THE HUNGARIAN TIMES
péntek Magyarország Budapest
Botrány: A kínai sajtóban “Victor projekt” néven emlegetik a magyar giga-bizniszt



Hiába tiltakoztak helyi földtulajdonosok az inárcsi naperőművekhez kapcsolódó magasfeszültségű távvezeték építése ellen, az építkezés novemberben megindult. Az érintett gazdák közül többen bíróságon keresik az igazukat, szerintük ugyanis a távvezetékek építése és működése ellehetetleníti a gazdálkodást a földjeiken. Az időközben kínai tulajdonba került inárcsi naperőműveket ugyanakkor már hálózatba is bekötötték, az erről szóló kínai sajtóhírekben a beruházást „Victor projekt” néven emlegetik – szúrta ki Tompos Márton momentumos politikus.

Évek óta próbálják a jogaikat érvényesíteni azok az ócsai és inárcsi gazdák, akiknek a tevékenységét egy naperőmű projekt akadályozza. A napelem-parkokhoz készülő 132 kV-os magasfeszültségű vezeték ugyanis egy olyan 650 hektárnyi mezőgazdasági területen halad át, melynek jelentős részén helyi földtulajdonosok gazdálkodnak.

Másfél évvel ezelőtt számoltunk be arról a küzdelemről, amit helyi gazdálkodók folytatnak a földjeik felett áthaladó, az inárcsi naperőművek miatt tervezett távvezeték megépítése ellen. Az érintett, többségében családi gazdálkodást folytató termelők szerint a földjeik felett épp merőlegesen áthaladó vezetékek lehetetlenné teszik azt a gazdálkodási módot, amit évtizedek óta folytatnak. A vezetékeket más nyomvonalon is lehetne vinni, állítják a gazdák, csakhogy az jóval nagyobb költséget jelentene a beruházó számára.

A naperőmű-projekt időközben több tulajdonosváltáson átesett, végül idén év elején a Shanghai Electric Power Co. tőzsdei energetikai vállalat vásárolta meg. A kínai sajtóban és céges közleményekben pedig meglepő módon „Victor projekt” néven hivatkoznak rá – szúrta ki Tompos Márton momentumos politikus, aki szerint az elnevezés mindent elárul arról, kihez kötik a kínaiak a naperőmű-bizniszt.

Korábbi cikkünkben megírtuk, hogy nemcsak a magasfeszültségű vezeték, de már korábban, a napelemparkok telepítése miatt is konfliktus jött létre az inárcsi tanyatulajdonosok és a beruházó cég között. Ráadásul a projekt miatt 89 hektár akácerdőt is ki kellett vágni, ami a lakosság nagy részét is felháborította.

A földtulajdonosok szerint kész helyzet elé állították őket, hiába tiltakoztak a földjeik közelébe épített napelemparkok és a magasfeszültségű távvezeték nyomvonala ellen. A beruházó szerint viszont a vezeték kevéssé értékes termőföldeket érint, melyen jórészt nagyüzemi, monokultúrás termelés folyik. Az érintett közel hetven földtulajdonos ezzel szemben azt állítja, hogy többségében magas aranykorona értékű földekről van szó, melyeken konyhakerti növénytermesztést folytatnak.

A homokos földek ráadásul rendkívül vízigényesek, a távvezeték megépítése miatt viszont az öntöző-berendezéseiket és a munkagépeiket sem fogják tudni használni. Ráadásul az öntözés során, egy esetleges meghibásodás esetén, baleset is történhet a magasfeszültségű vezetékek közelében.

A távvezeték építésének megindulásával a konfliktus élessé vált a gazdálkodók és az építő cég között, derül ki az RTL Házon kívül című műsorának novemberi riportjából. Ebben az egyik lovastanyát működtető földtulajdonos elmondta: előzetes bejelentés nélkül fákat vágtak ki, kerítést bontottak a tulajdonában lévő területen. A megszólaltatott gazdák aggálya beigazolódni látszik: a felállított távvezeték-oszlopok miatt sorközművelésre, locsolásra nincs lehetőségük, a négy méternél magasabb munkagépeik használata is életveszélyessé vált a magasfeszültségű vezeték közelsége miatt.



Van, aki a konyhakerti növénytermesztés felhagyására kényszerült és csak legelőként használja a földjét. Egy méhészettel foglakozó gazdálkodó, akinek háza és földje a napelemparkok közé „szorult”, állandó zajra és a méhcsaládok pusztulására panaszkodik. A Pest Megyei Kormányhivatal határozata szerint viszont a távvezetéknek nincs jelentős környezeti hatása.

Török és kínai érdekeltségek a naperőmű-bizniszben
A naperőmű-projekt 2018-ban indult, ekkor adták át az InterWatt Kft. 100 hektáros napelemparkját Inárcson. Majd a Zsiros Róbert vállalkozóhoz köthető cég 156 hektáros bővítésről, s a napelempark mellett két 49 MW-ot termelő napelemes kiserőmű építéséről döntött. Ennek érdekében az InterWatt Kft. két leányvállalatot hozott létre.

A két, azonos címre bejegyzett újabb cég tulajdonosi hátterében pedig nemcsak hazai szereplők tűnnek fel: az EZRT-Solar Finance Kft. tulajdonosa az Egyesült Arab Emírségek-beli R.D.R. Solar FZC; a Virgin Solar Kft. tulajdonosi körében pedig megjelenik az amszterdami HSWE Investments B.V., amely a Válasz Online szerint az Orbán családdal szorosa kapcsolatban lévő Adnan Polat érdekeltségébe tartozik.


2023 januárjában pedig egy német cég, illetve annak magyarországi fióktelepe is belépett a projektbe. Az inárcsi önkormányzat honlapján megjelent tájékoztató szerint a Zsiros Róberthez köthető két cég megbízásából a kiserőművek, illetve a hozzájuk tartozó villamos alállomás és nagyfeszültségű távvezeték generálkivitelezését a Greencells GmbH magyarországi fióktelepe végzi. A portfolio.hu pedig arról számolt be áprilisban, hogy a német tulajdonú Greencells GmbH a 132 MW kapacitású inárcsi klasztert 37 millió euróért eladta a Shanghai Electric Power Co. tőzsdei energetikai vállalatnak.

A portfolio.hu idézi a Greencells ügyvezetőjének eladásról szóló közleményét, mely szerint az inárcsi naperőmű-projekt jelenleg építés alatt áll, és várhatóan 2023 novemberében kezdi meg kereskedelmi üzemét. A német cég ügyvezetője hivatkozik arra is, hogy a KÁT (kötelező átvételi támogatási) rendszer keretében a napelempark 25 éven keresztül államilag garantált, az átviteli rendszerirányító MAVIR által fizetett betáplálási tarifát kap.

Néhány napja pedig kínai források arról számoltak be, hogy hálózatba kötötték az inárcsi naperőmű-projektet, melyet „Victor-project” néven emlegetnek. Az elnevezést Tompos Márton momentumos képviselő szúrta ki, aki erről szóló Facebook-bejegyzésében ezt írja: „Valami egészen hihetetlen módon a kínaiak nem rejtik véka alá, hogy kihez köthető az egész: »Victor projekt«-ként hivatkoznak rá a céges közleményekben és a kínai sajtóban is. Szerinted miért?”

A momentumos politikus az MTI-nek is elküldte közleményként a közösségi oldalán megjelentetett információt; az állami hírügynökség azonban nem volt hajlandó az Orbán Viktor is érintő hír közzétételére, mert szerintük az sértheti mások jó hírnevét és becsületét – írta meg a media1.hu.

A Shanghai Electric Power Co. vállalatnak egyébként nem az inárcsi az egyetlen magyarországi napelem-projektje: Tokaj térségében a kínai hátterű cég révén 40 milliárd forintos naperőmű fejlesztés zajlik, számolt be nyáron a projektről külföldi hírforrások nyomán a portfolio.hu.



atlatszo
Ezt olvassa mindenki:
Elszabadultak az indulatok Schadl tárgyalásán: keményen nekimentek az egyik tanunak 
Orbán magányossága az EU-ban: egyedül vonult be az EU-tagállamok vezetőinek közös fotózására 
Szijjártó Péter a világ egyik legnagyobb tolvajával tárgyalt - elképesztő 
Tarol a Tisza Párt legújabb videója: kemény fricska a kormánynak 
Rázós dolgokat terjesztenek Magyar Péterről - most tiszta vizet öntött a pohárba 
Orbán gyászol: Meghalt Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár 
Súlyos árat fizethetnek a magyarok - ezermilliárdnyi is eltűnhet az önkéntes nyugdíjpénztári számlákról 
Deutsch Tamás közzétette a levelet amiben Magyar Pétert bepanaszolták az Európai Parlament elnökének 
Már az osztrák közmédia is Magyar Péterrel foglalkozik 
Újabb árverést indít Magyar Péter - szegény családok karácsonyát támogatja 
Itt az új adócsomag tervezet – mindenki pénztárcáját érinti he elfogadják 
Orbánt teljesen megrémítette Zelenszkij győzelmi terve 
Tisza Párt a kormányról: "Szemen köpik a múltunkat és jövőnket is!" – Olvasd el a teljes kritikát! 
Egy NATO-tagország tett panaszt Szijjártóra: a következmények beláthatatlanok 
Európa megmozdult: óriási kampány indult Orbán Viktor ellen 
Bochkor Gábor nem bírta ki, megható SMS-t küldött Várkonyi Andreának 
Kiderült: Kínai állami óriásbankok felé adósodott el Magyarország a Vodafone megvétele miatt 
Megindultak a vagyon lefoglalások: Az Európai Ügyészség 22 tagállamban tarol, Magyarország nem tag még mindig 
Jön Magyar Péterék legnagyobb dobása: egy hónapon belül elindul 
Orbán kormányzásának legkeményebb időszaka jön: most Európa vezető politikusai szállnak szembe vele 
Botrány: kivágja a dolgozókat a milliárdokkal megtámogatott akkuipari cég 
Kitört a háború Magyar Péter és Deutsch Tamás között: „További jó vergődést! ” 
Magyar gyár botrány: Hazaküldték a a dolgozókat, mert nincs víz az üzemben 
Belharc: Egymásnak ugrottak a fideszes polgármesterek és országgyűlési képviselők 
Orbán Ráhel butikszállodájában szállt meg a Dallas sztárja 
Botrány: Hiába a jogerős bírósági döntés, a kormány és a rendőrség sem állíttatta le Mészáros építkezését 
Pert nyert Orbán Viktor - jogi lépéseket tett számos magyar médium ellen 
Durva számok: drasztikusan megemelnék a polgármesterek fizetését, sokan kiakadtak 
Gulyás Gergely durván beleállt Magyar Péterbe a kormányinfón 
Döbbenetes számok kerültek elő - itt a közmédia költségvetése 
Iszonyúan kínos: lebukott az állami média az M1 Híradóval 
Orbán elengedi Szijjártó kezét? - újabb ciki dolog történt a külügyminiszterrel 
Ugrás a lap tetejére
Hasznos információk
2018-2024. Minden jog fenntartva - ThehungarianTimes
THE TIMES
péntek Magyarország Budapest
 
Botrány: A kínai sajtóban “Victor projekt” néven emlegetik a magyar giga-bizniszt



Hiába tiltakoztak helyi földtulajdonosok az inárcsi naperőművekhez kapcsolódó magasfeszültségű távvezeték építése ellen, az építkezés novemberben megindult. Az érintett gazdák közül többen bíróságon keresik az igazukat, szerintük ugyanis a távvezetékek építése és működése ellehetetleníti a gazdálkodást a földjeiken. Az időközben kínai tulajdonba került inárcsi naperőműveket ugyanakkor már hálózatba is bekötötték, az erről szóló kínai sajtóhírekben a beruházást „Victor projekt” néven emlegetik – szúrta ki Tompos Márton momentumos politikus.

Évek óta próbálják a jogaikat érvényesíteni azok az ócsai és inárcsi gazdák, akiknek a tevékenységét egy naperőmű projekt akadályozza. A napelem-parkokhoz készülő 132 kV-os magasfeszültségű vezeték ugyanis egy olyan 650 hektárnyi mezőgazdasági területen halad át, melynek jelentős részén helyi földtulajdonosok gazdálkodnak.

Másfél évvel ezelőtt számoltunk be arról a küzdelemről, amit helyi gazdálkodók folytatnak a földjeik felett áthaladó, az inárcsi naperőművek miatt tervezett távvezeték megépítése ellen. Az érintett, többségében családi gazdálkodást folytató termelők szerint a földjeik felett épp merőlegesen áthaladó vezetékek lehetetlenné teszik azt a gazdálkodási módot, amit évtizedek óta folytatnak. A vezetékeket más nyomvonalon is lehetne vinni, állítják a gazdák, csakhogy az jóval nagyobb költséget jelentene a beruházó számára.

A naperőmű-projekt időközben több tulajdonosváltáson átesett, végül idén év elején a Shanghai Electric Power Co. tőzsdei energetikai vállalat vásárolta meg. A kínai sajtóban és céges közleményekben pedig meglepő módon „Victor projekt” néven hivatkoznak rá – szúrta ki Tompos Márton momentumos politikus, aki szerint az elnevezés mindent elárul arról, kihez kötik a kínaiak a naperőmű-bizniszt.

Korábbi cikkünkben megírtuk, hogy nemcsak a magasfeszültségű vezeték, de már korábban, a napelemparkok telepítése miatt is konfliktus jött létre az inárcsi tanyatulajdonosok és a beruházó cég között. Ráadásul a projekt miatt 89 hektár akácerdőt is ki kellett vágni, ami a lakosság nagy részét is felháborította.

A földtulajdonosok szerint kész helyzet elé állították őket, hiába tiltakoztak a földjeik közelébe épített napelemparkok és a magasfeszültségű távvezeték nyomvonala ellen. A beruházó szerint viszont a vezeték kevéssé értékes termőföldeket érint, melyen jórészt nagyüzemi, monokultúrás termelés folyik. Az érintett közel hetven földtulajdonos ezzel szemben azt állítja, hogy többségében magas aranykorona értékű földekről van szó, melyeken konyhakerti növénytermesztést folytatnak.

A homokos földek ráadásul rendkívül vízigényesek, a távvezeték megépítése miatt viszont az öntöző-berendezéseiket és a munkagépeiket sem fogják tudni használni. Ráadásul az öntözés során, egy esetleges meghibásodás esetén, baleset is történhet a magasfeszültségű vezetékek közelében.

A távvezeték építésének megindulásával a konfliktus élessé vált a gazdálkodók és az építő cég között, derül ki az RTL Házon kívül című műsorának novemberi riportjából. Ebben az egyik lovastanyát működtető földtulajdonos elmondta: előzetes bejelentés nélkül fákat vágtak ki, kerítést bontottak a tulajdonában lévő területen. A megszólaltatott gazdák aggálya beigazolódni látszik: a felállított távvezeték-oszlopok miatt sorközművelésre, locsolásra nincs lehetőségük, a négy méternél magasabb munkagépeik használata is életveszélyessé vált a magasfeszültségű vezeték közelsége miatt.



Van, aki a konyhakerti növénytermesztés felhagyására kényszerült és csak legelőként használja a földjét. Egy méhészettel foglakozó gazdálkodó, akinek háza és földje a napelemparkok közé „szorult”, állandó zajra és a méhcsaládok pusztulására panaszkodik. A Pest Megyei Kormányhivatal határozata szerint viszont a távvezetéknek nincs jelentős környezeti hatása.

Török és kínai érdekeltségek a naperőmű-bizniszben
A naperőmű-projekt 2018-ban indult, ekkor adták át az InterWatt Kft. 100 hektáros napelemparkját Inárcson. Majd a Zsiros Róbert vállalkozóhoz köthető cég 156 hektáros bővítésről, s a napelempark mellett két 49 MW-ot termelő napelemes kiserőmű építéséről döntött. Ennek érdekében az InterWatt Kft. két leányvállalatot hozott létre.

A két, azonos címre bejegyzett újabb cég tulajdonosi hátterében pedig nemcsak hazai szereplők tűnnek fel: az EZRT-Solar Finance Kft. tulajdonosa az Egyesült Arab Emírségek-beli R.D.R. Solar FZC; a Virgin Solar Kft. tulajdonosi körében pedig megjelenik az amszterdami HSWE Investments B.V., amely a Válasz Online szerint az Orbán családdal szorosa kapcsolatban lévő Adnan Polat érdekeltségébe tartozik.


2023 januárjában pedig egy német cég, illetve annak magyarországi fióktelepe is belépett a projektbe. Az inárcsi önkormányzat honlapján megjelent tájékoztató szerint a Zsiros Róberthez köthető két cég megbízásából a kiserőművek, illetve a hozzájuk tartozó villamos alállomás és nagyfeszültségű távvezeték generálkivitelezését a Greencells GmbH magyarországi fióktelepe végzi. A portfolio.hu pedig arról számolt be áprilisban, hogy a német tulajdonú Greencells GmbH a 132 MW kapacitású inárcsi klasztert 37 millió euróért eladta a Shanghai Electric Power Co. tőzsdei energetikai vállalatnak.

A portfolio.hu idézi a Greencells ügyvezetőjének eladásról szóló közleményét, mely szerint az inárcsi naperőmű-projekt jelenleg építés alatt áll, és várhatóan 2023 novemberében kezdi meg kereskedelmi üzemét. A német cég ügyvezetője hivatkozik arra is, hogy a KÁT (kötelező átvételi támogatási) rendszer keretében a napelempark 25 éven keresztül államilag garantált, az átviteli rendszerirányító MAVIR által fizetett betáplálási tarifát kap.

Néhány napja pedig kínai források arról számoltak be, hogy hálózatba kötötték az inárcsi naperőmű-projektet, melyet „Victor-project” néven emlegetnek. Az elnevezést Tompos Márton momentumos képviselő szúrta ki, aki erről szóló Facebook-bejegyzésében ezt írja: „Valami egészen hihetetlen módon a kínaiak nem rejtik véka alá, hogy kihez köthető az egész: »Victor projekt«-ként hivatkoznak rá a céges közleményekben és a kínai sajtóban is. Szerinted miért?”

A momentumos politikus az MTI-nek is elküldte közleményként a közösségi oldalán megjelentetett információt; az állami hírügynökség azonban nem volt hajlandó az Orbán Viktor is érintő hír közzétételére, mert szerintük az sértheti mások jó hírnevét és becsületét – írta meg a media1.hu.

A Shanghai Electric Power Co. vállalatnak egyébként nem az inárcsi az egyetlen magyarországi napelem-projektje: Tokaj térségében a kínai hátterű cég révén 40 milliárd forintos naperőmű fejlesztés zajlik, számolt be nyáron a projektről külföldi hírforrások nyomán a portfolio.hu.



atlatszo
Elszabadultak az indulatok Schadl tárgyalásán: keményen nekimentek az egyik tanunak
Orbán magányossága az EU-ban: egyedül vonult be az EU-tagállamok vezetőinek közös fotózására
Szijjártó Péter a világ egyik legnagyobb tolvajával tárgyalt - elképesztő
Tarol a Tisza Párt legújabb videója: kemény fricska a kormánynak
Rázós dolgokat terjesztenek Magyar Péterről - most tiszta vizet öntött a pohárba
Orbán gyászol: Meghalt Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár
Súlyos árat fizethetnek a magyarok - ezermilliárdnyi is eltűnhet az önkéntes nyugdíjpénztári számlákról
Deutsch Tamás közzétette a levelet amiben Magyar Pétert bepanaszolták az Európai Parlament elnökének
Már az osztrák közmédia is Magyar Péterrel foglalkozik
Újabb árverést indít Magyar Péter - szegény családok karácsonyát támogatja
Itt az új adócsomag tervezet – mindenki pénztárcáját érinti he elfogadják
Orbánt teljesen megrémítette Zelenszkij győzelmi terve
Tisza Párt a kormányról: "Szemen köpik a múltunkat és jövőnket is!" – Olvasd el a teljes kritikát!
Egy NATO-tagország tett panaszt Szijjártóra: a következmények beláthatatlanok
Európa megmozdult: óriási kampány indult Orbán Viktor ellen
Bochkor Gábor nem bírta ki, megható SMS-t küldött Várkonyi Andreának
Kiderült: Kínai állami óriásbankok felé adósodott el Magyarország a Vodafone megvétele miatt
Megindultak a vagyon lefoglalások: Az Európai Ügyészség 22 tagállamban tarol, Magyarország nem tag még mindig
Jön Magyar Péterék legnagyobb dobása: egy hónapon belül elindul
Orbán kormányzásának legkeményebb időszaka jön: most Európa vezető politikusai szállnak szembe vele
Botrány: kivágja a dolgozókat a milliárdokkal megtámogatott akkuipari cég
Kitört a háború Magyar Péter és Deutsch Tamás között: „További jó vergődést! ”
Magyar gyár botrány: Hazaküldték a a dolgozókat, mert nincs víz az üzemben
Belharc: Egymásnak ugrottak a fideszes polgármesterek és országgyűlési képviselők
Orbán Ráhel butikszállodájában szállt meg a Dallas sztárja
Botrány: Hiába a jogerős bírósági döntés, a kormány és a rendőrség sem állíttatta le Mészáros építkezését
Pert nyert Orbán Viktor - jogi lépéseket tett számos magyar médium ellen
Durva számok: drasztikusan megemelnék a polgármesterek fizetését, sokan kiakadtak
Gulyás Gergely durván beleállt Magyar Péterbe a kormányinfón
Döbbenetes számok kerültek elő - itt a közmédia költségvetése
Iszonyúan kínos: lebukott az állami média az M1 Híradóval
Orbán elengedi Szijjártó kezét? - újabb ciki dolog történt a külügyminiszterrel
Orbán Viktor váratlanul elutazik, ilyen találkozóra még nem volt példa
Határon túli lelkészeknek vásárolt szolgálati autókat a magyar kormány
Ilyen autó fog állni minden magyar udvarán - óriási dolgot lépett a magyarok kedvenc autómárkája
Rogán, offshore, milliárdok – egy rejtélyes üzlet került elő
IDEA Intézet: Fidesz 39, Tisza 37
Újabb milliárdokat találtak, amikkel Magyarországról támogatják a határon túli fociklubokat
Közel 1000 euró lesz a minimálbér Horvátországban és nagyobb mértékű nyugdíjkorrekció is lesz
Lecsapott az Európai Ügyészség: bíróság elé állnak az elkövetők - Magyarország még nem csatlakozott
Tarolt a hálapénz kommandó: négy év börtönbüntetést kapott egy orvos, durva dolgot csinált
Elárulta Magyar Péter hogyan csökkentenék az ÁFA-t úgy hogy a kereskedők ne nyeljék le a különbözetet
Az orosz fenyegetések miatt átmenetileg felfüggesztenék Magyarország schengeni tagságát holland politikusok
Már Szijjártó is megszólalt: valóban merénylet készült Orbán Viktor ellen?
Valami történt: rendkívüli kormányinfó jön, érkeznek a bejelentések
Megszűnt a mentelmi jog, a BRFK már vizsgálja az ex-fideszes nőverési ügyét
Ezt figyeld: Kiszállt a mozdonyvezető Bicskénél, mert lejárt a munkaideje
Megdöbbentő dolgot mondott Győzike Mészárosról és Várkonyiról: nagyon szeretem az egész családot
Óriási botrány Orbán kormányülésén - nem akármit mondtak neki hangosbemondón

Ugrás a lap tetejére
Hasznos információk
2018-2024. Minden jog fenntartva - ThehungarianTimes