Katalintól, a Győr-Moson-Sopron megyei Főügyészség szóvivőjétől -, hogy egy olyan Maiorianus Tremissis érmét vitt külföldre, amire nem volt külön engedélye. Ez az érme a múzeumi gyűjteményből származik, egyike az eltűnt 52 darabnak, amiknek azonosítása még ma is a nyomozás egyik fő csapásirányát jelenti.

A tremessis egyébként korabeli aranypénzfajtát jelöl, az eltűnt darabot pedig Maiorianus nyugat-római császár verette az V. században, és Ravennához köthető. Becsült értéke ma 1300 euró. De az ellopott aranykincsek között találunk egy Hadrianus-érmét is, amit lefoglaltak és visszaadtak a győri múzeumnak. Több tanút kihallgattak, volt, akit nem is egyszer.

Azt mondja, ő is úgy vette őket

A gyanúsított kitart ártatlansága mellett, azt állítja, maga is úgy vásárolta az érméket. Az ő esetében sem egy darabról van szó: egy 2016-os külföldi aukción összesen 40 darab, engedély nélkül kivitt érmet adott el a nyomozók szerint, de ebből a 40-ből csak a Maiorianus Tremissis volt a győri múzeumé, a többi származása ismeretlen. Nem is keresik őket, mivel azt sem állítja senki, hogy lopottak lennének; már engedély nélküli kivitelük is törvénytelen. Az illető panasszal élt a gyanúval szemben, de az ügyészség ezt elutasította, a rendőrség továbbra is védett kulturális javakkal visszaélés miatt nyomoz vele szemben.

Az illető nem múzeumi dolgozó

Tudjuk róla azt is, hogy fővárosi születésű és fővárosi lakos, nem a győri múzeum dolgozója, nem férhetett hozzá szabály szerint a gyűjteményhez.

A Győri Járási Ügyészség számos európai nyomozási határozatot bocsátott ki – nagyrészt Ausztriába és Svájcba –, hogy az aukciósházakat és aukciósházaktól megvásárolt érmék jelenlegi birtoklóit, a gyűjtőket a külföldi hatóságok kihallgassák – derül ki a szóvivő szavaiból. Azért ezek a nyomozás fő irányai, mivel a maiorianusi érme az osztrák aukcióról vándorolt Svájcba. Legutóbb tehát a Győri Járási Ügyészség Svájcba bocsátott ki jogsegélykérelmet, hogy a vásárlótól információkat szerezzen, és ha megvan a győri érme, lefoglalják.

Nehéz a nyomozó hatóság dolga az ügyészség szerint, mert az egyik vizsgálandó árverés például 2011-ben volt, évekkel az előtt, hogy a cselekményre fény derült volna, s ettől kezdve több árverést is tartottak 2018-ig bezárólag. „Ilyen mértékű időmúlás esetén sajnos azt látjuk, hogy sok iratot már selejteztek” – mondta érdeklődésünkre az ügyészség szóvivője.

Nagyobb szigort vezetett be a múzeum

A feljelentést 2019-ben a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum akkori igazgatója tette meg, akit 2020 februárjában leváltottak – de a vezetőváltásnak minden jel szerint nem volt köze az érmeügyhöz. Utódától, Székely Zoltán igazgatótól úgy tudjuk, még az ő kinevezése előtt került sor néhány komoly szigorításra – helyesebben inkább a már meglévő szabályok szigorúbb betartásának kidolgozására. Továbbra sem tudják a választ a fő kérdésre: hogy az érmék hogy kerültek ki a gyűjteményből, de a nyomozás részleteit illetően nem is áll módjában az intézménynek nyilatkoznia.

Egyetlen ember nem nyithatja ki a széfeket

„Amikor kineveztek a múzeum igazgatójának, az egyik első dolgom volt tájékozódni erről az ügyről és többek között a nemesfém műtárgyak őrzéséhez szükséges fegyelemről. Addigra már azokat az intézkedéseket – amiket azóta is szigorúan be kell tartani – meghozták. A legfontosabb, hogy a nemesfém érméket – amiket széfben őrzünk – csak közvetlenül igazgatói utasításra lehet megtekinteni és kivenni” – számolt be az intézményt érintő következményekről Székely Zoltán.

„A széfekhez több kulcs tartozik, s csak azok együttes használatával nyithatók a páncélszekrények. Ezeket a kulcsokat különböző helyeken tárolják, s az adott kulcs is zárható helyen rejtőzik. Vagyis a rendszer többlépcsős, és egyetlen személy semmiképpen sem férhet hozzá a gyűjteményhez. Az alapszabály pedig nemcsak a nemesfémek, de minden raktári műkincs esetében igaz: hogy naplóban kell rögzíteni az adott kulcs elvételét, de a kulcsrend betartatása nem lehetett kellőképpen következetes” – summázza a tanulságot Székely Zoltán. Bárhogyan történt is a lopás, kérdésünkre leszögezte azt is, hogy ma az elkövető ezt a bűncselekményt így nem vihetné véghez.

Nem volt belső vizsgálat

Érdeklődtünk a 2020 nyarán kinevezett vezetőtől, van-e tudomása arról, hogy folytattak-e bármikor is belső fegyelmi vizsgálatot a múzeumban. Erről ő maga is tájékoztatást kért, és kiderült: a botrány kirobbanásakor nem indult fegyelmi eljárás.

Ezt követően ő maga sem indított, mert folyik a nyomozás, és számára sem derült ki: pontosan mi történt, mikor és hogyan tűntek el az érmék. Így az is kérdés maradna, hogy ki ellen indíthatna egyáltalán vizsgálatot, miközben nem is tudna már tájékoztatást kérni, mert számos akkori dolgozó, köztük az illetékes volt vezetők, nem dolgoznak már a múzeumban.

Faggattuk arról is Székely Zoltánt, vezetőként gondolkodva szükségesnek tartott volna-e egy korábbi eljárást. „Őszintén szólva én is azt tartanám rendjén valónak, hogy legalább egy belső vizsgálat – ami még nem fegyelmi eljárás – elindult volna akkor rögtön, amikor kiderült az érmék eltűnése. De ennek nyomát az erről szóló dossziéban nem látom, ezért a nyomozás végét mindenképpen célszerű megvárnom.”
Forrás: telex
Orbán a VIP páholyból nézte végig a magyar válogatott vereségét - nem akármilyen képeket posztoltak
Óriási botrány: Rejtélyes idegent fogtak el a Parlamentben, 70 év körüli zavart idős ember jutott be
NATO pofon: nem tartják számon az Orbán Viktor által kiemelt migrációt a legfontosabb kihívások között
Baj van: bepanaszolták az UEFA-nál a magyar drukkereket
Hosszan beszélt Szijjártó a felvidéki magyar politikai érdekképviselet egységesítési folyamatáról
Mindenki Németh Szilárd szívhez szóló beszédéről beszél: Egykori hőseink példaként szolgálnak számunkra
Elképesztő részletek - Az osztrák hadseregé volt az egyik páncélozott jármű, amit Mészáros birtokánál lefotóztak
Ilyet még miniszterelnök nem kapott: börtön falára vetítették Orbánt és Mészárost, a rendőrség beidézte az elkövetőt
Elképesztő ami történt: a gyerekműsorok alatt megjelenő fideszes kampányvideók miatt tettek feljelentést
Ők nem tudták ki az a Ronaldo
Hadházy feljelentése után a NAV nyomozói megtekintették Mészáros Lőrinc katonai járműveit
Ment a nagy ígérgetés, de sokan mégse láthatták a Vajdaságban a magyar-portugál meccset
Csizmadia szerint itt az ideje, hogy a balliberális országfosztás nyomába eredjenek
Kellemetlen: Szijjártó saját magát leplezte le a Kúria új elnökével kapcsolatban
Szijjártó 182 milliárd forint elköltését jelentette be, elképesztő számokat közölt
Orbán meglépte: visszakozott, majd közben a parlament átadott 26 hektárt a Fudan alapítványának
Benkő Tibor személyesen ellenőrizte a magyar hadgyakorlatot - most már nyugodtan aludhatunk , határaink védettek
Népszava: Magyarországon működő német multik is válaszlépéseket fontolgatnak Orbán új törvénye miatt
Magyarország fegyverkezik, közben a szakértő szerint a Kecskeméten parkoltatott MiG-ek már csak vashulladéknak jók
Mindig van egy idióta - íme a szurkoló aki berohant a pályára a magyar-portugálon
Bíróság elé álltak a negyedik emeletről kizuhant Pannika szülei és keresztanyja
Szijjártó szerint komoly versenyelőnyre tettünk szert - megalakult az újraindításáért felelős operatív törzs
Lépni kell, Bakondi népvándorlás miatt aggódik: Jelentős nyomás alatt áll a magyar határ
Elképesztő bejelentés: új operatív törzs alakul Szijjártó Péterrel
Hivatalos: igazságtételi bizottság alakul a 2006-os események vizsgálata céljából
Varga szerint az ellenzék javaslata új adók bevezetéséhez vagy eladósodáshoz vezetett volna
Varga Judit szerint ahhoz, hogy megértsük az EU működését, készségekre van szükség
Orbán a VIP páholyból nézte végig a magyar válogatott vereségét - nem akármilyen képeket posztoltak
A Pénzügyminisztérium államtitkára szerint 2013 óta folyamatosan növekedtek a reálbérek
Hivatalos: Leáll a győri Audi legtöbb gyáregysége alkatrészhiány miatt
Ennyi volt, megszavazták: zöld út a Fudan beruházás előkészítésének
Orbán lépett: a parlament átadott 26 hektárt a Fudan alapítványának
A Transparency International keményen beleszállt Orbánba
Óriási botrány: Rejtélyes idegent fogtak el a Parlamentben, 70 év körüli zavart idős ember jutott be
Orbán vészjósló szavai: bátor és szokatlan kormányzati döntéseket kell hoznunk
Orbán jóslata: Elmegy a járvány, visszakerül a migráció kérdése Európában
Az USA lépett: Százötven millió dolláros csomag az ukrán hadsereg számára
Kinyílt a kampány zsák: 40 ezer forint prémiumot kaphatnak idén a nyugdíjasok
Kína kiakadt, áll a bál: Felszínre került a gonosz szándék
Rétvári szerint az ellenzék nem a családokra költené a pénzt, hanem a migránsoknak adná
Orbán a hazafi: visszatesszük Magyarországot a térképre
Mit lép Orbán? - a NATO Soha nem volt még ilyen kemény Kínával
NATO pofon: nem tartják számon az Orbán Viktor által kiemelt migrációt a legfontosabb kihívások között
Beindult a gépezet: magánkézbe adnák a magyarországi gyorsforgalmi úthálózat üzemeltetését, kínai cégek is vihetik
Nincs ingyen pénz: Bodó szerint a magyar emberek munkából szeretnének megélni, nem segélyből
Mi lesz a betegekkel? - A szakdolgozók több mint fele arra készül, hogy elhagyja az egészségügyet