THE HUNGARIAN TIMES
péntek Magyarország Budapest
Balog Zoltán református egyházkerülete ingyen szerzett meg az államtól egy 1,4 milliárd forintos ingatlant Budapest belvárosábanJanuár végén teljesen ingyen kapta meg az államtól a Balog Zoltán vezette Dunamelléki Református Egyházkerület az Alkotmány utca 25. szám alatti ingatlant – értesült az rtl.hu. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő adatai szerint az 569 négyzetméteres irodaház több mint 1,4 milliárd forintot ér, és a tervek szerint az egyházkerület hivatali munkáját végzik majd benne. Az épületben kialakítanak egy konferenciaközpontot is. Az állam az elmúlt tizennégy évben több száz ingatlan tulajdonjogát adta át a magyarországi felekezeteknek.

Budapest belvárosában, az Alkotmány utca 25. szám alatt található az az 1,4 milliárd forint értékű ingatlan, amelyet az állam teljesen ingyen adott át a Balog Zoltán püspök vezette Dunamelléki Református Egyházkerületnek – értesült az rtl.hu.

A földhivatali papírok szerint tulajdonát idővel el is adhatja az egyház, a magyar állam ugyanis csak 15 évre jegyeztetett be elidegenítési tilalmat.

Az 569 négyzetméteres ingatlant idén januárban kapta meg az egyházkerület, a hivatalos indoklás szerint a szolgálat hivatali feladatainak ellátása érdekében. A tervek szerint egy konferenciaközpontot is kialakítanak az épületben.

Az Alkotmány utca 25. alatti irodaház már 1950 óta a magyar állam tulajdonában volt, a rendszerváltás után a BM adatfeldolgozó használta, majd egyebek mellett a Központi Gazdasági Főigazgatóság és a Nemzeti Közigazgatási Központ működött benne. 2013 és 2017 között az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő használhatta, ami azért figyelemreméltó, mert ez a szervezet annak az Emberi Erőforrások Minisztériumának a pályázatait kezelte, amelynek élén 2012 és 2018 között Balog Zoltán állt.

Az ingatlan 2017-ben ismét a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőhöz került, majd 2024 januárjában ingyen átadták a Balog Zoltán vezette Dunamelléki Református Egyházkerületnek.

Az elmúlt években már használták a reformátusok az irodaházat, de csak bérlőként, erre utal legalábbis a parokia.hu-n megjelent 2021-es tudósítás, amely szerint „a püspöki székház elegendő hely hiányában átmenetileg az Alkotmány utca 25. szám alatti bérleményben kapott helyet”.

A Magyarországi Református Egyház az rtl.hu megkeresésére nem reagált.

Balog Zoltán idén februárban azért volt kénytelen lemondani a Magyarországi Református Egyház vezetéséről, mert kiderült: Novák Katalin volt köztársasági elnök tanácsadójaként támogatta a pedofil bűntársát védő K. Endre kegyelmi kérvényét. Az egykori miniszter azonban csak a zsinati elnöki posztról távozott, a Dunamelléki Egyházkerület püspöki székét megtartotta.

Döntését rengeteg bírálat érte egyházon belül és kívül is, de volt, aki megvédte őt. A Népszava cikke szerint például Steinbach József dunántúli püspök az egyik tanácskozáson arról beszélt:

ha Balog Zoltán jó volt akkor, amikor támogatásokat szerzett az egyháznak, legyen jó a mostani nehezebb időkben is.


Az ingyenes ingatlanátadást az állami vagyonról szóló, 2007-ben elfogadott törvény teszi lehetővé. Korábban ahhoz, hogy az állam lemondjon egy épületről, az Országgyűlés döntésére is szükség volt, azaz az elidegenítésről külön törvényt kellett alkotni. Az Orbán-kormány viszont később úgy módosította a törvényt, hogy ehhez már elég egy határozat is. (Egy másik törvény alapján tavaly február 28-ig is jelezhették az egyházak, hogy melyik ingatlanra tartanak még igényt, erről keretes írásunkban olvashat. A református egyház nem válaszolt arra kérdésünkre, hogy pontosan melyik jogszabály alapján kapták meg ingyen az Alkotmány utcai irodaházat.)

Orbán Viktor gyülekezetének is járt az állami segítség

Az állam – a korábbi cikkünk és a Párbeszéd tavalyi adatkérése alapján – igen bőkezűen osztogatja az épületeket és telkeket: az Orbán-kormány irányítása alatt több mint 250 ingatlant adtak át a különböző egyházaknak ingyenesen, ezek összértéke pedig csaknem 57 milliárd forint volt. Információink szerint ez a lista idén az 1,4 milliárd forintot érő Alkotmány utcain kívül további három épülettel bővült: átadtak egy ingatlant a Váci Egyházmegye Szamaritánus Szolgálat Intézményfenntartó Központnak 68 millió forint értékben, valamint kettőt a Katolikus Karitasznak csaknem 40 millió forint értékben.

A korábbi évekből Orbán Viktor kormányfő gyülekezetéhez kötődik az egyik legismertebb ingatlanátadás: a Svábhegyi Református Egyházközség ugyanis – nagyjából egymilliárd forintnyi pénzügyi támogatás mellett – ingyen jutott ahhoz a két telekhez, amelyen végül bővítették a Református Központot. A telkeket csaknem 650 millió forintért vette meg az állam, majd 2016-ban átengedte a gyülekezetnek. A svábhegyi Felhő utcában már megépült egy új templom, egy parókia, valamint egy teljesen új, 120 gyerek ellátására alkalmas óvoda is. Idén pedig, mint ahogyan azt megírtuk, további 260 millió forintos állami támogatást is kapott a gyülekezet.

Az egyházak korábbi válaszukban részben az ingatlanokkal járó pluszfeladatokkal, részben az elvett egyházi javak utáni kártalanítással indokolták a tulajdonjog megszerzésének fontosságát. A rendszerváltás előtti államosítás során ugyanis rengeteg ingatlantól fosztották meg az egyházakat, ezek visszaszolgáltatása pedig 1990 után sem történt meg, mert ez az országnak óriási terhet jelentett volna. Az állam inkább úgynevezett ingatlanjáradékot fizet minden évben 1998 óta, ennek mértéke az utóbbi években már átlépte a 20 milliárd forintot is.

A jogszabály szerint az ingatlanokat célhoz kötötten kapják meg az egyházak, azaz kizárólag a meghatározott feladatok ellátása érdekében használhatják azokat. Ha pedig eladnák az ingatlant (ezt több esetben lehetővé teszi az átruházási szerződés, általában 15 év elteltével), akkor az értékesítésből befolyó összeget is csak az alapcélokra lehet fordítani.


Az ingatlanokat általában oktatási, szociális (például idősek otthona) vagy hitéleti feladatokra kapják meg a felekezetek, ami egyben azt is jelenti, hogy az állam ezeket a területeket egyre nagyobb mértékben szervezi ki az egyházaknak.
Ezt olvassa mindenki:
Tudta? Egy új rendelettel szép csendben eladhatja a kormány az Ön személyes egészségügyi adatait is a gyógyszergyáraknak 
Megnézték mi épült közel 110 millióból - nehéz megszólalni a képek láttán 
Schmidt Mária alapítványa 2,2 milliárd forint közpénzből újíthat fel két budai villát, amiket ajándékba kapott az államtól 
Megjelent a rendelet: használhatják a kormánygépet a politikusok rokonai 
Óriási kínai kábelgyár érkezik, támogatást is kap a magyar államtól - Szijjártó már meg is egyezett 
Teljesen véletlenül derült ki mennyivel nőtt tavaly Pintér Sándor fizetése - szép összeggel emelkedett, így már elérte a...... 
915 milliárd forintos bevétele volt az egyházaknak Magyarországon - kétharmadát az állam adta 
Ízléstelen vagy vicces? - gúnykép jelent meg Várkonyi Andreával kapcsolatban, nézd meg és döntsd el Te! 
Elindult a pénzáramlás: Milliárdokat kap Mészáros Lőrinc a saját cégétől 
Orbán hirtelen megmozgatott 372 milliárdot - Mészáros Lőrinc cégének is jut, mutatjuk 
Robbant a hír: óriási bírságot kapott az RTL - kiderült mi van a háttérben 
Óriási botrány: Az alsós tanítók oktathatnak felsősöket, az óvónőknek pedig elég a középfokú képzettség 
Hogyan tovább? - Meggondolta magát Erdogan és Orbán Viktor ellen fordult 
Gigantikus építkezésbe kezd Kína Magyarországon: a magyar kormány nem tudja biztosítani az új vállalatoknak a szükséges feltételeket 
Az év botránya: Videón, ahogy zacskóban viszik a korrupciós pénzt egy nagy, uniós pénzek lenyúlására szakosodott hálózat tagjai 
Tarolt a legújabb közbeszerzésen Mészáros cége, de most lekérték a részleteket - roppant érdekes pontozási rendszert találtak 
Nem akármit vett Schadl a végrehajtóktól beszedett pénzből - elképesztő rongyrázás 
Orbán megsértődött! - nem akármit törölt a közösségi oldaláról 
Újabb Novák Katalin baki: kegyelmet adott egy nőnek aki titkos iratokat fényképezett le a bíróságon 
Határon túli lelkészeknek vásárolt szolgálati autókat a magyar kormány 
Ellátásbiztonsági kockázat: blokkolták az ukránok Magyarország olajimportjának nagy részét! 
Óriási siker: Fontos pozícióba került a Tisza Párt egyik képviselője 
Orbán eddigi legdurvább lépése: békemisszió és aztán váratlanul aláírt egy dokumentumot 
Magyar Pétert nem engedték fellépni, de a szervező szerint ez nem cenzúra 
Nem akárkit hívott meg Magyar Péter Magyarországra- Orbán ennek nem fog örülni 
Nemzetközi botrány: Kocsis Máté nácizott egyet a kollégájának... 
Tarolt a Petőfi-film - Ördög Nóra ott érezte magát a 48-as forradalmi tömegben 
Európa kifog akadni azon, hogy kinek a társaságában ücsörgött Szijjártó Péter 
Vége: Nem tapasztaltak arra utaló jelet, hogy manipulálták volna a bizonyítékokat az ügyészségen 
Kocsis Máté: Ha gondolják, visszavonom, hogy Magyar Péter Varga Judit miatt kapott állami állásokat 
SPAR-balhé: megszólaltak Tiborczék, reagáltak a vádakra 
Tarol Hajdú Péter: „Most jobban keresek, mint amikor vezérigazgató voltam” 
Ugrás a lap tetejére
Hasznos információk
2018-2024. Minden jog fenntartva - ThehungarianTimes
THE TIMES
péntek Magyarország Budapest
 
Balog Zoltán református egyházkerülete ingyen szerzett meg az államtól egy 1,4 milliárd forintos ingatlant Budapest belvárosábanJanuár végén teljesen ingyen kapta meg az államtól a Balog Zoltán vezette Dunamelléki Református Egyházkerület az Alkotmány utca 25. szám alatti ingatlant – értesült az rtl.hu. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő adatai szerint az 569 négyzetméteres irodaház több mint 1,4 milliárd forintot ér, és a tervek szerint az egyházkerület hivatali munkáját végzik majd benne. Az épületben kialakítanak egy konferenciaközpontot is. Az állam az elmúlt tizennégy évben több száz ingatlan tulajdonjogát adta át a magyarországi felekezeteknek.

Budapest belvárosában, az Alkotmány utca 25. szám alatt található az az 1,4 milliárd forint értékű ingatlan, amelyet az állam teljesen ingyen adott át a Balog Zoltán püspök vezette Dunamelléki Református Egyházkerületnek – értesült az rtl.hu.

A földhivatali papírok szerint tulajdonát idővel el is adhatja az egyház, a magyar állam ugyanis csak 15 évre jegyeztetett be elidegenítési tilalmat.

Az 569 négyzetméteres ingatlant idén januárban kapta meg az egyházkerület, a hivatalos indoklás szerint a szolgálat hivatali feladatainak ellátása érdekében. A tervek szerint egy konferenciaközpontot is kialakítanak az épületben.

Az Alkotmány utca 25. alatti irodaház már 1950 óta a magyar állam tulajdonában volt, a rendszerváltás után a BM adatfeldolgozó használta, majd egyebek mellett a Központi Gazdasági Főigazgatóság és a Nemzeti Közigazgatási Központ működött benne. 2013 és 2017 között az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő használhatta, ami azért figyelemreméltó, mert ez a szervezet annak az Emberi Erőforrások Minisztériumának a pályázatait kezelte, amelynek élén 2012 és 2018 között Balog Zoltán állt.

Az ingatlan 2017-ben ismét a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőhöz került, majd 2024 januárjában ingyen átadták a Balog Zoltán vezette Dunamelléki Református Egyházkerületnek.

Az elmúlt években már használták a reformátusok az irodaházat, de csak bérlőként, erre utal legalábbis a parokia.hu-n megjelent 2021-es tudósítás, amely szerint „a püspöki székház elegendő hely hiányában átmenetileg az Alkotmány utca 25. szám alatti bérleményben kapott helyet”.

A Magyarországi Református Egyház az rtl.hu megkeresésére nem reagált.

Balog Zoltán idén februárban azért volt kénytelen lemondani a Magyarországi Református Egyház vezetéséről, mert kiderült: Novák Katalin volt köztársasági elnök tanácsadójaként támogatta a pedofil bűntársát védő K. Endre kegyelmi kérvényét. Az egykori miniszter azonban csak a zsinati elnöki posztról távozott, a Dunamelléki Egyházkerület püspöki székét megtartotta.

Döntését rengeteg bírálat érte egyházon belül és kívül is, de volt, aki megvédte őt. A Népszava cikke szerint például Steinbach József dunántúli püspök az egyik tanácskozáson arról beszélt:

ha Balog Zoltán jó volt akkor, amikor támogatásokat szerzett az egyháznak, legyen jó a mostani nehezebb időkben is.


Az ingyenes ingatlanátadást az állami vagyonról szóló, 2007-ben elfogadott törvény teszi lehetővé. Korábban ahhoz, hogy az állam lemondjon egy épületről, az Országgyűlés döntésére is szükség volt, azaz az elidegenítésről külön törvényt kellett alkotni. Az Orbán-kormány viszont később úgy módosította a törvényt, hogy ehhez már elég egy határozat is. (Egy másik törvény alapján tavaly február 28-ig is jelezhették az egyházak, hogy melyik ingatlanra tartanak még igényt, erről keretes írásunkban olvashat. A református egyház nem válaszolt arra kérdésünkre, hogy pontosan melyik jogszabály alapján kapták meg ingyen az Alkotmány utcai irodaházat.)

Orbán Viktor gyülekezetének is járt az állami segítség

Az állam – a korábbi cikkünk és a Párbeszéd tavalyi adatkérése alapján – igen bőkezűen osztogatja az épületeket és telkeket: az Orbán-kormány irányítása alatt több mint 250 ingatlant adtak át a különböző egyházaknak ingyenesen, ezek összértéke pedig csaknem 57 milliárd forint volt. Információink szerint ez a lista idén az 1,4 milliárd forintot érő Alkotmány utcain kívül további három épülettel bővült: átadtak egy ingatlant a Váci Egyházmegye Szamaritánus Szolgálat Intézményfenntartó Központnak 68 millió forint értékben, valamint kettőt a Katolikus Karitasznak csaknem 40 millió forint értékben.

A korábbi évekből Orbán Viktor kormányfő gyülekezetéhez kötődik az egyik legismertebb ingatlanátadás: a Svábhegyi Református Egyházközség ugyanis – nagyjából egymilliárd forintnyi pénzügyi támogatás mellett – ingyen jutott ahhoz a két telekhez, amelyen végül bővítették a Református Központot. A telkeket csaknem 650 millió forintért vette meg az állam, majd 2016-ban átengedte a gyülekezetnek. A svábhegyi Felhő utcában már megépült egy új templom, egy parókia, valamint egy teljesen új, 120 gyerek ellátására alkalmas óvoda is. Idén pedig, mint ahogyan azt megírtuk, további 260 millió forintos állami támogatást is kapott a gyülekezet.

Az egyházak korábbi válaszukban részben az ingatlanokkal járó pluszfeladatokkal, részben az elvett egyházi javak utáni kártalanítással indokolták a tulajdonjog megszerzésének fontosságát. A rendszerváltás előtti államosítás során ugyanis rengeteg ingatlantól fosztották meg az egyházakat, ezek visszaszolgáltatása pedig 1990 után sem történt meg, mert ez az országnak óriási terhet jelentett volna. Az állam inkább úgynevezett ingatlanjáradékot fizet minden évben 1998 óta, ennek mértéke az utóbbi években már átlépte a 20 milliárd forintot is.

A jogszabály szerint az ingatlanokat célhoz kötötten kapják meg az egyházak, azaz kizárólag a meghatározott feladatok ellátása érdekében használhatják azokat. Ha pedig eladnák az ingatlant (ezt több esetben lehetővé teszi az átruházási szerződés, általában 15 év elteltével), akkor az értékesítésből befolyó összeget is csak az alapcélokra lehet fordítani.


Az ingatlanokat általában oktatási, szociális (például idősek otthona) vagy hitéleti feladatokra kapják meg a felekezetek, ami egyben azt is jelenti, hogy az állam ezeket a területeket egyre nagyobb mértékben szervezi ki az egyházaknak.
Tudta? Egy új rendelettel szép csendben eladhatja a kormány az Ön személyes egészségügyi adatait is a gyógyszergyáraknak
Megnézték mi épült közel 110 millióból - nehéz megszólalni a képek láttán
Schmidt Mária alapítványa 2,2 milliárd forint közpénzből újíthat fel két budai villát, amiket ajándékba kapott az államtól
Megjelent a rendelet: használhatják a kormánygépet a politikusok rokonai
Óriási kínai kábelgyár érkezik, támogatást is kap a magyar államtól - Szijjártó már meg is egyezett
Teljesen véletlenül derült ki mennyivel nőtt tavaly Pintér Sándor fizetése - szép összeggel emelkedett, így már elérte a......
915 milliárd forintos bevétele volt az egyházaknak Magyarországon - kétharmadát az állam adta
Ízléstelen vagy vicces? - gúnykép jelent meg Várkonyi Andreával kapcsolatban, nézd meg és döntsd el Te!
Elindult a pénzáramlás: Milliárdokat kap Mészáros Lőrinc a saját cégétől
Orbán hirtelen megmozgatott 372 milliárdot - Mészáros Lőrinc cégének is jut, mutatjuk
Robbant a hír: óriási bírságot kapott az RTL - kiderült mi van a háttérben
Óriási botrány: Az alsós tanítók oktathatnak felsősöket, az óvónőknek pedig elég a középfokú képzettség
Hogyan tovább? - Meggondolta magát Erdogan és Orbán Viktor ellen fordult
Gigantikus építkezésbe kezd Kína Magyarországon: a magyar kormány nem tudja biztosítani az új vállalatoknak a szükséges feltételeket
Az év botránya: Videón, ahogy zacskóban viszik a korrupciós pénzt egy nagy, uniós pénzek lenyúlására szakosodott hálózat tagjai
Tarolt a legújabb közbeszerzésen Mészáros cége, de most lekérték a részleteket - roppant érdekes pontozási rendszert találtak
Nem akármit vett Schadl a végrehajtóktól beszedett pénzből - elképesztő rongyrázás
Orbán megsértődött! - nem akármit törölt a közösségi oldaláról
Újabb Novák Katalin baki: kegyelmet adott egy nőnek aki titkos iratokat fényképezett le a bíróságon
Határon túli lelkészeknek vásárolt szolgálati autókat a magyar kormány
Ellátásbiztonsági kockázat: blokkolták az ukránok Magyarország olajimportjának nagy részét!
Óriási siker: Fontos pozícióba került a Tisza Párt egyik képviselője
Orbán eddigi legdurvább lépése: békemisszió és aztán váratlanul aláírt egy dokumentumot
Magyar Pétert nem engedték fellépni, de a szervező szerint ez nem cenzúra
Nem akárkit hívott meg Magyar Péter Magyarországra- Orbán ennek nem fog örülni
Nemzetközi botrány: Kocsis Máté nácizott egyet a kollégájának...
Tarolt a Petőfi-film - Ördög Nóra ott érezte magát a 48-as forradalmi tömegben
Európa kifog akadni azon, hogy kinek a társaságában ücsörgött Szijjártó Péter
Vége: Nem tapasztaltak arra utaló jelet, hogy manipulálták volna a bizonyítékokat az ügyészségen
Kocsis Máté: Ha gondolják, visszavonom, hogy Magyar Péter Varga Judit miatt kapott állami állásokat
SPAR-balhé: megszólaltak Tiborczék, reagáltak a vádakra
Tarol Hajdú Péter: „Most jobban keresek, mint amikor vezérigazgató voltam”
Megjött a kép: valóban Szentkirályi Alexandra adta át a kitüntetést a bicskei gyermekotthon vezetőjének, most megszólalt az ügyben
Tovább nőttek a magyarországi focistafizetések - mutatjuk hány millió forint az átlagfizetés
Közel 6 milliárd forintos EU-s támogatásra bukkantak, a polgármester felesége az ügyvezető, korában pedig a családi lakcímén volt a székhely is...
Tarol Tiborcz bankja - már minden ötödik számlát nála nyitnak
Várkonyi Andrea: Egy fantasztikus házasságban élek, új dimenzióba kerültem
Gyurcsány újra nekiment Magyar Péternek - Hablaty embernek nevezte
Mi történt? - váratlanul félbeszakadt Orbán Viktor nyaralása
Óriási EP botrány: ki kellett tessékelni az ordítozó román képviselőt
Áttörte a lélektani határt a Tisza Párt - a Fidesz népszerűsége csökkent
Kiderült milyen védőoltást ajánl Müller Cecília a legújabb fertőző betegségre - elég húzós az ára
Olyan kenyérár jöhet amire sokan nem állnak készen
Minden kiderül: kikérik Bayer Zsolt Szerencsejáték-szerződését - milyen jogcímen kap az állami lottóbevételekből közpénzmilliókat
Megszólalt Magyar Péter: tiszta vizet öntött a pohárba, rengeteg kérdésre adott választ
Egyből két büntetést is kapott a TV2 a hatóságtól - nézői bejelentés
Adolf Hitlert emlegette Orbán Viktorral kapcsolatban az egyik európai képviselő nyilvánosan - mélyponton Magyarország
A vád szerint visszaéltek Tiborcz István nevével - bíróságon találták magukat
Az eddigi legdurvább szópárbaj alakult ki Magyar Péter és a DK között

Ugrás a lap tetejére
Hasznos információk
2018-2024. Minden jog fenntartva - ThehungarianTimes